(ուժը կորցրել է 22.12.2022 թիվ 2011-Ն որոշում)
040.1560.111106
«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ
«11» նոյեմբերի 2006 թ.
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
19 հոկտեմբերի 2006 թվականի N 1560-Ն
ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(2-րդ մաս)
ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ
(2-րդ մաս)
|_________________________________________________________________________|
|1.2. Մորթի ենթակա և վայրի կենդանիների սպանդային ենթամթերք (լյարդ, |
|երիկամներ, լեզու, ուղեղ, սիրտ)` պաղեցված, սառեցված: Խոզի կաշի, սննդային |
|արյուն և դրանցից պատրաստված մթերք |
|_________________________________________________________________________|
|1.2.1. մորթի | -| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|ենթակա | | | | | | |cytogenes |
|կենդանիների | | | | | | |25 գ չի |
|ենթամթերք` | | | | | | |թույլատրվում|
|պաղեցված, | | | | | | |նմուշա- |
|սառեցված, | | | | | | |պատրաստում |
|պաղեցված | | | | | | |պաղեցված |
|զանգվածով, | | | | | | |զանգվածների |
|խոզի կաշի | | | | | | |ֆլամբիացմամբ|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.2.2. սննդային | 5x10.5|0,1 |1,0 | -| 25| -|S. aureus |
|արյուն | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
|Արյան վերամշակմամբ մթերք |
|_________________________________________________________________________|
|1.2.3. սննդային |2.5x10.4|0,1 |1,0 | -| 25| -|S. aureus և |
|ալբումին | | | | | | |Proteus չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
| | | | | | | |1 գ-ում |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.2.4. արյան | 5x10.4|0,1 |1,0 | -| 25| -| |
|պլազմայի չոր | | | | | | | |
|խտանյութ | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.3. Բոլոր տեսակի մորթի ենթակա և վայրի թռչունների միս, դրանից |
|կիսապատրաստվածքներ` թարմ, պաղեցված, սառեցված |
|_________________________________________________________________________|
|1.3.1. Թռչնի մսեղիք և միս (նմուշները վերցնել խոր շերտերից) |
|_________________________________________________________________________|
|1.3.1.1. պաղեցված| 1x10.4| -| -| -| 25| -|L. mono- |
| | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.1.2. սառեցված| 1x10.5| -| -| -| 25| -|L. mono- |
| | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.1.3. | 5x10.5| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|փաթեթավորված, | | | | | | |cytogenes |
|պաղեցված, քիչ | | | | | | |25 գ չի |
|պաղեցված, | | | | | | |թույլատրվում|
|սառեցված | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.3.2. Կիսապատրաստվածքներ` թռչնի մսից, բնական |
|_________________________________________________________________________|
|1.3.2.1. | 1x10.5| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|մսաոսկրային, ոչ | | | | | | |cytogenes |
|ոսկրային` առանց | | | | | | |25 գ չի |
|թաթախման | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.2.2. | 1x10.6| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|մսաոսկրային, ոչ | | | | | | |cytogenes |
|ոսկրային` | | | | | | |25 գ չի |
|թաթախված սոուսով,| | | | | | |թույլատրվում|
|համեմունքներով | | | | | | | |
|մարինացված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.2.3. միս` | 1x10.6| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|կտորներով, ոչ | | | | | | |cytogenes |
|ոսկրային | | | | | | |25 գ չի |
|զանգվածով | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
|1.3.3. Կիսապատրաստվածքներ` թռչնի մսից` մասնատված (սառեցված, թեթև |
|պաղեցված, պաղեցված) |
|_________________________________________________________________________|
|1.3.3.1. խմորի | 1x10.6|0,0001| -| -| 25| -|L. mono- |
|թաղանթում | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.3.2. բնական | 1x10.6| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|թաղանթով, այդ | | | | | | |cytogenes |
|թվում` կուպատներ | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.3.3. թաթախված| 1x10.6| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|և ոչ թաթախված | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.3.4. թռչնի | 1x10.6| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|միս` մեխանիկական | | | | | | |cytogenes |
|ոսկրահանված, | | | | | | |25 գ չի |
|ոսկրային մնացորդ`| | | | | | |թույլատրվում|
|սառեցված, | | | | | | | |
|պաղեցված | | | | | | | |
|զանգվածով: Կիսա- | | | | | | | |
|պատրաստվածքներ` | | | | | | | |
|ոսկրային, | | | | | | | |
|պաղեցված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.3.5. թռչնի | 1x10.6| -| -| -| 25| -|L. mono- |
|կաշի | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
|1.3.4. Թռչնամիս` տաք և սուբլիմացված, չորացված |
|_________________________________________________________________________|
|1.3.4.1. | 1x10.4|0,01 | -| 0.1 | 25| -|Proteus |
|սուբլիմացիոն | | | | | | |1.0 գ չի |
|չորացմամբ ճտի | | | | | | |թույլատրվում|
|խճողակ | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.4.2. հավի | 5x10.3|0,1 | -| 0.1 | 25| -|Proteus |
|խճողակ` ջերմային | | | | | | |1.0 գ չի |
|չորացմամբ | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.3.4.3. չորացված| 1x10.4|0,1 | -| 0.01| 25| -|Proteus |
|մթերք` թռչնամսից | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
|1.4. Տավարի, խոզի, ոչխարի և մորթի ենթակա այլ կենդանիների ճարպային հումք,|
|այդ թվում` խոզի ճարպ` պաղեցված, սառեցված, աղ դրած, ապխտած |
|_________________________________________________________________________|
|1.4.1. խոզի ճարպ`| 5x10.4|0,001 | -| -| 25| -|L. mono- |
|սառեցված, | | | | | | |cytogenes |
|պաղեցված, անալի | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.4.2. խոզի | 5x10.3|1,0 |0,1 | -| 25| -|նույնը, աղ |
|ճարպից և | | | | | | |դրած և |
|կրծքամսից մթերք` | | | | | | |ապխտած |
|աղ դրած, ապխտած, | | | | | | |մթերքի համար|
|ապխտած-եփած | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.5. Կենդանական ծագում ունեցող հալեցված ճարպ |
|_________________________________________________________________________|
|1.5.1. տարբեր | -| -| -| -| -| -| -|
|կենդանատեսակների | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.6. Ճարպային մթերք` կենդանական (ներառյալ կաթնային ճարպը) և բուսական |
|յուղերի համակցմամբ |
|_________________________________________________________________________|
|1.6.1. ճարպային | 1x10.5|0.01 |0.01 | 0.1 | 25| 100 |խմորասնկեր` |
|մթերք` կենդանական| | | | | | |100 ԳԱՄ/գ-ից|
|(ներառյալ | | | | | | |ոչ ավելի, |
|կաթնային ճարպը) | | | | | | |L. mono- |
|և բուսական | | | | | | |cytogenes |
|յուղերի (ճարպի | | | | | | |25 գ չի |
|կշռային մասը` 60%| | | | | | |թույլատրվում|
|և ավելի) | | | | | | | |
|համակցմամբ | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.6.2. ճարպային | -|0,01 |0,01 | 0,01| 25| 200*|*խմորասնկերի|
|մթերք` կենդանական| | | | | | |հետ |
|(ներառյալ | | | | | | |գումարված: |
|կաթնային ճարպը) | | | | | | |L. mono- |
|և բուսական | | | | | | |cytogenes |
|յուղերի (ճարպի | | | | | | |25 գ չի |
|կշռային մասը` | | | | | | |թույլատրվում|
|30-59% և ավելի) | | | | | | | |
|համակցմամբ | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.7. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք` թռչնի, կենդանիների մսից|
|_________________________________________________________________________|
|1.7.1. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք թռչնի մսից |
|_________________________________________________________________________|
|1.7.1.1. հում | -|0,1 |0,01 | 1,0 | 25| -|L. mono- |
|ապխտած | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
| | | | | | | |E.coli |
| | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.2. հում | -|0,1 |0,1 | 1,0 | 25| -|L. mono- |
|ապխտած, կտրատված | | | | | | |cytogenes |
|և վակուում | | | | | | |25 գ չի |
|փաթեթավորված | | | | | | |թույլատրվում|
| | | | | | | |E.coli |
| | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.3. | -|1,0 |0,01 | 1,0 | 25| -| |
|կիսաապխտած | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.4. | -|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -| |
|կիսաապխտած, | | | | | | | |
|կտրատված և | | | | | | | |
|վակուում | | | | | | | |
|փաթեթավորված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.5. եփած | 1x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -|նրբերշիկների|
|(երշիկ, նրբերշիկ,| | | | | | |և |
|թռչնապուխտ և | | | | | | |սարդելկաների|
|այլն) | | | | | | |համար |
| | | | | | | |L. mono- |
| | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.6. | -|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -| |
|եփած-ապխտած | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.7. թռչնի | 1x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -| |
|մսեղիք, մսեղիքի | | | | | | | |
|մասեր և | | | | | | | |
|արտադրանք` թխված,| | | | | | | |
|եփած-ապխտած, | | | | | | | |
|ապխտած | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.8. թռչնի | 1x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -|L. mono- |
|մսեղիք, մսեղիքի | | | | | | |cytogenes |
|մասեր և | | | | | | |25 գ չի |
|արտադրանք` հում | | | | | | |թույլատրվում|
|եփած, հում ապխտած| | | | | | |E.coli |
| | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.9. | 1x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -| |
|խոհարարական | | | | | | | |
|արտադրանք` կտրտած| | | | | | | |
|մսից | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.10. թռչնի | 1x10.4|0,1 | -| 1,0 | 25| -|Enterococcus|
|մսից պատրաստի, | | | | | | |ԳԱՄ/գ |
|արագ, պաղեցված | | | | | | |1x10.3-ից |
|ուտեստներ` եփած, | | | | | | |ոչ ավելի |
|տապակած | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.11. թռչնի | 1x10.4|0,1 | -| 1,0 | 25| -|Enterococcus|
|մսից արագ | | | | | | |ԳԱՄ/գ |
|սառեցված պատրաստի| | | | | | |1x10.3-ից |
|ուտեստներ` եփած, | | | | | | |ոչ ավելի |
|տապակած | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.1.12. թռչնի | 2x10.4|0,1 | -| 1,0 | 25| -|Enterococcus|
|մսից արագ | | | | | | |ԳԱՄ/գ |
|սառեցված պատրաստի| | | | | | |1x10.3-ից |
|ուտեստներ` կտրտած| | | | | | |ոչ ավելի |
|մսից` սոուսով և | | | | | | | |
|(կամ) խավարտով | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.7.2. Մորթի ենթակա կենդանիների մսից երշիկեղեն, մսամթերք. խոհարարական |
|արտադրանք |
|_________________________________________________________________________|
|1.7.2.1. երշիկներ| -|0,1 |0,01 | 1,0 | 25| -|E.coli` |
|և մորթի ենթակա | | | | | | |1 գ-ում չի |
|կենդանիների մսից | | | | | | |թույլատր- |
|հում ապխտած և | | | | | | |վում: |
|թորշոմած | | | | | | |L. mono- |
|արտադրանք, այդ | | | | | | |cytogenes` |
|թվում` կտրտված և | | | | | | |25 գ չի |
|վակուում | | | | | | |թույլատրվում|
|փաթեթավորված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.2. | -|0,1 |0,01 | 1,0 | 25| -|L. mono- |
|երշիկներ` | | | | | | |cytogenes` |
|կիսաապխտած և | | | | | | |25 գ չի |
|եփած-ապխտած | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.3. | -|0,1 |0,1 | 1,0 | 25| -|L. mono- |
|երշիկեղեն` | | | | | | |cytogenes` |
|եփած-ապխտած, | | | | | | |25 գ չի |
|կիսաապխտած, որոնց| | | | | | |թույլատրվում|
|պահպանման ժամկետը| | | | | | | |
|5 օրից ավելի է, | | | | | | | |
|այդ թվում` | | | | | | | |
|կտրտված և | | | | | | | |
|վակուում | | | | | | | |
|փաթեթավորված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.4. եփած | 1x10.3|1,0 |0,01 | 1,0 | 25| -|սարդելկանե- |
|երշիկեղեն | | | | | | |րում և |
|(երշիկներ, | | | | | | |նրբերշիկնե- |
|նրբերշիկներ, | | | | | | |րում` |
|սարդելկաներ, | | | | | | |L. mono- |
|մսային հացեր)` | | | | | | |cytogenes |
|բարձր և առաջին | | | | | | |25 գ չի |
|տեսակների | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.5. եփած |2.5x10.3|1,0 |0,01 | 1,0 | 25| -|սարդելկանե- |
|երշիկեղեն | | | | | | |րում և |
|(երշիկներ, | | | | | | |նրբերշիկնե- |
|նրբերշիկներ, | | | | | | |րում` |
|սարդելկաներ, | | | | | | |L. mono- |
|մսային հացեր)` | | | | | | |cytogenes |
|երկրորդ տեսակի | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.6. | 1x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -| |
|երշիկներ` եփած | | | | | | | |
|պահածոյացնող | | | | | | | |
|նյութերով, այդ | | | | | | | |
|թվում` | | | | | | | |
|դելիկատեսային | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.7. | 1x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -|ձևավոր |
|երշիկեղեն` եփած, | | | | | | |կտրատման |
|որոնց պահպանման | | | | | | |դեպքում |
|ժամկետը 5 օրից | | | | | | |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ|
|ավելի է, կտրտված | | | | | | |2.5x10.3-ից |
|և վակուում | | | | | | |ոչ ավելի |
|փաթեթավորված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.8. մսային | 1x10.3|1,0 |0,1 | -| 25| -| |
|եփած արտադրանք` | | | | | | | |
|տավարի և խոզի | | | | | | | |
|ազդրեր, | | | | | | | |
|ռուլետներ, տավարի| | | | | | | |
|և խոզի մամլած | | | | | | | |
|միս (այդ թվում` | | | | | | | |
|մամլած բեկոն, | | | | | | | |
|խոզի գլխի մամլած | | | | | | | |
|միս), խոզապուխտ` | | | | | | | |
|թաղանթում | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.9. մսային | 1x10.3|1,0 |0,1 | -| 25| -| |
|եփած-ապխտած | | | | | | | |
|արտադրանք` | | | | | | | |
|ազդրեր, | | | | | | | |
|ռուլետներ, | | | | | | | |
|կորեյկաներ, | | | | | | | |
|կրծքամիս, | | | | | | | |
|վզիկներ, խոզի | | | | | | | |
|բալիկ` նաև | | | | | | | |
|թաղանթով | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.10. | 1x10.3|1,0 |0,01 | -| 25| -| |
|եփած-ապխտած թշեր,| | | | | | | |
|բուլկաներ | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.11. | 1x10.3|1,0 |0,1 | -| 25| -| |
|տապակած, | | | | | | | |
|տապակած-ապխտած | | | | | | | |
|մսային արտադրանք | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.12. եփած և | 1x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -|ձևավոր |
|տապակած, | | | | | | |կտրատման |
|ապխտած-տապակած | | | | | | |դեպքում |
|արտադրանք, որոնց | | | | | | |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ|
|պահպանման ժամկետը| | | | | | |2.5x10.3-ից |
|5 օրից ավելի է, | | | | | | |ոչ ավելի |
|կտրատված և | | | | | | | |
|վակուում | | | | | | | |
|փաթեթավորված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.13. արագ | 1x10.4|0,01 | -| 1,0 | 25| -|Enterococcus|
|սառեցված պատրաստի| | | | | | |ԳԱՄ/գ |
|մսային ուտեստներ`| | | | | | |1x10.3-ից |
|մսի չափաբաժանված | | | | | | |ոչ ավելի |
|կտորներով (առանց | | | | | | | |
|սոուսի), տապակած,| | | | | | | |
|խաշված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.7.2.14. արագ | 2x10.4|0,01 | -| 1,0 | 25| -|Enterococcus|
|սառեցված պատրաստի| | | | | | |ԳԱՄ/գ |
|մսային ուտեստներ`| | | | | | |1x10.3-ից |
|կտրտված մսից` | | | | | | |ոչ ավելի |
|սոուսով, | | | | | | | |
|բլինչիկներ` մսով | | | | | | | |
|կամ ենթամթերքով | | | | | | | |
|և այլն | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.8. Ենթամթերքից պատրաստված մսամթերք (պաշտետներ, լիվերային երշիկներ, |
|գելեցներ, դոնդողներ, արյունային երշիկներ) և արյուն: Ենթամթերքի, երշիկի |
|արյան, լցոնքի օգտագործմամբ եփված արտադրանք (երշիկներ, արյունային |
|երշիկներ, լցոնքով ուտեստներ) |
|_________________________________________________________________________|
|1.8.1. արյունային| 2x10.3|1,0 |0,01*| -*| 25| -|* այն մթերքի|
|երշիկներ | | | | | | |համար, որի |
| | | | | | | |պահման |
| | | | | | | |ժամկետը 2 |
| | | | | | | |օրից ավելի |
| | | | | | | |է: S. aureus|
| | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատր- |
| | | | | | | |վում, |
| | | | | | | |սուլֆիտ |
| | | | | | | |վերականգնող |
| | | | | | | |կլոստրիդիա- |
| | | | | | | |ներ 0.1 գ չի|
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.2. զելցներ | 2x10.3|1,0 |0,1 | -*| 25| -|* S. aureus |
| | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.3. լիվերային | 2x10.3|1,0 |0,01*| -*| 25| -|* այն մթերքի|
|երշիկներ | | | | | | |համար, որի |
| | | | | | | |պահման |
| | | | | | | |ժամկետը 2 |
| | | | | | | |օրից ավելի |
| | | | | | | |է: S. aureus|
| | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատր- |
| | | | | | | |վում, |
| | | | | | | |սուլֆիտ |
| | | | | | | |վերականգնող |
| | | | | | | |կլոստրիդիա- |
| | | | | | | |ներ 0.1 գ չի|
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.4. պաշտետներ`| 1x10.3|1,0 |0,1 | 0,1*| 25| -|* այն մթերքի|
|լյարդից, մսից, | | | | | | |համար, որի |
|այդ թվում` | | | | | | |պահման |
|թաղանթով | | | | | | |ժամկետը 2 |
| | | | | | | |օրից ավելի |
| | | | | | | |է: S. aureus|
| | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատր- |
| | | | | | | |վում, |
| | | | | | | |L. mono- |
| | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.5. դոնդողային| 2x10.3|0,1 |0,1 | 0,1*| 25| -|* այն մթերքի|
|մսամթերք (լցոնք) | | | | | | |համար, որի |
| | | | | | | |պահման |
| | | | | | | |ժամկետը 2 |
| | | | | | | |օրից ավելի |
| | | | | | | |է: S. aureus|
| | | | | | | |1.0 գ չի |
| | | | | | | |թույլատր- |
| | | | | | | |վում, |
| | | | | | | |L. mono- |
| | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.6. հավի | 2x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -|L. mono- |
|պաշտետներ, այդ | | | | | | |cytogenes |
|թվում` փորոտիքի | | | | | | |25 գ չի |
|օգտագործմամբ | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.7. պաշտետներ`| 5x10.3|1,0 |0,1 | 0,1 | 25| -|L. mono- |
|թռչնի լյարդից | | | | | | |cytogenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.8. թռչնամսից | 2x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -| |
|դոնդողանման | | | | | | | |
|մթերք` զելցներ, | | | | | | | |
|լցոնք և այլն | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.9. լիվերային | 5x10.3|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -| |
|երշիկ` թռչնամսից | | | | | | | |
|և ենթամթերքից | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.8.10. չոր |2.5x10.4|1,0 | -| -| 25| 100 | |
|սննդային | | | | | | | |
|խտանյութեր` մսից | | | | | | | |
|կամ ենթամթերքից | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.9. Պահածոներ` կենդանիների և թռչնի մսից (մսաբուսային) |
|_________________________________________________________________________|
|1.9.1. | -| -| -| -| -| -|B. subtilis |
|մանրէազերծված` | | | | | | |խմբի սպոր |
|տավարի, խոզի, | | | | | | |առաջացնող |
|ձիու և այլ | | | | | | |ՄԱՖԱՄ մթերքի|
|կենդանիների մսից | | | | | | |1 գ (սմ3)- |
| | | | | | | |ում ոչ |
| | | | | | | |ավելի, քան |
| | | | | | | |11 բջիջ: |
| | | | | | | |B. cereus և |
| | | | | | | |(կամ) B. |
| | | | | | | |polymyxa |
| | | | | | | |խմբի սպոր |
| | | | | | | |առաջացնող |
| | | | | | | |ՄԱՖԱՄ չի |
| | | | | | | |թույլատր- |
| | | | | | | |վում: |
| | | | | | | |Մեզոֆիլ |
| | | | | | | |կլոստրիդիա- |
| | | | | | | |ները մթերքի |
| | | | | | | |1 գ (սմ3)- |
| | | | | | | |ում ոչ |
| | | | | | | |ավելի, քան 1|
| | | | | | | |բջիջ, |
| | | | | | | |C. botulinum|
| | | | | | | |և (կամ) C. |
| | | | | | | |perfringens |
| | | | | | | |չի թույլա- |
| | | | | | | |տրվում: Սպոր|
| | | | | | | |չառաջացնող |
| | | | | | | |մանրէներ, |
| | | | | | | |բորբոսա- |
| | | | | | | |սնկեր, |
| | | | | | | |խմորասնկեր |
| | | | | | | |չեն թույլա- |
| | | | | | | |տրվում: Սպոր|
| | | | | | | |առաջացնող |
| | | | | | | |թերմոֆիլ |
| | | | | | | |անաերոբ, |
| | | | | | | |աերոբ և |
| | | | | | | |ֆակուլտատիվ-|
| | | | | | | |անաերոբ |
| | | | | | | |մանրէների |
| | | | | | | |հայտնաբերման|
| | | | | | | |դեպքում |
| | | | | | | |պահման ջերմ-|
| | | | | | | |աստիճանը` |
| | | | | | | |20 oC-ից ոչ |
| | | | | | | |ավելի |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.9.2. | -| -| -| -| -| -|նույնը |
|մանրէազերծված` | | | | | | | |
|տավարի, խոզի, | | | | | | | |
|ձիու և այլ | | | | | | | |
|կենդանիների մսից | | | | | | | |
|և խավարտով | | | | | | | |
|(բանջարեղենի, | | | | | | | |
|ձավարեղենի) | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.9.3. | 2x10.2|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -|B. cereus |
|պաստերիզացված` | | | | | | |1 գ չի |
|տավարի և խոզի | | | | | | |թույլատրվում|
|մսից | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.9.4. | 2x10.2|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -|B. cereus |
|պաստերիզացված` | | | | | | |1 գ չի |
|ապխտած միս` | | | | | | |թույլատրվում|
|մասնատված և | | | | | | | |
|սիրողական | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.9.5. | -| -| -| -| -| -|B. subtilis |
|մանրէազերծված | | | | | | |խմբի սպոր |
|թռչնամսից` | | | | | | |առաջացնող |
|բուսական | | | | | | |ՄԱՖԱՄ մթերքի|
|լցոններով և | | | | | | |1 գ (սմ3)- |
|առանց դրանց, այդ | | | | | | |ում ոչ |
|թվում` պաշտետային| | | | | | |ավելի, քան |
| | | | | | | |11 բջիջ: |
| | | | | | | |B. cereus և |
| | | | | | | |(կամ) B. |
| | | | | | | |polymyxa |
| | | | | | | |խմբի սպոր |
| | | | | | | |առաջացնող |
| | | | | | | |ՄԱՖԱՄ չի |
| | | | | | | |թույլատր- |
| | | | | | | |վում: |
| | | | | | | |Մեզոֆիլ |
| | | | | | | |կլոստրիդիա- |
| | | | | | | |ները մթերքի |
| | | | | | | |1 գ (սմ3)- |
| | | | | | | |ում ոչ |
| | | | | | | |ավելի, քան 1|
| | | | | | | |բջիջ, |
| | | | | | | |C. botulinum|
| | | | | | | |և (կամ) C. |
| | | | | | | |perfringens |
| | | | | | | |չի թույլա- |
| | | | | | | |տրվում: Սպոր|
| | | | | | | |չառաջացնող |
| | | | | | | |մանրէներ, |
| | | | | | | |բորբոսա- |
| | | | | | | |սնկեր, |
| | | | | | | |խմորասնկեր |
| | | | | | | |չեն թույլա- |
| | | | | | | |տրվում: Սպոր|
| | | | | | | |առաջացնող |
| | | | | | | |թերմոֆիլ |
| | | | | | | |անաերոբ, |
| | | | | | | |աերոբ և |
| | | | | | | |ֆակուլտատիվ-|
| | | | | | | |անաերոբ |
| | | | | | | |մանրէների |
| | | | | | | |հայտնաբերման|
| | | | | | | |դեպքում |
| | | | | | | |պահման ջերմ-|
| | | | | | | |աստիճանը` |
| | | | | | | |20 oC-ից ոչ |
| | | | | | | |ավելի |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.9.6. | 2x10.2|1,0 |0,1 | 1,0 | 25| -|B. cereus |
|Պաստերիզացված` | | | | | | |1 գ չի |
|թռչնամսից | | | | | | |թույլատրվում|
._________________________________________________________________________.
Աղյուսակ N 3
Մսի և թռչնամսի վերամշակված մթերքների սննդային արժեքը` 100 գ
մթերքում
.___________________________________________________________.
|Մթերքի անվանումը |Սպիտակուցներ, գ|Ճարպեր, գ |Ածխաջրեր, |
| | | |գ |
|____________________|_______________|___________|__________|
|Երշիկեղեն | | | |
|____________________|_______________|___________|__________|
|Եփած երշիկ |առնվազն 11 |ոչ ավելի 25|2-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Նրբերշիկ և սարդելկա|առնվազն 10 |ոչ ավելի 30|1-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Մսային հաց |առնվազն 11 |ոչ ավելի 30|2-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Եփած-ապխտած երշիկ |առնվազն 16 |ոչ ավելի 38|1-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Կիսաապխտած երշիկ |առնվազն 16 |ոչ ավելի 45|1-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Հում ապխտած երշիկ |առնվազն 20 |ոչ ավելի 50|1-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Մթերք խոզի մսից |առնվազն 10 |ոչ ավելի 50|1-ից պակաս|
|___________________________________________________________|
|Պահածոներ |
|___________________________________________________________|
|Տավարի մսից |առնվազն 17 |ոչ ավելի 17|1-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Ոչխարի մսից |առնվազն 16 |ոչ ավելի 15|1-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Խոզի մսից |առնվազն 15 |ոչ ավելի 32|1-ից պակաս|
|____________________|_______________|___________|__________|
|Թռչնի մսից |առնվազն 16 |ոչ ավելի 18|1-ից պակաս|
.___________________________________________________________.
Աղյուսակ N 4
Օդի ջերմաստիճանի և հարաբերական խոնավության նորմավորվող
մեծություններն արտադրական շենքերի աշխատանքային օդում
._________________________________________________________________________.
|Շինությունը |Օդի ջերմաստիճանը,|Օդի հարաբերական|
| |oC |խոնավությունը, |
| | |%, ոչ ավելի |
|_________________________________________________________________________|
|Մսեղիքի, կիսամսեղիքի, քառորդ մսեղիքի ապասառեցման խուց |
|_________________________________________________________________________|
|Երշիկների արտադրության համար | 16-20| 90-95|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Փաթեթավորված մսի և կիսապատրաստվածքների| 8| 85-90|
|համար | | |
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Բլոկներ, կիսամսեղիք, ենթամթերքներ | 12| 70|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Խճողակի հասունացման բաժանմունք | 2-4| 85-90|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Կիսաապխտած, հում ապխտած, եփած-ապխտած | 8| 85-90|
|երշիկների խուց | | |
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Երշիկների չորացման խուց | 12| 75|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Եփած երշիկի` օդով պաղեցման խուց | 2-8| 90-95|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Երշիկների պահման շինություն (խուց) | 12-15| 75-78|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Եփած երշիկների պահման շինություն (խուց)| 0-8| 85-90|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Արյան հավաքման և մշակման բաժանմունք | 17-18| 75|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Սննդային հալած յուղի արտադրամաս | 17-22| 75|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Ջերմային մշակման արտադրամաս | 18-22| 75|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Լյարդաթոքից երշիկի արտադրություն | 18-22| 75|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Տեխնիկական մթերքի ապարատային արտադրամաս| 22-24| 70-75|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Տեխնիկական մթերքի հումքի արտադրամաս | 17-22| 75|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Տեխնիկական հալած յուղի արտադրամաս | 17-22| 75|
|_______________________________________|_________________|_______________|
|Տեխնիկական ալբումինի արտադրության | 18-22| 75|
|արտադրամաս | | |
._________________________________________________________________________.
(7-րդ կետը փոփ. 16.08.07 թիվ 933-Ն որոշում)
Մսի և մսամթերքի արտադրությանը ներկայացվող պահանջները
8. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում կենդանիների սպանդը կազմակերպվում է Հայաստանի Հանրապետության կառավարության սահմանած կարգով:
9. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում արտադրական տարածքների նախագծման, շինարարության, վերակառուցման և շահագործման ժամանակ անհրաժեշտ է ապահովել Հայաստանի Հանրապետության կառավարության լիազոր մարմինների կողմից սահմանված շինարարական, անասնաբուժասանիտարական, հիգիենիկ նորմերը և կանոնները:
10. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում հիմնական և օժանդակ արտադրամասերի, բաժանմունքների, տեղամասերի, սարքավորումների հատակագծման ժամանակ անհրաժեշտ է ապահովել տեխնոլոգիական գործընթացների հոսքայնությունը, անասնաբուժասանիտարական հսկողությունը և կենսագործունեության անվտանգությունը: Կազմակերպության տարածքը պետք է լինի մաքուր, ցանկապատված, աղբը և թափոնները պետք է հեռացվեն օրական առնվազն մեկ անգամ: Անհրաժեշտ է պահպանել ջրամատակարարման ու ջրահեռացման համակարգերին, լուսավորությանը, ջեռուցմանը, օդափոխության միկրոկլիմային և աղմուկին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները:
11. Արտադրական, օժանդակ և կենցաղային շինությունները պետք է լուսավորված լինեն` կախված իրականացվող աշխատանքի բնույթից և անվտանգության պահանջներից:
12. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում օգտագործվող ջուրը պետք է համապատասխանի Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կողմից խմելու ջրին ներկայացվող սանիտարական կանոններին և նորմերին:
13. Մսամթերքի արտադրության համար օգտագործվող միսը պարտադիր ենթարկվում է անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության, իսկ սննդային հավելումները, փաթեթավորող նյութերը Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կողմից պետք է թույլատրված լինեն սննդամթերքի արտադրությունում կիրառելու համար:
14. Մսի և մսամթերքի անվտանգության մանրէաբանական ցուցանիշները որոշվում են արտադրողի և սննդամթերքի անվտանգության ապահովման բնագավառում Հայաստանի Հանրապետության կառավարության լիազորած մարմնի կողմից սահմանված պարբերականությամբ:
15. Տեղական արտադրության և ներմուծվող միսը վերամշակման է ընդունվում միայն անասնաբուժական ուղեկցող փաստաթղթերի առկայությամբ` անասնաբուժասանիտարական փորձաքննությունից հետո:
16. Անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության արդյունքներով պայմանական պիտանի ճանաչված միսը և մսամթերքն անհրաժեշտ է վարակազերծել հատուկ շինություններում, որտեղ առկա են էլեկտրական և գազի վառարաններ, կաթսաներ, ավտոկլավներ: Վնասազերծումից հետո ստացված մթերքը կարելի է օգտագործել միայն լաբորատոր հետազոտությունից հետո, որով հաստատվում է մթերքի անվտանգությունը: Վնասազերծման դեպքում մսի խորքում ջերմաստիճանը պետք է կազմի առնվազն 80 oC, իսկ ճարպի դեպքում` 100 oC, կամ միսը պետք է սառեցվի առնվազն -12 oC ջերմաստիճանի պայմաններում:
17. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում անհրաժեշտ է պահպանել ջերմաստիճանի, խոնավության ռեժիմները, որոնք ապահովում են անվտանգությունը (N 4 աղյուսակ):
18. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում օգտագործվում են Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ թույլատրված պեստիցիդներ, անասնաբուժական դեղամիջոցներ, այլ քիմիական միջոցներ:
19. Միսն արտադրական մշակումից առաջ պաղեցնում են մինչև 0-4 oC, սառեցնում` մինչև -2 - 8 oC ջերմաստիճանը:
20. Թարմ միսն արտադրական մշակման է ենթարկվում տեխնոլոգիական գործընթացներից հետո 3 ժամվա ընթացքում: Պաղեցված միսը պահում են -1./.4 oC, իսկ սառեցվածը` -18 oC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանում:
21. Մինչև հումքի տեղափոխումը սառնարանային խուց` սառնարանի պատերը, հատակը, առաստաղը, սարքավորումները, տրանսպորտային միջոցները, տարան ախտահանում են և ենթարկում սանիտարական մշակման:
22. Մսի և մսամթերքի արտադրական հսկողությունն իրականացնում է արտադրողը, որը հսկում է արտադրական, տեխնոլոգիական գործընթացների պարամետրերը, կրիտիկական կետերը, մթերքի անվտանգությունը և սահմանում մթերքի պիտանիության ժամկետը` հաշվի առնելով օգտագործվող հումքի որակը, փաթեթավորման եղանակը, արտադրության սանիտարահիգիենիկ պայմանները:
23. Մսի և մսամթերքի արտադրությունն իրականացվում է արտադրողի կողմից սահմանված տեխնոլոգիական հրահանգին ու տվյալ արտադրատեսակի պատրաստման բաղադրագրին համապատասխան:
24. Վերամշակման գործընթացում միսն աղում են նիտրիտի և կերակրի աղի խառնուրդով: Կուտերացումից հետո մսի խճողակի ջերմաստիճանը չպետք է գերազանցի +18 oC-ը, իսկ ջերմային մշակման ժամանակ մսահացի (գլանահացի) կենտրոնում պետք է ապահովվի 68-72 oC ջերմաստիճան:
25. Ելնելով օգտագործվող մսի, փաթեթավորող նյութերի, արտադրության սանիտարահիգիենիկ պայմաններից` արտադրողը սահմանում է հիմնավորված պիտանիության ժամկետ:
26. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում չի թույլատրվում տեխնոլոգիական մշակումը` ուլտրամանուշակագույն ճառագայթների և ֆիզիկաքիմիական այլ գործոնների ազդեցությամբ, աղիների թաղանթների օգտագործումը, որոնց վրա հայտնաբերված են լորձ, ճարպ, մակաբույծներ կամ այլ օտար նյութեր:
27. Մսի և մսամթերքի արտադրության, օգտահանման, պահպանման, վերամշակման, փոխադրման, իրացման գործընթացների ժամանակ շրջակա միջավայր արտազատվող աղտոտող նյութերի քանակությունը պետք է համապատասխանի բնապահպանության անվտանգության օրենսդրության պահանջներին:
i
27.1. Թռչնամսի հալեցման ժամանակ անջատված խոնավության զանգվածային բաժինը չպետք է գերազանցի 4%-ը:
(27.1-ին կետը լրաց. 10.06.2021 թիվ 959-Ն որոշում)
--------------------------------------------------
ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում