Սեղմել Esc փակելու համար:
ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.01....
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.01.5 «ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍԱԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 0 ...

 

 

110.1331.251217

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «25»        12            2017 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 11017504

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

17 նոյեմբերի 2017 թվականի N 1331-Ն

 

ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.01.5 «ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍԱԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 0811.01.01.5 «ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍ» ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԿՐԹԱԿԱՆ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2012Թ. ՄԱՐՏԻ 22-Ի N 200-Ն ՀՐԱՄԱՆԸ ՈՒԺԸ ԿՈՐՑՐԱԾ ՃԱՆԱՉԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(4-րդ մաս)

 

|___|_____________________|___________________________________________|

|278|Ուսումնառության      |Իրականացնել դաշտային մշակաբույսերի         |

|   |արդյունք 3           |մշակության ագրոտեխնիկան                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|279|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է իրականացնում դաշտային            |

|   |                     |մշակաբույսերի վեգետացիայի ընթացքում        |

|   |                     |կատարվող սնուցման աշխատանքները,            |

|   |                     |2) ճիշտ է իրականացնում դաշտային            |

|   |                     |մշակաբույսերի վեգետացիայի ընթացքում        |

|   |                     |միջշարային տարածություններում կատարվող     |

|   |                     |փխրեցման աշխատանքները,                     |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում դաշտային            |

|   |                     |մշակաբույսերի վեգետացիայի ընթացքում        |

|   |                     |մոլախոտերի դեմ պայքարի կազմակերպման        |

|   |                     |աշխատանքները,                              |

|   |                     |4) ճիշտ է իրականացնում դաշտային            |

|   |                     |մշակաբույսերի վեգետացիայի ընթացքում        |

|   |                     |մոլախոտերի, հիվանդությունների և            |

|   |                     |վնասատուների դեմ պայքարի կազմակերպման      |

|   |                     |աշխատանքները:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|280|Ուսումնառության      |Իրականացնել դաշտային մշակաբույսերի         |

|   |արդյունք 4           |բերքահավաքի կազմակերպման աշխատանքները      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|281|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ընտրում դաշտային մշակաբույսերի   |

|   |                     |բերքահավաքի ժամկետները,                    |

|   |                     |2) ճիշտ է իրականացնում դաշտային            |

|   |                     |մշակաբույսերի բերքահավաքի մեքենայացված     |

|   |                     |աշխատանքները,                              |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում բերքահավաքման և     |

|   |                     |պահպանման աշխատանքները:                    |

|_____________________________________________________________________|

| ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՆԵՐԸ        |

|               ՊԱՇՏՊԱՆՎԱԾ ԳՐՈՒՆՏԻ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐՈՒՄ»                      |

|_____________________________________________________________________|

|282|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԳ 5-17-021                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|283|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողին տալ գիտելիքներ |

|   |                     |պաշտպանված գրունտի առանձնահատկությունների  |

|   |                     |մասին և  ձևավորել  բանջարանոցային          |

|   |                     |մշակաբույսերի մշակության վերաբերյալ        |

|   |                     |կարողություններ:                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|284|Մոդուլի տևողությունը |68 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|285|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելու համար նախապես  |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԳ 5-17-003     |

|   |                     |«Պարարտանյութեր, նրանց տեսակները և         |

|   |                     |օգտագործումը» մոդուլը:                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|286|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար նախատեսված   |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|287|Ուսումնառության      |Ներկայացնել պաշտպանված գրունտի             |

|   |արդյունք 1           |առանձնահատկությունները                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|288|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է բացատրում պաշտպանված գրունտի դերը|

|   |                     |և  նշանակությունը,                         |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում պաշտպանված գրունտի  |

|   |                     |առանձնահատկությունները:                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|289|Ուսումնառության      |Ներկայացնել պաշտպանված գրունտի կառույցների |

|   |արդյունք 2           |տեսակները և  նրանց տաքացման                |

|   |                     |առանձնահատկությունները                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|290|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում ջերմատների տաքացման |

|   |                     |ձևերը,  կենսաբանական և  տեխնիկական տաքացման|

|   |                     |տնտեսական արդյունավետությունը,             |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ջերմային գործոնի    |

|   |                     |ավտոմատ կանոնավորումը, կալորաֆերային       |

|   |                     |տաքացումը,                                 |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում պաշտպանված գրունտի  |

|   |                     |կառույցների տեսակները, ջերմատների տիպերը:  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|291|Ուսումնառության      |Իրականացնել լուսաթափանց թաղանթների         |

|   |արդյունք 3           |օգտագործումը                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|292|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում թաղանթների տարբեր   |

|   |                     |տեսակների ֆիզիկամեխանիկական բնութագրումը,  |

|   |                     |2) ճիշտ է իրականացնում լուսաթափանց         |

|   |                     |թաղանթների արդյունավետությունը մյուս       |

|   |                     |ծածկոցների համեմատ,                        |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում լուսաթափանց         |

|   |                     |թաղարների օգտագործումը:                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|293|Ուսումնառության      |Իրականացնել հողախառնուրդի պատրաստման և     |

|   |արդյունք 4           |ախտահանման աշխատանքները                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|294|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում թաղանթների          |

|   |                     |պատրաստման եղանակները,                     |

|   |                     |2) ճիշտ է իրականացնում հողախառնուրդի       |

|   |                     |պատրաստման և  ախտահանման եղանակները,       |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում սածիլների           |

|   |                     |մշակության տեխնոլոգիան պաշտպանված          |

|   |                     |գրունտում:                                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|295|Ուսումնառության      |Իրականացնել բանջարեղենի արտադրության       |

|   |արդյունք 5           |գործընթացը պաշտպանված գրունտում            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|296|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում պաշտպանված գրունտում|

|   |                     |մշակաբույսերի ցանքի ձևերը  և  ժամկետները,  |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում սածիլների մշակության|

|   |                     |տեխնոլոգիան,                               |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում բանջարեղենի         |

|   |                     |արտադրության գործընթացը պաշտպանված         |

|   |                     |գրունտում:                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԼԱՆՋԵՐԻ ՎՐԱ ԲԱԶՄԱՄՅԱ ՏՆԿԱՐԿՆԵՐԻ ՀԻՄՆՄԱՆ           |

|                        ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՆԵՐԸ»                              |

|_____________________________________________________________________|

|297|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԳ 5-17-022                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|298|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողին տալ գիտելիքներ |

|   |                     |մեծ թեքության զառիվայր լանջերում հողատարման|

|   |                     |գործընթացների կասեցման մասին և  ձևավորել   |

|   |                     |հողատարման դեմ միջոցառումների և  լանջերի   |

|   |                     |վրա բազմամյա տնկարքների միջոցով            |

|   |                     |դարավանդավորման վերաբերյալ                 |

|   |                     |կարողություններ:                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|299|Մոդուլի տևողությունը |72  ժամ                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|300|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելու համար նախապես  |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԳ 5-17-001     |

|   |                     |«Հողագիտության հիմունքներ» մոդուլը:        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|301|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար նախատեսված   |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|302|Ուսումնառության      |Ներկայացնել հողերի ողողամշակման գործընթացը |

|   |արդյունք 1           |                                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|303|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում հողերի քայքայման    |

|   |                     |գործընթացը,                                |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում հողմային էռոզիայի   |

|   |                     |պատճառները,                                |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում հողերի ջրային       |

|   |                     |պատճառները:                                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|304|Ուսումնառության      |Իրականացնել տվյալ տեղանքում առավել         |

|   |արդյունք 2           |նպատակահարմար դարավանդավորումը` ըստ        |

|   |                     |տեսակների                                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|305|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում                     |

|   |                     |միկրոդարավանդավորման, ծառատնկման ակոսների  |

|   |                     |և  հարթակների առանձնահատկությունները,      |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում տվյալ տեղանքում     |

|   |                     |աստիճանավոր և  հերկային դարավանդավորման    |

|   |                     |եղանակները,                                |

|   |                     |4) ճիշտ է իրականացնում դարավանդավորման     |

|   |                     |աշխատանքները:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|306|Ուսումնառության      |Իրականացնել լանջերի վրա բազմամյա           |

|   |արդյունք 3           |տնկարքների տեսակների հիմնման աշխատանքները  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|307|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում լանջերի վրա         |

|   |                     |բազմամյա հիմնվող տնկարանների տեսակները,    |

|   |                     |2) ճիշտ է իրականացնում լանջերի վրա հիմնված |

|   |                     |բազմամյա տնկարքների մշակության             |

|   |                     |ագրոտեխնիկան:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|308|Ուսումնառության      |Իրականացնել դարավանդների վրա հիմնված       |

|   |արդյունք 4           |բազմամյա տնկարկների մշակության ագրոտեխնիկան|

|___|_____________________|___________________________________________|

|309|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում դարավանդների վրա    |

|   |                     |հիմնված բազմամյա տնկարկների մշակության     |

|   |                     |ագրոտեխնիկական միջոցառումները,             |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում դարավանդների վրա    |

|   |                     |հիմնված բազմամյա տնկարկների սնուցման,      |

|   |                     |պարարտացման և  հողային աշխատանքները,       |

|   |                     |1) ճիշտ է իրականացնում դարավանդների վրա    |

|   |                     |հիմնված բազմամյա տնկարկների                |

|   |                     |հիվանդությունների և  վնասատուների դեմ      |

|   |                     |պայքարի կազմակերպման աշխատանքները,         |

|   |                     |2) ճիշտ է իրականացնում դարավանդների վրա    |

|   |                     |հիմնված բազմամյա տնկարքների մշակության     |

|   |                     |ագրոտեխնիկան:                              |

|_____________________________________________________________________|

|       ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՕՐԳԱՆԱԿԱՆ ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ»              |

|_____________________________________________________________________|

|310|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԳ 5-17-023                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|311|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ ձևավորել    |

|   |                     |օրգանական եղանակով բույսերի                |

|   |                     |հիվանդությունների և  վնասատուների դեմ      |

|   |                     |պայքարի վերաբերյալ կարողություններ:        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|312|Մոդուլի տևողությունը |54 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|313|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելու համար նախապես  |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԳ 5-17-003     |

|   |                     |«Պարարտանյութեր, նրանց տեսակները և         |

|   |                     |օգտագործումը», ԳՏԳ 5-17-015 «Բույսերի      |

|   |                     |պաշտպանություն», ԳՏԳ 5-17-016              |

|   |                     |«Ցանքաշրջանառության համակարգեր և  դրանց    |

|   |                     |առանձնահատկությունները» մոդուլները:        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|314|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար նախատեսված   |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|315|Ուսումնառության      |Ներկայացնել օրգանական սննդանյութերի        |

|   |արդյունք 1           |բարենպաստ ազդեցությունը մարդու առողջության |

|   |                     |վրա                                        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|316|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում օրգանական           |

|   |                     |գյուղատնտեսության նշանակությունը,          |

|   |                     |մեթոդները, նպատակները և  անցման փուլերը,   |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում օրգանական           |

|   |                     |սննդամթերքի առավելությունը մարդու          |

|   |                     |առողջության գործում,                       |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում օրգանական սննդի     |

|   |                     |ազդեցությունը մարդու հոգեբանական           |

|   |                     |առողջության վրա:                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|317|Ուսումնառության      |Իրականացնել օրգանական պարարտանյութերի      |

|   |արդյունք 2           |օգտագործումը գյուղատնտեսության մեջ         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|318|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում օրգանական           |

|   |                     |պարարտանյութերը,                           |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում կոմպոստի համար      |

|   |                     |օրգանական նյութերը,                        |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում կոմպոստի ստացման    |

|   |                     |գործընթացը,                                |

|   |                     |5) ճիշտ է իրականացնում կենսահումուսի       |

|   |                     |ստացման գործընթացները,                     |

|   |                     |6) ճիշտ է օգտագործում կենսահումուսը որպես  |

|   |                     |պարարտանյութ:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|319|Ուսումնառության      |Իրականացնել պայքարի միջոցառումները բույսերի|

|   |արդյունք 3           |հիվանդությունների և  վնասատուների դեմ      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|320|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է իրականացնում պայքարը             |

|   |                     |հիվանդությունների և  վնասատուների դեմ`     |

|   |                     |համագործակցելով բնության հետ,              |

|   |                     |2) ճիշտ է իրականացնում բույսերի            |

|   |                     |պաշտպանությունը առանց թունաքիմիկատների,    |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում օրգանական           |

|   |                     |գյուղատնտեսության մեջ թույլատրվող այլ      |

|   |                     |միացությունների օգտագործումը, որոնք ունեն  |

|   |                     |օրգանական ծագում:                          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|321|Ուսումնառության      |Իրականացնել թունաքիմիկատների ազդեցության   |

|   |արդյունք 4           |նվազեցման աշխատանքները                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|322|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում թունաքիմիկատները և  |

|   |                     |նրանց դասակարգումը,                        |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում շրջակա միջավայրի    |

|   |                     |ախտորոշումը թունաքիմիկատներով,             |

|   |                     |3) ճիշտ է իրականացնում անհատական           |

|   |                     |պաշտպանության միջոցները թունաքիմիկատների   |

|   |                     |օգտագործման ժամանակ,                       |

|   |                     |4) ճիշտ է իրականացնում թունաքիմիկատների    |

|   |                     |փոխադրման, պահեստավորման և  պահպանման      |

|   |                     |աշխատանքները:                              |

|_____________________________________________________________________|

|              ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԵՌՆԵՐԵՑՈՒԹՅՈՒՆ»                    |

|_____________________________________________________________________|

|323|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԳ 5-17-024                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|324|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ ձևավորել    |

|   |                     |բիզնես գործունեություն իրականացնելու համար |

|   |                     |անհրաժեշտ գործնական հմտություններ: Դրանք   |

|   |                     |ներառում են ինքնուրույն բիզնես             |

|   |                     |կազմակերպելու և  վարելու համար անհրաժեշտ   |

|   |                     |գործողությունների իրականացման              |

|   |                     |հմտություններ, որոնցում հաշվի է առնված     |

|   |                     |ինչպես գործարար ոլորտին հատուկ             |

|   |                     |սկզբունքները, այնպես էլ բիզնես             |

|   |                     |գործունեությունը կարգավորող իրավական դաշտի |

|   |                     |առանձնահատկությունները                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|325|Մոդուլի տևողությունը |72 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|326|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլի 1 և  2 ուսումնառության         |

|   |                     |արդյունքներն ուսումնասիրելու համար         |

|   |                     |սկզբնական մասնագիտական գիտելիքներ պետք չէ: |

|   |                     |Մյուս ուսումնառության արդյունքների         |

|   |                     |ուսումնասիրությունը նպատակահարմար է        |

|   |                     |իրականացնել որոշակի մասնագիտական մոդուլներ |

|   |                     |յուրացնելուց հետո, որպեսզի դրանց գործնական |

|   |                     |ձեռքբերումները օգտագործվեն համապատասխան    |

|   |                     |ծրագրեր մշակելու համար:                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|327|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|328|Ուսումնառության      |Ներկայացնել հիմնավորված բիզնես-գաղափարի    |

|   |արդյունք 1           |ձևավորման  գործընթացը                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|329|Կատարման չափանիշներ  |1) բիզնես-գործունեության էությունը ճիշտ    |

|   |                     |է մեկնաբանում,                             |

|   |                     |2) բիզնես-գործունեության տեսլականը,        |

|   |                     |նպատակը և  ռազմավարությունը ճիշտ է         |

|   |                     |սահմանում,                                 |

|   |                     |3) բիզնես-գործունեության համար նախընտրելի  |

|   |                     |անձնային հատկանիշների կարևորությունը       |

|   |                     |հիմնավորում է,                             |

|   |                     |4) բիզնես-գործունեության համար սեփական     |

|   |                     |հնարավորությունների գնահատումը ճիշտ է,     |

|   |                     |5) բիզնես-գաղափարի էությունը ճիշտ է        |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |6) բիզնես-գաղափարի ձևավորման  գործընթացի   |

|   |                     |բաղադրիչների իմաստը ճիշտ է մեկնաբանում,    |

|   |                     |7) ըստ իրավիճակների հիմնավորում է          |

|   |                     |ձևավորված  բիզնես-գաղափարները,             |

|   |                     |8) բիզնես-գաղափարի տարբերակի գնահատումը    |

|   |                     |ճիշտ է:                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|330|Ուսումնառության      |Ներկայացնել կազմակերպության ստեղծման և     |

|   |արդյունք 2           |գրանցման կարգը, կառավարման գործընթացը      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|331|Կատարման չափանիշներ  |1) կազմակերպության կազմակերպչաիրավական     |

|   |                     |ձևերի  բնութագիրը ճիշտ է,                  |

|   |                     |2) կազմակերպության աշխատանքը կարգավորող    |

|   |                     |իրավական ակտերի պահանջների ընկալումը ճիշտ  |

|   |                     |է,                                         |

|   |                     |3) կազմակերպության ստեղծման քայլերի        |

|   |                     |հաջորդականությունը ճիշտ է մեկնաբանում,     |

|   |                     |4) կազմակերպության ստեղծման համար պահանջվող|

|   |                     |փաստաթղթերի ձևավորումը  ճիշտ է,            |

|   |                     |5) կազմակերպության կառավարման              |

|   |                     |անհրաժեշտությունը և  խնդիրները ճիշտ է      |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |6) կառավարման ֆունկցիաների բնութագրերը     |

|   |                     |ճիշտ է,                                    |

|   |                     |7) կառավարման ոճերի բնութագրերը ճիշտ է,    |

|   |                     |8) կառավարման ֆունկցիոնալ բաժինների        |

|   |                     |ձևավորման  մոտեցումները ճիշտ է,            |

|   |                     |9) աշխատատեղերի ձևավորման  և               |

|   |                     |պարտականությունների բաշխման մոտեցումները   |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |10) աշխատողների ընտրության կարգը հիմնավոր  |

|   |                     |է,                                         |

|   |                     |11) կազմակերպության կառավարմանն առնչվող    |

|   |                     |փաստաթղթերի ձևավորումը  ամբողջական և       |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |12) կնքվելիք պայմանագրերի կազմը և          |

|   |                     |բովանդակությունը իրավաբանորեն ճիշտ է,      |

|   |                     |13) կառավարման արդյունավետության գնահատման |

|   |                     |մոտեցումները հիմնավոր է:                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|332|Ուսումնառության      |Կատարել շուկայի հետազոտման և  գնահատման    |

|   |արդյունք 3           |գործողություններ                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|333|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է մեկնաբանում «շուկա»              |

|   |                     |հասկացությունը,                            |

|   |                     |2) շուկայի հետազոտման անհրաժեշտությունը    |

|   |                     |հիմնավորում է,                             |

|   |                     |3) շուկայի հետազոտման հիմնական             |

|   |                     |ուղղությունները բացահայտում է,             |

|   |                     |4) շուկայի հետազոտման գործընթացի փուլերը   |

|   |                     |ճիշտ է բնութագրում,                        |

|   |                     |5) ըստ փուլերի շուկայի հետազոտման մեթոդների|

|   |                     |ընտրությունը հիմնավոր է,                   |

|   |                     |6) շուկայական պահանջարկի ծավալի բացահայտման|

|   |                     |մոտեցումները ճիշտ է,                       |

|   |                     |7) շուկայի վրա ազդող գործոնների և  գնորդի  |

|   |                     |վարքագծի գնահատումը ճիշտ է,                |

|   |                     |8) շուկայական մրցակցության գնահատումը      |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |9) շուկայի հատվածավորումը իրատեսական է,    |

|   |                     |10) մարքեթինգի գաղափարների /4P և  7P/      |

|   |                     |նշանակությունը ճիշտ է բացահայտում,         |

|   |                     |11) մարքեթինգային ռազմավարության մշակման   |

|   |                     |մոտեցումները հիմնավորված է:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|334|Ուսումնառության      |Բնութագրել կազմակերպության ռեսուրսները և   |

|   |արդյունք 4           |գնահատել օգտագործման արդյունավետությունը   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|335|Կատարման չափանիշներ  |1) կազմակերպության ռեսուրսների կազմը և     |

|   |                     |կառուցվածքը ճիշտ է բացահայտում,            |

|   |                     |2) կազմակերպության ռեսուրսների խմբերի միջև |

|   |                     |օպտիմալ հարաբերակցության ապահովման         |

|   |                     |անհրաժեշտությունը հիմնավորում է,           |

|   |                     |3) նյութական ռեսուրսների խմբերի            |

|   |                     |տնտեսագիտական բնութագրերը ճիշտ է,          |

|   |                     |4) աշխատանքային ռեսուրսների բնութագիրը և   |

|   |                     |դրանց առնչվող ցուցանիշների                 |

|   |                     |մեկնաբանությունը ճիշտ է,                   |

|   |                     |5) աշխատանքի տեխնիկական նորմավորման        |

|   |                     |էությունը ճիշտ է բացատրում, նորմաների      |

|   |                     |մեծության ձևավորման  մեխանիզմը ճիշտ է      |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |6) ֆինանսական ռեսուրսների հետ կապված       |

|   |                     |հասկացությունների բացատրությունը ճիշտ է,   |

|   |                     |7) ֆինանսական ռեսուրսների համալրման        |

|   |                     |աղբյուրների առանձնահատկությունները ճիշտ է  |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |8) ռեսուրսների պահանջվելիք մեծության       |

|   |                     |հաշվարկման մոտեցումները հիմնավոր է,        |

|   |                     |9) հիմնական կապիտալի առանձին խմբերի        |

|   |                     |օգտագործման արդյունավետության ցուցանիշների |

|   |                     |հաշվարկը և  արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,|

|   |                     |10) շրջանառու կապիտալի օգտագործման         |

|   |                     |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը և  |

|   |                     |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,            |

|   |                     |11) աշխատանքային ռեսուրսների օգտագործման   |

|   |                     |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը և  |

|   |                     |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,            |

|   |                     |12) ռեսուրսների օգտագործման վերաբերյալ     |

|   |                     |պարզ վերլուծական գործողությունները և  ըստ  |

|   |                     |արդյունքների եզրահանգումները հիմնավոր է:   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|336|Ուսումնառության      |Կատարել ծախսերի հաշվարկ, ձևավորել  ապրանքի |

|   |արդյունք 5           |/ծառայության/ գինը                         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|337|Կատարման չափանիշներ  |1) «ծախս» հասկացության բովանդակությունը    |

|   |                     |ճիշտ է մեկնաբանում,                        |

|   |                     |2) տարբերակում է ծախսերի խմբերը,           |

|   |                     |3) ծախսերը հիմնավորող փաստաթղթերի տեսակները|

|   |                     |և  վավերապայմանները ճիշտ է ներկայացնում,   |

|   |                     |4) ծախսերի տարբեր խմբերի հաշվապահական      |

|   |                     |ձևակերպումները  ճիշտ է,                    |

|   |                     |5) ապրանքների տարբեր տեսակների և           |

|   |                     |ծառայությունների տարբեր խմբերի համար       |

|   |                     |պահանջվող ծախսերի կազմը հիմնավոր է         |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |6) ապրանքի կամ ծառայության ինքնարժեքի մեջ  |

|   |                     |ներառվող ծախսերի հոդվածները ճիշտ է         |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |7) ինքնարժեքի տարբեր հոդվածների մեծության  |

|   |                     |հաշվարկման մեթոդաբանությունը ճիշտ է        |

|   |                     |կիրառում,                                  |

|   |                     |8) հաշվում է ապրանքի կամ ծառայության       |

|   |                     |միավորի ինքնարժեքը,                        |

|   |                     |9) ինքնարժեքի իջեցման հնարավորությունները  |

|   |                     |ճիշտ է գնահատում,                          |

|   |                     |10) ինքնարժեք-շուկայական գին մարժայի       |

|   |                     |տարբերության հիմնավորումը ճիշտ է,          |

|   |                     |11) անհատական գնից շուկայական գնի անցման   |

|   |                     |տրամաբանությունը բացատրում է:              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|338|Ուսումնառության      |Մշակել բիզնես պլան և  գործողությունների    |

|   |արդյունք 6           |ծրագիր                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|339|Կատարման չափանիշներ  |1) բիզնես գործունեության համար բիզնես      |

|   |                     |պլանի անհրաժեշտությունը հիմնավորում է,     |

|   |                     |2) բիզնես պլանի բաժինների բովանդակության   |

|   |                     |մեկնաբանությունները ճիշտ է,                |

|   |                     |3) բիզնես պլանի մշակման համար անհրաժեշտ    |

|   |                     |ելակետային տվյալների կազմը և  ձեռք բերման  |

|   |                     |աղբյուրները ճիշտ է ներկայացնում,           |

|   |                     |4) ճիշտ է կատարում SWOT վերլուծություն,    |

|   |                     |5) SWOT վերլուծության արդյունքները կիրառում|

|   |                     |է բիզնես պլանը մշակելու գործընթացում,      |

|   |                     |6) բիզնես պլանով նախատեսվող                |

|   |                     |միջոցառումները հիմնավորված է,              |

|   |                     |7) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող         |

|   |                     |գործողությունների ծրագիրը, ժամանակացույցը  |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |8) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող         |

|   |                     |ռեսուրսների մեծությունները ճիշտ է          |

|   |                     |սահմանվել,                                 |

|   |                     |9) բիզնես պլանով նախատեսված                |

|   |                     |միջոցառումների իրականացման ռիսկերը և  դրանց|

|   |                     |հաղթահարման քայլերը հիմնավոր են:           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|340|Ուսումնառության      |Հաշվել հարկեր, տուրքեր, կազմել ֆինանսական  |

|   |արդյունք 7           |հաշվետվություններ                          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|341|Կատարման չափանիշներ  |1) հարկային օրենսդրության հիմնական         |

|   |                     |դրույթները ճիշտ է մեկնաբանում,             |

|   |                     |2) հարկային օրենսդրության հիմնական         |

|   |                     |հասկացությունները ճիշտ է բացատրում,        |

|   |                     |3) հարկերի և  տուրքերի մեծությունը հաշվելու|

|   |                     |համար կիրառվող ելակետային ցուցանիշների     |

|   |                     |հաշվարկը ճիշտ է կատարում,                  |

|   |                     |4) հարկերի և  տուրքերի մեծությունը ճիշտ է  |

|   |                     |հաշվարկում,                                |

|   |                     |5) հարկերի վճարման ժամկետների գնահատումը   |

|   |                     |համապատասխանում է օրենսդրության            |

|   |                     |պահանջներին,                               |

|   |                     |6) ֆինանսական հաշվետվությունների կազմը     |

|   |                     |ճիշտ է ներկայացնում,                       |

|   |                     |7) անհրաժեշտ ֆինանսական հաշվետվությունները |

|   |                     |ճիշտ է լրացնում,                           |

|   |                     |8) ստուգումների իրականացման իրավական ակտերի|

|   |                     |պահանջները ճիշտ է բացատրում,               |

|   |                     |9) ստուգումների հետ կապված տնտեսվարողի     |

|   |                     |իրավունքներն ու պարտականությունները ճիշտ է |

|   |                     |ներկայացնում:                              |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 3

 

Միջին մասնագիտական կրթության 0811.01.5 «Գյուղատնտեսագիտություն»

մասնագիտության 0811.01.01.5 «Գյուղատնտես» որակավորման օրինակելի

ուսումնական պլան

 

._____________________________________________________________________.

|N  |Առարկայախմբեր, առարկաներ և        |Շաբաթ-|ՈՒսանողի|Պարտա-|ՈՒսուց-|

|   |մոդուլներ                         |ների  |առավելա-|դիր   |ման    |

|   |                                  |թիվը  |գույն   |լսարա-|երաշխա-|

|   |                                  |      |բեռնվա- |նային |վորվող |

|   |                                  |      |ծությու-|պարապ-|տարին  |

|   |                                  |      |նը, ժամ |մունք-|       |

|   |                                  |      |        |ներ,  |       |

|   |                                  |      |        |ժամ   |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՀՈՒՄԱՆԻՏԱՐ,             |      |        |      |       |

|   |ՍՈՑԻԱԼ-ՏՆՏԵՍԱԳԻՏԱԿԱՆ ԵՎ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ |      |        |      |       |

|   |ԲՆԱԳԻՏԱԿԱՆ                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|1. |Հայոց լեզվի և  խոսքի մշակույթի    |      |     108|    72|      1|

|   |հիմունքներ                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|2. |Տնտեսագիտության հիմունքներ        |      |      72|    48|      1|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|3. |Քաղաքագիտության և  սոցիոլոգիայի   |      |      72|    48|      1|

|   |հիմունքներ                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|4. |Իրավունքի հիմունքներ              |      |      54|    36|      2|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|5. |Պատմություն                       |      |      72|    48|      1|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|6. |Ռուսաց լեզու                      |      |      99|    66|      1|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|7. |Օտար լեզու                        |      |      99|    66|      1|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|8. |Ֆիզկուլտուրա                      |      |     180|   120|    1-2|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|9. |Լանդշաֆտագիտության և  էկոլոգիայի  |      |      54|    36|      1|

|   |հիմունքներ                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|10.|Քաղաքացիական պաշտպանության և      |      |      42|    28|      1|

|   |արտակարգ իրավիճակների հիմնահարցեր |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |      |     852|   568|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԱՌԱՆՑՔԱՅԻՆ ՀՄՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ          |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|1. |Հաղորդակցման հմտություններ        |      |      54|    36|      1|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|2. |Անվտանգություն և  առաջին          |      |      54|    36|      1|

|   |օգնություն                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|3. |Համակարգչային օպերատիվության      |      |      54|    36|      1|

|   |հիմունքներ                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |      |     162|   108|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ            |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|1. |Հողագիտության հիմունքներ          |      |     102|    68|      1|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|2. |Հողի մշակման համակարգեր և         |      |     102|    68|      1|

|   |ագրոտեխնիկան                      |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|3. |Պարարտանյութերի տեսակները և       |      |     102|    68|      1|

|   |օգտագործումը                      |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|4. |Բույսերի աճման և  զարգացման համար |      |      81|    54|      1|

|   |անհրաժեշտ գործոնները              |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|5. |Գյուղատնտեսական բեռների և         |      |      72|    48|      1|

|   |արտադրանքի տեղափոխում,            |      |        |      |       |

|   |պահեստավորում, բաշխում            |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|6. |Գյուղատնտեսական մեքենաների և      |      |      72|    48|      1|

|   |սարքավորումների շահագործում       |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|7. |Մոլախոտերը և  պայքարը դրանց դեմ   |      |      54|    36|      1|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|8. |Պտղի և  խաղողի տնկանյութի         |      |      81|    54|      1|

|   |արտադրություն                     |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|9. |Մշակաբույսերի սերմերի արտադրության|      |     102|    68|      1|

|   |տեխնոլոգիա                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|10.|Կերային մշակաբույսերի և  բուսական |      |     108|    72|      1|

|   |ծագման կերերի արտադրության        |      |        |      |       |

|   |տեխնոլոգիաները                    |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|11.|Գյուղատնտեսական արտադրության      |      |      72|    48|      1|

|   |կազմակերպում                      |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |      |     948|   632|       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՀԱՏՈՒԿ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ               |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|1. |Պտղատու այգիների մշակության և     |      |     102|    68|      2|

|   |բերքահավաքի տեխնոլոգիա            |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|2. |Խաղողի մշակության և  բերքահավաքի  |      |     102|    68|      2|

|   |տեխնոլոգիա                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|3. |Բանջարբոստանային մշակաբույսերի    |      |     102|    68|      2|

|   |մշակության և  բերքահավաքի         |      |        |      |       |

|   |տեխնոլոգիա                        |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|4. |Բույսերի պաշտպանություն           |      |     108|    72|      2|

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|5. |Ցանքաշրջանառության  համակարգերը և |      |      72|    48|      1|

|   |դրանց առանձնահատկությունները      |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|6. |Գյուղատնտեսական մթերքների         |      |      87|    58|      2|

|   |պահպանում և  վերամշակում          |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|7. |Գյուղատնտեսական արտադրության      |      |      72|    48|      2|

|   |հաշվառում և  հաշվետվությունների   |      |        |      |       |

|   |կազմում                           |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|8. |Գյուղատնտեսական վիճակագրություն   |      |      54|    36|      2|

|   |և  տնտեսական գործունեության       |      |        |      |       |

|   |վերլուծություն                    |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|9. |Դաշտային մշակաբույսերի մշակության |      |     108|    72|      2|

|   |և  բերքահավաքի տեխնոլոգիա         |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|10.|Մշակաբույսերի արտադրության        |      |     102|    68|      2|

|   |տեխնոլոգիաները պաշտպանված գրունտի |      |        |      |       |

|   |պայմաններում                      |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|11.|Լանջերի վրա բազմամյա տնկարքների   |      |     108|   72 |     2 |

|   |հիմնման  տեխնոլոգիաները           |      |        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|12.|Օրգանական գյուղատնտեսություն      |      |      81|   54 |     2 |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|13.|Ձեռներեցություն                   |      |     108|   72 |     2 |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |      |    1206|  804 |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆՏՐՈՎԻ                           |      |      54|   36 |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՊԱՀՈՒՍՏԱՅԻՆ ԺԱՄԵՐ                 |      |      27|   12 |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |    60|    3240| 2160 |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԽՈՐՀՐԴԱՏՎՈՒԹՅՈՒՆ                  |      |        |  200 |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՊՐԱԿՏԻԿԱ                          |    14|        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՄԻՋԱՆԿՅԱԼ ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ            |     4|        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ՊԵՏԱԿԱՆ ԱՄՓՈՓԻՉ ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ      |     2|        |      |       |

|___|__________________________________|______|________|______|_______|

|   |ԸՆԴԱՄԵՆԸ                          |    80|        |      |       |

._____________________________________________________________________.

 

 

pin
Կրթության և գիտության նախարարություն
17.11.2017
N 1331-Ն
Հրաման