Սեղմել Esc փակելու համար:
«ԱՐՏԱԴՐԱԿԱՆ ՍԵՆՔԵՐԻ ՄԻԿՐՈԿԼԻՄԱՅԻ» ՍՆ ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

«ԱՐՏԱԴՐԱԿԱՆ ՍԵՆՔԵՐԻ ՄԻԿՐՈԿԼԻՄԱՅԻ» ՍՆ N 2.2.4-001-05 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՆՈՐՄԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼ ...

 

 

100.0842.261205

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «26»         12           2005 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10005491

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

16 սեպտեմբերի 2005 թվականի N 842-Ն

 

«ԱՐՏԱԴՐԱԿԱՆ ՍԵՆՔԵՐԻ ՄԻԿՐՈԿԼԻՄԱՅԻ» ՍՆ N 2.2.4-001-05 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՆՈՐՄԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Համաձայն «Հայաստանի Հանրապետության բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 4-րդ հոդվածի, «Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայությունը և դրա ենթակայության մարմինները վերակազմակերպելու և Հայաստանի Հանրապետության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրությունն ու կառուցվածքը հաստատելու մասին» Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 15.08.2002թ. N 1316-Ն որոշմամբ հաստատված ՀՀ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրության 7-րդ կետի «ե» ենթակետի` ելնելով բնակչության առողջության պահպանման շահերից` արտադրական սենքերի միկրոկլիմային ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանելու նպատակով,

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

 

1. Հաստատել «Արտադրական սենքերի միկրոկլիմայի» ՍՆ N 2.2.4-001-05 սանիտարական նորմերը (կցվում է):

2. ՀՀ ԱՆ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության տարածքային մարմինների ղեկավարներին` սահմանել հսկողություն «Արտադրական սենքերի միկրոկլիմայի» ՍՆ N 2.2.4-001-05 սանիտարական նորմերի կատարման նկատմամբ:

 

Հաստատված է

ՀՀ առողջապահության նախարարի

2005 թվականի սեպտեմբերի 16-ի

N 842-Ն հրամանով

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՆՈՐՄԵՐ ԱՐՏԱԴՐԱԿԱՆ ՍԵՆՔԵՐԻ ՄԻԿՐՈԿԼԻՄԱՅԻ

 

ՍՆ N 2.2.4 - 001-05

 

1. Ընդհանուր դրույթներ և կիրառման ոլորտ

 

1.1. Սույն սանիտարական նորմերը (այսուհետ` Նորմեր) նախատեսված են արտադրական սենքերի աշխատատեղերում մարդու ինքնազգացողության, ֆունկցիոնալ վիճակի, աշխատունակության և առողջության վրա միկրոկլիմայի անբարենպաստ ազդեցության կանխարգելման համար:

1.2. Սույն Նորմերում բերված` էներգածախսի ինտենսիվությամբ պայմանավորված, աշխատանքի կարգերը սահմանվում են Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարի 15.08.2005թ. թիվ 756-Ն հրամանով հաստատված և Հայաստանի Հանրապետության արդարադատության նախարարության կողմից 16.09.2005թ. թիվ 10009372 պետական գրանցում ստացած «Աշխատանքի հիգիենիկ դասակարգումը ըստ արտադրական միջավայրի վնասակար և վտանգավոր գործոնների, աշխատանքային գործընթացի ծանրության և լարվածության ցուցանիշների» սանիտարական կանոններով և նորմերով:

1.3. Սույն Նորմերը տարածվում են բոլոր արտադրական սենքերի վրա և պարտադիր են իրավաբանական և ֆիզիկական անձանց համար, անկախ սեփականության ձևից:

1.4. Սույն Նորմերի կատարման հսկողությունը իրականացվում է Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության մարմինների կողմից:

 

2. Տերմիններ և սահմանումներ

 

2.1. Արտադրական սենք - հատուկ նշանակության շենքերի և շինությունների փակ տարածություններ, որոնցում մշտական (հերթափոխով) կամ պարբերաբար (աշխատանքային օրվա ընթացքում) իրականացվում է մարդկանց աշխատանքային գործունեությունը:

2.2. Աշխատատեղ - սենքի տեղամաս, որում աշխատանքային հերթափոխի ընթացքում կամ նրա մի ժամանակահատվածում իրականացվում է աշխատանքային գործունեություն:

2.3. Տարվա սառը եղանակ - տարվա եղանակ, որը բնութագրվում է դրսի օդի միջին օրական ջերմաստիճանով, հավասար +10 oC և ցածր:

2.4. Տարվա տաք եղանակ - տարվա եղանակ, որը բնութագրվում է դրսի օդի միջին օրական ջերմաստիճանով, հավասար +10 oC և բարձր:

2.5. Դրսի օդի միջին օրական ջերմաստիճան - դրսի օդի ջերմաստիճանի միջին մեծությունն է` չափված օրվա որոշակի ժամերին, ժամանակի հավասար ընդմիջումներով: Այն որոշվում է օդերևութաբանական ծառայության տվյալների հիման վրա:

2.6. Աշխատանքի կարգ - սահմանվում է օրգանիզմի ընդհանուր էներգածախսի ինտենսիվությամբ կկալ/ժ-ով (Վտ):

2.7. Միջավայրի ջերմային ծանրաբեռնվածություն (ՄՋԾ) -աշխատողի վրա միկրոկլիմայի չափորոշիչների զուգակցված ազդեցություն, արտահայտված միաթիվ ցուցիչով ըստ oC-ի:

 

3. Միկրոկլիմայի ցուցանիշներ

 

3.1. Սույն Նորմերը սահմանում են արտադրական սենքերի աշխատատեղերի միկրոկլիմայի ցուցանիշների հիգիենիկ պահանջները` հաշվի առնելով աշխատողների էներգածախսի ինտենսիվությունը, աշխատանքի կատարման տևողությունը և ներառում են պահանջներ միկրոկլիմայական պայմանների հսկողության և չափման մեթոդների վերաբերյալ:

3.2. Միկրոկլիմայի ցուցանիշները պետք է ապահովեն մարդու և շրջակա միջավայրի միջև ջերմային հաշվեկշիռը և օրգանիզմի օպտիմալ կամ թույլատրելի ջերմային վիճակը:

3.3. Արտադրական սենքի միկրոկլիման բնութագրող ցուցանիշներն են.

3.3.1 օդի ջերմաստիճան,

3.3.2 մակերեսների ջերմաստիճան,

3.3.3 օդի հարաբերական խոնավություն,

3.3.4 օդի շարժման արագություն,

3.3.5 ջերմային ճառագայթման ինտենսիվություն:

 

4. Միկրոկլիմայի օպտիմալ պայմաններ

 

4.1. Միկրոկլիմայի օպտիմալ պայմանները սահմանում են աշխատանքային հերթափոխի ընթացքում մարդու օրգանիզմի համար ջերմային և ֆունկցիոնալ վիճակի օպտիմալ չափանիշները, որոնք ջերմակարգավորման մեխանիզմի նվազագույն լարվածության դեպքում ապահովում են ընդհանուր և տեղային ջերմային հարմարավետության զգացողություն, չեն առաջացնում առողջական վիճակի շեղումներ, ստեղծում են աշխատունակության բարձր մակարդակի նախադրյալներ և նախընտրելի են համարվում աշխատատեղերում:

4.2. Արտադրական սենքերի աշխատատեղերում, որտեղ իրականացվում են նյարդահուզական լարվածության հետ կապված գործաղեկավարման բնույթի աշխատանքներ (խցիկում, տեխնոլոգիական գործընթացների ղեկավարման կետերում, հաշվողական տեխնիկայի սրահներում և այլն), պետք է ապահովվեն միկրոկլիմայի ցուցանիշների օպտիմալ մեծությունները` աղյուսակ 1-ին համապատասխան:

4.3. Տարվա տաք և սառը եղանակներին աշխատատեղերում միկրոկլիմայի օպտիմալ չափորոշիչները սահմանվում են աշխատանքի տարբեր կարգերին համապատասխան` ըստ աղյուսակ 1-ի:

4.4. Աշխատատեղերում, միկրոկլիմայի օպտիմալ պայմաններում, օդի ջերմաստիճանի տատանումները ուղղահայաց և հորիզոնական ուղղություններով, ինչպես նաև օդի ջերմաստիճանի փոփոխությունները հերթափոխի ընթացքում, չպետք է գերազանցեն 2 oC-ը:

 

Աղյուսակ 1

 

Արտադրական սենքերի աշխատատեղերում միկրոկլիմայի ցուցանիշների

օպտիմալ մեծություններ

 

._________________________________________________________________________.

|Տարվա |Աշխատանքի        |Օդի      |Մակերեսների  |Օդի        |Օդի շարժման |

|եղանակ|կարգերը ըստ      |ջերմաս-  |ջերմաստիճան, |հարաբերական|արագություն,|

|      |էներգածախսի      |տիճան,   |oC           |խոնավու-   |մ/վրկ       |

|      |մակարդակի, Վտ    |oC       |             |թյուն, %   |            |

|______|_________________|_________|_____________|___________|____________|

|      |I ա (մինչև  139) |  22-24  |    21-25    |   60-40   |    0.1     |

|      |I բ (140-174)    |  21-23  |    20-24    |   60-40   |    0.1     |

| Սառը |II ա (175-232)   |  19-21  |    18-22    |   60-40   |    0.2     |

|      |II բ (233-290)   |  17-19  |    16-20    |   60-40   |    0.2     |

|      |III (290-ից ավել)|  16-18  |    15-19    |   60-40   |    0.3     |

|______|_________________|_________|_____________|___________|____________|

|      |I ա (մինչև  139) |  23-25  |    22-26    |   60-40   |    0.1     |

|      |I բ (140-174)    |  22-24  |    21-25    |   60-40   |    0.1     |

| Տաք  |II ա (175-232)   |  20-22  |    19-23    |   60-40   |    0.2     |

|      |II բ (233-290)   |  19-21  |    18-22    |   60-40   |    0.2     |

|      |III (290-ից ավել)|  18-20  |    17-21    |   60-40   |    0.3     |

._________________________________________________________________________.

 

5. Միկրոկլիմայի թույլատրելի պայմանները

 

5.1. Միկրոկլիմայի թույլատրելի պայմանները սահմանում են աշխատանքային հերթափոխի ընթացքում մարդու ջերմային և ֆունկցիոնալ վիճակի թույլատրելի չափանիշները, չեն առաջացնում մարդու առողջական վիճակի վատթարացում և/կամ վնասվածքներ, չեն կարող առաջացնել ընդհանուր և տեղային անհարմարավետություն, ջերմակարգավորման մեխանիզմի լարվածություն և աշխատունակության անկում:

5.2. Միկրոկլիմայի ցուցանիշների թույլատրելի մեծությունները սահմանվում են այն դեպքերում, երբ տեխնիկական, տեխնոլոգիական և/կամ տնտեսական հիմնավորված պատճառներով չեն կարող ապահովել օպտիմալ պայմաններ:

5.3. Աշխատատեղերում միկրոկլիմայի ցուցանիշների թույլատրելի մեծությունները պետք սահմանվեն աղյուսակ 2-ին համապատասխան:

5.4. Աշխատատեղերում միկրոկլիմայի թույլատրելի մեծությունների ապահովման դեպքում.

5.4.1 օդի ուղղահայաց շարժման ժամանակ ջերմաստիճանի տատանումը չպետք է գերազանցի 3 oC-ը,

5.4.2 հերթափոխի ընթացքում օդի հորիզոնական շարժման ժամանակ ջերմաստիճանի տատանումը, ինչպես նաև նրա փոփոխությունը չպետք է գերազանցի`

5.4.2.1 աշխատանքի I ա և I բ կարգերի դեպքում` 4 oC-ը,

5.4.2.2 աշխատանքի II ա և II բ կարգերի դեպքում` 5 oC-ը,

5.4.2.3 աշխատանքի III կարգի դեպքում` 6 oC-ը,

պայմանով, որ օդի ջերմաստիճանի բացարձակ արժեքները` աշխատանքի առանձին կարգերի համար, չպետք է գերազանցեն աղյուսակ 2-ում սահմանված մեծությունները:

5.5. Աշխատատեղում օդի ջերմաստիճանի 25 oC և բարձրի դեպքում օդի հարաբերական խոնավության առավելագույն մեծությունները չպետք է գերազանցեն հետևյալ ցուցանիշները.

5.5.1 օդի 25 oC ջերմաստիճանի դեպքում - 70%,

5.5.2 օդի 26 oC ջերմաստիճանի դեպքում - 65%,

5.5.3 օդի 27 oC ջերմաստիճանի դեպքում - 60%,

5.5.4 օդի 28 oC ջերմաստիճանի դեպքում - 55%:

5.6. Տարվա տաք եղանակի համար, օդի ջերմաստիճանի 26-28 oC դեպքում աշխատատեղում օդի շարժման արագությունը պետք է համապատասխանի հետևյալ միջակայքին` աղյուսակ 2-ին համապատասխան.

5.6.1 0,1-0,2 մ/վ աշխատանքի I ա կարգի դեպքում,

5.6.2 0,1-0,3 մ/վ աշխատանքի I բ կարգի դեպքում,

5.6.3 0,2-0,4 մ/վ աշխատանքի II ա կարգի դեպքում,

5.6.4 0,2-0,5 մ/վ աշխատանքի II բ և III կարգերի դեպքում:

 

Աղյուսակ 2

 

Արտադրական սենքերի աշխատատեղերում միկրոկլիմայի ցուցանիշների

թույլատրելի մեծություններ

 

._________________________________________________________________________.

|Տար-|Աշխատանքի        |Օդի ջերմաստիճան, oC|Մակերե-  |Օդի   |Օդի շարժման  |

|վա  |կարգերը ըստ      |___________________|վույթի   |հարա- |արագություն, |

|եղա-|էներգածախսի      |օպտիմալ  |օպտիմալ  |ջերմաստի-|բերա- |մ/վ          |

|նակը|մակարդակի, Վտ    |մեծու-   |մեծու-   |ճան, oC  |կան   |_____________|

|    |                 |թյունից  |թյունից  |         |խոնա- |օպտի- |օպտի- |

|    |                 |ցածր     |բարձր    |         |վու-  |մալ   |մալ   |

|    |                 |միջակայք |միջակայք |         |թյուն,|մեծ-ից|մեծ-ից|

|    |                 |         |         |         |%     |ցածր  |բարձր |

|    |                 |         |         |         |      |օդի   |օդի   |

|    |                 |         |         |         |      |ջերմաս|ջերմաս|

|    |                 |         |         |         |      |տիճանի|տիճանի|

|    |                 |         |         |         |      |միջա- |միջա- |

|    |                 |         |         |         |      |կայքի |կայքի |

|    |                 |         |         |         |      |համար,|համար,|

|    |                 |         |         |         |      |ոչ    |ոչ    |

|    |                 |         |         |         |      |ավելի |ավելի |

|____|_________________|_________|_________|_________|______|______|______|

|    |I ա (մինչև  139) |20.0-21.9|24.1-25.0|19.0-26.0|15-75*|  0.1 |  0.1 |

|    |I բ (140-174)    |19.0-20.9|23.1-24.0|18.0-25.0|15-75 |  0.1 |  0.2 |

|Սառը|II ա (175-232)   |17.0-18.9|21.1-23.0|16.0-24.0|15-75 |  0.1 |  0.3 |

|    |II բ (233-290)   |15.0-16.9|19.1-22.0|14.0-23.0|15-75 |  0.2 |  0.4 |

|    |III (290-ից ավել)|13.0-15.9|18.1-21.0|12.0-22.0|15-75 |  0.2 |  0.4 |

|____|_________________|_________|_________|_________|______|______|______|

|    |I ա (մինչև  139) |21.0-22.9|25.1-28.0|20.0-29.0|15-75*|  0.1 |  0.2 |

|    |I բ (140-174)    |20.0-21.9|24.1-28.0|19.0-29.0|15-75*|  0.1 |  0.3 |

|Տաք |II ա (175-232)   |18.0-19.9|22.1-27.0|17.0-28.0|15-75*|  0.1 |  0.4 |

|    |II բ (233-290)   |16.0-18.9|21.1-27.0|15.0-28.0|15-75*|  0.2 |  0.5 |

|    |III (290-ից ավել)|15.0-17.9|20.1-26.0|14.0-27.0|15-75*|  0.2 |  0.5 |

._________________________________________________________________________.

 

* Օդի ջերմաստիճանի 25 oC և նրանից բարձրի դեպքում, օդի հարաբերական խոնավության առավելագույն մեծությունը որոշելու համար, պետք է ղեկավարվել սույն Նորմերի կետ 5.5-ի պահանջներով:

 

5.7. Աշխատատեղերում աշխատողների վրա մինչև մուգ լուսարձակումը տաքացված արտադրական աղբյուրներից (նյութերից, արտադրանքից և այլն) ջերմային ճառագայթման ինտենսիվության թույլատրելի մեծությունները պետք է համապատասխանեն աղյուսակ 3-ում բերված ցուցանիշներին:

 

Աղյուսակ 3

 

Արտադրական աղբյուրներից աշխատողների վրա ջերմային ճառագայթահարման

ինտենսիվության թույլատրելի մեծություններ

 

._____________________________________________________________________.

| Մարմնի ճառագայթվող մակերես, | Ջերմային ճառագայթման ինտենսիվություն, |

|             %               |             Վտ/մ2, ոչ ավելի           |

|_____________________________|_______________________________________|

|        50 և  ավելի          |                   35                  |

|_____________________________|_______________________________________|

|           25-50             |                   70                  |

|_____________________________|_______________________________________|

|       25-ից ոչ ավելի        |                  100                  |

._____________________________________________________________________.

 

5.8. Մինչև սպիտակ և կարմիր լուսարձակումը տաքացված ճառագայթման աղբյուրներից (շիկացված կամ հալված մետաղ, ապակի, բոց և այլն) աշխատողների ջերմային ճառագայթահարման ինտենսիվության թույլատրելի մեծությունները չպետք է գերազանցեն 140 Վտ/մ2, պայմանով որ ճառագայթահարման չպետք է ենթարկվի մարմնի մակերեսի 25%-ից ավելին, և պարտադիր է դեմքի ու աչքերի անհատական պաշտպանիչ միջոցների օգտագործումը:

5.9. Աշխատատեղերում, աշխատողների ջերմային ճառագայթահարման առկայության դեպքում, օդի ջերմաստիճանը` կախված աշխատանքի կարգից, չպետք է գերազանցի հետևյալ մեծությունները.

5.9.1 աշխատանքի I ա կարգի դեպքում - 25 oC-ը,

5.9.2 աշխատանքի I բ կարգի դեպքում - 24 oC-ը,

5.9.3 աշխատանքի II ա կարգի դեպքում - 22 oC-ը,

5.9.4 աշխատանքի II բ կարգի դեպքում - 21 oC-ը,

5.9.5 աշխատանքի III կարգի դեպքում - 21 oC-ը:

5.10. Արտադրական սենքերում, որտեղ արտադրական գործընթացի տեխնիկական, տեխնոլոգիական և/կամ տնտեսական պատճառներով հնարավոր չէ պահպանել միկրոկլիմայի ցուցանիշների թույլատրելի մեծությունները, աշխատողներն ապահովվում են անհատական և/կամ կոլեկտիվ պաշտպանության միջոցներով:

5.11. Միկրոկլիմայի չափորոշիչների զուգակցված ազդեցության գնահատման համար, հնարավոր գերտաքացումից աշխատողների պաշտպանությանն ուղղված միջոցառումների իրականացման նպատակով կիրառվում է միջավայրի ջերմային ծանրաբեռնվածության (ՄՋԾ) ինտեգրալ ցուցանիշը, որը սահմանվում է «Աշխատանքի հիգիենիկ դասակարգումը ըստ արտադրական միջավայրի վնասակար և վտանգավոր գործոնների, աշխատանքային գործընթացի ծանրության և լարվածության ցուցանիշների» սանիտարական կանոններով և նորմերով:

5.12. Հերթափոխի ընթացքում, աշխատատեղում օդի ջերմաստիճանի թույլատրելի մեծություններից բարձրի կամ ցածրի պայմաններում աշխատաժամի տևողությունը սահմանվում է աղյուսակներ 4-ին և 5-ին համապատասխան:

 

Աղյուսակ 4

 

Աշխատատեղում աշխատանքի տևողությունը օդի ջերմաստիճանի թույլատրելի

մեծությունից բարձր լինելու դեպքում

 

.____________________________________________________________________.

|  Աշխատատեղում  |   Աշխատանքի կարգերի դեպքում աշխատատեղում գտնվելու |

|ջերմաստիճանը, oC|                ժամանակը, ոչ ավելի, ժամ            |

|                |___________________________________________________|

|                |    Iա - Iբ     |    IIա - IIբ     |      III      |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      32.5      |       1        |        -         |       -       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      32.0      |       2        |        -         |       -       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      31.5      |      2.5       |        1         |       -       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      31.0      |       3        |        2         |       -       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      30.5      |       4        |       2.5        |       1       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      30.0      |       5        |        3         |       2       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      29.5      |      5.5       |        4         |      2.5      |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      29.0      |       6        |        5         |       3       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      28.5      |       7        |       5.5        |       4       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      28.0      |       8        |        6         |       5       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      27.5      |       -        |        7         |      5.5      |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      27.0      |       -        |        8         |       6       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      26.5      |       -        |        -         |       7       |

|________________|________________|__________________|_______________|

|      26.0      |       -        |        -         |       8       |

.____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 5

 

Աշխատատեղում աշխատանքի տևողությունը օդի ջերմաստիճանի

թույլատրելի մեծությունից ցածր լինելու դեպքում

 

.____________________________________________________________________.

|  Աշխատատեղում  |   Աշխատանքի կարգերի դեպքում աշխատատեղում գտնվելու |

|ջերմաստիճանը, oC|                ժամանակը, ոչ ավելի, ժամ            |

|                |___________________________________________________|

|                |   Iա   |   Iբ   |   IIա  |   IIբ   |     III      |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|        6       |    -   |    -   |    -   |    -    |      1       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|        7       |    -   |    -   |    -   |    -    |      2       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|        8       |    -   |    -   |    -   |    1    |      3       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|        9       |    -   |    -   |    -   |    2    |      4       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       10       |    -   |    -   |    1   |    3    |      5       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       11       |    -   |    -   |    2   |    4    |      6       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       12       |    -   |    1   |    3   |    5    |      7       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       13       |    1   |    2   |    4   |    6    |      8       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       14       |    2   |    3   |    5   |    7    |      -       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       15       |    3   |    4   |    6   |    8    |      -       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       16       |    4   |    5   |    7   |    -    |      -       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       17       |    5   |    6   |    8   |    -    |      -       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       18       |    6   |    7   |    -   |    -    |      -       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       19       |    7   |    8   |    -   |    -    |      -       |

|________________|________|________|________|_________|______________|

|       20       |    8   |    -   |    -   |    -    |      -       |

.____________________________________________________________________.

 

5.13. Օդի միջին հերթափոխային ջերմաստիճանը, որի պայմաններում աշխատողները գտնվում են աշխատատեղերում և հանգստի տեղերում, չպետք է գերազանցի սույն Նորմերի աղյուսակ 2-ով սահմանված թույլատրելի մեծությունները:

 

6. Միկրոկլիմայի հսկողության կազմակերպմանը և չափման մեթոդներին

ներկայացվող պահանջներ

 

6.1. Հիգիենիկ հսկողության նպատակով` միկրոկլիմայի ցուցանիշների չափումները կատարվում են տարվա ցուրտ եղանակին, երբ դրսի օդի ջերմաստիճանը տարբերվում է ձմռան առավել ցուրտ ամսվա միջին ջերմաստիճանից ոչ ավելի, քան 5 oC-ով, իսկ տարվա տաք եղանակին, երբ դրսի օդի ջերմաստիճանը տարբերվում է առավել տաք ամսվա միջին առավելագույն ջերմաստիճանից ոչ ավելի, քան 5 oC-ով օդերևութաբանական ծառայությունից մինչև չափման օրը ստացված տվյալների հիման վրա: Չափումների հաճախականությունը տարվա երկու շրջաններում որոշվում է արտադրական գործընթացի կայունությամբ, տեխնոլոգիական և սանիտարատեխնիկական սարքավորումների շահագործման պայմաններում:

6.2. Տեղամասերը, չափման օրը և ժամը ընտրելիս անհրաժեշտ է հաշվի առնել աշխատատեղերում միկրոկլիմայի վրա ազդող հիգիենիկ այլ ցուցանիշները (տեխնոլոգիական գործընթացի փուլերը, ջեռուցման և օդափոխանակության համակարգերի գործունեությունը և այլն): Միկրոկլիմայի ցուցանիշների չափումները հերթափոխի ընթացքում կատարվում են 3 անգամից ոչ պակաս (հերթափոխի սկզբում, կեսում և վերջում):

6.3. Չափումները կատարվում են աշխատատեղերում: Եթե աշխատատեղեր են համարվում արտադրական սենքի մի քանի տեղամասերը, ապա չափումները կատարվում են դրանցից յուրաքանչյուրում:

6.4. Ջերմատվության, սառեցման կամ խոնավության տեղային աղբյուրների առկայության դեպքում (տաքացնող ագրեգատներ, պատուհաններ, դռան բացվածքներ, դարպասներ, բաց լոգնոցներ և այլն) չափումները կատարվում են յուրաքանչյուր աշխատատեղում` աղբյուրից նվազագույն և առավելագույն հեռավորության կետերում:

6.5. Մեծ խտությամբ աշխատատեղերով սենքերում ջերմատվության, սառեցման կամ խոնավության անջատման տեղային աղբյուրների բացակայության ժամանակ օդի ջերմաստիճանի, հարաբերական խոնավության և շարժման արագության չափման տեղերը պետք է տեղաբաշխվեն սենքի մակերեսով հավասարաչափ` 6-րդ աղյուսակին համապատասխան:

 

Աղյուսակ 6

 

Օդի ջերմաստիճանի, հարաբերական խոնավության և օդի շարժման

արագության չափումների տեղամասերի նվազագույն քանակը

 

._________________________________________________________________________.

|   Սենքի մակերես, մ2   |              Չափման տեղերի քանակ                |

|_______________________|_________________________________________________|

|Մինչև  100             |                        4                        |

|_______________________|_________________________________________________|

|100-ից մինչև  400      |                        8                        |

|_______________________|_________________________________________________|

|400-ից բարձր           |Տեղերի քանակը որոշվում է դրանց միջև              |

|                       |հեռավորությամբ, որը չպետք է գերազանցի 10 մ-ը     |

._________________________________________________________________________.

 

6.6. Նստած դիրքում աշխատելիս օդի ջերմաստիճանը և օդի շարժման արագությունը չափվում է հատակից 0,1 և 1,0 մ բարձրության վրա, իսկ օդի հարաբերական խոնավությունը` հատակից կամ աշխատանքային հարթակից` 1 մ բարձրության վրա: Կանգնած դիրքում աշխատելիս օդի ջերմաստիճանը և օդի շարժման արագությունը չափվում է 0,1 և 1,5 մ բարձրության վրա, իսկ օդի հարաբերական խոնավությունը` 1,5 մ բարձրության վրա:

6.7. Ջերմային ճառագայթման աղբյուրների առկայության դեպքում աշխատատեղում ջերմային ճառագայթումը չափվում է յուրաքանչյուր աղբյուրից` սարքի ընդունիչը տեղադրելով ընկնող հոսքին ուղղահայաց: Չափումները պետք է կատարել հատակից կամ աշխատանքային հարթակից 0,5, 1,0 և 1,5 մ բարձրության վրա:

6.8. Մակերեսների ջերմաստիճանը չափվում է այն դեպքում, երբ աշխատատեղերը դրանցից հեռու են երկու մետրից ոչ ավելի: Յուրաքանչյուր մակերեսի ջերմաստիճանը չափվում է կետ 6.6-ով նշված օդի ջերմաստիճանի չափման նման:

6.9. Աշխատատեղում ջերմային ճառագայթման և օդային հոսքերի առկայության դեպքում օդի ջերմաստիճանի և հարաբերական խոնավության չափումները կատարվում են ասպիրացիոն խոնավաչափով, իսկ ճառագայթային ջերմության և օդային հոսքերի բացակայության դեպքում օդի ջերմաստիճանը և հարաբերական խոնավությունը չափվում են ջերմային ճառագայթումից և օդի շարժման արագության ազդեցությունից չպաշտպանված խոնավաչափով:

6.10. Օդի շարժման արագությունը չափվում է անեմոմետրով: Օդի շարժման արագության փոքր մեծությունները (0,5 մ/վրկ-ից փոքր), հատկապես տարբեր ուղղվածության հոսքերի առկայության դեպքում, կարելի է չափել ջերմաէլեկտրաանեմոմետրով և ջերմային ճառագայթումից պաշտպանված գլանային և գնդային կատատերմոմետրով:

6.11. Մակերեսների ջերմաստիճանը չափվում է կոնտակտային կամ հեռակառավարման սարքերով:

6.12. Ջերմային ճառագայթման ինտենսիվությունը չափվում է կիսագնդին մոտ տվիչի տեսանելիության անկյունը (160 oC-ից ոչ պակաս) ապահովող և սպեկտրի տեսանելի ու ինֆրակարմիր մասերում զգայուն սարքերով:

6.13. Չափման և չափիչ սարքերի թույլատրելի սխալի տոկոսները պետք է համապատասխանեն աղյուսակ 5-ի պահանջներին:

 

Աղյուսակ 7

 

Պահանջներ չափիչ սարքերի նկատմամբ

 

._________________________________________________________________________.

|          Ցուցանիշի անվանումը               | Չափման միջակայք |Սահմանային|

|                                            |                 |  շեղում  |

|____________________________________________|_________________|__________|

|Օդի ջերմաստիճանը ըստ չոր ջերմաչափի, oC      |30-ից մինչև  50  | +/-0.2   |

|____________________________________________|_________________|__________|

|Օդի ջերմաստիճանը ըստ թաց ջերմաչափի, oC      |0-ից մինչև  50   | +/-0.2   |

|____________________________________________|_________________|__________|

|Մակերեսների ջերմաստիճանը, oC                |0-ից մինչև  50   | +/-0.5   |

|____________________________________________|_________________|__________|

|Օդի հարաբերական խոնավություն, %             |0-ից մինչև  90   | +/-5.0   |

|____________________________________________|_________________|__________|

|Օդի շարժման արագություն, մ/վ                |0-ից մինչև  0.5  | +/-0.05  |

|                                            |0.5-ից ավելի     | +/-0.1   |

|____________________________________________|_________________|__________|

|Ջերմային ճառագայթման ինտենսիվություն, Վտ/մ2 |10-ից մինչև  350 | +/-5.0   |

|                                            |350-ից ավելի     | +/-50.0  |

._________________________________________________________________________.

 

6.14. Աշխատատեղերում միկրոկլիմայի չափման արդյունքները ձևակերպվում են սահմանված կարգով:

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
16.09.2005
N 842-Ն
Հրաման