Սեղմել Esc փակելու համար:
«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ...

 

 

100.0006.290310

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «29»        06            2010 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10010144

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

10 մարտի 2010 թվականի N 06-Ն

 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-4.9-01-2010 ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ ՀԱUՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱUԻՆ

(15-րդ մաս)

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

(15-րդ մաս)

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ       |

|                               |մակարդակներ,   |                 |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|               1               |       2       |     3           |

|_________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                  |

|_________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,3      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|արսեն                          |      0,1      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|կադմիում                       |     0,03      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|սնդիկ                          |     0,02      |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|քրոմ                           |     100       |թիթեղյա տարայով  |

|                               |               |պահածոների համար |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|                 |

|_________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ                                                    |

|_________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                     |չի թույլատրվում|     <0,01       |

|_______________________________|_______________|_________________|

|տետրացիկլինային խումբ          |չի թույլատրվում| <0,01 միավոր/գ  |

|_______________________________|_______________|_________________|

|գրիզին                         |չի թույլատրվում| <0,5 միավոր/գ   |

|_______________________________|_______________|_________________|

|բացիտրացին                     |չի թույլատրվում| <0,02 միավոր/գ  |

|_________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                      |

|_________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,02     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Նիտրիտներ                      |չի թույլատրվում|      <0,5       |

|_________________________________________________________________|

|Նիտրոզամիններ                                                    |

|_________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ գումարը           |չի թույլատրվում|     <0,001      |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                |               |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ցեզիում-137                    |       70      |      Բկ/կգ      |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ստրոնցիում-90                  |       30      |նույնը           |

|_______________________________|_________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ      |Պետք է բավարարեն «Ա» խմբի        |

|                               |պահածոների արտադրական            |

|                               |մանրէազերծվածության պահանջները   |

|                               |սույն Հիգիենիկ նորմատիվների      |

|                               |Հավելված 8-ի համաձայն            |

._________________________________________________________________.

 

բ. Երշիկեղեն

 

/Սննդային արժեք/ 100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |գ, ոչ պակաս |    12     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|ճարպ             |գ, ոչ ավելի |    22     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |  230-250  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Կերակրի աղ       |գ, ոչ ավելի |    1,8    |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Օսլա             |գ, ոչ ավելի |     5     |   -    |                 |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ       |

|                               |մակարդակներ,   |                 |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|               1               |       2       |     3           |

|_________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                  |

|_________________________________________________________________|

|կապար                          |       0,3     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|արսեն                          |       0,1     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|կադմիում                       |      0,03     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|սնդիկ                          |      0,02     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Հակաբիոտիկներ                  |ըստ կետ 2.1)ա. |                 |

|_________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                      |

|_________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,02     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Նիտրիտներ                      |       30      |                 |

|_________________________________________________________________|

|Նիտրոզամիններ                                                    |

|_________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ գումարը           |     0,002     |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                |ըստ կետ 2.1)ա. |                 |

|_________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                        |

|_________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                         |     1x10.3    |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի  |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ԱՑԽՄ /կոլի ձևեր/               |      1,0      |զանգված, որում չի|

|                               |               |թույլատրվում /գ/ |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Աղիքային ցուպիկ                |      1,0      |նույնը, 5 օր և   |

|                               |               |ավելի պահպանման  |

|                               |               |ժամկետ ունեցող   |

|                               |               |մթերքի համար     |

|_______________________________|_______________|_________________|

|Ոսկեգույն ստաֆիլակոկ           |      1,0      |զանգված, որում չի|

|                               |               |թույլատրվում /գ/ |

|_______________________________|_______________|_________________|

|սուլֆիդվերարտադրող             |      0,1      |նույնը           |

|կլոստրիդիաներ                  |               |                 |

|_______________________________|_______________|_________________|

|ախտածին, այդ թվում սալմոնելաներ|       25      |նույնը,          |

|                               |               |նրբերշիկների և   |

|                               |               |սարդելկաների     |

|                               |               |համար լրացուցիչ  |

|                               |               |Լիստերիա         |

|                               |               |մոնոցիտոգենես    |

|_______________________________|_______________|_________________|

|խմորասնկեր                     |       100     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի 5|

|                               |               |օր և  ավելի      |

|                               |               |պահպանման ժամկետ |

|                               |               |ունեցող մթերքի   |

|                               |               |համար            |

|_______________________________|_______________|_________________|

|բորբոսասնկեր                   |       100     |նույնը           |

._________________________________________________________________.

 

գ. Մսային կիսապատրաստվածքներ

 

/Սննդային արժեք/ 100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |գ, ոչ պակաս |    10     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |գ, ոչ ավել  |    20     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |  165-220  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Կերակրի աղ       |գ, ոչ ավել  |    0,9    |   +    |                 |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

.__________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ        |

|                               |մակարդակներ,   |                  |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|               1               |       2       |     3            |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Թունավոր տարրեր, հակաբիոտիկներ,|ըստ կետ 2.1)ա. |                  |

|պեստիցիդներ, ռադիոնուկլիդներ,  |               |                  |

|նիտրիտներ, նիտրոզամիններ       |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|                  |

|__________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                         |

|__________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                         |    5x10.5     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի   |

|                               |               |մասնատված հում    |

|                               |_______________|__________________|

|                               |    1x10.5     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի   |

|                               |               |բնական հում       |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ԱՑԽՄ /կոլի ձևեր/               |     0,001     |զանգված, որում չի |

|                               |               |թույլատրվում /գ/  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Ոսկեգույն ստաֆիլակոկ           |      0,1      |նույնը            |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ախտածին, այդ թվում սալմոնելաներ|       25      |նույնը            |

|և  Լիստերիա մոնոցիտոգենես      |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|բորբոսասնկեր                   |       250     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի   |

|                               |               |կիսապատրաստվածքներ|

|                               |               |պաքսիմատում       |

.__________________________________________________________________.

 

դ. Պաշտետներ և խոհարարական արտադրանք

 

/Սննդային արժեք/ 100 գ պատրաստի մթերքում/

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |գ, ոչ պակաս |     8     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |գ, ոչ ավելի |    16     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |  140-180  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Կերակրի աղ       |գ, ոչ ավելի |    1,2    |   +    |                 |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

.__________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ        |

|                               |մակարդակներ,   |                  |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|               1               |       2       |     3            |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Թունավոր տարրեր, հակաբիոտիկներ,|ըստ կետ 2.1)ա. |                  |

|պեստիցիդներ, ռադիոնուկլիդներ,  |               |                  |

|նիտրոզամիններ, նիտրիտներ       |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|                  |

|__________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                         |

|__________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                         |    1x10.3     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի   |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ԱՑԽՄ /կոլի ձևեր/               |      1,0      |զանգված, որում չի |

|                               |               |թույլատրվում /գ/  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Աղիքային ցուպիկ                |      1,0      |նույնը 72 ժամ և   |

|                               |               |ավելի պահպանման   |

|                               |               |ժամկետ ունեցող    |

|                               |               |մթերքի համար      |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Ոսկեգույն ստաֆիլակոկ           |      1,0      |զանգված, որում չի |

|                               |               |թույլատրվում /գ/  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|սուլֆիդվերարտադրող             |      0,1      |նույնը            |

|կլոստրիդիաներ                  |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ախտածին, այդ թվում սալմոնելաներ|      25       |նույնը            |

|և  Լիստերիա մոնոցիտոգենես      |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|խմորասնկեր                     |      100      |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի,  |

|                               |               |72 ժամ և  ավելի   |

|                               |               |պահպանման ժամկետ  |

|                               |               |ունեցող մթերքի    |

|                               |               |համար             |

|_______________________________|_______________|__________________|

|բորբոսասնկեր                   |      100      |նույնը            |

.__________________________________________________________________.

 

2) Հացաբուլկեղենի և մակառոնեղենի արտադրանք

 

Սննդային արժեք (100 գ պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱԿԱՐՈՆԵՂԵՆԻ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔ                                               |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց        |      գ     |   10-13   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |գ, ոչ ավել  |    25     |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ածխաջրեր         |նույնը      |   60-70   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |  300-360  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Տրանս-իզոմերներ  |% ընդհանուր |     7     |        |                 |

|                 |ճարպից      |           |        |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ավելացված շաքար  |գ, ոչ ավել  |    25     |   +    |թխվածքաբլիթի և   |

|                 |            |    38     |   +    |բիսկվիտային      |

|                 |            |           |        |հիմքով պատրաստված|

|                 |            |           |        |կիսապատրաստուկերի|

|                 |            |           |        |համար            |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Երկաթ            |     մգ     |  1,0-2,0  |   +    |Հարստացված մթերքի|

|                 |            |           |        |համար            |

|_____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                           |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին (Բ1)      |     մգ     | 0,15-0,25 |   +    |Վիտամինացված     |

|                 |            |           |        |մթերքի համար     |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|ռիբոֆլավին (Բ 2) |նույնը      |  0,1-0,15 |   +    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|նիացին (ՊՊ)      |նույնը      |  1,0-3,0  |   +    |նույնը           |

|_____________________________________________________________________|

|ՀԱՑԱԲՈՒԼԿԵՂԵՆԻ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔ                                             |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց        |     գ      | 8,0-13,0  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |նույնը      |  1,0-8,0  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ածխաջրեր         |նույնը      |   45-55   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |  210-340  |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Երկաթ            |     մգ     |  1,8-3,0  |   +    |Հարստացված մթերքի|

|                 |            |           |        |համար            |

|_____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                           |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին (Բ1)      |     մգ     | 0,15-0,40 |   +    |Վիտամինացված     |

|                 |            |           |        |մթերքի համար     |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|ռիբոֆլավին (Բ 2) |նույնը      |  0,1-0,5  |   +    |նույնը           |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|նիացին (ՊՊ)      |նույնը      |  1,5-3,0  |   +    |նույնը           |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

.__________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ        |

|                               |մակարդակներ,   |                  |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|               1               |       2       |     3            |

|__________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                   |

|__________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,5      |ալրաղացա-ձավարային|

|                               |_______________|__________________|

|                               |     0,35      |հացաբուլկեղենային |

|                               |               |և  ալրային        |

|                               |               |հրուշակեղեն       |

|_______________________________|_______________|__________________|

|արսեն                          |      0,2      |ալրաղացա-ձավարային|

|                               |_______________|__________________|

|                               |     0,15      |հացաբուլկեղենային |

|                               |               |և  ալրային        |

|                               |               |հրուշակեղեն       |

|_______________________________|_______________|__________________|

|կադմիում                       |      0,1      |ալրաղացա-ձավարային|

|                               |_______________|__________________|

|                               |     0,07      |հացաբուլկեղենային |

|                               |               |և  ալրային        |

|                               |               |հրուշակեղեն       |

|_______________________________|_______________|__________________|

|սնդիկ                          |     0,03      |ալրաղացա-ձավարային|

|                               |_______________|__________________|

|                               |     0,015     |հացաբուլկեղենային |

|                               |               |և  ալրային        |

|                               |               |հրուշակեղեն       |

|__________________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ                                                     |

|__________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին Բ1                  |չի թույլատրվում|     <0,00015     |

|_______________________________|_______________|__________________|

|դեզօքսինիվալենոլ               |չի թույլատրվում|<0,05 ցորենից,    |

|                               |               |գարուց            |

|_______________________________|_______________|__________________|

|զեարալենոն                     |չի թույլատրվում|<0,005 ցորենից,   |

|                               |               |գարուց,           |

|                               |               |եգիպտացորենից     |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Տ-2 տոքսին                     |չի թույլատրվում|       <0,05      |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Օխրատոքսին Ա                   |չի թույլատրվում|<0,0005 ցորենից,  |

|                               |               |տարեկանից, գարուց,|

|                               |               |վարսակից, բրնձից  |

|__________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                       |

|__________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,01     |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|բենզ(ա)պիրին                   |չի թույլատրվում|     <0,0002      |

|__________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                   |

|__________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      40       |      Բկ/կգ       |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ստրոնցիում-90                  |      20       |նույնը            |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Վարակվածությունը և             |չի թույլատրվում|                  |

|Աղտոտվածությունը հացի պաշարների|               |                  |

|վնասատուներով (միջատներ, տզեր) |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ      |ըստ կետ I.4.5) |ալրաղացա-ձավարային|

|                               |_______________|__________________|

|                               |ըստ կետ I.4.7) |հացաբուլկեղեն     |

|                               |_______________|__________________|

|                               |ըստ կետ I.5.5) |ալրային           |

|                               |               |հրուշակեղեն       |

.__________________________________________________________________.

 

2) Ձկնամթերքի և ոչ ձկնաարդյունաբերական կազմակերպությունների

մթերքներ

 

ա. Ձկնային և ոչ ձկնաարդյունաբերական կազմակերպությունների

կիսապատրաստվածքներ

 

Սննդային արժեք (100 գ պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և     |Չափման      |Թույլատրելի         |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ      |միավորներ   |մակարդակներ         |                 |

|                 |            |____________________|                 |

|                 |            |նորմավորվող|մակնշվող|                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|       1         |     2      |     3     |   4    |      5          |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Սպիտակուց        |գ, ոչ պակաս |     16    |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Ճարպ             |      գ,    |    1-11   |   +    |                 |

|_________________|____________|___________|________|_________________|

|Էներգետիկ արժեք  |    կկալ    |   70-160  |   +    |                 |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

.__________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ        |

|                               |մակարդակներ,   |                  |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|               1               |       2       |     3            |

|__________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                   |

|__________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,5      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|արսեն                          |      0,5      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|կադմիում                       |      0,1      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|սնդիկ                          |      0,15     |                  |

|__________________________________________________________________|

|Ֆիկոտքսիններ:                                                     |

|__________________________________________________________________|

|փափկամորթերի կաթվածահարող թույն|չի թույլատրվում|փափկամորթեր       |

|(սակսիտոքսին)                  |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|փափկամորթերի ամնեստիկ թույն    |չի թույլատրվում|փափկամորթեր       |

|(դոմոևային  թթու)              |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|փափկամորթերի ամնեստիկ թույն    |չի թույլատրվում|ծովախեցգետինների  |

|(դոմոևային  թթու)              |               |ներքին օրգաններ   |

|_______________________________|_______________|__________________|

|փափկամորթերի դիարեային թույն   |չի թույլատրվում|փափկամորթեր       |

|(օկադաիկային թթու)             |               |                  |

|__________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                       |

|__________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |      0,02     |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |      0,01     |                  |

|__________________________________________________________________|

|Նիտրոզամիններ                                                     |

|__________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ գումարը           |չի թույլատրվում|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Հիստամին                       |      100      |թյուննոս,         |

|                               |               |սկումբրիա, սաղմոն |

|                               |               |և  ծովատառեխ      |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Պոլիքլորացված բիֆենիլներ       |      0,5      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|ձկից պատրաստված   |

|                               |               |կիսապատրաստվածքներ|

|__________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                   |

|__________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      100      |       Բկ/կգ      |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ստրոնցիում-90                  |       60      |նույնը            |

|__________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ:                                        |

|__________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                         |     5x10.4    |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի   |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ԱՑԽԲ (կոլի-ձևեր)               |      0,01     |մթերքի զանգված    |

|                               |               |(գ), որում չի     |

|                               |               |թույլատրվում      |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Ոսկեգույն ստաֆիլակոկ           |      0,01     |նույնը            |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Ախտածին, ա/թ սալմոնելաներ և    |       25      |նույնը            |

|Լիստերիա մոնոցիտոգենես         |               |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Սուլֆիդ-վերականգնող            |     0,01      |մթերքի զանգված    |

|                               |               |(գ), որում չի     |

|                               |               |թույլատրվում      |

|                               |               |(վակուում         |

|                               |               |փաթեթավորված      |

|                               |               |կլոստրիդիաներ     |

|                               |               |արտադրանքի համար) |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Վիբրիո պարահեմոլիտիկուս        |      100      |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի   |

|                               |               |(ծովային ձկների   |

|                               |               |համար)            |

.__________________________________________________________________.

 

բ. Ձկից պատրաստված խոհարարական և ոչ ձկնաարդյունաբերական օբյեկտների

արտադրանք

 

Սննդային արժեք (100 գ պատրաստի մթերքում)

 

.__________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ        |

|                               |մակարդակներ,   |                  |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|               1               |       2       |     3            |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Սպիտակուց                      |գ, ոչ պակաս    |       13         |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Ճարպ                           |գ, ոչ ավելի    |        8         |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Էներգետիկ արժեք                |     կկալ      |      90-130      |

|_______________________________|_______________|__________________|

|կերակրի աղ                     |%, ոչ ավելի    |       0,8        |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Օսլա                           |գ, ոչ պակաս    |        5         |

.__________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

.__________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ        |

|                               |մակարդակներ,   |                  |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|               1               |       2       |     3            |

|__________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                   |

|__________________________________________________________________|

|կապար                          |      0,5      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|արսեն                          |      0,5      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|կադմիում                       |      0,1      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|սնդիկ                          |      0,15     |                  |

|__________________________________________________________________|

|Ֆիկոտքսիններ:                                                     |

|__________________________________________________________________|

|փափկամորթերի կաթվածահարող թույն|հսկողությունը  |փափկամորթեր       |

|(սակսիտոքսին)                  |ըստ հումքի     |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|փափկամորթերի ամնեստիկ թույն    |հսկողությունը  |փափկամորթեր       |

|(դոմոևային  թթու)              |ըստ հումքի     |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|փափկամորթերի ամնեստիկ թույն    |հսկողությունը  |ծովախեցգետինների  |

|(դոմոևային  թթու)              |ըստ հումքի     |ներքին օրգաններ   |

|_______________________________|_______________|__________________|

|փափկամորթերի դիարեային թույն   |հսկողությունը  |փափկամորթեր       |

|(օկադաիկային թթու)             |ըստ հումքի     |                  |

|__________________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ               հսկողությունը ըստ հումքի              |

|__________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին Բ1                  |չի թույլատրվում|ձավարի, ալյուրի   |

|                               |               |համար             |

|_______________________________|_______________|__________________|

|աֆլատոքսին Մ1                  |չի թույլատրվում|կաթնային          |

|                               |               |բաղադրամասով      |

|                               |               |սննդամթերքի համար |

|_______________________________|_______________|__________________|

|դեզօքսինիվալենոլ               |չի թույլատրվում|ձավարի, ալյուրի   |

|                               |               |համար             |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Տ-2 տոքսին                     |չի թույլատրվում|ձավարի, ալյուրի   |

|                               |               |համար             |

|_______________________________|_______________|__________________|

|զեարալենոն                     |չի թույլատրվում|ձավարի, ալյուրի   |

|                               |               |համար             |

|_______________________________|_______________|__________________|

|օխրատոքսի Ա                    |չի թույլատրվում|<0,0005 ցորենի,   |

|                               |               |տարեկանի, գարու,  |

|                               |               |վարսակի, բրնձի    |

|                               |               |ալյուրի համար     |

|__________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ              հսկողությունը ըստ հումքի               |

|__________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                     |չի թույլատրվում|կաթնային          |

|                               |               |բաղադրամասով      |

|                               |               |սննդամթերքի համար |

|_______________________________|_______________|__________________|

|տետրացիկլինի խումբ             |չի թույլատրվում|կաթնային          |

|                               |               |բաղադրամասով      |

|                               |               |սննդամթերքի համար |

|_______________________________|_______________|__________________|

|պենիցիլին                      |չի թույլատրվում|կաթնային          |

|                               |               |բաղադրամասով      |

|                               |               |սննդամթերքի համար |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ստրեպտոմիցին                   |չի թույլատրվում|կաթնային          |

|                               |               |բաղադրամասով      |

|                               |               |սննդամթերքի համար |

|_______________________________|_______________|__________________|

|բացիտրացին                     |չի թույլատրվում|կաթնային          |

|                               |               |բաղադրամասով      |

|                               |               |սննդամթերքի համար |

|_______________________________|_______________|__________________|

|գրիզին                         |ի թույլատրվում |կաթնային          |

|                               |               |բաղադրամասով      |

|                               |               |սննդամթերքի համար |

|__________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                       |

|__________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a-, b-, y- իզոմերներ)    |     0,02      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |     0,01      |                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|հեքսաքլորբենզոլ                |     0,01      |հսկողությունը ըստ |

|                               |               |հումքի ձավարի,    |

|                               |               |ալյուրի համար     |

|_______________________________|_______________|__________________|

|սնդիկօրգանական                 |չի թույլատրվում|հսկողությունը ըստ |

|                               |               |հումքի ձավարի,    |

|                               |               |ալյուրի համար     |

|_______________________________|_______________|__________________|

|2,4-D թթու, նրա աղերը, եթերները|չի թույլատրվում|հսկողությունը ըստ |

|                               |               |հումքի ձավարի,    |

|                               |               |ալյուրի համար     |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Բենզ(ա) պիրեն                  |չի թույլատրվում|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Հիստամին                       |     100       |թյուննոս,         |

|                               |               |սկումբրիա, սաղմոն,|

|                               |               |ծովատտռեխ         |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Նիտրատներ                      |     150       |բանջարեղեն        |

|                               |               |պարունակող մթերքի |

|                               |               |համար             |

|__________________________________________________________________|

|Նիտրոզամիններ                                                     |

|__________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ գումարը           |չի թույլատրվում|                  |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Պոլիքլորացված բիֆենիլներ       |      0,5      |                  |

|__________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                   |

|__________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      100      |       Բկ/կգ      |

|_______________________________|_______________|__________________|

|ստրոնցիում-90                  |       60      |       Բկ/կգ      |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|ձկից պատրաստված   |

|                               |               |խոհարարական       |

|                               |               |արտադրանք         |

|_______________________________|_______________|__________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ:     |ըստ կետերի     |                  |

|                               |3.3)թ., 3.3)ժ.,|                  |

|                               |3.3)ի.         |                  |

.__________________________________________________________________.

 

3) Կաթ և կաթնամթերք

 

ա. Կաթ, սերուցք, կաթնաթթվային մթերք, այդ թվում յոգուրտներ,

ըմպելիքներ կաթնային հիմքով

 

Սննդային արժեք (100 գ պատրաստի մթերքում)

 

.________________________________________________________.

|Չափանիշներ և |Չափման     |Թույլատրելի |Լրացումներ       |

|ցուցանիշներ  |միավորներ  |մակարդակներ,|                 |

|_____________|___________|____________|_________________|

|     1       |     2     |     3      |          4      |

|_____________|___________|____________|_________________|

|Սպիտակուց    |     գ     |   2,0-5,0  |կաթ, կաթնաթթվային|

|             |           |            |մթերք            |

|             |___________|____________|_________________|

|             |գ, ոչ պակաս|     2,7    |սերուցք          |

|_____________|___________|____________|_________________|

|Ճարպ         |     գ     |   1,5-4,0  |կաթ, կաթնաթթվային|

|             |           |            |մթերք            |

|             |___________|____________|_________________|

|             |նույնը     |    10-20   |սերուցք          |

|_____________|___________|____________|_________________|

|ածխաջրեր     |     գ     |    16,0    |                 |

|_____________|___________|____________|_________________|

|այդ թվում    |գ, ոչ ավելի|     10     |                 |

|շաքարներ     |           |            |                 |

.________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._______________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                    |Թույլատրելի    |Լրացումներ     |

|                               |մակարդակներ,   |               |

|                               |մգ/կգ, ոչ ավելի|               |

|_______________________________|_______________|_______________|

|               1               |       2       |       3       |

|_______________________________________________________________|

|Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                                 |

|_______________________________________________________________|

|պերօքսիդային թիվ               |      4,0      |մմոլ ակտիվ     |

|                               |               |թթվածնի/կգ ճարպ|

|_______________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                |

|_______________________________________________________________|

|կապար                          |     0,02      |               |

|_______________________________|_______________|_______________|

|արսեն                          |     0,05      |               |

|_______________________________|_______________|_______________|

|կադմիում                       |     0,02      |               |

|_______________________________|_______________|_______________|

|սնդիկ                          |     0,005     |               |

|_______________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ                                                  |

|_______________________________________________________________|

|աֆլատոքսին Մ1                  |չի թույլատրվում|    <0,00002   |

|_______________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ                                                  |

|_______________________________________________________________|

|լևոմիցիտին                     |չի թույլատրվում|     <0,01     |

|_______________________________|_______________|_______________|

|տետրացիկլինային խմբի           |չի թույլատրվում|  <0,01 միավ/գ |

|_______________________________|_______________|_______________|

|պենիցիլին                      |չի թույլատրվում|  <0,01 միավ/գ |

|_______________________________|_______________|_______________|

|ստրեպտոմիցին                   |չի թույլատրվում|  <0,5 միավ/գ  |

|_______________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                    |

|_______________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a- b- y-ի իզոմերներ)     |     0,02      |               |

|_______________________________|_______________|_______________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ        |     0,01      |               |

|_______________________________|_______________|_______________|

|Դիօքսիններ                     |չի թույլատրվում|               |

|_______________________________|_______________|_______________|

|Մելամին                        |չի թույլատրվում|   <1 մգ/կգ    |

|_______________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                |

|_______________________________________________________________|

|ցեզիում-137                    |      40       |     Բկ/լ      |

|_______________________________|_______________|_______________|

|ստրոնցիում-90                  |      25       |նույնը         |

._______________________________________________________________.

 

----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
10.03.2010
N 06-Ն
Հրաման