Սեղմել Esc փակելու համար:
ՀՈՂԻ ՈՐԱԿԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՀՈՂԻ ՈՐԱԿԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ N 2.1.7.003-10 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ...

 

 

100.0001.170210

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «17»        02            2010 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10010043

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

25 հունվարի 2010 թվականի N 01-Ն

 

ՀՈՂԻ ՈՐԱԿԻՆ ՆեՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ N 2.1.7.003-10

ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ԵՎ ՆՈՐՄԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(2-րդ մաս)

 

Աղյուսակ 2

 

Հողի քիմիական աղտոտման տեսանկյունից գերակա նշանակություն ունեցող

քիմիական նյութերի վտանգավորության դասը

 

.________________________________________________________________.

|Վտանգավորության|Աղտոտիչ քիմիական նյութ                          |

|դասը           |                                                |

|_______________|________________________________________________|

|       1       |Մկնդեղ, կադմիում, սնդիկ, կապար, ցինկ, ֆտոր,     |

|               |3, 4 -բենզ (ա) պիրեն                            |

|_______________|________________________________________________|

|       2       |Բոր, կոբալտ, նիկել, մոլիբդեն, պղինձ, ծարիր, քրոմ|

|_______________|________________________________________________|

|       3       |Բարիում, վանադիում, վոլֆրամ, մանգան, ստրոնցիում,|

|               |ացետոֆենոն                                      |

.________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 3

 

Հողի համաճարակային վտանգավորության աստիճանի գնահատականը

 

.____________________________________________________________________.

|Հողի համա-|ԱՑԽՄ-ի    |Էնտերո-   |Ախտածին  |Հելմինթների|Ճանճերի      |

|ճարակային |ինդեքս    |կոկերի    |մանրէներ,|ձվիկներ,   |թրթուրների   |

|վտանգավո- |          |ինդեքս    |այդ      |աղիքային   |(Թ) -        |

|րության   |          |          |թվում`   |ախտածին    |հարսնյակների |

|աստիճանը  |          |          |սալմոնե- |նախակենդա- |(Հ) - նմուշը |

|          |          |          |լաներ    |նիներ      |20 x 20 սմ   |

|          |          |          |         |նմուշ./կգ  |մակերեսով    |

|          |          |          |         |           |հողից        |

|__________|__________|__________|_________|___________|_____________|

|Մաքուր    |  1 - 10  |  1 - 10  |    0    |     0     |      0      |

|__________|__________|__________|_________|___________|_____________|

|Չափավոր   | 10 - 100 | 10 - 100 |    0    |մինչև  10  |Թ - մինչև  10|

|վտանգավոր |          |          |         |           |  Հ - բաց.   |

|__________|__________|__________|_________|___________|_____________|

|Վտանգավոր |100 - 1000|100 - 1000|    0    |մինչև  100 |Թ- մինչև  100|

|          |          |          |         |           |Հ - մինչև  10|

|__________|__________|__________|_________|___________|_____________|

|Խիստ      | 1000 և   | 1000 և   |    0    |   > 100   |   Թ > 100   |

|վտանգավոր | բարձր    | բարձր    |         |           |   Հ > 10    |

.____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 4

 

i

ԱՆՕՐԳԱՆԱԿԱՆ ՆՅՈՒԹԵՐՈՎ ՀՈՂԵՐԻ ԱՂՏՈՏՎԱԾՈՒԹՅԱՆ ԱՍՏԻՃԱՆԻ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ՉԱՓԱՆԻՇՆԵՐ

 

._____________________________________________________________________.

|  |Պարունակությունը հողում       |   Հողի աղտոտման կատեգորիան        |

|  |(մգ/կգ)                       |                                   |

|  |______________________________|___________________________________|

|  |Նյութի վտանգավորության դասը   |   1 դաս   |    2 դաս  | 3 դաս     |

|__|______________________________|___________|___________|___________|

|1.|> Կառավ                       |Խիստ       |Խիստ       |Վտանգավոր  |

|  |                              |վտանգավոր  |վտանգավոր  |           |

|__|______________________________|___________|___________|___________|

|2.|ՍԹԿ-ից մինչև  Կառավ           |Խիստ       |Խիստ       |Չափավոր    |

|  |                              |վտանգավոր  |վտանգավոր  |վտանգավոր  |

|__|______________________________|___________|___________|___________|

|3.|2 ֆոնային արժեքներից          |Թույլատրելի|Թույլատրելի|Թույլատրելի|

|  |մինչև  ՍԹԿ                    |           |           |           |

._____________________________________________________________________.

(4-րդ աղյուսակը լրաց. 16.06.15 թիվ 25-Ն հրաման)

 

Աղյուսակ 5

 

ՕՐԳԱՆԱԿԱՆ ՆՅՈՒԹԵՐՈՎ ՀՈՂԵՐԻ ԱՂՏՈՏՄԱՆ ԱՍՏԻՃԱՆԻ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ՉԱՓԱՆԻՇՆԵՐ

 

._____________________________________________________________________.

|  |Պարունակությունը հողում       |   Հողի աղտոտման կատեգորիան        |

|  |(մգ/կգ)                       |                                   |

|  |______________________________|___________________________________|

|  |Նյութի վտանգավորության դասը   |   1 դաս   |    2 դաս  | 3 դաս     |

|__|______________________________|___________|___________|___________|

|1.|> 5 ՍԹԿ                       |Խիստ       |Խիստ       |Վտանգավոր  |

|  |                              |վտանգավոր  |վտանգավոր  |           |

|__|______________________________|___________|___________|___________|

|2.|2-ից 5 ՍԹԿ                    |Խիստ       |Վտանգավոր  |Չափավոր    |

|  |                              |վտանգավոր  |           |վտանգավոր  |

|__|______________________________|___________|___________|___________|

|3.|1-ից 2 ՍԹԿ                    |Թույլատրելի|Թույլատրելի|Թույլատրելի|

._____________________________________________________________________.

(5-րդ աղյուսակը լրաց. 16.06.15 թիվ 25-Ն հրաման)

 

Աղյուսակ 6

 

ՀՈՂՈՒՄ ԱՆՕՐԳԱՆԱԿԱՆ ՔԻՄԻԱԿԱՆ ՆՅՈՒԹԵՐԻ ՍԱՀՄԱՆԱՅԻՆ ԹՈՒՅԼԱՏՐԵԼԻ ԿՈՆՑԵՆՏՐԱՑԻԱՆԵՐԸ (ՍԹԿ) ԵՎ ՎՆԱՍԱԿԱՐՈՒԹՅԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐՈՎ ԹՈՒՅԼԱՏՐԵԼԻ ՄԱԿԱՐԴԱԿՆԵՐԸ

 

._____________________________________________________________________.

|  |Նյութի   |Պարունակության  |ՍԹԿ-ի |Ըստ վնասակարության        |Վտան-|

|  |անվանումը|ձևերը           |մեծու-|(լիմիտավորող) ցուցանիշների|գավո-|

|  |         |                |թյունը|(Կ1-Կ4) առավելագույն      |րու- |

|  |         |                |մգ/կգ |թույլատրելի մակարդակները -|թյան |

|  |         |                |հաշվի |(ԿMAX) մգ/կգ              |դասը |

|  |         |                |առնե- |__________________________|     |

|  |         |                |լով   |Տրանս-|Միգրացիոն    |Ընդ- |     |

|  |         |                |ֆոնը  |լոկա- |_____________|հա-  |     |

|  |         |                |      |ցիոն  |Ջրային|Օդային|Նուր |     |

|  |         |                |      |(Կ1)  |(Կ2)  |(Կ3)  |սանի-|     |

|  |         |                |      |      |      |      |տարա |     |

|  |         |                |      |      |      |      |կան  |     |

|  |         |                |      |      |      |      |(Կ4) |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|  |   1     |        2       |   3  |   4  |  5   |  6   |  7  |  8  |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|1.|Պղինձ    |pH 4,8-ով       |     3|   3,5|    72|     -|    3|    2|

|  |         |ացետատ-         |      |      |      |      |     |     |

|  |         |ամոնիումային    |      |      |      |      |     |     |

|  |         |բուֆերով կորզվող|      |      |      |      |     |     |

|  |         |շարժուն ձևեր    |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|2.|Քրոմ     |pH 4,8-ով       |     6|     6|     6|     6|    6|    2|

|  |         |ացետատ-         |      |      |      |      |     |     |

|  |         |ամոնիումային    |      |      |      |      |     |     |

|  |         |բուֆերով կորզվող|      |      |      |      |     |     |

|  |         |շարժուն ձևեր    |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|3.|Նիկել    |pH 4,8-ով       |     4|   6,7|    14|     -|    4|    2|

|  |         |ացետատ-         |      |      |      |      |     |     |

|  |         |ամոնիումային    |      |      |      |      |     |     |

|  |         |բուֆերով կորզվող|      |      |      |      |     |     |

|  |         |շարժուն ձևեր    |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|4.|Ցինկ     |pH 4,8-ով       |    23|    23|   200|     -|   37|    1|

|  |         |ացետատ-         |      |      |      |      |     |     |

|  |         |ամոնիումային    |      |      |      |      |     |     |

|  |         |բուֆերով կորզվող|      |      |      |      |     |     |

|  |         |շարժուն ձևեր    |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|5.|Մանգան   |pH 4,8-ով       |   140|   320|  1860|     -|  140|    3|

|  |սևահող   |ացետատ-         |      |      |      |      |     |     |

|  |         |ամոնիումային    |      |      |      |      |     |     |

|  |         |բուֆերով կորզվող|      |      |      |      |     |     |

|  |         |շարժուն ձևեր    |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|6.|Մանգան   |-»-             |    60|   220|  1000|     -|   60|    3|

|  |ճիմառատա-|                |      |      |      |      |     |     |

|  |մոխրանման|                |      |      |      |      |     |     |

|  |հող pH 4 |                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|7.|Մանգան   |-»-             |    80|   220|  1000|     -|   80|    3|

|  |ճիմառատա-|                |      |      |      |      |     |     |

|  |մոխրանման|                |      |      |      |      |     |     |

|  |հող      |                |      |      |      |      |     |     |

|  |pH 1,4-5,|                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|8.|Մանգան   |-»-             |   100|     -|  1600|     -|  100|    3|

|  |ճիմառատա-|                |      |      |      |      |     |     |

|  |մոխրանման|                |      |      |      |      |     |     |

|  |հող pH >6|                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|9.|Մանգան   |Կորզվող 0,1 և   |   700|  1600|  9300|     -|  700|    3|

|  |սևահողեր |H2 SO4          |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|10|Մանգան   |-»-             |   300|  1100|  5000|     -|  300|    3|

|  |ճիմառատա-|                |      |      |      |      |     |     |

|  |մոխրանման|                |      |      |      |      |     |     |

|  |հող pH 4 |                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|11|pH 5,1-6 |-»-             |   400|  1100|  5000|     -|  400|    3|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|12|pH >6    |-»-             |   500|  1100|  8000|     -|  500|    3|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|13|Կոբալտ   |Ամոնիանատրիու-  |     5|    25| >1000|     -|    5|    2|

|  |         |մային բուֆեր pH |      |      |      |      |     |     |

|  |         |3,5 գորշահողերի |      |      |      |      |     |     |

|  |         |համար և  4,7    |      |      |      |      |     |     |

|  |         |ճիմառատա-       |      |      |      |      |     |     |

|  |         |մոխրանման հողի  |      |      |      |      |     |     |

|  |         |համար           |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|14|Ջրում    |                |    10|    10|    10|     -|   25|    1|

|  |լուծվող  |                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|15|Համախառն |                |   4,5|   4,5|   4,5|     -|   50|    2|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|16|Համախառն |                |  1500|  3500| 15000|     -| 1500|    3|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|17|Համախառն |                |   150|   170|   350|     -|  150|    3|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|18|Համախառն |                |1000+ |1500+ | 2000+|     -|1000+|    3|

|  |         |                |100   |50    | 200  |      |100  |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|19|Համախառն |                |    32|    35|   260|     -|   32|    1|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|20|Համախառն |                |     2|     2|    15|     -|   10|    1|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|21|-»-      |                |   2,1|   2,1|  33,3|   2,5|    5|    1|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|22|-»-      |                |  20+1|  20+1|  30+2|     -| 30+2|    1|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|23|-»-      |                |   560|  1000|   560|  1000| 5000|    3|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|24|-»-      |                |   130|   180|   130|     -|  225|    2|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|25|Ծծմբային |                |   160|   180|   380|     -|  160|    3|

|  |միացու-  |                |      |      |      |      |     |     |

|  |թյուններ |                |      |      |      |      |     |     |

|  |(S):     |                |      |      |      |      |     |     |

|  |Տարերային|                |      |      |      |      |     |     |

|  |ծծումբ   |                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|26|Ծծմբա-   |                |   0,4|   160|   140|   0,4|  160|    3|

|  |ջրածին   |                |      |      |      |      |     |     |

|  |(H2 S)   |                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|27|Ծծմբաթթու|                |   160|   180|   380|     -|  160|    1|

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|28|Ածխի     |                |  3000|  9000|  3000|  6000| 3000|    2|

|  |ֆլոտա-   |                |   120|   800|   120|   800|  800|    3|

|  |ցիայի    |                |      |      |      |      |     |     |

|  |թափոններ |                |      |      |      |      |     |     |

|  |(ԱՖԹ)1   |                |      |      |      |      |     |     |

|  |Համալիր  |                |      |      |      |      |     |     |

|  |հատիկավոր|                |      |      |      |      |     |     |

|  |պարարտա- |                |      |      |      |      |     |     |

|  |նյութեր  |                |      |      |      |      |     |     |

|  |NPK      |                |      |      |      |      |     |     |

|  |(64:0:15)|                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|29|Հեղուկ   |                |    80|  >800|    80| >8000|  800|    3|

|  |համալիր  |                |      |      |      |      |     |     |

|  |պարարտա- |                |      |      |      |      |     |     |

|  |նյութեր  |                |      |      |      |      |     |     |

|  |NPK      |                |      |      |      |      |     |     |

|  |(10:4:0) |                |      |      |      |      |     |     |

|__|_________|________________|______|______|______|______|_____|_____|

|30|Բենզ(ա)- |                |  0,02|   0,2|   0,5|     -| 0,02|    1|

|  |պիրեն    |                |      |      |      |      |     |     |

._____________________________________________________________________.

(6-րդ աղյուսակը լրաց. 16.06.15 թիվ 25-Ն հրաման)

 

Հավելված 1

 

Հողի սանիտարական վիճակի գնահատման հիմնական ցուցանիշները` կախված

դրանց գործառնական նշանակությունից

 

._____________________________________________________________________.

|N |Ցուցանիշի անվանումը         |Հսկողության գործառնական գոտիներ      |

|  |                            |(տարածքների)                         |

|__|____________________________|_____________________________________|

|  |                            |Բնա-|Նախադպրո-|Ջրամատակա-  |Հանգստի  |

|  |                            |կա- |ցական,   |րարման,     |և  առող- |

|  |                            |վայր|դպրոցական|ջրահեռացման |ջարարական|

|  |                            |    |կազմակեր-|կառույցներ, |գոտիներ  |

|  |                            |    |պություն-|կոյուղագծեր,|(պուրակ, |

|  |                            |    |ներ, խաղա|օրվա        |զբոսայգի,|

|  |                            |    |հրապարակ,|կարգավորիչ  |լողափ)   |

|  |                            |    |բակերի   |ջրամբարներ, |         |

|  |                            |    |տարածքներ|մաքրման     |         |

|  |                            |    |         |կայաններ,   |         |

|  |                            |    |         |պոմպա-      |         |

|  |                            |    |         |կայաններ,   |         |

|  |                            |    |         |աղբավայրեր  |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|1 |             2              | 3  |    4    |     5      |    6    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|1 |Սանիտարական թիվ             | + -|   + -   |     + -    |    -    |

|  |(սպիտակուցային ազոտի        |    |         |            |         |

|  |հարաբերությունը ընդհանուր   |    |         |            |         |

|  |օրգանական ազոտին)           |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|2 |Ամոնիումի ազոտ, մգ/կգ       | +  |    +    |      +     |    +    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|3 |Նիտրատային ազոտ, մգ/կգ      | +  |    +    |      +     |    +    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|4 |Քլորիդներ, մգ/կգ            | + -|    + -  |      + -   |    + -  |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|5 |pH                          | + -|    + -  |      + -   |    + -  |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|6 |Թունաքիմիկատներ (մնացորդային| +  |    +    |      +     |    +    |

|  |քանակներ), մգ/կգ            |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|7 |Ծանր մետաղներ, մգ/կգ        | +  |    +    |      +     |    + -  |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|8 |Նավթ և  նավթամթերքներ, մգ/կգ| +  |    + -  |      +     |    + -  |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|9 |Ցնդող ֆենոլներ, մգ/կգ       | +  |    + -  |      +     |    +    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|10|Ծծմբային միացություններ,    | +  |    + -  |      +     |    +    |

|  |մգ/կգ                       |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|11|Դետերգենտներ, մգ/կգ         | +  |    + -  |      +     |    +    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|12|Կանցերոգեն նյութեր, մգ/կգ   | +  |    +    |      +     |    +    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|13|Մկնդեղ, մգ/կգ               | +  |    +    |      +     |    +    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|14|Պոլիքլորացված բիֆենիլներ,   | +  |    +    |      +     |    + -  |

|  |մգ/կգ                       |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|15|Ցիանիդներ, մգ/կգ            | +  |    +    |      +     |    +    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|16|Ռադիոակտիվ նյութեր, Կի/գ    | +  |    +    |      +     |    +    |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|17|Մակրոքիմիական               | + -|    + -  |      +     |    + -  |

|  |պարարտանյութեր, /կգ         |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|18|Միկրոքիմիական               | + -|    + -  |      +     |    + -  |

|  |պարարտանյութեր, գ/կգ        |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|19|Աղիքային ցուպիկի խմբի       | +  |    +    |      +     |    +    |

|  |մանրէներ` (ԱՑԽՄ) կամ        |    |         |            |         |

|  |ընդհանուր կոլիձև  մանրէներ  |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|20|Էնտերոկոկեր (ֆեկալ ստրեպ-   | +  |    +    |      +     |    +    |

|  |տոկոկեր), ինդեքս            |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|21|Աղիքային խմբի ախտածին       | +  |    +    |      +     |    +    |

|  |մանրէներ (համաճարակային     |    |         |            |         |

|  |ցուցումով), ինդեքս          |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|22|Հելմինթների ձվիկներ և       | +  |    +    |      +     |    +    |

|  |թրթուրներ (կենսունակ),      |    |         |            |         |

|  |նմուշ/կգ                    |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|23|Աղիքային ախտածին միաբջիջների| +  |    +    |      +     |    +    |

|  |ցիստեր, նմուշ/100 գ         |    |         |            |         |

|__|____________________________|____|_________|____________|_________|

|24|Սինատրոպ ճանճերի թրթուրներ  | +  |    +    |      +     |    +    |

|  |և  հարսնյակներ, նմուշ/      |    |         |            |         |

|  |20 X 20 մակերեսով հողում    |    |         |            |         |

._____________________________________________________________________.

 

«+» նշանը - ցույց է տալիս հողի սանիտարական վիճակի գնահատման ժամանակ ցուցանիշների որոշման պարտադիր լինելը,

«-» նշանը - ոչ պարտադիր ցուցանիշ,

«+ -» նշանը - պարտադիր ցուցանիշ աղտոտման աղբյուրի առկայության պայմաններում:

 

Հավելված 2

 

Աղտոտվածության աստիճանից կապված հողի օգտագործման առաջարկները

 

._____________________________________________________________________.

|Հողի          |Հողի օգտագործման առաջարկ                              |

|աղտոտվածության|                                                      |

|դասը          |                                                      |

|______________|______________________________________________________|

|Մաքուր        |Օգտագործում առանց սահմանափակման                       |

|______________|______________________________________________________|

|Թույլատրելի   |Օգտագործում առանց սահմանափակման, բացառությամբ բարձր   |

|              |խոցելիության օբյեկտների` մանկական, դպրոցական          |

|              |կազմակերպությունների, բնակելի կառուցապատման           |

|              |տարածքների, սպորտային, խաղային, մանկական, հանգստի     |

|              |հրապարակների, հանգստի (ռեկրեացիոն), առողջարանային     |

|              |գոտիների, ջրային օբյեկտների, ջրմուղների               |

|______________|______________________________________________________|

|Չափավոր       |Շինարարության ընթացքում խրամատների և  փոսերի լցման    |

|վտանգավոր     |համար` կանաչապատման համար նախատեսված տարածքներում,    |

|              |վրայից ավելացնելով 0,2 մ շերտով մաքուր գրունտ         |

|______________|______________________________________________________|

|Վտանգավոր     |Սահմանափակ օգտագործում շինարարության ընթացքում        |

|              |փորվածքների լցման համար, վրայից ավելացնելով ոչ պակաս  |

|              |0,5 մ շերտով մաքուր գրունտ: Համաճարակային վտանգի      |

|              |առկայության դեպքում հիգիենիկ հակահամաճարակային        |

|              |հսկողության մարմինների առաջարկությամբ կատարվում է     |

|              |ախտահանում (դեզինվազիա) հետագա լաբորատոր հսկողությամբ:|

|______________|______________________________________________________|

|Արտակարգ      |Տեղափոխում և  օգտահանում հատուկ պոլիգոններում:        |

|վտանգավոր     |Համաճարակային վտանգի առկայության դեպքում հիգիենիկ     |

|              |հակահամաճարակային հսկողություն իրականացնող մարմինների |

|              |առաջարկությամբ կատարվում է ախտահանում (դեզինվազիա)`   |

|              |հետագա լաբորատոր հսկողությամբ:                        |

._____________________________________________________________________.

 

Հավելված 3

 

ՔԻՄԻԱԿԱՆ, ՄԱՆՐԷԱԲԱՆԱԿԱՆ ԵՎ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՆՄՈՒՇԱՌՄԱՆ ԵՎ ՆՄՈՒՇՆԵՐԻ ՆԱԽԱՊԱՏՐԱՍՏՄԱՆ ՄԵԹՈԴԱԿԱՆ ՑՈՒՑՈՒՄՆԵՐ

 

1. ՍԱՐՔԱՎՈՐՈՒՄՆԵՐ, ՆՅՈՒԹԵՐ, ՌԵԱԿՏԻՎՆԵՐ

Բահեր ըստ ԳՕՍՏ 19596-74

Հողային դանակներ ըստ ԳՕՍՏ 23707-79

Պոլիէթիլենային և պոլիստիրոլային դանակներ

Հողային հորատներ

Սառնարան 4 o C մինչև 6 o C ջերմաստիճանի պահպանմամբ

Պայուսակ սառնարաններ

Ընդհանուր օգտագործման լաբորատոր կշեռքներ ըստ ԳՕՍՏ 24104-80 200 և 1000 գ առավելագույն բեռնվածությունով

Էմալապատ (Կյուվետներ) տաշտակներ

Ապակյա բյուրեղարարնար

Հողային մաղեր 0,25, 0,5, 1, 3 մմ ցանցով ըստ ԳՕՍՏ 3584-73

Ապակյա լաբորատոր սպիրտայրոցներ ըստ ԳՕՍՏ 10090-74

Ճենապակյա հավանգներ և վարսանդներ ԳՕՍՏ 9147-80

Հասպիսյա հավանգներ և վարսանդներ, ագաթե կամ հալեցված կորունդից

Լայնաբերան ապակյա սրվակներ կամ բանկաներ հղկախցաններով 300, 500, 800, 1000 սմ3 տարողությամբ

Սննդային պոլիէթիլենից կամ պոլիստիրոլային բանկաներ կամ տուփեր

Մետաղական մածկաթիակ ըստ ԳՕՍՏ 19126-79

Պլաստմասսե մածկիչներ ըստ ԳՕՍՏ 19126-79

Գոգաթիակ

Փաթեթավորման թուղթ ըստ ԳՕՍՏ 8273-75

Բժշկական մոմլաթ

Յուղաթուղթ ըստ ԳՕՍՏ 892-70

Գործվածքից պարկիկներ

Պոլիէթիլենային ծրարներ և թաղանթներ

Մագաղաթ ըստ ԳՕՍՏ 2995-73

Ստերիլ բամբակ-թանզիֆե խծուծներ

Ստվարաթղթե տուփեր

Աղաթթու ըստ ԳՕՍՏ 3118-77 մաքուր անալիզի համար (r, g, a), 3 և 10% զանգվածային բաժնով լուծույթ

Նատրիումի հիդրօքսիդ ըստ ԳՕՍՏ 4328-77

Էթիլ սպիրտ ռեկտիֆիկացված տեխնիկական ըստ ԳՕՍՏ 18300-72

Ֆորմալին տեխնիկական ըստ ԳՕՍՏ 1625-75, բարձր տեսակի, 3% լուծույթ

Նատրիումի քլորիդ ըստ ԳՕՍՏ 4233-77, 0,83% իզոտոնիկ լուծույթ

 

2. ՆԱԽԱՊԱՏՐԱՍՏՈՒՄ ՆՄՈՒՇԱՌՄԱՆ ՀԱՄԱՐ

Քիմիական, մանրէաբանական և սանիտարամակաբուծաբանական հետազոտությունների համար նմուշառումը կատարում են տարին մեկ անգամից ոչ պակաս: Ծանր մետաղներով աղտոտման վերահսկման համար նմուշառումը կատարում են 3 տարին 1 անգամից ոչ պակաս: Մանկապարտեզների, բուժկանխարգելիչ կազմակերպությունների և հանգստյան գոտիների հողի աղտոտման վերահսկման համար նմուշառումը կատարում են տարին 2 անգամից ոչ պակաս` գարնանը և աշնանը:

Վերահսկման ենթակա տարածքում կատարում են տեղանքի զննումներ, ըստ զննումների տվյալների և առկա փաստաթղթերի (արդյունաբերական ձեռնարկությունների Սահմանային Թույլատրելի Արտանետումների, արտահոսքերի տվյալներ և այլն) լրացնում են հետազոտվող հողամասի անձնագիրը (հավելված 1) և կատարում են հողի նկարագրում (հավելված 1.5.4):

Արդյունաբերական ձեռնարկությունների կողմից աղտոտվող հողի հսկողությունը կատարելիս նմուշառման համար հողակտորները ընտրում են «քամու վարդեր»-ի վեկտորներին զուգահեռ:

Տեղանքի ռելիեֆի անհամասեռության դեպքում նմուշառման տեղամասերը տեղադրում են ռելիեֆի բաղադրիչներով:

Քարտեզների և հատակագծերի վրա նշում են աղտոտման աղբյուրի, նմուշառման տեղամասերի և կետային նմուշառման վայրերի տեղադրումը: Նմուշառման տեղամասերը տեղադրում են ըստ ԳՕՍՏ 17.4.3.01-83:

Նմուշառման տեղամասերը զետեղում են միատարր հողային և բուսական ծածկույթով հողամասերում, հաշվի առնելով նաև հիմնական հողային տարբերակների տնտեսական օգտագործումը: Նմուշառման տեղամասերի նկարագրությունը կատարվում է համաձայն N 2 հավելվածի:

Գյուղատնտեսական անդաստանների հողի աղտոտման վերահսկման համար, կախված աղտոտման աղբյուրի բնույթից, ցանքսային կուլտուրաներից և տեղամասի ռելիեֆից ամեն 0,5-20,0 հա տարածքի համար զետեղում են 1-ից ոչ պակաս նմուշառման տեղամաս` 10 X 10 քմ-ից ոչ պակաս մակերեսով:

Արդյունաբերական աղտոտման գոտում գտնվող հողի սանիտարական վիճակի հսկողության համար նմուշառման տեղամասի մակերեսները զետեղում են այն տարածքում, որը հավասար է սանիտարապաշտպանական գոտու եռապատկին:

Մանկապարտեզների, խաղահրապարակների, աղբահորերի, աղբարկղերի և փոքր մակերես զբաղեցնող այլ օբյեկտների հողի սանիտարական վիճակի հսկողության համար նմուշային մակերեսի մեծությունը պետք է լինի 5 X 5 մ ոչ ավելի:

 

3. ՀՈՂԻ ՆՄՈՒՇԱՌՈՒՄ

Կետային նմուշները ընտրում են նմուշային մակերեսի 1 կամ մի քանի շերտերից կամ հորիզոններից ծրարի մեթոդով, անկյունագծով կամ այլ եղանակով, հաշվի առնելով, որ ամեն մի նմուշ ներկայացնի հողի մի մաս, որը բնորոշ է գենետիկ հորիզոններին, կամ տվյալ տեսակի հողի շերտին: Կետային նմուշների քանակը պետք է համապատասխանի ԳՕՍՏ 17.4.3/01-83-ին: Կետային նմուշները վերցնում են դանակով կամ մածկիչով, կամ հողային հորատով: Միացյալ նմուշը կազմում են խառնելով կետային նմուշները, որոնք ընտրվել են մեկ նմուշառման տեղամասից: Քիմիական հետազոտության համար միացյալ նմուշը կազմում են ոչ պակաս, քան 5 կետային նմուշներից, որոնք վերցվել են 1 նմուշառման տեղամասից: Միացյալ նմուշի զանգվածը պետք է լինի 1 կգ-ից ոչ պակաս:

Մակերեսային բաշխվող նյութերով` նավթ, նավթամթերքներ, ծանր մետաղներ և այլն, աղտոտման վերահսկման համար կետային նմուշները ընտրում են շերտ-շերտ 0-5 և 5-20 սմ խորությունից 200-ական գրամից ոչ ավելի զանգվածով: Հեշտ միգրացվող նյութերով աղտոտման վերահսկման համար կետային նմուշները վերցվում են գենետիկական հորիզոններով հողային կտրվածքի ամբողջ խորությամբ:

Կետային նմուշների վերցման և միացյալ նմուշի կազմման ժամանակ պետք է բացառվի դրանց երկրորդային աղտոտման հնարավորությունը: Ծանր մետաղների որոշման համար նախատեսված հողի կետային նմուշները վերցնում են մետաղ չպարունակող գործիքով: Կետային նմուշներ վերցնելուց առաջ փորիչի պատը կամ կեռնի մակերեսը պետք է մաքրել պոլիէթիլենային կամ պոլիսթիրոլային դանակով կամ պլաստմասսե մածկիչով: Ցնդող քիմիական նյութերի համար նախատեսված հողի կետային նմուշները անհրաժեշտ է միանգամից տեղադրել հղկախցանով սրվակների կամ ապակյա բանկաների մեջ, լցնելով դրանք ամբողջությամբ մինչև խցանը:

Պեստիցիդների որոշման համար նախատեսված հողի կետային նմուշները պետք չէ վերցնել պոլիէթիլենային կամ պլաստմասսե տարաների մեջ:

Մանրէաբանական հետազոտության համար մեկ նմուշառման տեղամասից կազմում են 10 միացյալ նմուշ:

Յուրաքանչյուր միացյալ նմուշը կազմում են 3 կետային նմուշներից, յուրաքանչյուրը 200-ից մինչև 250 գ զանգվածով, որոնք ընտրված են շերտ-շերտ 0-5 սմ և 5-20 սմ խորությունից: Մանրէաբանական հետազոտության համար նախատեսված հողի նմուշների կրկնակի աղտոտումը կանխելու նպատակով այն պետք է վերցնել ասեպտիկայի օրենքների պահպանումով` մանրէազերծված գործիքով, խառնել մանրէազերծ մակերեսի վրա և տեղադրել մանրէազերծված տարայի մեջ:

Հելմինթոլոգիական հետազոտության համար յուրաքանչյուր նմուշառման տեղամասից վերցնում են մեկ միացյալ նմուշ 200 գ զանգվածով, որը կազմված է տասը կետային նմուշներից, յուրաքանչյուրը 20 գ զանգվածով: Կետային նմուշները վերցվում են շերտ-շերտ 0-5 սմ և 5-10 սմ խորությունից: Անհրաժեշտության դեպքում նմուշառումը կատարում են հողի խորին շերտերից և գենետիկական հորիզոններով:

Աղիքային ախտածին նախակենդանիների հայտնաբերման համար նմուշը վերցվում է հողի մակերեսից և մինչև 10 սմ խորությունից 300 գ-ից ոչ ավելի զանգվածով: Հողի ավելի խորը շերտերում ցիստեր չեն հայտնաբերվում: Վերցրած նմուշը տեղավորում են կափարիչով ապակյա տարայի մեջ: Հետազոտությունը կատարում են նմուշը վերցնելուց 48 ժամվա ընթացքում` պահպանելով սառնարանում 2-6 o C ջերմաստիճանում: Նախակենդանիների կենսունակությունը պահպանելու նպատակով հողի նմուշին ավելացնում են նատրիումի քլորիդի 0,85%-ոց լուծույթ:

Բոլոր միացյալ նմուշները պետք է գրանցվեն մատյանում և համարակալվեն: Յուրաքանչյուր նմուշի համար պետք է լրացվի ուղեկցող կտրոն ըստ հավելված 1.5.3-ի:

Հողի նմուշների տեղափոխման և պահպանման ընթացքում պետք է ձեռնարկվեն միջոցառումներ դրանց երկրորդային աղտոտումը կանխելու նպատակով:

Քիմիական հետազոտության համար նախատեսված հողի նմուշները չորացնում են մինչև օդաչորային վիճակը ըստ ԳՕՍՏ 5180-75: Օդաչորային նմուշները պահում են կտորե պարկերում, ստվարաթղթե տուփերում կամ ապակյա տարայում: Ցնդող և քիմիական անկայուն նյութերի որոշման համար նախատեսված հողի նմուշները անմիջապես տեղափոխում են լաբորատորիա և ենթարկում անալիզի:

Եթե անալիզը հնարավոր չէ կատարել 1 օրվա ընթացքում, ապա հողի նմուշները պահպանվում են սառնարանում 4-5 o C ջերմաստիճանում 24 ժամից ոչ ավելի: Աղիքային ցուպիկների և էնտերոկոկերի հետազոտության համար հողի նմուշը պահպանվում է սառնարանում 3 օրից ոչ ավելի:

Հելմինթոլոգիական հետազոտության համար նախատեսված հողի նմուշները նմուշառումից անմիջապես հետո տեղափոխում են լաբորատորիա: Եթե հնարավոր չէ անմիջապես կատարել հետազոտություն, նմուշները պահպանում են սառնարանում 4-5 o C ջերմաստիճանում:

Բիոհելմինթների ձվիկների նկատմամբ հետազոտման համար հողը առանց մշակման պահպանման են 7 օրից ոչ ավելի, իսկ գեոհելմինթների նկատմամբ հետազոտման համար` 1 ամսից ոչ ավելի: Նմուշների պահպանման ժամանակ գեոհելմինթների ձվիկների չորացումը և թրթուրների զարգացումը կանխելու նպատակով հողը խոնավացնում են և ենթարկում աերացիայի շաբաթը մեկ անգամ, որի համար նմուշները հանում են սառնարանից և թողնում են 3 ժամ սենյակային ջերմաստիճանում, խոնավացնում են ջրով ըստ ջրազրկման աստիճանի և նորից տեղադրում են սառնարանում:

Մեկ ամսից ավելի հողի նմուշների պահպանման անհրաժեշտության դեպքում օգտագործում են կոնսերվացնող միջոցներ` հողը տեղափոխում են բյուրեղարարի մեջ, ավելացնում են 3%-անոց ֆորմալինի լուծույթ, որը պատրաստվում է 0,85% -անոց նատրիումի քլորիդի իզոտոնիկ լուծույթով (Բարբագալլոյի հեղուկ) կամ 3%-անոց աղաթթվի լուծույթ, այնուհետև տեղադրում են սառնարանում:

 

4. ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՊԱՏՐԱՍՏՈՒՄ

4.1 Քիմիական նյութերի որոշման համար լաբորատորիայում հողի նմուշը փռում են թղթի կամ կալկայի վրա և խոշոր գնդիկները տրորում են վարսանդով: Այնուհետև ընտրում են ներառումները` բույսերի արմատները, միջատները, քարերը, ապակին, ածուխը, կենդանիների ոսկորները, ինչպես նաև նորագոյացությունները` գիպսի բյուրեղաբույլը, կրային խորդակները և այլն: Հողը տրորում են հավանգի մեջ վարսանդով և մաղում են 1 մմ անցքեր ունեցող մաղով: Ընտրված նորագոյացությունները հետազոտում են առանձին, դրանց նախապատրաստումը հետազոտության համար կատարում են այնպես, ինչպես հողի նմուշը: Հանքային կոմպոնենտների համախառն պարունակությունը որոշելու համար մաղված նմուշից վերցնում են ներկայացուցչական նմուշ 20 գրամից ոչ ավելի զանգվածով և տրորում են ագաթե, հասպիսյա կամ հալեցված կորունդից պատրաստված հավանգում մինչև դիմափոշային վիճակը:

Ցնդող նյութերի պարունակությունը որոշելու համար հողի կշռուկները վերցնում են առանց 4.1 կետերում նշված նախնական գործողությունների:

Մանրէաբանական հետազոտության համար հողի նմուշների պատրաստումը կատարում են ինչպես նշված է 4.1 կետում, սակայն խիստ պահպանելով ասեպտիկայի կանոնները` հողը փռում են մանրէազերծ մակերեսի վրա, բոլոր գործողությունները կատարում են մանրէազերծված գործիքներով, մաղում են մանրէազերծված 3 մմ անցքեր ունեցող մաղով, որը ծածկված է մանրէազերծված թղթով: Հողը տրորում են մանրէազերծ հավանգում: Հելմինթոլոգիական հետազոտության համար հողը նախապատրաստում են ինչպես նշված է 4.1 կետում:

 

ՀԵՏԱԶՈՏՎՈՂ ՀՈՂԱՄԱՍԻ ԱՆՁՆԱԳԻՐ

 

1. Հողամասի համարը -------------------------------------------------

2. Հողամասի հասցեն և նրա կապը աղտոտման աղբյուրի հետ ---------------

3. Հետազոտման ամսաթիվը ---------------------------------------------

4. Հողամասի չափերը -------------------------------------------------

5. Հողի անվանումը --------------------------------------------------

6. Ռելիեֆ (մակերևութապատկեր) --------------------------------------

7. Գրունտային ջրերի մակարդակը --------------------------------------

8. Տարածքի բուսական ծածկույթը --------------------------------------

9. Աղտոտման աղբյուրի բնութագիրը (արտադրության բնույթը, օգտագործվող հումքը, արտադրության հզորությունը, գազափոշային արտանետումների ծավալը, հեղուկ և կոշտ թափոններ, հեռավորությունը բնակելի շենքերից, խաղային հրապարակներից, ջրառման տեղերից և այլն ------------

10. Հողամասի օգտագործման բնույթը հետազոտվող տարում (արտադրություն, գյուղատնտեսական հանդավայր, ճանապարհի շերտի օտարացում, մանկական խաղահրապարակ և այլն) --------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

11. Նախորդ տարիներին հողամասի օգտագործման վերաբերյալ տեղեկություններ (մելիորացիա, ցանքաշրջանառություն, քիմիական միջոցների օգտագործում, աղբակույտերի առկայություն, մաքրման սարքավորումներ և այլն) -------------

------------------------------------------------------------------------

    ԿԱՏԱՐՈՂ`                 ՍՏՈՐԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆ                 ՊԱՇՏՈՆԸ

 

ՆՄՈՒՇԱՌՄԱՆ ՏԵՂԱՄԱՍԻ ՆԿԱՐԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆ

«-----» ----------------- 200 թ.

 

1. Հետազոտվող տեղամասի համարը --------------------------------------

2. Նմուշառման հրապարակի համարը -------------------------------------

3. Նմուշառման հրապարակի հասցեն -------------------------------------

4. Ռելիեֆ ----------------------------------------------------------

5. Հողի անվանումը մեխանիկական կազմի նշումով ------------------------

------------------------------------------------------------------------

6. Բուսական ծածկույթը ----------------------------------------------

7. Հանդավարը և նրա կուլտուրալ վիճակը ------------------------------

8. Հողի բնորոշ հատկությունները (ճահճացում, աղայնացում, կարբոնատացում և այլն) -- ------------------------------------------------------------

9. Հողագրունտային ջրերի առկայություն -------------------------------

10. Տնտեսական օգտագործման բնույթը ----------------------------------

11. Անտրոպոգեն ծագում ունեցող ներառումների առկայություն (քարեր, ռետին, ապակի, շինարարական և կենցաղային աղբ և այլն) --------------------------

 

    ԿԱՏԱՐՈՂ`                 ՍՏՈՐԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆ                 ՊԱՇՏՈՆԸ

 

ՈՒՂԵԿՑՈՂ ԿՏՐՈՆ

 

1. Նմուշառման ամսաթիվը և ժամը -------------------------------------

2. Հասցեն ----------------------------------------------------------

3. Տեղամասի համարը -------------------------------------------------

4. Փորձադաշտի համարը -----------------------------------------------

5. Միացյալ նմուշի համարը, հորիզոնը (շերտը), նմուշառման խորությունը -

------------------------------------------------------------------------

6. Նմուշառման օրվա օդերևութաբանական պայմանների բնութագիրը ---------

------------------------------------------------------------------------

7. Նմուշառման ժամանակ հայտնաբերված առանձնահատկությունները (արևով լուսավորումը, քիմիական միջոցների օգտագործումը, գյուղատնտեսական մեքենաներով հողի մշակման տեսակները, աղբակույտերի մաքրման կառույցների առկայությունը և այլն) ------------------------------------------------------------------

8. Այլ առանձնահատկություններ ---------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

 

    ԿԱՏԱՐՈՂ`                 ՍՏՈՐԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆ                 ՊԱՇՏՈՆԸ

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
25.01.2010
N 01-Ն
Հրաման