Սեղմել Esc փակելու համար:
«ԲԺՇԿԱԿԱՆ ՕԳՆՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ՍՊԱՍԱՐԿՈՒՄ ԻՐ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ԲԺՇԿԱԿԱՆ ՕԳՆՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ՍՊԱՍԱՐԿՈՒՄ ԻՐԱԿԱՆԱՑՆՈՂ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՒՄ ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻ ...

 

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ
ՀՐԱՄԱՆ

 

3 հոկտեմբեր 2023 թվականի N 46-Ն

 

«ԲԺՇԿԱԿԱՆ ՕԳՆՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ՍՊԱՍԱՐԿՈՒՄ ԻՐԱԿԱՆԱՑՆՈՂ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՒՄ ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» ՍԿ N 3.1.1-002-23 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Հիմք ընդունելով «Հայաստանի Հանրապետության բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մասին» օրենքի 6-րդ հոդվածի 1-ին մասի 3-րդ կետը`

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ

 

1. Հաստատել`

1) «Բժշկական օգնություն և սպասարկում իրականացնող կազմակերպություններում ձեռքերի հիգիենային ներկայացվող պահանջներ» ՍԿ N 3.1.1-002-23 սանիտարական կանոնները և հիգիենիկ նորմատիվները` համաձայն հավելվածի:

2. Սույն հրամանն ուժի մեջ է մտնում 2024 թվականի հունիսի 1-ից:

 

Ա. ԱՎԱՆԵՍՅԱՆ

 

Հավելված

Առողջապահության նախարարի

2023 թվականի հոկտեմբեր 3-ի

թիվ 46-Ն հրամանի

 

«ԲԺՇԿԱԿԱՆ ՕԳՆՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ՍՊԱՍԱՐԿՈՒՄ ԻՐԱԿԱՆԱՑՆՈՂ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՒՄ ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» ՍԿ N 3.1.1-002-23 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ

 

ԳԼՈՒԽ 1. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ

 

1. Սույն սանիտարական կանոնները և հիգիենիկ նորմատիվները (այսուհետ` Սանիտարական կանոններ) նախատեսված են Հայաստանի Հանրապետության բժշկական օգնություն և սպասարկում իրականացնող կազմակերպությունների (այսուհետ` Բժշկական կազմակերպություն) համար` անկախ կազմակերպական-իրավական և սեփականության ձևից:

2. Սույն սանիտարական կանոնները սահմանում են բժշկական կազմակերպություններում ձեռքերի հիգիենայի իրականացմանը ներկայացվող պահանջները, ձեռքերի հիգիենայի ապահովման համար բժշկական կազմակերպություններին ներկայացվող պահանջները, բժշկական կազմակերպությունների կողմից ձեռքերի հիգիենայի իրականացման գործընթացի ինքնագնահատմանը և դիտարկմանը ներկայացվող պահանջները:

 

ԳԼՈՒԽ 2. ԿԻՐԱՌՎՈՂ ՀԻՄՆԱԿԱՆ ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ

 

3. Ձեռքերի լվացում` ձեռքերի սովորական լվացում օճառով և հոսող ջրով, որն ապահովում է ձեռքերի աղտոտվածության, տրանզիտոր (ժամանակավոր) և մաշկի մակերեսային շերտի մանրէների մեխանիկական հեռացումը:

4. Ձեռքերի հիգիենիկ մշակում` ձեռքերի մշակում ախտահանիչ միջոցով, որի նպատակը ձեռքերի մաշկի վրա մանրէների քանակը նվազագույնի հասցնելը և դրանց ակտիվ աճը կասեցնելն է: Ձեռքերի հիգիենիկ մշակումն ապահովում է տրանզիտոր և մաշկի մակերեսային շերտի մանրէների քիմիական հեռացումը: Ձեռքերի հիգիենիկ մշակումն իրականացվում է ախտահանիչ միջոցներով (այսուհետ` Միջոց), որոնք ունեն կից մեթոդական ուղեցույց` հաստատված Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարի հրամանով:

5. Ձեռքերի վիրաբուժական մշակում` գործողությունների համալիր է, որի նպատակը տրանզիտոր մանրէների հեռացումը կամ ոչնչացումն է, ռեզիդենտ (մշտական) մանրէների քանակի հնարավոր առավելագույն նվազեցումն է: Ձեռքերի վիրաբուժական մշակում իրականացվում է վիրաբուժական միջամտությունների և մաշկային ծածկույթների ու լորձաթաղանթների ամբողջականության խախտման հետ կապված այլ միջամտությունների ժամանակ:

 

ԳԼՈՒԽ 3. ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ԻՐԱԿԱՆԱՑՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

6. Ձեռքերի հիգիենան իրականացվում է.

1) պացիենտի հետ անմիջական շփումից առաջ,

2) մաքուր կամ ասեպտիկ միջամտություններից առաջ,

3) կենսահեղուկների հետ շփումից հետո,

4) պացիենտի հետ անմիջական շփումից հետո,

5) պացիենտի շրջակա միջավայրի բժշկական սարքավորումների և առարկաների հետ շփումից հետո:

7. Բժշկական ձեռնոց հագնելուց առաջ և հանելուց հետո անհրաժեշտ է իրականացնել ձեռքերի հիգիենա: Ձեռնոցները կիրառվում են` համաձայն սույն Սանիտարական կանոնների Ձև 5-ով հաստատված Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (այսուհետ` ԱՀԿ) բուրգի:

8. Պացիենտների հետ անմիջական ֆիզիկական շփում ունեցող և ոչ մասնագիտական օժանդակ գործունեություն իրականացնող բուժաշխատողների, ինչպես նաև ախտածին կենսաբանական ազդակների հետ առնչվող աշխատողների եղունգները պետք է կարճ կտրված լինեն, եղունգները մատի թմբիկից բարձր չպետք է լինեն, արգելվում են արհեստական եղունգները, եղունգների վրա լաքի առկայությունը, ձեռքերին զարդերի առկայությունը:

 

ԳԼՈՒԽ 4. ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ՎԵՐԱԲԵՐՅԱԼ ԲԺՇԿԱԿԱՆ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

9. Բժշկական կազմակերպության ղեկավարի հրամանով բժշկական կազմակերպությունում նշանակվում է վարակի հսկողության պատասխանատու և ստեղծվում է վարակի հսկողության հանձնաժողով: Վարակի հսկողության հանձնաժողովի կազմում ընդգրկվում են հանձնաժողովի նախագահը (բժշկական կազմակերպության ղեկավար կամ տեղակալ), համաճարակաբանը, գլխավոր բուժքույրը (առկայության դեպքում), բաժանմունքների վարիչները, մանրէաբանը, դեղերի պատասխանատուն և այլ մասնագետներ:

10. Բժշկական կազմակերպությունում ձևավորվում է մասնագիտական աշխատանքային խումբ` յուրաքանչյուր տարվա վարակի հսկողության ծրագիր մշակելու համար, որը հաստատվում է բժշկական կազմակերպության ղեկավարի հրամանով:

11. Բժշկական կազմակերպության վարակի հսկողության պատասխանատու նշանակվում է ավագ կամ միջին բուժաշխատողը:

12. Վարակի հսկողության պատասխանատուի գործառույթներն են`

1) տվյալ կազմակերպությունում արդեն իսկ իրականացված ձեռքերի հիգիենայի պահպանման միջոցառումների նախնական գնահատում,

2) ձեռքերի հիգիենայի պահպանման գործընթացի թերությունների բացահայտում, գերակայությունների և նպատակների սահմանում,

3) բուժանձնակազմի ուսուցում ձեռքերի հիգիենայի վերաբերյալ:

13. Կապված ձեռքերի հիգիենայի հետ` վարակի հսկողության հանձնաժողովի գործառույթներն են.

1) Հանձնաժողովի կողմից ձեռքերի հիգիենայի իրականացման ֆինանսավորման նպատակահարմարության որոշում և ռեսուրսներով ապահովվածության գնահատում,

2) Ձեռքերի հիգիենայի գործընթացի արդյունքների գնահատում և վերլուծում,

3) շահագրգիռ կողմերի հետ հետադարձ կապի ապահովում:

14. Բժշկական կազմակերպությունում ապահովվում է բուժաշխատողների աշխատանքի ընդունվելիս (մեկ ամսվա ընթացքում) և հետագայում ոչ պակաս, քան տարին մեկ անգամ ուսուցում ձեռքերի հիգիենայի վերաբերյալ, որի վերաբերյալ կազմվում է արձանագրություն: Ուսուցումն իրականացվում է համաճարակաբանի, վարակի հսկողության պատասխանատուի կողմից կամ բժշկական կազմակերպությունը պայմանագրային հիմունքներով համագործակցում է բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման և հանրային առողջության բնագավառում գործունեություն իրականացնող կազմակերպությունների հետ:

15. Բժշկական կազմակերպություններին մատակարարվող խմելու ջրի որակը մանրէաբանական ցուցանիշներով պետք է համապատասխանի Առողջապահության նախարարի 2002 թվականի դեկտեմբերի 25-ի թիվ 876 հրամանի պահանջներին:

16. Բժշկական կազմակերպություններում ձեռքերի լվացման համար ապահովվում են լվացարաններ մշտական հոսող սառը և տաք ջրով, արմնկային կամ ոտնակային կամ զգայական (սենսորային) կառավարմամբ ծորակներով:

17. Բժշկական կազմակերպությունում յուրաքանչյուր լվացարանի մոտ տեղադրվում է հեղուկ օճառ, մեկանգամյա օգտագործման թղթե անձեռոցիկ կամ` մեկանգամյա օգտագործման համար նախատեսված 30.30 սմ չափի կտորե անձեռոցիկ: Օգտագործելուց հետո կտորե անձեռոցիկները հավաքվում են «Օգտագործված անձեռոցիկ» մակնշում ունեցող տարայում, որից հետո ուղարկվում են լվացման:

18. Բազմակի չափաբաժիններով օճառամանները դատարկվելուց հետո պետք է լվանալ, ախտահանել, չորացնել և հետո միայն լցնել նոր չափաբաժին հեղուկ օճառ:

19. Բժշկական կազմակերպությունում բուժանձնակազմի ձեռքերի ախտահանման համար կիրառվող միջոցներն (այսուհետ` Միջոց) օգտագործվում են դրանց կից մեթոդական ուղեցույցի պահանջների համաձայն` հաստատված Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարի հրամանով:

20. Ձեռքերի հիգիենիկ մշակման համար նախատեսված Միջոցներով տարաները տեղակայում են բոլոր այն վայրերում, որտեղ իրականացվում է պացիենտի բժշկական օգնություն և սպասարկում:

21. Բժշկական կազմակերպությունում ընթացիկ սանիտարական հսկողության ժամանակ, (ամիսը մեկ անգամ, համաճարակաբանական ցուցումով) իրականացվում է մանրէաբանական հսկողություն բուժանձնակազմի ձեռքերի նկատմամբ: Մանրէաբանական հետազոտություններն իրականացվում են բժշկական կազմակերպության մանրէաբանական լաբորատորիայում կամ Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կողմից տրամադրված լիցենզիայի հիման վրա նման գործունեություն ծավալող կազմակերպությունում` պայմանագրային հիմունքներով:

22. Բժշկական կազմակերպությունում բոլոր լվացարաններին կից փակցվում է սույն սանիտարական կանոնների Ձև 1-ով սահմանված «Ձեռքերի լվացման տեխնիկա» հրահանգը, Ձև 2-ով հաստատված «Ձեռքերի հիգիենիկ մշակում» հրահանգը, բոլոր այն սենքերում, որտեղ իրականացվում է վիրահատական միջամտություն` Ձև 3-ով սահմանված «Ձեռքերի վիրաբուժական մշակում» հրահանգը, իսկ բոլոր այն կետերում, որտեղ իրականացվում է պացիենտի բժշկական միջամտություն` նաև սույն սանիտարական կանոնների Ձև 4-ով սահմանված «Ձեռքերի հիգիենայի իրականացման 5 պահ» հրահանգը:

 

ԳԼՈՒԽ 5. ԲԺՇԿԱԿԱՆ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԿՈՂՄԻՑ ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ԻՐԱԿԱՆԱՑՄԱՆ ԳՈՐԾԸՆԹԱՑԻ ԻՆՔՆԱԳՆԱՀԱՏՄԱՆԸ ԵՎ ԴԻՏԱՐԿՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ

 

23. Բժշկական կազմակերպությունում ձեռքերի հիգիենայի ներդրման և գործադրման նպատակով, ղեկավարի հրամանով ստեղծվում է դիտարկման թիմ, որի կազմում ներգրավվում են յուրաքանչյուր բաժանմունքից մեկական ավագ և(կամ) միջին բուժաշխատող, թիմի անդամներն առնվազն ամիսը մեկ անգամ իրականացնում են բժշկական կազմակերպությունում ձեռքերի հիգիենիկ միջոցների` օճառի, մեկանգամյա օգտագործման անձեռոցիկների, Միջոցների առկայության գնահատում` սույն սանիտարական կանոնների Աղյուսակ 2-ով հաստատված գնահատման հարցաթերթի համաձայն, դիտարկման արդյունքների վերաբերյալ առնվազն ամիսը մեկ անգամ կազմակերպում են քննարկում, դիտարկման արդյունքները ներկայացվում են վարակի հսկողության հանձնաժողովին` բարելավմանը ուղղված միջոցառումների մշակման, կազմակերպման և իրականացման նպատակով:

24. Բժշկական կազմակերպությունում ձեռքերի հիգիենայի պահպանման գործընթացը բարելավելու համար, բժշկական կազմակերպության ղեկավարի հրամանով նշանակվում է ձեռքերի հիգիենայի գործընթացի պատասխանատու (այսուհետ` Պատասխանատու):

25. Պատասխանատուի պարտականություններն են.

1) բժշկական կազմակերպությունում բուժաշխատողների ձեռքերի հիգիենայի գործընթացի ինքնագնահատում` սույն սանիտարական կանոնների Աղյուսակ 1-ով հաստատված հարցաթերթի կիրառմամբ` տարեկան մեկ անգամ,

2) բժշկական կազմակերպությունում ձեռքերի հիգիենիկ միջոցների` օճառի, մեկանգամյա օգտագործման անձեռոցիկների, Միջոցների առկայության գնահատում` սույն սանիտարական կանոնների Աղյուսակ 2-ով հաստատված գնահատման հարցաթերթի համաձայն` եռամսյակը մեկ անգամ:

26. Բժշկական կազմակերպության բուժաշխատողների շրջանում ձեռքերի հիգիենայի մակարդակը գնահատվում է` համաձայն սույն սանիտարական կանոնների Աղյուսակ 3-ի և 4-ի: Բաղադրիչների միավորների գումարին համապատասխան, սահմանվում է 4 մակարդակ.

1) անհամապատասխան` բուժաշխատողները չեն անցել ուսուցում, գործնականում ձեռքերի հիգիենան չի պահպանվում,

2) հիմնական` բուժաշխատողներն անցել են ուսուցում, սակայն ձեռքերի հիգիենայի պահպանումն իրականացվում է մասնակի,

3) միջին` բուժաշխատողներն ուսուցանվում են շարունակաբար, ձեռքերի հիգիենան պահպանվում է, մշակվում են բարելավման կայուն և երկարաժամկետ ծրագրեր` կարգավիճակը պահպանելու և առաջընթացի նպատակով,

4) առաջադեմ` բուժաշխատողներն ուսուցանվում են շարունակաբար, ձեռքերի հիգիենան պահպանվում է` ապահովելով բժշկական կազմակերպությունում անվտանգ միջավայր:

27. Մինչ «առաջադեմ» ցուցանիշին հասնելը, ձեռքերի հիգիենայի ինքնագնահատման արդյունքների հիման վրա պատասխանատուն տարեկան մեկ անգամ կազմում է ձեռքերի հիգիենայի պահպանման գործընթացի բարելավման պլան և ներկայացնում բժշկական կազմակերպության ղեկավարին` ձեռքերի հիգիենայի բարելավմանն ուղղված միջոցառումներ իրականացնելու համար` ներառյալ նյութատեխնիկական ապահովվածությունը:

28. Մինչև 50 բուժաշխատող ունեցող բժշկական կազմակերպություններում բոլոր բուժաշխատողների, իսկ 50-ից ավել բուժաշխատող ունեցող բժշկական կազմակերպություններում բուժաշխատողների ընդհանուր թվի 20%-ի շրջանում, եռամսյակը մեկ անգամ իրականացվում է ձեռքերի հիգիենայի կանոնների պահպանման դիտարկում` համաձայն սույն սանիտարական կանոնների Ձև 6-ով հաստատված «Ձեռքերի հիգիենայի դիտարկման գործիքի», իսկ հաշվարկն իրականացվում է` համաձայն սույն սանիտարական կանոնների Ձև 7-ով հաստատված «Ձեռքերի հիգիենայի դիտարկման հաշվարկ» ձևաթղթի:

 

Աղյուսակ 1

 

ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ԻՆՔՆԱԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ՀԱՐՑԱԹԵՐԹ

 

._____________________________________________________________________.

|                   1. Համակարգի փոփոխություն                         |

|_____________________________________________________________________|

|Հարց                           |Պատասխան                       |Միա- |

|                               |(նշվում է միայն մեկ պատասխան)  |վոր  |

|                               |                               |(բալ)|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|1.1. Բժշկական կազմակերպությունն|Ապահովված չէ                   |    0|

|ապահովվա՞ծ է Առողջապահության   |_______________________________|_____|

|նախարարի հրամանով հաստատված կից|Ապահովված է, սակայն Միջոցը     |    5|

|կիրառման հրահանգ/մեթոդական     |չունի Առողջապահության նախարարի |     |

|ուղեցույց ունեցող առնվազն      |հրամանով հաստատված կից         |     |

|70%-ոց, բայց ոչ ավել 85%-ից    |կիրառման հրահանգ/մեթոդական     |     |

|սպիրտային հիմքով կամ այլ       |ուղեցույց:                     |     |

|բաղադրության հականեխիչ /       |_______________________________|_____|

|ախտահանիչ միջոցով (այսուհետ`   |Ոչ բոլոր բաժանմունքներն են     |   10|

|Միջոց)` ձեռքերի ախտահանման     |ապահովված Առողջապահության      |     |

|համար: (նշել մեկ պատասխան)     |նախարարի հրամանով հաստատված կից|     |

|                               |կիրառման հրահանգ/ մեթոդական    |     |

|                               |ուղեցույց ունեցող Միջոցով կամ  |     |

|                               |կանոնավոր չեն մատակարարվում:   |     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Միջոցը կիրառվում է             |   30|

|                               |Առողջապահության նախարարի       |     |

|                               |հրամանով հաստատված կից կիրառման|     |

|                               |հրահանգ/մեթոդական ուղեցույցին  |     |

|                               |համապատասխան, բոլոր            |     |

|                               |բաժանմունքները շարունակաբար    |     |

|                               |ապահովվում են Միջոցով:         |     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Միջոցը կիրառվում է             |   50|

|                               |Առողջապահության նախարարի       |     |

|                               |հրամանով հաստատված կից կիրառման|     |

|                               |հրահանգ/մեթոդական ուղեցույցին  |     |

|                               |համապատասխան, բոլոր            |     |

|                               |բաժանմունքների պացիենտի խնամքի,|     |

|                               |ախտորոշման, բուժման            |     |

|                               |յուրաքանչյուր վայրում          |     |

|                               |շարունակաբար ապահովվում են     |     |

|                               |Միջոցով:                       |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|1.2. Ինչպիսի՞ն է               |Պակաս, քան 10 մահճակալին 1     |    0|

|լվացարան/մահճակալ              |լվացարան                       |     |

|հարաբերակցությունը (նշել մեկ   |_______________________________|_____|

|պատասխան)                      |Առնվազն 1 լվացարան 10          |    5|

|                               |մահճակալին                     |     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Բաժանմունքներում առնվազն 1     |   10|

|                               |լվացարան 10 մահճակալին         |     |

|                               |հաշվարկով, իսկ յուրաքանչյուր   |     |

|                               |մեկուսարանում` առնվազն 1       |     |

|                               |լվացարանի առկայություն:        |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|1.3. Բժշկական կազմակերպությունն|Ոչ                             |    0|

|ապահովվա՞ծ է մշտական, խմելու   |_______________________________|_____|

|ջրի որակի հոսող ջրով           |Այո                            |   10|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|1.4. Յուրաքանչյուր լվացարան    |Ոչ                             |    0|

|ապահովվա՞ծ է օճառով:           |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |   10|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|1.5. Բժշկական կազմակերպության  |Ոչ                             |    0|

|լվացարաններն ապահովվա՞ծ են     |_______________________________|_____|

|մեկանգամյա օգտագործման         |Այո                            |   10|

|անձեռոցիկով (թղթե կամ          |                               |     |

|գործվածքից անձեռոցիկ):         |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|1.6. Ձեռքերի հիգիենայի         |Ոչ                             |    0|

|միջոցների (օրինակ` ձեռքերի     |_______________________________|_____|

|ալկոհոլային հիմքով             |Այո                            |   10|

|ախտահանիչների) գնումների համար |                               |     |

|առանձնացված բյուջե կա՞:        |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|1.7. Բժշկական կազմակերպությունը|Ոչ                             |    0|

|մշակե՞լ է արդյոք ձեռքերի       |_______________________________|_____|

|հիգիենայի պահպանման գործընթացի |Այո                            |   10|

|բարելավման պլան` համաձայն սույն|                               |     |

|հրամանի 25 կետի (հարցին        |                               |     |

|պատասխան է տրվում, եթե նախորդ  |                               |     |

|1.1-1.6 հարցերի միավորների     |                               |     |

|հանրագումարը փոքր է 100-ից):   |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|                               |Ընդամենը                       | /100|

|_____________________________________________________________________|

|                  2. Բուժանձնակազմի ուսուցում                        |

|_____________________________________________________________________|

|2.1. Ի՞նչ հաճախականությամբ են  |Չեն ուսուցանվում               |    0|

|բուժաշխատողներն ուսուցանվում   |_______________________________|_____|

|ձեռքերի հիգիենայի վերաբերյալ:  |Մեկ անգամ (աշխատանքի           |    5|

|(նշել մեկ պատասխան)            |ընդունվելիս)                   |     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Շարունակաբար ուսուցանվում են,  |   10|

|                               |բայց ոչ պակաս, քան տարեկան մեկ |     |

|                               |անգամ                          |     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Աշխատանքի ընդունվելիս և        |   20|

|                               |հետագայում ոչ պակաս, քան       |     |

|                               |տարեկան մեկ անգամ:             |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2.2. Բուժաշխատողների ուսուցման,|Ոչ                             |    0|

|շարունակական մասնագիտական      |_______________________________|_____|

|զարգացման դասընթացներին        |Այո                            |   20|

|մասնակցության վկայականների     |                               |     |

|առկայության վերաբերյալ         |                               |     |

|կազմվու՞մ է արձանագրություն և  |                               |     |

|ստորագրվում ուսուցում անցած    |                               |     |

|անձնակազմի կողմից:             |                               |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|2.3. Բաժանմունքներում առկա՞ են ձեռքերի հիգիենայի վերաբերյալ    |     |

|իրավական ակտերը                                                |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|1) «Ժամանակակից մոտեցումներ    |Ոչ                             |    0|

|ձեռքերի հիգիենայի վերաբերյալ»  |_______________________________|_____|

|մեթոդական ձեռնարկը հաստատելու  |Այո                            |   10|

|մասին» Առողջապահության նախարարի|                               |     |

|2012 թվականի նոյեմբերի 22-ի    |                               |     |

|N 2700-Ա հրաման                |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2) «Ձեռնոցները որպես բժշկական  |Ոչ                             |    0|

|միջամտությունների անվտանգության|_______________________________|_____|

|ապահովման միջոց» ուղեցույցը    |Այո                            |   10|

|հաստատելու մասին»              |                               |     |

|Առողջապահության նախարարի 2013  |                               |     |

|թվականի հոկտեմբերի 11-ի        |                               |     |

|N 2718-Ա հրաման                |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2.4. Ձեռքերի հիգիենայի         |Ոչ                             |    0|

|ուսուցման հմտություններ և      |_______________________________|_____|

|կարողություններ ունեցող        |Այո                            |   15|

|մասնագետ առկա՞ է (վարակի       |                               |     |

|հսկողության թեմայով            |                               |     |

|շարունակական մասնագիտական      |                               |     |

|զարգացման դասընթացի            |                               |     |

|մասնակցության վկայականի        |                               |     |

|առկայություն)                  |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2.5. Ձեռքերի հիգիենայի         |Ոչ                             |    0|

|ուսուցման և  ինքնագնահատման    |_______________________________|_____|

|համակարգ ներդրվա՞ծ է           |Այո                            |   15|

|հաստատությունում:              |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2.6. Ձեռքերի հիգիենայի         |Ոչ                             |    0|

|վերաբերյալ դասընթացներ         |_______________________________|_____|

|անցկացնելու նպատակով հատկացված |Այո                            |   10|

|բյուջե կա՞                     |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|                               |Ընդամենը                       | /100|

|_____________________________________________________________________|

|                 3. Գնահատում և  հետադարձ կապ                        |

|_____________________________________________________________________|

|3.1 Բժշկական                   |Ոչ                             |    0|

|կազմակերպությունում եռամսյակը  |_______________________________|_____|

|առնվազն մեկ անգամ իրականացվու՞մ|Այո                            |   10|

|է աուդիտ` ձեռքերի հիգիենիկ     |                               |     |

|միջոցների` օճառի, մեկանգամյա   |                               |     |

|օգտագործման անձեռոցիկի և  այլ  |                               |     |

|միջոցների առկայության          |                               |     |

|վերաբերյալ:                    |                               |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|3.2 Իրականացվու՞մ է բուժաշխատողների գիտելիքների մակարդակի      |     |

|գնահատում նվազագույնը տարեկան մեկ անգամ (օրինակ` ուսումնական   |     |

|դասընթացից հետո) հետևյալ  թեմաներով                            |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|1) Ձեռքերի հիգիենայի           |Ոչ                             |    0|

|իրականացման մեթոդներ           |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |    5|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2) Ձեռքերի հիգիենայի           |Ոչ                             |    0|

|իրականացման տեխնիկա            |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |    5|

|_______________________________________________________________|_____|

|3.3 Իրականացվու՞մ է ձեռքերի հիգիենայի պահպանման անուղղակի      |     |

|մշտադիտարկում                                                  |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|1) Միջոցի սպառումը կանոնավոր   |Ոչ                             |    0|

|մշտադիտարկվու՞մ է (առնվազն 3   |_______________________________|_____|

|ամիսը մեկ անգամ):              |Այո                            |    5|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2) Օճառի սպառումը կանոնավոր    |Ոչ                             |    0|

|մշտադիտարկվու՞մ է (առնվազն     |_______________________________|_____|

|3 ամիսը մեկ անգամ):            |Այո                            |    5|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|3) Միջոցի սպառումը կազմու՞մ է  |Ոչ                             |    0|

|առնվազն 20 լ` յուրաքանչյուր    |_______________________________|_____|

|1000 բուժառու/օր կամ 6 լ` 1000 |Այո                            |    5|

|հաճախում/օր հաշվարկով:         |                               |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|3.4 Իրականացվու՞մ է ձեռքերի հիգիենայի պահպանման ուղղակի        |     |

|մշտադիտարկում                                                  |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|1) Սույն հրամանի Ձև  6-ով      |երբեք                          |    0|

|հաստատված հարցաթերթով ի՞նչ     |_______________________________|_____|

|հաճախականությամբ եք            |անկանոն                        |    5|

|իրականացնում ուղղակի           |                               |     |

|մշտադիտարկում: Նշել մեկ        |_______________________________|_____|

|պատասխան                       |Տարեկան մեկ անգամ              |   10|

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Տարեկան առնվազն երկու անգամ    |   15|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2) Սույն հրամանի Ձև  6-ով      |<= 30%                         |    0|

|հաստատված գործիքով գնահատման և |_______________________________|_____|

|Ձև  7-ով հաստատված հաշվարկի    |31-40%                         |    5|

|համաձայն` ի՞նչ մակարդակի է     |_______________________________|_____|

|ձեռքերի հիգիենայի կանոնների    |41-50%                         |   10|

|պահպանումը ձեր                 |_______________________________|_____|

|հաստատությունում: Նշել մեկ     |51-60%                         |   15|

|պատասխան (միավորները           |_______________________________|_____|

|ներկայացված են սույն           |61-70%                         |   20|

|սանիտարական կանոնների աղյուսակ |_______________________________|_____|

|4-ում)                         |71-80%                         |   25|

|                               |_______________________________|_____|

|                               |<= 81%                         |   30|

|_____________________________________________________________________|

|                       3.5 Հետադարձ կապ                              |

|_____________________________________________________________________|

|1) Ձեռքերի հիգիենայի           |Ոչ                             |    0|

|մշտադիտարկման յուրաքանչյուր    |_______________________________|_____|

|փուլում բուժաշխատողներին       |Այո                            |    5|

|ապահովվու՞մ է անհապաղ հետադարձ |                               |     |

|կապ:                           |                               |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|2) Ապահովվու՞մ է ժամանակի ընթացքում կանոնավոր (առնվազն 6       |     |

|ամիսը մեկ) հետադարձ կապ` ձեռքերի հիգիենայի ցուցանիշներին       |     |

|վերաբերող տվյալներով                                           |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|1) բուժաշխատողներին            |Ոչ                             |    0|

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |  7.5|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2) հաստատության ղեկավարությանը |Ոչ                             |    0|

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |  7.5|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|                               |Ընդամենը                       | /100|

|_____________________________________________________________________|

|                 4. Հիշեցումներ աշխատավայրում                        |

|_____________________________________________________________________|

|4.1 Ցուցադրվու՞մ են հետևյալ  պաստառները (կամ դրանց համարժեք,   |     |

|տեղայնացված պաստառները)                                        |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|1) Պաստառ, որտեղ պատկերված է   |Չի ցուցադրվում                 |    0|

|ձեռքերի հիգիենայի 5 պահը:      |_______________________________|_____|

|Նշել մեկ պատասխան              |Ցուցադրվում է որոշ             |   15|

|                               |բաժանմունքներում/ բժշկական     |     |

|                               |միջամտությունների իրականացման  |     |

|                               |սենքերում:                     |     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Ցուցադրվում է բաժանմունքների/  |   20|

|                               |բժշկական միջամտությունների     |     |

|                               |իրականացման սենքերի մեծ մասում:|     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Ցուցադրվում է բոլոր            |   25|

|                               |բաժանմունքներում/ բժշկական     |     |

|                               |միջամտությունների իրականացման  |     |

|                               |սենքերում:                     |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|2) Պաստառ, որտեղ պատկերված է   |Չի ցուցադրվում                 |    0|

|ձեռքերը ճիշտ լվանալու տեխնիկան:|_______________________________|_____|

|Նշել մեկ պատասխան              |Ցուցադրվում է որոշ             |   15|

|                               |բաժանմունքներում/ բժշկական     |     |

|                               |միջամտությունների իրականացման  |     |

|                               |սենքերում:                     |     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Ցուցադրվում է բաժանմունքների/  |   20|

|                               |բժշկական միջամտությունների     |     |

|                               |իրականացման սենքերի մեծ մասում:|     |

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Ցուցադրվում է բոլոր            |   25|

|                               |բաժանմունքներում/ բժշկական     |     |

|                               |միջամտությունների իրականացման  |     |

|                               |սենքերում:                     |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|4.2 Ձեռքերի հիգիենայի խթանում  |Ոչ                             |    0|

|իրականացվու՞մ է վերը նշվածից   |_______________________________|_____|

|զատ այլ պաստառներ ցուցադրելու  |Այո                            |   15|

|միջոցով:                       |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|4.3 Բաժանմունքներում կա՞ն      |Ոչ                             |    0|

|ձեռքերի հիգիենայի մասին        |_______________________________|_____|

|տեղեկատվական թերթիկներ:        |Այո                            |   15|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|4.4 Բժշկական                   |Ոչ                             |    0|

|կազմակերպություններում այլ     |_______________________________|_____|

|հիշեցումներ (կրծքանշաններ,     |Այո                            |   20|

|կպչուն պիտակներ) կա՞ն:         |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|                               |Ընդամենը                       | /100|

|_____________________________________________________________________|

|                      5. Անվտանգ միջավայր                            |

|_____________________________________________________________________|

|5.1 Ձեր հաստատությունում ձեռքերի հիգիենայի ներդրման և          |     |

|գործադրման համար զբաղվող անհրաժեշտ թիմին վերաբերող հարցեր      |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|ա. Ստեղծվա՞ծ է այդպիսի թիմ     |Ոչ                             |    0|

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |   20|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|բ. Թիմը կանոնավոր հավաքվու՞մ է |Ոչ                             |    0|

|քննարկման (առնվազն ամիսը մեկ   |_______________________________|_____|

|անգամ):                        |Այո                            |   20|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|գ. Թիմը ժամանակ տրամադրու՞մ է  |Ոչ                             |    0|

|ձեռքերի հիգիենայի խթանմանը     |_______________________________|_____|

|(օրինակ` նոր միջոցառումների    |Այո                            |   20|

|կազմակերպում):                 |                               |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|5.2 Հաստատության ղեկավարությունը ստանձնե՞լ է պարտավորություն`  |     |

|աջակցել ձեռքերի հիգիենայի բարելավմանը (օրինակ` գրավոր կամ      |     |

|բանավոր պարտավորություն` ձեռքերի հիգիենայի քարոզչության        |     |

|վերաբերյալ)                                                    |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|ա. Հաստատության տնօրեն         |Ոչ                             |    0|

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |   10|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|բ. Բուժական գծով տնօրեն        |Ոչ                             |    0|

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |   10|

|_______________________________|_______________________________|_____|

|գ. Գլխավոր բուժքույր           |Ոչ                             |    0|

|                               |_______________________________|_____|

|                               |Այո                            |   10|

|_______________________________________________________________|_____|

|5.3 Ձեռքերի հիգիենայի խթանման գործում պացիենտների ներգրավման   |     |

|վերաբերյալ հարցեր                                              |     |

|_______________________________________________________________|_____|

|ա. Պացիենտները տեղեկացվա՞ծ են  |Ոչ                             |    0|

|ձեռքերի հիգիենայի կարևորության |_______________________________|_____|

|մասին (օրինակ` տեղեկատվական    |Այո                            |   10|

|թերթիկի միջոցով):              |                               |     |

|_______________________________|_______________________________|_____|

|                               |Ընդամենը                       | /100|

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 2

 

ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ՀԱՐՑԱԹԵՐԹ ԲԺՇԿԱԿԱՆ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ ԱՌԿԱՅՈՒԹՅԱՆ ՎԵՐԱԲԵՐՅԱԼ

 

._____________________________________________________________________.

|Հարցեր                       |             Բաժանմունք                |

|_____________________________|_______________________________________|

|Ալկոհոլային հիմքով ձեռքերի   |    |     |     |     |     |     |    |

|ախտահանման միջոցի սպառումը   |    |     |     |     |     |     |    |

|բաժանմունքում (լիտր/տարի)    |    |     |     |     |     |     |    |

|_____________________________|____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

|Հիվանդասենյակի մուտքի մոտ    |    |     |     |     |     |     |    |

|տեղադրված դիսպենսերի         |    |     |     |     |     |     |    |

|առկայություն                 |    |     |     |     |     |     |    |

|_____________________________|____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

|Բուժօգնության տրամադրման     |    |     |     |     |     |     |    |

|կետում ալկոհոլային հիմքով    |    |     |     |     |     |     |    |

|ձեռքերի ախտահանման միջոցի    |    |     |     |     |     |     |    |

|առկայություն                 |    |     |     |     |     |     |    |

|_____________________________|____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

|Յուրաքանչյուր լվացարանին     |    |     |     |     |     |     |    |

|կից հեղուկ օճառի առկայություն|    |     |     |     |     |     |    |

|_____________________________|____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

|Յուրաքանչյուր լվացարանին կից |    |     |     |     |     |     |    |

|մեկանգամյա անձեռոցիկների     |    |     |     |     |     |     |    |

|առկայություն                 |    |     |     |     |     |     |    |

|_____________________________|____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

|Ձեռքերի լվացում` միջազգային  |    |     |     |     |     |     |    |

|մոտեցումներին համապատասխան   |    |     |     |     |     |     |    |

|_____________________________|____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

|Անձնական հիգիենայի կանոնների |    |     |     |     |     |     |    |

|պահպանում` մազեր, եղունգներ, |    |     |     |     |     |     |    |

|արտահագուստ                  |    |     |     |     |     |     |    |

|_____________________________|____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

|Ձեռքերի ախտահանման նյութերի  |    |     |     |     |     |     |    |

|բավարար քանակի առկայություն  |    |     |     |     |     |     |    |

|նախատեսված տեղերում          |    |     |     |     |     |     |    |

|_____________________________|____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

|Ձեռնոցների բավարար քանակի    |    |     |     |     |     |     |    |

|առկայություն:                |    |     |     |     |     |     |    |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 3.

 

._________________________________________.

|       բաղադրիչ               |  միավոր  |

|______________________________|__________|

|1. Համակարգի փոփոխություն     |          |

|______________________________|__________|

|2. Բուժանձնակազմի ուսուցում   |          |

|______________________________|__________|

|3. Զարգացում և  հետադարձ կապ  |          |

|______________________________|__________|

|4. Հիշեցումներ աշխատավայրում  |          |

|______________________________|__________|

|5. Անվտանգ միջավայր           |          |

|______________________________|__________|

|Ընդամենը                      |          |

._________________________________________.

 

Աղյուսակ 4.

 

.____________________________________________.

|ձեռքերի հիգիենայի մակարդակ |ընդհանուր միավոր|

|___________________________|________________|

|անհամապատասխան             |0-125           |

|___________________________|________________|

|հիմնական                   |126-250         |

|___________________________|________________|

|միջին                      |251-375         |

|___________________________|________________|

|առաջադեմ                   |376-500         |

.____________________________________________.

 

ՁԵՌՔԵՐԻ ԼՎԱՑՄԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱ

 

Ձև 1

 

 

ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄՇԱԿՄԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱ

 

Ձև 2

 

 

ՁԵՌՔԵՐԻ ՎԻՐԱԲՈՒԺԱԿԱՆ ՄՇԱԿՄԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱ

 

Ձև 3

 

 

ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ 5 ՊԱՀԵՐԸ

 

Ձև 4

 

 

Ձև 5

 

 

ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ԴԻՏԱՐԿՄԱՆ ԳՈՐԾԻՔ

 

Ձև 6

 

._________________________________________________________________.

|Բաժանմունք           |     ամսաթիվ         |       դիտարկող      |

|_____________________|_____________________|_____________________|

|ավագ բուժաշխատող     | միջին բուժաշխատող   |   կրտսեր բուժաշխատող|

|_____________________|_____________________|_____________________|

|Պա-  |Ձեռ-   |ձեռ-   |Պա-  |Ձեռ-   |ձեռ-   |Պա-  |Ձեռ-   |ձեռ-   |

|ցիեն-|քերի   |քերի   |ցիեն-|քերի   |քերի   |ցիեն-|քերի   |քերի   |

|տին  |լվաց-  |հիգիե- |տին  |լվաց-  |հիգիե- |տին  |լվաց-  |հիգիե- |

|բժըշ-|ման,   |նայի   |բժըշ-|ման,   |նայի   |բժըշ-|ման,   |նայի   |

|կա-  |ախտա-  |իրակա- |կա-  |ախտա-  |իրակա- |կա-  |ախտա-  |իրակա- |

|կան  |հանման |նացված |կան  |հանման |նացված |կան  |հանման |նացված |

|օգ-  |դրվագ  |միջո-  |օգ-  |դրվագ  |միջո-  |օգ-  |դրվագ  |միջո-  |

|նու- |       |ցառում |նու- |       |ցառում |նու- |       |ցառում |

|թյան |       |       |թյան |       |       |թյան |       |       |

|և    |       |       |և    |       |       |և    |       |       |

|սպա- |       |       |սպա- |       |       |սպա- |       |       |

|սարկ-|       |       |սարկ-|       |       |սարկ-|       |       |

|ման  |       |       |ման  |       |       |ման  |       |       |

|դեպք |       |       |դեպք |       |       |դեպք |       |       |

|_____|_______|_______|_____|_______|_______|_____|_______|_______|

|1.   |պացիեն-|[] լվաց|1.   |պացիեն-|[] լվաց|1.   |պացիեն-|[] լվաց|

|     |տի հետ |կամ    |     |տի հետ |կամ    |     |տի հետ |կամ    |

|     |շփու-  |ախտա-  |     |շփու-  |ախտա-  |     |շփու-  |ախտա-  |

|     |մից    |հանեց  |     |մից    |հանեց  |     |մից    |հանեց  |

|     |առաջ   |[] ձեռ-|     |առաջ   |[] ձեռ-|     |առաջ   |[] ձեռ-|

|     |       |քերի   |     |       |քերի   |     |       |քերի   |

|     |       |հիգիե- |     |       |հիգիե- |     |       |հիգիե- |

|     |       |նայի   |     |       |նայի   |     |       |նայի   |

|     |       |միջո-  |     |       |միջո-  |     |       |միջո-  |

|     |       |ցառում |     |       |ցառում |     |       |ցառում |

|     |       |չիրակա-|     |       |չիրակա-|     |       |չիրակա-|

|     |       |նացրեց |     |       |նացրեց |     |       |նացրեց |

|     |_______|_______|     |_______|_______|     |_______|_______|

|     |ասեպտիկ|[] լվաց|     |ասեպտիկ|[] լվաց|     |ասեպտիկ|[] լվաց|

|     |միջա-  |կամ    |     |միջա-  |կամ    |     |միջա-  |կամ    |

|     |մտու-  |ախտա-  |     |մտու-  |ախտա-  |     |մտու-  |ախտա-  |

|     |թյունից|հանեց  |     |թյունից|հանեց  |     |թյունից|հանեց  |

|     |առաջ   |[] ձեռ-|     |առաջ   |[] ձեռ-|     |առաջ   |[] ձեռ-|

|     |       |քերի   |     |       |քերի   |     |       |քերի   |

|     |       |հիգիե- |     |       |հիգիե- |     |       |հիգիե- |

|     |       |նայի   |     |       |նայի   |     |       |նայի   |

|     |       |միջո-  |     |       |միջո-  |     |       |միջո-  |

|     |       |ցառում |     |       |ցառում |     |       |ցառում |

|     |       |չիրակա-|     |       |չիրակա-|     |       |չիրակա-|

|     |       |նացրեց |     |       |նացրեց |     |       |նացրեց |

|     |       |[] ան- |     |       |[] ան- |     |       |[] ան- |

|     |       |հրա-   |     |       |հրա-   |     |       |հրա-   |

|     |       |ժեշտ չէ|     |       |ժեշտ չէ|     |       |ժեշտ չէ|

|     |_______|_______|     |_______|_______|     |_______|_______|

|     |կենսա- |[] լվաց|     |կենսա- |[] լվաց|     |կենսա- |[] լվաց|

|     |հեղուկ-|կամ    |     |հեղուկ-|կամ    |     |հեղուկ-|կամ    |

|     |ների   |ախտա-  |     |ների   |ախտա-  |     |ների   |ախտա-  |

|     |հետ    |հանեց  |     |հետ    |հանեց  |     |հետ    |հանեց  |

|     |շփումից|[] ձեռ-|     |շփումից|[] ձեռ-|     |շփումից|[] ձեռ-|

|     |հետո   |քերի   |     |հետո   |քերի   |     |հետո   |քերի   |

|     |       |հիգիե- |     |       |հիգիե- |     |       |հիգիե- |

|     |       |նայի   |     |       |նայի   |     |       |նայի   |

|     |       |միջո-  |     |       |միջո-  |     |       |միջո-  |

|     |       |ցառում |     |       |ցառում |     |       |ցառում |

|     |       |չիրակա-|     |       |չիրակա-|     |       |չիրակա-|

|     |       |նացրեց |     |       |նացրեց |     |       |նացրեց |

|     |       |[] ան- |     |       |[] ան- |     |       |[] ան- |

|     |       |հրա-   |     |       |հրա-   |     |       |հրա-   |

|     |       |ժեշտ չէ|     |       |ժեշտ չէ|     |       |ժեշտ չէ|

|     |_______|_______|     |_______|_______|     |_______|_______|

|     |պացիեն-|[] լվաց|     |պացիեն-|[] լվաց|     |պացիեն-|[] լվաց|

|     |տի հետ |կամ    |     |տի հետ |կամ    |     |տի հետ |կամ    |

|     |շփումից|ախտա-  |     |շփումից|ախտա-  |     |շփումից|ախտա-  |

|     |հետո   |հանեց  |     |հետո   |հանեց  |     |հետո   |հանեց  |

|     |       |[] ձեռ-|     |       |[] ձեռ-|     |       |[] ձեռ-|

|     |       |քերի   |     |       |քերի   |     |       |քերի   |

|     |       |հիգիե- |     |       |հիգիե- |     |       |հիգիե- |

|     |       |նայի   |     |       |նայի   |     |       |նայի   |

|     |       |միջո-  |     |       |միջո-  |     |       |միջո-  |

|     |       |ցառում |     |       |ցառում |     |       |ցառում |

|     |       |չիրակա-|     |       |չիրակա-|     |       |չիրակա-|

|     |       |նացրեց |     |       |նացրեց |     |       |նացրեց |

|     |_______|_______|     |_______|_______|     |_______|_______|

|     |շրջակա |[] լվաց|     |շրջակա |[] լվաց|     |շրջակա |[] լվաց|

|     |միջա-  |կամ    |     |միջա-  |կամ    |     |միջա-  |կամ    |

|     |վայրի  |ախտա-  |     |վայրի  |ախտա-  |     |վայրի  |ախտա-  |

|     |բժըշ-  |հանեց  |     |բժըշ-  |հանեց  |     |բժըշ-  |հանեց  |

|     |կական  |[] ձեռ-|     |կական  |[] ձեռ-|     |կական  |[] ձեռ-|

|     |սարքա- |քերի   |     |սարքա- |քերի   |     |սարքա- |քերի   |

|     |վորում-|հիգիե- |     |վորում-|հիգիե- |     |վորում-|հիգիե- |

|     |ների և |նայի   |     |ների և |նայի   |     |ների և |նայի   |

|     |առարկա-|միջո-  |     |առարկա-|միջո-  |     |առարկա-|միջո-  |

|     |ների   |ցառում |     |ների   |ցառում |     |ների   |ցառում |

|     |հետ    |չիրակա-|     |հետ    |չիրակա-|     |հետ    |չիրակա-|

|     |շփումից|նացրեց |     |շփումից|նացրեց |     |շփումից|նացրեց |

|     |հետո   |[] ան- |     |հետո   |[] ան- |     |հետո   |[] ան- |

|     |       |հրա-   |     |       |հրա-   |     |       |հրա-   |

|     |       |ժեշտ չէ|     |       |ժեշտ չէ|     |       |ժեշտ չէ|

._________________________________________________________________.

 

ՁԵՌՔԵՐԻ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ԴԻՏԱՐԿՄԱՆ ՀԱՇՎԱՐԿ

 

Ձև 7

 

._____________________________________________________________________.

|Բժշկական |Անվանումը`                                                 |

|կազմա-   |                                                           |

|կերպու-  |                                                           |

|թյուն    |                                                           |

|_________|___________________________________________________________|

|Բաժան-   |Անվանումը`                                                 |

|մունք    |                                                           |

|_________|___________________________________________________________|

|Դիտարկող |անուն, ազգանուն`                                           |

|անձ      |                                                           |

|_________|___________________________________________________________|

|Բուժաշխա-|    ավագ           |     միջին         |      կրտսեր       |

|տող      |                   |                   |                   |

|_________|___________________|___________________|___________________|

|հ/հ      |Պացիենտի |Պացիենտի |Պացիենտի |Պացիենտի |Պացիենտի |Պացիենտի |

|         |բժշկական |բժշկական |բժշկական |բժշկական |բժշկական |բժշկական |

|         |օգնության|օգնության|օգնության|օգնության|օգնության|օգնության|

|         |և  սպա-  |և  սպա-  |և  սպա-  |և  սպա-  |և  սպա-  |և  սպա-  |

|         |սարկման  |սարկման  |սարկման  |սարկման  |սարկման  |սարկման  |

|         |դեպքի    |մեկ դեպքի|դեպքի    |մեկ դեպքի|դեպքի    |մեկ դեպքի|

|         |ժամանակ  |ժամանակ  |ժամանակ  |ժամանակ  |ժամանակ  |ժամանակ  |

|         |ցուցված  |իրակա-   |ցուցված  |իրակա-   |ցուցված  |իրակա-   |

|         |միջոցա-  |նացված   |միջոցա-  |նացված   |միջոցա-  |նացված   |

|         |ռումների |միջոցա-  |ռումների |միջոցա-  |ռումների |միջոցա-  |

|         |քանակ    |ռումների |քանակ    |ռումների |քանակ    |ռումների |

|         |         |քանակ    |         |քանակ    |         |քանակ    |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|1.       |         |         |         |         |         |         |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|2.       |         |         |         |         |         |         |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|3.       |         |         |         |         |         |         |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|4.       |         |         |         |         |         |         |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|5.       |         |         |         |         |         |         |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|...      |         |         |         |         |         |         |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|10.      |         |         |         |         |         |         |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|Ընդամենը |         |         |         |         |         |         |

|_________|_________|_________|_________|_________|_________|_________|

|Կատարում |         |         |         |         |         |         |

._____________________________________________________________________.

 

1. Ծանոթություն` ձեռքերի հիգիենայի կատարումը %-ով հաշվելու համար իրականացված միջոցառումների թիվը անհրաժեշտ է բաժանել ցուցված միջոցառումների թվի վրա և բազմապատկել 100%-ով:

 

Պաշտոնական հրապարակման օրը` 10 հոկտեմբերի 2023 թվական:

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
03.10.2023
N 46-Ն
Հրաման