Սեղմել Esc փակելու համար:
ՆԱԽՆԱԿԱՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ (ԱՐՀԵՍՏԱԳՈՐԾԱԿԱ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

ՆԱԽՆԱԿԱՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ (ԱՐՀԵՍՏԱԳՈՐԾԱԿԱՆ) ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 1012.01.04 «ՎԱՐՍԱՎԻՐԱԿԱՆ ԱՐՎԵՍ ...

 

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ, ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ,
ՄՇԱԿՈՒՅԹԻ ԵՎ ՍՊՈՐՏԻ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

11 սեպտեմբերի 2020 թվականի N 29-Ն

 

ՆԱԽՆԱԿԱՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ (ԱՐՀԵՍՏԱԳՈՐԾԱԿԱՆ) ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 1012.01.04 «ՎԱՐՍԱՎԻՐԱԿԱՆ ԱՐՎԵՍՏ ԵՎ ԶԱՐԴԱՅԻՆ ԴԻՄԱՀԱՐԴԱՐՈՒՄ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 1012.01.01.4 «ՄԱՏՆԱՀԱՐԴԱՐ» ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԿՐԹԱԿԱՆ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(3-րդ մաս)

 

|_____________________________________________________________________|

|     ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՎԵՐՋՈՒՅԹՆԵՐԻ ԿԱՌՈՒՑՎԱԾՔԸ, ՄԵՐՍՄԱՆ            |

|                     ՁԵՎԵՐԸ ԵՎ ՄԻՋՈՑՆԵՐԸ»                            |

|_____________________________________________________________________|

|12. |Մոդուլի դասիչը             |ՄԱՏՀ-4-20-002                       |

|____|___________________________|____________________________________|

|13. |Մոդուլի նպատակը            |Ձևավորել  գիտելիք ձեռքերի և  ոտքերի |

|    |                           |վերջույթների կառուցվածքի            |

|    |                           |առանձնահատկությունների, ձեռքերի և   |

|    |                           |ոտքերի մերսման տեսակների և          |

|    |                           |գործողությունների վերաբերյալ:       |

|    |                           |Տարբերակել և  կիրառել օգտագործվող   |

|    |                           |նյութերը:                           |

|____|___________________________|____________________________________|

|14. |Մոդուլի տևողությունը       |48 ժամ                              |

|____|___________________________|____________________________________|

|15. |Մուտքային պահանջները       |Մոդուլն ուսումնասիրելուց առաջ       |

|    |                           |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել`          |

|    |                           |ՄԱՏՀ-4-20-001 «Ձեռքերի և  ոտքերի    |

|    |                           |մաշկի և  եղունգների հիվանդություններ|

|    |                           |և  խնամքի միջոցներն» մոդուլը:       |

|____|___________________________|____________________________________|

|16. |Մոդուլի գնահատման կարգը    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը      |

|    |                           |յուրաքանչյուր արդյունքի համար       |

|    |                           |նախատեսված կատարման չափանիշների     |

|    |                           |բավարար մակարդակի ապահովումն է:     |

|____|___________________________|____________________________________|

|17. |Ուսումնառության արդյունք 1 |Ներկայացնել ձեռքերի մերսման         |

|    |                           |տեխնոլոգիան և  վերջույթների         |

|    |                           |կառուցվածքը                         |

|____|___________________________|____________________________________|

|18. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է բացատրում ձեռքերի         |

|    |                           |վերջույթների կառուցվածքը,           |

|    |                           |2) ճիշտ է բացատրում ձեռքի դաստակի   |

|    |                           |մերսման փուլերը` դրա կառուցվածքի    |

|    |                           |առանձնահատկությունները,             |

|    |                           |3) կարողանում է բացատրել մերսման    |

|    |                           |համար օգտագործվող նյութերի և  խնամքի|

|    |                           |միջոցների ազդեցությունը մաշկի և     |

|    |                           |եղունգների վրա,                     |

|    |                           |4) կարողանում է հաշվարկել մերսման   |

|    |                           |ժամանակ օգտագործվող նյութերի և      |

|    |                           |խնամքի միջոցների չափաբաժինները:     |

|____|___________________________|____________________________________|

|19. |Ուսումնառության արդյունք 2 |Կատարել ձեռքերի մերսում             |

|____|___________________________|____________________________________|

|20. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է պահպանում ձեռքի դաստակի   |

|    |                           |մերսման հերթականությունը`           |

|    |                           |նախադաստակ, ափ և  մատներ,           |

|    |                           |2) ճիշտ է պահպանում մերսման փուլերը`|

|    |                           |նախնական խոնավացում և  փափկեցում,   |

|    |                           |քսուքի և  խնամքի այլ միջոցների      |

|    |                           |կիրառում, մերսման գործողություններ, |

|    |                           |3) հեռացնում է մերսման ընթացքում    |

|    |                           |օգտագործված նյութերի և  միջոցների   |

|    |                           |ավելցուկները:                       |

|____|___________________________|____________________________________|

|21. |Ուսումնառության արդյունք 3 |Ներկայացնել ոտքերի մերսման          |

|    |                           |տեխնոլոգիան և  վերջույթների         |

|    |                           |կառուցվածքը                         |

|____|___________________________|____________________________________|

|22. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է բացատրում ոտքերի          |

|    |                           |վերջույթների կառուցվածքը,           |

|    |                           |2) ճիշտ է բացատրում ոտքի թաթի       |

|    |                           |մերսման փուլերը` կապված դրա         |

|    |                           |կառուցվածքի առանձնահատկություններից,|

|    |                           |3) կարողանում է բացատրել մերսման    |

|    |                           |համար օգտագործվող նյութերի և  խնամքի|

|    |                           |միջոցների ազդեցությունը մաշկի և     |

|    |                           |եղունգների վրա,                     |

|    |                           |4) կարողանում է հաշվարկել մերսման   |

|    |                           |ժամանակ օգտագործվող նյութերի և      |

|    |                           |խնամքի միջոցների չափաբաժինները:     |

|____|___________________________|____________________________________|

|23. |Ուսումնառության արդյունք 4 |Կատարել ոտքերի մերսում              |

|____|___________________________|____________________________________|

|24. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է պահպանում ոտքի թաթի       |

|    |                           |մերսման հերթականությունը` կրունկ,   |

|    |                           |թաթ և  մատներ,                      |

|    |                           |2) ճիշտ է պահպանում մերսման փուլերը`|

|    |                           |նախնական խոնավացում և  փափկեցում,   |

|    |                           |քսուքի և  խնամքի այլ միջոցների      |

|    |                           |կիրառում, մերսման գործողություններ, |

|    |                           |3) հեռացնում է մերսման ընթացքում    |

|    |                           |օգտագործված նյութերի և  միջոցների   |

|    |                           |ավելցուկները:                       |

|_____________________________________________________________________|

|              ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԵՌՆԵՐԵՑՈՒԹՅՈՒՆ»                    |

|_____________________________________________________________________|

|25. |Մոդուլի դասիչը             |ՄԱՏՀ-4-20-003                       |

|____|___________________________|____________________________________|

|26. |Մոդուլի նպատակը            |Մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ      |

|    |                           |ձևավորել  բիզնես գործունեություն    |

|    |                           |իրականացնելու համար անհրաժեշտ       |

|    |                           |գործնական հմտություններ: Դրանք      |

|    |                           |ներառում են ինքնուրույն բիզնես      |

|    |                           |կազմակերպելու և  վարելու համար      |

|    |                           |անհրաժեշտ գործողությունների         |

|    |                           |իրականացման հմտություններ, որոնցում |

|    |                           |հաշվի է առնված ինչպես գործարար      |

|    |                           |ոլորտին հատուկ սկզբունքները, այնպես |

|    |                           |էլ բիզնես գործունեությունը          |

|    |                           |կարգավորող իրավական դաշտի           |

|    |                           |առանձնահատկությունները              |

|____|___________________________|____________________________________|

|27. |Մոդուլի տևողությունը       |72 ժամ                              |

|____|___________________________|____________________________________|

|28. |Մուտքային պահանջները       |Այս մոդուլի 1 և  2 ուսումնառության  |

|    |                           |արդյունքներն ուսումնասիրելու համար  |

|    |                           |սկզբնական մասնագիտական գիտելիքներ   |

|    |                           |պետք չէ: Մյուս ուսումնառության      |

|    |                           |արդյունքների ուսումնասիրությունը    |

|    |                           |նպատակահարմար է իրականացնել որոշակի |

|    |                           |մասնագիտական մոդուլներ յուրացնելուց |

|    |                           |հետո, որպեսզի դրանց գործնական       |

|    |                           |ձեռքբերումները օգտագործվեն          |

|    |                           |համապատասխան ծրագրեր մշակելու համար:|

|____|___________________________|____________________________________|

|29. |Մոդուլի գնահատման կարգը    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը      |

|    |                           |յուրաքանչյուր արդյունքի համար       |

|    |                           |սահմանված կատարման չափանիշների      |

|    |                           |բավարար մակարդակի ապահովումն է:     |

|____|___________________________|____________________________________|

|30. |Ուսումնառության արդյունք 1 |Ներկայացնել հիմնավորված             |

|    |                           |բիզնես-գաղափարի ձևավորման           |

|    |                           |գործընթացը                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|31. |Կատարման չափանիշներ        |1) բիզնես-գործունեության էությունը  |

|    |                           |ճիշտ է մեկնաբանում,                 |

|    |                           |2) բիզնես-գործունեության տեսլականը, |

|    |                           |նպատակը և  ռազմավարությունը ճիշտ է  |

|    |                           |սահմանում,                          |

|    |                           |3) բիզնես-գործունեության համար      |

|    |                           |նախընտրելի անձնային հատկանիշների    |

|    |                           |կարևորությունը  հիմնավորում է,      |

|    |                           |4) բիզնես-գործունեության համար      |

|    |                           |սեփական հնարավորությունների         |

|    |                           |գնահատումը ճիշտ է,                  |

|    |                           |5) բիզնես-գաղափարի էությունը ճիշտ է |

|    |                           |մեկնաբանում,                        |

|    |                           |6) բիզնես-գաղափարի ձևավորման        |

|    |                           |գործընթացի բաղադրիչների իմաստը ճիշտ |

|    |                           |է մեկնաբանում,                      |

|    |                           |7) ըստ իրավիճակների հիմնավորում է   |

|    |                           |ձևավորված  բիզնես-գաղափարները,      |

|    |                           |8) բիզնես-գաղափարի տարբերակի        |

|    |                           |գնահատումը ճիշտ է:                  |

|____|___________________________|____________________________________|

|32. |Ուսումնառության արդյունք 2 |Ներկայացնել կազմակերպության ստեղծման|

|    |                           |և  գրանցման կարգը, կառավարման       |

|    |                           |գործընթացը                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|33. |Կատարման չափանիշներ        |1) կազմակերպության                  |

|    |                           |կազմակերպական-իրավական ձևերի        |

|    |                           |բնութագիրը ճիշտ է,                  |

|    |                           |2) կազմակերպության աշխատանքը        |

|    |                           |կարգավորող իրավական ակտերի          |

|    |                           |պահանջների ընկալումը ճիշտ է,        |

|    |                           |3) կազմակերպության ստեղծման քայլերի |

|    |                           |հաջորդականությունը ճիշտ է           |

|    |                           |մեկնաբանում,                        |

|    |                           |4) կազմակերպության ստեղծման համար   |

|    |                           |պահանջվող փաստաթղթերի ձևավորումը    |

|    |                           |ճիշտ է,                             |

|    |                           |5) կազմակերպության կառավարման       |

|    |                           |անհրաժեշտությունը և  խնդիրները ճիշտ |

|    |                           |է մեկնաբանում,                      |

|    |                           |6) կառավարման ֆունկցիաների          |

|    |                           |բնութագրերը ճիշտ է,                 |

|    |                           |7) կառավարման ոճերի բնութագրերը ճիշտ|

|    |                           |է,                                  |

|    |                           |8) կառավարման ֆունկցիոնալ բաժինների |

|    |                           |ձևավորման  մոտեցումները ճիշտ է,     |

|    |                           |9) աշխատատեղերի ձևավորման  և        |

|    |                           |պարտականությունների բաշխման         |

|    |                           |մոտեցումները հիմնավոր է,            |

|    |                           |10) աշխատողների ընտրության կարգը    |

|    |                           |հիմնավոր է,                         |

|    |                           |11) կազմակերպության կառավարմանն     |

|    |                           |առնչվող փաստաթղթերի ձևավորումը      |

|    |                           |ամբողջական և  հիմնավոր է,           |

|    |                           |12) կնքվելիք պայմանագրերի կազմը և   |

|    |                           |բովանդակությունը իրավաբանորեն       |

|    |                           |ճիշտ է,                             |

|    |                           |13) կառավարման արդյունավետության    |

|    |                           |գնահատման մոտեցումները հիմնավոր է:  |

|____|___________________________|____________________________________|

|34. |Ուսումնառության արդյունք 3 |Կատարել շուկայի հետազոտման և        |

|    |                           |գնահատման գործողություններ          |

|____|___________________________|____________________________________|

|35. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է մեկնաբանում «շուկա»       |

|    |                           |հասկացությունը,                     |

|    |                           |2) շուկայի հետազոտման               |

|    |                           |անհրաժեշտությունը հիմնավորում է,    |

|    |                           |3) շուկայի հետազոտման հիմնական      |

|    |                           |ուղղությունները բացահայտում է,      |

|    |                           |4) շուկայի հետազոտման գործընթացի    |

|    |                           |փուլերը ճիշտ է բնութագրում,         |

|    |                           |5) ըստ փուլերի շուկայի հետազոտման   |

|    |                           |մեթոդների ընտրությունը հիմնավոր է,  |

|    |                           |6) շուկայական պահանջարկի ծավալի     |

|    |                           |բացահայտման մոտեցումները ճիշտ է,    |

|    |                           |7) շուկայի վրա ազդող գործոնների և   |

|    |                           |գնորդի վարքագծի գնահատումը ճիշտ է,  |

|    |                           |8) շուկայական մրցակցության          |

|    |                           |գնահատումը հիմնավոր է,              |

|    |                           |9) շուկայի հատվածավորումը           |

|    |                           |իրատեսական է,                       |

|    |                           |10) մարքեթինգի գաղափարների /4P և    |

|    |                           |7P/ նշանակությունը ճիշտ է           |

|    |                           |բացահայտում,                        |

|    |                           |11) մարքեթինգային ռազմավարության    |

|    |                           |մշակման մոտեցումները հիմնավորված է: |

|____|___________________________|____________________________________|

|36. |Ուսումնառության արդյունք 4 |Բնութագրել կազմակերպության          |

|    |                           |ռեսուրսները և  գնահատել օգտագործման |

|    |                           |արդյունավետությունը                 |

|____|___________________________|____________________________________|

|37. |Կատարման չափանիշներ        |1) կազմակերպության ռեսուրսների կազմը|

|    |                           |և  կառուցվածքը ճիշտ է բացահայտում,  |

|    |                           |2) կազմակերպության ռեսուրսների      |

|    |                           |խմբերի միջև  օպտիմալ                |

|    |                           |հարաբերակցության ապահովման          |

|    |                           |անհրաժեշտությունը հիմնավորում է,    |

|    |                           |3) նյութական ռեսուրսների խմբերի     |

|    |                           |տնտեսագիտական բնութագրերը ճիշտ է,   |

|    |                           |4) աշխատանքային ռեսուրսների         |

|    |                           |բնութագիրը և  դրանց առնչվող         |

|    |                           |ցուցանիշների մեկնաբանությունը       |

|    |                           |ճիշտ է,                             |

|    |                           |5) աշխատանքի տեխնիկական նորմավորման |

|    |                           |էությունը ճիշտ է բացատրում,         |

|    |                           |նորմաների մեծության ձևավորման       |

|    |                           |մեխանիզմը ճիշտ է ներկայացնում,      |

|    |                           |6) ֆինանսական ռեսուրսների հետ կապված|

|    |                           |հասկացությունների բացատրությունը    |

|    |                           |ճիշտ է,                             |

|    |                           |7) ֆինանսական ռեսուրսների համալրման |

|    |                           |աղբյուրների առանձնահատկությունները  |

|    |                           |ճիշտ է մեկնաբանում,                 |

|    |                           |8) ռեսուրսների պահանջվելիք մեծության|

|    |                           |հաշվարկման մոտեցումները հիմնավոր է, |

|    |                           |9) հիմնական կապիտալի առանձին խմբերի |

|    |                           |օգտագործման արդյունավետության       |

|    |                           |ցուցանիշների հաշվարկը և             |

|    |                           |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,     |

|    |                           |10) շրջանառու կապիտալի օգտագործման  |

|    |                           |արդյունավետության ցուցանիշների      |

|    |                           |հաշվարկը և  արդյունքների գնահատումը |

|    |                           |ճիշտ է,                             |

|    |                           |11) աշխատանքային ռեսուրսների        |

|    |                           |օգտագործման արդյունավետության       |

|    |                           |ցուցանիշների հաշվարկը և             |

|    |                           |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,     |

|    |                           |12) ռեսուրսների օգտագործման         |

|    |                           |վերաբերյալ պարզ վերլուծական         |

|    |                           |գործողությունները և  ըստ            |

|    |                           |արդյունքների եզրահանգումները        |

|    |                           |հիմնավոր է:                         |

|____|___________________________|____________________________________|

|38. |Ուսումնառության արդյունք 5 |Կատարել ծախսերի հաշվարկ, ձևավորել   |

|    |                           |ապրանքի /ծառայության/ գինը          |

|____|___________________________|____________________________________|

|39. |Կատարման չափանիշներ        |1) «ծախս» հասկացության              |

|    |                           |բովանդակությունը ճիշտ է մեկնաբանում,|

|    |                           |2) տարբերակում է ծախսերի խմբերը,    |

|    |                           |3) ծախսերը հիմնավորող փաստաթղթերի   |

|    |                           |տեսակները և  վավերապայմանները ճիշտ է|

|    |                           |ներկայացնում,                       |

|    |                           |4) ծախսերի տարբեր խմբերի            |

|    |                           |հաշվապահական ձևակերպումները  ճիշտ է,|

|    |                           |5) ապրանքների տարբեր տեսակների և    |

|    |                           |ծառայությունների տարբեր խմբերի համար|

|    |                           |պահանջվող ծախսերի կազմը հիմնավոր է  |

|    |                           |ներկայացնում,                       |

|    |                           |6) ապրանքի կամ ծառայության          |

|    |                           |ինքնարժեքի մեջ ներառվող ծախսերի     |

|    |                           |հոդվածները ճիշտ է ներկայացնում,     |

|    |                           |7) ինքնարժեքի տարբեր հոդվածների     |

|    |                           |մեծության հաշվարկման                |

|    |                           |մեթոդաբանությունը ճիշտ է կիրառում,  |

|    |                           |8) հաշվում է ապրանքի կամ ծառայության|

|    |                           |միավորի ինքնարժեքը,                 |

|    |                           |9) ինքնարժեքի իջեցման               |

|    |                           |հնարավորությունները ճիշտ է          |

|    |                           |գնահատում,                          |

|    |                           |10) ինքնարժեք-շուկայական գին մարժայի|

|    |                           |տարբերության հիմնավորումը ճիշտ է,   |

|    |                           |11) անհատական գնից շուկայական գնի   |

|    |                           |անցման տրամաբանությունը բացատրում է:|

|____|___________________________|____________________________________|

|40. |Ուսումնառության արդյունք 6 |Մշակել բիզնես պլան և                |

|    |                           |գործողությունների ծրագիր            |

|____|___________________________|____________________________________|

|41. |Կատարման չափանիշներ        |1) բիզնես գործունեության համար      |

|    |                           |բիզնես պլանի անհրաժեշտությունը      |

|    |                           |հիմնավորում է,                      |

|    |                           |2) բիզնես պլանի բաժինների           |

|    |                           |բովանդակության մեկնաբանությունները  |

|    |                           |ճիշտ է,                             |

|    |                           |3) բիզնես պլանի մշակման համար       |

|    |                           |անհրաժեշտ ելակետային տվյալների կազմը|

|    |                           |և  ձեռք բերման աղբյուրները ճիշտ է   |

|    |                           |ներկայացնում,                       |

|    |                           |4) ճիշտ է կատարում SWOT             |

|    |                           |վերլուծություն,                     |

|    |                           |5) SWOT վերլուծության արդյունքները  |

|    |                           |կիրառում է բիզնես պլանը մշակելու    |

|    |                           |գործընթացում,                       |

|    |                           |6) բիզնես պլանով նախատեսվող         |

|    |                           |միջոցառումները հիմնավորված է,       |

|    |                           |7) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող  |

|    |                           |գործողությունների ծրագիրը,          |

|    |                           |ժամանակացույցը հիմնավոր է,          |

|    |                           |8) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող  |

|    |                           |ռեսուրսների մեծությունները ճիշտ է   |

|    |                           |սահմանվել,                          |

|    |                           |9) բիզնես պլանով նախատեսված         |

|    |                           |միջոցառումների իրականացման ռիսկերը  |

|    |                           |և  դրանց հաղթահարման քայլերը        |

|    |                           |հիմնավոր են:                        |

|____|___________________________|____________________________________|

|42. |Ուսումնառության արդյունք 7 |Հաշվել հարկեր, տուրքեր, կազմել      |

|    |                           |ֆինանսական հաշվետվություններ        |

|____|___________________________|____________________________________|

|43. |Կատարման չափանիշներ        |1) հարկային օրենսդրության հիմնական  |

|    |                           |դրույթները ճիշտ է մեկնաբանում,      |

|    |                           |2) հարկային օրենսդրության հիմնական  |

|    |                           |հասկացությունները ճիշտ է բացատրում, |

|    |                           |3) հարկերի և  տուրքերի մեծությունը  |

|    |                           |հաշվելու համար կիրառվող ելակետային  |

|    |                           |ցուցանիշների հաշվարկը ճիշտ է        |

|    |                           |կատարում,                           |

|    |                           |4) հարկերի և  տուրքերի մեծությունը  |

|    |                           |ճիշտ է հաշվարկում,                  |

|    |                           |5) հարկերի վճարման ժամկետների       |

|    |                           |գնահատումը համապատասխանում է        |

|    |                           |օրենսդրության պահանջներին,          |

|    |                           |6) ֆինանսական հաշվետվությունների    |

|    |                           |կազմը ճիշտ է ներկայացնում,          |

|    |                           |7) անհրաժեշտ ֆինանսական             |

|    |                           |հաշվետվությունները ճիշտ է լրացնում, |

|    |                           |8) ստուգումների իրականացման իրավական|

|    |                           |ակտերի պահանջները ճիշտ է բացատրում, |

|    |                           |9) ստուգումների հետ կապված          |

|    |                           |տնտեսվարողի իրավունքներն ու         |

|    |                           |պարտականությունները ճիշտ է          |

|    |                           |ներկայացնում:                       |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԵՌՔԵՐԻ ՄԱՇԿԻ ԵՎ ԵՂՈՒՆԳՆԵՐԻ ԱՐՏԱՔԻՆ ԶՆՆՈՒՄ,       |

|         ԳՆԱՀԱՏՈՒՄ ԵՎ ԵՂՈՒՆԳՆԵՐԻ ՄԵԽԱՆԻԿԱԿԱՆ ՄՇԱԿՈՒՄ»                |

|_____________________________________________________________________|

|44. |Մոդուլի դասիչը             |ՄԱՏՀ-4-20-004                       |

|____|___________________________|____________________________________|

|45. |Մոդուլի նպատակը            |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ  |

|    |                           |ձևավորել  կարողություններ` արտաքին  |

|    |                           |զննությամբ որոշելու ձեռքի եղունգների|

|    |                           |ձևը  և  ձեռքի կուտիկուլայի վիճակը,  |

|    |                           |մաշկի տարատեսակները, մաշկի և        |

|    |                           |եղունգների վիճակն ու թերությունները`|

|    |                           |ընտրելով համապատասխան գործիքներ,    |

|    |                           |սարքավորումներ, նյութեր, և  տալ     |

|    |                           |գիտելիքներ սանիտարահամաճարակային    |

|    |                           |կանոնների պահպանման վերաբերյալ:     |

|____|___________________________|____________________________________|

|46. |Մոդուլի տևողությունը       |62 ժամ                              |

|____|___________________________|____________________________________|

|47. |Մուտքային պահանջները       |Մոդուլն ուսումնասիրելուց առաջ       |

|    |                           |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել`          |

|    |                           |ՄԱՏՀ-4-20-001 «Ձեռքերի և  ոտքերի    |

|    |                           |մաշկի և  եղունգների հիվանդություններ|

|    |                           |և  խնամքի միջոցներ» և  ՄԱՏՀ-4-20-002|

|    |                           |«Վերջույթների կառուցվածքը, մերսման  |

|    |                           |ձևերը  և  միջոցները» մոդուլները:    |

|____|___________________________|____________________________________|

|48. |Մոդուլի գնահատման կարգը    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը      |

|    |                           |յուրաքանչյուր արդյունքի համար       |

|    |                           |նախատեսված կատարման չափանիշների     |

|    |                           |բավարար մակարդակի ապահովումն է:     |

|____|___________________________|____________________________________|

|49. |Ուսումնառության արդյունք 1 |Ներկայացնել ընդհանուր               |

|    |                           |սանիտարահամաճարակային կանոնների     |

|    |                           |պահպանման անհրաժեշտությունը և       |

|    |                           |հիգիենայի նորմերի պահպանումը        |

|    |                           |աշխատանքային գործընթացում, ընկալել  |

|    |                           |ձեռքերի մատնահարդարումը որպես       |

|    |                           |անձնական հիգիենայի մաս              |

|____|___________________________|____________________________________|

|50. |Կատարման չափանիշներ        |1) ներկայացնում է                   |

|    |                           |սանիտարահամաճարակային կանոնները,    |

|    |                           |2) կիրառում է անձնական հիգիենայի    |

|    |                           |պահպանման կանոնները,                |

|    |                           |3) բացատրում է ձեռքերի              |

|    |                           |մատնահարդարման էությունը և          |

|    |                           |անհրաժեշտությունը,                  |

|    |                           |4) ներկայացնում է ձեռքերի           |

|    |                           |մատնահարդարումը, որպես անձնական     |

|    |                           |հիգիենայի պահպանման պարտադիր պայման:|

|____|___________________________|____________________________________|

|51. |Ուսումնառության արդյունք 2 |Ճանաչել և  տարբերակել մշակող և      |

|    |                           |կտրող գործիքները, ինչպես նաև        |

|    |                           |մատնահարդարման տարբեր               |

|    |                           |սարքավորումները                     |

|____|___________________________|____________________________________|

|52. |Կատարման չափանիշներ        |1) ներկայացնում է մաշկի մշակման և   |

|    |                           |կտրման գործիքները, աշխատանքի        |

|    |                           |կատարման տարբեր փուլերում,          |

|    |                           |2) կարողանում է ներկայացնել         |

|    |                           |եղունգների մշակման և  կտրման        |

|    |                           |սարքավորումները, գործիքները,        |

|    |                           |3) ներկայացնում է աշխատանքային      |

|    |                           |գործիքների և  սարքավորումների       |

|    |                           |ախտահանումը ախտահանիչ սարքավորման   |

|    |                           |միջոցով,                            |

|    |                           |4) կարողանում է ընտրել և  կարգավորել|

|    |                           |սարքավորման աշխատանքային ռեժիմները` |

|    |                           |պահպանելով աշխատանքի անվտանգության  |

|    |                           |կանոնները:                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|53. |Ուսումնառության արդյունք 3 |Ճանաչել և  տարբերակել ախտահանող     |

|    |                           |նյութերը                            |

|____|___________________________|____________________________________|

|54. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է ճանաչում և  տարբերակում   |

|    |                           |ախտահանող նյութերը` սպիրտ, քլորամին,|

|    |                           |հակասեպտիկ,                         |

|    |                           |2) ճիշտ է ընտրում նյութերը և        |

|    |                           |որոշում չափաբաժինները,              |

|    |                           |3) ճիշտ է կատարում աշխատանքը տվյալ  |

|    |                           |նյութերով` պահպանելով անվտանգության |

|    |                           |կանոնները:                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|55. |Ուսումնառության արդյունք 4 |Կատարել ձեռքի եղունգների արտաքին    |

|    |                           |զննություն                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|56. |Կատարման չափանիշներ        |1) բացահայտում է հաճախորդի          |

|    |                           |եղունգների առկա վիճակը` ըստ մակերեսի|

|    |                           |բնույթի և  ձևի,                     |

|    |                           |2) որոշում է հաճախորդի եղունգների   |

|    |                           |համար անհրաժեշտ ծառայությունների    |

|    |                           |ցանկը:                              |

|____|___________________________|____________________________________|

|57. |Ուսումնառության արդյունք 5 |Կատարել ձեռքի մաշկի արտաքին         |

|    |                           |զննություն                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|58. |Կատարման չափանիշներ        |1) բացահայտում է հաճախորդի ձեռքերի  |

|    |                           |մաշկի և  կուտիկուլայի առկա վիճակը,  |

|    |                           |2) որոշում է հաճախորդի ձեռքերի մաշկի|

|    |                           |համար անհրաժեշտ ծառայությունների    |

|    |                           |ցանկը,                              |

|    |                           |3) հաճախորդի հետ փոխհամաձայնեցնում է|

|    |                           |մատուցվող ծառայությունները և  դրանց |

|    |                           |դիմաց տրվող վարձատրությունը:        |

|____|___________________________|____________________________________|

|59. |Ուսումնառության արդյունք 6 |Ներկայացնել ձեռքերի եղունգների      |

|    |                           |մեխանիկական մշակման ձևերը,          |

|    |                           |գործիքները, սարքավորումները և       |

|    |                           |նյութերը                            |

|____|___________________________|____________________________________|

|60. |Կատարման չափանիշներ        |1) տարբերակել ձեռքերի եղունգների    |

|    |                           |մեխանիկական մշակման ձևերը`          |

|    |                           |հիգիենիկ, կտրվածքային,              |

|    |                           |սարքավորումով,                      |

|    |                           |2) ներկայացնել և  թվարկել նյութերը  |

|    |                           |և  գործիքները մեխանիկական մշակման   |

|    |                           |ժամանակ,                            |

|    |                           |3) ներկայացնել աշխատանքի ժամանակ    |

|    |                           |օգտագործվող սարքավորումները:        |

|____|___________________________|____________________________________|

|61. |Ուսումնառության արդյունք 7 |Կատարել ձեռքերի եղունգների          |

|    |                           |մեխանիկական մշակում` ըստ տեսակների  |

|    |                           |ու ճիշտ հաջորդականությամբ           |

|____|___________________________|____________________________________|

|62. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է կատարում ձեռքի եղունգների |

|    |                           |հիգիենիկ մշակումը,                  |

|    |                           |2) ճիշտ է կատարում ձեռքի եղունգների |

|    |                           |կտրվածքային մշակումը,               |

|    |                           |3) ճիշտ է կատարում ձեռքի եղունգների |

|    |                           |սարքավորումով մշակումը:             |

|_____________________________________________________________________|

| ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՈՏՔԵՐԻ ՄԱՇԿԻ ԵՎ ԵՂՈՒՆԳՆԵՐԻ ԱՐՏԱՔԻՆ ԶՆՆՈՒՄ,       |

|         ԳՆԱՀԱՏՈՒՄ ԵՎ ԵՂՈՒՆԳՆԵՐԻ ՄԵԽԱՆԻԿԱԿԱՆ ՄՇԱԿՈՒՄ»                |

|_____________________________________________________________________|

|63. |Մոդուլի դասիչը             |ՄԱՏՀ-4-20-005                       |

|____|___________________________|____________________________________|

|64. |Մոդուլի նպատակը            |Ձևավորել  գիտելիքներ և              |

|    |                           |կարողություններ արտաքին զննությամբ  |

|    |                           |որոշելու եղունգների ձևը  և  ոտքի    |

|    |                           |մաշկի տարատեսակները, մաշկի ու       |

|    |                           |եղունգների վիճակը, թերությունները,  |

|    |                           |ոտքերի եղունգների մեխանիկական       |

|    |                           |մշակման ձևերը  և                    |

|    |                           |առանձնահատկությունները` ընտրելով    |

|    |                           |համապատասխան գործիքներ,             |

|    |                           |սարքավորումներ, նյութեր և  տալ      |

|    |                           |գիտելիքներ սանիտարահամաճարակային    |

|    |                           |կանոնների պահպանման վերաբերյալ:     |

|____|___________________________|____________________________________|

|65. |Մոդուլի տևողությունը       |62 ժամ                              |

|____|___________________________|____________________________________|

|66. |Մուտքային պահանջները       |Մոդուլն ուսումնասիրելուց առաջ       |

|    |                           |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել`          |

|    |                           |ՄԱՏՀ-4-20-001 «Ձեռքերի և  ոտքերի    |

|    |                           |մաշկի և  եղունգների հիվանդություններ|

|    |                           |և  խնամքի միջոցներն» և              |

|    |                           |ՄԱՏՀ-4-20-002 «Վերջույթների         |

|    |                           |կառուցվածքը, մերսման ձևերը  և       |

|    |                           |միջոցները» մոդուլները:              |

|____|___________________________|____________________________________|

|67. |Մոդուլի գնահատման կարգը    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը      |

|    |                           |յուրաքանչյուր արդյունքի համար       |

|    |                           |նախատեսված կատարման չափանիշների     |

|    |                           |բավարար մակարդակի ապահովումն է:     |

|____|___________________________|____________________________________|

|68. |Ուսումնառության արդյունք 1 |Ներկայացնել ընդհանուր               |

|    |                           |սանիտարահամաճարակային կանոնների     |

|    |                           |պահպանման անհրաժեշտությունը և       |

|    |                           |հիգիենայի նորմերի պահպանումը        |

|    |                           |աշխատանքային գործընթացում, ընկալել  |

|    |                           |ոտքերի մատնահարդարումը որպես        |

|    |                           |անձնական հիգիենայի մաս              |

|____|___________________________|____________________________________|

|69. |Կատարման չափանիշներ        |1) ներկայացնում է                   |

|    |                           |սանիտարահամաճարակային կանոնները,    |

|    |                           |2) կիրառում է անձնական հիգիենայի    |

|    |                           |պահպանման կանոնները,                |

|    |                           |3) բացատրում է ոտքերի մատնահարդարման|

|    |                           |էությունը և  անհրաժեշտությունը,     |

|    |                           |4) ներկայացնում է ոտքերի            |

|    |                           |մատնահարդարումը, որպես անձնական     |

|    |                           |հիգիենայի պահպանման պարտադիր պայման:|

|____|___________________________|____________________________________|

|70. |Ուսումնառության արդյունք 2 |Ճանաչել և  տարբերակել մշակող և      |

|    |                           |կտրող գործիքները, ինչպես նաև        |

|    |                           |մատնահարդարման տարբեր               |

|    |                           |սարքավորումները                     |

|____|___________________________|____________________________________|

|71. |Կատարման չափանիշներ        |1) ներկայացնում է մաշկի մշակման և   |

|    |                           |կտրման գործիքները, աշխատանքի        |

|    |                           |կատարման տարբեր փուլերում,          |

|    |                           |2) կարողանում է ներկայացնել         |

|    |                           |եղունգների մշակման և  կտրման        |

|    |                           |սարքավորումները, գործիքները,        |

|    |                           |3) ներկայացնում է աշխատանքային      |

|    |                           |գործիքների և  սարքավորումների       |

|    |                           |ախտահանումը ախտահանիչ սարքավորման   |

|    |                           |միջոցով,                            |

|    |                           |4) կարողանում է ընտրել և  կարգավորել|

|    |                           |սարքավորման աշխատանքային ռեժիմները` |

|    |                           |պահպանելով աշխատանքի անվտանգության  |

|    |                           |կանոնները:                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|72. |Ուսումնառության արդյունք 3 |Ճանաչել և  տարբերակել ախտահանող     |

|    |                           |նյութերը                            |

|____|___________________________|____________________________________|

|73. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է ճանաչում և  տարբերակում   |

|    |                           |ախտահանող նյութերը` սպիրտ, քլորամին,|

|    |                           |հակասեպտիկ,                         |

|    |                           |2) ճիշտ է ընտրում նյութերը և        |

|    |                           |որոշում չափաբաժինները,              |

|    |                           |3) ճիշտ է կատարում աշխատանքը տվյալ  |

|    |                           |նյութերով` պահպանելով անվտանգության |

|    |                           |կանոնները:                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|74. |Ուսումնառության արդյունք 4 |Իրականացնել ոտքի եղունգների արտաքին |

|    |                           |զննություն                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|75. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է ներկայացնում ոտքի         |

|    |                           |եղունգների արտաքին զննությունը`     |

|    |                           |ճանաչում և  տարբերում է ոտքի        |

|    |                           |եղունգների հիվանդությունները        |

|    |                           |/վիրուսային, ինֆեկցիոն,             |

|    |                           |մակաբուծային/ ժամանակավոր տեղային   |

|    |                           |խանգարումներից և  վնասվածքներից,    |

|    |                           |2) կարողանում է անհրաժեշտության     |

|    |                           |դեպքում ուղղորդել մասնագետի մոտ կամ |

|    |                           |տալ համապատասխան խորհրդատվություն:  |

|____|___________________________|____________________________________|

|76. |Ուսումնառության արդյունք 5 |Իրականացնել ոտքի մաշկի արտաքին      |

|    |                           |զննություն                          |

|____|___________________________|____________________________________|

|77. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է ներկայացնում մաշկի        |

|    |                           |կառուցվածքն ու տեսակները,           |

|    |                           |2) ճիշտ է գնահատում մաշկի վիճակը և  |

|    |                           |տարբերում հիվանդությունները         |

|    |                           |/վիրուսային, ինֆեկցիոն,             |

|    |                           |մակաբուծային/ ժամանակավոր տեղային   |

|    |                           |խանգարումներից և  վնասվածքներից     |

|    |                           |/կոշտուկներ, մազոլներ, ճաքեր/;      |

|____|___________________________|____________________________________|

|78. |Ուսումնառության արդյունք 6 |Ներկայացնել ոտքի եղունգների         |

|    |                           |մեխանիկական մշակման ձևերը,          |

|    |                           |առանձնահատկությունները, գործիքներն  |

|    |                           |ու նյութերը                         |

|____|___________________________|____________________________________|

|79. |Կատարման չափանիշներ        |1) տարբերակել ոտքերի եղունգների     |

|    |                           |մեխանիկական մշակման ձևերը`          |

|    |                           |հիգիենիկ, կտրվածքային,              |

|    |                           |սարքավորումով,                      |

|    |                           |2) ներկայացնել և  թվարկել հիմնական  |

|    |                           |նյութերն ու գործիքները մեխանիկական  |

|    |                           |մշակման ժամանակ,                    |

|    |                           |3) ներկայացնում է ոտքի եղունգների   |

|    |                           |մշակման առանձնահատկությունները,     |

|    |                           |4) տալիս է խորհրդատվություն ոտքի    |

|    |                           |եղունգների մշակման ժամանակ հանդիպող |

|    |                           |բարդությունների վերաբերյալ:         |

|____|___________________________|____________________________________|

|80. |Ուսումնառության արդյունք 7 |Ներկայացնել ոտքի եղունգների         |

|    |                           |մեխանիկական մշակման տեսակներն ու    |

|    |                           |հաջորդականությունը                  |

|____|___________________________|____________________________________|

|81. |Կատարման չափանիշներ        |1) ճիշտ է կատարում ոտքի եղունգների  |

|    |                           |հիգիենիկ մշակումը,                  |

|    |                           |2) ճիշտ է կատարում ոտքի եղունգների  |

|    |                           |կտրվածքային մշակումը,               |

|    |                           |3) ճիշտ է կատարում ոտքի եղունգների  |

|    |                           |սարքավորումով մշակումը:             |

|_____________________________________________________________________|

 

-------------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում

 

 

pin
Կրթության, գիտ, մշակ, սպորտ նախ.
11.09.2020
N 29-Ն
Հրաման