Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ ԵՎ ԲՈՒՐԱՎԵՏԻՉՆԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ ԵՎ ԲՈՒՐԱՎԵՏԻՉՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ ՀԱ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1241.121114

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1241-Ն

 

ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ ԵՎ ԲՈՒՐԱՎԵՏԻՉՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(34-րդ մաս)

 

Հավելված N 21

ՀՀ կառավարության

2014 թվականի հոկտեմբերի 30-ի

N 1241-Ն որոշման

 

ՑԱՆԿ

ՄԻՆՉԵՎ ՄԵԿ ՏԱՐԵԿԱՆ ԱՌՈՂՋ ԵՐԵԽԱՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ ՆԱԽԱՏԵՍՎԱԾ ՄԱՅՐԱԿԱՆ ԿԱԹԻ

ՓՈԽԱՐԻՆԻՉՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ՄԵՋ ՕԳՏԱԳՈՐԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐ

 

(<1>` մանկական սննդամթերքի արտադրության ժամանակ թույլատրվում է սննդային հավելումների մուտքը այլ մթերքներիի կազմում: Նման մթերքներում հումիարաբիկի (E414) պարունակությունը չպետք է գերազանցի 150 գ/կգ, սիլիցիումի երկօքսիդի (E551)` 10 գ/կգ: B12 վիտամինի կազմում թույլատրվում է մաննիտի (E421) մուտքը` դրան որպես կապող օգտագործելու դեպքում, պարունակությունը չպետք է գերազանցի 1 մաննիտի 1մգ/կգ: Թույլատրվում է նատրիումի ասկորբատի (E301) մուտքը պոլիչհագեցած ճարպաթթուների պատրաստուկների կազմում: Այլ մթերքներից մուտքը չպետք է գերազանցի հումիարաբիկի (E414) համար` 10 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի), նատրիումի ասկորբատի (E301) համար` 75 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի): Վիտամինային և պոլիչհագեցած պատրաստուկների կազմում թույլատրվում է օսլայի և օկտիսոթաթթվի նատրիումական աղի եթերի (E1450) մուտքը, որի պարունակությունը չպետք է գերազանցի` վիտամինային միջոցներից` 100 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի); պոլիչհագեցած ճարպաթթուների պատրաստուկներից` 1 գ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի):)

 

.____________________________________________________________________.

|Սննդային հավելումը (E դասիչը)               |Առավելագույն մակարդակը |

|                                            |օգտագործման համար      |

|                                            |պատրաստի մթերքում      |

|____________________________________________|_______________________|

|Թթուներ, թթվայնության կարգավորիչներ <2>`    |                       |

|կովի կաթի սպիտակուցների հիմքով մանկական     |                       |

|կաթնամթերքի արտադրությունում հանքային       |                       |

|նյութերի ֆիզիոլոգիապես ակտիվ իոններ         |                       |

|առաջացնող կալիումի ցիտրատի (E 332),         |                       |

|նատրիումի ցիտրատի (E 331), կալիումի ֆոսֆատի |                       |

|(E 340) և  նատրիումի ֆոսֆատի (E 339) աղերի  |                       |

|օգտագործման դեպքում, այդ հանքային նյութերի  |                       |

|գումարային քանակությունը 100 կկալ պատրաստի  |                       |

|մթերքի վերահաշվարկով պետք է կազմի` նատրիում |                       |

|20-60 մգ, կալիում 60-145 մգ, ֆոսֆոր         |                       |

|25-90 մգ;                                   |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Կիտրոնաթթու (E 330),                        |2գ/լ                   |

|կալիումի ցիտրատ (E 332),                    |                       |

|նատրիումի ցիտրատ (E 331)`                   |                       |

|առանձին կամ համակցված թթվի վերահաշվարկով    |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|L(+) Կաթնաթթու (E 270) <3>` կաթնաթթվային    |Տեխնիկական հրահանգի    |

|մթերքների արտադրության համար կարող է        |համաձայն               |

|օգտագործվել մանրէների ոչախտածին և  ոչ       |                       |

|թունածին տեսակներից ստացված L(+) կաթնաթթուն.|                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Ֆոսֆորաթթու (E 338),                        |1 գ/լ                  |

|կալիումի ֆոսֆատ (E 340),                    |                       |

|նատրիումի ֆոսֆատ (E 339)`                   |                       |

|առանձին կամ համակցված թթվի P2 O5-ի          |                       |

|վերահաշվարկով                               |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Հակաօքսիդիչներ                              |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|L-Ասկորբիլպալմիտատ (E 304)                  |10 մգ/լ                |

|____________________________________________|_______________________|

|Տոկոֆերոլ խտանյութ (E 306),                 |10 մգ/լ                |

|ալֆա-Տոկոֆերոլ (E 307),                     |                       |

|գամմա-Տոկոֆերոլ (E 308),                    |                       |

|դելտա-Տոկոֆերոլ (E 309)`                    |                       |

|առանձին կամ համակցված                       |                       |

|____________________________________________________________________|

|Էմուլգացնողներ <4>` Եթե սննդամթերքում ավելացվում է մեկից ավելի      |

|հետևլալ  նյութերից` լեցիտիններ (E 322), ճարպաթթուների մոնո և        |

|երկգլիցերիդներ (E 471), կիտրոնաթթվի և  ճարպաթթուների մոնո և         |

|երկգլիցերիդների եթերներ (E 472 c), սախարոզի և  ճարպաթթուների եթերներ|

|(E 473), ապա դրանց համար սահմանված առավելագույն մակարդակները        |

|սննդամթերքում պետք է համաչափ նվազեցվեն այսինքն` ընդհանուր զանգվածը  |

|(արտահայտված %-ներով առանձին էմուլգացնողների առավելագույն մակարդակից|

|պետք է կազմի 100%-ից ոչ ավելի:                                      |

|____________________________________________________________________|

|Լեցիտիններ (E 322)                          |1 գ/լ                  |

|____________________________________________|_______________________|

|Ճարպաթթուների մոնո և  երկգլիցերիդներ (E 471)|4 գ/լ                  |

|____________________________________________|_______________________|

|Կիտրոնաթթվի և  ճարպաթթուների մոնո և         |                       |

|երկգլիցերիդների եթերներ (E 472 c)`          |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|փոշենման խառնուրդների համար                 |7,5 գ/լ                |

|____________________________________________|_______________________|

|մասնակի հիդրոլիզացավծ սպիտակուցներ,         |9 գ/լ                  |

|պեպտիդներ կամ ամինաթթուներ պարունակող       |                       |

|հեղուկ խառնուրդների համար                   |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Սախարոզի և  ճարպաթթուների եթերներ (E 473)`  |120 մգ/լ               |

|հիդրոլիզացված սպիտակուցներ, պեպտիդներ կամ   |                       |

|ամինաթթուներ պարունակող մթերքների համար     |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Սննդային այլ հավելումներ                    |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Գուարյան անձրույթ (E 412)`                  |1 գ/լ                  |

|հիդրոլիզացված սպիտակուցներ պարունակող       |                       |

|մթերքների համար                             |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Ազոտ (E 941),                               |Տեխնիկական հրահանգի    |

|Արգոն (E 938)                               |համաձայն               |

|Հելիում (E 939)                             |                       |

|Ածխածնի երկօքսիդ (E 290)                    |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Բուրավետիչներ` պտուղների բնական հանուկներ   |Տեխնիկական հրահանգի    |

|                                            |համաձայն               |

.____________________________________________________________________.

 

Հավելված N 22

ՀՀ կառավարության

2014 թվականի հոկտեմբերի 30-ի

N 1241-Ն որոշման

 

ՑԱՆԿ ՀԻՆԳ ԱՄՍԱԿԱՆԻՑ ԲԱՐՁՐ ՏԱՐԻՔԻ ԱՌՈՂՋ ԵՐԵԽԱՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ ՆԱԽԱՏԵՍՎԱԾ ՀԱՋՈՐԴՈՂ ԽԱՌՆՈՒՐԴՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ՄԵՋ ՕԳՏԱԳՈՐԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ

 

(<1>` մանկական սննդամթերքի արտադրության ժամանակ թույլատրվում է սննդային հավելումների մուտքը այլ մթերքներիի կազմում: Նման մթերքներում հումիարաբիկի (E 414) պարունակությունը չպետք է գերազանցի 150 գ/կգ, սիլիցիումի երկօքսիդի (E 551)` 10 գ/կգ: B12 վիտամինի կազմում թույլատրվում է մաննիտի (E 421) մուտքը` դրան որպես կապող օգտագործելու դեպքում, պարունակությունը չպետք է գերազանցի 1 մաննիտի 1մգ/կգ: Թույլատրվում է նատրիումի ասկորբատի (E 301) մուտքը պոլիչհագեցած ճարպաթթուների պատրաստուկների կազմում: Այլ մթերքներից մուտքը չպետք է գերազանցի հումիարաբիկի (E 414) համար` 10 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի), նատրիումի ասկորբատի (E 301) համար` 75 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի): Վիտամինային և պոլիչհագեցած պատրաստուկների կազմում թույլատրվում է օսլայի և օկտիսոթաթթվի նատրիումական աղի եթերի (E 1450) մուտքը, որի պարունակությունը չպետք է գերազանցի` վիտամինային միջոցներից` 100 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի); պոլիչհագեցած ճարպաթթուների պատրաստուկներից` 1 գ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի))

 

.____________________________________________________________________.

|Սննդային հավելումը (E դասիչը)               |Առավելագույն մակարդակը |

|                                            |օգտագործման համար      |

|                                            |պատրաստի մթերքում      |

|____________________________________________________________________|

|Թթուներ, թթվայնության կարգավորիչներ <2>` կովի կաթի սպիտակուցների    |

|հիմքով մանկական կաթնամթերքի արտադրությունում հանքային նյութերի      |

|ֆիզիոլոգիապես ակտիվ իոններ առաջացնող կալիումի ցիտրատի (E 332),      |

|նատրիումի ցիտրատի (E 331), կալիումի ֆոսֆատի (E 340) և  նատրիումի    |

|ֆոսֆատի (E 339) աղերի օգտագործման դեպքում, այդ հանքային նյութերի    |

|գումարային քանակությունը 100 կկալ պատրաստի մթերքի վերահաշվարկով պետք|

|է կազմի` նատրիում 20-60 մգ, կալիում 60-145 մգ, ֆոսֆոր 25-90 մգ.     |

|____________________________________________________________________|

|Կիտրոնաթթու (E 330),                        |2 գ/լ                  |

|կալիումի ցիտրատ (E 332),                    |                       |

|նատրիումի ցիտրատ (E 331)`                   |                       |

|առանձին կամ համակցված թթվի վերահաշվարկով    |                       |

|____________________________________________________________________|

|Թթուներ, թթվայնության կարգավորիչներ <2>` կովի կաթի սպիտակուցների    |

|հիմքով մանկական կաթնամթերքի արտադրությունում հանքային նյութերի      |

|ֆիզիոլոգիապես ակտիվ իոններ առաջացնող կալիումի ցիտրատի (E 332),      |

|նատրիումի ցիտրատի (E 331), կալիումի ֆոսֆատի (E 340) և  նատրիումի    |

|ֆոսֆատի (E 339) աղերի օգտագործման դեպքում, այդ հանքային նյութերի    |

|գումարային քանակությունը 100 կկալ պատրաստի մթերքի վերահաշվարկով պետք|

|է կազմի` նատրիում 20-60 մգ, կալիում 60-145 մգ, ֆոսֆոր 25-90 մգ.     |

|____________________________________________________________________|

|Կիտրոնաթթու (E 330),                        |2 գ/լ                  |

|կալիումի ցիտրատ (E 332),                    |                       |

|նատրիումի ցիտրատ (E 331)`                   |                       |

|առանձին կամ համակցված թթվի վերահաշվարկով    |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|L(+) Կաթնաթթու (E 270) <3>` կաթնաթթվային    |Տեխնիկական հրահանգի    |

|մթերքների արտադրության համար կարող է        |համաձայն               |

|օգտագործվել մանրէների ոչախտածին և  ոչ       |                       |

|թունածին տեսակներից ստացված L(+) կաթնաթթուն.|                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Ֆոսֆորաթթու (E 338),                        |1 գ/լ                  |

|կալիումի ֆոսֆատ (E 340),                    |                       |

|նատրիումի ֆոսֆատ (E 339)`                   |                       |

|առանձին կամ համակցված թթվի P2 O5-ի          |                       |

|վերահաշվարկով                               |                       |

|____________________________________________________________________|

|Հակաօքսիդիչներ                                                      |

|____________________________________________________________________|

|L-Ասկորբիլպալմիտատ (E 304)                  |10 մգ/լ                |

|____________________________________________|_______________________|

|Տոկոֆերոլ խտանյութ (E 306),                 |10 մգ/լ                |

|ալֆա-Տոկոֆերոլ (E 307),                     |                       |

|գամմա-Տոկոֆերոլ (E 308),                    |                       |

|դելտա-Տոկոֆերոլ (E 309)`                    |                       |

|առանձին կամ համակցված                       |                       |

|____________________________________________________________________|

|Էմուլգացնողներ <4>` Եթե սննդամթերքում ավելացվում է մեկից ավելի      |

|հետևյալ  նյութերից` լեցիտիններ (E 322), ճարպաթթուների մոնո և        |

|երկգլիցերիդներ (E 471), կիտրոնաթթվի և  ճարպաթթուների մոնո և         |

|երկգլիցերիդների եթերներ (E 472 c), սախարոզի և  ճարպաթթուների եթերներ|

|(E 473), ապա դրանց համար սահմանված առավելագույն մակարդակները        |

|սննդամթերքում պետք է համաչափ նվազեցվեն այսինքն` ընդհանուր զանգվածը  |

|(արտահայտված %-ներով առանձին էմուլգացնողների առավելագույն մակարդակից|

|պետք է կազմի 100%-ից ոչ ավելի.                                      |

|____________________________________________________________________|

|Լեցիտիններ (E 322)                          |1 գ/լ                  |

|____________________________________________|_______________________|

|Ճարպաթթուների մոնո և  երկգլիցերիդներ (E 471)|4 գ/լ                  |

|____________________________________________|_______________________|

|Կիտրոնաթթվի և  ճարպաթթուների մոնո և         |                       |

|երկգլիցերիդների եթերներ (E 472 c)`          |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|փոշենման խառնուրդների համար                 |7,5 գ/լ                |

|____________________________________________|_______________________|

|մասնակի հիդրոլիզացավծ սպիտակուցներ,         |9 գ/լ                  |

|պեպտիդներ կամ ամինաթթուներ պարունակող հեղուկ|                       |

|խառնուրդների համար                          |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Սախարոզի և  ճարպաթթուների եթերներ (E 473)`  |120 մգ/լ               |

|հիդրոլիզացված սպիտակուցներ, պեպտիդներ կամ   |                       |

|ամինաթթուներ պարունակող մթերքների համար     |                       |

|____________________________________________________________________|

|Կայունացուցիչներ <5>` Եթե սննդամթերքում ավելացվում է մեկից ավելի    |

|հետևյալ  նյութերից` կարագինան (E 407), եղջերածառի անձրույթ (E 410)  |

|և  գուարյան անձրույթ (E 412), ապա դրանց համար սահմանված առավելագույն|

|մակարդակները սննդամթերքում պետք է համաչափ նվազեցվեն այսինքն`        |

|ընդհանուր զանգվածը (արտահայտված %-ներով առանձին էմուլգացնողների     |

|առավելագույն մակարդակից) պետք է կազմի 100%-ից ոչ ավելի.             |

|____________________________________________________________________|

|Գուարյան անձրույթ (E 412)                   |1 գ/լ                  |

|____________________________________________|_______________________|

|Եղջերածառի անձրույթ (E 410)                 |1 գ/լ                  |

|____________________________________________|_______________________|

|Կարագինան (E 407)                           |0,3 գ/լ                |

|____________________________________________|_______________________|

|Պեկտիններ (E 440),                          |5 գ/լ                  |

|հավելյալ կերակրման թթումթերքների համար      |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Բուրավետիչներ                               |                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Բուրավետիչներ բնական                        |Տեխնիկական հրահանգի    |

|                                            |համաձայն               |

|____________________________________________|_______________________|

|Վանիլին,                                    |50 մգ/կգ               |

|Էթիլվանիլին                                 |                       |

|հացահատիկի և  մրգային հիմքով մթերքների համար|                       |

|____________________________________________|_______________________|

|Վանիլի լուծամզվածք                          |Տեխնիկական հրահանգի    |

|հացահատիկի և  մրգային հիմքով մթերքների համար|համաձայն               |

|____________________________________________|_______________________|

|Ազոտ (E 941),                               |Տեխնիկական հրահանգի    |

|Արգոն (E 938)                               |համաձայն               |

|Հելիում (E 939)                             |                       |

|Ածխածնի երկօքսիդ (E 290)                    |                       |

.____________________________________________________________________.

 

Հավելված N 23

ՀՀ կառավարության

2014 թվականի հոկտեմբերի 30-ի

N 1241-Ն որոշման

 

ՑԱՆԿ

ՄԻՆՉԵՎ ՄԵԿ ՏԱՐԵԿԱՆ ԱՌՈՂՋ ԵՐԵԽԱՆԵՐԻ ԵՎ ՄԵԿԻՑ ՄԻՆՉԵՎ ԵՐԵՔ ՏԱՐԵԿԱՆ ԵՐԵԽԱՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ ՆԱԽԱՏԵՍՎԱԾ ՀԱՎԵԼՅԱԼ ԿԵՐԱԿՐՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ՄԵՋ ՕԳՏԱԳՈՐԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ

 

(<1>` մանկական սննդամթերքի արտադրության ժամանակ թույլատրվում է սննդային հավելումների մուտքը այլ մթերքներիի կազմում: Նման մթերքներում հումիարաբիկի (E 414) պարունակությունը չպետք է գերազանցի 150 գ/կգ, սիլիցիումի երկօքսիդի (E 551)` 10 գ/կգ: B12 վիտամինի կազմում թույլատրվում է մաննիտի (E 421) մուտքը` դրան որպես կապող օգտագործելու դեպքում, պարունակությունը չպետք է գերազանցի 1 մաննիտի 1մգ/կգ: Թույլատրվում է նատրիումի ասկորբատի (E 301) մուտքը պոլիչհագեցած ճարպաթթուների պատրաստուկների կազմում: Այլ մթերքներից մուտքը չպետք է գերազանցի հումիարաբիկի (E 414) համար` 10 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի), նատրիումի ասկորբատի (E 301) համար` 75 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի): Վիտամինային և պոլիչհագեցած պատրաստուկների կազմում թույլատրվում է օսլայի և օկտիսոթաթթվի նատրիումական աղի եթերի (E 1450) մուտքը, որի պարունակությունը չպետք է գերազանցի` վիտամինային միջոցներից` 100 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի); պոլիչհագեցած ճարպաթթուների պատրաստուկներից` 1 գ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի).)

 

.____________________________________________________________________.

|Սննդային հավելում                |Սննդամթերք           |Առավելագույն|

|                                 |                     |մակարդակը   |

|                                 |                     |օգտագործման |

|                                 |                     |համար       |

|                                 |                     |պատրաստի    |

|                                 |                     |մթերքում    |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Կալիումի հիդրօքսիդ (E 525),      |Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|կալցիումի հիդրօքսիդ (E 526),     |մթերք                |հրահանգի    |

|նատրիումի հիդրօքսիդ (E 524),     |                     |համաձայն    |

|միայն թթվայնության կարգավորման   |                     |            |

|համար                            |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|L-ցիստերին և  դրա աղեր`          |Չոր թխվածքաբլիթ      |1 գ/կգ      |

|Նատրիումի և  կալիումի            |                     |            |

|հիդրոքլորիդներ (E 920)           |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Ամոնիումի կարբոնատներ (E 503),   |Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|կալիումի կարբոնատներ (E 501),    |մթերք                |հրահանգի    |

|նատրիումի կարբոնատներ (E 500),   |                     |համաձայն    |

|միայն որպես փխրեցուցիչ (խմորի)   |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Կալցիումի կարբոնատ (E 170), միայն|Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|թթվայնության կարգավորման համար   |մթերք                |հրահանգի    |

|                                 |                     |համաձայն    |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Կիտրոնաթթու (E 330),             |Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|կալիումի ցիտրատ (E 332),         |մթերք                |հրահանգի    |

|կալցիումի ցիտրատ (E 333),        |                     |համաձայն    |

|նատրիումի ցիտրատ (E 331)`        |_____________________|____________|

|առանձին կամ համակցված, միայն     |Մթերքներ մրգային     |Տեխնիկական  |

|թթվայնության կարգավորման համար   |հիմքով շաքարի ցածր   |հրահանգի    |

|                                 |պարունակությամբ      |համաձայն    |

|                                 |(միայն E 333)        |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Կաթնաթթու (E 270),               |Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|կալիումի լակտատ (E 326),         |մթերք                |հրահանգի    |

|կալցիումի լակտատ (E 327),        |                     |համաձայն    |

|նատրիումի լակտատ (E 325), առանձին|                     |            |

|կամ համակցված, միայն թթվայնության|                     |            |

|կարգավորման համար <2>` հավելյալ  |                     |            |

|կերակրման մթերքների արտադրության |                     |            |

|համար կարող են օգտագործվել միան  |                     |            |

|կաթնաթթվի (E 270), գինեթթվի      |                     |            |

|(E 334), խնձորաթթվի (E 296) L(+) |                     |            |

|ձևերը  և  դրանց աղերը., <3>`     |                     |            |

|կաթնաթթվային մթերքների           |                     |            |

|արտադրության համար կարող է       |                     |            |

|օգտագործվել մանրէների ոչախտածին  |                     |            |

|և  ոչ թունածին տեսակներից ստացված|                     |            |

|L(+) կաթնաթթուն (E 270)          |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Աղաթթու (E 507)                  |Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|                                 |մթերք                |հրահանգի    |

|                                 |                     |համաձայն    |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Քաղախաթթու (E 260),              |Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|կալիումի ացետատ (E 261),         |մթերք                |հրահանգի    |

|կալցիումի ացետատ (E 263),        |                     |համաձայն    |

|նատրիումի ացետատ (E 262), առանձին|                     |            |

|կամ համակցված, միայն թթվայնության|                     |            |

|կարգավորման համար                |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Խնձորաթթու (E 296)`              |Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|միայն թթվայնության կարգավորման   |մթերք                |հրահանգի    |

|համար <2>` հավելյալ կերակրման    |                     |համաձայն    |

|մթերքների արտադրության համար     |                     |            |

|կարող են օգտագործվել միան        |                     |            |

|կաթնաթթվի (E 270), գինեթթվի      |                     |            |

|(E 334), խնձորաթթվի (E 296)      |                     |            |

|L(+) ձևերը  և  դրանց աղերը.      |                     |            |

|                                 |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Օ-Ֆոսֆորաթթու (E 338), ավելացված |Հավելյալ կերակրման   |1 գ/կգ      |

|ֆոսֆատը ֆոսֆորի օքսիդի           |մթերք                |            |

|վերահաշվարկով, միայն թթվայնության|                     |            |

|կարգավորման համար                |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|կալիումի ֆոսֆատ (E 340),         |Մթերքներ հացահատիկի  |1 գ/կգ      |

|կալցիումի ֆոսֆատ (E 341),        |հիմքով               |            |

|նատրիումի ֆոսֆատ (E 339)`        |_____________________|____________|

|առանձին կամ համակցված որպես      |Դեսերտներ մրգային    |1 գ/կգ      |

|ավելացված ֆոսֆատ P2 O5-ի         |հիմքով               |            |

|վերահաշվարկով                    |(միան E 341 iii)     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Նատրիումի պիրոֆոսֆատ             |Թխվածքներ և          |500 մգ/կգ   |

|երկփոխարինված (E 450 i)          |չորաբլիթներ          |մնացորդային |

|                                 |                     |քանակ       |

|_________________________________|_____________________|____________|

|L-ասկորբինաթթու (E 300),         |Հյութեր, ըմպելիքներ  |300 մգ/կգ   |

|կալցիումի L-ասկորբատ (E 302),    |մրգերի և             |            |

|նատրիումի L-ասկորբատ (E 301),    |բանջարեղենի հիմքով   |            |

|առանձին կամ համակցված            |_____________________|____________|

|ասկորբինաթթվի վերահաշվարկով      |Մթերքներ,            |200 մգ/կգ   |

|                                 |ճարպ պարունակող,     |            |

|                                 |հացահատիկի հիմքով,   |            |

|                                 |ներառյալ թխվածքներն  |            |

|                                 |ու չորաբլիթները      |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|L-ասկորբիլպալմիտատ (E 304),      |Մթերքներ, ճարպ       |100 մգ/կգ   |

|տոկոֆերոլի խտանյութ (E 306),     |պարունակող,          |            |

|ալֆա-Տոկոֆերոլ (E 307),          |հացահատիկի հիմքով,   |            |

|գամմա-Տոկոֆերոլ (E 308),         |ներառյալ թխվածքներն  |            |

|դելտա-Տոկոֆերոլ (E 309)`         |ու չորաբլիթները      |            |

|առանձին կամ համակցված            |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Լեցիտիններ (E 322)               |Թխվածքներն ու        |10 գ/կգ     |

|                                 |չորաբլիթները,        |            |

|                                 |մթերքներ հացահատիկի  |            |

|                                 |հիմքով               |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Ճարպաթթուների մոնո և             |Թխվածքներն ու        |5 գ/կգ      |

|երկգլիցերիդներ (E 471)           |չորաբլիթները,        |            |

|կիտրոնաթթվի և  ճարպաթթուների մոնո|մթերքներ հացահատիկի  |            |

|և  երկգլիցերիդների եթերներ       |հիմքով               |            |

|(E 472 c), գլիցերինի և  կաթնաթթվի|                     |            |

|և  ճարպաթթուների եթերներ         |                     |            |

|(E 472 b), գլիցերինի և           |                     |            |

|քացախաթթվի և  ճարպաթթուների      |                     |            |

|եթերներ (E 472 a)` առանձին կամ   |                     |            |

|համակցված                        |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Ալգինաթթու (E 400),              |Դեսերտներ, պուդինգ   |500 մգ/կգ   |

|կալիումի ալգինատ (E 402),        |                     |            |

|կալցիումի ալգինատ (E 404),       |                     |            |

|նատրիումի ալգինատ (E 401)`       |                     |            |

|առանձին կամ համակցված            |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Գուարյան անձրույթ (E 412),       |Հավելյալ կերակրման   |10 գ/կգ     |

|հումիարաբիկ (E 414)              |մթերք                |            |

|եղջերածառի անձրույթ (E 410),     |_____________________|____________|

|քսանտանային անձրույթ (E 415),    |Մթերքներ             |20 գ/կգ     |

|պեկտիններ (E 440)`               |չգլյուտենացված       |            |

|առանձին կամ համակցված            |հացահատիկի հիմքով    |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Սիլիցիումի երկօքսիդ (E 551)      |Չոր մթերքներ         |2 գ/կգ      |

|                                 |հացաբույսերից        |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Գինեթթու (E 334), կալիումի       |Թխվածքներն ու        |            |

|տարտրատ (E 336), կալցիումի       |չորաբլիթները         |            |

|տարտրատ (E 354), նատրիումի       |                     |            |

|տարտրատ (E 335)` առանձին կամ     |                     |            |

|համակցված <2>` հավելյալ կերակրման|                     |            |

|մթերքների արտադրության համար     |                     |            |

|կարող են օգտագործվել միան        |                     |            |

|կաթնաթթվի (E 270), գինեթթվի      |                     |            |

|(E 334), խնձորաթթվի (E 296) L(+) |                     |            |

|ձևերը  և  դրանց աղերը.           |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Գլյուկոնա-դելտա-լակտոն (E 575)   |Թխվածքներն ու        |500 մգ/կգ   |

|                                 |չորաբլիթները         |մնացորդային |

|                                 |                     |քանակ       |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Ձևափոխված  օսլաներ`              |Հավելյալ կերակրման   |50 գ/կգ     |

|Երկօսլադիպատ ացետիլացված         |մթերք                |            |

|(E 1422), երկօսլաֆոսֆատ          |                     |            |

|ացետիլացված (E 1414), օսլա       |                     |            |

|ացետիլացված (E 1420), օսլա       |                     |            |

|ացետիլացված թթվեցրած (E 1451),   |                     |            |

|երկօսլաֆոսֆատ (E 1412),          |                     |            |

|մոնոսլաֆոսֆատ (E 1410), օսլա     |                     |            |

|թթվեցրած (E 1404),               |                     |            |

|երկօսլաֆոսֆատ ֆոսֆատացված        |                     |            |

|(E 1413), օսլայի և               |                     |            |

|օկտենիլսոթաթթվի նատրիումական աղի |                     |            |

|եթեր (E 1450)` առանձին կամ       |                     |            |

|համակցված                        |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Ազոտ (E 941),                    |Հավելյալ կերակրման   |Տեխնիկական  |

|Արգոն (E 938)                    |մթերք                |հրահանգի    |

|Հելիում (E 939)                  |                     |համաձայն    |

|Ածխածնի երկօքսիդ (E 290)         |                     |            |

.____________________________________________________________________.

 

Հավելված N 24

ՀՀ կառավարության

2014 թվականի հոկտեմբերի 30-ի

N 1241-Ն որոշման

 

ՑԱՆԿ

ՄԻՆՉԵՎ ԵՐԵՔ ՏԱՐԵԿԱՆ ԵՐԵԽԱՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ ՀԱՏՈՒԿ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ԴԻԵՏԻԿ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ՄԵՋ ՕԳՏԱԳՈՐԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ

 

(<1>` մանկական սննդամթերքի արտադրության ժամանակ թույլատրվում է սննդային հավելումների մուտքը այլ մթերքներիի կազմում: Նման մթերքներում հումիարաբիկի (E 414) պարունակությունը չպետք է գերազանցի 150 գ/կգ, սիլիցիումի երկօքսիդի (E 551)` 10 գ/կգ: B12 վիտամինի կազմում թույլատրվում է մաննիտի (E 421) մուտքը` դրան որպես կապող օգտագործելու դեպքում, պարունակությունը չպետք է գերազանցի 1 մաննիտի 1մգ/կգ: Թույլատրվում է նատրիումի ասկորբատի (E 301) մուտքը պոլիչհագեցած ճարպաթթուների պատրաստուկների կազմում: Այլ մթերքներից մուտքը չպետք է գերազանցի հումիարաբիկի (E 414) համար` 10 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի), նատրիումի ասկորբատի (E 301) համար` 75 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի) (բաժին 4.4): Վիտամինային և պոլիչհագեցած պատրաստուկների կազմում թույլատրվում է օսլայի և օկտիսոթաթթվի նատրիումական աղի եթերի (E 1450) մուտքը, որի պարունակությունը չպետք է գերազանցի` վիտամինային միջոցներից` 100 մգ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի); պոլիչհագեցած ճարպաթթուների պատրաստուկներից` 1 գ/կգ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի) (բաժին 4.4):

<2>` մինչև երեք տարեկան երեխաների համար հատուկ նշանակության մթերքների արտադրության ժամանակ կարող են օգտագործվել նաև Հավելվածներ N 21, N 22, N 23-ում նշված սննդային հավելումները:)

 

.____________________________________________________________________.

|Սննդային հավելում                |Սննդամթերք           |Առավելագույն|

|                                 |                     |մակարդակը   |

|                                 |                     |օգտագործման |

|                                 |                     |համար       |

|                                 |                     |պատրաստի    |

|                                 |                     |մթերքում    |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Նատրիումի ալգինատ (E 401)        |Հատուկ նշանակության  |1 գ/լ       |

|                                 |սննդամթերք           |            |

|                                 |հարմարեցված կազմով,  |            |

|                                 |որոնք անհրաժեշտ են   |            |

|                                 |նյութափոխանակության  |            |

|                                 |խանգարման և  զոնդի   |            |

|                                 |միջոցով սնուցման     |            |

|                                 |ժամանակ, 4 ամսեկանից |            |

|                                 |բարձր հասակի         |            |

|                                 |երեխաների համար      |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Կիտրոնաթթվի և  ճարպաթթուների մոնո|Փոշենման դիետիկ      |7,5 գ/լ     |

|և  երկգլիցերիդների եթերներ       |մթերքներ ծնված       |            |

|(E 472 c)                        |օրվանից երեխաների    |            |

|                                 |համար                |            |

|                                 |_____________________|____________|

|                                 |Հեղուկ դիետիկ        |9 գ/լ       |

|                                 |մթերքներ ծնված       |            |

|                                 |օրվանից երեխաների    |            |

|                                 |համար                |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Գուարյան անձրույթ (E 412)        |Մթերքներ և  հեղուկ   |10 գ/լ      |

|                                 |խառնուրդներ,         |            |

|                                 |որոնք պարունակում են |            |

|                                 |հիդրոլիզացված        |            |

|                                 |սպիտակուցներ,        |            |

|                                 |պեպտիդներ կամ        |            |

|                                 |ամինաթթուներ, ծնված  |            |

|                                 |օրվանից երեխաների    |            |

|                                 |համար                |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Եղջերածառի անձրույթ (E 410)      |Մթերքներ             |10 գ/լ      |

|                                 |ստամօքսկերակրափոխային|            |

|                                 |ռեֆլյուքսի թուլացման |            |

|                                 |համար, ծնված օրվանից |            |

|                                 |երեխաների համար      |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Կարբօքսիմեթիլցելյուլոզի          |Մթերքներ             |10 գ/լ      |

|նատրիումական աղ (E 466)          |նյութափախանակման     |            |

|                                 |խանգարումների        |            |

|                                 |ուղղման համար, ծնված |            |

|                                 |օրվանից երեխաների    |            |

|                                 |համար                |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Օսլայի և  օկտենիլսոթաթթվի        |Մանկական խառնուրդներ |20 գ/լ      |

|նատրիումական աղի եթեր (E 1450)   |                     |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Քսանտանային անձրույթ (E 415)     |Մթերքներ պեպտիդների  |1,2 գ/լ     |

|                                 |կամ ամինաթթուների    |            |

|                                 |հիմքով               |            |

|                                 |ստամոքսաղիքային      |            |

|                                 |տրակտի վնասվածքներով,|            |

|                                 |սպիտակուցների        |            |

|                                 |ներծծման խախտումներով|            |

|                                 |հիվանդների           |            |

|                                 |օգտագործման համար;   |            |

|                                 |նյութափոխանակման     |            |

|                                 |խանգառումների դիետիկ |            |

|                                 |ուղղման համար ծնված  |            |

|                                 |օրվանից երեխաների մոտ|            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Ճարպաթթուների մոնո և             |Մթերքներ սպիտակուցի  |5 գ/լ       |

|երկգլիցերիդներ (E 471)           |հատուկ նվազեցված     |            |

|                                 |պարունակությամբ,     |            |

|                                 |ծնված օրվանից        |            |

|                                 |երեխաների համար      |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Պեկտիններ (E 440)                |Մթերքներ, որոնք      |10 գ/լ      |

|                                 |օգտագործվում են      |            |

|                                 |ստամօքսաղիքային      |            |

|                                 |խանգառումների        |            |

|                                 |դեպքում              |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Պրոպիլենգլիկոլ-ալգինատ (E 405)   |Հատուկ նշանակության  |200 մգ/լ    |

|                                 |սննդամթերք, որը      |            |

|                                 |նախատեսված է 12      |            |

|                                 |ամսեկանից բարձր      |            |

|                                 |հասակի կովի կաթի     |            |

|                                 |նկատմամբ             |            |

|                                 |անտանելիությամբ      |            |

|                                 |տառապող երեխաների    |            |

|                                 |համար և              |            |

|                                 |նյութափոխանակության  |            |

|                                 |բնածին խանգառումների |            |

|                                 |դիետիկ կարգավորման   |            |

|                                 |համար                |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Սախարոզի և  ճարպաթթուների եթերներ|Մթերքներ, որոնք      |120 մգ/լ    |

|(E 473)                          |պարունակում են       |            |

|                                 |սպիտակուցների        |            |

|                                 |հիդրոլիզատներ,       |            |

|                                 |պեպտիդներ և          |            |

|                                 |ամինաթթուներ         |            |

|_________________________________|_____________________|____________|

|Ազոտ (E 941),                    |Դիետիկ սննդամթերք    |Տեխնիկական  |

|Արգոն (E 938)                    |                     |հրահանգի    |

|Հելիում (E 939)                  |                     |համաձայն    |

|Ածխածնի երկօքսիդ (E 290)         |                     |            |

.____________________________________________________________________.

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1241-Ն
Որոշում