040.0218.180313
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
21 փետրվարի 2013 թվականի N 218-Ն
i
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐՄՈՒԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄԱՆ ՎՐԱ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ՄԵԹՈԴԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
i
«Սննդամթերքի անվտանգության պետական վերահսկողության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 13-րդ հոդվածի 3-րդ մասին համապատասխան` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հաստատել Հայաստանի Հանրապետություն ներմուծվող սննդամթերքի ռիսկայնության հիման վրա հսկողության մեթոդաբանությունը` համաձայն հավելվածի:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:
(նախաբանը փոփ. 16.04.2020 թիվ 570-Ն որոշում)
ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ
2013 ԹՎԱԿԱՆԻ ՄԱՐՏԻ 18-ԻՆ
Հավելված
i
ՀՀ կառավարության
2013 թվականի փետրվարի 21-ի
N 218-Ն որոշման
ՄԵԹՈԴԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐՄՈՒԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄԱՆ ՎՐԱ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ
1. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ
1. Սույն իրավական ակտով կարգավորվում են ներմուծվող սննդամթերքի ռիսկայնությունը որոշող չափանիշների ընդհանուր նկարագիրը և գնահատված ռիսկերի հիման վրա սահմանային հսկողության (այսուհետ` վերահսկողություն) հետ կապված հարաբերությունները, որի նպատակն է վտանգավոր սննդամթերքի ներմուծման կանխումը, ինչպես նաև սահմանային անցման կետերում պետական վերահսկողության համապատասխան գործիքակազմի (փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում, զննում, նմուշառում, փորձաքննություն) ընտրության իրականացումը` կախված սննդամթերքի ռիսկայնության աստիճանից:
2. Սննդամթերքի ներմուծման սահմանային պետական վերահսկողության ընթացքում իրականացվող գործիքակազմի ընտրությունը հիմնված է ներմուծվող սննդամթերքի ընդհանուր ռիսկի վրա, որն իրենից ներկայացնում է ըստ սննդամթերքի տեսակի ռիսկերի, յուրաքանչյուր սննդամթերքին բնորոշ (անհատական) ռիսկերի և ռիսկայնությունը որոշող այլ չափանիշների հանրագումար:
2. ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅՈՒՆՆ ԸՍՏ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵՍԱԿԻ
3. Ռիսկն ըստ սննդամթերքի (արտադրանքի) տեսակի դասակարգվում է բարձր, միջին և ցածր ռիսկայության` համաձայն N 1 աղյուսակի:
N 1 աղյուսակ
Ռիսկայնությունը` ըստ սննդամթերքի (արտադրանքի) տեսակի
._____________________________________________________________________.
|Արտադրանքի անվանումը | |Արտաքին տնտեսական |Ռիսկի |
| | |գործունեության |միավորը|
| | |ապրանքային | |
| | |անվանացանկ | |
| | |(ԱՏԳ ԱԱ) | |
|_____________________________________________________________________|
| | Բարձր ռիսկային (10-20 միավոր) |
|_____________________________________________________________________|
|Միս և մսից սննդային ենթամթերք |______| 0201-0210 | 20 |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Ձուկ և խեցգետնակերպեր, կակղամորթեր| |0301-0308 | 20 |
|և ջրային այլ անողնաշարավորներ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Պատրաստի սննդամթերք մսից, ձկից կամ |______|1601-1605 | 15 |
|խեցգետնանմաններից, կակղամարմիններից| | | |
|և ջրային այլ անողնաշարավորներից, | | | |
|պատրաստի կամ պահածոյացված ձուկ, | | | |
|ձկնկիթ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Կաթնամթերք | |0401-0406, 2105 | 15 |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Թռչնի ձու | |0407-0408 | 20 |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Կենդանական ծագման սննդամթերք` այլ | |0410 | 15 |
|տեղում չնշված կամ չներառված | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Մթերքներ սոուսներ պատրաստելու | |2103-2105 | 10 |
|համար, պատրաստի ապուրներ ու | | | |
|արգանակներ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Կենդանիների (բացի ձկների) աղիներ, | |0504 | 20 |
|պարկեր և ստամոքսներ, ամբողջական և | | | |
|կտորներով, թարմ և սառեցված, | | | |
|աղաջրում և աղած, չորացված և | | | |
|ապխտած | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Մակարոնեղենային արտադրանք լցոնով, | |190220 | 15 |
|ջերմային մշակման ենթարկված կամ | | | |
|չենթարկված, կամ այլ եղենակով | | | |
|մշակված | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Սպիտակուցային խտանյութեր և | |210610 | 10 |
|թելիկավոր և շերտավոր սպիտակուցային| | | |
|նյութեր | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Վիտամինների և հանքային նյութերի | |2106909803 | 15 |
|խառնուրդ, նախատեսված սնուցման | | | |
|հավասարակշռված լրացման համար | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Ձուկ` չորացրած, ապխտած, աղ դրված | |0305 | 15 |
|կամ աղաջրի մեջ դրված | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Վաղ հասակի երեխաների համար | |1901100000 | 20 |
|նախատեսված պատրաստի սննդամթերք, | | | |
|նախատեսված մանրածախ առևտրի համար | | | |
|_____________________________________________________________________|
| | Միջին ռիսկային (4-9 միավոր) |
|_____________________________________________________________________|
|Բանջարեղեն և որոշ ուտելի | |0701-0714 | 9 |
|արմատապտուղներ և պալարապտուղներ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Ուտելի մրգեր և ընկույզներ. | |0801-0814 | 6 |
|ցիտրուսային պտուղների կեղև ու դդմի| | | |
|կճեպներ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Խեցգետնակերպեր չորացրած, աղ դրված | |0306 | 4 |
|կամ աղաջրի մեջ դրված. | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Կենդանական կամ բուսական ծագում | |1501-1520 | 9 |
|ունեցող ճարպեր և յուղեր ու դրանց | | | |
|տրոհումից ստացվող մթերքները. | | | |
|պատրաստի սննդային ճարպեր | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Կակաո և դրանից պատրաստված մթերք | |1801-1806 | 4 |
|_____________________________________________________________________|
| | Ցածր ռիսկային (1-3 միավոր) |
|_____________________________________________________________________|
|Բնական մեղր | |0409 | 1 |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Սուրճ, թեյ, մատե կամ պարագվայական |______|0901-0910 | 1 |
|թեյ և համեմունքներ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Հացազգիներ |______|1001-1008 | 1 |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Ալրաղացաձավարային արդյունաբերության|______|1101-1109 | 2 |
|արտադրանք. ածիկ, օսլաներ, ինուլին, |______| | |
|հացահատիկային սոսնձանյութ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Յուղատու սերմեր և պտուղներ, այլ | |1201-1208 | 1 |
|սերմեր, պտուղներ և հատիկներ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Շաքար և շաքարից պատրաստված |______|1701-1704 | 1 |
|հրուշակեղեն |______| | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Պատրաստի մթերք` հացաբույսերի |______|1901-1905 (բացի | 1 |
|հատիկներից, ալյուրից, օսլայից կամ | |1901100000 կոդից) | |
|կաթից, ալյուրից պատրաստված | | | |
|հրուշակեղեն | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Բանջարեղենի, մրգերի, ընկույզների |______|2001-2009 | 1 |
|կամ բույսերի այլ մասերի | | | |
|վերամշակումից ստացվող մթերք | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Սննդամթերք` այլ տեղ չնշված կամ |______|2106 (բացի 210610 | 1 |
|չներառված | |կոդից) | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Ալկոհոլային և ոչ ալկոհոլային |______|2201-2209 | 3 |
|խմիչքներ և քացախ | | | |
|___________________________________|______|__________________|_______|
|Կերակրի աղ |______|2501 | 1 |
._____________________________________________________________________.
4. N 1 աղյուսակում չներառված սննդամթերքի (արտադրանքի) տեսակի ռիսկայնությունը դասակարգվում է ցածր ռիսկային և ռիսկի միավոր սահմանվում է 1:
3. ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻՆ ԲՆՈՐՈՇ (ԱՆՀԱՏԱԿԱՆ) ՌԻՍԿԵՐ
5. Սննդամթերքին բնորոշ անհատական ռիսկի գնահատման չափանիշներն են`
1) արտադրողի մոտ ներդրված սննդամթերքի արտադրման որակի և անվտանգության կառավարման համակարգերը.
2) սննդամթերքի տեղափոխման պայմանները.
3) սննդամթերքի` խմբաքանակի զանգվածը (քանակը, ծավալը):
6. Դասակարգումն ըստ արտադրողի մոտ ներդրված կառավարման համակարգերի կախված է ներմուծված սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված սննդամթերքի որակի և անվտանգության կառավարման համակարգերի հավաստագրերի առկայությունից կամ բացակայությունից, որոնց հավաստիությունը հնարավոր է ստուգել համացանցի միջոցով` համաձայն N 2 աղյուսակի:
N 2 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ արտադրողի մոտ ներդրված կառավարման համակարգերի
._____________________________________________________________________.
|Ռիսկը|Սննդամթերքի անվտանգության կառավարման համակարգը |Միավորը|
|_____|_______________________________________________________|_______|
|Միջին|Սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված չեն սննդամթերքի | 4 |
| |որակի և անվտանգության կառավարման համակարգեր` առնվազն | |
| |վտանգի վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի | |
| |համակարգ ՎՎՀԿԿ (HACCP, ISO), առկա չեն հավաստագրեր | |
| |(GLOBALGAP): | |
| |Երրորդ երկրներից սննդամթերքի ներմուծման դեպքում | |
| |արտադրանքի` սննդամթերքի անվտանգությանը ներկայացվող | |
| |Եվրասիական տնտեսության միության (այսուհետ` ԵԱՏՄ) | |
| |տեխնիկական կանոնակարգերով սահմանված պահանջներին | |
| |համապատասխանում է: | |
|_____|_______________________________________________________|_______|
|Ցածր |Սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված են սննդամթերքի | 0 |
| |որակի և անվտանգության կառավարման համակարգեր` վտանգի | |
| |վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի համակարգ | |
| |(ՎՎՀԿԿ (HACCP, ISO) առկա են հավաստագրեր (GLOBALGAP): | |
._____________________________________________________________________.
7. Դասակարգումն ըստ սննդամթերքի տեղափոխման պայմանների իրականացվում է տվյալ սննդամթերքը տեղափոխող փոխադրամիջոցներին ներկայացվող պահանջների համապատասխանության ապահովումից ելնելով` համաձայն N 3 աղյուսակի:
N 3 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ տեղափոխման պայմանների
._____________________________________________________________________.
|Ռիսկը| Տեղափոխմանը ներկայացվող պայմանները |Միավորը|
|_____|_______________________________________________________|_______|
|Բարձր|Փոխադրամիջոցների պայմանները չեն համապատասխանում | 20 |
| |սննդամթերքի տվյալ տեսակի փոխադրմանը ներկայացվող | |
| |պահանջներին: | |
|_____|_______________________________________________________|_______|
|Ցածր |Տեղափոխման պայմանները համապատասխանում են սննդամթերքի | 0 |
| |տվյալ տեսակի փոխադրման համար ներկայացվող պահանջներին: | |
._____________________________________________________________________.
8. Դասակարգումն ըստ ներմուծված սննդամթերքի զանգվածի (քանակի, ծավալի)` իրականացվում է համաձայն N 4 աղյուսակի:
N 4 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ զանգվածի (քանակ, ծավալ)
._____________________________________________.
|Ռիսկը| Զանգվածը (կգ կամ լիտր) |Միավորը|
|_____|_______________________________|_______|
|Բարձր|600-ից ավելի | 4 |
|_____|_______________________________|_______|
|Միջին|300-ից ավելի` 600-ը ներառյալ | 2 |
|_____|_______________________________|_______|
|Ցածր |մինչև 300-ը ներառյալ | 1 |
._____________________________________________.
4. ՌԻՍԿԻ ԱՅԼ ՉԱՓԱՆԻՇԸ
9. Ռիսկի այլ չափանիշ է` արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ երկրների լիազոր մարմինների, Հայաստանի Հանրապետության սննդամթերքի անվտանգության բնագավառի լիազոր մարմնի կողմից սննդի շղթայի փուլերի վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի վտանգավորության վերաբերյալ հաղորդումների և Եվրասիական տնտեսական միության (այսուհետ` ԵՏՄ) անդամ երկրների կողմից լաբորատոր խիստ հսկողության սահմանման վերաբերյալ տեղեկատվության առկայությունը կամ դրա բացակայությունը` դասակարգվում է համաձայն N 5 աղյուսակի:
N 5 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ
երկրների լիազոր մարմինների հաղորդումների, ԵԱՏՄ-ի միջոցով ստացված
տվյալների կամ լիազոր մարմնի վերահսկողության արդյունքների
._____________________________________________________________________.
|Ռիսկը|Սննդամթերքի վտանգավորության վերաբերյալ ծանուցում |Միավորը| |
| |կամ վերահսկողության արդյունքներ | | |
|_____|__________________________________________________|_______|____|
|Բարձր|Արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ | 20 | |
| |երկրների լիազոր մարմինների հաղորդումների, ԵԱՏՄ-ի | | |
| |միջոցով ստացված տվյալների կամ լիազոր մարմնի | | |
| |վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի | | |
| |վտանգավորության վերաբերյալ տեղեկատվության | | |
| |առկայություն: | | |
|_____|__________________________________________________|_______|____|
|Ցածր |Արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, ԵԱՏՄ | 0 | |
| |միջոցով ստացված տվյալների կամ լիազոր մարմնի | | |
| |վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի | | |
| |վտանգավորության վերաբերյալ տեղեկատվության | | |
| |բացակայություն: | | |
._____________________________________________________________________.
5. ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՈՐՈՇՈՒՄԸ ԵՎ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՌԻՍԿԻՆ ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ԻՐԱԿԱՆԱՑՈՒՄԸ
10. Սննդամթերքի ընդհանուր ռիսկայնության դասակարգումն իրականացվում է համաձայն N 6 աղյուսակի:
N 6 աղյուսակ
.________________________________________________.
|Խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկայնությունը| Միավորը |
|____________________________________|___________|
| Բարձր | 20 և ավել|
|____________________________________|___________|
| Միջին | 10-19 |
|____________________________________|___________|
| Ցածր | 0-9 |
.________________________________________________.
11. Ընդհանուր ռիսկայնության` բարձր, միջին և ցածր խմբերին դասված սննդամթերքի նկատմամբ իրականացվող վերահսկողության տեսակներն են`
1) ընդհանուր բարձր ռիսկայնությամբ դեպքում` փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում, զննում, նմուշառում, Հայաստանի Հանրապետության ազգային հավատարմագրման համակարգերում հավատարմագրված և ԵՏՄ-ի սերտիֆիկացման ու փորձարկման լաբորատորիաների (կենտրոնների) միասնական ռեեստրում ներառված լաբորատորիաներում իրականացված լաբորատոր փորձաքննության իրականացում (այսուհետ` փորձաքննության իրականացում).
2) ընդհանուր միջին ռիսկայնության դեպքում` փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում և զննում, իսկ սննդամթերքի անվտանգության վերաբերյալ հիմնավոր կասկածների առկայության դեպքում` նմուշառում և փորձաքննության իրականացում.
3) ընդհանուր ցածր ռիսկայնության դեպքում` միայն փաստաթղթային ստուգում և նույնականացում:
12. Եթե 11-րդ կետով սահմանված վերահսկողական գործառույթների իրականացման արդյունքում Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն չի հայտնաբերվում, ապա մեկ աշխատանքային օրվա ընթացքում թույլատրվում է սննդամթերքի տվյալ խմբաքանակի ներմուծումը:
13. Եթե 11-րդ կետով սահմանված վերահսկողական գործառույթների իրականացման արդյունքում հայտնաբերվում է անհամապատասխանություն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված սննդամթերքի անվտանգության պահանջներին, ապա արգելվում է սննդամթերքի տվյալ խմբաքանակի ներմուծումը և մեկ աշխատանքային օրվա ընթացքում դրա մասին պատշաճ կերպով ծանուցվում է ներմուծումն իրականացնող տնտեսավարող սուբյեկտին` նշելով ներմուծման արգելքի հիմքերը:
14. Եթե միևնույն կազմակերպության կողմից արտադրված միևնույն տեսակի սննդամթերքում նախկինում ներմուծման պահին կամ շուկայահանման ընթացքում հայտնաբերվել է սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն, ապա տվյալ կազմակերպության կողմից արտադրված տվյալ տեսակի սննդամթերքի հաջորդ երեք ներմուծման ընթացքում խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկայնությունը համարվում է բարձր և վերահսկողությունն իրականացվում է 11-րդ կետի 1-ին ենթակետով սահմանված ընթացակարգով:
15. 14-րդ կետով սահմանված կարգով վերահսկողություն իրականացնելու արդյունքում սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն չհայտնաբերելու դեպքում տվյալ կազմակերպության կողմից արտադրված տվյալ տեսակի սննդամթերքը հետագայում ներմուծելիս խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկը հաշվարկվում է սույն հավելվածի 3-11-րդ կետերով սահմանված կարգով:
(հավելվածը խմբ. 16.04.2020 թիվ 570-Ն որոշում)