Սեղմել Esc փակելու համար:
«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ...

 

 

100.0006.290310

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «29»        06            2010 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10010144

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

10 մարտի 2010 թվականի N 06-Ն

 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-4.9-01-2010 ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ ՀԱUՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱUԻՆ

(7-րդ մաս)

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

(7-րդ մաս)

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս                           |      Պահանջներ                    |

|Մթերքի խումբ                     |                                   |

|_________________________________|___________________________________|

|               1                 |                    2              |

|_________________________________|___________________________________|

|ա. Պահածոներ բանջարեղենային` pH  |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|4,2 և  բարձր; պահածոներ ծիրանի,  |մանրէազերծվածության պահանջներին «Ա»|

|տանձի, դեղձի` pH 3,8 և  բարձր,   |խմբի պահածոների համար սույն        |

|արտադրված առանց թթվի ավելացման   |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|                                 |համաձայն                           |

|_________________________________|___________________________________|

|բ. Չխտացված տոմատ /ամբողջական    |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|պահածոյացված/, որի չոր նյութը    |մանրէազերծվածության պահանջներին «Բ»|

|կազմում է մինչև  12%             |խմբի պահածոների համար սույն        |

|                                 |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|                                 |համաձայն                           |

|_________________________________|___________________________________|

|գ. Պահածոներ բանջարեղենային` pH  |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|3,7-4,2                          |մանրէազերծվածության պահանջներին «Գ»|

|                                 |խմբի պահածոների համար սույն        |

|                                 |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|                                 |համաձայն                           |

|_________________________________|___________________________________|

|դ. Պահածոներ բանջարեղենային /pH  |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|3,7-ից ցածր/ մրգային և           |մանրէազերծվածության պահանջներին «Դ»|

|պտղա-հատապտղային պաստերացված,    |խմբի պահածոների համար սույն        |

|պահածոներ հանրային սննդի համար   |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|սերբինաթթվով և  pH 4,0-ից ցածր,  |համաձայն                           |

|պահածոներ ծիրանի, տանձի, դեղձի`  |                                   |

|pH 3,8-ից ցածր                   |                                   |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի     |Լրացումներ     |

|                    |               |մակարդակները,   |               |

|Մթերքի խումբ        |               |մգ/կգ, ոչ ավելի |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|       1            |      2        |       3        |     4         |

|____________________|________________________________________________|

|4) Սնկի պահածո      |Թունավոր տարրեր                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |կապար          |       0,5      |               |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |       1,0      |թիթեղյա տարայով|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |արսեն          |       0,5      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |       0,1      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |       0,05     |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |անագ           |      200,0     |թիթեղյա տարայով|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |քրոմ           |        0.5     |քրոմապատ       |

|                    |               |                |տարայով        |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Պեստիցիդներ,   |ըստ կետ 6.1)    |               |

|                    |Ռադիոնուկլիդներ|                |               |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Պետք է համապատասխանեն արտադրական մանրէազերծվածության պահանջներին «Ա» |

|խմբի պահածոների համար /բնական սնկերից/ կամ «Գ» խմբի պահածոների համար |

|/մարինացված սնկերից/ սույն Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի        |

|համաձայն                                                             |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի     |Լրացումներ     |

|                    |               |մակարդակները,   |               |

|Մթերքի խումբ        |               |մգ/կգ, ոչ ավելի |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|       1            |      2        |       3        |     4         |

|____________________|________________________________________________|

|5) Հյութեր,         |                                                |

|նեկտարներ, ըմպելիք, |                                                |

|խտանյութեր          |                                                |

|բանջարեղենային,     |                                                |

|մրգային, հատապտղային|                                                |

|/պահածոյացված/,     |Թունավոր տարրեր                                 |

|կիսապատրաստվածքներ  |________________________________________________|

|բանջարեղենային,     |կապար          |      0,5       |բանջարեղենային |

|մրգային, պաղպաղակ   |               |________________|_______________|

|մրգային,            |               |      0,4       |մրգային,       |

|պտուղ-հատապտղային,  |               |                |հատապտղային    |

|արոմատացված և       |               |________________|_______________|

|սննդային սառույց,   |               |      1,0       |թիթեղյա տարայով|

|հյութեր, նեկտարներ, |_______________|________________|_______________|

|կիսապատրաստվածքներ, |արսեն          |      0,2       |               |

|պաղպաղակ            |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |      0,03      |               |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |      0,05      |թիթեղյա տարայով|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |      0,02      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |անագ           |      200,0     |թիթեղյա տարայով|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |քրոմ           |       0,5      |քրոմապատ       |

|                    |               |                |տարայով        |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|ըմպելիքներ, սննդային|կապար          |       0,3      |               |

|սառույց             |_______________|________________|_______________|

|                    |արսեն          |       0,1      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |       0,03     |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |       0,005    |               |

|____________________|________________________________|_______________|

|խտանյութեր          |          ըստ կետ 6.1)          |հաշված նախնական|

|                    |                                |մթերքով` հաշվի |

|                    |                                |առնելով չոր    |

|                    |                                |նյութի պարունա-|

|                    |                                |կությունը      |

|                    |                                |հումքում և     |

|                    |                                |վերջնական      |

|                    |                                |մթերքում       |

|____________________|________________________________________________|

|                    |Միկոտոքսիններ                                   |

|____________________|________________________________________________|

|հյութեր, ըմպելիքներ,|պատուլին       |       0,05     |խնձորի, տոմատի,|

|խտանյութեր          |               |                |չիչխանի        |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|մրգային,            |պատուլին       |       0,05     |տոմատի պուլպա, |

|բանջարեղենային      |               |                |խնձորի պուլպա  |

|կիսապատրաստվածքներ  |               |                |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|հյութեր, ըմպելիքներ,|Նիտրատներ,     |ըստ կետ 6.1)    |հյութերի և     |

|խտանյութեր          |Պեստիցիդներ    |                |խտանյութերի    |

|                    |               |                |համար հաշված   |

|                    |               |                |նախնական       |

|                    |               |                |մթերքով` հաշվի |

|                    |               |                |առնելով չոր    |

|                    |               |                |նյութի         |

|                    |               |                |պարունակու-    |

|                    |               |                |թյունը հումքում|

|                    |               |                |և  վերջնական   |

|                    |               |                |մթերքում       |

|____________________|________________________________________________|

|                    |Ռադիոնուկլիդներ                                 |

|____________________|________________________________________________|

|հյութեր, ըմպելիքներ,|ցեզիում-137    |ըստ կետ 6.1)    |      Բկ/կգ    |

|                    |_______________|                |               |

|                    |ստրոնցիում-90  |                |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|խտանյութեր          |ցեզիում-137    |      1200      |      Բկ/կգ    |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ստրոնցիում-90  |       240      |      Բկ/կգ    |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս                           |      Պահանջներ                    |

|Մթերքի խումբ                     |                                   |

|_________________________________|___________________________________|

|               1                 |                    2              |

|_________________________________|___________________________________|

|ա. Հյութեր բանջարեղենային,       |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|պահածոյացված` pH 4,2 և  բարձր    |մանրէազերծվածության պահանջներին «Ա»|

|                                 |խմբի պահածոների համար սույն        |

|                                 |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|                                 |համաձայն                           |

|_________________________________|___________________________________|

|բ. Պահածոյացված տոմատի           |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|ըմպելիքներ` չոր նյութը մինչև  12%|մանրէազերծվածության պահանջներին «Բ»|

|                                 |խմբի պահածոների համար սույն        |

|                                 |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|                                 |համաձայն                           |

|_________________________________|___________________________________|

|գ. Խտացված տոմատե մթերք` չոր     |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|նյութը 12% և  բարձր /տոմատի      |մանրէազերծվածության պահանջներին «Բ»|

|մածուկ, տոմատի սոուս/            |խմբի պահածոների համար, սույն       |

|                                 |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|                                 |համաձայն Բորբոսասնկերասնկերի       |

|                                 |պարունակությունը` ըստ Գովարդի,     |

|                                 |տոմատի մածուկում ոչ ավելի 40%      |

|                                 |տեսանելի դաշտում                   |

|_________________________________|___________________________________|

|դ. Տոմատի կետչուպ մանրէազերծված` |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|չոր նյութը 12 % և  բարձր         |մանրէազերծվածության պահանջներին «Բ»|

|                                 |խմբի պահածոների համար սույն        |

|                                 |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|                                 |համաձայն                           |

|_________________________________|___________________________________|

|ե. Հյութեր բանջարեղենային` pH    |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|3,7-4,2, թթուների ավելացմամբ/    |մանրէազերծվածության պահանջներին «Գ»|

|                                 |խմբի պահածոների համար սույն        |

|                                 |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|                                 |համաձայն                           |

|_________________________________|___________________________________|

|զ. Հյութեր բանջարեղենային` pH    |Պետք է համապատասխանեն արտադրական   |

|3,7, մրգային /ցիտրուսներից/,     |մանրէազերծվածության պահանջներին «Դ»|

|պտուղ-հատապտղային, այդ թվում     |խմբի պահածոների համար սույն        |

|շաքարով, բնական միջուկով,        |Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի |

|խտացված, պաստերացված, ծիրանի,    |համաձայն                           |

|դեղձի, տանձի պահածոյացված        |                                   |

|հյութեր` pH 3,8 և  ցածր          |                                   |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս       |ՄԱՖԱՄՔ, |Մթերքի զանգված,|Խմորա-|Բորբոսա-|Լրացումներ    |

|             |ԳԱՄ/գ,  |որում չի       |սնկեր |սնկեր   |              |

|Մթերքի խումբ |ոչ ավելի|թույլատրվում   |ԳԱՄ/գ,|ԳԱՄ/գ,  |              |

|             |        |(գ)            |ոչ    |ոչ ավելի|              |

|             |        |_______________|ավելի |        |              |

|             |        |ԱՑԽՄ  |Ախտածին,|      |        |              |

|             |        |(կոլի-|այդ     |      |        |              |

|             |        |ձևեր) |թվում   |      |        |              |

|             |        |      |սալմոնե-|      |        |              |

|             |        |      |լաներ   |      |        |              |

|_____________|________|______|________|______|________|______________|

|      1      |   2    |  3   |   4    |  5   |    6   |      7       |

|_____________|________|______|________|______|________|______________|

|է. Հյութեր և |   50   | 1000 |   -    | 1,0  |   50   |կաթնաթթվային  |

|ըմպելիքներ   |        |      |        |      |        |մանրէներ 1 սմ3|

|մրգապտղային  |        |      |        |      |        |չի            |

|պաստերացված  |        |      |        |      |        |թույլատրվում  |

|գազացված     |        |      |        |      |        |              |

|ածխաթթու     |        |      |        |      |        |              |

|գազով` pH 3,7|        |      |        |      |        |              |

|և  ցածր      |        |      |        |      |        |              |

|_____________________________________________________________________|

|ը. Խտանյութեր մրգային, պտուղ-հատապտղային և  հատապտղային հյութեր      |

|արտադրական վերամշակման                                               |

|_____________________________________________________________________|

|պաստերացված  |Պետք է համապատասխանեն արտադրական մանրէազերծվածության   |

|             |պահանջներին «Դ» խմբի պահածոների համար սույն Հիգիենիկ   |

|             |նորմատիվների Հավելված 8-ի համաձայն                     |

|_____________|_______________________________________________________|

|ոչ           | 5x10.3 |  1,0 |    25  |2x10.3| 5x10.2 |              |

|պաստերացված, |        |      |        |      |        |              |

|այդ թվում    |        |      |        |      |        |              |

|արագ պաղեցված|        |      |        |      |        |              |

|_____________|________|______|________|______|________|______________|

|թ. Տոմատի    | 5x10.3 | 1,0  |   25   |  50  |   50   |սուլֆիդ-      |

|սոուս և      |        |      |        |      |        |վերականգնող   |

|կետչուպ, ոչ  |        |      |        |      |        |կլոստրիդիաներ |

|պաստերացված, |        |      |        |      |        |1 գ (սմ3) չի  |

|այդ թվում    |        |      |        |      |        |թույլատրվում, |

|պահածոյացնող |        |      |        |      |        |կաթնաթթվային  |

|նյութերի     |        |      |        |      |        |մանրէներ 1 սմ3|

|ավելացմամբ   |        |      |        |      |        |չի            |

|             |        |      |        |      |        |թույլատրվում  |

|_____________|________|______|________|______|________|______________|

|ժ. Պտուղ-    | 1x10.5 | 0,01 |   25   |  100 |   100  |              |

|հատապտղային  |        |      |        |      |        |              |

|պաղպաղակ և   |        |      |        |      |        |              |

|մրգային      |        |      |        |      |        |              |

|սառույց`     |        |      |        |      |        |              |

|շաքարի       |        |      |        |      |        |              |

|օշարակի      |        |      |        |      |        |              |

|հիմքով այդ   |        |      |        |      |        |              |

|թվում        |        |      |        |      |        |              |

|արոմատացված  |        |      |        |      |        |              |

|_____________|________|______|________|______|________|______________|

|ի. Խառնուրդ- | 5x10.4 | 0,01 |   25   | 100  |  100   |չոր           |

|ներ պտուղ-   |        |      |        |      |        |խառնուրդները  |

|հատապտղային  |        |      |        |      |        |հսկվում են ջրի|

|պաղպաղակի և  |        |      |        |      |        |վերականգնումից|

|մրգային      |        |      |        |      |        |հետո          |

|սառույցի     |        |      |        |      |        |              |

|համար        |        |      |        |      |        |              |

|_____________|_______________________________________________________|

|լ. Հյութեր   |                                                       |

|բանջարեղենա- |                                                       |

|յին և        |                                                       |

|մրգային թարմ |                     ըստ կետ 9.15) հ.                  |

|մզված,       |                                                       |

|սպառվող առանց|                                                       |

|պահպանման    |                                                       |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի     |Լրացումներ     |

|                    |               |մակարդակները,   |               |

|Մթերքի խումբ        |               |մգ/կգ, ոչ ավելի |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|       1            |      2        |       3        |     4         |

|____________________|________________________________________________|

|6) Ջեմ, մուրաբա,    |Թունավոր տարրեր                                 |

|պովիդլո, կոնֆիտյուր,|________________________________________________|

|պտուղներ և          |կապար          |      0,5       |               |

|հատապտուղներ        |               |________________|_______________|

|մանրեցված շաքարով և |               |      1,0       |թիթեղյա տարայով|

|այլն,               |_______________|________________|_______________|

|պտուղ-հատապտղային   |արսեն          |      1,0       |               |

|խտանյութեր շաքարով  |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |      0,05      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |      0,02      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |անագ           |      200,0     |թիթեղյա տարայով|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |քրոմ           |       0,5      |քրոմապատ       |

|                    |               |                |տարայով        |

|                    |________________________________________________|

|                    |Միկոտոքսիններ                                   |

|                    |________________________________________________|

|                    |պատուլին       |       0,05     |խնձորի, չիչխանի|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Նիտրատներ,     |հաշվարկվում են  |               |

|                    |Պեստիցիդներ    |ըստ հումքի      |               |

|                    |               |հիմնական ձևի,   |               |

|                    |               |ինչպես կշռային  |               |

|                    |               |մասով, այնպես էլ|               |

|                    |               |այդ աղտոտող     |               |

|                    |               |նյութերի        |               |

|                    |               |թույլատրելի     |               |

|                    |               |մակարդակներով   |               |

|                    |________________________________________________|

|                    |Ռադիոնուկլիդներ                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |ցեզիում-137    |        80      |      Բկ/կգ    |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ստրոնցիում-90  |        70      |      Բկ/կգ    |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս           |ՄԱՖԱՄՔ, |Մթերքի զանգված,|Խմորա-|Բորբոսա-|Լրացումներ|

|                 |ԳԱՄ/գ,  |որում չի       |սնկեր |սնկեր   |          |

|Մթերքի խումբ     |ոչ ավելի|թույլատրվում   |ԳԱՄ/գ,|ԳԱՄ/գ,  |          |

|                 |        |(գ)            |ոչ    |ոչ ավելի|          |

|                 |        |_______________|ավելի |        |          |

|                 |        |ԱՑԽՄ  |Ախտածին,|      |        |          |

|                 |        |(կոլի-|այդ     |      |        |          |

|                 |        |ձևեր) |թվում   |      |        |          |

|                 |        |      |սալմոնե-|      |        |          |

|                 |        |      |լաներ   |      |        |          |

|_________________|________|______|________|______|________|__________|

|ա. Ջեմ, մուրաբա, | 5x10.3 | 1,0  |   25   |  50  |   50   |          |

|պովիդլո,         |        |      |        |      |        |          |

|կոնֆիտյուր,      |        |      |        |      |        |          |

|պտուղներ և       |        |      |        |      |        |          |

|հատապտուղներ     |        |      |        |      |        |          |

|մանրեցված շաքարով|        |      |        |      |        |          |

|և  այլն,         |        |      |        |      |        |          |

|պտուղ-հատապտղային|        |      |        |      |        |          |

|խտանյութեր       |        |      |        |      |        |          |

|շաքարով          |        |      |        |      |        |          |

|չմանրէազերծված   |        |      |        |      |        |          |

|_________________|___________________________________________________|

|բ. Ջեմ, մուրաբա, |Պետք է համապատասխանեն արտադրական                   |

|պովիդլո,         |մանրէազերծվածության պահանջներին «Դ» խմբի պահածոների|

|կոնֆիտյուր,      |համար սույն Հիգիենիկ նորմատիվների Հավելված 8-ի     |

|պտուղներ և       |համաձայն                                           |

|հատապտուղներ     |                                                   |

|մանրեցված շաքարով|                                                   |

|և  այլն,         |                                                   |

|պտուղ-հատապտղային|                                                   |

|խտանյութեր       |                                                   |

|շաքարով`         |                                                   |

|ենթարկված տարբեր |                                                   |

|ջերմաֆիզիկական   |                                                   |

|ազդեցությունների |                                                   |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի     |Լրացումներ     |

|                    |               |մակարդակները,   |               |

|Մթերքի խումբ        |               |մգ/կգ, ոչ ավելի |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|       1            |      2        |       3        |     4         |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|7) Բանջարեղեն,      |Թունավոր       |ըստ կետ 6.1)    |               |

|մրգեր, սնկեր աղ     |տարրեր,        |                |               |

|դրած, մարինացված,   |Նիտրատներ,     |                |               |

|թթվեցրած, թրջած     |Պեստիցիդներ,   |                |               |

|                    |Ռադիոնուկլիդներ|                |               |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

.____________________________________________________________.

|Ինդեքս                                    |Մթերքի զանգված,  |

|Մթերքի խումբ                              |որում չի         |

|                                          |թույլատրվում (գ) |

|                                          |_________________|

|                                          |Մեզոֆիլ |Ախտածին,|

|                                          |սուլֆիդ |այդ     |

|                                          |վերա-   |թվում   |

|                                          |կանգնող |սալմոնե-|

|                                          |կլոստ-  |լաներ   |

|                                          |րիդիաներ|        |

|__________________________________________|________|________|

|                           1              |   2    |   3    |

|__________________________________________|________|________|

|ա. Բանջարեղեն թթու և  աղ դրած (կաղամբ,    |   -    |   25   |

|վարունգ, լոլիկ և  այլն) անմիջապես         |        |        |

|օգտագործման համար, մրգեր թրջած և  աղ դրած,|        |        |

|այդ թվում բոստանային (փաթեթավորված և  ոչ  |        |        |

|փաթեթավորված)                             |        |        |

|__________________________________________|________|________|

|բ. Սնկեր աղ դրած և  մարինացված պատրաստված |   0,1  |   25   |

|տակառներում, եփած տակառներում             |        |        |

.____________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի     |Լրացումներ     |

|                    |               |մակարդակները,   |               |

|Մթերքի խումբ        |               |մգ/կգ, ոչ ավելի |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|       1            |      2        |       3        |     4         |

|____________________|________________________________________________|

|8) Չոր համեմունքներ |Թունավոր տարրեր                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |կապար          |       5,0      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |արսեն          |       3,0      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |       0,2      |               |

|                    |________________________________________________|

|                    |Ռադիոնուկլիդներ                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |ցեզիում-137    |       200      |     Բկ/կգ     |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ստրոնցիում-90  |       100      |     Բկ/կգ     |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս        |ՄԱՖԱՄՔ, |Մթերքի զանգված, որում|Բորբոսա-|Լրացումներ    |

|              |ԳԱՄ/գ,  |չի թույլատրվում (գ)  |սնկեր   |              |

|Մթերքի խումբ  |ոչ ավելի|_____________________|ԳԱՄ/գ,  |              |

|              |        |ԱՑԽՄ  |Սուլֆիդ |Ախտա-|ոչ ավելի|              |

|              |        |(կոլի-|վերա-   |ծին, |        |              |

|              |        |ձևեր) |կանգնող |այդ  |        |              |

|              |        |      |կլոստ-  |թվում|        |              |

|              |        |      |րիդիաներ|սալ- |        |              |

|              |        |      |        |մոնե-|        |              |

|              |        |      |        |լաներ|        |              |

|______________|________|______|________|_____|________|______________|

|      1       |   2    |  3   |   4    |  5  |   6    |       7      |

|_____________________________________________________________________|

|ա. Համեմունքներ                                                      |

|_____________________________________________________________________|

|պատրաստի      | 5x10.5 | 0,01 |  0,01  | 25  | 1x10.3 |              |

|օգտագործման   |        |      |        |     |        |              |

|համար         |        |      |        |     |        |              |

|______________|________|______|________|_____|________|______________|

|համեմունքներ  | 2x10.6 | 0,001|   -    |  25 | 1x10.4 |              |

|հում. սև      |        |      |        |     |        |              |

|պղպեղ, հոտավետ|        |      |        |     |        |              |

|պղպեղ, կարմիր |        |      |        |     |        |              |

|պղպեղ, դարչին,|        |      |        |     |        |              |

|գինձ,         |        |      |        |     |        |              |

|մուսկատային   |        |      |        |     |        |              |

|ընկույզ և     |        |      |        |     |        |              |

|այլն          |        |      |        |     |        |              |

|______________|________|______|________|_____|________|______________|

|բ. Համալիր    | 5x10.5 | 0,01 |  0,01  |  25 | 2x10.2 |              |

|սննդային      |        |      |        |     |        |              |

|հավելումներ   |        |      |        |     |        |              |

|բանջարեղենի   |        |      |        |     |        |              |

|համեմունքներով|        |      |        |     |        |              |

|______________|________|______|________|_____|________|______________|

|գ.Սննդահամային| 5x10.4 | 0,01 |  0,01  | 25  | 2x10.2 |              |

|համեմունք-    |        |      |        |     |        |              |

|մանանեխ,      |        |      |        |     |        |              |

|սեղանի        |        |      |        |     |        |              |

|ծովաբողկ      |        |      |        |     |        |              |

|______________|________|______|________|_____|________|______________|

|դ. Սխտոր      | 5x10.3 |  1,0 |   -    | 25  | 1x10.2 |Բացիլուս      |

|փոշեցված      |        |      |        |     |        |ցեռեուս 1x10.2|

|(սուբլիմացիոն |        |      |        |     |        |ԳԱՄ/գ, ոչ     |

|չորացմամբ)    |        |      |        |     |        |ավելի         |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի     |Լրացումներ     |

|                    |               |մակարդակները,   |               |

|Մթերքի խումբ        |               |մգ/կգ, ոչ ավելի |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|       1            |      2        |       3        |     4         |

|____________________|________________________________________________|

|9) Ընկույզ          |Թունավոր տարրեր                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |կապար          |      0,5       |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |արսեն          |      0,3       |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |      0,1       |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |      0,05      |               |

|                    |________________________________________________|

|                    |Պեստիցիդներ (հսկվում են մնացորդային քանակները   |

|                    |նաև  այն պեստիցիդների, որոնք օգտագործվել են     |

|                    |մթերային հումքի արտադրման ժամանակ):             |

|                    |________________________________________________|

|                    |ՀՔՑՀ (a-, b-,  |      0,5       |               |

|                    |y- իզոմերներ   |                |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ԴԴՏ և  դրա     |      0,15      |               |

|                    |մետաբոլիտներ   |                |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Միկոտոքսիններ  |      0,005     |               |

|                    |աֆլոտոքսին Բ1  |                |               |

|                    |________________________________________________|

|                    |Ռադիոնուկլիդներ                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |ցեզիում-137    |       200      |     Բկ/կգ     |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ստրոնցիում-90  |       100      |     Բկ/կգ     |

._____________________________________________________________________.

 

Մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

.____________________________________________________________.

|Ինդեքս                  |Մթերքի զանգված,|Բորբոսա-|Լրացումներ|

|                        |որում չի       |սնկեր   |          |

|Մթերքի խումբ            |թույլատրվում   |ԳԱՄ/գ,  |          |

|                        |(գ, սմ3)       |ոչ ավելի|          |

|                        |_______________|        |          |

|                        |ԱՑԽՄ  |Ախտածին,|        |          |

|                        |(կոլի-|այդ     |        |          |

|                        |ձևեր) |թվում   |        |          |

|                        |      |սալմոնե-|        |          |

|                        |      |լաներ   |        |          |

|________________________|______|________|________|__________|

|          1             |   2  |    3   |    4   |     5    |

|________________________|______|________|________|__________|

|ա. Ընկույզ բնական (նուշ,| 0,01 |   25   | 1x10.3 |          |

|հունական, գետընկույզ,   |      |        |        |          |

|պիստակ, կոկոսի) մաքրած  |      |        |        |          |

|չբոված                  |      |        |        |          |

|________________________|______|________|________|__________|

|բ. Ընկույզ բոված        |  0,1 |   25   | 5x10.2 |          |

|________________________|______|________|________|__________|

|գ. Ընկույզ կոկոսի       | 0,01 |   25   | 1x10.2 |          |

|չորացված մանրեցված      |      |        |        |          |

|________________________|______|________|________|__________|

|դ. Ընկույզ կոկոսի       | 0,01 |   25   | 1x10.2 |          |

|մանրեցված               |      |        |        |          |

.____________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի     |Լրացումներ     |

|                    |               |մակարդակները,   |               |

|Մթերքի խումբ        |               |մգ/կգ, ոչ ավելի |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|       1            |      2        |       3        |     4         |

|____________________|________________________________________________|

|10) Թեյ (սև,  կանաչ)|Թունավոր տարրեր                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |կապար          |      10,0      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |արսեն          |       1,0      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |       1,0      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |       0,1      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Միկոտոքսիններ  |      0,005     |               |

|                    |աֆլոտոքսին Բ1  |                |               |

|                    |________________________________________________|

|                    |Ռադիոնուկլիդներ                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |ցեզիում-137    |       400      |     Բկ/կգ     |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ստրոնցիում-90  |       200      |     Բկ/կգ     |

|____________________|________________________________________________|

|                    |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                       |

|                    |________________________________________________|

|                    |Բորբոսասնկերա- |    1x10.3      |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|                    |սնկեր          |                |               |

|____________________|________________________________________________|

|11) Սուրճ           |Թունավոր տարրեր                                 |

|(հատիկավոր, աղացած, |________________________________________________|

|լուծվող)            |կապար          |      1.0       |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |արսեն          |      1.0       |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |      0.05      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |      0.02      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Միկոտոքսիններ  |      0.005     |               |

|                    |աֆլոտոքսին Բ1  |                |               |

|                    |________________________________________________|

|                    |Ռադիոնուկլիդներ                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |ցեզիում-137    |       300      |     Բկ/կգ     |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ստրոնցիում-90  |       100      |     Բկ/կգ     |

|                    |________________________________________________|

|                    |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                       |

|                    |________________________________________________|

|                    |Բորբոսասնկեր   |     5x10.2     |ԳԱՄ/գ, ոչ      |

|                    |               |                |ավելի, կանաչ   |

|                    |               |                |սուրճի հատիկներ|

._____________________________________________________________________.

 

7. Յուղային հումք և ճարպային մթերք

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ    |Թույլատրելի     |Լրացումներ     |

|                    |               |մակարդակները,   |               |

|Մթերքի խումբ        |               |մգ/կգ, ոչ ավելի |               |

|____________________|_______________|________________|_______________|

|       1            |      2        |       3        |     4         |

|____________________|________________________________________________|

|1) Ձիթատու          |Թունավոր տարրեր                                 |

|կուլտուրաների սերմեր|________________________________________________|

|(արևածաղիկ,  սոյա,  |կապար          |       1,0      |               |

|բամբակ, եգիպտացորեն,|_______________|________________|_______________|

|կտավհատ, մանանեխ,   |արսեն          |       0,3      |               |

|գետնընկույզ)        |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |       0,1      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |      0,05      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Միկոտոքսիններ  |     0,005      |               |

|                    |աֆլատոքսին Բ1  |                |               |

|                    |________________________________________________|

|                    |Պեստիցիդներ (անհրաժեշտ է հսկել մնացորդային      |

|                    |քանակները նաև  այն պեստիցիդների, որոնք          |

|                    |օգտագործվել են մթերային հումքի արտադրման        |

|                    |ժամանակ):                                       |

|                    |________________________________________________|

|                    |ՀՔՑՀ (a-, b-,  |      0,2       |սոյա, բամբակ   |

|                    |y- իզոմերներ)  |                |               |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |      0,4       |կտավհատ,       |

|                    |               |                |մանանեխ, րապս  |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |      0,5       |արևածաղիկ,     |

|                    |               |                |գետնընկույզ,   |

|                    |               |                |եգիպտացորեն    |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ԴԴՏ և  դրա     |      0,05      |սոյա, բամբակ,  |

|                    |մետաբոլիտներ   |                |եգիպտացորեն    |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |       0,1      |կտավհատ,       |

|                    |               |                |մանանեխ, րապս  |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |      0,15      |արևածաղիկ,     |

|                    |               |                |գետնընկույզ    |

|                    |________________________________________________|

|                    |Ռադիոնուկլիդներ                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |ցեզիում-137    |       70       |     Բկ/կգ,    |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ստրոնցիում-90  |       90       |     Բկ/կգ,    |

|____________________|________________________________________________|

|2) Բուսական յուղ    |Օքսիդացման փչացման ցուցանիշ                     |

|(բոլոր տեսակները)   |________________________________________________|

|                    |թթվայնության   |       4,0      |մգ Կալիումի    |

|                    |թիվ            |                |հիդրօքսիդ      |

|                    |               |                |(KOH)/գ        |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |       0,6      |նույնը,        |

|                    |               |                |ռաֆինացված     |

|                    |               |                |յուղերի համար  |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |պերօքսիդային   |      10,0      |մմոլ ակտիվ     |

|                    |թիվ            |                |թթվածին/կգ     |

|                    |________________________________________________|

|                    |Թունավոր տարրեր                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |կապար          |       0,1      |               |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |       0,2      |գետնընկույզային|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |արսեն          |       0,1      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |կադմիում       |       0,05     |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |       0,03     |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |պղինձ          |        0,4     |չռաֆինացված    |

|                    |               |                |յուղերի համար  |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |        0,1     |ռաֆինացված     |

|                    |               |                |յուղերի համար  |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |երկաթ          |        5,0     |չռաֆինացված    |

|                    |               |                |յուղերի համար  |

|                    |               |________________|_______________|

|                    |               |        1,5     |ռաֆինացված     |

|                    |               |                |ուղերի համար   |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Դիօքսիններ     |    0,00000075  |ճարպի          |

|                    |               |                |վերահաշվարկով  |

|                    |________________________________________________|

|                    |Միկոտոքսիններ                                   |

|                    |________________________________________________|

|                    |աֆլատոքսին Բ1  |      0,005     |չռաֆինացված    |

|                    |               |                |յուղերի համար  |

|                    |________________________________________________|

|                    |Պեստիցիդներ (հսկվում են մնացորդային քանակները   |

|                    |նաև  այն պեստիցիդների, որոնք օգտագործվել են     |

|                    |հումքի արտադրման ժամանակ):                      |

|                    |________________________________________________|

|                    |ՀՔՑՀ (a-, b-,  |        0,2     |               |

|                    |y- իզոմերներ)  |________________|_______________|

|                    |               |       0,05     |ռաֆինացված,    |

|                    |               |                |դեզադորացված   |

|                    |               |                |յուղերի համար  |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ԴԴՏ և  դրա     |        0,2     |               |

|                    |մետաբոլիտներ   |________________|_______________|

|                    |               |        0,1     |ռաֆինացված,    |

|                    |               |                |դեզադորացված   |

|                    |               |                |յուղերի համար  |

|                    |________________________________________________|

|                    |Ռադիոնուկլիդներ                                 |

|                    |________________________________________________|

|                    |ցեզիում-137    |        60      |     Բկ/կգ,    |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |ստրոնցիում-90  |        80      |     Բկ/կգ,    |

|____________________|________________________________________________|

|3) Բուսական յուղերի |Օքսիդացման փչացման ցուցանիշ                     |

|և  կենդանական       |________________________________________________|

|ճարպերի վերամշակման |պերօքսիդային   |     10.0       |մմոլ ակտիվ     |

|մթերք, ներառյալ ձկան|թիվ            |                |թթվածին/կգ     |

|ճարպ (մարգարին,     |________________________________________________|

|կակաոյի յուղի       |Թունավոր տարրեր                                 |

|փոխարիչներ,         |________________________________________________|

|բուսաճարպային       |կապար          |      0,1       |               |

|սպրեդներ,           |_______________|________________|_______________|

|խոհարարական ճարպեր, |               |      0,3       |մայոնեզի համար |

|հրուշակեղենային     |_______________|________________|_______________|

|ճարպեր, մայոնեզ,    |արսեն          |      0,1       |               |

|ֆոսֆատիդային        |_______________|________________|_______________|

|խտանյութեր)         |կադմիում       |      0,05      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |սնդիկ          |      0,05      |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |նիկել          |       0,7      |մարգարինների,  |

|                    |               |                |խոհարարական և  |

|                    |               |                |հրուշակեղենային|

|                    |               |                |ճարպերի համար  |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |երկաթ          |       1,5      |մարգարինների,  |

|                    |               |                |սպրեդների համար|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |պղինձ          |       0,1      |մարգարինների,  |

|                    |               |                |սպրեդների համար|

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Դիօքսիններ     |ըստ կետ 7.2)    |ճարպի          |

|                    |               |բուսական յուղերի|վերահաշվարկով  |

|                    |               |հիմքով,         |               |

|                    |               |ըստ կետ 7.4)    |               |

|                    |               |բուսական յուղերի|               |

|                    |               |հիմքով, ըստ կետ |               |

|                    |               |3.6) ձկան       |               |

|                    |               |յուղերի հիքով,  |               |

|                    |________________________________________________|

|                    |Միկոտոքսիններ                                   |

|                    |________________________________________________|

|                    |աֆլատոքսին Բ1  |       0,005    |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Պեստիցիդներ    |ըստ կետ 7.2)    |               |

|                    |Ռադիոնուկլիդներ|                |               |

|                    |_______________|________________|_______________|

|                    |Պոլիքլորացված  |       3,0      |ձկան ճարպեր    |

|                    |բիֆենոլներ     |                |պարունակող     |

|                    |               |                |մթերքի համար   |

._____________________________________________________________________.

 

----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
10.03.2010
N 06-Ն
Հրաման