(ուժը կորցրել է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)
i
040.1242.121114
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1242-Ն
ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՕԺԱՆԴԱԿ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ
(ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԵՐԸ) ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(2-րդ մաս)
Հավելված N 6
ՀՀ կառավարության
2014 թվականի հոկտեմբերի 30-ի
N 1242-Ն որոշման
ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ԱՅԼ ԳՈՐԾԱՌՆԱԿԱՆ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ՕԺԱՆԴԱԿ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԵՐԸ
._________________________________________________________________________.
|Տեխնոլոգիական օժանդակ |Տեխնոլոգիական |Առավելագույն |
|միջոցը |նշանակությունը |մնացորդային քանակը, |
| | |սննդամթերքը և |
| | |կիրառման տեխնոլոգիան |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Նատրիումի |Լվացող և մաքրող |Տեխնիկական հրահանգի |
|ալկիլբենզոլսուլֆոնատ |միջոցներ |համաձայն |
|(սուլֆանոլ, սուլֆոնոլ) | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|N-ալկիլ (C12-C16) |Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
|երկմեթիլբենզիլքլորիդ | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Կալիումի բրոմիդ |Լվացող և մաքրող |Տեխնիկական հրահանգի |
| |միջոցներ |համաձայն` |
| | |մրգեր և բանջարեղեն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Հիբերիլին, հիբերիլինաթթու |Ածիկածլման խթանիչ |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Հիպոքլորիտներ |Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն` |
| | |սննդային յուղեր |
|__________________________|_______________________|______________________|
| |Լվացող և մաքրող |Տեխնիկական հրահանգի |
| |միջոցներ |համաձայն` |
| | |(բացի հավերի մսեղիքի |
| | |մշակումից) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Սահմանային սպիրտերի |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|գլիկոլեթերներ | |համաձայն` |
| | |հյութերի արտադրություն|
|__________________________|_______________________|______________________|
|Երկալկանոլամիններ |Լվացող և մաքրող |1 մկգ/կգ ճակնդեղ |
| |միջոցներ |(շաքարում չի |
| | |թույլատրվում) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Երկմեթիլերկկարբոնատ |Հակամանրէական նյութեր |գինու արտադրություն` |
| | |մնացորդներ չեն |
| | |թույլատրվում |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Երկմեթիլերկթիոկարբամինա- |Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
|թթվի նատրիումական աղ | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Նատրիումի |Դետերգենտներ |10 մգ/կգ |
|երկօկտիլսուլֆասուկցինատ | |մրգային ըմպելիքներ |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Երկքլորերկֆտորմեթան |Շփվող սառեցնող և |100 մգ/կգ |
| |պաղեցնող միջոցներ |սառեցրած սննդամթերք |
| | |(բացի հավի մսեղիքից) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Երկէթիլերկկարբոնատ |Հակամանրէական նյութեր |գինու արտադրություն` |
| | |մնացորդներ չեն |
| | |թույլատրվում |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Դոդեցիլբենզոլսուլֆոնաթթվի |Լվացող և մաքրող |2 մգ/կգ |
|նատրիումական աղ |միջոցներ |մրգեր և բանջարեղեն, |
| | |միս և թռչնամիս |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Կաղնե, հաճարենու չոպ |Խառնում բրենդու |Տեխնիկական հրահանգի |
|(չիպսեր և այլն) |(գինեսպիրտերի), |համաձայն |
| |բուրավետացված գինու | |
| |և հատուկ գարեջրի | |
| |արտադրությունում | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Կարբամատներ |Լվացող և մաքրող |Տեխնիկական հրահանգի |
| |միջոցներ |համաձայն` ճակնդեղ |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Կետոսպիրտեր C9-C30 |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Քսիլենսուլֆոնաթթվի |Դետերգենտներ |1 մգ/կգ |
|նատրիումական աղ | |սննդային ճարպեր և |
| | |յուղեր |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Լակտապերօքսիդային համակարգ|Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
|(լակտոպերօքսիդազա, | |համաձայն |
|գլյուկոզօքսիդազա, | | |
|թիոցիանատներ) | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Նատրիումի լաուրիլսուլֆատ |Դետերգենտներ |1 մգ/կգ |
| | |սննդային ճարպեր և |
| | |յուղեր |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ճարպաթթուների մեթիլեթերներ|Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Մոնո և երկմեթիլնաֆթալին- |Լվացող և մաքրող |0,2 մգ/կգ |
|սուլֆոնաթթվի նատրիումական |միջոցներ |մրգեր և բանջարեղեն |
|աղ | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Մոնոէթանոլամին |Լվացող և մաքրող |1 մգ/կգ |
| |միջոցներ |մրգեր, բանջարեղեն, |
| | |ճակնդեղ (շաքարում չի |
| | |թույլատրվում) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Վերքացախային թթու |Հակամանրէական նյութեր |հավերի մսեղիքների և |
| | |ձվերի մշակում` |
| | |մնացորդներ չեն |
| | |թույլատրվում |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ջրածնի պերօքսիդ |Հակամանրէական նյութեր |Շաքարի, մրգային և |
| |Լվացող և մաքրող |բանջարեղենային |
| |միջոցներ |հյութերի |
| |Սպիտակեցնող ազդակ |արտադրություն` |
| | |մնացորդներ չեն |
| | |թույլատրվում, |
| | |կիսապատրաստվածքներ` |
| | |պատրաստուկներ գազարից,|
| | |սպիտակ արմատից, սոխից`|
| | |պահածոյացման |
| | |արդյունաբերության |
| | |համար, մշակում |
| | |2,4 գ/կգ լուծույթով` |
| | |մնացորդներ չեն |
| | |թույլատրվում, արյուն |
| | |սպանդանոցից |
| | |(գույնազրկում)` |
| | |մնացորդներ չեն |
| | |թույլատրվում |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Պոլիակրիլամիդ |Լվացող և մաքրող |1 մգ/կգ |
| |միջոցներ |մրգեր, բանջարեղեն, |
| | |ճակնդեղ |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Պոլիակրիլաթթու |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|նատրիումական աղ | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ճարպաթթուների |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|պոլիալկիլենգլիկոլյան | |համաձայն |
|եթերներ | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Գլիցերինի |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|պոլիօքսիպրոպիլենային | |համաձայն |
|(պոլիօքսիէթիլենային) | | |
|եթերներ (լապրոլ) | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ճարպաթթուների |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|պոլիօքսիպրոպիլենային | |համաձայն |
|եթերներ C8-C30 | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Կետոսպիրտերի |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|պոլիօքսիպրոպիլենային | |համաձայն |
|եթերներ C9-C30 | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ճարպաթթուների |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|պոլիօքսիէթիլենային եթերներ| |համաձայն |
|C8-C30 | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Կետոսպիրտերի |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|պոլիօքսիէթիլենային եթերներ| |համաձայն |
|C8-C30 | | |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Պոլիսորբատներ (60, 65, 80)|Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Պոլիէթիլենգլիկոլ |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Պոլիէթիլենգլիկոլ |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
|(400, 600) երկօլեատ | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Պրոպիլենի օքսիդ |Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ծծմբական թթու |Թթվայնության կարգավորիչ|Տեխնիկական հրահանգի |
| |սպիրտի արտադրությունում|համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Նատրիումի սիլիկատ |Լվացող միջոցներ և |Տեխնիկական հրահանգի |
| |մաքրող միջոցներ |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Սպիրտեր սահմանային C8-C30 |Փրփուրհանգեցնողներ |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Նատրիումի եռպոլիֆոսֆատ |Լվացող և մաքրող |Տեխնիկական հրահանգի |
| |միջոցներ |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Եռէթանոլամին |Լվացող և մաքրող |0,05 մկգ/կգ |
| |միջոցներ |ճակնդեղ (շաքարում չի |
| | |թույլատրվում) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|ՈՒնդեցիլբենզոլսուլֆոնա- |Լվացող և մաքրող |1 մկգ/կգ |
|թթու, քանոնային |միջոցներ |ճակնդեղ (շաքարում |
| | |չի թույլատրվում) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ֆորմալդեհիդ |Հակամանրէական նյութեր |0,05 մկգ/կգ |
| |Փրփուրհանգեցնողներ |ճակնդեղի վերամշակում, |
| | |խմորիչների |
| | |արտադրություն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ֆրեոն |Շփվող սառեցնող և |Տեխնիկական հրահանգի |
| |պաղեցնող միջոցներ |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Նատրիումի քլորիտ |Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն (բացի հավերի |
| | |մսեղիքի մշակումից) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ցեթիլպիրիդինիում քլորիդ |Հակամանրէական նյութեր |4 մգ/կգ (հավերի |
| | |մսեղիքներ) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Ցիաներկթիոամիդակարբոնաթթվի|Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
|երկնատրիումական աղ | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Քառորդային ամոնիումական |Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
|միացություններ | |համաձայն |
| | |սննդային ճարպեր |
|__________________________|_______________________|______________________|
| |Դետերգենտներ |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|2-Էթիլհեքսիլծծմբական թթվի |Լվացող և մաքրող |20 մգ/կգ |
|նատրիումական աղ |միջոցներ |մրգեր, բանջարեղեն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Էթիլենբիսերկթիոկարբամինա- |Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
|թթվի երկնատրիումական աղ | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Էթիլենգլիկոլմոնոբութիլատ |Լվացող և մաքրող |0,03 մկգ/կգ ճակնդեղ |
| |միջոցներ |(շաքարում չի |
| | |թույլատրվում) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Էթիլեներկամին |Հակամանրէական նյութեր |Տեխնիկական հրահանգի |
| | |համաձայն |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Էթիլենարկամինքառաքացախա- |Լվացող և մաքրող |0,003 մկգ/կգ ճակնդեղ |
|թթվի չորսնատրիումական աղ |միջոցներ |(շաքարում չի |
| | |թույլատրվում) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Էթիլեներկքլորիդ |Լվացող և մաքրող |0,01 մկգ/կգ ճակնդեղ |
| |միջոցներ |(շաքարում չի |
| | |թույլատրվում) |
|__________________________|_______________________|______________________|
|Էթօքսիհին (սանտոհին) |Հակամանրէական նյութեր |Խնձորներ (մակերեսային |
| | |մշակում` 0,05, 0,3%-ոց|
| | |ջրային լուծույթ), |
| | |մնացորդները պահումից |
| | |հետո` 0,1 մգ/կգ |
._________________________________________________________________________.
Հավելված N 7
ՀՀ կառավարության
2014 թվականի հոկտեմբերի 30-ի
N 1242-Ն որոշման
ՑԱՆԿ
ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՀԱՄԱՐ ԹՈՒՅԼԱՏՐՎԱԾ ՖԵՐՄԵՆՏԱՅԻՆ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ
._________________________________________________________________________.
|Ֆերմենտային միջոցները|Ստացման աղբյուրը, արտադրիչը |
|_________________________________________________________________________|
|Կենդանական ծագման ֆերմենտային միջոցներ |
|_________________________________________________________________________|
|ալֆա-Ամիլազա |խոշոր եղջերավոր կենդանիների, խոզերի ենթաստամոքսային|
| |գեղձեր |
|_____________________|___________________________________________________|
|Կատալազա |խոշոր եղջերավոր կենդանիների, ձիերի լյարդ |
|_____________________|___________________________________________________|
|Լիզոցիմ |հավի ձվերի սպիտակուց |
|_____________________|___________________________________________________|
|Լիպազա |խոշոր եղջերավոր կենդանիների ստամոքս, նախաստամոքս, |
| |շիճուկներ, թքագեղձեր |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պեպսին | խոզերի ստամոքս |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պեպսին թռչնի |հավերի նախաստամոքս |
|_____________________|___________________________________________________|
|Շիճուկային ֆերմենտ |խոշոր եղջերավոր կենդանիների, հորթերի, այծերի, |
| |այծիկների, ոչխարների, գառների ստամոքս, շիճուկներ |
|_____________________|___________________________________________________|
|Տրիպսին |խոշոր եղջերավոր կենդանիների, խոզերի ենթաստամոքսային|
| |գեղձեր |
|_____________________|___________________________________________________|
|Ֆոսֆոլիպազա |հորթերի, գառների, այծերի, ենթաստամոքսային գեղձեր |
|_____________________|___________________________________________________|
|Քիմոզին |հորթերի, գառների, այծերի, ենթաստամոքսային գեղձեր |
|_________________________________________________________________________|
|Բուսական ծագման ֆերմենտային միջոցներ |
|_________________________________________________________________________|
|Բրոմելային |արքայախնձոր (Ananas spp.) |
|_____________________|___________________________________________________|
|Լիպոզիդազա, |սոյա |
|լիպօքսիգենազա | |
|_____________________|___________________________________________________|
|Մալտկարբոհիդրազներ |գարի, գարու ածիկ |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պապաին |պապայա (Carica papaya) |
|_____________________|___________________________________________________|
|Քիմոպապաին |պապայա (Carica papaya) |
|_____________________|___________________________________________________|
|Ֆիցին |թուզ (Ficus spp.) |
|_________________________________________________________________________|
|Մանրէաբանական ծագման ֆերմենտային միջոցներ |
|_________________________________________________________________________|
|Ալկոհոլդեհիդրագենազա |Saccharomyces cerevisiae |
|_____________________|___________________________________________________|
|ալֆա-Ամիլազա |Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Bacillus |
| |amyliquefaciens, Bacillus licheniformis, Bacillus |
| |megaterium, Bacillus stearothermophilus, Bacillus |
| |subtilis, Rhizopus arrhizus, Rhizopus oryzae |
|_____________________|___________________________________________________|
|բետա-Ամիլազա |Bacillus cereus, Bacillus megaterium, Bacillus |
| |subtilis |
|_____________________|___________________________________________________|
|Արաբինաֆուրանազիդազա |Aspergillus niger |
|_____________________|___________________________________________________|
|ալֆա-Գալակտոզիդազա |Aspergillus niger, Mortierella vinacea, |
| |Saccharomyces cerevisiae |
|_____________________|___________________________________________________|
|բետա-Գալակտոզիդազա |Aspergillus niger, Curvalaria inaegualis, |
| |Penicillium canescens, Saccharomyces fragilis, |
| |Saccharomyces sp. |
|_____________________|___________________________________________________|
|Հեմիցելյուլոզ |Aspergillus aculeatus, Aspergillus niger, |
| |Aspergillus oryzae, Bacillus subtilis, Rhizopus |
| |arrhizus, Sporotrichum dimorphosporum, Trichoderma |
| |longibrachiatum (reesei) |
|_____________________|___________________________________________________|
|բետա-Գլյուկանազա |Aspergillus awamori, Aspergillus batate, |
| |Aspergillus niger, Bacillus subtilis, Humicola |
| |insolens, Trichoderma harzianum |
|_____________________|___________________________________________________|
|էնդո-բետա-Գլյուկանազա|Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Bacillus |
| |circulans, Bacillus subtilis, Disporotrichum |
| |dimorphosporum Penicillium emersonii, Rhizopus |
| |arrhizus, Rhizopus oryzae, Trichoderma |
| |longibrachiatum (reesei) |
|_____________________|___________________________________________________|
|Գլյուկամիլազա կամ |Aspergillus amaurii, Aspergillus awamori, |
|ամիլագլյուկոզիդազա |Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Rhizopus |
| |arrhizus, Rhizopus niveus, Rhizopus oryzae, |
| |Trichoderma longibrachiatum (reesei) |
|_____________________|___________________________________________________|
|բետա-Գլյուկոզիդազա |Endmycopsis sp., Penicillium vitale, Rhizopus |
| |pigmaues, Trichoderma harzianum |
|_____________________|___________________________________________________|
|էկզո-ալֆա- |Aspergillus niger, Penicillium vitale |
|Գլյուկոզիդազա | |
|_____________________|___________________________________________________|
|Գլյուկոզիիզոմերազա |Actinoplanes missouriensis, Arthrobacter sp, |
| |Bacillus coagulans, Streptomyces albus, |
| |Streptomyces olivaceus, Streptomyces |
| |olivochromogenes, Streptomyces rubiginosus, |
| |Streptomyces sp., Streptomyces violaceoniger |
|_____________________|___________________________________________________|
|Գլյուկոզօքսիդազա |Aspergillus niger |
|_____________________|___________________________________________________|
|ալֆա-Դեկարբօքսիլազա |Bacillus brevis |
|_____________________|___________________________________________________|
|Դեկսրանազա |Aspergillus sp., Bacillus subtilis, Klebsiella |
| |aerogenes, Penicillium funiculosum, Penicillium |
| |lilacinus |
|_____________________|___________________________________________________|
|Իզոմերազա |Bacillus cereus |
|_____________________|___________________________________________________|
|Ինվերտազա |Aspergillus niger, Bacillus subtilis, Kluyveromyces|
| |fragilis, Saccharomyces carlsbergensis, |
| |Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces sp. |
|_____________________|___________________________________________________|
|Ինուլինազա |Aspergillus niger, Kluyveromyces fragilis, |
| |Sporotrichum dimorphosporum, Saccharomyces sp. |
|_____________________|___________________________________________________|
|Կատալազա |Aspergillus niger, Micrococcus luteus |
| |(lysodeicticus), Penicillium vitale |
|_____________________|___________________________________________________|
|Քսիլանազա |Aspergillus niger, Aspergillus aculeatus, Humicola |
| |insolens, Sporotrichum dimorphosporum, Streptomyces|
| |sp., Trichoderma longibrachiatum (reesei), |
| |Trichoderma viride |
|_____________________|___________________________________________________|
|Լակտազա, |Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, |
|բետա-գալակտոզիդազա |Kluyveromyces fragilis, Kluyveromyces lactis, |
| |Saccharomyces sp. |
|_____________________|___________________________________________________|
|Լիպազա |Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Aspergillus |
| |oryzae, Brevibacterium linens, Candida lipolytica, |
| |Candida rugosa, Mucor javanicus, Mucor miehei, |
| |Mucor pusillus, Rhizopus arrhizus, Rhizopus |
| |nigrican (stolonifer), Rhizopus niveus |
|_____________________|___________________________________________________|
|Մալատդեկարբօքսիլազա |Leuconostoc oenos |
|_____________________|___________________________________________________|
|Մալտազա, |Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Rhizopus |
|ալֆա-գլյուկոզիդազա |oryzae, Trichoderma longibrachiatum (reesei) |
|_____________________|___________________________________________________|
|Մելիբիազա |Mortierella vinacea, Saccharomyces cerevisiae |
|_____________________|___________________________________________________|
|Նիտրատռեդուկտազա |Micrococcus violagabriella |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պեկտինազա |Aspergillus awamori, Aspergillus foetidus, |
| |Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Bacillus |
| |macerans, Botrytis cinerea, Penicillium |
| |simplicissimum, Rhizopus oryzae, Trichoderma |
| |longibrachiatum (reesei) |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պեկտինլիազա |Aspergillus niger |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պեկտինէստերազա |Aspergillus niger |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պենտազանազա |Humicola insolens |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պոլիգալակտութոնազա |Aspergillus aculeatus, Aspergillus niger, |
| |Penicillium canescens |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պրոտեազա, ներառյալ |Aspergillus awamori, Aspergillus melleus |
|կաթմակարդող |(quercinus), Aspergillus niger, Aspergillus oryzae,|
|ֆերմենտները |Aspergillus terricola, Bacillus amyliquefaciens, |
| |Bacillus cereus, Bacillus licheniformis, Bacillus |
| |mesentericus, Bacillus subtilis, Brevibacterium |
| |linens, Endothia parasitica, Lactobacillus casei, |
| |Micrococcus caseolyticus, Mucor miehei, Mucor |
| |pusillus, Streptococcus cremoris, Streptococcus |
| |lactis, Streptomyces fradiae |
|_____________________|___________________________________________________|
|Պուլլուլանազա |Bacillus acidopullulyticus, Bacillus subtilis, |
| |Klebsiella aerogenes |
|_____________________|___________________________________________________|
|Սերինպրոտեինազա |Bacillus licheniformis, Streptomyces fradiae |
|_____________________|___________________________________________________|
|Տաննազա |Aspergillus niger, Aspergillus oryzae |
|_____________________|___________________________________________________|
|Քիմոզին |Aspergillus awamori, Aspergillus niger, Escherichia|
| |coli, Kluyveromyces lactis |
|_____________________|___________________________________________________|
|Ցելաբիազա |Aspergillus niger, Trichoderma longibrachiatum |
| |(reesei) |
|_____________________|___________________________________________________|
|Ցելյուլազա |Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Geotrichum |
| |candidum, Penicillium funiculosum, Rhizopus |
| |arrhizus, Rhizopus oryzae, Sporotrichum |
| |dimorphosporum, Thielavia terrestris, Trichoderma |
| |longibrachiatum (reesei), Trichoderma roseum, |
| |Trichoderma viride |
|_____________________|___________________________________________________|
|Էստերազա |Muccor miehei |
._________________________________________________________________________.
Հավելված N 8
ՀՀ կառավարության
2014 թվականի հոկտեմբերի 30-ի
N 1242-Ն որոշման
ՑԱՆԿ
ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ԺԱՄԱՆԱԿ ԹՈՒՅԼԱՏՐՎԱԾ ՖԵՐՄԵՆՏԱՅԻՆ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ ՄՈԲԻԼԻԶԱՑՄԱՆ ՀԱՄԱՐ ՕԺԱՆԴԱԿ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ (ՆՅՈՒԹԵՐ ԵՎ ԿԱՊՈՂՆԵՐ)
.____________________________________________.
|Նյութեր և պինդ կապողներ |
|____________________________________________|
|Նատրիումի ալգինատ |
|____________________________________________|
|Գլուտարյան ալդեհիդ |
|____________________________________________|
|Երկատոմիտ (երկատոմային հող) |
|____________________________________________|
|Երկէթիլամինաէթիլցելյուլոզ |
|____________________________________________|
|Դոնդողանյութ |
|____________________________________________|
|Իոնափոխարինող խեժեր, որոնք թույլատրված են |
|սննդարդյունաբերությունում օգտագործելու համար|
|____________________________________________|
|Կարագինան |
|____________________________________________|
|Խեցեղեն |
|____________________________________________|
|Պոլիէթիլենիմին |
|____________________________________________|
|Ապակի |
.____________________________________________.