Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՄՇԱԿՄԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՄՇԱԿՄԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ 2010 ԹՎԱԿԱՆԻ ԾՐԱԳԻՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ (1-Ի ...

 

 

040.0608.250510

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

29 ապրիլի 2010 թվականի N 608-Ն

 

i

ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՄՇԱԿՄԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ 2010 ԹՎԱԿԱՆԻ ԾՐԱԳԻՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(1-ին մաս)

 

Համաձայն «Ստանդարտացման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 15-րդ հոդվածի 2-րդ կետի «բ» ենթակետի և ի կատարումն Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2009 թվականի դեկտեմբերի 24-ի N 1522-Ն որոշման 15-րդ կետի 1-ին ենթակետի` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

1. Հաստատել`

1) Ստանդարտների մշակման ծառայությունների 2010 թվականի ծրագիրը` համաձայն N 1 հավելվածի.

2) «Հայաստանի Հանրապետության 2010 թվականի պետական բյուջեի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի N 1 հավելվածի բյուջետային ծախսերի գործառական դասակարգման 04 բաժնի 01 խմբի 01 դասի «03. Ստանդարտների մշակման ծառայություններ» ծրագրի շրջանակներում իրականացվող ստանդարտացման 2010 թվականի աշխատանքների ցանկը` համաձայն N 2 հավելվածի:

2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակմանը հաջորդող օրվանից:

 

ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ

2010 ԹՎԱԿԱՆԻ ՄԱՅԻՍԻ 25-ԻՆ

 

Հավելված N 1

ՀՀ կառավարության

2010 թվականի ապրիլի 29-ի

N 608-Ն որոշման

 

2010 ԹՎԱԿԱՆԻ ԾՐԱԳԻՐ ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՄՇԱԿՄԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ

 

I. ԾՐԱԳՐԻ ՄՇԱԿՄԱՆ ՀԻՄՔԵՐԸ

 

Ծրագրի մշակման համար հիմք են հանդիսացել`

1) «Ստանդարտացման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքը.

2) կոնստրուկտորական փաստաթղթերի միասնական համակարգի մշակման համար` Հայաստանի Հանրապետությունում շուրջ 27 կազմակերպության կողմից իրականացվող արտադրանքների կոնստրուկտորական փաստաթղթերի մշակումը, այդ թվում` 10 ռազմական արդյունաբերության արտադրանքների: «Լեզվի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի հիման վրա կոնստրուկտորական փաստաթղթերի մշակումը պետք է իրականացվի հայերենով: Հաշվի առնելով նաև այն հանգամանքը, որ ներկա համակարգչային տեխնիկան հնարավորություններ է տալիս կոնստրուկտորական փաստաթղթերի մշակումը հիմնականում իրականացնել էլեկտրոնային տարբերակով, ապա դրանց ձևակերպմանը ներկայացվող անհրաժեշտ պահանջները պետք է սահմանվեն կոնստրուկտորական փաստաթղթերի միասնական համակարգի ազգային ստանդարտներով.

3) ստանդարտների ազգային ֆոնդի համալրումը նոր ստանդարտներով: Ստանդարտացման տեղեկատվական աշխատանքների արդյունքում հրատարակվող Հայաստանի Հանրապետության ստանդարտների կատալոգը և եռամսյակային տեղեկատուները:

 

II. ԾՐԱԳՐԻ ՆՊԱՏԱԿՆԵՐԸ ԵՎ ԴՐԱ ԻՐԱԿԱՆԱՑՈՒՄԻՑ ԱԿՆԿԱԼՎՈՂ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԸ

 

Ծրագրի նպատակներն են`

1) ազգային ստանդարտների մշակումը.

2) ստանդարտացման միջազգային, եվրոպական և միջպետական կազմակերպությունների հետ համագործակցությունը և աշխատանքների կազմակերպումը.

3) ստանդարտացման ազգային ֆոնդի վարման և տեղեկատվական սպասարկման աշխատանքների կազմակերպումը:

Ծրագրի իրականացումից ակնկալվող արդյունքներն են`

1) ազգային ստանդարտների ծրագրի միջոցով մշակվում են միջազգային և եվրոպական ստանդարտներին ներդաշնակ ստանդարտներ, որոնք կոչված են ապահովելու Հայաստանի Հանրապետության տնտեսության տարբեր ճյուղերի զարգացման ու մրցունակության բարձրացման նախադրյալները: Կիրառելով այդ ստանդարտները` հայրենական արտադրողները հնարավորություն կունենան ապահովելու տեխնիկական կանոնակարգերով սահմանված պահանջները և արտադրել միջազգային շուկայում մրցունակ արտադրանք.

2) ստանդարտացման միջազգային, եվրոպական և միջպետական կազմակերպությունների հետ համագործակցությունը և աշխատանքների կազմակերպման ծրագիրը հնարավորություն է տալիս մասնակցելու Ստանդարտացման միջազգային կազմակերպության (ԻՍՕ), Ստանդարտացման եվրոպական կոմիտեի (ՍԵՆ) և ԱՊՀ Ստանդարտացման միջպետական խորհրդի և դրանց ստանդարտացման տեխնիկական հանձնաժողովների աշխատանքներին, կիրառել այդ կազմակերպությունների կողմից ընդունված ստանդարտները, ներկայացնել նրանց կողմից մշակված ստանդարտների նախագծերի վերաբերյալ Հայաստանի Հանրապետության շահագրգիռ մարմինների և Ստանդարտների ազգային ինստիտուտի առաջարկությունները` դրանով նպաստելով հայրենական արտադրողների կողմից արտադրված և մատուցված ծառայությունների արտահանմանն ինչպես միջազգային, այնպես էլ տարածաշրջանային (եվրամիության և ԱՊՀ երկրներ) շուկաներ: Բացի դրանից` հանդիսանալով նշված միջազգային ստանդարտացման կազմակերպությունների անդամ, Ստանդարտների ազգային ինստիտուտը պարտավոր է անմասն չմնալ այդ կազմակերպությունների աշխատանքից և ակտիվորեն մասնակցել հրավիրվող խորհրդակցություններին և տարեկան վեհաժողովներին: Այդպիսի մասնակցությունը բարձրացնում է Հայաստանի Հանրապետության հեղինակությունը միջազգային ասպարեզում և ամեն անգամ թույլ է տալիս հիմք դնել տարբեր շահագրգիռ կազմակերպությունների հետ նոր շահավետ համագործակցությանը.

3) ստանդարտների ազգային ֆոնդի վարման և տեղեկատվական սպասարկման ծրագիրը հնարավորություն է տալիս Հայաստանի Հանրապետությանն ունենալու միջազգային, եվրոպական, միջպետական և այլ պետությունների, ինչպես նաև ազգային ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթերի ֆոնդ, պետական կառավարման և տեղական ինքնակառավարման մարմիններին, պետական ու մասնավոր ընկերություններին, անհատ ձեռնարկատերերին, քաղաքացիներին և բոլոր այլ շահագրգիռ անձանց ապահովելու անհրաժեշտ և պահանջված ստանդարտներով, խորհրդատվությամբ և տեղեկատվությամբ:

 

III. ԾՐԱԳՐԻ ԻՐԱԿԱՆԱՑՄԱՆ ՍԿԶԲՈՒՆՔՆԵՐԸ

 

Ծրագրի իրականացման սկզբունքներն են`

1) ազգային ստանդարտները միջազգային և եվրոպական ստանդարտներին ներդաշնակեցումը.

2) ստանդարտացման միջազգային, եվրոպական և միջպետական կազմակերպությունների հետ ստանդարտացման աշխատանքների ակտիվացումը.

3) ստանդարտացման աշխատանքներին շահագրգիռ կողմերի մասնակցության ակտիվացումը, ինչպես նաև ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթերի վերաբերյալ տեղեկատվական աշխատանքների ծավալի ընդլայնումը:

 

IV. ԾՐԱԳՐԱՅԻՆ ՄԻՋՈՑԱՌՈՒՄՆԵՐԻ ՀԱՄԱԿԱՐԳԸ

 

1. Ստանդարտացման աշխատանքները

Միջազգային և եվրոպական ստանդարտների ընդունման գործընթացն ավելի կատարելագործելու նպատակով անհրաժեշտ է վերանայել «Միջազգային և տարածաշրջանային ստանդարտները որպես ազգային ստանդարտներ ընդունման կանոնները և մեթոդները» ազգային ստանդարտը` ներառելով ստանդարտների ուղղակի ընդունման այլ մեթոդներ` սահմանելով մեթոդների ընտրման չափանիշները: Ստանդարտացման աշխատանքների բարեփոխումների կարևոր ուղղություններից է գործող ստանդարտների ազգային ֆոնդի արդիականացման և դրանք միջազգային պահանջներին համապատասխանեցման աշխատանքները: Այս լայնամասշտաբ աշխատանքները կանոնակարգված կազմակերպելու համար կպահանջվի ստանդարտների տեխնիկական հանձնաժողովների, աշխատանքային խմբերի ստեղծում և աշխատանքների կազմակերպում: Համապետական խնդիրների լուծման գործընթացում ստանդարտացման դերի բարձրացման և այդ աշխատանքներում պետության աջակցությունն ապահովելու համար անհրաժեշտ է`

1) հաստատել ստանդարտացման հետագա զարգացման գերակա ուղղությունները միջնաժամկետ ժամանակահատվածում.

2) տնտեսության ճյուղերի զարգացման ծրագրերում (այդ թվում` պետական գնումների) ազգային ստանդարտների կիրառման մեխանիզմների մշակում.

3) ազգային ստանդարտների մշակման գործընթացում գործադիր մարմինների, գիտական և հասարակական կազմակերպությունների, ձեռներեցների և սպառողների ներկայացուցիչների ներգրավման մեխանիզմների ներդրում.

4) տեղեկատվական և սոցիալ-տնտեսական դասակարգիչների մշակման մեխանիզմների ապահովում` դրանք ներդաշնակեցնելով եվրամիության դասակարգիչներին:

 

2. Ինստիտուցիոնալ բարեփոխումները

1) ստանդարտացման ազգային համակարգի հետագա զարգացման գործընթացում կարևորվում է համակարգի ինստիտուցիոնալ հստակ բարեփոխումները, որոնք կապահովեն միջազգային և եվրոպական գործելակարգի մեխանիզմների ներդրումը.

2) ստեղծել ստանդարտացման տեխնիկական խորհուրդ` իր կանոնադրությամբ և հստակ գործառույթներով, որտեղ իրենց համաձայնությամբ կներգրավվեն պետական կառավարման մարմինների, գիտությունների ազգային ակադեմիայի, գիտատեխնիկական ինստիտուտների, անհատ ձեռնարկատերերի, հասարակական կազմակերպությունների և սպառողների ներկայացուցիչներ.

3) անցկացնել մոնիթորինգ հանրապետությունում գործող գիտատեխնիկական ինստիտուտների գործունեության ուղղությամբ և դրանց հենքի վրա հնարավոր ստանդարտացման տեխնիկական հանձնաժողովների ստեղծում.

4) մշակել և ներդնել համագործակցության նոր մոդել ստանդարտացման ազգային մարմնի և հանրապետության գիտատեխնիկական ինստիտուտների միջև:

 

3. Միջազգային և եվրոպական ստանդարտացման համագործակցության

կատարելագործումը

Ստանդարտների ազգային ինստիտուտը 1997 թվականից Ստանդարտացման միջազգային կազմակերպության (ԻՍՕ) լիիրավ և 2007 թվականից Ստանդարտացման եվրոպական կոմիտեի (ՍԵՆ) գործընկեր և 2008 թվականից` միացող անդամ է: Մասնակցում է Ստանդարտացման միջազգային կազմակերպության 35 տեխնիկական հանձնաժողովի և ենթահանձնաժողովների, քաղաքականության մշակման 3 հանձնաժողովի, Ստանդարտացման եվրոպական կոմիտեի 3 հանձնաժողովի աշխատանքներին: Միջազգային և եվրոպական ստանդարտների նախագծերի քննարկման կարևորագույն փուլերում ինստիտուտի մասնակցությունն ակտիվացնելու նպատակով անհրաժեշտ է նշված հեղինակավոր կազմակերպությունների ստանդարտացման տեխնիկական հանձնաժողովների մասնակցության ընդլայնում: Հաշվի առնելով երկրի տնտեսության զարգացման գերակա ուղղությունները` անհրաժեշտ է ակտիվացնել միջազգային ստանդարտացման աշխատանքները տնտեսության այդ ոլորտներն ընդգրկող տեխնիկական հանձնաժողովներում: Այս տեխնիկական հանձնաժողովներում աշխատանքների ակտիվացումը կնպաստի միջազգային և եվրոպական ստանդարտների նախագծերի վերաբերյալ մասնագիտական կարծիքի ձևավորմանը, Հայաստանի Հանրապետությունում դրանց կիրառման անհրաժեշտության հիմնավորմանը: Միջազգային և եվրոպական ստանդարտների ընդունման գործընթացում ստանդարտների քննարկման և ընդունման շղթան ամբողջական դարձնելու նկատառումով նախատեսվում է Հայաստանի Հանրապետությունում ստեղծել համանման տեխնիկական հանձնաժողովներ: Այս ստանդարտացման հանձնաժողովներում իրենց համաձայնությամբ կընդգրկվեն պետական կառավարման, գիտական ինստիտուտների, հասարակական կազմակերպությունների, արտադրական կազմակերպությունների ներկայացուցիչներ, որոնք կաշխատեն միջազգային և եվրոպական ստանդարտների նախագծերի փորձաքննության և հանձնաժողովներում դրանց կիրառման հնարավորությունների գնահատման ուղղությամբ, անհրաժեշտության դեպքում, կմշակվեն այդ ստանդարտներին ներդաշնակ ազգային ստանդարտներ:

 

4. Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների կատարելագործումը

Ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթերի վերաբերյալ հանրությանը ժամանակին և որակյալ տեղեկատվության ապահովումը հանդիսանում է Ստանդարտների ազգային ինստիտուտի առանցքային գործառույթը: Ստանդարտացման բնագավառի տեղեկատվական ապահովման հետագա զարգացման համար անհրաժեշտ է`

1) ավարտել ստանդարտների ազգային ֆոնդում ընդգրկված ստանդարտացման, չափագիտության և համապատասխանության գնահատման նորմատիվ փաստաթղթերի վերաբերյալ տեղեկատվական միասնական համակարգի ստեղծումը.

2) ներդնել ստանդարտների պլանավորման, մշակման, ընդունման և տարածման տեղեկատվական ժամանակակից մեթոդներ.

3) ներդնել հանրապետությունում գործող ազգային ստանդարտների մատենագիտական նկարագրի տվյալների հիման վրա «Ստանդարտ» տեղեկատվական որոնման ավտոմատացված համակարգը.

4) ավարտել հանրապետության տարածքում գործող ստանդարտների ամբողջ տեքստի տվյալների բազայի (էլեկտրոնային տարբերակի) ստեղծման, հաշվառման և պահման աշխատանքները.

5) ներդնել ստանդարտների տվյալների հիմնապաշարից սպառողների (օգտագործողների) օգտվելու հնարավորության և ինտերնետի միջոցով ստանդարտների էլեկտրոնային վաճառքի մեխանիզմները.

6) զարգացնել Ստանդարտացման միջազգային կազմակերպության, Ստանդարտացման եվրոպական կոմիտեի և ԱՊՀ միջպետական խորհրդի շրջանակներում գործող տեղեկատվական համակարգերի ինտեգրման աշխատանքները (ստանդարտների էլեկտրոնային տարբերակների ստացում, շահագրգիռ կողմերին ապահովում, էլեկտրոնային քվեարկություն և այլն).

7) ակտիվացնել Առևտրի համաշխարհային կազմակերպության առևտրում տեխնիկական խոչընդոտների հարցման կետի աշխատանքները.

8) ընդլայնել ստանդարտացման բնագավառի հրատարակչական աշխատանքները (ստանդարտների կատալոգ, եռամսյակային տեղեկատուներ, ուղեցույցներ, տեղեկատվական թերթիկներ և այլն).

9) ավարտել հանրապետությունում արտադրվող ապրանքների գրացուցակավորման համակարգի ստեղծումը:

 

V. ԾՐԱԳՐԻ ՖԻՆԱՆՍԱԿԱՆ ԱՊԱՀՈՎՈՒՄԸ

 

Ստանդարտների ազգային ինստիտուտ փակ բաժնետիրական ընկերությանն ամրագրված ծառայությունները ֆինանսավորվում են համաձայն «Ստանդարտացման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 16-րդ և «Հայաստանի Հանրապետության 2010 թվականի պետական բյուջեի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի N 1 հավելվածի բյուջետային ծախսերի գործառական դասակարգման 04 բաժնի 01 խմբի 01 դասի «03. «Ստանդարտների մշակման ծառայություններ. Հայաստանի Հանրապետության էկոնոմիկայի նախարարություն» հոդվածների: Ծրագրի իրականացման համար նախատեսվում է Հայաստանի Հանրապետության պետական բյուջեից հատկացնել 14.000 հազ. դրամ, որի սահմաններում կապահովվի ծրագրի իրականացումը:

 

Հավելված N 2

ՀՀ կառավարության

2010 թվականի ապրիլի 29-ի

N 608-Ն որոշման

 

ՑԱՆԿ

 

ՍՏԱՆԴԱՐՏԱՑՄԱՆ 2010 ԹՎԱԿԱՆԻ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ ԿԱՏԱՐՄԱՆ

 

.__________________________________________________________________________.

|   Ծրագրով նախատեսված աշխատանքների  |2010 թվականի ֆինանսավորման           |

|                                    |սահմանագումարը (հազ. դրամ)           |

|____________________________________|_____________________________________|

|        |մշակման     |ստանդարտացման |աշխատանքի|առա-|առաջին|ինն    |  տարի |

|        |ենթակա      |նորմատիվ      |վերջնական|ջին |կիսամ-|ամիս   |       |

|        |ստանդարտների|փաստաթղթի     |արդյունքը|եռամ|յակ   |       |       |

|        |անվանումները|մշակման       |         |սյակ|      |       |       |

|        |            |նպատակը       |         |    |      |       |       |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|    1   |       2    |        3     |    4    |  5 |   6  |   7   |   8   |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|Ազգային |Մրգային,    |ԻՍՕ 6561-2:   |ստանդարտ-|    |      |       |       |

|ստանդարտ|բանջարեղենա-|2005,         |ների     |    |      |       |       |

|ների    |յին և  դրանց|ԻՍՕ 17239:2004|մշակում  |    |      |       |       |

|մշակման |վերամշակու- |ԻՍՕ 17240:2004|         |    |      |       |       |

|աշխատանք|մից ստացված |ԻՍՕ 22855:2008|         |    |      |       |       |

|ներ     |մթերքներ.   |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |Կադմիումի   |ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |վերլուծություն|         |    |      |       |       |

|        |թյան        |և  դրանց      |         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |Մաս 2.      |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |Ատոմաաբսորբ-|ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |ման սպեկտրա-|մշակում`      |         |    |      |       |       |

|        |չափական     |Հայաստանի     |         |    |      |       |       |

|        |բոցային     |Հանրապետության|         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |կառավարության |         |    |      |       |       |

|        |____________|2009 թ.       |         |    |      |       |       |

|        |Մրգային,    |հունիսի 26-ի  |         |    |      |       |       |

|        |բանջարեղենա-|«Հյութերին և  |         |    |      |       |       |

|        |յին և  դրանց|հյութամթերք-  |         |    |      |       |       |

|        |վերամշակու- |ներին         |         |    |      |       |       |

|        |մից ստացված |ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |մթերքներ.   |պահանջների    |         |    |      |       |       |

|        |Արսենի պարու|տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |նակության   |կանոնակարգը   |         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |հաստատելու    |         |    |      |       |       |

|        |Ատոմաաբսորբ-|մասին» N 744-Ն|         |    |      |       |       |

|        |ման սպեկտրա-|որոշմամբ      |         |    |      |       |       |

|        |չափական     |սահմանված     |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ`      |հյութ`        |         |    |      |       |       |

|        |հիդրիդի     |հյութամթերքին |         |    |      |       |       |

|        |նախնական    |ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |ստացումով   |պահանջների և  |         |    |      |       |       |

|        |____________|նորմերի       |         |    |      |       |       |

|        |Մրգային և   |փորձարկման    |         |    |      |       |       |

|        |բանջարեղե-  |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |նային       |մեթոդները     |         |    |      |       |       |

|        |մթերքներ.   |ներդնելու     |         |    |      |       |       |

|        |Անագի պարու-|նպատակով:     |         |    |      |       |       |

|        |նակության   |Հայաստանի     |         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |Հանրապետության|         |    |      |       |       |

|        |Ատոմաաբսորբ-|էկոնոմիկայի   |         |    |      |       |       |

|        |ման սպեկտրա-|նախարարության |         |    |      |       |       |

|        |չափական     |կողմից        |         |    |      |       |       |

|        |բոցային     |հրապարակված   |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |հյութերի և    |         |    |      |       |       |

|        |____________|հյութամթերքնե-|         |    |      |       |       |

|        |Մրգային և   |րի տեխնիկական |         |    |      |       |       |

|        |բանջարեղե-  |կանոնակարգի   |         |    |      |       |       |

|        |նային       |պահանջների    |         |    |      |       |       |

|        |մթերքներ.   |կատարումն     |         |    |      |       |       |

|        |Բենզոական   |ապահովող      |         |    |      |       |       |

|        |թթվի և      |ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |սորբինաթթվի |ցանկում       |         |    |      |       |       |

|        |խտություննե-|ընդգրկված     |         |    |      |       |       |

|        |րի որոշում. |միջպետական    |         |    |      |       |       |

|        |Բարձրարդյու-|(ԳՕՍՏ) և      |         |    |      |       |       |

|        |նավետ       |Ռուսաստանի    |         |    |      |       |       |

|        |հեղուկային  |Դաշնության    |         |    |      |       |       |

|        |քրոմատագրման|(ԳՕՍՏ Ռ)      |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |ստանդարտները  |         |    |      |       |       |

|        |            |միջազգային և  |         |    |      |       |       |

|        |            |եվրոպական     |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտներին |         |    |      |       |       |

|        |            |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |            |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտներով |         |    |      |       |       |

|        |            |փոխարինելու   |         |    |      |       |       |

|        |            |համար:        |         |    |      |       |       |

|        |____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|        |Մրգերի,     |Մրգերի,       |ստանդարտ-|    |      |       |       |

|        |բանջարեղենի |բանջարեղենի և |ների     |    |      |       |       |

|        |և  սնկերի   |սնկերի        |մշակում  |    |      |       |       |

|        |վերամշակման |վերամշակման   |         |    |      |       |       |

|        |տեխնոլոգիա- |տեխնոլոգիական |         |    |      |       |       |

|        |կան գործ-   |գործընթացների |         |    |      |       |       |

|        |ընթացներ.   |ոլորտի հասկա- |         |    |      |       |       |

|        |Տերմիններ և |ցությունների  |         |    |      |       |       |

|        |սահմանումներ|տերմիններ և   |         |    |      |       |       |

|        |            |սահմանումներ, |         |    |      |       |       |

|        |            |որոնք         |         |    |      |       |       |

|        |            |կիրառվում են  |         |    |      |       |       |

|        |            |մրգերի,       |         |    |      |       |       |

|        |            |բանջարեղենի և |         |    |      |       |       |

|        |            |սնկերի        |         |    |      |       |       |

|        |            |վերամշակման   |         |    |      |       |       |

|        |            |բնագավառում   |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտացման |         |    |      |       |       |

|        |            |աշխատանքներում|         |    |      |       |       |

|        |            |ընդգրկված և   |         |    |      |       |       |

|        |            |(կամ) այդ     |         |    |      |       |       |

|        |            |աշխատանքների  |         |    |      |       |       |

|        |            |արդյունքներն  |         |    |      |       |       |

|        |            |օգտագործող    |         |    |      |       |       |

|        |            |բոլոր տեսակի  |         |    |      |       |       |

|        |            |փաստաթղթերում,|         |    |      |       |       |

|        |            |այդ թվում`    |         |    |      |       |       |

|        |            |«Սննդամթերքի  |         |    |      |       |       |

|        |            |անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |մասին»        |         |    |      |       |       |

|        |            |Հայաստանի     |         |    |      |       |       |

|        |            |Հանրապետության|         |    |      |       |       |

|        |            |օրենքի հիման  |         |    |      |       |       |

|        |            |վրա բոլոր     |         |    |      |       |       |

|        |            |սննդամթերքի   |         |    |      |       |       |

|        |            |արտադրությու- |         |    |      |       |       |

|        |            |նում պարտադիր |         |    |      |       |       |

|        |            |կիրառվող      |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնոլոգիական |         |    |      |       |       |

|        |            |հրահանգներում |         |    |      |       |       |

|        |            |և  գրականու-  |         |    |      |       |       |

|        |            |թյան մեջ:     |         |    |      |       |       |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|        |Ջրի որակ.   |ԻՍՕ 5664:84,  |ստանդարտ-|    |      |       |       |

|        |Ամոնիումի   |ԻՍՕ           |ների     |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |5667-14:98,   |մշակում  |    |      |       |       |

|        |Թորման և    |ԻՍՕ 8288:86,  |         |    |      |       |       |

|        |տիտրման     |ԻՍՕ 5666:99,  |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |ԻՍՕ 6333:86,  |         |    |      |       |       |

|        |____________|ԻՍՕ 6777:84,  |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |ԻՍՕ 7890-3:88,|         |    |      |       |       |

|        |Նմուշառում. |ԻՍՕ 7980:86,  |         |    |      |       |       |

|        |Մաս 14.     |ԻՍՕ 6439:90,  |         |    |      |       |       |

|        |Բնական ջրերի|ԻՍՕ 9965:93,  |         |    |      |       |       |

|        |նմուշառման  |ԻՍՕ 11969:96, |         |    |      |       |       |

|        |ժամանակ     |ԻՍՕ 19458:    |         |    |      |       |       |

|        |որակի       |2006          |         |    |      |       |       |

|        |ապահովման և |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |օգտագործման |ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |ուղեցույց   |վերլուծություն|         |    |      |       |       |

|        |____________|և  դրանց      |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |Կոբալտի,    |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |նիկելի,     |ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |պղնձի,      |մշակում`      |         |    |      |       |       |

|        |ցինկի,      |Հայաստանի     |         |    |      |       |       |

|        |կադմիումի և |Հանրապետության|         |    |      |       |       |

|        |կապարի      |կառավարության |         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |2009 թ. ապրիլի|         |    |      |       |       |

|        |Ատոմաաբսորբ-|30-ի «Շշալցված|         |    |      |       |       |

|        |ման սպեկտրա-|հանքային      |         |    |      |       |       |

|        |չափական     |ջրերին        |         |    |      |       |       |

|        |բոցային     |ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |պահանջների    |         |    |      |       |       |

|        |____________|վերաբերյալ    |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |Սնդիկի      |կանոնակարգը   |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |հաստատելու    |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|մասին»        |         |    |      |       |       |

|        |____________|N 491-Ն       |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |որոշմամբ      |         |    |      |       |       |

|        |Մանգանի     |սահմանված`    |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |շշալցված      |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|հանքային      |         |    |      |       |       |

|        |Ֆորմալդօքսի-|ջրերին        |         |    |      |       |       |

|        |մի օգտագործ-|ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |մամբ սպեկտրա|պահանջների և  |         |    |      |       |       |

|        |չափական     |նորմերի       |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |փորձարկման    |         |    |      |       |       |

|        |____________|միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |մեթոդները     |         |    |      |       |       |

|        |Նիտրիտների  |ներդնելու     |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |նպատակով,     |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|ինչպես նաև    |         |    |      |       |       |

|        |Մոլեկուլային|շշալցված      |         |    |      |       |       |

|        |աբսորբման   |հանքային ջրերի|         |    |      |       |       |

|        |սպեկտրաչափա-|տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |կան մեթոդ   |կանոնակարգի   |         |    |      |       |       |

|        |____________|պահանջների    |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |կատարումն     |         |    |      |       |       |

|        |Նիտրատների  |ապահովող      |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|ցանկում       |         |    |      |       |       |

|        |Մաս 3.      |ընդգրկված     |         |    |      |       |       |

|        |Սուլֆասալի- |միջպետական    |         |    |      |       |       |

|        |ցիլաթթվի    |(ԳՕՍՏ) և      |         |    |      |       |       |

|        |օգտագործմամբ|Ռուսաստանի    |         |    |      |       |       |

|        |սպեկտրաչափա-|Դաշնության    |         |    |      |       |       |

|        |կան մեթոդ   |(ԳՕՍՏ Ռ)      |         |    |      |       |       |

|        |____________|ստանդարտները  |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |Կալցիումի և |ստանդարտներին |         |    |      |       |       |

|        |մագնեզիումի |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |Ատոմաաբսորբ-|ստանդարտներով |         |    |      |       |       |

|        |ման սպեկտրա-|փոխարինելու   |         |    |      |       |       |

|        |չափական     |համար:        |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |              |         |    |      |       |       |

|        |____________|              |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |              |         |    |      |       |       |

|        |Ֆենոլային   |              |         |    |      |       |       |

|        |թվի որոշում.|              |         |    |      |       |       |

|        |Թորումից    |              |         |    |      |       |       |

|        |հետո 4-ամինա|              |         |    |      |       |       |

|        |անտիպիրինի  |              |         |    |      |       |       |

|        |օգտագործմամբ|              |         |    |      |       |       |

|        |ատոմաաբսորբ-|              |         |    |      |       |       |

|        |ման մեթոդ   |              |         |    |      |       |       |

|        |____________|              |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |              |         |    |      |       |       |

|        |Սելենի      |              |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |              |         |    |      |       |       |

|        |թյան        |              |         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |              |         |    |      |       |       |

|        |Ատոմաաբսորբ-|              |         |    |      |       |       |

|        |ման սպեկտրա-|              |         |    |      |       |       |

|        |չափական     |              |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |              |         |    |      |       |       |

|        |(հիդրիդի    |              |         |    |      |       |       |

|        |եղանակ)     |              |         |    |      |       |       |

|        |____________|              |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |              |         |    |      |       |       |

|        |Արսենի      |              |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |              |         |    |      |       |       |

|        |թյան        |              |         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |              |         |    |      |       |       |

|        |Ատոմաաբսորբ-|              |         |    |      |       |       |

|        |ման սպեկտրա-|              |         |    |      |       |       |

|        |չափական     |              |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |              |         |    |      |       |       |

|        |(հիդրիդի    |              |         |    |      |       |       |

|        |եղանակ)     |              |         |    |      |       |       |

|        |____________|              |         |    |      |       |       |

|        |Ջրի որակ.   |              |         |    |      |       |       |

|        |Նմուշառում  |              |         |    |      |       |       |

|        |մանրէաբանա- |              |         |    |      |       |       |

|        |կան վերլու- |              |         |    |      |       |       |

|        |ծության     |              |         |    |      |       |       |

|        |համար       |              |         |    |      |       |       |

|        |____________|______________|         |    |      |       |       |

|        |Ջուր. Քրոմի |ԻՍՕ 9174:1998,|         |    |      |       |       |

|        |(VI) և      |ԻՍՕ           |         |    |      |       |       |

|        |ընդհանուր   |11083:1994,   |         |    |      |       |       |

|        |քրոմի       |ԻՍՕ 18412:2005|         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշման|ստանդարտներին |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդներ    |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |            |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտի     |         |    |      |       |       |

|        |            |մշակում       |         |    |      |       |       |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|        |Սերուցք.    |ԻՍՕ 2450:2008,|ստանդարտ-|    |      |       |       |

|        |Յուղի       |ԻՍՕ 5537:2004,|ների     |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |ԻՍՕ 7208:2008,|մշակում  |    |      |       |       |

|        |թյան        |ԻՍՕ 8381:2008,|         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |ԻՍՕ           |         |    |      |       |       |

|        |Ծանրաչափական|11816-1:2006, |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |ԻՍՕ           |         |    |      |       |       |

|        |(Ստուգիչ    |13366-1:2008, |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ)      |ԻՍՕ 17837:2008|         |    |      |       |       |

|        |____________|միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |Չոր կաթ.    |ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |Խոնավության |վերլուծություն|         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |և  դրանց      |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |____________|ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |Անարատ կաթ, |ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |շիճուկ և    |մշակում`      |         |    |      |       |       |

|        |կաթնային    |Հայաստանի     |         |    |      |       |       |

|        |յուղ. Յուղի |Հանրապետության|         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |կառավարության |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|2006 թ.       |         |    |      |       |       |

|        |Ծանրաչափական|դեկտեմբերի    |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |21-ի «Կաթին,  |         |    |      |       |       |

|        |(Ստուգիչ    |կաթնամթերքին  |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ)      |և  դրանց      |         |    |      |       |       |

|        |____________|արտադրությանը |         |    |      |       |       |

|        |Կաթնամթերք` |ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |մանկական    |պահանջների    |         |    |      |       |       |

|        |սննդի. Յուղի|տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |կանոնակարգը   |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|հաստատելու    |         |    |      |       |       |

|        |Ծանրաչափական|մասին»        |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |N 1925-Ն      |         |    |      |       |       |

|        |(Ստուգիչ    |որոշմամբ      |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ)      |սահմանված կաթ,|         |    |      |       |       |

|        |____________|կաթնամթերքին  |         |    |      |       |       |

|        |Կաթ և       |ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |կաթնամթերք. |պահանջների և  |         |    |      |       |       |

|        |Հիմնային    |նորմերի       |         |    |      |       |       |

|        |ֆոսֆատազի   |փորձարկման    |         |    |      |       |       |

|        |ակտիվության |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |որոշում. Մաս|մեթոդները     |         |    |      |       |       |

|        |1. Կաթի և   |ներդնելու     |         |    |      |       |       |

|        |կաթնային    |նպատակով:     |         |    |      |       |       |

|        |ըմպելիքների |Նշված         |         |    |      |       |       |

|        |համար       |տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |ֆլուորիմետ- |կանոնակարգում |         |    |      |       |       |

|        |րիկ մեթոդ   |ընդգրկված     |         |    |      |       |       |

|        |____________|միջպետական    |         |    |      |       |       |

|        |Կաթ. Սոմատիկ|(ԳՕՍՏ) և      |         |    |      |       |       |

|        |բջիջների    |Ռուսաստանի    |         |    |      |       |       |

|        |քանակության |Դաշնության    |         |    |      |       |       |

|        |որոշում.    |(ԳՕՍՏ Ռ)      |         |    |      |       |       |

|        |Մաս 1.      |ստանդարտները  |         |    |      |       |       |

|        |Մանրադիտական|միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |ստանդարտներին |         |    |      |       |       |

|        |(Ստուգիչ    |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ)      |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |____________|ստանդարտներով |         |    |      |       |       |

|        |Հալած       |փոխարինելու   |         |    |      |       |       |

|        |պանրամթերք. |համար:        |         |    |      |       |       |

|        |Ազոտի       |              |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |              |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|              |         |    |      |       |       |

|        |և  ընդհանուր|              |         |    |      |       |       |

|        |սպիտակուցի  |              |         |    |      |       |       |

|        |քանակի      |              |         |    |      |       |       |

|        |հաշվում.    |              |         |    |      |       |       |

|        |Կյելդալի    |              |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |              |         |    |      |       |       |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|        |Մակերևութա- |ԵՆ 1262:2003  |ստանդարտի|    |      |       |       |

|        |ակտիվ       |եվրոպական     |մշակում  |    |      |       |       |

|        |նյութեր.    |ստանդարտի     |         |    |      |       |       |

|        |Լուծույթների|վերլուծություն|         |    |      |       |       |

|        |կամ դիսպեր- |և  դրանց      |         |    |      |       |       |

|        |սիաների     |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |pH-ի որոշում|ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |            |մշակում`      |         |    |      |       |       |

|        |            |Հայաստանի     |         |    |      |       |       |

|        |            |Հանրապետության|         |    |      |       |       |

|        |            |կառավարության |         |    |      |       |       |

|        |            |2004 թ.       |         |    |      |       |       |

|        |            |դեկտեմբերի    |         |    |      |       |       |

|        |            |16-ի          |         |    |      |       |       |

|        |            |«Մակերևութա-  |         |    |      |       |       |

|        |            |ակտիվ միջոցներ|         |    |      |       |       |

|        |            |և  մակերևութա |         |    |      |       |       |

|        |            |ակտիվ նյութեր |         |    |      |       |       |

|        |            |պարունակող    |         |    |      |       |       |

|        |            |լվացող և      |         |    |      |       |       |

|        |            |մաքրող        |         |    |      |       |       |

|        |            |միջոցների     |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |            |կանոնակարգը   |         |    |      |       |       |

|        |            |հաստատելու    |         |    |      |       |       |

|        |            |մասին»        |         |    |      |       |       |

|        |            |N 1795-Ն      |         |    |      |       |       |

|        |            |որոշմամբ      |         |    |      |       |       |

|        |            |սահմանված     |         |    |      |       |       |

|        |            |մակերևութա-   |         |    |      |       |       |

|        |            |ակտիվ նյութերի|         |    |      |       |       |

|        |            |լուծույթների  |         |    |      |       |       |

|        |            |կամ           |         |    |      |       |       |

|        |            |դիսպերսիաների |         |    |      |       |       |

|        |            |pH-ի որոշման  |         |    |      |       |       |

|        |            |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |            |մեթոդը        |         |    |      |       |       |

|        |            |ներդնելու     |         |    |      |       |       |

|        |            |նպատակով:     |         |    |      |       |       |

|        |            |Նշված         |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |            |կանոնակարգում |         |    |      |       |       |

|        |            |ընդգրկված     |         |    |      |       |       |

|        |            |միջպետական    |         |    |      |       |       |

|        |            |ԳՕՍՏ Ռ 50550  |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտը     |         |    |      |       |       |

|        |            |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտին    |         |    |      |       |       |

|        |            |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |            |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտով    |         |    |      |       |       |

|        |            |փոխարինելու   |         |    |      |       |       |

|        |            |համար:        |         |    |      |       |       |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|        |Սիգարետի    |ԻՍՕ 8454:2007 |ստանդարտի|    |      |       |       |

|        |ծխի գազային |միջազգային    |մշակում  |    |      |       |       |

|        |ֆազում      |ստանդարտի     |         |    |      |       |       |

|        |ածխածնի     |վերլուծություն|         |    |      |       |       |

|        |մոնօքսիդի   |և  դրանց      |         |    |      |       |       |

|        |պարունակու- |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |թյան որոշում|ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |(NDIR մեթոդ)|ստանդարտների  |         |    |      |       |       |

|        |            |մշակում`      |         |    |      |       |       |

|        |            |Հայաստանի     |         |    |      |       |       |

|        |            |Հանրապետության|         |    |      |       |       |

|        |            |կառավարության |         |    |      |       |       |

|        |            |2005 թ. ապրիլի|         |    |      |       |       |

|        |            |28-ի «Ծխախոտի |         |    |      |       |       |

|        |            |վերաբերյալ    |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |            |կանոնակարգը   |         |    |      |       |       |

|        |            |հաստատելու    |         |    |      |       |       |

|        |            |մասին» N 540-Ն|         |    |      |       |       |

|        |            |որոշմամբ      |         |    |      |       |       |

|        |            |սահմանված     |         |    |      |       |       |

|        |            |սիգարետի ծխի  |         |    |      |       |       |

|        |            |գազային ֆազում|         |    |      |       |       |

|        |            |ածխածնի       |         |    |      |       |       |

|        |            |մոնօքսիդի     |         |    |      |       |       |

|        |            |պարունակության|         |    |      |       |       |

|        |            |որոշման մեթոդը|         |    |      |       |       |

|        |            |ներդնելու     |         |    |      |       |       |

|        |            |նպատակով:     |         |    |      |       |       |

|        |            |Ծխախոտի ծխում |         |    |      |       |       |

|        |            |ածխածնի       |         |    |      |       |       |

|        |            |մոնօքսիդի     |         |    |      |       |       |

|        |            |պարունակության|         |    |      |       |       |

|        |            |որոշման մեթոդի|         |    |      |       |       |

|        |            |վերաբերյալ    |         |    |      |       |       |

|        |            |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտի     |         |    |      |       |       |

|        |            |մշակումը      |         |    |      |       |       |

|        |            |հետագայում    |         |    |      |       |       |

|        |            |բերելու է ՀՀ  |         |    |      |       |       |

|        |            |օրենսդրությամբ|         |    |      |       |       |

|        |            |դրա նորմը     |         |    |      |       |       |

|        |            |(հաշվի առնելով|         |    |      |       |       |

|        |            |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |            |փորձը)        |         |    |      |       |       |

|        |            |սահմանելու    |         |    |      |       |       |

|        |            |անհրաժեշտու-  |         |    |      |       |       |

|        |            |թյունն այն    |         |    |      |       |       |

|        |            |ներդաշնակեց-  |         |    |      |       |       |

|        |            |նելով Եվրա-   |         |    |      |       |       |

|        |            |խորհրդարանի և |         |    |      |       |       |

|        |            |Եվրախորհրդի   |         |    |      |       |       |

|        |            |2001/37/ԵՍ    |         |    |      |       |       |

|        |            |«Ծխախոտային   |         |    |      |       |       |

|        |            |արտադրանքի    |         |    |      |       |       |

|        |            |արտադրման,    |         |    |      |       |       |

|        |            |ներկայացման և |         |    |      |       |       |

|        |            |վաճառքի       |         |    |      |       |       |

|        |            |վերաբերյալ    |         |    |      |       |       |

|        |            |անդամ երկրների|         |    |      |       |       |

|        |            |օրենսդրության |         |    |      |       |       |

|        |            |մերձեցման     |         |    |      |       |       |

|        |            |մասին»        |         |    |      |       |       |

|        |            |դիրեկտիվի     |         |    |      |       |       |

|        |            |դրույթներին և |         |    |      |       |       |

|        |            |Հայաստանի     |         |    |      |       |       |

|        |            |Հանրապետության|         |    |      |       |       |

|        |            |Ազգային ժողովի|         |    |      |       |       |

|        |            |2004 թ.       |         |    |      |       |       |

|        |            |հոկտեմբերի    |         |    |      |       |       |

|        |            |12-ին         |         |    |      |       |       |

|        |            |ընդունված     |         |    |      |       |       |

|        |            |որոշմամբ`     |         |    |      |       |       |

|        |            |ԱՀԿ-ի,        |         |    |      |       |       |

|        |            |«Ծխախոտի դեմ  |         |    |      |       |       |

|        |            |պայքարի մասին»|         |    |      |       |       |

|        |            |կոնվենցիային  |         |    |      |       |       |

|        |            |միանալու      |         |    |      |       |       |

|        |            |վերաբերյալ)   |         |    |      |       |       |

|        |            |որոշմանը      |         |    |      |       |       |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|        |Սննդի       |Հայաստանի     |ստանդարտի|    |      |       |       |

|        |ապահովման   |Հանրապետության|մշակում  |    |      |       |       |

|        |ծառայու-    |կառավարության |         |    |      |       |       |

|        |թյուններ.   |2005 թ.       |         |    |      |       |       |

|        |Հանրային    |դեկտեմբերի    |         |    |      |       |       |

|        |սննդի որակի |22-ի «Սննդի   |         |    |      |       |       |

|        |գնահատման   |ապահովման     |         |    |      |       |       |

|        |զգայորոշական|ծառայություն- |         |    |      |       |       |

|        |մեթոդ       |ներին         |         |    |      |       |       |

|        |            |ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |            |պահանջների    |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնիկական    |         |    |      |       |       |

|        |            |կանոնակարգը   |         |    |      |       |       |

|        |            |հաստատելու    |         |    |      |       |       |

|        |            |մասին»        |         |    |      |       |       |

|        |            |N 2313-Ն      |         |    |      |       |       |

|        |            |որոշմամբ      |         |    |      |       |       |

|        |            |սահմանված     |         |    |      |       |       |

|        |            |հանրային      |         |    |      |       |       |

|        |            |սննդին        |         |    |      |       |       |

|        |            |ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |            |պահանջների    |         |    |      |       |       |

|        |            |կատարումն     |         |    |      |       |       |

|        |            |ապահովելու    |         |    |      |       |       |

|        |            |նպատակով      |         |    |      |       |       |

|        |            |հանրային սննդի|         |    |      |       |       |

|        |            |որակի         |         |    |      |       |       |

|        |            |գնահատման     |         |    |      |       |       |

|        |            |զգայորոշական  |         |    |      |       |       |

|        |            |մեթոդի        |         |    |      |       |       |

|        |            |սահմանման     |         |    |      |       |       |

|        |            |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտի     |         |    |      |       |       |

|        |            |մշակում       |         |    |      |       |       |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

|        |Տեղեկատվական|Հայաստանի     |ստանդարտ-|    |      |       |       |

|        |տեխնոլոգիա- |Հանրապետու-   |ների     |    |      |       |       |

|        |ներ. Անվտան-|թյունում      |մշակում  |    |      |       |       |

|        |գության     |գործող ՀՍՏ    |         |    |      |       |       |

|        |ապահովման   |ԻՍՕ/ԻԷԿ 27000 |         |    |      |       |       |

|        |մեխանիզմներ.|շարքի ՀՍՏ     |         |    |      |       |       |

|        |Տեղեկատվական|ԻՍՕ/ԻԷԿ       |         |    |      |       |       |

|        |անվտանգու-  |27001-2008    |         |    |      |       |       |

|        |թյան        |«Տեղեկատվական |         |    |      |       |       |

|        |կառավարման  |տեխնոլոգիաներ.|         |    |      |       |       |

|        |համակարգեր. |Անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |Վերլուծու-  |ապահովման     |         |    |      |       |       |

|        |թյուն և     |մեխանիզմներ.  |         |    |      |       |       |

|        |բառարան     |Տեղեկատվական  |         |    |      |       |       |

|        |            |անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |կառավարման    |         |    |      |       |       |

|        |            |համակարգեր.   |         |    |      |       |       |

|        |            |Պահանջներ»,   |         |    |      |       |       |

|        |            |ՀՍՏ ԻՍՕ/ԻԷԿ   |         |    |      |       |       |

|        |            |27002-2008    |         |    |      |       |       |

|        |            |«Տեղեկատվական |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնոլոգիաներ.|         |    |      |       |       |

|        |            |Անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |ապահովման     |         |    |      |       |       |

|        |            |մեխանիզմներ.  |         |    |      |       |       |

|        |            |Տեղեկատվական  |         |    |      |       |       |

|        |            |անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |կառավարման    |         |    |      |       |       |

|        |            |գործնական     |         |    |      |       |       |

|        |            |կանոններ.     |         |    |      |       |       |

|        |            |Պահանջներ»,   |         |    |      |       |       |

|        |            |ՀՍՏ ԻՍՕ/ԻԷԿ   |         |    |      |       |       |

|        |            |27006-2009    |         |    |      |       |       |

|        |            |«Տեղեկատվական |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնոլոգիաներ.|         |    |      |       |       |

|        |            |Անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |ապահովման     |         |    |      |       |       |

|        |            |մեխանիզմներ.  |         |    |      |       |       |

|        |            |Տեղեկատվական  |         |    |      |       |       |

|        |            |անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |կառավարման    |         |    |      |       |       |

|        |            |համակարգերի   |         |    |      |       |       |

|        |            |աուդիտ և      |         |    |      |       |       |

|        |            |սերտիֆիկացում |         |    |      |       |       |

|        |            |իրականացնող   |         |    |      |       |       |

|        |            |մարմիններին   |         |    |      |       |       |

|        |            |ներկայացվող   |         |    |      |       |       |

|        |            |պահանջներ»    |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտները  |         |    |      |       |       |

|        |            |համալրելու և  |         |    |      |       |       |

|        |            |ամբողջականաց- |         |    |      |       |       |

|        |            |նելու նպատակով|         |    |      |       |       |

|        |            |ԻՍՕ/ԻԷԿ 27000 |         |    |      |       |       |

|        |            |«Տեղեկատվական |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնոլոգիաներ.|         |    |      |       |       |

|        |            |Անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |ապահովման     |         |    |      |       |       |

|        |            |մեխանիզմներ.  |         |    |      |       |       |

|        |            |Տեղեկատվական  |         |    |      |       |       |

|        |            |անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |կառավարման    |         |    |      |       |       |

|        |            |համակարգեր.   |         |    |      |       |       |

|        |            |Վերլուծություն|         |    |      |       |       |

|        |            |և  բառարան»   |         |    |      |       |       |

|        |            |միջազգային    |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտին    |         |    |      |       |       |

|        |            |ներդաշնակ     |         |    |      |       |       |

|        |            |ազգային       |         |    |      |       |       |

|        |            |ստանդարտի     |         |    |      |       |       |

|        |            |մշակում`      |         |    |      |       |       |

|        |            |տեղեկատվական  |         |    |      |       |       |

|        |            |տեխնոլոգիաների|         |    |      |       |       |

|        |            |անվտանգության |         |    |      |       |       |

|        |            |կառավարման    |         |    |      |       |       |

|        |            |համակարգեր    |         |    |      |       |       |

|        |            |ներդնելու     |         |    |      |       |       |

|        |            |նպատակով:     |         |    |      |       |       |

|________|____________|______________|_________|____|______|_______|_______|

 

--------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
29.04.2010
N 608-Ն
Որոշում