040.0719.150713
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
4 հուլիսի 2013 թվականի N 719-Ն
i
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԷԿՈՆՈՄԻԿԱՅԻ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԱՇԽԱՏԱԿԱԶՄԻ ՇՈՒԿԱՅԻ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ՏԵՍՉՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ ԻՐԱԿԱՆԱՑՎՈՂ ՈՉ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ ԵՎ ՊԵՏԱԿԱՆ ՉԱՓԱԳԻՏԱԿԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ՈԼՈՐՏԻ` ՌԻՍԿԻ ՎՐԱ ՀԻՄՆՎԱԾ ՍՏՈՒԳՈՒՄՆԵՐԻ ՄԵԹՈԴԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՎ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՈՐՈՇՈՂ ՉԱՓԱՆԻՇՆԵՐԻ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՆԿԱՐԱԳՐԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
«Հայաստանի Հանրապետությունում ստուգումների կազմակերպման և անցկացման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 2.1-ին հոդվածի 2-րդ մասին համապատասխան` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հաստատել Հայաստանի Հանրապետության էկոնոմիկայի նախարարության աշխատակազմի շուկայի վերահսկողության պետական տեսչության կողմից իրականացվող ոչ պարենային արտադրանքի և պետական չափագիտական վերահսկողության ոլորտի` ռիսկի վրա հիմնված ստուգումների մեթոդաբանությունը և ռիսկայնությունը որոշող չափանիշների ընդհանուր նկարագրերը` համաձայն NN 1 և 2 հավելվածների:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակմանը հաջորդող օրվանից:
ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ
2013 ԹՎԱԿԱՆԻ ՀՈՒԼԻՍԻ 15-ԻՆ
Հավելված N 1
ՀՀ կառավարության
2013 թվականի հուլիսի 4-ի
N 719-Ն որոշման
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԷԿՈՆՈՄԻԿԱՅԻ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԱՇԽԱՏԱԿԱԶՄԻ ՇՈՒԿԱՅԻ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ՏԵՍՉՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ ԻՐԱԿԱՆԱՑՎՈՂ ՈՉ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ` ՌԻՍԿԻ ՎՐԱ ՀԻՄՆՎԱԾ ՍՏՈՒԳՈՒՄՆԵՐԻ ՄԵԹՈԴԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՎ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՈՐՈՇՈՂ ՉԱՓԱՆԻՇՆԵՐԻ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՆԿԱՐԱԳԻՐԸ
I. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ
1. Սույն մեթոդաբանությամբ կարգավորվում են Հայաստանի Հանրապետության էկոնոմիկայի նախարարության աշխատակազմի շուկայի վերահսկողության պետական տեսչության (այսուհետ` տեսչություն)` ոչ պարենային արտադրանքի` ռիսկի վրա հիմնված ստուգումների համակարգի կիրառման հետ կապված հարաբերությունները:
2. Ռիսկայնության գնահատման մեթոդաբանությունը և ռիսկայնության չափանիշները տեսչությանը հնարավորություն կտան դասակարգելու իր վերահսկողության ոլորտում գտնվող տնտեսավարող սուբյեկտներն ըստ համապատասխան ռիսկային դասերի, վերլուծելու և գնահատելու վերահսկման ենթակա կազմակերպությունները:
II. ՕԳՏԱԳՈՐԾՎՈՂ ՀԻՄՆԱԿԱՆ ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
3. Սույն մեթոդաբանության մեջ օգտագործվող հասկացությունները տեսչության կողմից իրականացվող` ռիսկի վրա հիմնված ստուգումների մեթոդաբանության շրջանակներում ունեն հետևյալ իմաստը`
1) ռիսկ` ոչ պարենային արտադրանքի օգտագործման և կիրառման հետևանքով մարդու կյանքին, առողջությանը, շրջակա միջավայրին, սպառողների իրավունքներին վնաս հասցնելու հավանականությունն է` հաշվի առնելով վերջինիս վնասի ծանրության աստիճանը.
2) վնաս` ֆիզիկական վնասվածք կամ մարդկանց առողջությանը, շրջակա միջավայրին կամ գույքին սպառողների իրավունքների խախտման հետևանքով արտահայտված վտանգ.
3) վտանգ` անցանկալի իրադարձության առաջացման հնարավոր աղբյուր:
III. ՈԼՈՐՏԱՅԻՆ ՌԻՍԿԻ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ՄՈԴԵԼԸ
4. Ոլորտային ռիսկի մոդելը կառուցելիս` հիմք են ընդունվում ոչ պարենային արտադրանքի ռիսկայնության ցուցանիշները: Ոչ պարենային արտադրանքի ռիսկայնության ցուցանիշներն են` արտադրանքի վնաս հասցնելու հավանականությունը, պոտենցիալ վնասի չափը, վնասի շրջանակը (մարդկանց թիվը), խոցելի սպառողների կողմից տվյալ արտադրանքի օգտագործումը:
5. Արտադրանքի վնաս հասցնելու հավանականությունը ցույց է տալիս, թե որքան է հավանականությունը, որ տվյալ արտադրանքը վնաս կհասցնի մարդուն և շրջակա միջավայրին: Այն դասակարգվում է բարձր, միջին և ցածր ռիսկայնության խմբերի:
6. Պոտենցիալ վնասի չափը ցույց է տալիս, թե տվյալ արտադրանքը որքան վնաս կարող է հասցնել: Այն դասակարգվում է բարձր, միջին և ցածր ռիսկայնության:
7. Վնասի շրջանակը ցույց է տալիս, թե տվյալ ռիսկային արտադրանքից որքան է վաճառվել, այսինքն` մարդկանց թիվը, ովքեր կարող են վնասվել տվյալ արտադրանքից: Այն դասակարգվում է բարձր, միջին և ցածր ռիսկայնության:
8. Ոչ պարենային արտադրանքի խմբերի ռիսկայնությունը նկարագրված է N 1 աղյուսակում:
Աղյուսակ N 1
ՈՉ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ ԽՄԲԵՐԻ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ԴԱՍԱԿԱՐԳՈՒՄԸ
._____________________________________________________________________.
|Արտադրանքի խմբի |ԱՏԳ ԱԱ |Վնասի|Վնաս |Վնասի |Սպառող-|Ընդհա-|
|անվանումը |ծածկագրի |աստի-|հասց-|շրջա- |ների |նուր |
| |անվանումը |ճանը |նելու|նակը |դասակար|ռիսկի |
| | | |հավա-|(վնաս-|գումն |գնահա-|
| | | |նակա-|ված |ըստ |տականը|
| | | |նու- |մարդ- |խոցե- | |
| | | |թյու-|կանց |լիու- | |
| | | |նը |թիվը) |թյան | |
| | | | | |աստիճա-| |
| | | | | |նի | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Խաղալիքներ |9503 | 8 | 7 | 7 | 8 | 30 |
| | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Օդաճնշական դողեր |4011 20, | 4 | 3 | 5 | 4 | 15 |
| |4011 10 000 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ներքին այրման |2710 11 410, | 4 | 6 | 3 | 4 | 17 |
|շարժիչների վառելիք |2710 11 450, | | | | | |
| |2710 10 490, | | | | | |
| |2710 19 410 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Սինթետիկ հիմքով լաքեր|3208, 3209 | 4 | 4 | 2 | 2 | 12 |
|և ներկեր | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Հանքային |3101 00 000, | 6 | 5 | 1 | 1 | 13 |
|պարարտանյութեր |3102, 3103, | | | | | |
| |3104, 3105 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Վերգետնյա |7007 11 100, | 1 | 1 | 2 | 1 | 5 |
|տրանսպորտային |7007 21 200 | | | | | |
|միջոցներում | | | | | | |
|օգտագործվող անվտանգ | | | | | | |
|ապակիներ | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Հակասառիչներ և |3820 00 000, | 3 | 2 | 1 | 1 | 7 |
|հիդրավլիկ արգելակի |3819 00 000 | | | | | |
|հեղուկներ | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ծխախոտ |2401, 2402, | 3 | 4 | 6 | 5 | 19 |
| |2403 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ցածր լարման | | 5 | 4 | 5 | 4 | 17 |
|էլեկտրասարքավորումներ| | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ոչ ավտոմատ | | 3 | 4 | 4 | 4 | 15 |
|գործողության կշռող | | | | | | |
|սարքեր | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Սննդամթերքի հետ շփվող|3917 21 100, | 3 | 3 | 7 | 2 | 15 |
|պոլիմերային և այդ |3917 22 100, | | | | | |
|հիմքով պլաստմասսայե |3917 23 100, | | | | | |
|արտադրանք |3923 10 000, | | | | | |
| |3923 21 000, | | | | | |
| |3923 29, | | | | | |
| |3923 30, | | | | | |
| |3923 50, | | | | | |
| |3924 10 000 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ռադիոսարքավորումներ |8443 32 200, | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
|և |8471 30 000, | | | | | |
|հեռահաղորդակցության |8471 49 000, | | | | | |
|վերջնակետային |8517 11 000, | | | | | |
|սարքավորումներ |8517 12 000, | | | | | |
| |8517 18 000, | | | | | |
| |8517 61 000, | | | | | |
| |8517 62 000, | | | | | |
| |8517 69 310, | | | | | |
| |8517 69 390, | | | | | |
| |8517 69 900, | | | | | |
| |8517 70 900, | | | | | |
| |8519 50 000, | | | | | |
| |8525 50 000, | | | | | |
| |8525 60 000, | | | | | |
| |8526 92 000, | | | | | |
| |8527 12 100, | | | | | |
| |8527 12 900, | | | | | |
| |8527 99 000 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Մակերևութաակտիվ |3402 20 200, | 5 | 3 | 2 | 2 | 11 |
|միջոցներ և |3402 90 100, | | | | | |
|մակերևութաակտիվ |3402 20 900, | | | | | |
|նյութեր պարունակող` |3402 90 900 | | | | | |
|լվացող ու մաքրող | | | | | | |
|միջոցներ | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Բետոնի ամրանավորման |7214 99, 7213| 6 | 3 | 6 | 5 | 20 |
|համար օգտագործվող |91 100, 7217 | | | | | |
|պողպատե արտադրանք |10, 7312 10 | | | | | |
| |710 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ցեմենտ |2523 | 3 | 4 | 4 | 3 | 14 |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Կենցաղային |7321 11, 7321| 8 | 5 | 5 | 5 | 24 |
|նպատակներով |81, 8403 10, | | | | | |
|օգտագործվող գազի |8419 11 000 | | | | | |
|սարքեր | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Կենցաղային ու |4818 10, | 5 | 7 | 5 | 5 | 22 |
|սանիտարահիգիենիկ |4818 20, | | | | | |
|նշանակության` թղթե և |4818 30 000, | | | | | |
|քիմիական թելքերից |4818 40, | | | | | |
|պատրաստված ապրանքներ |5601 10 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|1000 Վ-ից բարձր |8535 | 4 | 3 | 2 | 1 | 10 |
|լարման փոխարկման | | | | | | |
|էլեկտրական ապարատներ | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Սեղմված բնական կամ | | 8 | 5 | 5 | 5 | 23 |
|հեղուկացված նավթային | | | | | | |
|գազով աշխատելու համար| | | | | | |
|ավտոտրանսպորտային | | | | | | |
|միջոցների վրա | | | | | | |
|գազաբալոնային | | | | | | |
|սարքավորումների | | | | | | |
|տեղադրում և | | | | | | |
|բալոնների պարբերական | | | | | | |
|վկայագրում | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ավտոգազալիցքավորման | | 8 | 5 | 5 | 5 | 23 |
|ճնշակայանների (ԱԳԼՃԿ)| | | | | | |
|կառուցման և | | | | | | |
|շահագործման | | | | | | |
|նվազագույն պահանջներ | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Շինարարական ապակի | | 3 | 1 | 2 | 2 | 9 |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Խեցեգործական ամանեղեն|6911 10 000, | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 |
| |6912 00 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Վաճառքի համար |6406 | 1 | 1 | 2 | 1 | 5 |
|նախատեսված կոշկեղենի | | | | | | |
|բաղկացուցիչ մասեր | | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Թանկարժեք մետաղներ | | 2 | 2 | 1 | 1 | 6 |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ծծակներ` մանկական |4014 90 100 | 7 | 5 | 5 | 7 | 24 |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Ներքին սպիտակեղեն |6107,6108, | 2 | 2 | 5 | 1 | 10 |
| |6109, 6110, | | | | | |
| |6111, 6112, | | | | | |
| |6115, 6116 | | | | | |
|_____________________|_____________|_____|_____|______|_______|______|
|Օծանելիք և |3303 00, | 3 | 4 | 6 | 5 | 19 |
|հարդաջուր, |3304, 3305, | | | | | |
|կոսմետիկական, մազերի |3306, 3307, | | | | | |
|խնամքի, բերանի խոռոչի|10 000, | | | | | |
|հիգիենայի, սափրվելու,|3307 20 000 | | | | | |
|հակաքրտինքային | | | | | | |
|միջոցներ և | | | | | | |
|հոտազերծիչներ | | | | | | |
._____________________________________________________________________.
9. Ոլորտային ռիսկի առավելագույն միավորը 30-ն է: Ցածր ռիսկային են համարվում մինչև 10 միավոր ստացած խմբերը: Միջին ռիսկային են համարվում 11-20 միավոր ստացած խմբերը: Բարձր ռիսկային են համարվում 21 և ավելի միավոր ստացած խմբերը:
10. Եթե կազմակերպությունն առնչվում է մեկից ավելի ապրանքային խմբերի, ապա ստանում է այն ռիսկային միավորը, որն ամենաբարձրն է:
IV. ԱՆՀԱՏԱԿԱՆ ՌԻՍԿԻ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ
11. Անհատական ռիսկի գնահատման չափանիշներն են` կազմակերպության շրջանառության չափը, շուկայի ծավալը և ընթացիկ վիճակը` գնահատված ստուգաթերթերով:
12. Կազմակերպության շրջանառության չափը բնութագրում է, թե որքան է կազմում տվյալ կազմակերպության տարեկան շրջանառությունը: Շրջանառության մեծացմանը զուգընթաց մեծանում է նաև կազմակերպության ռիսկայնությունը:
.____________________________________________________.
|Շրջանառությունը |Միավորը|
|____________________________________________|_______|
|Նախորդ տարվա տվյալներով մինչև 50 մլն դրամ | 0 |
|____________________________________________|_______|
|Նախորդ տարվա տվյալներով 50-100 մլն դրամ | 1 |
|____________________________________________|_______|
|Նախորդ տարվա տվյալներով 100-150 մլն դրամ | 3 |
|____________________________________________|_______|
|Նախորդ տարվա տվյալներով 150 մլն դրամից ավելի| 5 |
.____________________________________________________.
13. Շուկայի ծավալը բնութագրում է, թե տվյալ արտադրանքը որ շուկաների համար է նախատեսված:
.______________________________________.
| Շուկայի ծավալը |Միավորը|
|______________________________|_______|
|Ազգային և միջազգային շուկաներ| 5 |
|______________________________|_______|
|Մարզային շուկա | 3 |
|______________________________|_______|
|Տեղական շուկա | 0 |
.______________________________________.
14. Ստուգաթերթերով գնահատված արդյունքները ներկայացվում են միայն տվյալ տնտեսավարողի մոտ ստուգում իրականացվելուց հետո: Ստուգման ենթակա հարցերի խախտման արդյունքներից ձևավորվում է այս չափանիշի գծով ռիսկայնության գնահատականը:
Ընթացիկ վիճակը` գնահատված ստուգաթերթով
._______________________________________________________.
|Անհամապատասխանությունների թիվն ըստ ստուգաթերթի |Միավորը|
|_______________________________________________|_______|
|Ստուգաթերթի ընդհանուր միավորի 71 տոկոսից ավելին| 15 |
|_______________________________________________|_______|
|Ստուգաթերթի ընդհանուր միավորի 51-70 տոկոսը | 10 |
|_______________________________________________|_______|
|Ստուգաթերթի ընդհանուր միավորի 11-50 տոկոսը | 4 |
|_______________________________________________|_______|
|Ստուգաթերթի ընդհանուր միավորի մինչև 10 տոկոսը | 0 |
._______________________________________________________.
15. Անհատական ռիսկի առավելագույն միավորը 25-ն է:
V. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՌԻՍԿԸ
16. Ընդհանուր ռիսկը ոլորտային և անհատական ռիսկերի հանրագումարն է, որն ունի առավելագույնը 55 միավոր կշիռ: Գնահատվող օբյեկտները դասակարգվում են հետևյալ մեխանիզմով. առավելագույն հնարավոր ռիսկային միավորի մինչև 30 տոկոսն ստացած տնտեսավարող սուբյեկտը դասակարգվում է ցածր ռիսկայնության խմբում, 30-70 տոկոսն ստացած տնտեսավարող սուբյեկտը` միջին ռիսկայնության խմբում, իսկ 70-100 տոկոսն ստացած տնտեսավարող սուբյեկտը` բարձր ռիսկայնության խմբում, բայց ոչ ավելի, քան գնահատվող օբյեկտների ընդհանուր թվի 20 տոկոսը:
.________________________.
|Ցածր |Միջին |Բարձր |
|_______|________|_______|
|0-30% |30-70% |70-100%|
.________________________.
Հավելված N 2
ՀՀ կառավարության
2013 թվականի հուլիսի 4-ի
N 719-Ն որոշման
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԷԿՈՆՈՄԻԿԱՅԻ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԱՇԽԱՏԱԿԱԶՄԻ ՇՈՒԿԱՅԻ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ՏԵՍՉՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ ԻՐԱԿԱՆԱՑՎՈՂ ՊԵՏԱԿԱՆ ՉԱՓԱԳԻՏԱԿԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ՈԼՈՐՏԻ` ՌԻՍԿԻ ՎՐԱ ՀԻՄՆՎԱԾ ՍՏՈՒԳՈՒՄՆԵՐԻ ՄԵԹՈԴԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՎ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՈՐՈՇՈՂ ՉԱՓԱՆԻՇՆԵՐԻ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՆԿԱՐԱԳԻՐԸ
1. Պետական չափագիտական վերահսկողության ոլորտի ռիսկայնությունը որոշվում է հետևյալ բանաձևով`
R = I X P,
որտեղ`
1) I-ն ազդեցության ոլորտի համապատասխան միավորն է.
2) P-ն վերահսկման ենթակա օբյեկտի պետական չափագիտական վերահսկողության ոլորտի չափանիշների ընդհանուր միավորն է:
2. Ազդեցության ոլորտի միավորի հաշվարկման համար ընդունվել են հետևյալ չափորոշիչները`
1) տնտեսական ազդեցությունը.
2) հանրային առողջության վրա ազդեցությունը.
3) սպառողի շահերի վրա ազդեցությունը:
3. Ազդեցության միավորը հաշվարկվում է` ելնելով հետևյալ աղյուսակից`
.___________________________________.
|Ազդեցության ոլորտը |Միավորը|
|___________________________|_______|
|Հանրային առողջություն | 3 |
|___________________________|_______|
|Տնտեսական | 2 |
|___________________________|_______|
|Սպառողների շահեր | 1 |
.___________________________________.
4. Որպես պետական չափագիտական վերահսկողության ոլորտի չափանիշներ` ընդունվում են`
1) արտադրող երկիրը.
2) սպառողների թիվը.
3) չափման միջոցի շահագործման ժամկետը.
4) նախկինում առկա բողոքները:
5. Չափանիշները դասակարգվում են հետևյալ միավորներով`
.________________________________________________________.
| Չափանիշը |Միավորը|
|________________________________________________|_______|
|Արտադրող երկիրը|Եվրոպական միության երկրներ, ԱՄՆ,| 1 |
| |Ճապոնիա, Հյուսիսային Կորեա, | |
| |Հարավային Կորեա | |
| |________________________________|_______|
| |ԱՊՀ և Վրաստան | 5 |
| |________________________________|_______|
| |այլ երկրներ | 10 |
|_______________|________________________________|_______|
|Սպառողների թիվը|օրական մինչև 100 | 1 |
| |________________________________|_______|
| |օրական 100-1000 | 5 |
| |________________________________|_______|
| |օրական 1000-ից ավելի | 10 |
|_______________|________________________________|_______|
|Չափման միջոցի |մինչև 1 տարի | 1 |
|շահագործման |________________________________|_______|
|ժամկետը |1-4 տարի | 3 |
| |________________________________|_______|
| |4-ից ավելի | 5 |
|_______________|________________________________|_______|
|Նախկինում |տարեկան 10-ից ավելի | 5 |
|բողոքների |________________________________|_______|
|առկայությունը |տարեկան մինչև 10 | 2 |
| |________________________________|_______|
| |առկա չեն | 0 |
.________________________________________________________.
6. Չափանիշների միավորների առավելագույն միավորը 30-ն է:
7. Ռիսկը հաշվարկվում է պետական չափագիտական վերահսկողության ենթակա չափման միջոցի վնասի ազդեցության միավորի և հավանականության չափորոշիչների ընդհանուր գրանցված միավորի արտադրյալով` ելնելով հետևյալ աղյուսակից`
._________________________________________________.
|Ռիսկայնության մակարդակը |Միավորը |
|________________________________________|________|
|Բարձր ռիսկային (ոչ ավելի, քան 20 տոկոսը)| 60-90 |
|________________________________________|________|
|Միջին ռիսկային | 25-60 |
|________________________________________|________|
|Ցածր ռիսկային | 0-25 |
._________________________________________________.