23/04/2020 - 18/11/2022
040.0218.180313
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
21 փետրվարի 2013 թվականի N 218-Ն
i
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐՄՈՒԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄԱՆ ՎՐԱ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ՄԵԹՈԴԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
i
«Սննդամթերքի անվտանգության պետական վերահսկողության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 13-րդ հոդվածի 3-րդ մասին համապատասխան` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հաստատել Հայաստանի Հանրապետություն ներմուծվող սննդամթերքի ռիսկայնության հիման վրա հսկողության մեթոդաբանությունը` համաձայն հավելվածի:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:
(նախաբանը փոփ. 16.04.2020 թիվ 570-Ն որոշում)
ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ
2013 ԹՎԱԿԱՆԻ ՄԱՐՏԻ 18-ԻՆ
Հավելված
i
ՀՀ կառավարության
2013 թվականի փետրվարի 21-ի
N 218-Ն որոշման
ՄԵԹՈԴԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐՄՈՒԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄԱՆ ՎՐԱ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ
1. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ
i
1. Սույն իրավական ակտով կարգավորվում են ներմուծվող սննդամթերքի ռիսկայնությունը որոշող չափանիշների ընդհանուր նկարագիրը և գնահատված ռիսկերի հիման վրա սահմանային հսկողության (այսուհետ` վերահսկողություն) հետ կապված հարաբերությունները, որի նպատակն է վտանգավոր սննդամթերքի ներմուծման կանխումը, ինչպես նաև պետական վերահսկողության համապատասխան գործիքակազմի (փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում, զննում, նմուշառում, փորձաքննություն) ընտրության իրականացումը` կախված սննդամթերքի ռիսկայնության աստիճանից:
(1-ին կետը փոփ. 17.11.2022 թիվ 1753-Ն որոշում)
2. Սննդամթերքի ներմուծման սահմանային պետական վերահսկողության ընթացքում իրականացվող գործիքակազմի ընտրությունը հիմնված է ներմուծվող սննդամթերքի ընդհանուր ռիսկի վրա, որն իրենից ներկայացնում է ըստ սննդամթերքի տեսակի ռիսկերի, յուրաքանչյուր սննդամթերքին բնորոշ (անհատական) ռիսկերի և ռիսկայնությունը որոշող այլ չափանիշների հանրագումար:
2. ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅՈՒՆՆ ԸՍՏ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵՍԱԿԻ
i
3. Ռիսկն ըստ սննդամթերքի (արտադրանքի) տեսակի դասակարգվում է բարձր, միջին և ցածր ռիսկայության` համաձայն N 1 աղյուսակի:
Աղյուսակ N 1
._____________________________________________________________________.
| |Արտադրանքի անվանումը |Արտաքին |Ռիսկի|
| | |տնտեսական |միա- |
| | |գործունեու-|վորը |
| | |թյան | |
| | |ապրանքային | |
| | |անվանացանկը| |
| | |(ԱՏԳ ԱԱ) | |
|_____________________________________________________________________|
| Բարձր ռիսկային (10-20 միավոր) |
|_____________________________________________________________________|
|1. |Խոշոր եղջերավոր կենդանու միս` թարմ կամ պաղեցրած|0201 |15 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|2. |Խոշոր եղջերավոր կենդանու միս` սառեցրած |0202 |17 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|3. |Խոզի միս` թարմ, պաղեցրած |0203 |15 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|4. |Խոզի միս` սառեցրած |0203 |17 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|5. |Ոչխարի կամ այծի միս` թարմ, պաղեցրած |0204 |15 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|6. |Ոչխարի կամ այծի միս` սառեցրած |0204 |17 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|7. |Ձիու, ավանակի, ջորու միս` թարմ, պաղեցրած |0205 |15 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|8. |Ձիու, ավանակի, ջորու միս` սառեցրած |0205 |17 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|9. |Խոշոր եղջերավոր կենդանու, խոզի, ոչխարի, այծի, |0206 |15 |
| |ձիու, ավանակի, ջորու սննդային ենթամթերք` թարմ, | | |
| |պաղեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|10.|Խոշոր եղջերավոր կենդանու, խոզի, ոչխարի, այծի, |0206 |17 |
| |ձիու, ավանակի, ջորու սննդային ենթամթերք` | | |
| |սառեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|11.|ԵԱՏՄ ԱՏԳ ԱԱ 0105 ապրանքային դիրքում նշված` |0207 |15 |
| |ընտանի թռչունների միս և սննդային ենթամթերք` | | |
| |թարմ, պաղեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|12.|ԵԱՏՄ ԱՏԳ ԱԱ 0105 ապրանքային դիրքում նշված` |0207 |17 |
| |ընտանի թռչունների միս և սննդային ենթամթերք` | | |
| |սառեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|13.|Այլ միս և մսից սննդային ենթամթերք` թարմ, |0208 |15 |
| |պաղեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|14.|Այլ միս և մսից սննդային ենթամթերք` սառեցրած |0208 |17 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|15.|Չհալեցրած կամ այլ եղանակով չստացված` անյուղ |0209 |15 |
| |մսից առանձնացված խոզի ճարպ և ընտանի թռչունների| | |
| |ճարպ` թարմ, պաղեցրած, աղ դրված, աղաջրի մեջ | | |
| |դրված, չորացրած կամ ապխտած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|16.|Չհալեցրած կամ այլ եղանակով չստացված` անյուղ |0209 |17 |
| |մսից առանձնացված խոզի ճարպ և ընտանի թռչունների| | |
| |ճարպ` սառեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|17.|Միս և մսից սննդային ենթամթերք` աղ դրված, |0210 |15 |
| |աղաջրի մեջ դրված, չորացրած կամ ապխտած. սննդային| | |
| |ալյուր` ստացված մսից կամ մսի ենթամթերքից | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|18.|Ձկներ` թարմ կամ պաղեցրած` բացառությամբ ԵԱՏՄ ԱՏԳ|0302 |15 |
| |ԱԱ 0304 ապրանքային դիրքում ընդգրկված ձկան ֆիլեի| | |
| |և ձկան այլ մսի | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|19.|Ձուկ սառեցրած` բացառությամբ ԵԱՏՄ ԱՏԳ ԱԱ 0304 |0303 |17 |
| |ապրանքային դիրքում ընդգրկված ձկան ֆիլեի և ձկան| | |
| |այլ մսի | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|20.|Ձկան ֆիլե և ձկան այլ միս (ներառյալ խճողակը)` |0304 |15 |
| |թարմ, պաղեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|21.|Ձկան ֆիլե և ձկան այլ միս (ներառյալ խճողակը)` |0304 |17 |
| |սառեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|22.|Ձուկ` չորացրած, աղ դրած կամ աղաջրի մեջ դրած. |0305 |15 |
| |ձուկ` ապխտած` մինչև ապխտելը կամ ապխտելու | | |
| |ընթացքում ջերմամշակման ենթարկված կամ չենթարկ- | | |
| |ված. ձկնալյուր` մանր և խոշոր աղացվածքի, և | | |
| |ձկներից հատիկներ` սննդի մեջ օգտագործելու համար | | |
| |պիտանի | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|23.|Խեցգետնակերպեր` թարմ, պաղեցրած, չորացված, աղի |0306 |15 |
| |կամ աղաջրի մեջ դրած խեցիով կամ առանց խեցի, | | |
| |խեցիով կամ առանց խեցիի մինչև ապխտումը կամ | | |
| |ապխտման ընթացքում ջերմային մշակման չենթարկված | | |
| |կամ ենթարկված ապխտած խեցգետնակերպեր, շոգեխաշված| | |
| |կամ եփած պաղեցված կամ չպաղեցված, չորացված, աղի,| | |
| |աղաջրի մեջ դրված խեցիով խեցգետնակերպեր. սննդի | | |
| |մեջ օգտագործելու համար պիտանի խոշոր և մանր | | |
| |աղացվածքի ալյուր և խեցգետնակերպերից հատիկներ | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|24.|Խեցիով կամ առանց խեցիի խեցգետնակերպեր` սառեցրած|0306 |17 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|25.|Կակղամորթներ` խեցու մեջ կամ առանց խեցու, թարմ, |0307 |15 |
| |պաղեցրած, չորացրած, աղ դրված կամ աղաջրի մեջ | | |
| |դրված. կակղամորթներ ապխտած` խեցու մեջ կամ | | |
| |առանց խեցու, մինչև ապխտելը կամ ապխտելու | | |
| |ընթացքում ջերմամշակման ենթարկված կամ չենթարկված| | |
| |ալյուր` մանր և խոշոր աղացվածքի, և հատիկներ | | |
| |կակղամորթներից` սննդի մեջ օգտագործելու համար | | |
| |պիտանի | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|26.|Կակղամորթներ` խեցիով կամ առանց խեցու` սառեցրած |0307 |17 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|27.|Ջրային անողնաշարավորներ` բացի խեցգետնակերպերից |0308 |15 |
| |և կակղամորթներից, թարմ, պաղեցրած, չորացրած, աղ| | |
| |դրված կամ աղաջրի մեջ դրված. ջրային անողնաշարա- | | |
| |վորներ` բացի խեցգետնակերպերից և կակղամորթ- | | |
| |ներից, ապխտած, մինչև ապխտելը կամ ապխտելու | | |
| |ընթացքում ջերմամշակման ենթարկված կամ չենթարկված| | |
| |ալյուր` մանր և խոշոր աղացվածքի, և հատիկներ` | | |
| |ջրային անողնաշարավորներից` բացի խեցգետնակերպերի| | |
| |և կակղամորթներից` սննդի մեջ օգտագործելու համար| | |
| |պիտանի | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|28.|Ջրային անողնաշարավորներ` բացի խեցգետնակերպերից |0308 |17 |
| |և կակղամորթներից, սառեցրած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|29.|Կաթ-կաթնամթերք |0401-0406 |15 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|30.|Թարմ, կոնսերվացված կամ եփած կճեպով թռչնի ձու |0407 |15 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|31.|Թարմ, չորացրած, շոգեխաշած կամ եփած, ձևած, |0408 |15 |
| |սառեցված կամ այլ եղանակով կոնսերվացված | | |
| |(պահածոյացված), շաքար կամ այլ քաղցրացնող | | |
| |նյութեր ավելացրած կամ չավելացրած առանց կճեպի | | |
| |թռչնի ձու և ձվի դեղնուց | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|32.|Կենդանական ծագման սննդամթերք` այլ տեղում չնշված|0410 |15 |
| |կամ չներառված | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|33.|Պատրաստի սննդամթերք մսից, ձկից կամ խեցգետնանման|1601-1605 |15 |
| |ներից, կակղամարմիններից և ջրային այլ | | |
| |անողնաշարավորներից, պատրաստի կամ պահածոյացված | | |
| |ձուկ, ձկնկիթ | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|34.|Մթերքներ սոուսներ պատրաստելու համար, պատրաստի |2103-2105 |10 |
| |ապուրներ ու արգանակներ | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|35.|Կենդանիների (բացի ձկներից) աղիներ, պարկեր և |0504 |15 |
| |ստամոքսներ, ամբողջական և կտորներով, թարմ և | | |
| |սառեցված, աղաջրում և աղած, չորացված և ապխտած | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|36.|Մակարոնեղենային արտադրանք լցոնով, ջերմային |190220 |15 |
| |մշակման ենթարկված կամ չենթարկված, կամ այլ | | |
| |եղանակով մշակված | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|37.|Սպիտակուցային խտանյութեր և թելիկավոր և |210610 |10 |
| |շերտավոր սպիտակուցային նյութեր | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|38.|Վիտամինների և հանքային նյութերի խառնուրդ` |2106909803 |15 |
| |նախատեսված սնուցման հավասարակշռված լրացման | | |
| |համար | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|39.|Վաղ հասակի երեխաների համար նախատեսված պատրաստի |1901100000 |15 |
| |սննդամթերք` նախատեսված մանրածախ առևտրի համար | | |
|_____________________________________________________________________|
| Միջին ռիսկային (4-9 միավոր) |
|_____________________________________________________________________|
|40.|Բանջարեղեն և որոշ ուտելի արմատապտուղներ և |0701-0714 |9 |
| |պալարապտուղներ | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|41.|Ուտելի մրգեր և ընկույզներ. ցիտրուսային |0801-0814 |6 |
| |պտուղների կեղև ու դդմի կճեպներ | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|42.|Կենդանական կամ բուսական ծագում ունեցող ճարպեր |1501-1520 |9 |
| |և յուղեր ու դրանց տրոհումից ստացվող մթերքները.| | |
| |պատրաստի սննդային ճարպեր | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|43.|Կակաո և դրանից պատրաստված մթերք |1801-1806 |4 |
|_____________________________________________________________________|
| Ցածր ռիսկային (1-3 միավոր) |
|_____________________________________________________________________|
|44.|Բնական մեղր |0409 |3 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|45.|Սուրճ, թեյ, մատե կամ պարագվայական թեյ և |0901-0910 |1 |
| |համեմունքներ | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|46.|Հացազգիներ |1001-1008 |1 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|47.|Ալրաղացաձավարային արդյունաբերության արտադրանք. |1101-1109 |2 |
| |ածիկ, օսլաներ, ինուլին, հացահատիկային սոսնձա- | | |
| |նյութ | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|48.|Յուղատու սերմեր և պտուղներ, այլ սերմեր, |1201-1208 |1 |
| |պտուղներ և հատիկներ | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|49.|Շաքար և շաքարից պատրաստված հրուշակեղեն |1701-1704 |1 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|50.|Պատրաստի մթերք` հացաբույսերի հատիկներից, |1901-1905 |1 |
| |ալյուրից, օսլայից կամ կաթից, ալյուրից պատրաստ- |(բացի | |
| |ված հրուշակեղեն |1901100000 | |
| | |կոդից) | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|51.|Բանջարեղենի, մրգերի, ընկույզների կամ բույսերի |2001-2009 |1 |
| |այլ մասերի վերամշակումից ստացվող մթերք | | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|52.|Սննդամթերք` այլ տեղ չնշված կամ չներառված |2106 (բացի |1 |
| | |210610 | |
| | |կոդից) | |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|53.|Ալկոհոլային և ոչ ալկոհոլային խմիչքներ և քացախ|2201-2209 |3 |
|___|_______________________________________________|___________|_____|
|54.|Կերակրի աղ |2501 |1 |
._____________________________________________________________________.
(3-րդ կետը փոփ. 17.11.2022 թիվ 1753-Ն որոշում)
4. N 1 աղյուսակում չներառված սննդամթերքի (արտադրանքի) տեսակի ռիսկայնությունը դասակարգվում է ցածր ռիսկային և ռիսկի միավոր սահմանվում է 1:
3. ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻՆ ԲՆՈՐՈՇ (ԱՆՀԱՏԱԿԱՆ) ՌԻՍԿԵՐ
5. Սննդամթերքին բնորոշ անհատական ռիսկի գնահատման չափանիշներն են`
1) արտադրողի մոտ ներդրված սննդամթերքի արտադրման որակի և անվտանգության կառավարման համակարգերը.
2) սննդամթերքի տեղափոխման պայմանները.
3) սննդամթերքի` խմբաքանակի զանգվածը (քանակը, ծավալը):
6. Դասակարգումն ըստ արտադրողի մոտ ներդրված կառավարման համակարգերի կախված է ներմուծված սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված սննդամթերքի որակի և անվտանգության կառավարման համակարգերի հավաստագրերի առկայությունից կամ բացակայությունից, որոնց հավաստիությունը հնարավոր է ստուգել համացանցի միջոցով` համաձայն N 2 աղյուսակի:
N 2 աղյուսակ
i
Դասակարգումն ըստ արտադրողի մոտ ներդրված կառավարման համակարգերի
._____________________________________________________________________.
|Ռիսկը|Սննդամթերքի անվտանգության կառավարման համակարգը |Միավորը|
|_____|_______________________________________________________|_______|
|Միջին|Սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված չեն սննդամթերքի | 4 |
| |որակի և անվտանգության կառավարման համակարգեր` առնվազն | |
| |վտանգի վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի | |
| |համակարգ ՎՎՀԿԿ (HACCP, ISO, BRC, IFC), առկա չեն | |
| |հավաստագրեր (GLOBALGAP): | |
| |Երրորդ երկրներից սննդամթերքի ներմուծման դեպքում | |
| |արտադրանքի` սննդամթերքի անվտանգությանը ներկայացվող | |
| |Եվրասիական տնտեսության միության (այսուհետ` ԵԱՏՄ) | |
| |տեխնիկական կանոնակարգերով սահմանված պահանջներին | |
| |համապատասխանում է: | |
|_____|_______________________________________________________|_______|
|Ցածր |Սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված են սննդամթերքի | 0 |
| |որակի և անվտանգության կառավարման համակարգեր` վտանգի | |
| |վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի համակարգ | |
| |(ՎՎՀԿԿ (HACCP, ISO, BRC, IFC) առկա են հավաստագրեր | |
| |(GLOBALGAP): | |
._____________________________________________________________________.
(2-րդ աղյուսակը փոփ. 17.11.2022 թիվ 1753-Ն որոշում)
7. Դասակարգումն ըստ սննդամթերքի տեղափոխման պայմանների իրականացվում է տվյալ սննդամթերքը տեղափոխող փոխադրամիջոցներին ներկայացվող պահանջների համապատասխանության ապահովումից ելնելով` համաձայն N 3 աղյուսակի:
N 3 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ տեղափոխման պայմանների
._____________________________________________________________________.
|Ռիսկը| Տեղափոխմանը ներկայացվող պայմանները |Միավորը|
|_____|_______________________________________________________|_______|
|Բարձր|Փոխադրամիջոցների պայմանները չեն համապատասխանում | 20 |
| |սննդամթերքի տվյալ տեսակի փոխադրմանը ներկայացվող | |
| |պահանջներին: | |
|_____|_______________________________________________________|_______|
|Ցածր |Տեղափոխման պայմանները համապատասխանում են սննդամթերքի | 0 |
| |տվյալ տեսակի փոխադրման համար ներկայացվող պահանջներին: | |
._____________________________________________________________________.
8. Դասակարգումն ըստ ներմուծված սննդամթերքի զանգվածի (քանակի, ծավալի)` իրականացվում է համաձայն N 4 աղյուսակի:
N 4 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ զանգվածի (քանակ, ծավալ)
._____________________________________________.
|Ռիսկը| Զանգվածը (կգ կամ լիտր) |Միավորը|
|_____|_______________________________|_______|
|Բարձր|600-ից ավելի | 4 |
|_____|_______________________________|_______|
|Միջին|300-ից ավելի` 600-ը ներառյալ | 2 |
|_____|_______________________________|_______|
|Ցածր |մինչև 300-ը ներառյալ | 1 |
._____________________________________________.
4. ՌԻՍԿԻ ԱՅԼ ՉԱՓԱՆԻՇԸ
9. Ռիսկի այլ չափանիշ է` արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ երկրների լիազոր մարմինների, Հայաստանի Հանրապետության սննդամթերքի անվտանգության բնագավառի լիազոր մարմնի կողմից սննդի շղթայի փուլերի վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի վտանգավորության վերաբերյալ հաղորդումների և Եվրասիական տնտեսական միության (այսուհետ` ԵՏՄ) անդամ երկրների կողմից լաբորատոր խիստ հսկողության սահմանման վերաբերյալ տեղեկատվության առկայությունը կամ դրա բացակայությունը` դասակարգվում է համաձայն N 5 աղյուսակի:
N 5 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ
երկրների լիազոր մարմինների հաղորդումների, ԵԱՏՄ-ի միջոցով ստացված
տվյալների կամ լիազոր մարմնի վերահսկողության արդյունքների
._____________________________________________________________________.
|Ռիսկը|Սննդամթերքի վտանգավորության վերաբերյալ ծանուցում |Միավորը| |
| |կամ վերահսկողության արդյունքներ | | |
|_____|__________________________________________________|_______|____|
|Բարձր|Արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ | 20 | |
| |երկրների լիազոր մարմինների հաղորդումների, ԵԱՏՄ-ի | | |
| |միջոցով ստացված տվյալների կամ լիազոր մարմնի | | |
| |վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի | | |
| |վտանգավորության վերաբերյալ տեղեկատվության | | |
| |առկայություն: | | |
|_____|__________________________________________________|_______|____|
|Ցածր |Արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, ԵԱՏՄ | 0 | |
| |միջոցով ստացված տվյալների կամ լիազոր մարմնի | | |
| |վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի | | |
| |վտանգավորության վերաբերյալ տեղեկատվության | | |
| |բացակայություն: | | |
._____________________________________________________________________.
5. ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՈՐՈՇՈՒՄԸ ԵՎ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՌԻՍԿԻՆ ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ԻՐԱԿԱՆԱՑՈՒՄԸ
10. Սննդամթերքի ընդհանուր ռիսկայնության դասակարգումն իրականացվում է համաձայն N 6 աղյուսակի:
N 6 աղյուսակ
.________________________________________________.
|Խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկայնությունը| Միավորը |
|____________________________________|___________|
| Բարձր | 20 և ավել|
|____________________________________|___________|
| Միջին | 10-19 |
|____________________________________|___________|
| Ցածր | 0-9 |
.________________________________________________.
11. Ընդհանուր ռիսկայնության` բարձր, միջին և ցածր խմբերին դասված սննդամթերքի նկատմամբ իրականացվող վերահսկողության տեսակներն են`
1) ընդհանուր բարձր ռիսկայնությամբ դեպքում` փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում, զննում, նմուշառում, Հայաստանի Հանրապետության ազգային հավատարմագրման համակարգերում հավատարմագրված և ԵՏՄ-ի սերտիֆիկացման ու փորձարկման լաբորատորիաների (կենտրոնների) միասնական ռեեստրում ներառված լաբորատորիաներում իրականացված լաբորատոր փորձաքննության իրականացում (այսուհետ` փորձաքննության իրականացում).
2) ընդհանուր միջին ռիսկայնության դեպքում` փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում և զննում, իսկ սննդամթերքի անվտանգության վերաբերյալ հիմնավոր կասկածների առկայության դեպքում` նմուշառում և փորձաքննության իրականացում.
3) ընդհանուր ցածր ռիսկայնության դեպքում` միայն փաստաթղթային ստուգում և նույնականացում:
i
12. Եթե սույն մեթոդաբանության 11-րդ կետով սահմանված վերահսկողական գործառույթների իրականացման արդյունքում Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն չի հայտնաբերվում, ապա մեկ աշխատանքային օրվա ընթացքում թույլատրվում է սննդամթերքի տվյալ խմբաքանակի ներմուծումը:
(12-րդ կետը փոփ. 17.11.2022 թիվ 1753-Ն որոշում)
13. Եթե սույն մեթոդաբանության 11-րդ կետով սահմանված վերահսկողական գործառույթների իրականացման արդյունքում հայտնաբերվում է անհամապատասխանություն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված սննդամթերքի անվտանգության պահանջներին, ապա արգելվում է սննդամթերքի տվյալ խմբաքանակի ներմուծումը և մեկ աշխատանքային օրվա ընթացքում դրա մասին պատշաճ կերպով ծանուցվում է ներմուծումն իրականացնող տնտեսավարող սուբյեկտին` նշելով ներմուծման արգելքի հիմքերը:
(13-րդ կետը փոփ. 17.11.2022 թիվ 1753-Ն որոշում)
14. Եթե միևնույն կազմակերպության կողմից արտադրված միևնույն տեսակի սննդամթերքում նախկինում ներմուծման պահին կամ շուկայահանման ընթացքում հայտնաբերվել է սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն, ապա տվյալ կազմակերպության կողմից արտադրված տվյալ տեսակի սննդամթերքի հաջորդ երեք ներմուծման ընթացքում խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկայնությունը համարվում է բարձր և վերահսկողությունն իրականացվում է 11-րդ կետի 1-ին ենթակետով սահմանված ընթացակարգով:
i
15. 14-րդ կետով սահմանված կարգով վերահսկողություն իրականացնելու արդյունքում սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն չհայտնաբերելու դեպքում տվյալ կազմակերպության կողմից արտադրված տվյալ տեսակի սննդամթերքը հետագայում ներմուծելիս խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկը հաշվարկվում է սույն մեթոդաբանության 3-11-րդ կետերով սահմանված կարգով:
(15-րդ կետը փոփ. 17.11.2022 թիվ 1753-Ն որոշում)
(հավելվածը խմբ. 16.04.2020 թիվ 570-Ն որոշում)