Սեղմել Esc փակելու համար:
ԽԵՑԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԱՄԱՆԵՂԵՆԻ ՎԵՐԱԲԵՐՅԱԼ ՏԵԽ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Վավերացման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

ԽԵՑԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԱՄԱՆԵՂԵՆԻ ՎԵՐԱԲԵՐՅԱԼ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

(ուժը կորցնելու է ՀՀ կառավարության 2017 թվականի հունիսի 15-ի N 662-Ն

i

որոշումն ուժը կորցրած ճանաչելու մասին» ՀՀ կառավարության որոշումն ուժի

մեջ մտնելու պահից` 09.06.2022 թիվ 831-Ն որոշում)

040.1750.141206

«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ

 

«14» դեկտեմբերի 2006 թ.

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

16 նոյեմբերի 2006 թվականի N 1750-Ն

 

i

ԽԵՑԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԱՄԱՆԵՂԵՆԻ ՎԵՐԱԲԵՐՅԱԼ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

«Ստանդարտացման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 8-րդ հոդվածի դրույթներին համապատասխան, ինչպես նաև հաշվի առնելով մարդու կյանքին և առողջությանը, շրջակա միջավայրին վնաս պատճառելու ռիսկի աստիճանը` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

1. Հաստատել խեցեգործական ամանեղենի վերաբերյալ տեխնիկական կանոնակարգը` համաձայն հավելվածի:

2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվանից մեկ տարի հետո:

3. Սույն որոշման 1-ին կետով հաստատված տեխնիկական կանոնակարգի 8-րդ կետի դրույթն ուժի մեջ է մինչև 2011 թվականի դեկտեմբերի 31-ը:

 

ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ

2006 ԹՎԱԿԱՆԻ ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ 12-ԻՆ

 

Հավելված

ՀՀ կառավարության

2006 թվականի նոյեմբերի 16-ի

N 1750-Ն որոշման

 

ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ԽԵՑԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԱՄԱՆԵՂԵՆԻ ՎԵՐԱԲԵՐՅԱԼ

 

I. ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՈԼՈՐՏԸ

 

1. Սննդամթերքի հետ շփվող խեցեգործական ամանեղենի տեխնիկական կանոնակարգի (այսուհետ` տեխնիկական կանոնակարգ) գործողությունը տարածվում է արտաքին տնտեսական գործունեության ապրանքային անվանացանկի ծածկագրերին համապատասխան` հետևյալ խեցեգործական ամանեղենի վրա`

ճենապակուց ամանեղեն ճաշի և խոհանոցային 6911 10 000

խեցեգործական ամանեղեն ճաշի և խոհանոցային, բացի ճենապակուց 6912 00:

2. Սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանվում են 1-ին կետում նշված խեցեգործական ամանեղենի անվտանգությունը բնութագրող ցուցանիշները, դրանց մակնշմանը, փաթեթավորմանը, պահմանը, փոխադրմանը ներկայացվող, ինչպես նաև շրջակա միջավայրի պահպանման պահանջները և դրանց համապատասխանության հավաստման ընթացակարգերը:

3. Սույն տեխնիկական կանոնակարգը չի տարածվում ապակե և ապակեկերամիկական ամանեղենի վրա:

 

II. ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

 

4. Սույն տեխնիկական կանոնակարգում կիրառվում են հետևյալ հասկացությունները`

խեցեգործական ամանեղեն` սննդամթերքի հետ շփման համար նախատեսված խեցեգործական արտադրանքներ` պատրաստված հիմնականում կավից կամ սիլիկատների բարձր պարունակությամբ անօրգանական նյութերից` սահմանափակ քանակություններով օրգանական նյութերի ավելացմամբ կամ առանց ավելացման (օրինակ` ճենապակե, հախճապակե և կավի ամանեղեն` ջնարակած կամ առանց ջնարակի),

փորձարկման լուծույթ` 4 % ծավալային մասով քացախաթթվի ջրային լուծույթ, որն օգտագործվում է կապարի և կադմիումի լուծահանման և դրանց քանակությունների որոշման համար,

ճաշի և խոհանոցային ամանեղեն` արտադրանքներ, որոնք նախատեսված են սննդամթերքի կամ ըմպելիքների նախապատրաստման, պատրաստման, մատուցման և պահման համար,

հարթ ամանեղեն` խեցեգործական ամանեղեն, որոնք չեն կարող լցվել, ինչպես նաև ամանեղեն, որոնք կարող են լցվել, բայց որոնց խորությունը չի գերազանցում 25 մմ-ը` չափված ամենախոր կետից մինչև լցման կետով անցնող հորիզոնական հարթությունը,

խոր ամանեղեն` խեցեգործական ամանեղեն` 25 մմ-ից ավելի խորությամբ, չափված ամենախոր կետից մինչև լցման կետով անցնող հորիզոնական հարթությունը:

 

III. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ

 

5. Կախված խեցեգործական ամանեղենի ձևից և տարողությունից` սննդամթերքի հետ շփվող մակերևույթից փորձարկման լուծույթ արտազատվող կապարի և կադմիումի թույլատրելի քանակությունները չպետք է գերազանցեն N 1 աղյուսակով սահմանված թույլատրելի նորմերը:

 

Աղյուսակ N 1

._______________________________________________________________________.

|Խեցեգործական ամանեղենի ձևը  և  տարողությունը  |Չափման |Կապարը|Կադմիումը|

|                                              |միավորը| (Pb) |  (Cd)   |

|______________________________________________|_______|______|_________|

|Հարթ ամանեղեն                                 |մգ/դմ2 |0,8   |0,07     |

|______________________________________________|_______|______|_________|

|Մնացած բոլոր ամանեղենը, որոնք կարող են լցվել  |մգ/լ   |4,0   |0,3      |

|______________________________________________|_______|______|_________|

|Ամանեղեն կերակուր պատրաստելու համար և         |մգ/լ   |1,5   |0,1      |

|փաթեթավորման ու պահման համար նախատեսված       |       |      |         |

|3 լ-ից ավելի տարողությամբ ամանեղեն            |       |      |         |

._______________________________________________________________________.

 

6. Խեցեգործական ամանեղենի սննդամթերքի հետ շփվող մակերևույթից ջրի մեջ արտազատվող և N 1 աղյուսակով չսահմանված մյուս վնասակար նյութերի թույլատրելի քանակությունները` կախված օգտագործված ջնարակի և ներկանյութի տեսակից, չպետք է գերազանցեն N 2 աղյուսակով սահմանված թույլատրելի նորմերը:

 

Աղյուսակ N 2

._________________________________________________________________________.

|     Արտազատվող վնասակար նյութի անվանումը                   |Նորմը, մգ/լ |

|____________________________________________________________|____________|

|Բոր (B) (բարիտային և  ոչ կապարային ջնարակների               |0,500       |

|օգտագործման դեպքում)                                        |            |

|____________________________________________________________|____________|

|Ցինկ (Zn) (ոչ կապարային ջնարակների օգտագործման դեպքում)     |1,000       |

|____________________________________________________________|____________|

|Տիտան (Ti)                                                  |0,100       |

|____________________________________________________________|____________|

|Ալյումին (Al) (բարիտային և  ոչ կապարային ջնարակների         |0,500       |

|օգտագործման դեպքում)                                        |            |

|____________________________________________________________|____________|

|Բարիում (Ba) (բարիտային ջնարակների օգտագործման դեպքում)     |0,100       |

|____________________________________________________________|____________|

|Մանգան (Mn) (վարդադարչնագույն երանգների, սև  գույնի         |0,100       |

|ներկանյութերի և  վարդագույն ջնարակների օգտագործման դեպքում) |            |

|____________________________________________________________|____________|

|Պղինձ (Cu) (կանաչ, սև  գույների ներկանյութերի և  երկնագույն |1,000       |

|ջնարակների օգտագործման դեպքում)                             |            |

|____________________________________________________________|____________|

|Քրոմ (Cr+3, Cr+6) (կանաչ, սև,  դեղին գույների               |(գումարային)|

|ներկանյութերի և  դեղին ջնարակների օգտագործման դեպքում)      |0,100       |

|____________________________________________________________|____________|

|Կոբալտ (Co) (կապույտ գույնի ներկանյութերի և  երկնագույն     |0,100       |

|ջնարակների օգտագործման դեպքում)                             |            |

._________________________________________________________________________.

 

7. Եթե խեցեգործական ամանեղենն ունի նաև կափարիչ, ապա ամանի և կափարիչի փորձարկումները պետք է կատարել առանձին-առանձին` միևնույն պայմաններում (նույն փորձարկման լուծույթում, նույն ջերմաստիճանում)` արդյունքների գումարը տարածելով ամանի ծավալի և կափարիչի ներքին մակերեսի վրա` կապարի և կադմիումի արտազատման թույլատրելի քանակությունները կիրառելով միայն ամանի համար:

8. Թույլատրվում է խեցեգործական ամանեղենը համարել սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին համապատասխանող, եթե դրանցից արտազատվող կապարի և (կամ) կադմիումի քանակությունները գերազանցում են N 1 աղյուսակով սահմանված քանակությունները 50 %-ից ոչ ավելի, այն դեպքում, երբ նույն պայմաններում փորձարկումների ենթարկված նույն չափերի, ձևերի, նույն զարդանկարով և ջնարակով 3 հատից ոչ պակաս խեցեգործական ամանեղենից արտազատված կապարի և (կամ) կադմիումի միջին քանակությունները, ինչպես նաև յուրաքանչյուր նմուշից արտազատված քանակությունները չեն գերազանցում N 1 աղյուսակով սահմանված քանակությունների 50 %-ը:

9. Խեցեգործական ամանեղենին ամրացված մանրակները (բռնակները, բռնիչները) պետք է ամուր կպած լինեն հիմնական արտադրանքին:

10. Խեցեգործական ամանեղենի ջերմակայունությունը պետք է լինի ոչ ցածր`

185 օC ջերմաստիճանից` ճենապակե ամանեղենի համար,

115 օC ջերմաստիճանից` գունավոր ջնարկով հախճապակե ամանեղենի համար,

125 օC ջերմաստիճանից` անգույն ջնարկով խեցե ամանեղենի համար:

11. Խեցեգործական ամանեղենի սննդամթերքի հետ շփվող մակերևույթը պետք է կայուն լինի թթուների լուծույթների նկատմամբ:

 

ԽԵՑԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԱՄԱՆԵՂԵՆԻ ՄԱԿՆՇՈՒՄԸ

 

12. Խեցեգործական ամանեղենի մակնշումը պետք է իրականացնել անմիջապես արտադրանքի վրա կամ դրան փակցված պիտակի կամ անմիջապես փաթեթվածքի (սպառողական տարայի), կամ փաթեթվածքին փակցված պիտակի կամ դրա մեջ դրված թերթիկ-ներդրակի, ինչպես նաև փոխադրական տարայի վրա:

13. Խեցեգործական ամանեղենի յուրաքանչյուր միավորի հատակի հակառակ կողմին, որը չի շփվում սննդամթերքի հետ և չի խաթարում ապրանքի արտաքին տեսքը, չջնջվող և անհոտ ներկով, հստակ, պարզ և դյուրընթեռնելի ձևով պետք է մակնշված լինի արտադրող կազմակերպության անվանումը:

14. Խեցեգործական ամանեղենի փաթեթվածքի (սպառողական տարայի) կամ պիտակի կամ թերթիկ-ներդրակի վրայի մականշվածքը պետք է պարունակի հետևյալ տվյալները`

ա) արտադրող կազմակերպության անվանումը և գտնվելու վայրը,

բ) խեցեգործական ամանեղենի անվանումը,

գ) փաթեթվածքում խեցեգործական ամանեղենի քանակը,

դ) փաթեթվածքի (սպառողական տարայի) համաքաշը,

ե) «Սննդամթերքի համար» բառերը կամ 1-ին նկարում տրված նշանը:

15. Խեցեգործական ամանեղենի փոխադրական տարայի վրա պետք է նշված լինեն սույն տեխնիկական կանոնակարգի 14-րդ կետով սահմանված մականշվածքները և «Փխրուն է: Զգույշ» վարվելակարգային նշանը (նկար 2):

 

ԽԵՑԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԱՄԱՆԵՂԵՆԻ ՓԱԹԵԹԱՎՈՐՈՒՄԸ, ՓՈԽԱԴՐՈՒՄԸ ԵՎ ՊԱՀՈՒՄԸ

 

16. Խեցեգործական ամանեղենն առանձին-առանձին կամ լրակազմով (խմբակային), ըստ տեսակների, պետք է փաթեթավորված լինի թղթով, ստվարաթղթով կամ այնպիսի նյութերով և միջոցներով, որոնք կապահովեն խեցեգործական ամանեղենի պահպանվածությունը և անվտանգությունը` դրանց պահման, փոխադրման և իրացման ժամանակ:

Խեցեգործական ամանեղենի փաթեթվածքի զանգվածը չպետք է գերազանցի 25 կգ-ը:

17. Փաթեթավորած խեցեգործական ամանեղենը փոխադրում են տրանսպորտի բոլոր փակ տեսակներով` համաձայն տվյալ տեսակի տրանսպորտով բեռների փոխադրման կանոնների:

18. Խեցեգործական ամանեղենը պետք է պահել մինուս 50 օC-ից մինչև 50 օC ջերմաստիճանային պայմաններում` փակ կամ առանց կլիմայական պայմանների արհեստական կարգավորման բնական օդափոխմամբ այլ տարածքներում, որտեղ օդի ջերմաստիճանի և խոնավության տատանումներն էապես ավելի փոքր են, քան բաց օդում:

 

ԽԵՑԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԱՄԱՆԵՂԵՆԻ ԱՐՏԱԴՐՄԱՆ ԺԱՄԱՆԱԿ ՇՐՋԱԿԱ ՄԻՋԱՎԱՅՐԻ ՊԱՀՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ

 

19. Խեցեգործական ամանեղենի արտադրման ժամանակ աշխատանքային գոտու օդում անջատվող վնասակար նյութերի սահմանային թույլատրելի կոնցենտրացիաները չպետք է գերազանցեն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված նորմերը:

20. Խեցեգործական ամանեղենի արտադրական գործընթացներում շրջակա միջավայրը (մթնոլորտային օդը, հողը և ջրային ռեսուրսները) աղտոտող վնասակար նյութերի և թափոնների քանակությունները չպետք է գերազանցեն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված նորմերը:

 

IV. ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԱՊԱՀՈՎՈՒՄԸ

 

21. Խեցեգործական ամանեղենի չափումների միասնականության ապահովումը պետք է իրականացվի «Չափումների միասնականության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով սահմանված կարգով:

 

V. ՊԵՏԱԿԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅՈՒՆԸ

 

22. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին խեցեգործական ամանեղենի համապատասխանության պետական վերահսկողությունը պետք է իրականացվի «Համապատասխանության գնահատման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով սահմանված կարգով:

 

VI. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ԿԱՏԱՐՈՒՄՆ ԱՊԱՀՈՎՈՂ ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ

 

._________________________________________________________________________.

|Ստանդարտի նշագիրը|   Փորձարկման մեթոդներ սահմանող ստանդարտի անվանումը    |

|  (բաժինը, կետը) |                                                       |

|_________________|_______________________________________________________|

|ԳՕՍՏ 4974        |Խմելու ջուր. Մանգանի պարունակության որոշման մեթոդներ   |

|_________________|_______________________________________________________|

|ԳՕՍՏ 18293       |Խմելու ջուր. Կապարի, ցինկի, արծաթի պարունակությունների |

|                 |որոշման մեթոդներ                                       |

|_________________|_______________________________________________________|

|ԳՕՍՏ 24770       |Ճենապակե և  հախճապակե ամանեղեն. Ջերմակայունության      |

|                 |որոշման մեթոդ                                          |

|_________________|_______________________________________________________|

|ԳՕՍՏ 24970       |Ճենապակե և  հախճապակե ամանեղեն. Թթվակայունության       |

|                 |որոշման մեթոդ                                          |

|_________________|_______________________________________________________|

|ԳՕՍՏ 30178       |Սննդահումք և  սննդամթերք. Թունավոր տարրերի որոշման     |

|                 |ատոմաաբսորբման մեթոդ                                   |

|_________________|_______________________________________________________|

|ԳՕՍՏ Ռ 51210     |Խմելու ջուր. Բորի պարունակության որոշման մեթոդ         |

|_________________|_______________________________________________________|

|ԳՕՍՏ Ռ 51309     |Խմելու ջուր. Ատոմային սպեկտրաչափական մեթոդներով տարրերի|

|                 |պարունակության որոշում                                 |

|_________________|_______________________________________________________|

|ԻՍՕ 6486-1       |Սննդամթերքի հետ շփվող խեցեգործական, ապակեկերամիկական և |

|                 |ապակե ամանեղեն. Կապարի և  կադմիումի արտազատում.        |

|                 |Մաս 1. Փորձարկման մեթոդ                                |

._________________________________________________________________________.

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
16.11.2006
N 1750-Ն
Որոշում