Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(5-րդ մաս)

 

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.11.8. Խոհարարական       |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|արտադրանք կտրտած մսից     |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(3)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտառաջաց- |չի           |            |

|                          |նող            |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,1 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|1.11.9. Պատրաստի արագ     |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|սառեցված ուտեստներ թռչնի  |__________________________________________|

|մսից` եփած, տապակած       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(4)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ. |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Էնտերոկոկեր    |1 x 10(4)    |            |

|                          |(Enterococcus),|             |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|կտրտած մսից սոուսով և/կամ |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|խավարտով                  |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |2 x 10(4)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ. |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Էնտերոկոկեր    |1 x 10(4)    |            |

|                          |(Enterococcus),|             |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|1.12. Մսամթերք,           |Թունավոր տարրեր|             |            |

|պատրաստված թռչնի          |_______________|_____________|____________|

|ենթամթերքից, կաշվից       |կապար          |0,6          |            |

|(պաշտետներ, լիվերային     |_______________|_____________|____________|

|(լյարդ ու թոքի) երշիկներ  |արսեն          |1,0          |            |

|և  այլն)                  |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,3          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բենզ(ա)պիրեն   |0,001        |            |

|                          |               |ապխտած       |            |

|                          |               |մթերքների    |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Նիտրոզամիններ` |0,002        |            |

|                          |ՆԴՄԱ և         |0,004        |            |

|                          |ՆԴԷԱ-ների      |(ապխտած      |            |

|                          |գումար         |մթերքների    |            |

|                          |               |համար)       |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ (բացի վայրի թռչուններից)    |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն               |

|                          |հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,     |

|                          |որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի     |

|                          |արտադրության ժամանակ (համաձայն սույն      |

|                          |որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):        |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի»             |

|                          |առկայության հսկողությունը իրականացվում    |

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված              |

|                          |հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:   |

|                          |Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը            |

|                          |հսկողությունն իրականացվում է հումքի       |

|                          |համապատասխան:                             |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված             |

|                          |մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի    |

|                          |հակաբիոտիկների պարունակության             |

|                          |հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված   |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |            |

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |            |

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |            |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |             Պեստիցիդներ                  |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք              |

|                          |օգտագործվել են պարենային հումքի           |

|                          |արտադրության ժամանակ:)                    |

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,1          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես          |

|                          |թունավոր համարժեքների գումար`             |

|                          |Առողջապահության Համաշխարհային             |

|                          |Կազմակերպության սանդղակի համապատասխան:)   |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000006     |            |

|                          |               |ընտանի       |            |

|                          |               |թռչնի լյարդ  |            |

|                          |               |(ճարպի վերա- |            |

|                          |               |հաշվարկով)   |            |

|__________________________|__________________________________________|

|1.12.1. Թռչնի մսից        |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|պաշտետներ, այդ թվում`     |__________________________________________|

|թռչնի փորոտիքի            |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |2 x 10(3)    |            |

|օգտագործմամբ              |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,1 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|1.12.2. Պաշտետներ թռչնի   |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(3)    |            |

|լյարդից                   |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,1 գ.մթերքում,|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.12.3. Թռչնամսից         |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|դոնդողանման մթերք`        |_____________________________|____________|

|զելեցներ, դոնդողներ և     |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |2 x 10(3)    |            |

|այլն, այդ թվում` մորթի    |ոչ ավելի       |             |            |

|ենթակա կենդանիների մսի    |_______________|_____________|____________|

|օգտագործմամբ տեսականիներ  |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,1 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.12.4. Լիվերային         |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|(լյարդ ու թոքի) երշիկներ  |_____________________________|____________|

|թռչնամսից և  ենթամթերքից  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(3)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,1 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.13. Պահածոներ թռչնամսից |Թունավոր տարրեր              |            |

|(թռչնի մսին և             |_____________________________|____________|

|մսաբուսային, այդ թվում`   |կապար          |0,5          |            |

|պաշտետային և  խճողակային) |               |_____________|____________|

|                          |               |0,6          |            |

|                          |               |պաշտետային   |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |1,0          |            |

|                          |               |թիթեղյա      |            |

|                          |               |տարայով      |            |

|                          |               |պահածոների   |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,1          |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |1,0          |            |

|                          |               |պաշտետային   |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,05         |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,3          |            |

|                          |               |պաշտետային   |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,1          |            |

|                          |               |թիթեղյա      |            |

|                          |               |տարայով      |            |

|                          |               |պահածոների   |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,03         |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,1          |            |

|                          |               |պաշտետային   |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |անագ           |200,0        |            |

|                          |               |պաշտետային,  |            |

|                          |               |թիթեղյա      |            |

|                          |               |տարայով      |            |

|                          |               |պահածոների   |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |քրոմ           |0,5          |            |

|                          |               |պաշտետային,  |            |

|                          |               |քրոմացված    |            |

|                          |               |տարայով      |            |

|                          |               |պահածոների   |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Նիտրոզամիններ` |0,002        |            |

|                          |ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ-  |             |            |

|                          |ների գումար    |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ (բացի վայրի թռչուններից)    |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն               |

|                          |հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,     |

|                          |որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի     |

|                          |արտադրության ժամանակ (համաձայն սույն      |

|                          |որոշման N2 հավելվածի 40-րդ կետի):         |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի»             |

|                          |առկայության հսկողությունը իրականացվում    |

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված              |

|                          |հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:   |

|                          |Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը            |

|                          |հսկողությունն իրականացվում է հումքի       |

|                          |համապատասխան:                             |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված             |

|                          |մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի    |

|                          |հակաբիոտիկների պարունակության             |

|                          |հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված   |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |            |

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |            |

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |            |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |              Պեստիցիդներ                 |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք              |

|                          |օգտագործվել են պարենային հումքի           |

|                          |արտադրության ժամանակ:)                    |

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,1          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               Դիօքսիններ                 |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես          |

|                          |թունավոր համարժեքների գումար`             |

|                          |Առողջապահության Համաշխարհային             |

|                          |Կազմակերպության սանդղակի համապատասխան:)   |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000002     |            |

|                          |               |ընտանի թռչուն|            |

|                          |               |(ճարպի վերա- |            |

|                          |               |հաշվարկով)   |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |նիտրատներ      |200,0        |            |

|                          |               |մսաբուսային  |            |

|__________________________|__________________________________________|

|1.13.1. Պաստերացված       |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|պահածոներ թռչնամսից       |__________________________________________|

|                          |Պետք է համապատասխանեն        |            |

|                          |սանիտարահամաճարակային        |            |

|                          |հսկողության (վերահսկողության)|            |

|                          |ենթակա ապրանքներին           |            |

|                          |ներկայացվող միասնական        |            |

|                          |սանիտարահամաճարակային և      |            |

|                          |հիգիենիկ պահանջների          |            |

|                          |հավելված 4-ի պահածոների      |            |

|                          |արտադրական                   |            |

|                          |մանրէազերծվածության          |            |

|                          |պահանջների «Ե» խմբի          |            |

|                          |պահանջներին                  |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.13.2. Պահածոներ         |Պետք է բավարարեն             |            |

|մանրէազերծված թռչնամսից   |սանիտարահամաճարակային        |            |

|բուսական հավելումներով և  |հսկողության (վերահսկողության)|            |

|առանց դրանց, այդ թվում`   |ենթակա ապրանքներին           |            |

|պաշտետներ                 |ներկայացվող միասնական        |            |

|                          |սանիտարահամաճարակային և      |            |

|                          |հիգիենիկ պահանջների          |            |

|                          |հավելված 4-ի պահածոների      |            |

|                          |արտադրական                   |            |

|                          |մանրէազերծվածության          |            |

|                          |պահանջների «Ա» խմբի          |            |

|                          |պահանջներին                  |            |

|__________________________|__________________________________________|

|1.14. Մթերքներ ջերմային և | Թունավոր տարրեր                          |

|սուբլիմացիոն չորացված     |__________________________________________|

|թռչնամսից                 |կապար          |0,5          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,05         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,03         |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ (բացի վայրի թռչուններից)    |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն               |

|                          |հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,     |

|                          |որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի     |

|                          |արտադրության ժամանակ (համաձայն սույն      |

|                          |որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):        |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի»             |

|                          |առկայության հսկողությունը իրականացվում    |

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված              |

|                          |հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:   |

|                          |Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը            |

|                          |հսկողությունն իրականացվում է հումքի       |

|                          |համապատասխան:                             |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված             |

|                          |մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի    |

|                          |հակաբիոտիկների պարունակության             |

|                          |հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված   |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |            |

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |            |

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |            |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |            Պեստիցիդներ                   |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք              |

|                          |օգտագործվել են պարենային հումքի           |

|                          |արտադրության ժամանակ:)                    |

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,1          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |              Դիօքսիններ                  |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես          |

|                          |թունավոր համարժեքների գումար`             |

|                          |Առողջապահության Համաշխարհային             |

|                          |Կազմակերպության սանդղակի համապատասխան:)   |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000002     |            |

|                          |               |ընտանի       |            |

|                          |               |թռչուն       |            |

|                          |               |(ճարպի       |            |

|                          |               |վերահաշվարկ  |            |

|                          |               |ով)          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Նիտրոզամիններ` |0,002        |            |

|                          |ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ-  |             |            |

|                          |ների գումար    |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.14.1. Սուբլիմացիոն      |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|չորացման ճտի խճողակ       |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 10(4)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01 գ |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պրոտեուս       |չի           |            |

|                          |(Proteus) 1,0  |թույլատրվում |            |

|                          |գ. մթերքում    |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.14.2. Հավի խճողակ       |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|ջերմային չորացման         |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(3)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պրոտեուս       |չի           |            |

|                          |(Proteus) 1,0  |թույլատրվում |            |

|                          |գ. մթերքում    |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ. մթերքում|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|1.14.3. Չորացրած մթերքներ |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(4)    |            |

|թռչնամսից                 |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պրոտեուս       |չի           |            |

|                          |(Proteus) 1,0  |թույլատրվում |            |

|                          |գ. մթերքում    |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.15. Ձվեր և  հեղուկ      |Թունավոր տարրեր              |            |

|ձվամթերք (մելանժ,         |_____________________________|____________|

|սպիտակուց, դեղնուց)       |կապար          |0,3          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,01         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,02         |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |             Հակաբիոտիկներ                |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն               |

|                          |հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,     |

|                          |որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի     |

|                          |արտադրության ժամանակ (համաձայն սույն      |

|                          |որոշման N2 հավելվածի 40-րդ կետի):         |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի»             |

|                          |առկայության հսկողությունը իրականացվում    |

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված              |

|                          |հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:   |

|                          |Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը            |

|                          |հսկողությունն իրականացվում է հումքի       |

|                          |համապատասխան:                             |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված             |

|                          |մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի    |

|                          |հակաբիոտիկների պարունակության             |

|                          |հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված   |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |            |

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |            |

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |            |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |            Պեստիցիդներ                   |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք              |

|                          |օգտագործվել են պարենային հումքի           |

|                          |արտադրության ժամանակ:)                    |

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,1          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |            Դիօքսիններ                    |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես          |

|                          |թունավոր համարժեքների գումար`             |

|                          |Առողջապահության Համաշխարհային             |

|                          |Կազմակերպության սանդղակի համապատասխան:)   |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000003     |            |

|                          |               |թռչնի ձվեր   |            |

|                          |               |և  մթերք     |            |

|                          |               |դրանցից      |            |

|                          |               |(ճարպի վերա- |            |

|                          |               |հաշվարկով)   |            |

|__________________________|__________________________________________|

|1.15.1. Հավի դիետիկ ձու,  |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|լորու ձու                 |__________________________________________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |100          |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |125 գ.         |             |            |

|                          |մթերքում (5    |             |            |

|                          |նմուշներում,   |             |            |

|                          |յուրաքանչյուրը |             |            |

|                          |25 գ.          |             |            |

|                          |զանգվածով,     |             |            |

|                          |հետազոտությունը|             |            |

|                          |կատարվում է    |             |            |

|                          |դեղնուցի մեջ)  |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|1.15.2. Ձու հավի սեղանի և |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(3)    |            |

|այլ թռչունների ձու        |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01 գ |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ   |թույլատրվում |            |

|                          |125 գ.         |             |            |

|                          |մթերքում (5    |             |            |

|                          |նմուշներում,   |             |            |

|                          |յուրաքանչյուրը |             |            |

|                          |25 գ.          |             |            |

|                          |զանգվածով,     |             |            |

|                          |հետազոտություն |             |            |

|                          |ը կատարվում է  |             |            |

|                          |դեղնուցի մեջ)  |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|1.15.3. Ձվամթերք հեղուկ`  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(5)    |            |

|ձվային խառնուրդներ ձվածեղի|ոչ ավելի       |             |            |

|համար, զտած, պաստերիզացված|_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պրոտեուս       |չի           |            |

|                          |(Proteus) 1,0  |թույլատրվում |            |

|                          |գ. մթերքում    |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Սառեցված, մելանժ,         |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(5)    |            |

|սպիտակուց, դեղնուց, այդ   |ոչ ավելի       |             |            |

|թվում` աղով կամ շաքարով,  |_______________|_____________|____________|

|խառնուրդներ օմլետի համար  |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պրոտեուս       |չի           |            |

|                          |(Proteus) 1,0  |թույլատրվում |            |

|                          |գ. մթերքում    |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում