Սեղմել Esc փակելու համար:
«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ...

 

 

100.0006.290310

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «29»        06            2010 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10010144

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

10 մարտի 2010 թվականի N 06-Ն

 

«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ UՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ UՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-4.9-01-2010 ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ ՀԱUՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱUԻՆ

(23-րդ մաս)

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

(23-րդ մաս)

 

Աղյուսակ 5

 

ԳՁՄ-ի և ԳՁՄՆ-ի հիմքով սննդամթերքի լաբորատոր հետազոտությունների

սխեմա

 

._____________________________________________________________________.

|Մեթոդների|Հսկող ցուցանիշներ   |I խումբ            |II խումբ|III խումբ|

|խումբ    |և  թեստեր           |___________________|________|_________|

|         |                    |Կենսունակ          |Սննդա-  |Սննդա-   |

|         |                    |գենետիկորեն        |մթերք ոչ|մթերք    |

|         |                    |ձևափոխված          |կենսատու|ազատված  |

|         |                    |միկրոֆլորայով      |գենետի- |գենետիկո-|

|         |                    |պարենային հումք և  |կորեն   |րեն ձևա- |

|         |                    |սննդամթերք         |ձևա-    |փոխված   |

|         |                    |___________________|փոխված  |միկրո-   |

|         |                    |Մերաններ|Օգտագործ- |միկրո-  |ֆլորայից |

|         |                    |և  շտամ-|ման համար |ֆլորայով|         |

|         |                    |պրոդու- |պատրաստի  |        |         |

|         |                    |ցենտներ |սննդամթերք|        |         |

|_________|____________________|___________________|________|_________|

|    1    |          2         |          3        |   4    |     5   |

|_________|____________________|___________________|________|_________|

|Մանրէա-  |ԳՁՄ (ԳՁՄՆ)          |+                  |+       |--       |

|բանական  |արտազատումը և       |                   |        |         |

|և        |հայտնաբերումը 1 գ   |                   |        |         |

|իմունոլո-|մթերքում տեսակի     |                   |        |         |

|գիական   |հաստատումը,         |                   |        |         |

|մեթոդ    |պատկանելությունը    |                   |        |         |

|         |համեմատ րեֆերենտ    |                   |        |         |

|         |շտամների հետ        |                   |        |         |

|         |____________________|___________________|________|_________|

|         |Միկրոօրգանիզմների   |--                 |--      |+        |

|         |պրոդուցենտ բջիջների |                   |        |         |

|         |բացակայություն      |                   |        |         |

|         |____________________|___________________|________|_________|

|         |Հարուցիչ շտամների   |+                  |+       |--       |

|         |առկայությունը, այդ  |                   |        |         |

|         |թվում               |                   |        |         |

|         |թունավորությունը    |                   |        |         |

|         |(նշանակվում է       |                   |        |         |

|         |լրացուցիչ           |                   |        |         |

|         |հետազոտություն)     |                   |        |         |

|_____________________________________________________________________|

|Մոլեկուլյար գենետիկա                                                 |

|_____________________________________________________________________|

|         |Տեսակի հաստատման    |+                  |+       |+        |

|         |շտամային            |                   |        |         |

|         |պատկանելություն ՊՇՌ |                   |        |         |

|         |մեթոդը ԳՁՄ (ԳՁՄՆ),  |                   |        |         |

|         |արտազատված մթերքից, |                   |        |         |

|         |կամ շտամ            |                   |        |         |

|         |պրոդուցենտից, այդ   |                   |        |         |

|         |թվում ռեֆերենս      |                   |        |         |

|         |շտամով              |                   |        |         |

|_________|____________________|___________________|________|_________|

|         |ԳՁՄ (ԳՁՄՆ) Սելեկտիվ |+                  |+       |+        |

|         |մարկերների          |                   |        |         |

|         |առկայության         |                   |        |         |

|         |հակաբիոտիկորեզիստենտ|                   |        |         |

|         |և  այլ արտազատված   |                   |        |         |

|         |սննդից, կամ հենց    |                   |        |         |

|         |սննդում             |                   |        |         |

|_________|____________________|___________________|________|_________|

|         |ԳՁՄ ուղղորդված գենի |--                 |+       |+        |

|         |էքսպրեսիայի         |                   |        |         |

|         |նույնականացումը     |                   |        |         |

|         |մթերքում (նշանակվում|                   |        |         |

|         |է լրացուցիչ         |                   |        |         |

|         |հետազոտություն)     |                   |        |         |

|_________|____________________|___________________|________|_________|

|         |Կոնկրետ ուղղորդված  |--                 |+       |+        |

|         |գենով ԳՁՄ           |                   |        |         |

|         |նույնականացում      |                   |        |         |

|_________|____________________|___________________|________|_________|

|         |Պլազմային           |+                  |+       |--       |

|         |ուղղվածություն ԳՁՄ  |                   |        |         |

|         |(ԳՁՄՆ), արտազատված  |                   |        |         |

|         |մթերքից համեմատ     |                   |        |         |

|         |րեֆերենս-շտամով     |                   |        |         |

|         |(նշանակվում է       |                   |        |         |

|         |լրացուցիչ           |                   |        |         |

|         |հետազոտություն)     |                   |        |         |

|_____________________________________________________________________|

|_____________________________________________________________________|

|         |Մանրէաբանական և     |+                  |+       |+        |

|         |քիմիական            |                   |        |         |

|         |անվտանգության       |                   |        |         |

|         |հետազոտություն      |                   |        |         |

|         |համաձայն            |                   |        |         |

|         |N 2-III-4.9-01-2010 |                   |        |         |

|         |Հիգիենիկ            |                   |        |         |

|         |նորմատիվների        |                   |        |         |

|_________|____________________|___________________|________|_________|

|         |in vitro և  in vivo |--/--              |--/+    |--/+     |

|         |թեստերի             |                   |        |         |

|         |թունավորություն     |                   |        |         |

|         |(նշանակվում է       |                   |        |         |

|         |լրացուցիչ           |                   |        |         |

|         |հետազոտություն)     |                   |        |         |

|_________|____________________|___________________|________|_________|

|         |Գենոթունավորության  |--/--              |+/+     |+/+      |

|         |Էմսայի թեսթ         |                   |        |         |

|         |(նշանակվում է       |                   |        |         |

|         |լրացուցիչ           |                   |        |         |

|         |հետազոտություն)     |                   |        |         |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 6

 

Հիգիենիկ փորձարկումների լրացուցիչ ձևերը գենետիկորեն ձևափոխված

միկրոօրգանիզմների (գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների նմանակ)

փորձաքննության ժամանակ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցեղի (տեսակի)     |Պոտենցիալ ռիսկի գործոն|Կաթնաթթվի ավելցուկային     |

|պատկանելությունը  |                      |առաջացում                  |

|ԳՁՄ (ԳՁՄՆ) սննդում|                      |                           |

|__________________|______________________|___________________________|

|Բորբոսասունկ      |Հակաբիոտիկների և      |ԳՁՄ միկոտոքսիկոգենի        |

|                  |միկոտոքսինների        |որոշումը, գենով`           |

|                  |արտադրանք             |միկոտոքսինով կոդավորված    |

|                  |                      |մթերքում, միկոտոքսինի      |

|                  |                      |որոշումը սննդամթերքում     |

|                  |                      |ստացված և/կամ  օգտագործված |

|                  |                      |ԳՁՄ կամ ԳՁՄՆ,              |

|                  |                      |հակաբիոտիկների որոշումը    |

|                  |                      |մթերքում                   |

|__________________|______________________|___________________________|

|Խմորիչներ-        |Էտանոլի ավելցուկային  |Էտանոլի խտությունը         |

|շաքարամիցետներ    |քանակ` ալերգոգեն      |սննդամթերքում,             |

|                  |                      |կառուցվածքաքանակական       |

|                  |                      |բաշխումը (սպիտակուցային    |

|                  |                      |ուղղվածություն)            |

|                  |                      |սննդամթերքում, կամ այլ     |

|                  |                      |թեստեր հաստատող            |

|                  |                      |ալերգենությունը            |

|__________________|______________________|___________________________|

|Ստրեպտոմիցետներ   |Էտանոլի ավելցուկային  |Հակաբիոտիկների որոշումը    |

|                  |քանակ` ալերգեն        |մթերքում                   |

|__________________|______________________|___________________________|

|Սպոռային բացիլներ |Ավելցուկային          |Մթերքի սուր տոկսիք թեստեր, |

|                  |պրոտեոլիտիկ           |էրիտրոցիտներով հեմոլիզի    |

|                  |ակտիվություն,         |ԳՁՄ-ի ազդեցություն,        |

|                  |հեմոտոլոգիական        |Հակաբիոտիկների որոշումը    |

|                  |ակտիվություն,         |մթերքում                   |

|                  |հակաբիոտիկ նյութերի   |                           |

|                  |առաջացում             |                           |

|__________________|______________________|___________________________|

|Էնտերակոկկեր      |Ն-նիտրոզամինների,     |Գիստամինի, Ն-նիտրազամինի   |

|                  |գիստամինի առաջացում   |որոշումը մթերքում, կայուն  |

|                  |հակաբիոտիկ            |գենի հայտնաբերումը         |

|                  |կայունություն         |վանկոմիցինի և  ռիֆամպիցինի |

|                  |հանդեպ                |                           |

|__________________|______________________|___________________________|

|Հետերոֆերմենտատիվ |Կաթնաթթվի ավելցուկային|Կաթնաթթվի խտության որոշումը|

|լակտոբացիլներ     |առաջացում             |Դ(-)-մթերքում              |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 7

 

Կենդանի ԳՁՄՆ պարունակող մթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեմա

 

._____________________________________________________________________.

|Փորձարկ-|Փորձարկման պարունակություն|Հետազոտման արդյունք  |Որոշում    |

|վող     |                          |                     |           |

|նմուշներ|                          |                     |           |

|________|__________________________|_____________________|___________|

|    1   |             2            |         3           |     4     |

|________|__________________________|_____________________|___________|

|I և  II |Տեխնոլոգիական միկրոֆլորայի|Միկրոօրգանիզմի քանակը|Փորձաքննու-|

|խմբի    |և  կենսատու ԳՁՄՆ քանակի   |սննդամթերքում        |թյան արդ-  |

|մթերք   |որոշում 1 գ մթերքում      |համապատասխան         |յունքների  |

|        |                          |նորմավորված և        |դրական     |

|        |                          |հայտարարված արտադրողի|եզրակացու- |

|        |                          |քանակին              |թյուն      |

|        |__________________________|_____________________|           |

|        |Միկրոօրգանիզմների տիպի և  |Հաստատված է տեսակի և |           |

|        |տեսակի պատկանելության     |տիպի                 |           |

|        |հավաստում                 |միկրոօրգանիզմները    |           |

|        |                          |համաձայն հայտատուին  |           |

|        |                          |ներկայացված          |           |

|        |                          |փաստաթղթերի          |           |

|        |__________________________|_____________________|           |

|        |Սննդամթերքում ԴՆԹ-ի       |ԴՆԹի մարկերային գենի |           |

|        |մարկերային վեկտորային     |բացակայություն,      |           |

|        |գեների հայտնաբերում       |պլազմիդային ԴՆԹ      |           |

|        |__________________________|_____________________|           |

|        |Սննդամթերքի անվտանգության |Չի հայտնաբերվել ոչ մի|           |

|        |և  որակի լրացուցիչ        |բացասական,           |           |

|        |փորձարկում` վիճաբանության |անբարենպաստ հատկանիշ |           |

|        |դեպքում                   |սպառողի համար        |           |

|________|__________________________|_____________________|___________|

|I և  II |Կենսունակ ԳՁՄՆ քանակի     |Մթերքում             |Փորձաքննու-|

|խմբի    |որոշումը տեխնոլոգիական    |միկրոօրգանիզմների    |թյան արդ-  |

|մթերք   |միկրոֆլորայում 1 գ        |քանակը չի            |յունքների  |

|        |մթերքում                  |համապատասխանում      |բացասական  |

|        |                          |արտադրողի կողմից     |եզրակացու- |

|        |                          |նորմավորված կամ      |թյուն      |

|        |                          |հայտարարված աստիճանին|           |

|        |__________________________|_____________________|           |

|        |Միկրոօրգանիզմի ցեղային    |Հավաստված չի մի ցեղի |           |

|        |և/կամ  տեսակային          |կամ տեսակի           |           |

|        |պատկանելության հաստատում  |պատկանելությունը     |           |

|        |__________________________|_____________________|           |

|        |Սննդի նմուշում ԴՆԹ        |Բացահայտված է        |           |

|        |հայտնաբերումը վեկտորային  |մարկերային գեների ԴՆԹ|           |

|        |գեների (օրինակ`           |                     |           |

|        |հակակայունության գեն)     |                     |           |

|        |__________________________|_____________________|           |

|        |Սննդամթերքի որակի և       |Հայտնաբերված է       |           |

|        |անվտանգության լրացուցիչ   |պաթոգեն պլազմիդային  |           |

|        |հետազոտություններ         |ԴՆԹ, կամ չեն         |           |

|        |                          |համապատասխանում սույն|           |

|        |                          |հիգիենիկ նորմատիվների|           |

|        |                          |պահանջներին          |           |

._____________________________________________________________________.

 

(4-րդ հավելվածը փոփ. 08.09.10 թիվ 16-Ն հրաման)

 

----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
10.03.2010
N 06-Ն
Հրաման