(ուժը կորցրել է 22.12.2022 թիվ 2011-Ն որոշում)
040.0993.250711
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
7 հուլիսի 2011 թվականի N 993-Ն
ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(8-րդ մաս)
ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ
(8-րդ մաս)
|___________|____________________________________________|____________|
| 1 | 2 | 3 |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |50 մգ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք` քաշի նվազեցման համար |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (հեղուկ) |100 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (պինդ) |300 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով ըմպելիքներ`|100 մգ/լ |
| |ներառյալ «սպորտային», «էներգետիկ», | |
| |«էլեկտրոլիտիկ» և «գրանուլացված» ըմպելիքները| |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.2 |Սիդր և պերրի |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.4 |Գինիներ` բացառությամբ խաղողի գինիների |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.7 |Բուրավետացված ալկոհոլային խմիչքներ |200 մգ/կգ |
| |(օրինակ` գարեջուր, գինի, ալկոհոլային | |
| |զովացուցիչ ըմպելիքներ, թույլ ալկոհոլային | |
| |զովացուցիչ ըմպելիքներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ |200 մգ/կգ |
| |կարտոֆիլի, ձավարեղենի, ալյուրի կամ օսլայի | |
| |հիմքով (ստացված արմատապտուղներից, | |
| |պալարապտուղներից և ընդավորներից) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.2 |Մշակված ընկույզներ` ներառյալ չմաքրած |100 մգ/կգ |
| |ընկույզները և ընկույզների խառնուրդները | |
| |(օրինակ` չոր մրգերի հետ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Բուսական սպիտակուցի վրա հիմնված մսի և |100 մգ/կգ |
| |ձկան փոխարինիչներ | |
|_____________________________________________________________________|
|Ռիբոֆլավիններ (Riboflavins) E 101 |
|(i) Ռիբոֆլավին (Riboflavin) |
|(ii) Ռիբոֆլավին 5'-ֆոսֆատ (Riboflavin 5'-phosphate) |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - ներկանյութ |
|_____________________________________________________________________|
|04.2.2.3 |Բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, | |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն) և ջրիմուռներ | |
| |քացախում, ձեթում, աղաջրում կամ սոյայի | |
| |սոուսում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.4 |Գինիներ` բացառությամբ խաղողի գինիների |100 մգ/կգ |
|16.0 |Բաստուրմա (արտաքին երեսապատում) | |
|_____________________________________________________________________|
|Սախարին և դրա նատրիումական, կալցիումական, կալիումական աղեր |
|(Sacharin and its sodium, potassium and calcium salts) E 954 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - քաղցրացնող |
|_____________________________________________________________________|
|01.1.2 |Կաթնային հիմքով ըմպելիքներ` |80 մգ/կգ |
| |բուրավետացված և (կամ) ֆերմենտացված | |
| |(օրինակ` կաթնային շոկոլադ, կակաո, | |
| |ըմպելի յոգուրտներ, շիճուկային հիմքով | |
| |մթերք) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6.5 |Պանրի փոխարինիչներ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.7 |Կաթնային աղանդեր |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.2.2 |Կաթի կամ ճարպային հիմքով սենդվիչների |200 մգ/կգ |
| |սփրեդեր` ցածր կալորիականությամբ կամ | |
| |առանց շաքարի ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.4 |Ճարպային հիմքով աղանդեր` բացառությամբ |100 մգ/կգ |
| |01.7 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|03.0 |Սննդային սառույց` ներառյալ օշարակը և |100 մգ/կգ |
| |մրգային սառույցը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.3 |Պտուղներ քացախում, յուղում կամ աղաջրում |160 մգ/կգ |
| |(միայն քաղցր և թթու սննդամթերքներում | |
| |օգտագործելու համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված |200 մգ/կգ |
| |(պաստերացված) պտուղներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.6 |Պտղային հիմքով մածուկներ` բացառությամբ |200 մգ/կգ |
| |04.1.2.5 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.8 |Պտղային կիսահումք` ներառյալ պտղամիսը, |200 մգ/կգ |
| |պյուրեն, մրգային տոպպինգը և կոկոսի կաթը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.9 |Պտղային հիմքով աղանդեր` ներառյալ մրգային |100 մգ/կգ |
| |բուրավետիչներով ջրային հիմքով աղանդերը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.3 |Բանջարեղենը (ներառյալ սնկերը, |160 մգ/կգ |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն), ջրիմուռները` | |
| |քացախում, յուղում, աղաջրում կամ սոյայի | |
| |սոուսում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.6 |Բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, |100 մգ/կգ |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն), ջրիմուռներ, ընկույզներ| |
| |և արևածաղկի սերմերի միջուկներ` պտղամսի և | |
| |մածուկի տեսքով (օրինակ` բանջարեղենային | |
| |աղանդեր, սոուսներ, շաքարած բանջարեղեն), | |
| |բացառությամբ 04.2.2.5 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն` առանց շաքարի ավելացման և |500 մգ/կգ |
| |կակաոյի կամ չորացրած մրգերի հիմքով | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1.3 |Կակաոյի հիմքով մածուկներ` ներառյալ լցոնները |200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.2 |Հրուշակեղեն` ներառյալ կարամելը և |500 մգ/կգ |
| |կոնֆետները, նուգան և այլն` | |
| |բացառությամբ 05.1, 05.3 և 05.4 խմբերի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.2 |Բերանի խոռոչի միկրոքաղցր թարմացնող մթերքներ`|3000 մգ/կգ |
| |առանց շաքարի ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.2 |Օսլայի հիմքով հրուշակեղեն` ցածր |300 մգ/կգ |
| |կալորիականության կամ առանց շաքարի ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.3 |Մաստակներ |1200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.4 |Պաղպաղակի վաֆլե բաժակներ` առանց շաքարի |800 մգ/կգ |
| |ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.3 |Ձավարեղեն` նախաճաշի համար` ներառյալ վարսակի |100 մգ/կգ |
| |փաթիլները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.5 |Աղանդեր` ձավարեղենի և օսլայի հիմքով |100 մգ/կգ |
| |(օրինակ` բրնձի պուդինգ, տապիոկներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, կծու) |170 մգ/կգ |
| |և խառնուրդներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3.1 |Ձուկ և ձկնամթերք` ներառյալ կակղամորթները, |160 մգ/կգ |
| |խեցեմորթները և փշամորթները` մարինացված և | |
| |(կամ) դոնդողի մեջ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3.2 |Ձուկ և ձկնամթերք` ներառյալ կակղամորթները, |160 մգ/կգ |
| |խեցեմորթները և փշամորթները` աղադրած և | |
| |(կամ) աղաջրում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3.4 |Կիսապահածոներ (պրեսսերվներ)` ձկից և |160 մգ/կգ |
| |ձկնամթերքից` ներառյալ կակղամորթներից, | |
| |խեցեմորթներից և փշամորթներից (օրինակ` | |
| |ձկան մածուկը)` բացառությամբ 09.3.1-09.3.3 | |
| |խմբերի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.4 |Օգտագործման ենթակա պատրաստի արտադրանք` |200 մգ/կգ |
| |ներառյալ պահածոյացված կամ ֆերմենտացված ձկից | |
| |և ձկնամթերքից` ներառյալ կակղամորթներից, | |
| |խեցեմորթներից և փշամորթներից արտադրանքը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|10.4 |Ձվի հիմքով աղանդեր (օրինակ կաթից և ձվից |100 մգ/կգ |
| |քաղցր կրեմ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.4 |Մանանեխ |320 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.5 |Ապուրներ և արգանակներ |110 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.6 |Սոուսներ և նման արտադրանք |160 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |200 մգ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք` քաշի նվազեցման համար |240 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (հեղուկ) |80 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ (պինդ) |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ |1200 մգ/կգ |
| |(մաստակի կամ օշարակի ձևով` վիտամինների | |
| |և (կամ) հանքային նյութերի վրա հիմնված | |
| |դիետիկ բաղադրամասեր) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով |100 մգ/կգ |
| |ըմպելիքներ` ներառյալ «սպորտային», | |
| |«էներգետիկ», «էլեկտրոլիտիկ» և | |
| |«գրանուլացված» ըմպելիքները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.7 |Բուրավետացված ալկոհոլային խմիչքներ (օրինակ` |80 մգ/լ |
| |գարեջուր, գինի, ալկոհոլային զովացուցիչ | |
| |ըմպելիքներ, թույլ ալկոհոլային զովացուցիչ | |
| |ըմպելիքներ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.1 |Գարեջուր և ածիկի հիմքով ըմպելիքներ |80 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.2 |Սիդր և պերրի |80 մգ/լ |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.0 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ |100 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Ջրային հիմքով բուրավետացված ըմպելիքներ` |80 մգ/լ |
| |ցածր կալորիականությամբ կամ առանց շաքարի | |
| |ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Ֆեյնկո աղցան |160 մգ/կգ |
|_____________________________________________________________________|
|Շելլակ (Shellac) E 904 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - գլազուրացնող, տեքստուրատոր |
|_____________________________________________________________________|
|04.0 |Ընկուզեղեն (միայն որպես գլազուրացնող ազդակ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.1 |Թարմ ցիտրուսային մրգեր` տանձ, դեղձ, սեխ, | |
| |խնձոր, արքայախնձոր (միայն մակերևույթի | |
| |մշակման համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1.4 |Կակաոյի և շոկոլադի արտադրանքներ (միայն | |
| |որպես գլազուրացնող ազդակ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, | |
| |կծու) և խառնուրդներ (միայն որպես | |
| |գլազուրացնող ազդակ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.5 |Սուրճի հատիկներ (միայն որպես | |
| |գլազուրացնող ազդակ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.0 |Օգտագործման համար պատրաստի ուտեստներ | |
| |(միայն որպես գլազուրացնող ազդակ) | |
|_____________________________________________________________________|
|Սիլիկատներ (Silicates) E 551, E 552, E 553a, E 553b, E 554, E 555, |
|E 556, E 559 |
|Կրեմնիումի երկօքսիդ (Silicon dioxide) E 551 |
|Կալցիումի սիլիկատ (Calcium silicate) E 552 |
|Մագնեզիումի սիլիկատներ (Magnesium silicates) E 553a |
|(i) Մագնեզիումի սիլիկատ (Magnesium silicate) |
|Տալկ (Talc) E 553b |
|Նատրիումի ալյումոսիլիկատ (Sodium aluminosilicate) E 554 |
|Կալիումի ալյումոսիլիկատ (Potassim aluminosilicate) E 555 |
|Կալցիումի ալյումոսիլիկատ (Calcium aluminosilicate) E 556 |
|Ալյումոսիլիկատ (Կաոլին) (Aluminium silicate(Kaolin) E 559 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - պնդացմանը և գնդիկավորմանը խոչընդոտող, |
|ֆիլտրմանը նպաստող |
|_____________________________________________________________________|
|01.8.2 |Չոր շիճուկ և չոր շիճուկից պատրաստված |10 գ/կգ |
| |մթերք` բացառությամբ ալբումինաշիճուկային | |
| |պանիրների | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Հրուշակեղեն` բացառելով շոկոլադը (միայն | |
| |մակերևույթի մշակման համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.3 |Մաստակներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.1 |Բրինձ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.3 |Նրբերշիկներ (միայն մակերևույթի մշակման | |
| |համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.1 |Աղ և աղի փոխարինիչներ |10 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.2 |Համեմունքային կանաչեղեն և համեմունքներ |30 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.2 |Լրացակեր մանուկների համար` չոր հացահատիկներ | 2 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Սննդամթերք` հաբերի կամ երեսապատված | |
| |հաբերի ձևով | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Չոր փոշիացրած սննդամթերք` ներառյալ |10 գ/կգ |
| |շաքարները | |
|_____________________________________________________________________|
|Նատրիումի ալյումոֆոսֆատ, թթվային (Sodium aluminium phosphate, |
|acidic) E 541 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - փխրեցուցիչ |
|_____________________________________________________________________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, |1 գ/կգ |
| |կծու) և խառնուրդներ (միայն բլիթատիպ և |արտահայտված |
| |սպունգանման տեսակներում) |ըստ ալյու- |
| | |մինիումի |
|_____________________________________________________________________|
|Նատրիումի ասկորբատ (Sodium ascorbate) E 301 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - հակաօքսիդացնող, գույնը կայունացնող |
|_____________________________________________________________________|
|01.5.1 |Չոր կաթ, չոր սերուցք (անարատ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.1 |Նախքան փաթեթավորելը սառնարանում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.1 |սառեցրած, սպառման համար պատրաստի, | |
| |չվերամշակված մրգեր և բանջարեղեն (այդ թվում`| |
| |չվերամշակված կևղևահանված կարտոֆիլ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) | |
| |պտուղներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) | |
| |բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, | |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն) և ջրիմուռներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.4.1 |Թարմ մակարոն` արիշտա և նմանատիպ արտադրանք | |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.1.1 |Բացառապես ալյուրի, ջրի, աղի, խմորիչի կամ | |
| |թթխմորի բաղադրամասերով պատրաստված հաց | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.1.2 |Աղացած թարմ միս, թռչնամիս և վայրի | |
| |կենդանիների միս | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.3.2 |Աղացած մսից, թռչնամսից և վայրի կենդանիների | |
| |մսից արտադրանք` ջերմային մշակման ենթարկված | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.2 |Լրացակեր մանուկների համար` մրգային և |0.3 գ/կգ |
| |բանջարեղենային ըմպելիքներ, հյութեր | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.2 |Լրացակեր մանուկների համար` ճարպ պարունակող |0.2 գ/կգ |
| |հացահատիկային հիմքով | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.2.1 |Մրգային հյութեր | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.2.3 |Խտանյութեր` մրգային հյութերի համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.3.1 |Մրգային նեկտար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.3.3 |Խտանյութեր` մրգային նեկտարի համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.1 |Գարեջուր և ածիկի հիմքով ըմպելիքներ | |
|_____________________________________________________________________|
|Նատրիումի կարբոնատներ (Sodium carbonates) E 500 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ, պնդացմանը և |
|գնդիկավորմանը խոչընդոտող, փխրեցուցիչ |
|_____________________________________________________________________|
|01.8.2 |Չոր շիճուկ և չոր շիճուկից պատրաստված | |
| |մթերք` բացառությամբ | |
| |ալբումինաշիճուկային պանիրների | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.2.1 |Կարագ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1 |Կակաոյի և շոկոլադի արտադրանքներ` | |
| |ներառյալ համանմանները և փոխարինիչները | |
| |7% ճարպ չպարունակող չոր քաշում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.2 |Լրացակեր` վաղ տարիքի երեխաների և | |
| |մանուկների համար | |
|_____________________________________________________________________|
|Նատրիումի ցիտրատ 1-փոխարինված (Sodium dihydrogen citrate) E 331(i) |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ, կայունացուցիչ, |
|էմուլգատոր, հակաօքսիդացնող |
|_____________________________________________________________________|
|01.5.1 |Չոր կաթ, չոր սերուցք (անարատ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.8.2 |Չոր շիճուկ և չոր շիճուկից պատրաստված | |
| |մթերք` բացառությամբ ալբումինաշիճուկային | |
| |պանիրների | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.1.1 |Յուղ, ջրազերծված կաթնայուղ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.1 |Նախքան փաթեթավորելը սառնարանում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.1 |սառեցրած, սպառման համար պատրաստի, | |
| |չվերամշակված մրգեր և բանջարեղեն (այդ թվում`| |
| |չվերամշակված կևղևահանված կարտոֆիլ) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) | |
| |պտուղներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) | |
| |բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, | |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն) և ջրիմուռներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.1.2 |Աղացած թարմ մսից պատրաստված սննդամթերք` | |
| |նախքան փաթեթավորելը | |
|_____________________________________________________________________|
|Նատրիումի հիդրոկարբոնատ (Sodium hydrogen carbonate) E 500(ii) |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ, պնդացմանը և |
|գնդիկավորմանը խոչընդոտող, փխրունացնող, կայունացնող |
|_____________________________________________________________________|
|01.5.1 |Չոր կաթ, չոր սերուցք (անարատ) | |
|_____________________________________________________________________|
|Նատրիումի հիդրօքսիդ (Sodium hydroxide) E 524 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ |
|_____________________________________________________________________|
|01.8.2 |Չոր շիճուկ և չոր շիճուկից պատրաստված մթերք`| |
| |բացառությամբ ալբումինաշիճուկային պանիրների | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.2.1.1 |Կարագ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1 |Կակաոյի և շոկոլադի արտադրանքներ` |7% անյուղ |
| |ներառյալ համանմանները և փոխարինիչները |չոր քաշում` |
| | |արտահայտված |
| | |ըստ կալիումի|
| | |կարբոնատի |
|_____________________________________________________________________|
|Նատրիումի նիտրատ (Sodium nitrate) E 251 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - պահածոյացնող նյութ |
|Թույլատրելի քանակներն արտահայտված են ըստ մնացորդային նատրիումի |
|նիտրատի: |
|_____________________________________________________________________|
|01.6 |Պանիրներ և պանիրների փոխարինիչներ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.2 |Այլ ապխտած մսամթերք, պահածոյացրած մսամթերք |250 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.2 |Խոզապուխտ |250 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.2 |Ապխտած լեզու |10 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.3 |Սագի լյարդի պաշտետ |50 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|09.3.1 |Ձուկ և ձկնամթերք` ներառյալ կակղամորթները, |200 մգ/կգ |
| |խեցեմորթները և փշամորթները` մարինացված և | |
| |(կամ) դոնդողի մեջ | |
|_____________________________________________________________________|
|Սորբատներ (Sorbates) E 200, E 202, E 203 |
|Սորբինաթթու (Sorbic acid) E 200 |
|Կալիումի սորբատ (Potassium sorbate) E 202 |
|Կալցիումի սորբատ (Calcium sorbate) E 203 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - պահածոյացնող նյութ, կայունացնող, |
|հակաօքսիդիչ |
|Թույլատրելի քանակներն արտահայտված են ըստ սորբինաթթվի: |
|_____________________________________________________________________|
|01.1 |Մակարդված կաթ |1000 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6 |Պանիրներ` կտրատած, փաթեթավորված, |1000 մգ/կգ |
| |ինչպես նաև ավելացված մթերքներով | |
| |շերտավոր պանիրներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6 |Պանիրներ և պանիրների փոխարինիչներ | |
| |(միայն Մակերևութի մշակման համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.6.4 |Հալած պանիր |1000 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.2 |Ճարպային էմուլսիաներ (սփրեդ)` 60%-ից |2000 մգ/կգ |
| |պակաս ճարպ պարունակող | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.2 |Ճարպային էմուլսիաներ (սփրեդ)` 60% և |1000 մգ/կգ |
| |ավելի ճարպ պարունակող | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.3 |էմուլգացված սոուսներ` 60%-ից պակաս |2000 մգ/կգ |
| |ճարպ պարունակող | |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.3 |էմուլգացված սոուսներ` 60% և ավելի ճարպ |1000 մգ/կգ |
| |պարունակող | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.0 |Պահածոյացրած կամ շշալցրած մրգային և |1000 մգ/կգ |
| |բանջարեղենային պատրաստուկներ` ներառյալ | |
| |մրգային հիմքով սոուսները` բացառությամբ | |
| |պյուրեն, կոմպոտը, մուսը, աղցանները և | |
| |նմանատիպ սննդամթերքը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.0 |Ձիթապտուղ և ձիթապտղի հիմքով |1000 մգ/կգ |
| |պատրաստուկներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.1.2 |Չմաքրված ցիտրուսային մրգեր (միայն |20գ/կգ |
| |մակերեսի մշակման համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.2 |Չորացրած պտուղներ |1000 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.3 |Պտուղներ` քացախում, յուղում կամ |1000 մգ/կգ |
| |աղաջրում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.6 |Պտղային հիմքով մածուկներ` բացառությամբ |1000 մգ/կգ |
| |04.1.2.5 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.10 |Պտուղների խմորումից ստացված մթերք |1000 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.11 |Լցոններ` պտղային թխվածքների համար |1000 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.12 |Խոհարարական մշակման ենթարկված պտուղներ |1200 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.8 |Կարտոֆիլե խմորներ և կարտոֆիլի շերտեր |2000 մգ/կգ |
| |նախքան տապակելը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.4 |Ռավիոլիի լցոններ և նմանատիպ |1000 մգ/կգ |
| |սննդամթերքներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.6 |Հարած խմոր (օրինակ` ձկների և թռչնամսի |2000 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
| |թաթախման համար նախատեսված խառնուրդ) | |
|07.1 |Նախքան փաթեթավորվումը կտրատած հաց և |2000 մգ/կգ |
| |աշորայի հաց, նաև մասնակի թխված, | |
| |վաճառքի համար նախատեսված կաթնահունց | |
| |հացաբուլկեղեն | |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, |2000 մգ/կգ |
| |կծու) և խառնուրդներ, որոնցում ջրի | |
| |ակտիվությունը 0.65-ից ավելի է | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.0 |Կոլագենի հիմքով թաղանթներ, որոնցում | |
| |ջրի ակտիվությունը 0.6-ից ավելի է | |
|___________|____________________________________________|____________|
|10.2.2 |Սառեցված ձվամթերք |1000 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|10.2.3 |Չոր և (կամ) եփված ձվամթերք |1000 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|11.3 |Օշարակներ յուղաբլիթների, բուրավետացված |1000 մգ/կգ |
| |օշարակներ` պաղպաղակի և հարած կաթի | |
| |համար, նմանատիպ այլ սննդամթերքներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.1.1 |Աղ |500 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.10 |Սոյայի հատիկներից ֆերմենտացված |1000 մգ/կգ |
| |արտադրանք | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.4 |Ջրային հիմքով և բուրավետիչներով |300 մգ/լ |
| |ըմպելիքներ` ներառյալ «սպորտային», | |
| |«էներգետիկ», «էլեկտրոլիտիկ» և | |
| |«գրանուլացված» ըմպելիքները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2 |Գինու հիմքով բուրավետացված ըմպելիքներ, |200 մգ/լ |
| |ալկոհոլ չպարունակող գինիներ, մրգային | |
| |գինիներ (ներառյալ ալկոհոլ | |
| |չպարունակողները), մեղրային գինիներ, | |
| |սիդր և պերրի (ներառյալ ալկոհոլ | |
| |չպարունակողները), ալկոհոլային | |
| |խմիչքներ` 15 ծավ. %-ից պակաս | |
| |սպիրտայնությամբ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.1 |Գարեջուր կեգերով, որում խմորված շաքարի |200 մգ/լ |
| |և (կամ) մրգային հյութերի կամ խտանյութի | |
| |պարունակությունը ավելի է 0,5 %-ից | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Մսի, ձկան, խեցեմորթների և |2000 մգ/կգ |
| |սպիտակուցների վրա հիմնված պանիրների | |
| |փոխարինիչներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Ջրիմուռների հիմքով ձկան փոխարինիչներ |1000 մգ/կգ |
|_____________________________________________________________________|
|Սորբիտաններ (Sobitans) E 491, E 492, E 493, E 494, E 495 |
|Սորբիտան մոնոստեարատ (Sorbitan monostearate) E 491 |
|Սորբիտան եռստեարատ (Sorbitan tristearate) E 492 |
|Սորբիտան մոնոլաուրատ (Sorbitan monolaurate) E 493 |
|Սորբիտան մոնոօլեատ (Sorbitan monooleate) E 494 |
|Սորբիտան մոնոպալմիտատ (Sorbitan monopalmitate) E 495 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - էմուլգատոր |
|_____________________________________________________________________|
|01.3.2 |Կաթնային հավելումներ ըմպելիքներում |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.4.4 |Կաթի և սերուցքի փոխարինիչներ |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.0 |Ճարպային էմուլսիաներ |10 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|03.0 |Սննդային սառույց` ներառյալ օշարակը և |0.5գ/կգ |
| |մրգային սառույցը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ |25 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Շաքարային հրուշակեղեն |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1 |Կակաոյի և շոկոլադի արտադրանքներ` |10 գ/կգ |
| |ներառյալ համանմանները և փոխարինիչները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.3 |Մաստակներ |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, |10 գ/կգ |
| |կծու) և խառնուրդներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|11.0 |Կաթնահունց հացաբուլկեղենի երեսպատման |5 գ/կգ |
| |մթերքներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.6.1 |Էմուլգացված սոուսներ (օրինակ` մայոնեզ) |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.8 |Խմորիչ` թխման համար | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |5 գ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք` քաշի նվազեցման համար |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.6 |Սննդային կենսաբանական հավելումներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.1.5 |Հեղուկ թեյի խտանյութ, հեղուկ մրգերի և |0,5 գ/կգ |
| |խոտաբույսերի լուծվեղ խտանյութ | |
|16.0 |Աղանդեր |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Համեմունք` բացի հեղուկ ապխտած |10 գ/կգ |
| |համեմունքներից և ձիթախեժի վրա հիմնված | |
| |համեմունքներից | |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Սննդամթերք, որոնք պարունակում են |1 գ/կգ |
| |հեղուկ ապխտած համեմունքներ և ձիթախեժի | |
| |վրա հիմնված համեմունքներ | |
|_____________________________________________________________________|
|Անագի քլորիդ (Stannous chloride) E 512 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - գույնը կայունացնող, հակաօքսիդացնող, |
|պահածոյացնող, տարանջատող |
|_____________________________________________________________________|
|04.1.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված |20 մգ/կգ |
| |(պաստերացված) պտուղներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված |25 մգ/կգ |
| |(պաստերացված) բանջարեղեն (ներառյալ | |
| |սնկերը, արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն) և ջրիմուռներ | |
|_____________________________________________________________________|
|Օսլաներ (Starches) E 1404, E 1410, E 1412, E 1413, E 1414, E 1420, |
|E 1422, E 1450, E 1451 |
|Օքսիդացված օսլա (Oxidized starch) E 1404 |
|Մոնոօսլաֆոսֆատ (Monostarch phosphate) E 1410 |
|Երկօսլաֆոսֆատ (Distarch phosphate) E 1412 |
|Ֆոսֆատացված երկօսլաֆոսֆատ (Phosphated distarch phosphate) E 1413 |
|Ացետիլացված Երկօսլաֆոսֆատ (Acetylated distarch phosphate) E 1414 |
|Ացետիլացված օսլա (Acetylated starch) E 1420 |
|Ացետիլացված երկօսլաադիպատ (Acetylated distarch adipate) E 1422 |
|Նատրիումի օսլաօկտենիլսաթաթթու (Starch sodium octenyl |
|succinate) E 1450 |
|Ացետիլացրած, օքսիդացված օսլա (Acetylated oxydized starch) E 1451 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - կայունացնող, էմուլգատոր, խտացնող, կապող |
|_____________________________________________________________________|
|13.1.3 |Հատուկ բուժիչ կաթնային խառնուրդներ և |20 գ/լ |
| |լրացակեր` վաղ տարիքի երեխաների համար |(միայն |
| | |E-1450) |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.2 |Լրացակեր` վաղ տարիքի երեխաների և |50 գ/կգ |
| |մանուկների համար | |
|_____________________________________________________________________|
|Նատրիումի և կալցիումի աղեր (Sodium and calcium salts) E 481, E 482 |
|Նատրիումի ստեարոիլ-2-լակտիլատ (Sodium stearoyl-2-lactylate) E 481 |
|Կալցիումի ստեարոիլ-2-լակտիլատներ (Calcium stearoyl-2-lactylate) E 482|
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - կայունացնող, էմուլգատոր |
|_____________________________________________________________________|
|01.3.2 |Կաթնային հավելումներ ըմպելիքներում |3 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.0 |Ճարպային էմուլսիաներ |10 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Շաքարային հրուշակեղեն |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.3 |Մաստակներ |2 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.3 |Ձավարեղեն` նախաճաշի համար` ներառյալ |5 գ/կգ |
| |վարսակի փաթիլները | |
|___________|____________________________________________|____________|
|06.7 |Շուտ եփող բրինձ |4 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.1 |Հաց |3 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|07.2 |Կաթնահունց հացաբուլկեղեն (քաղցր, աղի, |5 գ/կգ |
| |կծու) և խառնուրդներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|08.3 |Աղացած և խորանարդաձև կտրտած պահածոյացրած |4 գ/կգ |
| |մսամթերք | |
|___________|____________________________________________|____________|
|12.4 |Մանանեխ |2 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.3 |Դիետիկ արտադրանք հատուկ բժշկական |2 գ/կգ |
| |նպատակներով` բացառությամբ 13.1 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|13.4 |Դիետիկ արտադրանք` քաշի նվազեցման համար |2 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2 |Ոգելից ըմպելիքներ, որոնցում ըստ ծավալի |8 գ/կգ |
| |ալկոհոլի պարունակությունը 15%-ից պակաս է | |
|___________|____________________________________________|____________|
|14.2.6 |էմուլգացված լիկյորներ |8 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Հացահատիկային հիմքով աղանդներ |2 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|15.1 |Հացահատիկային և կարտոֆիլային հիմքով աղանդեր|5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Աղանդներ |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Տնային պայմաններում ըմպելիքներ պատրաստելու |2 գ/կգ |
| |փոշի | |
|_____________________________________________________________________|
|Ստեարիլ տարտրատ (Stearyl tartrate) E 483 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - հացի և ալյուրի որակի բարելավիչ |
|_____________________________________________________________________|
|07.1 |Հաց և հացաբուլկեղեն |4 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Աղանդեր |5 գ/կգ |
|_____________________________________________________________________|
|Սաթաթթու (Sսccinic acid) E 363 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - թթվայնության կարգավորիչ |
|_____________________________________________________________________|
|12.5 |Ապուրներ և արգանակներ |5 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Աղանդեր |6 գ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|16.0 |Տնային պայմաններում ըմպելիքեր պատրաստելու |3 գ/լ |
| |փոշի | |
|_____________________________________________________________________|
|Սուկրալոզա (Sսcralose) E 955 |
|Տեխնոլոգիական ֆունկցիան - քաղցրացնող |
|_____________________________________________________________________|
|01.1.2 |Կաթնային հիմքով ըմպելիքներ` բուրավետացված |300 մգ/կգ |
| |և (կամ) ֆերմենտացված (օրինակ` կաթնային | |
| |շոկոլադ, կակաո, ըմպելի յոգուրտներ, | |
| |շիճուկային հիմքով մթերք) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|01.7 |Կաթնային աղանդեր |400 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|02.4 |Ճարպային հիմքով աղանդեր` բացառությամբ |400 մգ/կգ |
| |01.7 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|03.0 |Սննդային սառույց` ներառյալ օշարակը և |320 մգ/կգ |
| |մրգային սառույցը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.3 |Պտուղներ` քացախում, յուղում կամ աղաջրում |180 մգ/կգ |
| |(միայն քաղցր և թթու սննդամթերքներում | |
| |օգտագործելու համար) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.4 |Պահածոյացված կամ շշալցված (պաստերացված) |400 մգ/կգ |
| |պտուղներ | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.5 |Ջեմեր, դոնդողներ, մարմելադներ |400 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.6 |Պտղային հիմքով մածուկներ` բացառությամբ |400 մգ/կգ |
| |04.1.2.5 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.8 |Պտղային կիսահումք` ներառյալ պտղամիսը, |400 մգ/կգ |
| |պյուրեն, մրգային տոպպինգը և կոկոսի կաթը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.1.2.9 |Պտղային հիմքով աղանդեր` ներառյալ մրգային |400 մգ/կգ |
| |բուրավետիչներով ջրային հիմքով աղանդերը | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.3 |Բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, |400 մգ/կգ |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն) և ջրիմուռներ քացախում,| |
| |ձեթում, աղաջրում կամ սոյայի սոուսում | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.5 |Բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, |400 մգ/կգ |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն), ջրիմուռներ, ընկույզներ| |
| |և արևածաղկի սերմեր` պյուրեի և սպրեդի | |
| |տեսքով (օրինակ` գետնընկույզի յուղը) | |
|___________|____________________________________________|____________|
|04.2.2.6 |Բանջարեղեն (ներառյալ սնկերը, |400 մգ/կգ |
| |արմատապտուղները, պալարապտուղները, | |
| |ընդավորները, հալվեն), ջրիմուռներ, ընկույզներ| |
| |և արևածաղկի սերմերի միջուկներ` պտղամսի և | |
| |մածուկի տեսքով (օրինակ` բանջարեղենային | |
| |աղանդեր, սոուսներ, շաքարած բանջարեղեն)` | |
| |բացառությամբ 04.2.2.5 խմբի | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Կակաոյով կամ չոր մրգերով հրուշակեղեն` |800 մգ/կգ |
| |ցածր կալորիականության կամ առանց շաքարի | |
| |ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Օսլայի հիմքով հրուշակեղեն` ցածր |1000 մգ/կգ |
| |կալորիականության կամ առանց շաքարի ավելացման | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.0 |Ցածր կալորիականության հաբերի ձևով |200 մգ/կգ |
| |հրուշակեղեն | |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.1.3 |Կակաոյի հիմքով մածուկներ` ներառյալ լցոնները |400 մգ/կգ |
|___________|____________________________________________|____________|
|05.2 |Հրուշակեղեն` ներառյալ կարամելը և |1000 մգ/կգ |
| |կոնֆետները, նուգան և այլն` բացառությամբ | |
| |05.1, 05.3 և 05.4 խմբերի և բերանի խոռոչը | |
| |թարմեցնող միկրոքաղցր` առանց շաքարի ավելացման| |
| |մթերքների | |
|___________|____________________________________________|____________|
--------------------------------------------------
ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում