ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ, ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ,
ՄՇԱԿՈՒՅԹԻ ԵՎ ՍՊՈՐՏԻ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ
11 սեպտեմբերի 2020 թվականի N 29-Ն
ՆԱԽՆԱԿԱՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ (ԱՐՀԵՍՏԱԳՈՐԾԱԿԱՆ) ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 1012.01.04 «ՎԱՐՍԱՎԻՐԱԿԱՆ ԱՐՎԵՍՏ ԵՎ ԶԱՐԴԱՅԻՆ ԴԻՄԱՀԱՐԴԱՐՈՒՄ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 1012.01.01.4 «ՄԱՏՆԱՀԱՐԴԱՐ» ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԿՐԹԱԿԱՆ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(4-րդ մաս)
|_____________________________________________________________________|
| ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԵՂՈՒՆԳՆԵՐԻ ԼԱՔԱՊԱՏՄԱՆ ՏԱՐԲԵՐ ԵՂԱՆԱԿՆԵՐ |
| (ՁԵՌՔԵՐԻ և ՈՏՔԵՐԻ)» |
|_____________________________________________________________________|
|82. |Մոդուլի դասիչը |ՄԱՏՀ-4-20-006 |
|____|___________________________|____________________________________|
|83. |Մոդուլի նպատակը |Մոդուլի նպատակն է ձևավորել |
| | |կարողություններ և հմտություններ |
| | |եղունգների լաքապատման տարբեր ձևերի |
| | |կիրառման վերաբերյալ, ներկայացնել |
| | |նյութերը, լաքերի տեսակները և դրանց |
| | |առանձնահատկությունները |
|____|___________________________|____________________________________|
|84. |Մոդուլի տևողությունը |48 ժամ |
|____|___________________________|____________________________________|
|85. |Մուտքային պահանջները |Մոդուլն ուսումնասիրելուց առաջ |
| | |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել` |
| | |ՄԱՏՀ-4-20-001 «Ձեռքերի և ոտքերի |
| | |մաշկի և եղունգների հիվանդություններ|
| | |և խնամքի միջոցներն», ՄԱՏՀ-4-20-002 |
| | |«Վերջույթների կառուցվածքը, մերսման |
| | |ձևերը և միջոցները», ՄԱՏՀ-4-20-004 |
| | |«Ձեռքերի մաշկի և եղունգների արտաքին|
| | |զննում, գնահատում և եղունգների |
| | |մեխանիկական մշակում» և |
| | |ՄԱՏՀ-4-20-005 «Ոտքերի մաշկի և |
| | |եղունգների արտաքին զննում, գնահատում|
| | |և եղունգների մեխանիկական մշակում» |
| | |մոդուլները: |
|____|___________________________|____________________________________|
|86. |Մոդուլի գնահատման կարգը |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը |
| | |յուրաքանչյուր արդյունքի համար |
| | |նախատեսված կատարման չափանիշների |
| | |բավարար մակարդակի ապահովումն է: |
|____|___________________________|____________________________________|
|87. |Ուսումնառության արդյունք 1 |Ճանաչել և տարբերակել լաքերի |
| | |նյութերը |
|____|___________________________|____________________________________|
|88. |Կատարման չափանիշներ |1) ճիշտ է ճանաչում և ներկայացնում |
| | |լաքերի տեսակները, ընտրում լաքերի |
| | |նյութերը` նախաշերտի, լաքապատման, |
| | |չորացման, |
| | |2) ճիշտ է ներկայացնում նյութերի |
| | |օգտագործման հաջորդականությունը, |
| | |3) ճիշտ է ընտրում նյութերը և |
| | |որոշում չափաբաժինները` պահպանելով |
| | |անվտանգության կանոնները: |
|____|___________________________|____________________________________|
|89. |Ուսումնառության արդյունք 2 |Ներկայացնել լաքապատման տարբեր ձևերը |
| | |և եղունգների ձևավորման տեսակներն |
| | |ու առանձնահատկությունները |
|____|___________________________|____________________________________|
|90. |Կատարման չափանիշներ |1) կարողանում է ներկայացնել |
| | |լաքապատման ձևերը` միագույն, |
| | |բազմագույն, ֆրանսիական, |
| | |2) կարողանում է ներկայացնել |
| | |եղունգների ձևավորման տեսակները` |
| | |քառակուսի, սուր, օվալաձև, |
| | |3) կարողանում է բացատրել լաքերի |
| | |առանձնահատկությունները` հիմնային, |
| | |դեկորատիվ, լաքապատված, չորացնող: |
|____|___________________________|____________________________________|
|91. |Ուսումնառության արդյունք 3 |Կատարել լաքապատում |
|____|___________________________|____________________________________|
|92. |Կատարման չափանիշներ |1) ճիշտ է կատարում եղունգների |
| | |մաքրում և ճարպաշերտի հանում, |
| | |2) ճիշտ է կատարում եղունգների |
| | |ձևավորում, |
| | |3) ճիշտ է կատարում լաքապատում: |
|_____________________________________________________________________|
| ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԵՂՈՒՆԳՆԵՐԻ ԱՐՀԵՍՏԱԿԱՆ ԵՐԿԱՐԱՑՄԱՆ ՏԱՐԱՏԵՍԱԿՆԵՐ |
| (ՁԵՌՔԵՐԻ և ՈՏՔԵՐԻ)» |
|_____________________________________________________________________|
|93. |Մոդուլի դասիչը |ՄԱՏՀ-4-20-007 |
|____|___________________________|____________________________________|
|94. |Մոդուլի նպատակը |Տալ գիտելիքներ եղունգների |
| | |արհեստական երկարեցման, կորեկցիայի |
| | |/շտկման/, եղունգի հանման գործընթացի |
| | |վերաբերյալ: Կիրառել և օգտագործել |
| | |համապատասխան գործիքներ, |
| | |սարքավորումներ, նյութեր, ինչպես նաև |
| | |ձևավորել դրանք ճանաչելու, և |
| | |աշխատելու կարողություններ: |
|____|___________________________|____________________________________|
|95. |Մոդուլի տևողությունը |48 ժամ |
|____|___________________________|____________________________________|
|96. |Մուտքային պահանջները |Մոդուլն ուսումնասիրելուց առաջ |
| | |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել` |
| | |ՄԱՏՀ-4-20-001 «Ձեռքերի և ոտքերի |
| | |մաշկի և եղունգների հիվանդություններ|
| | |և խնամքի միջոցներն», ՄԱՏՀ-4-20-002 |
| | |«Վերջույթների կառուցվածքը, մերսման |
| | |ձևերը և միջոցները», ՄԱՏՀ-4-20-004 |
| | |«Ձեռքերի մաշկի և եղունգների արտաքին|
| | |զննում, գնահատում և եղունգների |
| | |մեխանիկական մշակում», ՄԱՏՀ-4-20-005 |
| | |«Ոտքերի մաշկի և եղունգների արտաքին |
| | |զննում, գնահատում և եղունգների |
| | |մեխանիկական մշակում» և |
| | |ՄԱՏՀ-4-20-006 «Եղունգների լաքապատման|
| | |տարբեր եղանակներ /ձեռքերի և |
| | |ոտքերի/» մոդուլները: |
|____|___________________________|____________________________________|
|97. |Մոդուլի գնահատման կարգը |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը |
| | |յուրաքանչյուր արդյունքի համար |
| | |նախատեսված կատարման չափանիշների |
| | |բավարար մակարդակի ապահովումն է: |
|____|___________________________|____________________________________|
|98. |Ուսումնառության արդյունք 1 |Տարբերակել եղունգների արհեստական |
| | |երկարացման (ձեռքերի և ոտքերի) |
| | |տեսակները |
|____|___________________________|____________________________________|
|99. |Կատարման չափանիշներ |1) ճիշտ է ընտրում եղունգների |
| | |արհեստական երկարացման տեսակը` կախված|
| | |հաճախորդի ձեռքի և ոտքի մաշկի ու |
| | |եղունգների առանձնահատկություններից, |
| | |2) ճիշտ է կատարում եղունգների |
| | |նախապատրաստումը արհեստական |
| | |երկարեցման համար, |
| | |3) փոխադարձ համաձայնեցման է գալիս |
| | |հաճախորդի հետ` եղունգների արհեստական|
| | |երկարացման տեսակի ընտրության |
| | |հարցում: |
|____|___________________________|____________________________________|
|100.|Ուսումնառության արդյունք 2 |Կատարել եղունգների արհեստական |
| | |երկարացում (ձեռքերի և ոտքերի)` |
| | |տարբեր եղանակներով |
|____|___________________________|____________________________________|
|101.|Կատարման չափանիշներ |1) կատարում է եղունգների նախնական |
| | |մաքրման և ճարպազրկման աշխատանքներ, |
| | |2) կատարում է դնովի եղունգների |
| | |(տիպսա) ընտրություն, |
| | |3) կատարում է դնովի եղունգների |
| | |ամրացման և գելով լիցքի աշխատանքներ,|
| | |4) կատարում է եղունգների շտկման |
| | |աշխատանքներ` ըստ ձևի և |
| | |երկարության, |
| | |5) կատարում է եղունգների արհեստական |
| | |երկարացման, չորացման աշխատանքներ: |
|____|___________________________|____________________________________|
|102.|Ուսումնառության արդյունք 3 |Արհեստական երկարացրած եղունգի հետագա|
| | |շտկումը և հեռացումը |
|____|___________________________|____________________________________|
|103.|Կատարման չափանիշներ |1) ճիշտ է կատարում գելով արհեստական |
| | |երկարացրած եղունգի հետագա շտկումը` |
| | |կախված անհրաժեշտությունից, |
| | |2) ճիշտ է կատարում գելով արհեստական |
| | |երկարացրած եղունգի հեռացման |
| | |գործընթացը` սանիտարահիգիենիկ նորմերը|
| | |և անվտանգության կանոնները, |
| | |3) ճիշտ է ընտրում և օգտագործում |
| | |եղունգի հետագա խնամքի միջոցներն ու |
| | |նյութերը` եղունգի հեռացումից հետո: |
|_____________________________________________________________________|
| ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԵՂՈՒՆԳՆԵՐԻ ԳԵՂԱՐՎԵՍՏԱԿԱՆ ՁԵՎԱՎՈՐՈՒՄ |
| (ՁԵՌՔԵՐԻ ԵՎ ՈՏՔԵՐԻ)» |
|_____________________________________________________________________|
|104.|Մոդուլի դասիչը |ՄԱՏՀ-4-20-008 |
|____|___________________________|____________________________________|
|105.|Մոդուլի նպատակը |Մոդուլի նպատակն է ներկայացնել |
| | |եղունգների գեղարվեստական ձևավորման |
| | |ժամանակակից մեթոդները, պատկերացում |
| | |կազմել գեղարվեստական ձևավորման |
| | |ժամանակ օգտագործվող գործիքների և |
| | |դեկորատիվ տարրերի վերաբերյալ, |
| | |կատարել եղունգների գեղարվեստական |
| | |ձևավորման պարզագույն աշխատանքներ: |
|____|___________________________|____________________________________|
|106.|Մոդուլի տևողությունը |48 ժամ |
|____|___________________________|____________________________________|
|107.|Մուտքային պահանջները |Մոդուլն ուսումնասիրելուց առաջ |
| | |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել` |
| | |ՄԱՏՀ-4-20-002 «Վերջույթների |
| | |կառուցվածքը, մերսման ձևերը և |
| | |միջոցները», ՄԱՏՀ-4-20-004 «Ձեռքերի |
| | |մաշկի և եղունգների արտաքին զննում, |
| | |գնահատում և եղունգների մեխանիկական |
| | |մշակում», ՄԱՏՀ-4-20-005 «Ոտքերի |
| | |մաշկի և եղունգների արտաքին զննում, |
| | |գնահատում և եղունգների մեխանիկական |
| | |մշակում», ՄԱՏՀ-4-20-006 «Եղունգների |
| | |լաքապատման տարբեր եղանակներ /ձեռքերի|
| | |և ոտքերի/» և ՄԱՏՀ-4-20-007 |
| | |«Եղունգների արհեստական երկարացման |
| | |տարատեսակներ /ձեռքերի և ոտքերի/» |
| | |մոդուլները: |
|____|___________________________|____________________________________|
|108.|Մոդուլի գնահատման կարգը |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը |
| | |յուրաքանչյուր արդյունքի համար |
| | |նախատեսված կատարման չափանիշների |
| | |բավարար մակարդակի ապահովումն է: |
|____|___________________________|____________________________________|
|109.|Ուսումնառության արդյունք 1 |Ներկայացնել գեղարվեստական ձևավորման |
| | |ժամանակակից մեթոդները |
|____|___________________________|____________________________________|
|110.|Կատարման չափանիշներ |1) տարբերակում է եղունգների |
| | |գեղարվեստական ձևավորման ժամանակակից|
| | |մեթոդները` nail art, french art, |
| | |aquarium, ծավալուն և այլն, |
| | |2) ներկայացնում է եղունգների |
| | |մեծածավալ դիզայն` գեղարվեստական |
| | |նկարում (ռօսպիս), հարթային դիզայն, |
| | |դաջվածք, ծավալային, նկար-դիզայն, |
| | |ծեփակերտում և այլ մեթոդների |
| | |առանձնահատկությունները: |
|____|___________________________|____________________________________|
|111.|Ուսումնառության արդյունք 2 |Ներկայացնել եղունգների գեղարվեստական|
| | |ձևավորման ժամանակ օգտագործվող |
| | |գործիքները, դեկորատիվ տարրերը և |
| | |նյութերը |
|____|___________________________|____________________________________|
|112.|Կատարման չափանիշներ |1) ճանաչում է գեղարվեստական |
| | |ձևավորման ժամանակ օգտագործվող |
| | |գործիքները` նկարող վրձիններ, |
| | |ասեղներ, տրաֆարետներ և ժամանակակից |
| | |այլ գործիքներ, |
| | |2) ներկայացնում է գեղարվեստական |
| | |ձևավորման ժամանակ օգտագործվող |
| | |դեկորատիվ տարրերը` արհեստական քարեր,|
| | |փայլաթիթեղ, կպցնող նկարներ, |
| | |գունավոր ժապավեններ, ժանյակներ և |
| | |ժամանակակից այլ դեկորատիվ տարրեր, |
| | |3) ներկայացնում է նորաոճ նյութերը` |
| | |մագնիսային, լաք, գել, ակրիլային |
| | |ներկեր, շիլակ, բիոգել և այլն, |
| | |4) հաճախորդի հետ փոխհամաձայնեցնում է|
| | |մատուցվող ծառայությունները: |
|____|___________________________|____________________________________|
|113.|Ուսումնառության արդյունք 3 |Կատարել եղունգների գեղարվեստական |
| | |ձևավորման պարզագույն աշխատանքներ |
| | |բնական և արհեստական եղունգների վրա |
|____|___________________________|____________________________________|
|114.|Կատարման չափանիշներ |1) բնական եղունգի վրա կատարում է |
| | |գեղարվեստական ձևավորման |
| | |աշխատանքներ` օգտագործելով ընտրված |
| | |տարբերակը, |
| | |2) արհեստական եղունգի վրա կատարում է|
| | |գեղարվեստական ձևավորման |
| | |աշխատանքներ` օգտագործելով ընտրված |
| | |տարբերակը: |
._____________________________________________________________________.
Աղյուսակ 3
Նախնական մասնագիտական (արհեստագործական) կրթության 1012.01.04
«Վարսավիրական արվեստ և զարդային դիմահարդարում» մասնագիտության
1012.01.01.4 «Մատնահարդար» որակավորման օրինակելի ուսումնական պլան
._____________________________________________________________________.
|N |Առարկայախմբեր, առարկաներ |Շաբաթ- |Ուսանողի |Պարտադիր |Ուսուցման|
| |և մոդուլներ |ների- |առավելա- |լսարանային|երաշխա- |
| | |թիվը- |գույն |պարապ- |վորվող |
| | | |բեռնվածու-|մունքներ, |տարին |
| | | |թյունը, |ժամ | |
| | | |ժամ | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՀՈՒՄԱՆԻՏԱՐ, | | | | |
| |ՍՈՑԻԱԼ-ՏՆՏԵՍԱԳԻՏԱԿԱՆ ԵՎ | | | | |
| |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԲՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|1. |Հայոց լեզվի և խոսքի | |108 |72 |1 |
| |մշակույթի հիմունքներ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|2. |Քաղաքագիտության և | |27 |18 |1 |
| |սոցիոլոգիայի հիմունքներ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|3. |Իրավունքի հիմունքներ | |54 |36 |1 |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|4. |Պատմություն | |54 |36 |1 |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|5. |Օտար լեզու | |90 |60 |1 |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|6. |Ֆիզիկական կուլտուրա | |78 |52 |1 |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|7. |Լանդշաֆտագիտություն և | |54 |36 |1 |
| |էկոլոգիայի հիմունքներ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|8. |Քաղաքացիական | |42 |28 |1 |
| |պաշտպանություն և | | | | |
| |արտակարգ իրավիճակների | | | | |
| |հիմնահարցեր | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ` | |507 |338 | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԱՌԱՆՑՔԱՅԻՆ ՀՄՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|1. |Հաղորդակցություն | |54 |36 |1 |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|2. |Անվտանգություն և առաջին | |54 |36 |1 |
| |օգնություն | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|3. |Համակարգչային | |54 |36 |1 |
| |օպերատորություն | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ` | |162 |108 | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|1. |Ձեռքերի և ոտքերի մաշկի | |66 |44 |1 |
| |ու եղունգների | | | | |
| |հիվանդություններ և | | | | |
| |խնամքի միջոցներ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|2. |Վերջույթների կառուցվածքը,| |72 |48 |1 |
| |մերսման ձևերը և | | | | |
| |միջոցները | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|3. |Ձեռներեցություն | |108 |72 |1 |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ` | |246 |164 | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ՀԱՏՈՒԿ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|4. |Ձեռքերի մաշկի և | |93 |62 |1 |
| |եղունգների արտաքին | | | | |
| |զննում, գնահատում և | | | | |
| |եղունգների մեխանիկական | | | | |
| |մշակում | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|5. |Ոտքերի մաշկի և | |93 |62 |1 |
| |եղունգների արտաքին | | | | |
| |զննում, գնահատում և | | | | |
| |եղունգների մեխանիկական | | | | |
| |մշակում | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|6. |Եղունգների լաքապատման | |72 |48 |1 |
| |տարբեր եղանակներ /ձեռքերի| | | | |
| |և ոտքերի/ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|7. |Եղունգների արհեստական | |72 |48 |1 |
| |երկարացման տարատեսակներ | | | | |
| |/ձեռքերի և ոտքերի/ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
|8. |Եղունգների գեղարվեստական | |72 |48 |1 |
| |ձևավորում /ձեռքերի և | | | | |
| |ոտքերի/ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ` | |402 |268 | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆՏՐՈՎԻ | |54 |36 | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ՊԱՀՈՒՍՏԱՅԻՆ ԺԱՄԵՐ | |33 |22 | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ` |26 |1404 |936 | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԽՈՐՀՐԴԱՏՎՈՒԹՅՈՒՆ | |100 | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ՊՐԱԿՏԻԿԱ |11 | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ՄԻՋԱՆԿՅԱԼ ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ |2 | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ՊԵՏԱԿԱՆ ԱՄՓՈՓԻՉ |1 | | | |
| |ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ | | | | |
|___|_________________________|_______|__________|__________|_________|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ` |40 | | | |
._____________________________________________________________________.
Պաշտոնական հրապարակման օրը` 22 սեպտեմբերի 2020 թվական: