Սեղմել Esc փակելու համար:
ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0831.01....
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0831.01.5 «ՁԿՆԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ՁԿՆԱԲՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ» ՄԱՍՆԱ ...

 

 

110.1321.251217

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «25»        12            2017 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 11017494

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

17 նոյեմբերի 2017 թվականի N 1321-Ն

 

ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0831.01.5 «ՁԿՆԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ՁԿՆԱԲՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 0831.01.01.5 «ՁԿՆԱԲՈՒՅԾ» ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԿՐԹԱԿԱՆ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(4-րդ մաս)

 

._____________________________________________________________________.

|  ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԿՆԱՅԻՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՒՄ ՁԿՆԱԲՈՒԾԱԿԱՆ         |

|    ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ ՊԼԱՆԱՎՈՐՈՒՄ, ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄ ԵՎ ԻՐԱԿԱՆԱՑՈՒՄ»           |

|_____________________________________________________________________|

|160|Մոդուլի դասիչը       |ՁԿԲ -5-17-015                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|161|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողին տալ գիտելիքներ |

|   |                     |ձկնաբուծական աշխատանքների պլանավորման և    |

|   |                     |կազմակերպման, կատարվող աշխատանքների        |

|   |                     |վերահսկման մասին, ինչպես նաև  ձևավորել     |

|   |                     |ձկնային տնտեսության ձկնարդյունավետության   |

|   |                     |հաշվարկման ու դրանց հաշվարկահաշվետվական    |

|   |                     |փաստաթղթավորման, ձկնաբուծական աշխատանք     |

|   |                     |կատարողների մասնագիտական գործունեության    |

|   |                     |վերահսկման ու որակի գնահատման              |

|   |                     |կարողություններ:                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|162|Մոդուլի տևողությունը |72 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|163|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլն ուսումնասիրելու համար`         |

|   |                     |ուսանողը պետք է յուրացրած լինի ՁԿԲ 5-17-012|

|   |                     |«Ձկնաբուծական տնտեսություններում կիրառվող  |

|   |                     |սարքավորումները» մոդուլը:                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|164|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|165|ՈՒսումնառության      |Պլանավորել ձկնային տնտեսության             |

|   |արդյունք 1           |ձկնաբուծական աշխատանքները                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|166|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում ձկնաբուծական        |

|   |                     |աշխատանքների պլանավորման էությունը և       |

|   |                     |նշանակությունը ձկնային տնտեսության         |

|   |                     |արդյունավետ գործունեության համար,          |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ձկնաբույծի տեղն ու  |

|   |                     |դերը ձկնաբուծական աշխատանքների պլանավորման |

|   |                     |գործընթացում,                              |

|   |                     |3) ճիշտ է կազմում առաջադրված ձկնային       |

|   |                     |տնտեսության ձկնաբուծական աշխատանքների      |

|   |                     |իրականացման գործողությունների պլանը,       |

|   |                     |4) ճիշտ է կիրառում ձկնաբուծական            |

|   |                     |աշխատանքների պլանավորման մեթոդները:        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|167|ՈՒսումնառության      |Կազմակերպել ձկնաբուծական աշխատանքները      |

|   |արդյունք 2           |և  վերահսկել դրանց ընթացքը                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|168|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում ձկնաբուծական        |

|   |                     |աշխատանքների կազմակերպման հիմնական         |

|   |                     |դրույթները,                                |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ձկնային տնտեսության |

|   |                     |կառուցվածքը և  հիմնական ստորաբաժանումները, |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ձկնային տնտեսության |

|   |                     |տարբեր ստորաբաժանումների                   |

|   |                     |փոխգործակցությունները և  դրանց բնույթը,    |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում ձկնաբուծական        |

|   |                     |աշխատանքներ կատարողների գործառույթները և   |

|   |                     |պարտականությունները,                       |

|   |                     |5) ճիշտ է ներկայացնում ձկնաբուծական        |

|   |                     |աշխատանքներ կատարողների մոտիվացման         |

|   |                     |(շահադրդման) և  խրախուսման ձևերն  ու       |

|   |                     |մեթոդները,                                 |

|   |                     |6) ճիշտ է կատարում ձկնաբուծական աշխատանքներ|

|   |                     |կատարողների հրահանգավորման գործընթացը,     |

|   |                     |7) ճիշտ է ներկայացնում ձկնաբուծական        |

|   |                     |աշխատանքներ կատարողների մասնագիտական       |

|   |                     |գործունեության կազմակերպման աշխատանքները և |

|   |                     |դրանց վերահսկման ու որակական գնահատման     |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |8) ճիշտ է կիրառում ձկնաբուծական            |

|   |                     |աշխատանքների գնահատման մեթոդները:          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|169|ՈՒսումնառության      |Հաշվարկել ձկնային տնտեսության              |

|   |արդյունք 3           |ձկնարդյունավետության հիմնական              |

|   |                     |ցուցանիշները և  կատարել դրանց              |

|   |                     |հաշվարկային-հաշվետվական փաստաթղթավորում    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|170|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում ձկնային տնտեսության |

|   |                     |ձկնարդյունավետության հիմնական ցուցանիշները |

|   |                     |և  դրանց հաշվարկման սկզբունքները,          |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ձկնային տնտեսության |

|   |                     |ձկնարդյունավետության ցուցանիշների          |

|   |                     |հաշվարկային-հաշվետվական փաստաթղթավորման    |

|   |                     |էությունը,                                 |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում                     |

|   |                     |փաստաթղթաշրջանառության, ձկնային տնտեսության|

|   |                     |արդյունաբերական ցուցանիշների հաշվառման ու  |

|   |                     |հաշվետվություններ ներկայացնելու            |

|   |                     |կանոնակարգերը,                             |

|   |                     |4) ճիշտ է հաշվարկում առաջադրված ձկնային    |

|   |                     |տնտեսության ձկնարդյունավետության հիմնական  |

|   |                     |ցուցանիշները,                              |

|   |                     |5) ճիշտ է լրացնում հաշվարկային-հաշվետվական |

|   |                     |փաստաթղթերն` ըստ սահմանված ձևերի:          |

|_____________________________________________________________________|

|  ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԿՆԱՅԻՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՒՄ ՕՐԳԱՆԻԶՄՆԵՐԻ         |

|                ՀԱՄԱԿԵՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՁԵՎԱՎՈՐՈՒՄԸ»                      |

|_____________________________________________________________________|

|171|Մոդուլի դասիչը       |ՁԿԲ-5-17-016                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|172|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողին տալ գիտելիքներ |

|   |                     |ձկնաբուծական տնտեսությունների հատուկ և     |

|   |                     |համակցված ձևերի  մասին, ինչպես նաև         |

|   |                     |ձևավորել  լճակներում աճեցվող տարբեր        |

|   |                     |ձկնատեսակների արդյունավետ համակեցության    |

|   |                     |ձևավորման  կարողություններ:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|173|Մոդուլի տևողությունը |36 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|174|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլն ուսումնասիրելու համար` ուսանողը|

|   |                     |պետք է յուրացրած լինի ՁԿԲ 5-17-013         |

|   |                     |«Ապրանքային ձկնաբուծություն» մոդուլը:      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|175|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար              |

|   |                     |սահմանված կատարման չափանիշների բավարար     |

|   |                     |մակարդակի ապահովումն է:                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|176|ՈՒսումնառության      |Ներկայացնել աճեցման և  բտման լճակներում    |

|   |արդյունք 1           |համակեցության (բազմակուլտուրայի)           |

|   |                     |պայմաններում օգտագործվող ձկնատեսակները,    |

|   |                     |նրանց կենսաբանական և  էկոլոգիական          |

|   |                     |առանձնահատկությունները, ձևավորել           |

|   |                     |լճակներում աճեցվող տարբեր ձկնատեսակների    |

|   |                     |արդյունավետ համակեցություն                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|177|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում բազմակուլտուրայի մեջ|

|   |                     |օգտագործվող ձկնատեսակները, նրանց           |

|   |                     |կենսաբանական և  էկոլոգիական                |

|   |                     |առանձնահատկությունները,                    |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բազմակուլտուրայի    |

|   |                     |կիրառման պայմաններում ձկների բազմացման և   |

|   |                     |աճեցման առանձնահատկությունները,            |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում բազմակուլտուրայի մեջ|

|   |                     |օգտագործվող ձկնատեսակների բազմացման,       |

|   |                     |թրթուրների և  մանրաձկան աճեցման            |

|   |                     |կենսատեխնոլոգիաները,                       |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում բտման արհեստական    |

|   |                     |լճակների ձկնարդյունավետության ավելացումը   |

|   |                     |կարպի և  բուսակեր ձկների համատեղ           |

|   |                     |աճեցման դեպքում,                           |

|   |                     |5) ճիշտ է ներկայացնում բտման արհեստական    |

|   |                     |լճակների ձկնարդյունավետության ավելացումը   |

|   |                     |կարպի հետ գիշատիչ ձկների համատեղ           |

|   |                     |աճեցման դեպքում,                           |

|   |                     |6) ճիշտ է որոշում աճեցման և  բտման         |

|   |                     |ջրավազաններում ձկների տարիքային խմբերը`    |

|   |                     |արդյունավետ համակեցություն ձևավորելու      |

|   |                     |նպատակով,                                  |

|   |                     |7) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր տեսակի ձկների|

|   |                     |համատեղ աճեցման ընթացքում արտաքին միջավայրի|

|   |                     |գործոնների ազդեցությունը ձկների նստեցման   |

|   |                     |խտության վրա,                              |

|   |                     |8) ճիշտ է որոշում բազմակուլտուրայի մեջ     |

|   |                     |օգտագործվող ձկնատեսակների կազմը և  նրանց   |

|   |                     |հարաբերակցությունն` ըստ տարբեր             |

|   |                     |բնակլիմայական գոտիներում գտնվող լճակների   |

|   |                     |ջրակենսաբանական պայմանների:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|178|ՈՒսումնառության      |Ներկայացնել ձկնաբուծական տնտեսությունների  |

|   |արդյունք 2           |հատուկ և  համակցված ձևերը                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|179|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր նշանակության |

|   |                     |նպատակով ստեղծված ջրակալներում             |

|   |                     |(տորֆահանքեր, ավազահանքեր, ոռոգման և       |

|   |                     |հիդրոէներգետիկայի, ատոմակայանների          |

|   |                     |համար նախատեսված ջրամբարներ, ջրանցքներ)    |

|   |                     |ձկների բազմացման և  աճեցման գործընթացը,    |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր նշանակության |

|   |                     |նպատակով ստեղծված ջրամբարների և  ջրանցքների|

|   |                     |ջրաքիմիական, ջրաբանական և  ջերմաստիճանային |

|   |                     |ռեժիմների ազդեցությունը ձկների աճի ու բտման|

|   |                     |վրա,                                       |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում բուսակեր ձկների     |

|   |                     |օգտագործումը ոռոգման համակարգի             |

|   |                     |ջրանցքներում,                              |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում կարպի և  ընտանի     |

|   |                     |ջրլող թռչունների համատեղ աճեցման պայմանները|

|   |                     |արհեստական լճակներում,                     |

|   |                     |5) ճիշտ է ներկայացնում                     |

|   |                     |ձկնացանքաշրջանառության առավելությունները:  |

|_____________________________________________________________________|

|       ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԱԿՎԱՐԻՈՒՄԱՅԻՆ ՁԿՆԱԲՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ»             |

|_____________________________________________________________________|

|180|Մոդուլի դասիչը       |ՁԿԲ- 5-17-017                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|181|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողին տալ գիտելիքներ |

|   |                     |ակվարիումային համակարգերի ստեղծման,        |

|   |                     |ակվարիումային տարբեր օրգանիզմների խնամքի և |

|   |                     |բազմացման տեխնոլոգիայի վերաբերյալ, ինչպես  |

|   |                     |նաև  ձևավորել  ակվարիումների տեխնիկական    |

|   |                     |հագեցման  ու շահագործման, ակվարիումային    |

|   |                     |օրգանիզմների խնամքի, սննդառության ու       |

|   |                     |բազմացման կարողություններ:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|182|Մոդուլի տևողությունը |106 ժամ                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|183|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլն ուսումնասիրելու համար`         |

|   |                     |ուսանողը պետք է յուրացրած լինի ՁԿԲ 5-17-010|

|   |                     |«Ձկների հիվանդությունները և  դրանց         |

|   |                     |կանխարգելումը», ՁԿԲ 5-17-011 «Ձկների       |

|   |                     |սելեկցիա» և  ՁԿԲ 5-17-014 «Ձկների          |

|   |                     |տեղափոխումը» մոդուլները:                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|184|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար              |

|   |                     |սահմանված կատարման չափանիշների բավարար     |

|   |                     |մակարդակի ապահովումն է:                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|185|ՈՒսումնառության      |Ներկայացնել ակվարիումային ձկների           |

|   |արդյունք 1           |կենսաբանական առանձնահատկությունները, որոշել|

|   |                     |ակվարիումային ձկների կարգաբանական          |

|   |                     |պատկանելությունը և  ստեղծել բարենպաստ      |

|   |                     |պայմաններ նրանց պահպանման համար            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|186|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է որոշում ակվարիումային տարբեր     |

|   |                     |ձկների տեսակային կամ ցեղային               |

|   |                     |պատկանելությունը,                          |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ակվարիումային ձկների|

|   |                     |կենսաբանական առանձնահատկությունները,       |

|   |                     |3) ակվարիումային ձկներին անազատ            |

|   |                     |պայմաններում պահպանման համար ստեղծում է    |

|   |                     |բարենպաստ պայմաններ:                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|187|ՈՒսումնառության      |Ձևավորել,  տեխնիկապես հագեցնել և           |

|   |արդյունք 2           |շահագործել ակվարիումները` ըստ ակվարիումային|

|   |                     |ձկների տեսակների                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|188|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ձևավորում  ակվարիումը` կախված    |

|   |                     |ակվարիումի և   ակվարիումային ձկների        |

|   |                     |տեսակներից կամ դրանց համակեցությունից,     |

|   |                     |2) ճիշտ է հագեցնում ակվարիումը տարբեր      |

|   |                     |տեխնիկական միջոցներով` ակվարիումային ձկների|

|   |                     |բնականոն կենսագործունեությունը ապահովելու  |

|   |                     |համար,                                     |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր ակվարիումային|

|   |                     |ձկների համակեցության սկզբունքները,         |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում ակվարիումային       |

|   |                     |տեխնիկական միջոցները և  դրանց շահագործման  |

|   |                     |նորմատիվները,                              |

|   |                     |5) ճիշտ է բնակեցնում ակվարիումը տարբեր     |

|   |                     |ակվարիումային ձկներով:                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|189|ՈՒսումնառության      |Ներկայացնել ակվարիումային ձկների           |

|   |արդյունք 3           |սննդառության առանձնահատկությունները        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|190|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում ակվարիումային ձկների|

|   |                     |սննդառության առանձնահատկությունները,       |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ակվարիումային ձկների|

|   |                     |համար սնունդ հանդիսացող չոր, սառեցված ու   |

|   |                     |կենդանի կերերը և  դրանց օգտագործման        |

|   |                     |սկզբունքներն ու չափաբաժիններն` ըստ         |

|   |                     |ակվարիումային կենդանիների տեսակային        |

|   |                     |պատկանելության,                            |

|   |                     |3) ճիշտ է կազմում ակվարիումային ձկների     |

|   |                     |կերակրման ժամանակացույցը և  իրականացնում   |

|   |                     |կերակրումը:                                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|191|ՈՒսումնառության      |Ներկայացնել ակվարիումային ձկների           |

|   |արդյունք 4           |հիվանդությունների ու դրանց ծնող պատճառները,|

|   |                     |կանխարգելել, որոշել ու բուժել              |

|   |                     |հիվանդությունները                          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|192|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում ակվարիումային ձկների|

|   |                     |հիմնական հիվանդությունների ծագման          |

|   |                     |պատճառները, հիվանդության ախտանիշները,      |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ակվարիումային ձկների|

|   |                     |առավել տարածված հիվանդությունների դեմ      |

|   |                     |պայքարի միջոցները և  ճիշտ է կիրառում դրանք,|

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ակվարիումային ձկների|

|   |                     |հիվանդությունների կանխարգելման             |

|   |                     |միջոցառումները և  դրանց իրականացման        |

|   |                     |սկզբունքները:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|193|ՈՒսումնառության      |Բազմացնել և  խնամել ակվարիումային տարբեր   |

|   |արդյունք 5           |ձկներ                                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|194|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում ակվարիումային տարբեր|

|   |                     |ձկների բազմացման և  դրա համար անհրաժեշտ    |

|   |                     |պայմանների առանձնահատկությունները,         |

|   |                     |2) ստեղծում է ակվարիումային տարբեր ձկների  |

|   |                     |բազմացման համար անհրաժեշտ պայմաններ,       |

|   |                     |3) ճիշտ է ձևավորում  և  խնամում            |

|   |                     |ակվարիումային ձկների մայրական կազմը,       |

|   |                     |4) ճիշտ է որոշում մայրական կազմի           |

|   |                     |սեռահասունության աստիճանը` ըստ             |

|   |                     |անհրաժեշտության կատարում է                 |

|   |                     |բազմացումը խթանող ներարկումներ,            |

|   |                     |5) ճիշտ է կազմակերպում ակվարիումային ձկների|

|   |                     |ձկնկիթի ինկուբացման, ինչպես նաև  այդ       |

|   |                     |օրգանիզմների թրթուրների, մատղաշների,       |

|   |                     |երիտասարդ առանձնյակների խնամքը:            |

|_____________________________________________________________________|

|              ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԵՌՆԵՐԵՑՈՒԹՅՈՒՆ»                    |

|_____________________________________________________________________|

|195|Մոդուլի դասիչը       |ԱՀ-Ձ-5-17-018                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|196|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ ձևավորել    |

|   |                     |բիզնես գործունեություն իրականացնելու համար |

|   |                     |անհրաժեշտ  գործնական հմտություններ: Դրանք  |

|   |                     |ներառում են ինքնուրույն բիզնես             |

|   |                     |կազմակերպելու և  վարելու համար անհրաժեշտ   |

|   |                     |գործողությունների իրականացման              |

|   |                     |հմտություններ, որոնցում հաշվի է առնված     |

|   |                     |ինչպես գործարար ոլորտին հատուկ             |

|   |                     |սկզբունքները, այնպես էլ բիզնես             |

|   |                     |գործունեությունը կարգավորող իրավական       |

|   |                     |դաշտի առանձնահատկությունները               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|197|Մոդուլի տևողությունը |72 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|198|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլի 1 և  2 ուսումնառության         |

|   |                     |արդյունքներն ուսումնասիրելու համար         |

|   |                     |սկզբնական մասնագիտական գիտելիքներ պետք չէ: |

|   |                     |Մյուս ուսումնառության արդյունքների         |

|   |                     |ուսումնասիրությունը նպատակահարմար է        |

|   |                     |իրականացնել որոշակի մասնագիտական մոդուլներ |

|   |                     |յուրացնելուց հետո, որպեսզի դրանց գործնական |

|   |                     |ձեռքբերումները օգտագործվեն համապատասխան    |

|   |                     |ծրագրեր մշակելու համար:                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|199|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|200|ՈՒսումնառության      |Ներկայացնել հիմնավորված բիզնես-գաղափարի    |

|   |արդյունք 1           |ձևավորման  գործընթացը                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|201|Կատարման չափանիշներ  |1) բիզնես-գործունեության էությունը ճիշտ է  |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |2) բիզնես-գործունեության տեսլականը, նպատակը|

|   |                     |և  ռազմավարությունը ճիշտ է սահմանում,      |

|   |                     |3) բիզնես-գործունեության համար նախընտրելի  |

|   |                     |անձնային հատկանիշների կարևորությունը       |

|   |                     |հիմնավորում է,                             |

|   |                     |4) բիզնես-գործունեության համար սեփական     |

|   |                     |հնարավորությունների գնահատումը ճիշտ է,     |

|   |                     |5) բիզնես-գաղափարի էությունը ճիշտ է        |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |6) բիզնես-գաղափարի ձևավորման  գործընթացի   |

|   |                     |բաղադրիչների իմաստը ճիշտ է մեկնաբանում,    |

|   |                     |7) ըստ իրավիճակների հիմնավորում է          |

|   |                     |ձևավորված  բիզնես-գաղափարները,             |

|   |                     |8) բիզնես-գաղափարի տարբերակի գնահատումը    |

|   |                     |ճիշտ է:                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|202|ՈՒսումնառության      |Ներկայացնել կազմակերպության ստեղծման և     |

|   |արդյունք 2           |գրանցման կարգը, կառավարման գործընթացը      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|203|Կատարման չափանիշներ  |1) կազմակերպության կազմակերպչաիրավական     |

|   |                     |ձևերի  բնութագիրը ճիշտ է,                  |

|   |                     |2) կազմակերպության աշխատանքը կարգավորող    |

|   |                     |իրավական ակտերի պահանջների ընկալումը       |

|   |                     |ճիշտ  է,                                   |

|   |                     |3) կազմակերպության ստեղծման քայլերի        |

|   |                     |հաջորդականությունը ճիշտ է մեկնաբանում,     |

|   |                     |4) կազմակերպության ստեղծման համար պահանջվող|

|   |                     |փաստաթղթերի ձևավորումը  ճիշտ է,            |

|   |                     |5) կազմակերպության կառավարման              |

|   |                     |անհրաժեշտությունը և  խնդիրները ճիշտ է      |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |6) կառավարման ֆունկցիաների բնութագրերը     |

|   |                     |ճիշտ է,                                    |

|   |                     |7) կառավարման ոճերի բնութագրերը ճիշտ է,    |

|   |                     |8) կառավարման ֆունկցիոնալ բաժինների        |

|   |                     |ձևավորման  մոտեցումները ճիշտ է,            |

|   |                     |9) աշխատատեղերի ձևավորման  և               |

|   |                     |պարտականությունների բաշխման մոտեցումները   |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |10) աշխատողների ընտրության կարգը           |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |11) կազմակերպության կառավարմանն առնչվող    |

|   |                     |փաստաթղթերի ձևավորումը  ամբողջական և       |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |12) կնքվելիք պայմանագրերի կազմը և          |

|   |                     |բովանդակությունը իրավաբանորեն ճիշտ է,      |

|   |                     |13) կառավարման արդյունավետության գնահատման |

|   |                     |մոտեցումները հիմնավոր է:                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|204|ՈՒսումնառության      |Կատարել շուկայի հետազոտման և  գնահատման    |

|   |արդյունք 3           |գործողություններ                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|205|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է մեկնաբանում «շուկա»              |

|   |                     |հասկացությունը,                            |

|   |                     |2) շուկայի հետազոտման անհրաժեշտությունը    |

|   |                     |հիմնավորում է,                             |

|   |                     |3) շուկայի հետազոտման հիմնական             |

|   |                     |ուղղությունները բացահայտում է,             |

|   |                     |4) շուկայի հետազոտման գործընթացի փուլերը   |

|   |                     |ճիշտ է բնութագրում,                        |

|   |                     |5) ըստ փուլերի շուկայի հետազոտման մեթոդների|

|   |                     |ընտրությունը հիմնավոր է,                   |

|   |                     |6) շուկայական պահանջարկի ծավալի բացահայտման|

|   |                     |մոտեցումները ճիշտ է,                       |

|   |                     |7) շուկայի վրա ազդող գործոնների և  գնորդի  |

|   |                     |վարքագծի գնահատումը ճիշտ է,                |

|   |                     |8) շուկայական մրցակցության գնահատումը      |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |9) շուկայի հատվածավորումը իրատեսական է,    |

|   |                     |10) մարքեթինգի գաղափարների (4P և  7P)      |

|   |                     |նշանակությունը ճիշտ է բացահայտում,         |

|   |                     |11)  մարքեթինգային ռազմավարության մշակման  |

|   |                     |մոտեցումները հիմնավորված է:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|206|ՈՒսումնառության      |Բնութագրել կազմակերպության ռեսուրսները     |

|   |արդյունք 4           |և  գնահատել օգտագործման արդյունավետությունը|

|___|_____________________|___________________________________________|

|207|Կատարման չափանիշներ  |1) կազմակերպության ռեսուրսների կազմը       |

|   |                     |և  կառուցվածքը ճիշտ է բացահայտում,         |

|   |                     |2) կազմակերպության ռեսուրսների խմբերի միջև |

|   |                     |օպտիմալ հարաբերակցության ապահովման         |

|   |                     |անհրաժեշտությունը հիմնավորում է,           |

|   |                     |3) նյութական ռեսուրսների խմբերի            |

|   |                     |տնտեսագիտական բնութագրերը ճիշտ է,          |

|   |                     |4) աշխատանքային ռեսուրսների բնութագիրը և   |

|   |                     |դրանց առնչվող ցուցանիշների                 |

|   |                     |մեկնաբանությունը ճիշտ է,                   |

|   |                     |5) աշխատանքի տեխնիկական նորմավորման        |

|   |                     |էությունը ճիշտ է բացատրում, նորմաների      |

|   |                     |մեծության ձևավորման  մեխանիզմը ճիշտ է      |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |6) ֆինանսական ռեսուրսների հետ կապված       |

|   |                     |հասկացությունների բացատրությունը ճիշտ է,   |

|   |                     |7) ֆինանսական ռեսուրսների համալրման        |

|   |                     |աղբյուրների առանձնահատկությունները ճիշտ    |

|   |                     |է մեկնաբանում,                             |

|   |                     |8) ռեսուրսների պահանջվելիք մեծության       |

|   |                     |հաշվարկման մոտեցումները հիմնավոր է,        |

|   |                     |9) հիմնական կապիտալի առանձին խմբերի        |

|   |                     |օգտագործման արդյունավետության              |

|   |                     |ցուցանիշների հաշվարկը և  արդյունքների      |

|   |                     |գնահատումը ճիշտ է,                         |

|   |                     |10) շրջանառու կապիտալի օգտագործման         |

|   |                     |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը    |

|   |                     |և  արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,         |

|   |                     |11) աշխատանքային ռեսուրսների օգտագործման   |

|   |                     |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը և  |

|   |                     |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,            |

|   |                     |12) ռեսուրսների օգտագործման վերաբերյալ պարզ|

|   |                     |վերլուծական գործողությունները և  ըստ       |

|   |                     |արդյունքների եզրահանգումները հիմնավոր է:   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|208|ՈՒսումնառության      |Կատարել ծախսերի հաշվարկ, ձևավորել          |

|   |արդյունք 5           |ապրանքի (ծառայության) գինը                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|209|Կատարման չափանիշներ  |1) «ծախս» հասկացության բովանդակությունը    |

|   |                     |ճիշտ է մեկնաբանում,                        |

|   |                     |2) տարբերակում է ծախսերի խմբերը,           |

|   |                     |3) ծախսերը հիմնավորող փաստաթղթերի տեսակները|

|   |                     |և  վավերապայմանները ճիշտ է ներկայացնում,   |

|   |                     |4) ծախսերի տարբեր խմբերի հաշվապահական      |

|   |                     |ձևակերպումները  ճիշտ է,                    |

|   |                     |5) ապրանքների տարբեր տեսակների և           |

|   |                     |ծառայությունների տարբեր խմբերի համար       |

|   |                     |պահանջվող ծախսերի կազմը հիմնավոր է         |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |6) ապրանքի կամ ծառայության ինքնարժեքի մեջ  |

|   |                     |ներառվող ծախսերի հոդվածները ճիշտ է         |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |7) ինքնարժեքի տարբեր հոդվածների մեծության  |

|   |                     |հաշվարկման մեթոդաբանությունը ճիշտ է        |

|   |                     |կիրառում,                                  |

|   |                     |8) հաշվում է ապրանքի կամ ծառայության       |

|   |                     |միավորի ինքնարժեքը, 9) ինքնարժեքի իջեցման  |

|   |                     |հնարավորությունները ճիշտ է գնահատում,      |

|   |                     |10) ինքնարժեք-շուկայական գին մարժայի       |

|   |                     |տարբերության հիմնավորումը ճիշտ է,          |

|   |                     |11) անհատական գնից շուկայական գնի անցման   |

|   |                     |տրամաբանությունը բացատրում է:              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|210|ՈՒսումնառության      |Մշակել բիզնես պլան և  գործողությունների    |

|   |արդյունք 6           |ծրագիր                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|211|Կատարման չափանիշներ  |1) բիզնես գործունեության համար բիզնես      |

|   |                     |պլանի անհրաժեշտությունը հիմնավորում է,     |

|   |                     |2) բիզնես պլանի բաժինների բովանդակության   |

|   |                     |մեկնաբանությունները ճիշտ է,                |

|   |                     |3) բիզնես պլանի մշակման համար անհրաժեշտ    |

|   |                     |ելակետային տվյալների կազմը և  ձեռք բերման  |

|   |                     |աղբյուրները ճիշտ է ներկայացնում,           |

|   |                     |4) ճիշտ է կատարում SWOT վերլուծություն,    |

|   |                     |5) SWOT վերլուծության արդյունքները կիրառում|

|   |                     |է բիզնես պլանը մշակելու գործընթացում,      |

|   |                     |6) բիզնես պլանով նախատեսվող միջոցառումները |

|   |                     |հիմնավորված է,                             |

|   |                     |7) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող         |

|   |                     |գործողությունների ծրագիրը, ժամանակացույցը  |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |8) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող         |

|   |                     |ռեսուրսների մեծությունները ճիշտ է          |

|   |                     |սահմանվել,                                 |

|   |                     |9) բիզնես պլանով նախատեսված միջոցառումների |

|   |                     |իրականացման ռիսկերը և  դրանց հաղթահարման   |

|   |                     |քայլերը հիմնավոր են:                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|212|ՈՒսումնառության      |Հաշվել հարկեր, տուրքեր, կազմել ֆինանսական  |

|   |արդյունք 7           |հաշվետվություններ                          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|213|Կատարման չափանիշներ  |1) հարկային օրենսդրության հիմնական         |

|   |                     |դրույթները ճիշտ է մեկնաբանում,             |

|   |                     |2) հարկային օրենսդրության հիմնական         |

|   |                     |հասկացությունները ճիշտ է բացատրում,        |

|   |                     |3) հարկերի և  տուրքերի մեծությունը հաշվելու|

|   |                     |համար կիրառվող ելակետային ցուցանիշների     |

|   |                     |հաշվարկը ճիշտ է կատարում,                  |

|   |                     |4) հարկերի և  տուրքերի մեծությունը ճիշտ է  |

|   |                     |հաշվարկում,                                |

|   |                     |5) հարկերի վճարման ժամկետների գնահատումը   |

|   |                     |համապատասխանում է օրենսդրության            |

|   |                     |պահանջներին,                               |

|   |                     |6) ֆինանսական հաշվետվությունների կազմը ճիշտ|

|   |                     |է ներկայացնում,                            |

|   |                     |7) անհրաժեշտ ֆինանսական հաշվետվությունները |

|   |                     |ճիշտ է լրացնում,                           |

|   |                     |8) ստուգումների իրականացման իրավական       |

|   |                     |ակտերի պահանջները ճիշտ է բացատրում,        |

|   |                     |9) ստուգումների հետ կապված տնտեսվարողի     |

|   |                     |իրավունքներն ու պարտականությունները ճիշտ է |

|   |                     |ներկայացնում:                              |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 3

 

Միջին մասնագիտական կրթության 0831.01.5 «Ձկնաբանություն և

ձկնաբուծություն» մասնագիտության 0831.01.01.5 «Ձկնաբույծ»

որակավորման օրինակելի ուսումնական պլան

 

._____________________________________________________________________.

|N  |Առարկայախմբեր, առարկաներ և        |Շաբաթ-|ՈՒսանողի|Պարտա-|ՈՒսուց-|

|   |մոդուլներ                         |ների  |առավելա-|դիր   |ման    |

|   |                                  |թիվը  |գույն   |լսարա-|երաշխա-|

|   |                                  |      |բեռնվա- |նային |վորվող |

|   |                                  |      |ծությու-|պարապ-|տարին  |

|   |                                  |      |նը, ժամ |մուն- |       |

|   |                                  |      |        |քներ, |       |

|   |                                  |      |        |ժամ   |       |

|___|__________________________________|______|________|______________|

|   |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՀՈՒՄԱՆԻՏԱՐ, ՍՈՑԻԱԼ-ՏՆՏԵՍԱԳԻՏԱԿԱՆ ԵՎ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ          |

|   |ԲՆԱԳԻՏԱԿԱՆ                                                       |

|___|_________________________________________________________________|

|1  |Հայոց լեզվի և  խոսքի մշակույթի    |   108|      72|     1|       |

|   |հիմունքներ                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|2  |Տնտեսագիտության հիմունքներ        |    72|      48|     2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|3  |Քաղաքագիտության և  սոցիոլոգիայի   |    72|      48|     2|       |

|   |հիմունքներ                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|4  |Իրավունքի հիմունքներ              |    54|      36|     2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|5  |Պատմություն                       |   72 |      48|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|6  |Ռուսաց լեզու                      |  108 |      72|   1-2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|7  |Օտար լեզու                        |  108 |      72|   1-2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|8  |Ֆիզիկական կուլտուրա               |  168 |     112|   1-2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|9  |Էկոլոգիայի հիմունքներ             |    54|      36|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|10 |Քաղաքացիական պաշտպանության և      |    42|      28|     1|       |

|   |արտակարգ իրավիճակների հիմնահարցեր |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |   858|     572|      |       |

|_____________________________________________________________________|

|    ԱՌԱՆՑՔԱՅԻՆ ՀՄՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ                                         |

|_____________________________________________________________________|

|1  |Հաղորդակցություն                  |    54|      36|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|2  |Անվտանգություն և  առաջին          |    54|      36|     1|       |

|   |օգնություն                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|3  |Աշխատանքային գործունեության       |    81|      54|     1|       |

|   |ընդհանուր հմտություններ           |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|4  |Համակարգչային օպերատորություն     |    81|      54|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |   270|     180|      |       |

|_____________________________________________________________________|

|    ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ                                           |

|_____________________________________________________________________|

|1  |Ջրաբանություն                     |    81|      54|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|2  |Անողնաշարավորների                 |    81|      54|     1|       |

|   |կենդանաբանություն                 |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|3  |Ջրակենսաբանություն                |    81|      54|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|4  |Մանրէակենսաբանություն             |    54|      36|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|5  |Ձեռներեցություն                   |   108|      72|      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |   405|     270|      |       |

|_____________________________________________________________________|

|    ՀԱՏՈՒԿ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ                                              |

|_____________________________________________________________________|

|1  |Ձկնաբանություն                    |   162|     108|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|2  |Ձկների էկոլոգիա                   |    54|      36|     1|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|3  |Ձկնային տնտեսությունները և  նրանց |   108|      72|     2|       |

|   |արտադրական գործընթացները          |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|4  |Ձկնատնտեսական ջրատեխնիկա          |   108|      72|     2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|5  |Ձկների կերակրումը                 |   108|      72|     2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|6  |Ձկների հիվանդությունները և  դրանց |   162|     108|     2|       |

|   |կանխարգելումը                     |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|7  |Ձկների սելեկցիայի հիմունքներ      |    54|      36|     2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|8  |Ձկնաբուծական տնտեսություններում   |    54|      36|     2|       |

|   |կիրառվող սարքավորումները          |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|9  |Ապրանքային ձկնաբուծություն        |   162|     108|     2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|10 |Ձկների տեղափոխումը                |    54|      36|     2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|11 |Ձկնային տնտեսության ձկնաբուծական  |   108|      72|     2|       |

|   |աշխատանքների պլանավորումը,        |      |        |      |       |

|   |կազմակերպումը և  իրականացումը     |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|12 |Ապրանքային ձկնատեսակների          |    54|      36|     2|       |

|   |արդյունավետ համակեցության         |      |        |      |       |

|   |ձևավորում                         |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|13 |Ակվարիումային ձկնաբուծություն     |   159|     106|     2|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |      |    1347|   898|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆՏՐՈՎԻ                           |      |      93|    62|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՊԱՀՈՒՍՏԱՅԻՆ ԺԱՄԵՐ                 |      |      51|    34|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |    56|    3024|  2016|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԽՈՐՀՐԴԱՏՎՈՒԹՅՈՒՆ                  |      |        |   200|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՊՐԱԿՏԻԿԱ                          |    22|        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՄԻՋԱՆԿՅԱԼ ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ            |     6|        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՊԵՏԱԿԱՆ ԱՄՓՈՓԻՉ ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ      |     2|        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |    86|        |      |       |

._____________________________________________________________________.

 

 

pin
Կրթության և գիտության նախարարություն
17.11.2017
N 1321-Ն
Հրաման