Սեղմել Esc փակելու համար:
«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ...

 

 

100.0006.290310

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «29»        06            2010 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10010144

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

10 մարտի 2010 թվականի N 06-Ն

 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-4.9-01-2010 ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ ՀԱUՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱUԻՆ

(1-ին մաս)

 

Համաձայն «Հայաստանի Հանրապետության բնակչության uանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մաuին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 4-րդ հոդվածի, «Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայությունը և դրա ենթակայության մարմինները վերակազմակերպելու և Հայաստանի Հանրապետության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեuչության կանոնադրությունն ու կառուցվածքը հաuտատելու մասին» Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2002 թվականի օգոստոսի 15-ի N 1316-Ն որոշման 2-րդ կետի ա) ենթակետով հաuտատված` Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեuչության կանոնադրության 7-րդ կետի «ե» ենթակետի, ելնելով բնակչության առողջության պահպանման շահերից` պարենային հումքի և uննդամթերքի անվտանգությանը և uննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները uահմանելու նպատակով,

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

 

1. Հաuտատել «Պարենային հումքի և uննդամթերքի անվտանգությանը և uննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-4.9-01-2010 հիգիենիկ նորմատիվները` համաձայն հավելվածի:

i

2. ՈՒժը կորցրած ճանաչել Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարի 2003 թվականի մարտի 28-ի «Պարենային հումքի և uննդամթերքի անվտանգությանը և uննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-4.9-01-2003 uանիտարական կանոնները և հիգիենիկ նորմերը հաստատելու մասին» N 181 հրամանը:

 

ՀԱՎԵԼՎԱԾ

Հաստատված է

Հայաստանի Հանրապետության

առողջապահության նախարարի

2010 թվականի մարտի 10-ի

N 06-Ն հրամանով

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

Հիգիենիկ նորմատիվներ

 

N 2-III-4.9-01-2010

 

I. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ

 

1. Սույն հիգիենիկ նորմատիվները սահմանում են պարենային հումքի և սննդամթերքի անվտանգությանը և սննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ:

 

II. ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

1. Պարենային հումքի և սննդամթերքի անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են հավելված 1-ով:

2. Սննդամթերքի սննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են հավելված 2-ով:

3. Մանկական սննդամթերքի սննդային արժեքին և անվտանգությանն ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են հավելված 3-ով:

4. Սննդամթերք ստացված գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրներից սահմանվում են հավելված 4-ով:

5. Կենսաբանական ակտիվ նյութեր, դրանց աղբյուր հանդիսացող սննդամթերք և սննդի բաղադրիչներ, որոնք օգտագործելիս, սննդի կենսաբանական ակտիվ հավելումներ պատրաստելիս չեն թողնում վնասակար ազդեցություն մարդու առողջության վրա և կենսաբանական ակտիվ նյութեր, դրանց աղբյուր հանդիսացող սննդամթերք և սննդի բաղադրիչներ, որոնք օգտագործելիս, սննդի կենսաբանական ակտիվ հավելումներ պատրաստելիս կարող են վնասակար ազդեցություն թողնել մարդու առողջության վրա սահմանվում են հավելված 5-ով:

6. Ձկների, խեցգետնակերպերի, փափկամորթերի, երկկենցաղների, սողունների և դրանց վերամշակման մթերքի մակաբուծաբանական ցուցանիշները սահմանվում են հավելված 6-ով:

7. Մարդու առողջության վրա վնասակար ազդեցություն չառաջացնող սննդային հավելումները, որոնք օգտագործվում են սննդամթերք պատրաստելիս սահմանվում են հավելված 7-ով:

8. Պահածոյացված սննդամթերքի անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են հավելված 8-ով:

9. Սույն սանիտարական կանոններում կիրառվում են հետևյալ հապավումները.

1) ՄԱՖԱՄՔ` մեզոֆիլային աէրոբ և ֆակուլտատիվ անաէրոբ մանրէների քանակ,

2) ԱՑԽՄ` Աղիքայինցուպիկների խմբի մանրէներ,

3) ԳԱՄ` գաղութառաջացնող մանրէներ,

4) ՀՔՑՀ` հեքսաքլորցիկլոհեքսան,

5) ԴԴՏ` 1,1- դի-(4-քլորֆենիլ)-2,2,2-տրիքլորէթան,

6) ԲՐԻԿՍ (ԲRIX)` լուծվող սախարոզայի չափաբաժինը ջրի նկատմամբ հեղուկում,

7) Ջրածնային ցուցանիշ` pH:

 

Հավելված 1

Հայաստանի Հանրապետության

առողջապահության նախարարի

2010 թվականի մարտի 10-ի

N 06-Ն հրամանի

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

1. Միս և մսամթերք, թռչուն, ձու և դրանց վերամշակման մթերք

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս               |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի    |Լրացումներ     |

|Մթերքի խումբ         |               |մակարդակները,  |               |

|                     |               |մգ/կգ, ոչ      |               |

|                     |               |ավելի          |               |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|       1             |      2        |       3       |     4         |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|1) Միս, այդ թվում    |Դիօքսիններ     |    0,000003   |տավար, ոչխար   |

|կիսապատրաստվածքներ,  |               |               |(ճարպի         |

|շոգեխաշած, պաղեցված, |               |               |վերահաշվարկով) |

|քիչ սառեցված, (բոլոր |               |_______________|_______________|

|տեսակի մորթի, որսի   |               |    0,000001   |խոզ (ճարպի     |

|ենթակա և  վայրի      |               |               |վերահաշվարկով) |

|կենդանիների)         |_______________|_______________|_______________|

|                     |Թունավոր տարրեր|               |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |կապար          |      0,5      |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |արսեն          |      0,1      |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |կադմիում       |      0,05     |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |սնդիկ          |      0,03     |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Հակաբիոտիկներ  |               |բացի վայրի     |

|                     |               |               |կենդանիներից   |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |լևոմիցետին     |չի թույլատրվում| <0,01 միավ/գ  |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |տետրացիկլինի   |չի թույլատրվում| <0,01 միավ/գ  |

|                     |խումբ          |               |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |գրիզին         |չի թույլատրվում| <0,5 միավ/գ   |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |բացիտրացին     |չի թույլատրվում| <0,02 միավ/գ  |

|                     |_______________________________________________|

|                     |Պեստիցիդներ                                    |

|                     |_______________________________________________|

|                     |ՀՔՑՀ (a-, b-,  |      0,1      |               |

|                     |y- իզոմերներ)  |               |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |ԴԴՏ և  դրա     |      0,1      |               |

|                     |մետաբոլիտներ   |               |               |

|                     |_______________________________________________|

|                     |Ռադիոնուկլիդներ                                |

|                     |_______________________________________________|

|                     |ցեզիում-137    |      160      |Բկ/կգ,         |

|                     |               |               |ոսկրահանված միս|

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      320      |նույնը,        |

|                     |               |               |ոսկրահանված    |

|                     |               |               |վայրի          |

|                     |               |               |կենդանիների միս|

|                     |               |               |ոսկրահանված    |

|                     |               |               |եղջերուի միս   |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      160      |նույնը,        |

|                     |               |               |ոսկորներ (բոլոր|

|                     |               |               |տեսակների)     |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |ստրոնցիում-90  |       50      |Բկ/կգ,         |

|                     |               |               |ոսկրահանված միս|

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      100      |նույնը,        |

|                     |               |               |ոսկրահանված    |

|                     |               |               |եղջերուի միս   |

|                     |               |               |ոսկրահանված    |

|                     |               |               |վայրի          |

|                     |               |               |կենդանիների միս|

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      200      |նույնը,        |

|                     |               |               |ոսկորներ (բոլոր|

|                     |               |               |տեսակի)        |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս       |ՄԱՖԱՄՔ,|Մթերքի զանգված,  |Խմորա-|Բորբոսա-|Լրացումներ   |

|Մթերքի խումբ |ԳԱՄ/գ, |որում չի         |սնկեր |սնկեր   |             |

|             |ոչ     |թույլատրվում (գ) |ԳԱՄ/գ,|ԳԱՄ/գ,  |             |

|             |ավելի  |_________________|ոչ    |ոչ ավելի|             |

|             |       |ԱՑԽՄ (կոլի|Ախտա- |ավելի |        |             |

|             |       |ձևեր)     |ծին,  |      |        |             |

|             |       |          |ա/թ   |      |        |             |

|             |       |          |սալմո-|      |        |             |

|             |       |          |նելա- |      |        |             |

|             |       |          |ներ   |      |        |             |

|_____________|_______|__________|______|______|________|_____________|

|     1       |   2   |    3     |  4   |   5  |    6   |      7      |

|_______________________________________________________|_____________|

|ա. Թարմ միս (մորթի ենթակա բոլոր կենդանիների)           |նմուշառում   |

|                                                       |խորը շերտերից|

|_______________________________________________________|_____________|

|թարմ մսեղիք, |  10   |   1,0    |  25  |   -  |   -    |Լիստերիա     |

|կիսամսեղիք,  |       |          |      |      |        |մոնոցիտոգենես|

|քարորդված և  |       |          |      |      |        |25 գրամում չի|

|կտրատած      |       |          |      |      |        |թույլատրվում |

|_____________|_______|__________|______|______|________|_____________|

|պաղեցված և   | 1x10.3|   0,1    |  25  |   -  |   -    |նույնը       |

|թեթև         |       |          |      |      |        |             |

|պաղեցված     |       |          |      |      |        |             |

|մսեղիք,      |       |          |      |      |        |             |

|կիսամսեղիք,  |       |          |      |      |        |             |

|քարորդված և  |       |          |      |      |        |             |

|կտրատած      |       |          |      |      |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|բ. Մորթի ենթակա կենդանիների պաղեցված միս                             |

|_____________________________________________________________________|

|մսեղիք,      | 1x10.4|   0,01   |  25  |   -  |   -    |Լիստերիա     |

|կիսամսեղիք,  |       |          |      |      |        |մոնոցիտոգենես|

|քարորդված և  |       |          |      |      |        |25 գրամում չի|

|կտրատած      |       |          |      |      |        |թույլատրվում |

|_____________|_______|__________|______|______|________|_____________|

|ոսկրով,      | 5x10.5|  0,001   |  25  |   -  |   -    |նույնը       |

|ոսկրահանված, |       |          |      |      |        |             |

|ջլային մսի   |       |          |      |      |        |             |

|զանգված      |       |          |      |      |        |             |

|_____________|_______|__________|______|______|________|_____________|

|մսային       | 5x10.6|  0,0001  |  25  |   -  |   -    |նույնը       |

|զանգված`     |       |          |      |      |        |նմուշապատրաս-|

|մինչև        |       |          |      |      |        |տումը առանց  |

|ոսկրահանումը |       |          |      |      |        |մակերեսի     |

|             |       |          |      |      |        |ֆլամբիրացման |

|_____________________________________________________________________|

|գ. մսային կիսապատրաստվածքներ ոչ ոսկրային (պաղեցված, թերպաղեցված,     |

|սառեցված), այդ թվում մարինացված                                      |

|_____________________________________________________________________|

|խոշոր        | 5x10.5|   0,001  |  25  |   -  |   -    |Լիստերիա     |

|կտորներով    |       |          |      |      |        |մոնոցիտոգենես|

|             |       |          |      |      |        |25 գրամում չի|

|             |       |          |      |      |        |թույլատրվում |

|_____________|_______|__________|______|______|________|_____________|

|մանր         | 1x10.6|   0,001  |  25  |   -  |   -    |նույնը       |

|կտորներով    |       |          |      |      |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|դ. Մսի կտրտված կիսապատրաստվածքներ (պաղեցված և  սառեցված)             |

|_____________________________________________________________________|

|ձև  տված, այդ| 5x10.6|  0,0001  |  25  |   -  |500 (1  |Լիստերիա     |

|թվում թաթախած|       |          |      |      |ամսից   |մոնոցիտոգենես|

|             |       |          |      |      |ավել    |25 գրամում չի|

|             |       |          |      |      |պահպան- |թույլատրվում |

|             |       |          |      |      |ման     |             |

|             |       |          |      |      |ժամկետ  |             |

|             |       |          |      |      |ունեցող |             |

|             |       |          |      |      |կիսա-   |             |

|             |       |          |      |      |պատրաստ-|             |

|             |       |          |      |      |վածքների|             |

|             |       |          |      |      |համար)  |             |

|_____________|_______|__________|______|______|________|_____________|

|կիսապատրաստ- | 2x10.6|  0,0001  |  25  |  -   |500 (1  |Լիստերիա     |

|վածքներ խմորի|       |          |      |      |ամսից   |մոնոցիտոգենես|

|մեջ,         |       |          |      |      |ավել    |25 գրամում չի|

|լցոնքային    |       |          |      |      |պահպան- |թույլատրվում |

|(դդմիկներ,   |       |          |      |      |ման     |             |

|դոլմա)       |       |          |      |      |ժամկետ  |             |

|             |       |          |      |      |ունեցող |             |

|             |       |          |      |      |կիսա-   |             |

|             |       |          |      |      |պատրաստ-|             |

|             |       |          |      |      |վածքների|             |

|             |       |          |      |      |համար)  |             |

|_____________|_______|__________|______|______|________|_____________|

|խոզի, տավարի | 5x10.6|  0,0001  |  25  |  -   |    -   |Լիստերիա     |

|և  այլ մորթի |       |          |      |      |        |մոնոցիտոգենես|

|ենթակա       |       |          |      |      |        |25 գրամում չի|

|կենդանիների  |       |          |      |      |        |թույլատրվում |

|լցոնք        |       |          |      |      |        |             |

|_____________|_______|__________|______|______|________|_____________|

|ե.Մսաոսկրային| 5x10.6|  0,0001  |  25  |  -   |    -   |Լիստերիա     |

|կիսապատրաստ- |       |          |      |      |        |մոնոցիտոգենես|

|վածքներ      |       |          |      |      |        |25 գրամում չի|

|(մանր, խոշոր |       |          |      |      |        |թույլատրվում |

|կտորներով,   |       |          |      |      |        |             |

|մասնաբաժին-  |       |          |      |      |        |             |

|ներով)       |       |          |      |      |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս               |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի    |Լրացումներ     |

|Մթերքի խումբ         |               |մակարդակները,  |               |

|                     |               |մգ/կգ, ոչ      |               |

|                     |               |ավելի          |               |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|       1             |      2        |       3       |     4         |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|2) Մորթի ենթակա      |Դիօքսիններ     |    0,000006   |լյարդ և        |

|կենդանիների          |               |               |դրանցից        |

|ենթամթերք, պաղեցված, |               |               |պատրաստված     |

|սառեցված (լյարդ.     |               |               |մթերք (ճարպի   |

|երիկամներ, լեզու,    |               |               |վերահաշվարկով) |

|ուղեղ, սիրտ), խոզի   |_______________|_______________|_______________|

|կաշի, սննդային արյուն|Թունավոր տարրեր|               |               |

|և  դրանցից պատրաստված|_______________|_______________|_______________|

|մթերք                |կապար          |      0,6      |               |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      1,0      |երիկամներ      |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |արսեն          |      1,0      |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |կադմիում       |      0,3      |               |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      1,0      |երիկամներ      |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |սնդիկ          |      0,1      |               |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      0,2      |երիկամներ      |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Հակաբիոտիկներ, |ըստ կետ 1.1)   |               |

|                     |Պեստիցիդներ և  |               |               |

|                     |Ռադիոնուկլիդներ|               |               |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս          |ՄԱՖԱՄՔ,  |Մթերքի զանգված, որում| Լրացումներ         |

|Մթերքի խումբ    |ԳԱՄ/գ,   |չի թույլատրվում, (գ) |                    |

|                |ոչ ավելի |_____________________|                    |

|                |         |ԱՑԽՄ  |Սուլ- |Ախտա-  |                    |

|                |         |(կոլի |ֆիդ-  |ծին,   |                    |

|                |         |ձևեր) |վերա- |ա/թ    |                    |

|                |         |      |կանգ- |սալմո- |                    |

|                |         |      |նող   |նելաներ|                    |

|                |         |      |կլոստ-|       |                    |

|                |         |      |րիդիա-|       |                    |

|                |         |      |ներ   |       |                    |

|________________|_________|______|______|_______|____________________|

|       1        |    2    |  3   |  4   |   5   |          6         |

|________________|_________|______|______|_______|____________________|

|ա. Մորթի ենթակա |    -    |  -   |  -   |  25   |Լիստերիա            |

|կենդանիների     |         |      |      |       |մոնոցիտոգենես 25    |

|ենթամթերք,      |         |      |      |       |գրամում չի          |

|պաղեցված,       |         |      |      |       |թույլատրվում        |

|սառեցված,       |         |      |      |       |նմուշապատրաստում    |

|պաղեցված        |         |      |      |       |պաղեցված զանգվածների|

|զանգվածով, խոզի |         |      |      |       |ֆլամբիրացումով      |

|կաշի            |         |      |      |       |                    |

|________________|_________|______|______|_______|____________________|

|բ. Սննդային     |  5x10.5 |  0,1 |  1,0 |  25   |Ոսկեգույն           |

|արյուն          |         |      |      |       |ստաֆիլակոկ, 1 գ չի  |

|                |         |      |      |       |թույլատրվում        |

|_____________________________________________________________________|

|գ. Արյան վերամշակման մթերք                                           |

|_____________________________________________________________________|

|սննդային        | 2,5x10.4|  0,1 |  1,0 |  25   |Ոսկեգույն           |

|ալբումին        |         |      |      |       |ստաֆիլակոկ և        |

|                |         |      |      |       |պրոտեուս չի         |

|                |         |      |      |       |թույլատրվում 1գ-ում |

|________________|_________|______|______|_______|____________________|

|արյան պլազմայի  |  5x10.4 |  0,1 |  1,0 |  25   |                    |

|չոր խտանյութ    |         |      |      |       |                    |

|/շիճուկներ/     |         |      |      |       |                    |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս               |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի    |Լրացումներ     |

|Մթերքի խումբ         |               |մակարդակները,  |               |

|                     |               |մգ/կգ, ոչ      |               |

|                     |               |ավելի          |               |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|       1             |      2        |       3       |     4         |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|3) Տավարի, խոզի,     |Դիօքսիններ     |    0,000003   |տավարի, ոչխարի |

|ոչխարի և  այլ մորթի  |               |               |(ճարպի         |

|ենթակա կենդանիների   |               |               |վերահաշվարկով) |

|ճարպ-հումք           |               |_______________|_______________|

|                     |               |    0,000001   |խոզի (ճարպի    |

|                     |               |               |վերահաշվարկով) |

|                     |_______________________________________________|

|(պաղեցված, սառեցված),|Տես «Բուսայուղային հումք և  ճարպային մթերք» կետ|

|խոզի ճարպ և  դրանից  |7.4)                                           |

|պատրաստված մթերք     |                                               |

|_____________________|_______________________________________________|

|4) Երշիկեղեն, մորթի  |Դիօքսիններ     |    0,000003   |տավարի, ոչխարի |

|ենթակա կենդանիների   |               |               |(ճարպի         |

|մսից,                |               |               |վերահաշվարկով) |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |    0,000001   |խոզի (ճարպի    |

|                     |               |               |վերահաշվարկով) |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|խոհարարական արտադրանք|Թունավոր տարրեր|               |               |

|մսից                 |_______________|_______________|_______________|

|                     |կապար          |      0,5      |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |արսեն          |      0,1      |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |կադմիում       |     0,05      |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |սնդիկ          |     0,03      |               |

|                     |_______________________________________________|

|                     |Նիտրոզամիններ                                  |

|                     |_______________________________________________|

|                     |ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ   |     0,002     |               |

|                     |գումարը        |_______________|_______________|

|                     |               |     0,004     |ապխտած մթերքի  |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Բեն(զ)ապիրեն   |     0,001     |ապխտած մթերքի  |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Հակաբիոտիկներ, |ըստ կետ 1.1)   |               |

|                     |Պեստիցիդներ և  |               |               |

|                     |Ռադիոնուկլիդներ|               |               |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս        |ՄԱՖԱՄՔ, |Մթերքի զանգվածը, որում չի   |Լրացումներ      |

|              |ԳԱՄ/գ,  |թույլատրվում, (գ)           |                |

|Մթերքի խումբ  |ոչ ավելի|____________________________|                |

|              |        |ԱՑԽՄ  |Սուլֆիդ-|Ոսկե- |Ախտա-|                |

|              |        |(կոլի-|վերա-   |գույն |ծին, |                |

|              |        |ձևեր) |կանգնող |ստաֆի-|ա/թ  |                |

|              |        |      |կլոստրի-|լակոկ |սալ- |                |

|              |        |      |դիաներ  |      |մոնե-|                |

|              |        |      |        |      |լաներ|                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|     1        |   2    |  3   |   4    |  5   |  6  |        7       |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|ա. Երշիկներ և |   -    | 0,1  |  0,01  | 1,0  |  25 |Աղիքային ցուպիկ |

|մորթի ենթակա  |        |      |        |      |     |չի թույլատրվում |

|կենդանիների   |        |      |        |      |     |1գ-ում;         |

|մսից հում     |        |      |        |      |     |Լիստերիա        |

|ապխտած և      |        |      |        |      |     |մոնոցիտոգենես չի|

|թորշոմած      |        |      |        |      |     |թույլատրվում 25 |

|արտադրանք, այդ|        |      |        |      |     |գ-ում           |

|թվում կտրտված |        |      |        |      |     |                |

|և  վակուում   |        |      |        |      |     |                |

|փաթեթավորվ    |        |      |        |      |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|բ. Երշիկներ   |   -    | 1,0  |  0,01  | 1,0  |  25 |Լիստերիա        |

|կիսաապխտած և  |        |      |        |      |     |մոնոցիտոգենես չի|

|եփած-ապխտած   |        |      |        |      |     |թույլատրվում 25 |

|              |        |      |        |      |     |գ-ում           |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|գ. Երշիկեղեն  |   -    | 1,0  |   0,1  | 1,0  | 25  |Լիստերիա        |

|եփած-ապխտած,  |        |      |        |      |     |մոնոցիտոգենես չի|

|կիսաապխտած,   |        |      |        |      |     |թույլատրվում 25 |

|որոնց         |        |      |        |      |     |գ-ում           |

|պահպանման     |        |      |        |      |     |                |

|ժամկետները 5  |        |      |        |      |     |                |

|օրից ավել են, |        |      |        |      |     |                |

|այդ թվում     |        |      |        |      |     |                |

|կտրտված և     |        |      |        |      |     |                |

|վակուում      |        |      |        |      |     |                |

|փաթեթավորված  |        |      |        |      |     |                |

|_____________________________________________________________________|

|դ. Երշիկեղենային արտադրանք եփած (երշիկներ, սարդելկաներ, նրբերշիկներ, |

|մսային հացեր)                                                        |

|_____________________________________________________________________|

|բարձր և       | 1x10.3 | 1,0  |   0,01 |  1,0 |  25 |սարդելկաներում  |

|առաջին տեսակի |        |      |        |      |     |և               |

|              |        |      |        |      |     |նրբերշիկներում  |

|              |        |      |        |      |     |Լիստերիա        |

|              |        |      |        |      |     |մոնոցիտոգենես 25|

|              |        |      |        |      |     |գրամում չի      |

|              |        |      |        |      |     |թույլատրվում    |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|երկրորդ տեսակի|2.5x10.3| 1,0  |   0,01 |  1,0 | 25  |նույնը          |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|ե. Երշիկներ   | 1x10.3 | 1,0  |   0,1  |  1,0 | 25  |                |

|եփած          |        |      |        |      |     |                |

|պահածոյացնող  |        |      |        |      |     |                |

|նյութերով, այդ|        |      |        |      |     |                |

|թվում         |        |      |        |      |     |                |

|դելիկատեսային |        |      |        |      |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|զ.            |1x10.3  | 1,0  |   0,1  |  1,0 | 25  |                |

|Երշիկեղենային |(ձևավոր |      |        |      |     |                |

|արտադրանք     |կտրատ-  |      |        |      |     |                |

|եփած, որոնց   |ման     |      |        |      |     |                |

|պահպանման     |դեպքում |      |        |      |     |                |

|ժամկետները 5  |2.5 x   |      |        |      |     |                |

|օրից ավել են, |10.3)   |      |        |      |     |                |

|կտրտված և     |        |      |        |      |     |                |

|վակուում      |        |      |        |      |     |                |

|եղանակով      |        |      |        |      |     |                |

|փաթեթավորված  |        |      |        |      |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|է. Մսային եփած| 1x10.3 | 1,0  |   0,1  |  -   |  25 |                |

|արտադրանք`    |        |      |        |      |     |                |

|տավարի և  խոզի|        |      |        |      |     |                |

|ազդրեր,       |        |      |        |      |     |                |

|ռուլետներ,    |        |      |        |      |     |                |

|տավարի և  խոզի|        |      |        |      |     |                |

|մամլած միս,   |        |      |        |      |     |                |

|խոզապուխտ     |        |      |        |      |     |                |

|թաղանթում     |        |      |        |      |     |                |

|մամլած բեկոն, |        |      |        |      |     |                |

|խոզի գլխի     |        |      |        |      |     |                |

|մամլած միս    |        |      |        |      |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|ը. Մսային     | 1x10.3 | 1,0  |   0,1  |  -   | 25  |                |

|արտադրանք     |        |      |        |      |     |                |

|եփած-ապխտած   |        |      |        |      |     |                |

|ազդրեր,       |        |      |        |      |     |                |

|ռուլետներ,    |        |      |        |      |     |                |

|կորեյկաներ,   |        |      |        |      |     |                |

|դոշիկներ,     |        |      |        |      |     |                |

|վզիկներ, խոզի |        |      |        |      |     |                |

|բալիկ, նաև    |        |      |        |      |     |                |

|թաղանթով      |        |      |        |      |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|Թշեր,         | 1x10.3 | 1,0  |  0,01  |  -   |  25 |                |

|րուլկաներ     |        |      |        |      |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|թ. Մսային     | 1x10.3 | 1,0  |   0,1  |  -   |  25 |                |

|արտադրանք     |        |      |        |      |     |                |

|տապակած,      |        |      |        |      |     |                |

|ապխտած-տապակած|        |      |        |      |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|ժ. Արտադրանք  |1x10.3  | 1,0  |   0,1  |  1,0 | 25  |                |

|եփած և        |(ձևավոր |      |        |      |     |                |

|տապակած,      |կտրատման|      |        |      |     |                |

|ապխտած-տապակած|դեպքում |      |        |      |     |                |

|որոնց         |2,5 x   |      |        |      |     |                |

|պահպանման     |10.3)   |      |        |      |     |                |

|ժամկետները 5  |        |      |        |      |     |                |

|օրից ավել են, |        |      |        |      |     |                |

|կտրտված և     |        |      |        |      |     |                |

|վակուում      |        |      |        |      |     |                |

|եղանակով      |        |      |        |      |     |                |

|փաթեթավորված  |        |      |        |      |     |                |

|_____________________________________________________________________|

|ժա. Արագ սառեցված պատրաստի                                           |

|_____________________________________________________________________|

|մսային        | 1x10.4 | 0,01 |   -    |  0,1 |  25 |էնտերոկոկեր ոչ  |

|ուտեստներ մսի |        |      |        |      |     |ավելի 1x10.3    |

|չափաբաժանված  |        |      |        |      |     |ԳԱՄ/գ           |

|կտորներով     |        |      |        |      |     |                |

|(առանց սոուսի)|        |      |        |      |     |                |

|տապակած,      |        |      |        |      |     |                |

|խաշված մորթի  |        |      |        |      |     |                |

|ենթակա        |        |      |        |      |     |                |

|կենդանիների   |        |      |        |      |     |                |

|համար         |        |      |        |      |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|կտրտված մսից  | 2x10.4 | 0,01 |   -    |  0,1 | 25  |էնտերոկոկեր ոչ  |

|սոուսով;      |        |      |        |      |     |ավելի 1x10.3    |

|բլինչիկներ    |        |      |        |      |     |ԳԱՄ/գ           |

|մսով կամ      |        |      |        |      |     |                |

|ենթամթերքով և |        |      |        |      |     |                |

|այլն          |        |      |        |      |     |                |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս               |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի    |Լրացումներ     |

|Մթերքի խումբ         |               |մակարդակները,  |               |

|                     |               |մգ/կգ, ոչ ավելի|               |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|       1             |      2        |       3       |     4         |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|5) Ենթամթերքից       |Դիօքսիններ     |ըստ կետ 1.2)   |               |

|պատրաստված մսամթերք  |               |               |               |

|(պաշտետներ, լիվերային|Թունավոր տարրեր|ըստ կետ 1.2)   |               |

|երշիկներ, զելեցներ,  |               |               |               |

|դոնդողներ արյունային |Հակաբիոտիկներ  |ըստ կետ 1.1)   |               |

|երշիկներ) և  արյուն: |Պեստիցիդներ և  |               |               |

|Եփված արտադրանք      |Ռադիոնուկլիդներ|               |               |

|ենթամթերքի, երշիկի,  |               |               |               |

|արյան, լցոնքի        |               |               |               |

|օգտագործմամբ         |               |               |               |

|(երշիկներ, արյունային|               |               |               |

|երշիկներ, լցոնքով    |               |               |               |

|ուտեստներ)           |               |               |               |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս        |ՄԱՖԱՄՔ, |Մթերքի զանգվածը, որում չի   |Լրացումներ      |

|              |ԳԱՄ/գ,  |թույլատրվում, (գ)           |                |

|Մթերքի խումբ  |ոչ ավելի|____________________________|                |

|              |        |ԱՑԽՄ  |Սուլֆիդ-|Ոսկե- |Ախտա-|                |

|              |        |(կոլի-|վերա-   |գույն |ծին, |                |

|              |        |ձևեր) |կանգնող |ստաֆի-|ա/թ  |                |

|              |        |      |կլոստրի-|լակոկ |սալ- |                |

|              |        |      |դիաներ  |      |մոնե-|                |

|              |        |      |        |      |լաներ|                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|     1        |   2    |  3   |   4    |  5   |  6  |        7       |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|ա. Արյունային | 2x10.3 | 1,0  |  0,01  |  -   | 25  |այն մթերքի      |

|երշիկներ      |        |      |        |      |     |համար, որոնց    |

|              |        |      |        |      |     |պահպանման       |

|              |        |      |        |      |     |ժամկետները 2    |

|              |        |      |        |      |     |օրից ավել են    |

|              |        |      |        |      |     |Ոսկեգույն       |

|              |        |      |        |      |     |ստաֆիլակոկ 1,0  |

|              |        |      |        |      |     |գ-ում չի        |

|              |        |      |        |      |     |թույլատրվում,   |

|              |        |      |        |      |     |սուլֆիդ-        |

|              |        |      |        |      |     |վերարտադրող     |

|              |        |      |        |      |     |կլոստրիդիաներ   |

|              |        |      |        |      |     |0,1 գ-ում չի    |

|              |        |      |        |      |     |թույլատրվում    |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|բ. Զելեցներ   | 2x10.3 | 1,0  |  0,1   |Ոսկե- | 25  |                |

|              |        |      |        |գույն |     |                |

|              |        |      |        |ստաֆի-|     |                |

|              |        |      |        |լակոկ |     |                |

|              |        |      |        |1,0   |     |                |

|              |        |      |        |գ-ում |     |                |

|              |        |      |        |չի    |     |                |

|              |        |      |        |թույ- |     |                |

|              |        |      |        |լատր- |     |                |

|              |        |      |        |վում; |     |                |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|գ. Լիվերային  | 2x10.3 | 1,0  |  0,01  |  -   |  25 |այն մթերքի      |

|երշիկներ      |        |      |        |      |     |համար, որոնց    |

|              |        |      |        |      |     |պահպանման       |

|              |        |      |        |      |     |ժամկետները 2    |

|              |        |      |        |      |     |օրից ավել են    |

|              |        |      |        |      |     |Ոսկեգույն       |

|              |        |      |        |      |     |ստաֆիլակոկ 1,0  |

|              |        |      |        |      |     |գ-ում չի        |

|              |        |      |        |      |     |թույլատրվում;   |

|              |        |      |        |      |     |սուլֆիդ-        |

|              |        |      |        |      |     |վերարտադրող     |

|              |        |      |        |      |     |կլոստրիդիաներ   |

|              |        |      |        |      |     |0,1 գ-ում չի    |

|              |        |      |        |      |     |թույլատրվում;   |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|դ. պաշտետներ  | 1x10.3 | 1,0  |   0,1  |  0,1 |  25 |                |

|լյարդից, մսից,|        |      |        |      |     |                |

|այդ թվում     |        |      |        |      |     |                |

|թաղանթով      |        |      |        |      |     |                |

|              |        |      |        |      |     |այն մթերքի      |

|              |        |      |        |      |     |համար, որոնց    |

|              |        |      |        |      |     |պահպանման       |

|              |        |      |        |      |     |ժամկետները 2    |

|              |        |      |        |      |     |օրից ավել են    |

|              |        |      |        |      |     |Ոսկեգույն       |

|              |        |      |        |      |     |ստաֆիլակոկ 1,0  |

|              |        |      |        |      |     |գ-ում չի        |

|              |        |      |        |      |     |թույլատրվում,   |

|              |        |      |        |      |     |Լիստերիա        |

|              |        |      |        |      |     |մոնոցիտոգենես 25|

|              |        |      |        |      |     |գ-ում չի        |

|              |        |      |        |      |     |թույլատրվում    |

|______________|________|______|________|______|_____|________________|

|ե. Դոնդողային | 2x10.3 |  0,1 |   0,1  |  0,1 |  25 |նույնը          |

|մսամթերք      |        |      |        |      |     |                |

|/լցվացքներ/   |        |      |        |      |     |                |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս               |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի    |Լրացումներ     |

|Մթերքի խումբ         |               |մակարդակները,  |               |

|                     |               |մգ/կգ, ոչ ավելի|               |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|       1             |      2        |       3       |     4         |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|6) Պահածոներ մսից,   |Դիօքսիններ     |ըստ կետ 1.1)   |               |

|մսաբուսային          |_______________________________________________|

|                     |Թունավոր տարրեր                                |

|                     |_______________________________________________|

|                     |կապար          |     0,5       |թիթեղյա տարայով|

|                     |               |               |պահածոների     |

|                     |               |               |համար          |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |     1,0       |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |արսեն          |     0,1       |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |կադմիում       |     0,05      |               |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |     0,1       |թիթեղյա տարայով|

|                     |               |               |պահածոների     |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |սնդիկ          |     0,03      |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |քրոմ           |     0,5       |թիթեղյա տարայով|

|                     |               |               |պահածոների     |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |անագ           |    200,0      |թիթեղյա տարայով|

|                     |               |               |պահածոների     |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________________________________________|

|                     |Պեստիցիդներ                                    |

|                     |_______________________________________________|

|                     |ՀՔՑՀ (a-, b-,  |      0,1      |               |

|                     |y- իզոմերներ)  |               |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |ԴԴՏ և  դրա     |      0,1      |               |

|                     |մետաբոլիտներ   |               |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Նիտրատներ      |      200      |մսաբուսային    |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Նիտրոզամիններ  |     0,002     |նատրիումի      |

|                     |ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ   |               |նիտրիտ         |

|                     |գումարը        |               |ավելացված      |

|                     |               |               |պահածոների     |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Ռադիոնուկլիդներ|ըստ կետ 1.1)   |               |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս                   |            Պահանջներ                      |

|Մթերքի խումբ             |                                           |

|_____________________________________________________________________|

|ա. Պաստերացված պահածոներ                                             |

|_____________________________________________________________________|

|տավարի և  խոզի           |Պետք է բավարարեն «Ե» խմբի պահածոների       |

|                         |արտադրական մանրէազերծվածության պահանջները  |

|                         |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի   |

|                         |համաձայն խոզապուխտ կտրտված և  սիրողական    |

|_____________________________________________________________________|

|բ. Պահածոներ` տավարի, խոզի ձիու և  այլ մսից, մանրէազերծված           |

|_____________________________________________________________________|

|բնական                   |Պետք է բավարարեն «Ա» խմբի պահածոների       |

|_________________________|արտադրական մանրէազերծվածության պահանջները  |

|խավարտով` բանջարեղենի,   |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի   |

|ձավարեղենի               |համաձայն                                   |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս               |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի    |Լրացումներ     |

|                     |               |մակարդակները,  |               |

|Մթերքի խումբ         |               |մգ/կգ, ոչ ավելի|               |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|       1             |      3        |       4       |     5         |

|_____________________|_______________|_______________|_______________|

|7) Պահածոներ         |Դիօքսիններ     |ըստ կետ 1.2)   |               |

|ենթամթերքից, այդ     |_______________________________________________|

|թվում պաշտետային     |Թունավոր տարրեր                                |

|(բոլոր տեսակների     |_______________________________________________|

|մորթի և  որսի ենթակա |կապար          |      0,6      |               |

|կենդանիներից)        |               |_______________|_______________|

|                     |               |      1,0      |թիթեղյա տարայով|

|                     |               |               |պահածոների     |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |արսեն          |      1,0      |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |կադմիում       |      0,3      |               |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      0,6      |երիկամներ      |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |սնդիկ          |      0,1      |               |

|                     |               |_______________|_______________|

|                     |               |      0,2      |երիկամներ      |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |անագ           |     200,0     |թիթեղյա տարայով|

|                     |               |               |պահածոների     |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |քրոմ           |      0,5      |քրոմապատ տարայո|

|                     |               |               |պահածոների     |

|                     |               |               |համար          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Նիտրոզամիններ  |      0,002    |               |

|                     |ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ   |               |               |

|                     |գումարը        |               |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Հակաբիոտիկներ, |ըստ կետ 1.1)   |               |

|                     |Պեստիցիդներ,   |               |               |

|                     |Ռադիոնուկլիդներ|               |               |

|                     |_______________|_______________________________|

|                     |Մանրէաբանական  |Մանրէազերծված պահածոները պետք է|

|                     |ցուցանիշներ    |համապատասխանեն արտադրական      |

|                     |               |մանրէազերծվածության պահանջներին|

|                     |               |«Ա» խմբի պահածոների համար,     |

|                     |               |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների    |

|                     |               |Հավելված 8-ի համաձայն          |

|_____________________|_______________|_______________________________|

|8) Միս սուբլիմացիոն  |Դիօքսիններ     |ըստ կետ 1.1)   |               |

|և  տաք չորացված      |_______________|_______________|_______________|

|                     |Թունավոր տարրեր|ըստ կետ 1.1)   |նախնական հումքի|

|                     |               |               |վերահաշվարկով` |

|                     |               |               |հաշվի առնելով  |

|                     |               |               |չոր նյութերի   |

|                     |               |               |պարունակութ-   |

|                     |               |               |յունը          |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Նիտրոզամիններ  |      0,002    |               |

|                     |ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ   |               |               |

|                     |գումարը        |               |               |

|                     |_______________|_______________|_______________|

|                     |Հակաբիոտիկներ, |ըստ կետ 1.1)   |               |

|                     |Պեստիցիդներ,   |               |               |

|                     |Ռադիոնուկլիդներ|               |               |

._____________________________________________________________________.

 

----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
10.03.2010
N 06-Ն
Հրաման