Սեղմել Esc փակելու համար:
«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ...

 

 

100.0006.290310

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «29»        06            2010 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10010144

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

10 մարտի 2010 թվականի N 06-Ն

 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-4.9-01-2010 ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ ՀԱUՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱUԻՆ

(18-րդ մաս)

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

(18-րդ մաս)

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

(օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

.________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի    |Լրացումներ           |

|                          |մակարդակ,      |                     |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավել |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|           1              |      2        |           3         |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Օքսիդացման փչացման        |               |                     |

|ցուցանիշներ               |               |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|պերօքսիդային թիվ          |     4,0       |մմոլ ակտիվ թթվածնի/կգ|

|                          |               |ճարպ,                |

|__________________________|_______________|_____________________|

|կապար                     |     0,05      |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|արսեն                     |     0,05      |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|կադմիում                  |     0,02      |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|սնդիկ                     |    0,005      |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում|մսային և  կաթնային   |

|                          |               |հիմքով               |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում|<1 մգ/կգ (կաթնային   |

|                          |               |հիմքով մթերքի համար) |

|________________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ                                                   |

|________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին Մ1             |չի թույլատրվում|      <0,00002       |

|________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ                                                   |

|________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում|       <0,01         |

|__________________________|_______________|_____________________|

|տետրացիկլինային խմբի      |չի թույլատրվում|     <0,01 միավ/գ    |

|__________________________|_______________|_____________________|

|պենիցիլին                 |չի թույլատրվում|     <0,01 միավ/գ    |

|__________________________|_______________|_____________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում|     <0,5 միավ/գ     |

|________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                     |

|________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ a- b- y-ի իզոմերներ) |     0,005     |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ   |     0,005     |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Ռադիոնուկլիդներ           |ըստ կետ 3.1)   |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |               |չոր մթերքի հիման վրա |

|__________________________|_______________|_____________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                    |    2x10.3     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի,     |

|                          |               |37-50 oC-ում         |

|                          |               |վերականգնվող         |

|                          |               |խառնուրդներ          |

|                          |_______________|_____________________|

|                          |    3x10.3     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի,     |

|                          |               |70-85 oC-ում         |

|                          |               |վերականգնվող         |

|                          |               |խառնուրդներ          |

|__________________________|_______________|_____________________|

|ԱՑԽՄ (կոլի ձևեր)          |     1,0       |զանգված, որում չի    |

|                          |               |թույլատրվում (գ)     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Աղիքային ցուպիկ           |      10       |նույնը               |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |      10       |նույնը               |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Բացիլուս ցեռեուս          |     100       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի      |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Ախտածին, այդ թվում        |     100       |զանգված, որում չի    |

|սալմոնելաներ              |               |թույլատրվում (գ)     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Լիստերիա մոնոցիտոգենես    |     100       |նույնը               |

|__________________________|_______________|_____________________|

|բորբոսասնկեր              |      50       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի      |

|__________________________|_______________|_____________________|

|բրոժ                      |      10       |նույնը               |

.________________________________________________________________.

 

4. Մանրէաբանական ցուցանիշներ կաթնային խոհանոցներում պատրաստված

մանկական սննդի կաթնամթերքի համար

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս        |ՄԱՖԱՄՔ,   |Մթերքի զանգված, որում չի      |Լրացումներ  |

|Մթերքի խումբ  |ԳԱՄ սմ3/գ,|թույլատրվում, (սմ3, գ)        |            |

|              |ոչ ավելի  |______________________________|            |

|              |          |ԱՑԽՄ  |Աղի-  |Ոսկե-  |Ախտածին,|            |

|              |          |(կոլի |քային |գույն  |ա/թ     |            |

|              |          |ձևեր) |ցուպիկ|ստաֆի- |սալմոնե-|            |

|              |          |      |      |լակոկ  |լաներ և |            |

|              |          |      |      |       |Լիստերիա|            |

|              |          |      |      |       |մոնոցի- |            |

|              |          |      |      |       |տոգոնես |            |

|______________|__________|______|______|_______|________|____________|

|      1       |     2    |  3   |  4   |   5   |   6    |     7      |

|______________|__________|______|______|_______|________|____________|

|1) Մանրէազերծ-|   100    | 10,0 | 10,0 | 10,0  |100     |            |

|ված մթերք     |          |      |      |       |միայն   |            |

|(ադապտացված   |          |      |      |       |սալմոնե-|            |

|կաթնային      |          |      |      |       |լաներ   |            |

|խառնուրդ,     |          |      |      |       |        |            |

|մանրէազերծված |          |      |      |       |        |            |

|կաթ,          |          |      |      |       |        |            |

|մանրէազերծված |          |      |      |       |        |            |

|սերուցք և     |          |      |      |       |        |            |

|այլն) ոչ      |          |      |      |       |        |            |

|ասեպտիկ լցման |          |      |      |       |        |            |

|______________|__________|______|______|_______|________|____________|

|2) Մանրէազերծ-|   500    | 10,0 | 10,0 | 10,0  |   100  |Բացիլուս    |

|ված           |          |      |      |       |        |ցեռեուս 20  |

|վերականգնված  |          |      |      |       |        |ԳԱՄ/գ-ից ոչ |

|խառնուրդներ   |          |      |      |       |        |ավել        |

|_____________________________________________________________________|

|3) Կաթնաթթվային մթերք                                                |

|_____________________________________________________________________|

|ա. բացի       |    -     | 3,0  | 10,0 | 10,0  |   50   |(միայն      |

|բիֆիլինից,    |          |      |      |       |        |սալմոլնելա- |

|ամբողջ մթերքը |          |      |      |       |        |ներ) բիֆիդո-|

|              |          |      |      |       |        |մանրէներ    |

|              |          |      |      |       |        |1x10.6      |

|              |          |      |      |       |        |ԳԱՄ/գ, ոչ   |

|              |          |      |      |       |        |պակաս,      |

|              |          |      |      |       |        |պատրաստման  |

|              |          |      |      |       |        |ժամանակ`    |

|              |          |      |      |       |        |դրանց օգտա- |

|              |          |      |      |       |        |գործմամբ,   |

|              |          |      |      |       |        |ացիդոֆիլային|

|              |          |      |      |       |        |մանրէներ,   |

|              |          |      |      |       |        |1x10.7      |

|              |          |      |      |       |        |ԳԱՄ/գ, ոչ   |

|              |          |      |      |       |        |պակաս,      |

|              |          |      |      |       |        |պատրաստման  |

|              |          |      |      |       |        |ժամանակ`    |

|              |          |      |      |       |        |դրանց       |

|              |          |      |      |       |        |օգտա-       |

|              |          |      |      |       |        |գործմամբ,   |

|              |          |      |      |       |        |մանրադիտա-  |

|              |          |      |      |       |        |կային       |

|              |          |      |      |       |        |պատրաստուկ  |

|              |          |      |      |       |        |ըստ 1.1)դ.  |

|              |          |      |      |       |        |կետի        |

|______________|__________|______|______|_______|________|____________|

|բ. բիֆիլին    |    -     | 10,0 | 10,0 |  10,0 |   50   |բիֆիդոմանրէ-|

|              |          |      |      |       |        |ներ 1x10.7  |

|              |          |      |      |       |        |ԳԱՄ/գ, ոչ   |

|              |          |      |      |       |        |պակաս;      |

|              |          |      |      |       |        |մանրադիտա-  |

|              |          |      |      |       |        |կային       |

|              |          |      |      |       |        |պատրաստուկ  |

|              |          |      |      |       |        |ըստ 1.1)դ.  |

|              |          |      |      |       |        |կետի        |

|_____________________________________________________________________|

|4) Կաթնաշոռային արտադրանք                                            |

|_____________________________________________________________________|

|ա. մանկական   |    -     | 1,0  |  -   |  1,0  |50 միայն|մանրադիտա-  |

|կաթնաշոռ,     |          |      |      |       |սալմոնե-|կային       |

|ացիդոֆիլային  |          |      |      |       |լաներ,  |պատրաստուկ  |

|մածուկ, ցածր  |          |      |      |       |        |ըստ 1.1)դ.  |

|լակտոզային    |          |      |      |       |        |կետի        |

|սպիտակուցային |          |      |      |       |        |            |

|մածուկ և  այլն|          |      |      |       |        |            |

|______________|__________|______|______|_______|________|____________|

|բ. կալցինացված|    100   | 1,0  |  -   |  1,0  |   50   |            |

|կաթնաշոռ      |          |      |      |       |        |            |

|______________|__________|______|______|_______|________|____________|

|5) Պատրաստի   |  1x10.3  | 1,0  |  -   |  1,0  |   50   |            |

|կաթնային      |          |      |      |       |        |            |

|խյուսեր (բոլոր|          |      |      |       |        |            |

|տեսակի        |          |      |      |       |        |            |

|ձավարեղենից և |          |      |      |       |        |            |

|ալյուրից)     |          |      |      |       |        |            |

|______________|__________|______|______|_______|________|____________|

|6) Թուրմեր    |  5x10.3  | 1,0  | 10,0 |   -   |50 միայն|            |

|(մասուրից, սև |          |      |      |       |սալմոնե-|            |

|հաղարջից և    |          |      |      |       |լաներ   |            |

|այլն)         |          |      |      |       |        |            |

|______________|__________|______|______|_______|________|____________|

|7) Մերաններ   |    -     |  10  |  -   | 10,0  |  100   |մերանային   |

|(հեղուկ)      |          |      |      |       |        |միկրոֆլորայի|

|              |          |      |      |       |        |միկրոօրգա-  |

|              |          |      |      |       |        |նիզմներ     |

|              |          |      |      |       |        |1x108 ԳԱՄ/գ,|

|              |          |      |      |       |        |ոչ պակաս,   |

|              |          |      |      |       |        |մանրադիտա-  |

|              |          |      |      |       |        |կային       |

|              |          |      |      |       |        |պատրաստուկ  |

|              |          |      |      |       |        |ըստ կետ     |

|              |          |      |      |       |        |1.1)դ.      |

._____________________________________________________________________.

 

5. Սննդամթերք հղի և կերակրող կանանց համար

 

1) Մթերք կաթնային և սոյայի սպիտակուցի մեկուսիչի հիմքով

 

Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և       |Չափման միավոր|Թույլատրելի մակարդակ|Լրացումներ|

|ցուցանիշներ        |             |____________________|          |

|                   |             |նորմավորվող|մակնշվող|          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|         1         |      2      |     3     |   4    |     5    |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|Սպիտակուց          |     գ/լ     |   30-100  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|Ճարպ               |նույնը       |    8-35   |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|Ածխաջրեր           |նույնը       |  100-140  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|Էներգետիկ արժեք    |   կկալ/լ    |  610-1300 |   +    |          |

|_________________________________________________________________|

|Հանքային նյութեր                                                 |

|_________________________________________________________________|

|կալցիում           |     մգ/լ    | 1200-2000 |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|ֆոսֆոր             |նույնը       | 900-1400  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|կալցիում/ֆոսֆոր    |      -      |  1,1-2,0  |   -    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|կալիում            |    մգ/լ     | 1400-2500 |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|նատրիում           |նույնը       |  450-750  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|կալիում/նատրիում   |      -      |    2-3    |   -    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|մագնեզիում         |նույնը       |  150-250  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|պղինձ              |   մկգ/լ     |  600-1000 |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|մանգան             |նույնը       |  200-250  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|երկաթ              |    մգ/լ     |   30-50   |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|ցինկ               |նույնը       |   10-40   |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|քլորիդներ          |նույնը       | 1000-1600 |   -    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|յոդ                |   մկգ/լ     |  100-250  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|մոխիր              |     գ/լ     |    9-12   |   +    |          |

|_________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                       |

|_________________________________________________________________|

|ռետինոլ (Ա)        |   մգ-էկվ/լ  |  500-1500 |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|տոկոֆերոլ (Ե)      |    մգ/լ     |   10-40   |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|կալցիֆերոլ (Դ)     |   մկգ/լ     |   10-15   |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|վիտամին Կ          |   մկգ/լ     |  50-120   |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|թիամին (Բ1)        |    մգ/լ     |  0,8-1,5  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|ռիբոֆլավին (Բ2)    |    մգ/լ     |  0,8-1,5  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|պանտոտենաթթու      |    մգ/լ     |    8_12   |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|պիրիդօքսին (Բ6)    |    մգ/լ     |  1,5-3,0  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|նիացին (ՊՊ)        |    մգ/լ     |   10_25   |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|ֆոլաթթու           |    մգ/լ     |  0,8-2,0  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|ցիանկոբալամին (Բ12)|    մկգ/լ    |  3,0-8,0  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|ասկորբինաթթու (Ց)  |     մգ/լ    |  100-300  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|ինոզիտ             |     մգ/լ    |   80-120  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|խոլին              |     մգ/լ    |   80-120  |   +    |          |

|___________________|_____________|___________|________|__________|

|բիոտին             |    մկգ/լ    |   80-200  |   +    |          |

._________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

.________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի    |Լրացումներ           |

|                          |մակարդակ,      |                     |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավել |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|           1              |      2        |           3         |

|________________________________________________________________|

|Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                                  |

|________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |      4,0      |մմոլ ակտիվ թթվածնի/կգ|

|                          |               |ճարպ                 |

|________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                 |

|________________________________________________________________|

|կապար                     |      0,05     |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|արսեն                     |      0,05     |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|կադմիում                  |      0,02     |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|սնդիկ                     |     0,005     |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում|կաթնային հիմքով      |

|                          |               |մթերքի համար         |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում|<1 մգ/կգ (կաթնային   |

|                          |               |հիմքով մթերքի համար) |

|________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ                                                   |

|________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում|       <0,01         |

|__________________________|_______________|_____________________|

|տետրացիկլինային խմբի      |չի թույլատրվում|     <0,01 միավ/գ    |

|__________________________|_______________|_____________________|

|պենիցիլին                 |չի թույլատրվում|     <0,01 միավ/գ    |

|__________________________|_______________|_____________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում|     <0,5 միավ/գ     |

|________________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ                                                   |

|________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին Մ1             |չի թույլատրվում|<0,00002, կաթնային   |

|                          |               |հիմքով մթերքի համար  |

|__________________________|_______________|_____________________|

|աֆլատոքսին Բ1             |չի թույլատրվում|<0,00015, կաթնային   |

|                          |               |հիմքով մթերքի համար  |

|________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                     |

|________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a- b- y-ի իզոմերներ)|      0,02     |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ   |      0,01     |                     |

|________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                 |

|________________________________________________________________|

|ցեզիում-137               |      50       |         Բկ/լ        |

|__________________________|_______________|_____________________|

|ստրոնցիում-90             |      40       |նույնը               |

|________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                       |

|________________________________________________________________|

|Արագ պատրաստման չոր մթերք                                       |

|________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                    |   2,5x10.4    |ԳԱՄ/գ,               |

|__________________________|_______________|_____________________|

|ԱՑԽՄ (կոլի ձևեր)          |     1,0       |զանգված (գ), որում չի|

|                          |               |թույլատրվում         |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Աղիքային ցուպիկ           |      10       |նույնը               |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |     1,0       |նույնը               |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Բացիլուս ցեռեուս          |     200       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի      |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Ախտածին, այդ թվում        |      50       |զանգված (գ), որում չի|

|սալմոնելաներ և  Լիստերիա  |               |թույլատրվում         |

|մոնոցիտոգենես             |               |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|բորբոսասնկեր              |     100       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի      |

|__________________________|_______________|_____________________|

|խմորասնկեր                |      50       |նույնը               |

|________________________________________________________________|

|Հեղուկ մթերք չթթված, մանրէազերծված                              |

|________________________________________________________________|

|Պետք է բավարարեն մանրէազերծված կաթի արտադրական                  |

|մանրէազերծվածության պահանջներին, սույն հիգիենիկ նորմատիվների    |

|Հավելված 8-ի համաձայն                                           |

|________________________________________________________________|

|Հեղուկ մթերք կաթնաթթվային և  թթվեցրած սոյայի հիմքով             |

|________________________________________________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլի ձևեր)          |       3       |ծավալ, որի մեջ չի    |

|                          |               |թույլատրվում (սմ3)   |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |      10       |նույնը               |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Բացիլուս ցեռեուս          |     1,0       |(սմ3) ծավալ          |

|__________________________|_______________|_____________________|

|Ախտածին, այդ թվում        |      50       |նույնը               |

|սալմոնելաներ Լիստերիա     |               |                     |

|մոնոցիտոգենես             |               |                     |

|__________________________|_______________|_____________________|

|բիֆիդոմանրէներ            |    1x10.6     |ԳԱՄ/սմ3, ոչ պակաս,   |

|                          |               |պատրաստման ժամանակ   |

|                          |               |դրանց օգտագործմամբ   |

|__________________________|_______________|_____________________|

|կաթնաթթվային մանրէներ     |    1x10.7     |ԳԱՄ/սմ3, ոչ պակաս    |

|__________________________|_______________|_____________________|

|բորբոսասնկեր              |      10       |ԳԱՄ/սմ3, ոչ ավելի    |

|__________________________|_______________|_____________________|

|խմորասնկեր                |      10       |ԳԱՄ/սմ3, ոչ ավելի    |

.________________________________________________________________.

 

2) Կաթնա-հատիկային հիմքով խյուսեր (արագ պատրաստման համար)

 

Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

.____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և       |Չափման միավոր|Թույլատրելի մակարդակ|Լրացումներ   |

|ցուցանիշներ        |             |____________________|             |

|                   |             |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|         1         |      2      |     3     |   4    |     5       |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|Խոնավություն       |      գ      |    4-6    |   -    |             |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց          |      գ      |   10-14   |   +    |             |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ               |      գ      |    2-10   |   +    |             |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր           |նույնը       |   70-80   |   +    |             |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք    |     կկալ    |  340-460  |   +    |             |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|Մոխիր              |      գ      |  0,5-3,5  |   -    |             |

|____________________________________________________________________|

|Հանքային նյութեր                                                    |

|____________________________________________________________________|

|նատրիում           | մգ, ոչ ավել |    250    |   +    |             |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|կալցիում           |     մգ      |  200-500  |   +    |հարստացված   |

|                   |             |           |        |մթերքի համար |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|երկաթ              |նույնը       |   20-50   |   +    |նույնը       |

|____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                          |

|____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (Ա)        |   մկգ-էկվ   |  300-400  |   +    |վիտամինացված |

|                   |             |           |        |մթերքի համար |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|վիտամին Ե          |     մգ      |    5-12   |   +    |նույնը       |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|վիտամին Դ          |    մկգ      |    5-10   |   +    |նույնը       |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|վիտամին Ց          |     մգ      |   30-120  |   +    |նույնը       |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|թիամին (Բ1)        |     մգ      |  0,2-0,7  |   +    |նույնը       |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (Բ2)    |նույնը       |  0,3-0,8  |   +    |նույնը       |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|նիացին (ՊՊ)        |     մգ      |    5-12   |   +    |նույնը       |

|___________________|_____________|___________|________|_____________|

|ֆոլաթթու           |    մկգ      |  600-1200 |   +    |նույնը       |

.____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                |Թույլատրելի    |Լրացումներ               |

|                           |մակարդակ,      |                         |

|                           |մգ/կգ, ոչ ավել |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|           1               |      2        |           3             |

|_____________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                      |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                      |     0,3       |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|արսեն                      |     0,2       |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|կադմիում                   |     0,06      |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|սնդիկ                      |     0,03      |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Դիօքսիններ                 |չի թույլատրվում|կաթնային հիմքով մթերքի   |

|                           |               |համար                    |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Մելամին                    |չի թույլատրվում|<1 մգ/կգ (կաթնային հիմքով|

|                           |               |մթերքի համար)            |

|_____________________________________________________________________|

|Միկոտոքսիններ                                                        |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին Մ1              |չի թույլատրվում|        < 0,00002        |

|___________________________|_______________|_________________________|

|աֆլատոքսին Բ1              |չի թույլատրվում|        < 0,00015        |

|___________________________|_______________|_________________________|

|դեզօքսինիվալենոլ           |չի թույլատրվում|<0,05 ցորենի, գարու համար|

|___________________________|_______________|_________________________|

|զեարալենոն                 |չի թույլատրվում|<0,005 եգիպտացորենի,     |

|                           |               |ցորենի, գարու համար      |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Տ-2 տոքսին                 |չի թույլատրվում|          <0,05          |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Օխրատոքսին Ա               |չի թույլատրվում|<0,0005 ցորենի, տարեկան, |

|                           |               |գարի, վարսակ, բրինձ      |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Պեստիցիդներ                |ըստ կետ 1.2)ա. |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Բենզ(ա)պիրեն               |չի թույլատրվում|      <0,2 մկգ/կգ        |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ            |      50       |         Բկ/կգ           |

|(օգտագործման համար պատրաստի|               |                         |

|մթերքում)                  |               |                         |

|ցեզիում-137                |               |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|ստրոնցիում-90              |      30       |նույնը                   |

|_____________________________________________________________________|

|Թունավոր խառնուրդներ                                                 |

|_____________________________________________________________________|

|Վարակվածությունը և         |չի թույլատրվում|                         |

|Աղտոտվածությունը հացի      |               |                         |

|պաշարների վնասատուներով    |               |                         |

|(միջատներ, տզեր)           |               |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Մետաղական խառնուրդներ      |    3x10.-4    |%, առանձին մասնիկների    |

|                           |               |չափսերը չպետք է          |

|                           |               |գերազանցեն 0,3 մմ-ը      |

|                           |               |ամենաշատ գծային չափման   |

|                           |               |մեջ                      |

|_____________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                            |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                     |    5x10.4     |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի          |

|___________________________|_______________|_________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլի ձևեր)           |     0,1       |զանգված, որի մեջ չի      |

|                           |               |թույլատրվում (գ)         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Ախտածին, այդ թվում         |      25       |նույնը                   |

|սալմոնելաներ Լիստերիա      |               |                         |

|մոնոցիտոգենես              |               |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|բորբոսասնկեր               |      200      |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի          |

|___________________________|_______________|_________________________|

|խմորասնկեր                 |      100      |նույնը                   |

._____________________________________________________________________.

 

3) Մթերք պտուղբանջարեղենային հիմքով (մրգային, բանջարեղենային

հյութեր, նեկտարներ և ըմպելիքներ)

 

Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափանիշներ և        |Չափման միավոր|Թույլատրելի մակարդակ|Լրացումներ   |

|ցուցանիշներ         |             |____________________|             |

|                    |             |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|____________________|_____________|___________|________|_____________|

|         1          |      2      |     3     |   4    |     5       |

|____________________|_____________|___________|________|_____________|

|Չոր նյութերի        |գ, ոչ պակաս  |    10     |        |հյութեր      |

|զանգվածային բաժին   |             |           |        |             |

|____________________|_____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր            |      գ      |   10-20   |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|Հանքային նյութեր                                                     |

|_____________________________________________________________________|

|երկաթ               |     մգ      |    2-4    |        |հարստացված   |

|                    |             |           |        |մթերքի համար |

|_____________________________________________________________________|

|Վիտամիններ                                                           |

|_____________________________________________________________________|

|ասկորբինաթթու (Ց)   |     մգ      |   15-30   |        |վիտամինացված |

|                    |             |           |        |մթերքի համար |

|____________________|_____________|___________|________|_____________|

|b-կարոտին           |     մգ      |    1-2    |        |նույնը       |

|____________________|_____________|___________|________|_____________|

|ֆոլաթթու            |նույնը       |  100-400  |        |նույնը       |

|____________________|_____________|___________|________|_____________|

|ռետինոլ (Ա)         |   մգ-էկվ    |  100-300  |        |նույնը       |

._____________________________________________________________________.

 

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                |Թույլատրելի    |Լրացումներ               |

|                           |մակարդակ,      |                         |

|                           |մգ/կգ, ոչ ավել |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|           1               |      2        |           3             |

|_____________________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                      |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                      |      0,3      |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|արսեն                      |      0,2      |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|կադմիում                   |     0,02      |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|սնդիկ                      |     0,01      |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Միկոտոքսիններ              |               |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|պատուլին                   |չի թույլատրվում|< 0,02, խնձոր, տոմատ,    |

|                           |               |չիչխան պարունակողների    |

|                           |               |համար                    |

|_____________________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                          |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a- b- y-ի իզոմերներ) |      0,01     |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ    |     0,005     |                         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|Նիտրատներ                  |      200      |բանջարեղենային և         |

|                           |               |պտուղ-բանջարեղենային     |

|                           |               |հիմքով                   |

|_____________________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                      |

|_____________________________________________________________________|

|ցեզիում-137                |      60       |           Բկ/կգ         |

|___________________________|_______________|_________________________|

|ստրոնցիում-90              |      40       |նույնը                   |

|___________________________|_______________|_________________________|

|5-Օքսիմեթիլֆուրֆուրոլ      |ըստ Հավելված   |մրգային հյութերի և       |

|                           |2-ի կետ 2.     |նեկտարների համար         |

|___________________________|_________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ  |Պետք է բավարարեն համապատասխան խմբի       |

|                           |պահածոների արտադրական մանրէազերծվածության|

|                           |պահանջներին սույն Հիգիենիկ նորմատիվների  |

|                           |Հավելված 8-ի համաձայն                    |

._____________________________________________________________________.

 

դ. Խոտաբույսերից արագ պատրաստվող թեյ (բուսական հիմքով)

 

Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._______________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ                |Թույլատրելի    |Լրացումներ         |

|                           |մակարդակ,      |                   |

|                           |մգ/կգ, ոչ ավել |                   |

|___________________________|_______________|___________________|

|           1               |      2        |         3         |

|_______________________________________________________________|

|Թունավոր տարրեր                                                |

|_______________________________________________________________|

|կապար                      |     0,05      |                   |

|___________________________|_______________|___________________|

|արսեն                      |     0,05      |                   |

|___________________________|_______________|___________________|

|կադմիում                   |     0,02      |                   |

|___________________________|_______________|___________________|

|սնդիկ                      |     0,005     |                   |

|_______________________________________________________________|

|Պեստիցիդներ                                                    |

|_______________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ (a- b- y-ի իզոմերներ) |     0,02      |                   |

|___________________________|_______________|___________________|

|ԴԴՏ և  դրա մետաբոլիտներ    |     0,01      |                   |

|_______________________________________________________________|

|Ռադիոնուկլիդներ                                                |

|_______________________________________________________________|

|ցեզիում-137                |      200      |      Բկ/կգ        |

|___________________________|_______________|___________________|

|ստրոնցիում-90              |      100      |նույնը             |

|___________________________|_______________|___________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ  |               |                   |

|___________________________|_______________|___________________|

|ՄԱՖԱՄՔ                     |     5x10.3    |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի    |

|___________________________|_______________|___________________|

|ԱՑԽՄ (կոլի ձևեր)           |      1,0      |զանգված, որի մեջ չի|

|                           |               |թույլատրվում (գ)   |

|___________________________|_______________|___________________|

|Բացիլուս ցեռեուս           |      100      |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի    |

|___________________________|_______________|___________________|

|Ախտածին, այդ թվում         |       25      |զանգված, որի մեջ չի|

|սալմոնելաներ               |               |թույլատրվում (գ)   |

|___________________________|_______________|___________________|

|բորբոսասնկեր               |       50      |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի    |

|___________________________|_______________|___________________|

|խմորասնկեր                 |       50      |նույնը             |

._______________________________________________________________.

 

6. Մանկական սննդի պատրաստման համար օգտագործվող հիմնական հումք և

բաղադրիչներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ինդեքս              |Ցուցանիշներ      |Թույլատրելի    |Լրացումներ    |

|Մթերքի խումբ        |                 |մակարդակ,      |              |

|                    |                 |մգ/կգ, ոչ ավել |              |

|____________________|_________________|_______________|______________|

|      1             |        2        |     3         |        4     |

|____________________|_________________|_______________|______________|

|1) Հում կաթ, սերուցք|թունավոր տարրեր, |ըստ կետ 1.1)ա. |վերականգնված  |

|և  կաթնային         |անտիբիոտիկներ,   |               |մթերքում չոր  |

|բաղադրիչներ ջերմային|միկոտոքսիններ,   |               |բաղադրամասերի |

|մշակման, չոր        |պեստիցիդներ,     |               |համար         |

|                    |ռադիոնուկլիդներ  |               |              |

|                    |_________________|_______________|______________|

|                    |Դիօքսիններ       |չի թույլատրվում|              |

|                    |_________________|_______________|______________|

|                    |Մելամին          |չի թույլատրվում|   <1 մգ/կգ   |

|                    |_________________|_______________|______________|

|                    |Արգելակող նյութեր|չի թույլատրվում|կաթ և  սերուցք|

|                    |                 |               |հումք         |

|_____________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                                            |

|_____________________________________________________________________|

|Ինդեքս           |ՄԱՖԱՄՔ  |Մթերքի զանգված, որում |բորբոսա-|Լրացումներ|

|Մթերքի խումբ     |ԳԱՄ/գ,  |չի թույլատրվում       |սնկեր,  |          |

|                 |ոչ ավելի|(սմ3, գ)              |խմորա-  |          |

|                 |        |______________________|սնկեր,  |          |

|                 |        |ԱՑԽՄ  |Ոսկե- |Ախտածին,|ԳԱՄ/գ,  |          |

|                 |        |(կոլի |գույն |այդ     |ոչ ավելի|          |

|                 |        |ձևեր) |ստաֆի-|թվում   |        |          |

|                 |        |      |լակոկ |սալմոնե-|        |          |

|                 |        |      |      |լաներ   |        |          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|       1         |    2   |  3   |  4   |   5    |    6   |     7    |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|բ. Կովի հում կաթ |        |      |      |        |        |          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|բարձր կարգի      | 1x10.5 |  -   |  -   |   25   |        |սոմատիկ   |

|_________________|________|______|______|________|________|բջիջներ-  |

|առաջին կարգի     | 5x10.5 |  -   |  -   |   25   |        |2x10.5/   |

|                 |        |      |      |        |        |1սմ3, ոչ  |

|                 |        |      |      |        |        |ավելի     |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|գ. Չոր կաթ, ճարպի|2,5x10.4| 1,0  | 1,0  |   25   |բորբոսա-|          |

|զանգվածային      |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|բաժինը 25%, չոր  |        |      |      |        |100     |          |

|ճարպազերծված     |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|                 |        |      |      |        |սնկեր-50|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|դ. Կաթի          | 1x10.4 | 1,0  | 1,0  |   25   |բորբոսա-|          |

|շիճուկային       |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|սպիտակուցի       |        |      |      |        |50      |          |

|խտանյութ, որը    |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|ստացվում է       |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|էլեկտրոդիալիզի,  |        |      |      |        |        |          |

|ուլտրաֆիլտրացիայի|        |      |      |        |        |          |

|և  էլեկտրոդիալիզի|        |      |      |        |        |          |

|միջոցով          |        |      |      |        |        |          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|ե. Ածխաջրատա-    | 1x10.4 | 1,0  | 1,0  |   50   |բորբոսա-|          |

|սպիտակուցային    |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|խտանյութ         |        |      |      |        |50      |          |

|                 |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|                 |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|զ. Կաթա-         | 1x10.4 | 1,0  | 1,0  |   50   |բորբոսա-|          |

|սպիտակուցային    |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|խտանյութ         |        |      |      |        |50      |          |

|                 |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|                 |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|է. Չոր ածխաջրատա-|2,5x10.4| 1,0  | 1,0  |   25   |բորբոսա-|          |

|սպիտակուցային    |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|մոդուլ`          |        |      |      |        |50      |          |

|ենթապանրային     |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|շիճուկից         |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|թ. Չոր ածխաջրատա-|2,5x10.4|  1,0 | 1,0  |   25   |բորբոսա-|          |

|սպիտակուցային    |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|մոդուլ,          |        |      |      |        |50      |          |

|կաթնաշոռային     |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|շիճուկ           |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|ժ. Պարակազեինային|   -    |  3,0 |  1,0 |   25   |բորբոսա-|մանրադիտա-|

|հեղուկ խտանյութ  |        |      |      |        |սնկերի- |կային     |

|                 |        |      |      |        |50      |պատրաստուկ|

|                 |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|                 |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|ի. Պարակազեինային|   -    |  1,0 |  1,0 |   25   |բորբոսա-|նույնը    |

|չոր խտանյութ     |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|                 |        |      |      |        |50      |          |

|                 |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|                 |        |      |      |        |սնկեր-50|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|լ. Կազեցիտ չոր   | 1x10.4 |  1,0 |  1,0 |   25   |բորբոսա-|          |

|                 |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|                 |        |      |      |        |50      |          |

|                 |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|                 |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|խ. Չոր կաթնային, |1,5x10.4|  0,3 |  1,0 |   25   |բորբոսա-|          |

|ոչ ճարպոտ        |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|բաղադրամաս`      |        |      |      |        |50      |          |

|մանկական չոր     |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|մթերքի համար     |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|ծ. Չոր կաթնային  |1,5x10.4|  1,0 |  1,0 |   25   |բորբոսա-|          |

|բաղադրամաս       |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|ածիկային մզվածքով|        |      |      |        |50      |          |

|(հեղուկ մանկական |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|սննդամթերքի      |        |      |      |        |սնկեր-10|          |

|համար), չոր      |        |      |      |        |        |          |

|կաթնային ոչ      |        |      |      |        |        |          |

|ճարպոտ (ԿԱՀ      |        |      |      |        |        |          |

|արտադրության     |        |      |      |        |        |          |

|համար)           |        |      |      |        |        |          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|կ. Չոր կաթնային  |2,5x10.4|  1,0 |  1,0 |    25  |բորբոսա-|          |

|բաղադրամաս       |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|ածխաջրատա-       |        |      |      |        |50      |          |

|սպիտակուցային    |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|խտանյութ`        |        |      |      |        |սնկեր-50|          |

|մանկական հեղուկ  |        |      |      |        |        |          |

|սննդամթերքի համար|        |      |      |        |        |          |

|_________________|________|______|______|________|________|__________|

|հ. Չոր կաթնային, |2,5x10.4|  1,0 |  1,0 |   25   |բորբոսա-|          |

|ոչ ճարպոտ, առանց |        |      |      |        |սնկերի- |          |

|քիմիական մշակման |        |      |      |        |50      |          |

|բաղադրամաս`      |        |      |      |        |խմորա-  |          |

|մանկական չոր     |        |      |      |        |սնկեր-50|          |

|մթերքի համար     |        |      |      |        |        |          |

._____________________________________________________________________.

 

----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
10.03.2010
N 06-Ն
Հրաման