Սեղմել Esc փակելու համար:
«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ...

 

 

100.0006.290310

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «29»        06            2010 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10010144

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

10 մարտի 2010 թվականի N 06-Ն

 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-4.9-01-2010 ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ ՀԱUՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱUԻՆ

(14-րդ մաս)

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

(14-րդ մաս)

 

ե. Լուծվող թխվածքաբլիթ

 

Սննդային արժեք /100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |     գ      |    5-11   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |նույնը      |    6-12   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ածխաջրեր         |նույնը      |   65-80   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |   կկալ     |  330-440  |   +    |                 |

|_____________________________________________________________________|

|Հանքային նյութեր                                                     |

|_____________________________________________________________________|

|նատրիում         |    մգ      |  300-500  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|կալցիում         |նույնը      |  300-600  |   +    |հարստացված մթերքի|

|                 |            |           |        |համար            |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|երկաթ            |նույնը      |   10-18   |   +    |նույնը           |

|_____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                           |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին /Բ1/      |    մգ      |  0,3-0,6  |   +    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|ռիբոֆլավին /Բ2/  |նույնը      |  0,3-0,8  |   +    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|նիացին /ՊՊ/      |նույնը      |    4-9    |   +    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|ասկորբինաթթու /Ց/|նույնը      |   20-50   |   +    |վիտամինացված     |

|                 |            |           |        |մթերքի համար     |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ       |

|                               |մակարդակներ,   |                 |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|               1               |       2       |     3           |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Թունավոր տարրեր, բենզ(ա)պիրեն, |ըստ կետ 1.2)գ. |                 |

|միկոտոքսիններ, պեստիցիդներ,    |               |                 |

|հակաբիոտիկներ                  |               |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Ռադիոնուկլիդներ,               |ըստ կետ 1.2)ա. |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Կեղտոտվածությունը և            |ըստ կետ 1.2)ա. |                 |

|աղտոտվածությունը հացի պաշարների|               |                 |

|վնասատուներով և  մետաղական     |               |                 |

|խառնուրդներ                    |               |                 |

|_________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                        |

|_________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                         |    1x10.4     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի, |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԱՑԽՄ /կոլի ձևեր/               |      1,0      |զանգված, որում չի|

|                               |               |թույլատրվում (գ) |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Ախտածին, այդ թվում սալմոնելաներ|       50      |նույնը           |

|_______________________________|_______________|_________________|

|բորբոսասնկեր                   |      100      |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի, |

|_______________________________|_______________|_________________|

|խմորասնկեր                     |       50      |նույնը           |

._________________________________________________________________.

 

3) Հավելյալ սննդամթերք պտուղ-բանջարեղենային հիմքով,

պտուղ-բանջարեղենային պահածոներ /մրգային, բանջարեղենային և

մրգա-բանջարեղենային հյութեր, նեկտար և ըմպելիքներ, պյուրե,

մրգակաթնային և մրգահացահատիկային պյուրե/

 

Սննդային արժեք /100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Չոր նյութի       |     գ      |    5-20   |   +    |                 |

|զանգվածային մաս  |            |           |        |                 |

|                 |____________|___________|________|_________________|

|                 | գ, ոչ պակաս|     11    |   +    |հյութերի և       |

|                 |            |           |        |պյուրեի համար    |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ընդհանուր        |%, ոչ ավելի |    0,8    |   -    |                 |

|թթվայնություն    |            |           |        |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ածխաջրեր, այդ    |գ, ոչ պակաս |    10     |   -    |                 |

|թվում ավելացված  |            |           |        |                 |

|շաքար            |            |           |        |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուցներ     |գ, ոչ պակաս |    0,5    |   -    |բացի հյութերից   |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էթիլ սպիրտի      |%, ոչ ավելի |    0,2    |   -    |մրգային հյութերի |

|զանգվածային մաս  |            |           |        |և  պյուրեի համար |

|_____________________________________________________________________|

|Հանքային նյութեր                                                     |

|_____________________________________________________________________|

|կալիում          |     մգ     |  70-300   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|նատրիում         |մգ, ոչ ավելի|    200    |   -    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|երկաթ            |     մգ     |  1,0-3,0  |   +    |հարստացված մթերքի|

|                 |            |           |        |համար            |

|_____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                           |

|_____________________________________________________________________|

|ասկորբինաթթու /Ց/|     մգ     | 15,0-50,0 |   +    |վիտամինացված     |

|                 |            |           |        |մթերքի համար     |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|b-կարոտին        |նույնը      |    1-4    |   +    |նույնը           |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ       |

|                               |մակարդակներ,   |                 |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|               1               |       2       |     3           |

|_________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                  |

|_________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,3      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|արսեն                          |      0,2      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|կադմիում                       |     0,02      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|սնդիկ                          |     0,01      |                 |

|_________________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ                                                    |

|_________________________________________________________________|

|պատուլին                       |չի թույլատրվում|<0,02 խնձոր,     |

|                               |               |տոմատ, չիչխան    |

|                               |               |պարունակող       |

|_______________________________|_______________|_________________|

|դեզօքսինիվալենոլ               |չի թույլատրվում| <0,05           |

|                               |               |մրգա-հատիկային   |

|                               |               |պյուրե` ցորենի,  |

|                               |               |գարու ալյուր     |

|                               |               |պարունակող       |

|_______________________________|_______________|_________________|

|զեարալենոն                     |չի թույլատրվում| <0,005          |

|                               |               |մրգա-հատիկային   |

|                               |               |պյուրե` ցորենի,  |

|                               |               |եգիպտացորենի,    |

|                               |               |գարու ալյուր     |

|                               |               |պարունակող       |

|_______________________________|_______________|_________________|

|աֆլատոքսին Մ1                  |չի թույլատրվում| <0,00002        |

|                               |               |մրգա-կաթնային    |

|                               |               |պյուրեի համար    |

|_______________________________|_______________|_________________|

|աֆլատոքսին Բ1                  |չի թույլատրվում| <0,00015        |

|                               |               |մրգա-հատիկային   |

|                               |               |պյուրեի համար    |

|_______________________________|_______________|_________________|

|օխրատոքսին Ա                   |չի թույլատրվում|<0,0005 ցորենի,  |

|                               |               |տարեկան, գարու,  |

|                               |               |վարսակի, բրնձի,  |

|                               |               |ալյուր պարունակող|

|_________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                      |

|_________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,01     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |     0,005     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Նիտրատներ                      |      50       |մրգային հիմքով   |

|                               |_______________|_________________|

|                               |      200      |բանջարեղենային և |

|                               |               |մրգա-            |

|                               |               |բանջարեղենային   |

|                               |               |հիմքով, նաև      |

|                               |               |ադամաթուզ        |

|                               |               |պարունակող       |

|_______________________________|_______________|_________________|

|5-օքսիմետիլֆուրֆուրոլ          |ըստ Հավելված   |մրգային հյութերի |

|                               |2-ի կետ 2.     |և  նեկտարների    |

|                               |               |համար            |

|_________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                  |

|_________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      60       |      Բկ/կգ      |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ստրոնցիում-90                  |      25       |նույնը           |

|_______________________________|_________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ      |Պետք է բավարարել համապատասխան    |

|                               |խմբերի պահածոների արտադրական     |

|                               |մանրէազերծվածության պահանջները   |

|                               |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների      |

|                               |Հավելված 8-ի համաձայն            |

._________________________________________________________________.

 

4) Հավելյալ սննդամթերք մսային հիմքով

 

ա. Մսային պահածոներ /խոզի, տավարի, ոչխարի, թռչնի և այլն/, այդ

թվում` ենթամթերքի ավելացմամբ

 

Սննդային արժեք /100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Չոր նյութի       |գ, ոչ պակաս |    20     |   -    |                 |

|զանգվածային մաս  |            |           |        |                 |

|                 |____________|___________|________|_________________|

|                 |նույնը      |    17     |   -    |պահածոներ թռչնի  |

|                 |            |           |        |մսից             |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |     գ      |  8,5-15   |   +    |                 |

|                 |____________|___________|________|_________________|

|                 |գ, ոչ պակաս |     7     |   +    |պահածոներ թռչնի  |

|                 |            |           |        |մսից             |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |նույնը      |    3-12   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |   80-180  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Կերակրի աղ       |գ, ոչ ավելի |    0,4    |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Երկաթ            |     մգ     |    1-5    |   +    |պահածոներ        |

|                 |            |           |        |հարստացված       |

|                 |            |           |        |երկաթով          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Վիտամիններ       |            |ըստ կետ    |        |                 |

|                 |            |1.4)գ.     |        |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Օսլա             |գ, ոչ ավելի |     3     |   -    |որպես խտացնող    |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Բրնձի և  ցորենի  |գ, ոչ ավելի |     5     |   -    |նույնը           |

|ալյուր           |            |           |        |                 |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

.________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ      |

|                               |մակարդակներ,   |                |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                |

|_______________________________|_______________|________________|

|               1               |       2       |     3          |

|________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                 |

|________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,2      |                |

|_______________________________|_______________|________________|

|արսեն                          |      0,1      |                |

|_______________________________|_______________|________________|

|կադմիում                       |     0,03      |                |

|_______________________________|_______________|________________|

|սնդիկ                          |     0,02      |                |

|_______________________________|_______________|________________|

|քրոմ                           |      100      |թիթեղյա տարայով |

|                               |               |պահածոների համար|

|_______________________________|_______________|________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|                |

|________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ                                                   |

|________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                     |չի թույլատրվում|     <0,01      |

|_______________________________|_______________|________________|

|տետրացիկլինային խումբ          |չի թույլատրվում| <0,01 միավոր/գ |

|_______________________________|_______________|________________|

|գրիզին                         |չի թույլատրվում|  <0,5 միավոր/գ |

|_______________________________|_______________|________________|

|բացիտրացին                     |չի թույլատրվում| <0,02 միավոր/գ |

|________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                     |

|________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,02     |                |

|_______________________________|_______________|________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                |

|_______________________________|_______________|________________|

|Նիտրատներ                      |չի թույլատրվում|      <0,5      |

|________________________________________________________________|

|Նիտրոզամիններ                                                   |

|________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ գումարը           |չի թույլատրվում|     <0,001     |

|________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                 |

|________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      70       |      Բկ/կգ     |

|_______________________________|_______________|________________|

|ստրոնցիում-90                  |      30       |նույնը          |

|_______________________________|________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ      |Պետք է բավարարեն «Ա» խմբի       |

|                               |պահածոների արտադրական           |

|                               |մանրէազերծվածության պահանջները  |

|                               |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների     |

|                               |Հավելված 8-ի համաձայն           |

.________________________________________________________________.

 

բ. Պաստերացված երշիկներ մսային հիմքով /1,5 տարեկան և բարձր/

 

Սննդային արժեք /100 գ պատրաստի մթերքում/

 

.___________________________________________________________.

|Չափանիշներ և   |Չափման     |Թույլատրելի         |Լրացումներ|

|ցուցանիշներ    |միավորներ  |մակարդակներ         |          |

|               |           |____________________|          |

|               |           |նորմավորվող|մակնշվող|          |

|_______________|___________|___________|________|__________|

|       1       |     2     |     3     |   4    |     5    |

|_______________|___________|___________|________|__________|

|Սպիտակուց      |գ, ոչ պակաս|     12    |   +    |          |

|_______________|___________|___________|________|__________|

|Ճարպ           |      գ    |   16-20   |   +    |          |

|_______________|___________|___________|________|__________|

|Կերակրի աղ     |գ, ոչ ավելի|    1,5    |   +    |          |

|_______________|___________|___________|________|__________|

|Էներգետիկ արժեք|   կկալ    |  180-240  |   +    |          |

.___________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

.________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ      |

|                               |մակարդակներ,   |                |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                |

|_______________________________|_______________|________________|

|               1               |       2       |     3          |

|_______________________________|_______________|________________|

|Թունավոր տարրեր, պեստիցիդներ,  |ըստ կետ 1.4)ա. |                |

|հակաբիոտիկներ, նիտրիտներ,      |               |                |

|նիտրոզամիններ                  |               |                |

|_______________________________|_______________|________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|                |

|_______________________________|_______________|________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                |ըստ կետ 1.4)ա. |                |

|________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                       |

|________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                         |    2x10.2     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի |

|_______________________________|_______________|________________|

|ԱՑԽՄ /կոլի ձևեր/               |     1,0       |զանգված, որում  |

|                               |               |չի թույլատրվում |

|                               |               |(գ)             |

|_______________________________|_______________|________________|

|Ախտածին, այդ թվում սալմոնելաներ|      50       |նույնը          |

|_______________________________|_______________|________________|

|Սուլֆիդվերականգնող             |      0,1      |նույնը          |

|կլոստրիդիաներ                  |               |                |

|_______________________________|_______________|________________|

|Բացիլուս ցեռեուս               |      1,0      |նույնը          |

.________________________________________________________________.

 

գ. Մսա-բուսական պահածոներ

 

Սննդային արժեք /100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Չոր նյութի       |     գ      |   17-26   |   -    |                 |

|զանգվածային մաս  |            |           |        |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |     գ      |   1,5-6   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |նույնը      |    1-6    |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ածխաջրեր         |նույնը      |    5-15   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |   40-140  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Կերակրի աղ       |գ, ոչ ավելի |    0.4    |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Երկաթ            |     մգ     |  0,5-3,0  |   +    |հարստացված մթերքի|

|                 |            |           |        |համար            |

|_____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                           |

|_____________________________________________________________________|

|b-կարոտին        |     մգ     |    1-3    |   -    |վիտամինացված     |

|                 |            |           |        |մթերքի համար     |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|թիամին /Բ1/      |     մգ     |  0,1-0,2  |   -    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|ռիբոֆլավին /Բ2/  |     մգ     |  0,1-0,3  |   -    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|նիացին /ՊՊ/      |     մգ     |    1-4    |   -    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Օսլա             |գ, ոչ ավելի |     3     |   -    |որպես խտացնող    |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Բրնձի և  ցորենի  |գ, ոչ ավելի |     5     |   -    |նույնը           |

|ալյուր           |            |           |        |                 |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ       |

|                               |մակարդակներ,   |                 |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|               1               |       2       |     3           |

|_________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                  |

|_________________________________________________________________|

|կապար                          |      03       |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|արսեն                          |     0,2       |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|կադմիում                       |     0,03      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|սնդիկ                          |     0,02      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|քրոմ                           |     100       |թիթեղյա տարայով  |

|                               |               |պահածոների համար |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|                 |

|_________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ                                                    |

|_________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                     |չի թույլատրվում|      <0,01      |

|_______________________________|_______________|_________________|

|տետրացիկլինային խումբ          |չի թույլատրվում| <0,01 միավոր/գ  |

|_______________________________|_______________|_________________|

|գրիզին                         |չի թույլատրվում|  <0,5 միավոր/գ  |

|_______________________________|_______________|_________________|

|բացիտրացին                     |չի թույլատրվում| <0,02 միավոր/գ  |

|_________________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ                                                    |

|_________________________________________________________________|

|պատուլին                       |չի թույլատրվում|<0,02 տոմատ      |

|                               |               |պարունակող       |

|_______________________________|_______________|_________________|

|աֆլատոքսին Բ1                  |չի թույլատրվում|<0,00015 ձավար   |

|                               |               |պարունակող       |

|_______________________________|_______________|_________________|

|դեզօքսինիվալենոլ               |չի թույլատրվում|<0,05 ցորենի,    |

|                               |               |գարու ալյուր     |

|                               |               |պարունակող       |

|                               |               |պահածոների համար |

|_______________________________|_______________|_________________|

|զեարալենոն                     |չի թույլատրվում|<0,005 ցորենի,   |

|                               |               |գարու,           |

|                               |               |եգիպտացորենի     |

|                               |               |ալյուր պարունակող|

|_______________________________|_______________|_________________|

|Տ-2 տոքսին                     |չի թույլատրվում|<0,05, ձավար     |

|                               |               |պարունակող       |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Օխրատոքսին Ա                   |չի թույլատրվում|<0,0005 ցորենի,  |

|                               |               |տարեկան, գարու,  |

|                               |               |վարսակի, բրնձի,  |

|                               |               |ալյուր պարունակող|

|_________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                      |

|_________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,02     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Նիտրատներ                      |      150      |բանջարեղեն       |

|                               |               |պարունակող       |

|                               |               |պահածոների համար |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Նիտրիտներ                      |չի թույլատրվում|      <0,5       |

|_________________________________________________________________|

|Նիտրոզամիններ                                                    |

|_________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ գումարը           |չի թույլատրվում|     <0,001      |

|_________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                  |

|_________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      70       |      Բկ/կգ      |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ստրոնցիում-90                  |      30       |նույնը           |

|_______________________________|_________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ      |Պետք է բավարարեն «Ա» խմբի        |

|                               |պահածոների արտադրական            |

|                               |մանրէազերծվածության պահանջները   |

|                               |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների      |

|                               |Հավելված 8-ի համաձայն            |

._________________________________________________________________.

 

5) Հավելյալ սննդամթերք ձկան հիմքով

 

ա. Ձկան պահածոներ

 

Սննդային արժեք /100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Չոր նյութի       |     գ      |   15-25   |    -   |                 |

|զանգվածային մաս  |            |           |        |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |     գ      |    8-15   |    +   |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |նույնը      |    5-11   |    +   |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ածխաջրեր         |    կկալ    |  100-155  |    +   |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |գ, ոչ ավելի |    0,4    |    +   |                 |

|_____________________________________________________________________|

|Հանքային նյութեր                                                     |

|_____________________________________________________________________|

|Երկաթ            |նույնը      |  0,4-3,0  |   +    |հարստացված մթերքի|

|                 |            |           |        |համար            |

|_____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                           |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին /Բ1/      |     մգ     |  0,1-0,2  |   +    |հարստացված մթերքի|

|                 |            |           |        |համար            |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|ռիբոֆլավին /Բ2/  |նույնը      |  0,1-0,3  |   +    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|նիացին /ՊՊ/      |նույնը      |    1-4    |   +    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Օսլա             |գ, ոչ ավելի |     3     |   -    |ավելացվում է     |

|                 |            |           |        |որպես խտացնող    |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Բրնձի և  ցորենի  |գ, ոչ ավելի |     5     |   -    |նույնը           |

|ալյուր           |            |           |        |                 |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ       |

|                               |մակարդակներ,   |                 |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|               1               |       2       |     3           |

|_________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                  |

|_________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,5      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|արսեն                          |      0,5      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|կադմիում                       |      0,1      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|սնդիկ                          |      0,15     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|քրոմ                           |      100      |թիթեղյա տարայով  |

|                               |               |պահածոների համար |

|_________________________________________________________________|

|Դիօքսիններ չի թույլատրվում                                       |

|_________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                      |

|_________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,02     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Պոլիքլորացված բիֆինիլներ       |      0,5      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Հիստամին                       |      100      |թյուննոս,        |

|                               |               |թյունիկ, սաղմոն, |

|                               |               |ծովատառեխ        |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Նիտրոզամիններ                  |չի թույլատրվում|      <0,001     |

|_________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                  |

|_________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      100      |      Բկ/կգ      |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ստրոնցիում-90                  |       60      |նույնը           |

|_______________________________|_________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ      |Պետք է բավարարեն «Ա» խմբի        |

|                               |պահածոների արտադրական            |

|                               |մանրէազերծվածության պահանջները   |

|                               |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների      |

|                               |Հավելված 8-ի համաձայն            |

._________________________________________________________________.

 

բ. Ձկա-բուսական պահածոներ

 

Սննդային արժեք /100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի            |Լրացումներ    |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ            |              |

|                 |            |_______________________|              |

|                 |            |նորմավորվող   |մակնշվող|              |

|_________________|____________|______________|________|______________|

|       1         |     2      |      3       |   4    |      5       |

|_________________|____________|______________|________|______________|

|Չոր նյութի       |     գ      |    17-18     |   -    |              |

|զանգվածային մաս  |            |              |        |              |

|_________________|____________|______________|________|______________|

|Սպիտակուց        |     գ      |    1,5-6     |   +    |              |

|_________________|____________|______________|________|______________|

|Ճարպ             |նույնը      |     1-6      |   +    |              |

|_________________|____________|______________|________|______________|

|Ածխաջրեր         |    կկալ    |    35-120    |   +    |              |

|_________________|____________|______________|________|______________|

|Էներգետիկ արժեք  |գ, ոչ ավելի |     0,4      |   +    |              |

|_____________________________________________________________________|

|Հանքային նյութեր                                                     |

|_____________________________________________________________________|

|Երկաթ            |նույնը      |ըստ կետ 1.5)ա.|   -    |              |

|_____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                     ըստ կետ 1.5)ա.                        |

|_____________________________________________________________________|

|Օսլա             |գ, ոչ ավելի |      3       |   -    |ավելացվում է  |

|                 |            |              |        |որպես խտացնող |

|_________________|____________|______________|________|______________|

|Բրնձի և  ցորենի  |գ, ոչ ավելի |      5       |   -    |նույնը        |

|ալյուր           |            |              |        |              |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ       |

|                               |մակարդակներ,   |                 |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|               1               |       2       |     3           |

|_________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                  |

|_________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,4      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|արսեն                          |      0,2      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|կադմիում                       |      0,04     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|սնդիկ                          |      0,05     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|քրոմ                           |      100      |թիթեղյա տարայով  |

|                               |               |պահածոների համար |

|_________________________________________________________________|

|Դիօքսիններ չի թույլատրվում                                       |

|_________________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ                  |ըստ կետ 1.4)գ. |                 |

|_________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                      |

|_________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,02     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Պոլիքլորացված բիֆինիլներ       |      0,2      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Հիստամին                       |      40       |թյուննոս,        |

|                               |               |թյունիկ, սաղմոն, |

|                               |               |ծովատառեխ        |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Նիտրատներ                      |      150      |բանջարեղեն       |

|                               |               |պարունակող       |

|                               |               |պահածոների համար |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Նիտրոզամիններ                  |չի թույլատրվում|     <0,001      |

|_________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                  |

|_________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      100      |      Բկ/կգ      |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ստրոնցիում-90                  |       60      |նույնը           |

|_______________________________|_________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ      |Պետք է բավարարեն «Ա» խմբի        |

|                               |պահածոների արտադրական            |

|                               |մանրէազերծվածության պահանջները   |

|                               |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների      |

|                               |Հավելված 8-ի համաձայն            |

._________________________________________________________________.

 

6) Մանկական խոտաբուսային արագ պատրաստման թեյեր

 

Սննդային արժեք /100 գ պատրաստի մթերքում/

 

.__________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ    |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |              |

|                 |            |____________________|              |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|              |

|_________________|____________|___________|________|______________|

|Ածխաջրեր         |     գ      |   85-96   |   +    |              |

|_________________|____________|___________|________|______________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |  340-385  |   +    |              |

.__________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ       |

|                               |մակարդակներ,   |                 |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|               1               |       2       |     3           |

|_________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                  |

|_________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,05     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|արսեն                          |      0,05     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|կադմիում                       |      0,02     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|սնդիկ                          |      0,005    |                 |

|_________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ.2                                                    |

|_________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,02     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                 |

|_________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                  |

|_________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      40       |       Բկ/լ      |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ստրոնցիում-90                  |      25       |նույնը           |

|_________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                        |

|_________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                         |    5x10.3     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի, |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԱՑԽՄ /կոլի ձևեր/               |     1,0       |զանգված, որում չի|

|                               |               |թույլատրվում (գ) |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Բացիլուս ցեռեուս               |      100      |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի, |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Ախտածին, այդ թվում սալմոնելաներ|      25       |նույնը           |

|_______________________________|_______________|_________________|

|խմորասնկեր                     |      50       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի, |

|_______________________________|_______________|_________________|

|բորբոսասնկեր                   |      50       |նույնը           |

._________________________________________________________________.

 

2. Մթերք նախադպրոցական և դպրոցական տարիքի երեխաների սնման համար

 

1) Մթերք մսային հիմքով

 

ա. Պահածոներ մսից /այդ թվում թռչնի մսից/

 

/Սննդային արժեք/ 100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |գ, ոչ պակաս |    12     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|ճարպ             |գ, ոչ ավել  |    18     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Կերակրի աղ       |գ, ոչ ավել  |    1,2    |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Օսլա             |գ, ոչ ավել  |    3,0    |   -    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Բրնձի և  ցորենի  |գ, ոչ ավել  |    5,0    |   -    |                 |

|ալյուր           |            |           |        |                 |

._____________________________________________________________________.

 

----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

$(

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
10.03.2010
N 06-Ն
Հրաման