(ուժը կորցրել է 22.12.2022 թիվ 2011-Ն որոշում)
040.0993.250711
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
7 հուլիսի 2011 թվականի N 993-Ն
ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(6-րդ մաս)
ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ
(6-րդ մաս)
|___________|____________________________________________|____________|
| 1 | 2 | 3 |
|_____________________________________________________________________|
|Գալատներ (Gallates) E 310, E 311, E 312 |
|Պրոպիլգալատ (Propyl gallate) E 310, |
|Օքսիլգալատ (Octyl gallate) E 311, |
|Դոդեցիլգալատ (Dodecyl gallate) E 312 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - հակաօքսիդացնող |
|_____________________________________________________________________|
|01.5.1 |Չոր կաթ և չոր սերուցք` մեքենայացված վաճառքի|200 մգ/կգ |
| |սարքերում վաճառվող չոր կաթի համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.1.1 |Յուղ, ջրազերծված կաթնայուղ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.1.2 |Բուսական ձեթեր և յուղեր |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.1.3 |Խոզի հալած ճարպ, սննդային ճարպ, ձկան յուղ |200 մգ/կգ |
| |և կենդանական այլ ճարպեր | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.2 |Ճարպային էմուլսիաներ (սփրեդ), հիմնականում |200 մգ/կգ |
| |«ջուրը յուղում» տիպի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.4 |Ճարպային հիմքով աղանդեր` բացառությամբ |200 մգ/կգ |
| |01.7 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.2 |Չորացրած կարտոֆիլ |25 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.2 |Հրուշակեղեն` ներառյալ կարամելը և |200 մգ/կգ |
| |կոնֆետները, նուգան և այլն` բացառությամբ | |
| |05.1, 05.3 և 05.4 խմբերի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.3 |Մաստակներ |4400 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.3 |Ձավարեղեն` նախաճաշի համար` ներառյալ վարսակի |2200 մգ/կգ |
| |փաթիլները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2.3 |Կաթնահունց հացաբուլկեղենի համար նախատեսված |2200 մգ/կգ |
| |խառնուրդներ (կեքսեր, նրբաբլիթներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.2 |Մշակված միս, թռչնամիս և վայրի կենդանիների |200 մգ/կգ |
| |միս մանր կամ խոշոր կտորներով | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.3 |Աղացած մսից, թռչնամսից և վայրի կենդանիների |200 մգ/կգ |
| |մսից արտադրանք | |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.2 |Համեմունքային կանաչեղեն և համեմունքներ |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.5.2 |Խառնուրդներ` ապուրների և արգանակների համար |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.6 |Սոուսներ և նման արտադրանք |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ |400 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ |200 մգ/կգ |
| |կարտոֆիլի, ձավարեղենի, ալյուրի կամ օսլայի | |
| |հիմքով (ստացված արմատապտուղներից, | |
| |պալարապտուղներից և ընդավորներից) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.2 |Մշակված ընկույզներ` ներառյալ չմաքրած |200 մգ/կգ |
| |ընկույզները և ընկույզների խառնուրդները | |
| |(օրինակ`չոր մրգերի հետ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Անփոխարինելի ձեթեր |1 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Անփոխարինելի ձեթերից բացի այլ բույր տվողներ |100 մգ/կգ |
|_____________________________________________________________________|
|Գլյուտամատներ (Glutamates) E 620, E 621, E 622, E 623, E 624, E 625 |
|Գլյուտամինաթթու (L+)-) (Glutamic Acid, (L+)-) E 620, |
|Նատրիումի գլյուտամատ 1-փոխարինված (Monosodium Glutamate) E 621 |
|Կալիումի գլյուտամատ 1-փոխարինված (Monopotassium Glutamate) E 622 |
|Կալցիումի գլյուտամատ 2-փոխարինված (Calcium diglutamate) E 623, |
|Ամոնիումի գլյուտամատ 1-փոխարինված (Monoammonium Glutamate) E 624, |
|Մագնեզիումի գլյուտամատ 2-փոխարինված (Magnesium diglutamate) E 625 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - համ և բույր ուժեղացնող |
|_____________________________________________________________________|
|12.2 |Համեմունքային կանաչեղեն և համեմունքներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Ընդհանուր առմամբ սննդամթերքներում |10 գ/կգ |
| | |(առանձին կամ|
| | |համակցված) |
|_____________________________________________________________________|
|Գլիցերինի և խեժաթթուների եթերներ (Glycerol esters of wood rosins) |
|E 445 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - էմուլգատոր, կայունացնող, պնդացնող, |
|տեքստուրատոր |
|_____________________________________________________________________|
|04.1.1.2 |Մակերևութային մշակված թարմ պտուղներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.1.2 |Մակերևութային մշակման ենթարկված թարմ |50 մգ/կգ |
| |բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, | |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն), ջրիմուռներ, | |
| |ընկույզներ և արևածաղկի սերմեր | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով |100 մգ/կգ |
| |ըմպելիքներ` ներառյալ «սպորտային», | |
| |«էներգետիկ», «էլեկտրոլիտիկ» և | |
| |«գրանուլացված» ըմպելիքները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.7 |Բուրավետացված ալկոհոլային խմիչքներ |100 մգ/կգ |
| |(օրինակ`գարեջուր,գինի, ալկոհոլային | |
| |զովացուցիչ ըմպելիքներ, թույլ | |
| |ալկոհոլային զովացուցիչ ըմպելիքներ) | |
|_____________________________________________________________________|
|Կանաչ S (Green S) E 142 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - ներկանյութ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.2.2 |Հասունացած պանիրների կեղևը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6.4 |Բուրավետիչներ պարունակող հալած |100 մգ/կգ |
| |պանիրներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.7 |Կաթնային աղանդներ` ներառյալ |150 մգ/կգ |
| |բուրավետացված կաթնամթերք | |
|___________|____________________________________________|____________|
|03.0 |Սննդային սառույց` ներառյալ օշարակը և |150 մգ/կգ |
| |մրգային սառույցը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.0 |Շաքարած պտուղներ և բանջարեղեն |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.4 |Վերամշակված շիլայանման և հատիկավոր |10 մգ/կգ |
| |սիսեռ (պահածոյացրած) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.4 |Զարդարանքի և երեսպատման մթերքներ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, |200 մգ/կգ |
| |կծու) և խառնուրդներ | |
|08.4 |Սննդային թաղանթներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.0 |Ձկան և խեցեմորթների պաշտետ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.0 |Սաղմոնի փոխարինիչներ, Սուրիմի |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.2.4 |Խեցեմորթներ` նախքան եփելը |250 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.2.5 |Ապխտած, չորացրած, ֆերմենտացրած և (կամ) |100 մգ/կգ |
| |աղադրած ձուկ և ձկնամթերք` ներառյալ | |
| |կակղամորթները, խեցեմորթները և | |
| |փշամորթները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3 |Ձկնկիթ |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.2.2 |Կծու համեմունքներ և համեմունքներ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.4 |Մանանեխ |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.5 |Ապուրներ և արգանակներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |50 մգ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք քաշի նվազեցման համար |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ |100 մգ/լ |
| |(հեղուկ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ |300 մգ/կգ |
| |(պինդ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով |100 մգ/լ |
| |ըմպելիքներ` ներառյալ «սպորտային», | |
| |«էներգետիկ», «էլեկտրոլիտիկ» և | |
| |«գրանուլացված» ըմպելիքները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.2 |Սիդր և պերրի |200 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.4 |Գինիներ` բացառությամբ խաղողի գինիների |200 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.6 |Թորած ալկոհոլային խմիչքներ, 15 ծավ. %-ից |200 մգ/լ |
| |ավելի սպիրտայնությամբ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.7 |Բուրավետացված ալկոհոլային խմիչքներ |200 մգ/լ |
| |(օրինակ`գարեջուր,գինի, ալկոհոլային | |
| |զովացուցիչ ըմպելիքներ, թույլ | |
| |ալկոհոլային զովացուցիչ ըմպելիքներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ |200 մգ/կգ |
| |կարտոֆիլի, ձավարեղենի, ալյուրի կամ | |
| |օսլայի հիմքով (ստացված | |
| |արմատապտուղներից, պալարապտուղներից և | |
| |ընդավորներից) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.2 |Մշակված ընկույզներ` ներառյալ չմաքրած |100 մգ/կգ |
| |ընկույզները և ընկույզների խառնուրդները | |
| |(օրինակ`չոր մրգերի հետ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Բուսական սպիտակուցի վրա հիմնված մսի և |100 մգ/կգ |
| |ձկան համանմաններ | |
|_____________________________________________________________________|
|Գուանիլատներ (Guanylates) E 626, E 627, E 628, E 629, E 630 |
|Գուանիլաթթու (Guanylic acid) E 626, |
|Նատրիումի գուանիլատ 2-փոխարինված (Disodium guanylate) E 627, |
|Կալիումի գուանիլատ 2-փոխարինված (Dipotassium guanylate) E 628, |
|Կալցիումի գուանիլատ (Calcium guanylate) E 629, |
|Ինոզինաթթու (Inosinic acid) E 630 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - համ և բույր ուժեղացնող |
|Արտահայտված է ըստ գուանիլիկ թթվի` առանձին կամ համակցված: |
|_____________________________________________________________________|
|16.0 |Ընդհանուր առմամբ սննդամթերքներում |500 մգ/կգ |
|_____________________________________________________________________|
|Հեքսամեթիլենտետրամին (Hexamethylene tetramine) E 239 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - պահածոյացնող նյութ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.2.1 |Հասունացած պանիրներ` ներառյալ կեղևը | |
| |25 մգ/կգ (միայն պրովոլոն պանրի մեջ | |
| |օգտագործման համար) | |
|_____________________________________________________________________|
|Ինդիգոտին, Ինդիգո կարմին (Indigotine, Indigo carmine) E 132 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - ներկանյութ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.2.2 |Հասունացած պանիրների կեղևը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6.4.2 |Բուրավետիչներ պարունակող հալած |100 մգ/կգ |
| |պանիրներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.7 |Կաթնային աղանդներ` ներառյալ |150 մգ/կգ |
| |բուրավետացված կաթնամթերք | |
|___________|____________________________________________|____________|
|03.0 |Սննդային սառույց` ներառյալ օշարակը և |150 մգ/կգ |
| |մրգային սառույցը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.0 |Շաքարած պտուղներ և բանջարեղեն |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.4 |Զարդարանքի և երեսպատման մթերքներ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, |200 մգ/կգ |
| |կծու) և խառնուրդներ | |
|08.4 |Սննդային թաղանթներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.0 |Ձկան և խեցեմորթների պաշտետ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.0 |Սաղմոնի փոխարինիչներ, Սուրիմի |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.2.4 |Խեցեմորթներ`նախքան եփելը |250 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.2.5 |Ապխտած, չորացրած, ֆերմենտացրած և (կամ) |100 մգ/կգ |
| |աղադրած ձուկ և ձկնամթերք` ներառյալ | |
| |կակղամորթները, խեցեմորթները և | |
| |փշամորթները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3 |Ձկնկիթ |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.2.2 |Կծու համեմունքներ և համեմունքներ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.4 |Մանանեխ |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.5 |Ապուրներ և արգանակներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |50 մգ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք` քաշի նվազեցման համար |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ |100 մգ/լ |
| |(հեղուկ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ |300 մգ/կգ |
| |(պինդ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով |100 մգ/լ |
| |ըմպելիքներ` ներառյալ «սպորտային», | |
| |«էներգետիկ», «էլեկտրոլիտիկ» և | |
| |«գրանուլացված» ըմպելիքները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.2 |Սիդր և պերրի |200 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.4 |Գինիներ` բացառությամբ խաղողի գինիների |200 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.6 |Թորած ալկոհոլային խմիչքներ, 15 ծավ. %-ից |200 մգ/լ |
| |ավելի սպիրտայնությամբ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.7 |Բուրավետացված ալկոհոլային խմիչքներ |200 մգ/լ |
| |(օրինակ`գարեջուր,գինի, ալկոհոլային | |
| |զովացուցիչ ըմպելիքներ, թույլ | |
| |ալկոհոլային զովացուցիչ ըմպելիքներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ |200 մգ/կգ |
| |կարտոֆիլի, ձավարեղենի, ալյուրի կամ | |
| |օսլայի հիմքով (ստացված | |
| |արմատապտուղներից, պալարապտուղներից և | |
| |ընդավորներից) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.2 |Մշակված ընկույզներ` ներառյալ չմաքրած |100 մգ/կգ |
| |ընկույզները և ընկույզների խառնուրդները | |
| |(օրինակ`չոր մրգերի հետ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Բուսական սպիտակուցի վրա հիմնված մսի և |100 մգ/կգ |
| |ձկան համանմաններ | |
|_____________________________________________________________________|
|Կարայի խեժ (Karaya gum) E 416 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - էմուլգատոր, կայունացնող, խտացնող |
|_____________________________________________________________________|
|05.3 |Մաստակներ |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Լցոններ, տոպպինգ և Մակերևութի |5 մգ/կգ |
| |երեսպատման սննդանյութեր` կաթնահունց | |
| |հացաբուլկեղենի համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.6.1 |Էմուլգացված սոուսներ (օրինակ`մայոնեզ) |10 գ/կգ |
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.6 |Ձվի հիմքով լիկյորներ |10 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Հացահատիկների և կարտոֆիլի հիմքով | 5 գ/կգ |
| |աղանդեր | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Երեսապատված ընկույզ |10 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Աղանդեր | 6 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Համեմունքներ |50 գ/կգ |
|_____________________________________________________________________|
|Կոնժակ (Konjac) E 425 |
|(i) Կոնժակային խեժ (Konjac gum) |
|(ii) Կոնժակային գլուկոմաննան (Konjac glucomannan) |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - կայունացնող, խտացնող և դոնդողագոյացնող, |
|էմուլգացնող |
|_____________________________________________________________________|
|16.0 |Ընդհանուր առմամբ սննդամթերքներում |10 մգ/կգ |
|_____________________________________________________________________|
|Կաթնաթթու L-, D- և DL- (Lactic acid L-, D-and DL-) E 270 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.6 |Պանիրներ` ստացված շիճուկային սպիտակուցներից | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.1 |Չէմուլգացված ձեթեր և յուղեր` կենդանական | |
| |կամ բուսական (բացի ձիթապտղի ձեթի) հատկապես | |
| |նախատեսված եփելու և (կամ) տապակելու համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) | |
| |պտուղներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) | |
| |բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, | |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն) և ջրիմուռներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.4.1 |Թարմ մակարոն, արիշտա և նմանատիպ արտադրանք | |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.1.1 |Հաց` պատրաստված բացառապես ալյուրից, ջրից, | |
| |աղից, խմորիչից կամ թթխմորից | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.1 |Կաթնային խառնուրդներ` նորածինների համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.3 |Մրգային և բանջարեղենային նեկտարներ 5 գ/կգ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.1 |Գարեջուր և ածիկի հիմքով ըմպելիքներ | |
|_____________________________________________________________________|
|Լիթոռուբին BK (Lithorubine BK) E 180 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - ներկանյութ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.2.2 |Հասունացած պանիրների կեղևը | |
|_____________________________________________________________________|
|Լյուտեին (Lutein) E 161b |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - ներկանյութ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.2.2 |Հասունացած պանիրների կեղևը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6.4.2 |Բուրավետիչներ պարունակող հալած պանիրներ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.7 |Կաթնային աղանդեր` ներառյալ բուրավետացված |150 մգ/կգ |
| |կաթնամթերքը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|03.0 |Սննդային սառույց` ներառյալ օշարակը և |150 մգ/կգ |
| |մրգային սառույցը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.0 |Շաքարած պտուղներ և բանջարեղեն |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.4 |Զարդարանքի և երեսպատման մթերքներ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, կծու) |200 մգ/կգ |
| |և խառնուրդներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.4 |Սննդային թաղանթներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.0 |Ձկան և խեցեմորթների պաշտետ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.0 |Սաղմոնի փոխարինիչներ, Սուրիմի |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.2.4 |Խեցեմորթներ` նախքան եփելը |250 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.2.5 |Ապխտած, չորացրած, ֆերմենտացրած և (կամ) |100 մգ/կգ |
| |աղադրած ձուկ և ձկնամթերք` ներառյալ | |
| |կակղամորթները, խեցեմորթները և փշամորթները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3 |Ձկնկիթ |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.2.2 |Կծու համեմունքներ և համեմունքներ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.4 |Մանանեխ |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.5 |Ապուրներ և արգանակներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |50 մգ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք` քաշի նվազեցման համար |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (հեղուկ) |100 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (պինդ) |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով ըմպելիքներ`|100 մգ/լ |
| |ներառյալ «սպորտային», «էներգետիկ», | |
| |«էլեկտրոլիտիկ» և «գրանուլացված» ըմպելիքները| |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.2 |Սիդր և պերրի |200 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.4 |Գինիներ` բացառությամբ խաղողի գինիների |200 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.7 |Բուրավետացված ալկոհոլային խմիչքներ (օրինակ` |200 մգ/լ |
| |գարեջուր,գինի, ալկոհոլային զովացուցիչ | |
| |ըմպելիքներ, թույլ ալկոհոլային զովացուցիչ | |
| |ըմպելիքներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ |200 մգ/կգ |
| |կարտոֆիլի, ձավարեղենի, ալյուրի կամ օսլայի | |
| |հիմքով (ստացված արմատապտուղներից, | |
| |պալարապտուղներից և ընդավորներից) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.2 |Մշակված ընկույզներ` ներառյալ չմաքրած |100 մգ/կգ |
| |ընկույզները և ընկույզների խառնուրդները | |
| |(օրինակ`չոր մրգերի հետ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Բուսական սպիտակուցի վրա հիմնված մսի և ձկան |100 մգ/կգ |
| |համանմաններ | |
|___________ _________________________________________________________|
|Լիկոպեն (Lycopene) E 160d |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան -ներկանյութ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.2.2 |Հասունացած պանիրների կեղևը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6.4.2 |Բուրավետիչներ պարունակող հալած |100 մգ/կգ |
| |պանիրներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.7 |Կաթնային աղանդեր` ներառյալ |150 մգ/կգ |
| |բուրավետացված կաթնամթերքը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|03.0 |Սննդային սառույց` ներառյալ օշարակը և |150 մգ/կգ |
| |մրգային սառույցը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.0 |Շաքարած պտուղներ և բանջարեղեն |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.4 |Զարդարանքի և երեսպատման մթերքներ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, |200 մգ/կգ |
| |կծու) և խառնուրդներ | |
|08.4 |Սննդային թաղանթներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.0 |Ձկան և խեցեմորթների պաշտետ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.0 |Սաղմոնի փոխարինիչներ, Սուրիմի |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.2.4 |Խեցեմորթներ` նախքան եփելը |250 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.2.5 |Ապխտած, չորացրած, ֆերմենտացրած և (կամ) |100 մգ/կգ |
| |աղադրած ձուկ և ձկնամթերք` ներառյալ | |
| |կակղամորթները, խեցեմորթները և փշամորթները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3 |Ձկնկիթ |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.2.2 |Կծու համեմունքներ և համեմունքներ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.4 |Մանանեխ |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.5 |Ապուրներ և արգանակներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |50 մգ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք` քաշի նվազեցման համար |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (հեղուկ) |100 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (պինդ) |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով ըմպելիքներ`|100 մգ/լ |
| |ներառյալ «սպորտային», «էներգետիկ», | |
| |«էլեկտրոլիտիկ» և «գրանուլացված» | |
| |ըմպելիքները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.2 |Սիդր և պերրի |200 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.4 |Գինիներ` բացառությամբ խաղողի գինիների |200 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.7 |Բուրավետացված ալկոհոլային խմիչքներ (օրինակ` |200 մգ/լ |
| |գարեջուր,գինի, ալկոհոլային զովացուցիչ | |
| |ըմպելիքներ, թույլ ալկոհոլային զովացուցիչ | |
| |ըմպելիքներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ |200 մգ/կգ |
| |կարտոֆիլի, ձավարեղենի, ալյուրի կամ օսլայի | |
| |հիմքով (ստացված արմատապտուղներից, | |
| |պալարապտուղներից և ընդավորներից) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.2 |Մշակված ընկույզներ` ներառյալ չմաքրած |100 մգ/կգ |
| |ընկույզները և ընկույզների խառնուրդները | |
| |(օրինակ` չոր մրգերի հետ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Բուսական սպիտակուցի վրա հիմնված մսի և |100 մգ/կգ |
| |ձկան համանմաններ | |
|_____________________________________________________________________|
|Լիզոցիմ (Lysozyme) E 1105 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - պահածոյացնող նյութ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.2 |Հասունացած պանիրներ | |
|_____________________________________________________________________|
|Մագնեզիումի կարբոնատներ (Magnesium carbonates) E 504 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ, պնդացմանը և |
|գնդիկավորմանը խոչընդոտող, ներկ կայունացնող |
|_____________________________________________________________________|
|01.8.2 |Չոր շիճուկ և չոր շիճուկից պատրաստված | |
| |10 գ/կգ մթերք` բացառությամբ | |
| |ալբումինաշիճուկային պանիրների | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1 |Կակաոյի և շոկոլադի արտադրանքներ` ներառյալ |7% անյուղ |
| |համանմանները և փոխարինիչները |չոր քաշում, |
| | |արտահայտված |
| | |ըստ կալիումի|
| | |կարբոնատի |
|___________|____________________________________________|____________|
|11.1.2 |Շաքարի փոշի, դեկստրոզայի փոշի |15 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.1.1 |Աղ | |
|_____________________________________________________________________|
|Մագնեզիումի հիդրօքսիդ (Magnesium hydroxide) E 528 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ, ներկի |
|կայունացնող |
|_____________________________________________________________________|
|05.1 |Կակաոյի և շոկոլադի արտադրանքներ` |7% անյուղ |
| |ներառյալ համանմանները և փոխարինիչները |չոր քաշում, |
| | |արտահայտված |
| | |ըստ կալիումի|
| | |կարբոնատի |
|_____________________________________________________________________|
|Մագնեզիումի օքսիդ (Magnesium oxide) E 530 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - պնդացմանը և գնդիկավորմանը խոչընդոտող |
|_____________________________________________________________________|
|01.8.2 |Չոր շիճուկ և չոր շիճուկից պատրաստված |10 գ/կգ |
| |մթերք` բացառությամբ ալբումինաշիճուկային | |
| |պանիրների | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1 |Կակաոյի և շոկոլադի արտադրանքներ` |7% անյուղ |
| |ներառյալ համանմանները և փոխարինիչները |չոր քաշում, |
| | |արտահայտված |
| | |ըստ կալիումի|
| | |կարբոնատի |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.1.1 |Աղ | |
|_____________________________________________________________________|
|Խնձորաթթու DL-(Malic acid DL-) E 296 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ |
|_____________________________________________________________________|
|01.6.6 |Պանիրներ` ստացված շիճուկային սպիտակուցներից | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) | |
| |պտուղներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) | |
| |բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, | |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն) և ջրիմուռներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.2.1 |Մրգային հյութեր (միայն արքայախնձորի հյութի | |
| |մեջ օգտագործելու համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.2.3 |Խտանյութեր` մրգային հյութերի համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.3.1 |Մրգային նեկտար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.3.3 |Խտանյութեր` մրգային նեկտարների համար | |
|_____________________________________________________________________|
|Մեթագինեթթու (Meta tartaric acid) E 353 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ |
|_____________________________________________________________________|
|14.2.5 |Մեղրային խմիչքներ |100 մգ/լ |
|_____________________________________________________________________|
|Մանրաբյուրեղային մոմ (Microcrystalline wax) E 905 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - գլազուրացնող |
|_____________________________________________________________________|
|04.1 |Սեխ,պապայա,մանգո և ավոկադո (միայն | |
| |մակերևույթի մշակման համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն` բացառությամբ շոկոլադի (միայն | |
| |մակերևույթի մշակման համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.3 |Մաստակներ | |
|_____________________________________________________________________|
|Մոնտանաթթվի եթեր (Montan acid ester) E 912 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - գլազուրացնող |
|_____________________________________________________________________|
|04.1 |Սեխ, պապայա, մանգո և ավոկադո (միայն | |
| |մակերևույթի մշակման համար) | |
|_____________________________________________________________________|
|Նեոհեսպերդիօ երկհիդրոխալկոն (Neohesperidine dihydrochalcone) E 959 |
|Տեխնոլոգիակ ն ֆունկցիան - քաղցրացուցիչ |
|_____________________________________________________________________|
|01.0 |Կաթ և կաթի ածանցյալ հիմքով |50 մգ/կգ |
| |սննդամթերքներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.1 |Կաթ և կաթի ածանցյալ հիմքով |50 մգ/լ |
| |ըմպելիքներ,ցածր կալորիականությամբ կամ | |
| |առանց շաքարի ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.0 |Սփրեդանման ճարպ |5 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.2.2 |Կաթի կամ ճարպային հիմքով սփրեդեր` |50 մգ/կգ |
| |սենդվիչների համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|03.0 |Սննդային սառույց` ներառյալ օշարակը և |50 մգ/կգ |
| |մրգային սառույցը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.0 |Մրգային և բանջարեղենային հիմքով |50 մգ/կգ |
| |աղանդեր | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.3 |Պտուղներ` քացախում, յուղում կամ |100 մգ/կգ |
| |աղաջրում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված |50 մգ/կգ |
| |(պաստերացված) պտուղներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 | Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Մրգային դոնդողներ (որպես համի և բույրի |5 մգ/կգ |
| |հարստարար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.6 |Պտղային հիմքով մածուկներ` բացառությամբ |50 մգ/կգ |
| |04.1.2.5 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.8 |Պտղային կիսահումք` ներառյալ պտղամիսը, |50 մգ/կգ |
| |պյուրեն, մրգային տոպպինգը և կոկոսի կաթը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2 |Բուսական սպիտակուց (որպես համի և բույրի |5 մգ/կգ |
| |հարստարար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.3 |Բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, |100 մգ/կգ |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն) և ջրիմուռներ քացախում,| |
| |ձեթում, աղաջրում կամ սոյայի սոուսում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.6 |Ցածր կալորիականությամբ պտղային և |50 մգ/կգ |
| |բանջարեղենային պատրաստուկներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն` առանց շաքարի ավելացման և |100 մգ/կգ |
| |կակաոյի կամ մրգաչրերի հիմքով | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն` օսլայի հիմքով և առանց |150 մգ/կգ |
| |շաքարի ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1.3 |Կակաոյի հիմքով մածուկներ` ներառյալ լցոնները |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.3 |Մաստակներ` առանց շաքարի ավելացման |400 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
| |Մաստակներ` շաքարի ավելացմամբ |150 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.4 |Պաղպաղակի վաֆլե բաժակներ` առանց շաքարի |50 մգ/կգ |
| |ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.3 |Ձավարեղեն` նախաճաշի համար` ներառյալ |50 մգ/կգ |
| |վարսակի փաթիլները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.5 |Աղանդեր` ձավարեղենի և օսլայի հիմքով |50 մգ/կգ |
| |(օրինակ` բրնձի պուդինգ, տապիոկներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Հատուկ սնուցման նպատակով օգտագործվող |150 մգ/կգ |
| |կաթնահունց հացաբուլկեղեն | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.0 |Մսամթերք (որպես համը և բույրը հարստացնող) |5 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3 |Կիսապահածոներ (պրեսսերվներ)` ձկից և |30 մգ/կգ |
| |ձկնամթերքից` ներառյալ կակղամորթներից, | |
| |խեցեմորթներից և փշամորթներից | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.4 |Օգտագործման ենթակա պատրաստի արտադրանք` |30 մգ/կգ |
| |ներառյալ պահածոյացված կամ ֆերմենտացված | |
| |ձկից և ձկնամթերքից` ներառյալ | |
| |կակղամորթներից, խեցեմորթներից և | |
| |փշամորթներից արտադրանքը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|10.4 |Ձվի հիմքով աղանդեր (օրինակ կաթից և ձվից |50 մգ/կգ |
| |քաղցր կրեմ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.4 |Մանանեխ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.5 |Ապուրներ և արգանակներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.6 |Սոուսներ և նման արտադրանք |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |100 մգ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք` քաշի նվազեցման համար |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (հեղուկ) |50 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (պինդ) |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (մաստակի |400 մգ/կգ |
| |կամ օշարակի ձևով` վիտամինների և (կամ) | |
| |հանքային նյութերի վրա հիմնված դիետիկ | |
| |բաղադրամասեր) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.3 |Մրգային և բանջարեղենային նեկտարներ |30 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով ըմպելիքներ`|30 մգ/լ |
| |ներառյալ «սպորտային», «էներգետիկ», | |
| |«էլեկտրոլիտիկ» և «գրանուլացված» | |
| |ըմպելիքները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.1 |Գարեջուր և ածիկի հիմքով ըմպելիքներ |10 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.2 |Սիդր և պերրի |20 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.0 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Ըմպելիքներ, որոնք պարունակում են ոչ |30 մգ/լ |
| |ալոկոհոլային ըմպելիքների և գարեջրի, սիդրի, | |
| |պերրի, ալկոհոլի կամ գինու խառնուրդներ, | |
| |ինչպես նաև ալկոհոլային խմիչքներ, որոնք | |
| |պարունակում են ըստ ծավալի 15 %-ից պակաս | |
| |ալկոհոլ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Ջրային հիմքով բուրավետացված աղանդեր` ցածր |50 մգ/կգ |
| |կալորիականությամբ կամ առանց շաքարի ավելացման| |
|_____________________________________________________________________|
|Նիզին (Nisin) E 234 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - պահածոյացնող նյութ |
|_____________________________________________________________________|
|01.4.3 |Խտացրած սերուցք (անարատ) և մասկարպոնե |10 մգ/կգ |
| |(mascarpone) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6.2 |Հասունացած պանիրներ |12.5 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6.4 |Հալած պանիրներ |12.5 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.5 |Աղանդեր` ձավարեղենի և օսլայի հիմքով |3 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|10.2.1 |Հեղուկ ձվամթերք (սպիտակուց, դեղնուց |6.25 մգ/լ |
| |կամ ամբողջական ձու) | |
|_____________________________________________________________________|
--------------------------------------------------
ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում