Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(2-րդ մաս)

 

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|__________________________________________|

|1.1.1. Թարմ միս (մորթի    |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|ենթակա բոլոր կենդանիների) |                                          |

|__________________________|__________________________________________|

|թարմ մսեղիք, կիսամսեղիք,  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |10           |            |

|քառորդված և  կտրատած      |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |1,0 գ          |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|թեթև  պաղեցված մսեղիք,    |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 10(3)    |            |

|կիսամսեղիք,  քառորդված և  |ոչ ավելի       |             |            |

|կտրատած                   |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |1,0 գ          |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|պաղեցված մսեղիք,          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(3)    |            |

|կիսամսեղիք, քառորդված և   |ոչ ավելի       |             |            |

|կտրատած                   |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |1,0 գ          |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Proteus        |չի           |7 օրից ավելի|

|                          |               |թույլատրվում |պիտանիության|

|                          |               |             |ժամկետով    |

|                          |               |             |արտադրանքի  |

|                          |               |             |համար` 0,1  |

|                          |               |             |գ. մթերքում,|

|                          |               |             |մանկական,   |

|                          |               |             |դիետիկ,     |

|                          |               |             |բուժկանխար- |

|                          |               |             |գելիչ սննդի |

|                          |               |             |համար` 1,0 գ|

|                          |               |             |մթերքում    |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|պաղեցված մսեղիք,          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(4)    |            |

|կիսամսեղիք, քառորդված և   |ոչ ավելի       |             |            |

|կտրատած (ոսկրով           |_______________|_____________|____________|

|ոսկրահանված), փաթեթավորված|ԱՑԽՄ           |չի           |0,01 գ      |

|վակուումով կամ գազային    |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |մթերքում    |

|մթնոլորտում ձևափոխված     |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |25 գ.       |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |մթերքում    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |25 գ.       |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |մթերքում    |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |1 x 10(3)    |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիաներ  |             |            |

|                          |0,01 գ մթերքում|             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.1.2. Մորթի ենթակա       |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|կենդանիների սառեցված միս, |                             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|մսեղիք, կիսամսեղիք,       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(4)    |            |

|քառորդված և  կտրատած      |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |0,01 գ մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|ոսկրով, ոսկրահանված,      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(5)    |            |

|ջլային մսի զանգված        |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |0,001 գ        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|մսային զանգված մինչև      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(6)    |            |

|ոսկրահանումը              |ոչ ավելի       |նմուշի       |            |

|                          |               |պատրաստումը  |            |

|                          |               |առանց        |            |

|                          |               |մակերեսի     |            |

|                          |               |ֆլամբիրացման |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլի ձևեր),   |թույլատրվում |            |

|                          |0,0001 գ       |նմուշի       |            |

|                          |մթերքում       |պատրաստումը  |            |

|                          |               |առանց        |            |

|                          |               |մակերեսի     |            |

|                          |               |ֆլամբիրացման |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |նմուշի       |            |

|                          |               |պատրաստումը  |            |

|                          |               |առանց        |            |

|                          |               |մակերեսի     |            |

|                          |               |ֆլամբիրացման |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|նմուշի       |            |

|                          |25 գ. մթերքում |առանց        |            |

|                          |               |մակերեսի     |            |

|                          |               |ֆլամբիրացման |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.1.3. Մսային             |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|կիսապատրաստվածքներ ոչ     |                             |            |

|ոսկրային (պաղեցված, թեթև  |                             |            |

|պաղեցված, սառեցված), այդ  |                             |            |

|թվում` մարինացված         |                             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|խոշոր կտորներով           |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |5 x 10(5)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |0,001 գ        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|մանր կտորներով            |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(6)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |0,001 գ        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.1.4. Մսի կտրտված        |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|կիսապատրաստվածքներ        |                             |            |

|(պաղեցված և  սառեցված) ձև |                             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|տված, այդ թվում` թաթախած  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(6)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |0,0001 գ       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |500          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ      |             |            |

|                          |ավելի - 1      |             |            |

|                          |ամսից ավելի    |             |            |

|                          |պիտանիության   |             |            |

|                          |ժամկետ ունեցող |             |            |

|                          |կիսապատրաստ-   |             |            |

|                          |վածքների համար |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|կիսապատրաստվածքներ խմորի  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |2 x 10(6)    |            |

|մեջ, լցոնային (դդմիկներ,  |ոչ ավելի       |             |            |

|դոլմա), կտրտված միս       |_______________|_____________|____________|

|պարունակող                |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|կիսապատրաստվածքներ        |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |0,0001 գ       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |500          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ      |             |            |

|                          |ավելի - 1      |             |            |

|                          |ամսից ավելի    |             |            |

|                          |պիտանիության   |             |            |

|                          |ժամկետ ունեցող |             |            |

|                          |կիսապատրաստ-   |             |            |

|                          |վածքների համար |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|լցոն խոզի, տավարի և  այլ  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(6)    |            |

|մորթի ենթակա կենդանիների  |ոչ ավելի       |             |            |

|մսից                      |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |0,0001 գ       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.1.5. Մսաոսկրային        |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|կիսապատրաստվածքներ (մանր, |_____________________________|____________|

|խոշոր կտորներով,          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |5 x 10(6)    |            |

|մասնաբաժիններով)          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլիձևեր),    |թույլատրվում |            |

|                          |0,0001 գ       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.2. Մորթի ենթակա         |Թունավոր տարրեր              |            |

|կենդանիների ենթամթերք,    |_____________________________|____________|

|պաղեցված, սառեցված (լյարդ.|կապար          |0,6          |            |

|երիկամներ, լեզու, ուղեղ,  |               |_____________|____________|

|սիրտ), խոզի կաշի, սննդային|               |1,0 երիկամներ|            |

|արյուն և  դրանցից         |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |1,0          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,3          |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |1,0 երիկամներ|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,1          |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,2 երիկամներ|            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ  (բացի վայրի կենդանիներից)  |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի     |

|                          |40-րդ կետի):                              |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված             |

|                          |մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի    |

|                          |հակաբիոտիկների պարունակության             |

|                          |հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված   |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |< 0,02 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |                Պեստիցիդներ               |

|                          |Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների   |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության          |

|                          |ժամանակ:                                  |

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,1          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |                Դիօքսիններ                |

|                          |Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց    |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի    |

|                          |համապատասխան:                             |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000006     |            |

|                          |               |լյարդ և      |            |

|                          |               |դրանցից      |            |

|                          |               |պատրաստված   |            |

|                          |               |մթերք (ճարպի |            |

|                          |               |վերահաշվար   |            |

|                          |               |կով)         |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.2.1.Մորթի ենթակա        |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|կենդանիների ենթամթերք,    |_____________________________|____________|

|պաղեցված, սառեցված,       |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|սաղեցված զանգվածով,       |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|խոզի կաշի                 |25 գ. մթերքում |(նմուշի      |            |

|                          |               |պատրաստումը  |            |

|                          |               |սառեցված     |            |

|                          |               |զանգվածների  |            |

|                          |               |ֆլամբիրաց-   |            |

|                          |               |մամբ)        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|(նմուշի      |            |

|                          |25 գ. մթերքում |պատրաստումը  |            |

|                          |               |սառեցված     |            |

|                          |               |զանգվածների  |            |

|                          |               |ֆլամբիրաց-   |            |

|                          |               |մամբ)        |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.2.2. Սննդային արյուն    |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|                          |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(5)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus) 1  |             |            |

|                          |գ. մթերքում    |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.2.3. Արյան վերամշակման  |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|մթերքներ                  |                             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|սննդային ալբումին         |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |2,5 x 10(4)  |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus) և  |             |            |

|                          |պրոտեուս       |             |            |

|                          |Proteus 1 գ.   |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|արյան պլազմայի (շիճուկի)  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(4)    |            |

|չոր խտանյութ              |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.3. Տավարի, խոզի, ոչխարի |Համաձայն «Յուղային հումք և   |            |

|և  այլ մորթի ենթակա       |ճարպային մթերք» բաժնի        |            |

|կենդանիների ճարպ-հումք    |                             |            |

|(պաղեցված, սառեցված), խոզի|                             |            |

|ճարպ և  դրանից պատրաստված |                             |            |

|մթերք                     |                             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.4. Երշիկեղեն, մորթի     |Թունավոր տարրեր|             |Երշիկեղենի  |

|ենթակա բոլոր տեսակի       |_______________|_____________|և           |

|կենդանիների մսից արտադրանք|կապար          |0,5          |մսաբուսային |

|խոհարարական արտադրանք մսից|_______________|_____________|պահածոների  |

|                          |արսեն          |0,1          |համար անվտան|

|                          |_______________|_____________|գության     |

|                          |կադմիում       |0,05         |ցուցանիշների|

|                          |_______________|_____________|հաշվարկը    |

|                          |սնդիկ          |0,03         |կատարվում է |

|                          |_______________|_____________|հումքի      |

|                          |բենզ(ա)պիրեն   |0,001        |հիմնական    |

|                          |               |(ապխտած      |տեսակով     |

|                          |               |մթերքի համար)|(ներով)     |

|                          |               |             |ինչպես      |

|                          |               |             |զանգվածային |

|                          |               |             |մասով,      |

|                          |               |             |այնպես էլ   |

|                          |               |             |նորմավորվող |

|                          |               |             |աղտոտիչների |

|                          |               |             |թույլատրելի |

|                          |               |             |խտություն-  |

|                          |               |             |ներով       |

|__________________________|__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ (բացառությամբ վայրի         |

|                          |          կենդանիների)                    |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման 40-րդ կետի):      |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում լևոմիցետին |

|                          |«քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը|

|                          |իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված |

|                          |հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:   |

|                          |Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը            |

|                          |հսկողությունն իրականացվում է հումքի       |

|                          |համապատասխան:                             |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված մթերքներում,|

|                          |մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների  |

|                          |պարունակության հսկողությունը  իրականացվում|

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության  |

|                          |մեթոդի առկայության դեպքում:)              |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |< 0,02 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               Պեստիցիդներ                |

|                          |Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների   |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,1          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               Դիօքսիններ                 |

|                          |Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց    |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի    |

|                          |համապատասխան:                             |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000003     |            |

|                          |               |տավար, ոչխար |            |

|                          |               |(ճարպի վերա- |            |

|                          |               |հաշվարկով)   |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,000001     |            |

|                          |               |խոզ (ճարպի   |            |

|                          |               |վերահաշվար-  |            |

|                          |               |կով)         |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |            Նիտրոզամիններ                 |

|                          |__________________________________________|

|                          |ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ   |0,002        |            |

|                          |գումարը        |_____________|____________|

|                          |               |0,004 ապխտած |            |

|                          |               |մթերքի համար |            |

|__________________________|__________________________________________|

|1.4.1. Երշիկներ և  մորթի  |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|ենթակա կենդանիների մսից   |__________________________________________|

|հում ապխտած և  թորշոմած   |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|արտադրանք, որոնց          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|պիտանիության ժամկետները 5 |մթերքում       |             |            |

|օրից ավել են, այդ թվում`  |_______________|_____________|____________|

|կտրտված և  վակուում       |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|փաթեթավորված              |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Աղիքային ցուպիկ|չի           |            |

|                          |(E. coli) 1 գ. |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.4.2. Երշիկներ կիսաապխտած|Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|և  եփած-ապխտած            |_____________________________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.4.3. Երշիկեղեն          |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|եփած-ապխտած, կիսաապխտած,  |_____________________________|____________|

|որոնց պիտանիության        |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|ժամկետները 5 օրից ավել են,|ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|այդ թվում` կտրտված և      |մթերքում       |             |            |

|վակուում փաթեթավորված,    |_______________|_____________|____________|

|ձևափոխված  մթնոլորտի      |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|պայմաններում              |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,1 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.4.4. Երշիկեղենային      |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|արտադրանք եփած (երշիկներ, |_____________________________|____________|

|սարդելկաներ, նրբերշիկներ, |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 103      |            |

|մսային հացեր) բարձր և     |ոչ ավելի       |             |            |

|առաջին տեսակի, առանց      |_______________|_____________|____________|

|տեսակի                    |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|երկրորդ և  երրորդ տեսակի  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |2,5 x 10(3)  |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում