Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(6-րդ մաս)

 

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|1.16. Չոր ձվամթերք        |Թունավոր տարրեր              |            |

|(ձվի փոշի, սպիտակուց,     |_____________________________|____________|

|դեղնուց)                  |կապար          |3,0          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,6          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,1          |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ նախնական հումքի             |

|                          |վերահաշվարկով, հաշվի առնելով չոր նյութերի |

|                          |պարունակությունը                          |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի     |

|                          |40-րդ կետի):                              |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված             |

|                          |մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի    |

|                          |հակաբիոտիկների պարունակության             |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |< 0,02 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Պեստիցիդներ նախնական հումքի վերահաշվարկով,|

|                          |հաշվի առնելով չոր նյութերի                |

|                          |պարունակությունը (Անհրաժեշտ է հսկել նաև   |

|                          |այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,   |

|                          |որոնք օգտագործվել են պարենային            |

|                          |հումքի արտադրության ժամանակ:)             |

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,1          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |              Դիօքսիններ                  |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում         |

|                          |դրանց հնարավոր առկայության մասին          |

|                          |հիմնավորված ենթադրության առկայության      |

|                          |դեպքում`                                  |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս              |

|                          |պարունակող մթերքներին                     |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից                   |

|                          |պոլիքլորացված դիբեզոլդիօքսինների և        |

|                          |(ՊՔԴԴ) և  պոլիքլորացված                   |

|                          |դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ) գումարը և        |

|                          |արտահայտվում են որպես թունավոր            |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության             |

|                          |սանդղակի համապատասխան:)                   |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000003     |            |

|                          |               |թռչնի ձվեր և |            |

|                          |               |մթերք դրանցից|            |

|                          |               |(ճարպի վերա- |            |

|                          |               |հաշվարկով)   |            |

|__________________________|__________________________________________|

|1.16.1. Ձվի փոշի, մելանժ  |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|էնտերալ սնուցման մթերքների|__________________________________________|

|համար                     |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |5 x 10(4)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պրոտեուս       |չի           |            |

|                          |(Proteus)      |թույլատրվում |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սալմոնելաներ,  |             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|1.16.2. Մելանժ, սպիտակուց,|ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 10(5)    |            |

|դեղնուց չոր, խառնուրդներ  |ոչ ավելի       |             |            |

|օմլետի համար              |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պրոտեուս       |չի           |            |

|                          |(Proteus)      |թույլատրվում |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|1.16.3. Ձվամթերք          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |5 x 10(4)    |            |

|սուբլիմացիոն չորացման`    |ոչ ավելի       |             |            |

|դեղնուց                   |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01 գ |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|սպիտակուց, ալբումին       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 10(4)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|1.17. Ձվի սպիտակուց       |Թունավոր տարրեր|             |            |

|(ալբումին) չոր            |_______________|_____________|____________|

|                          |կապար          |0,5          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,2          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,05         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,03         |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ նախնական հումքի             |

|                          |վերահաշվարկով, հաշվի առնելով չոր նյութերի |

|                          |պարունակությունը (Անհրաժեշտ է հսկել նաև   |

|                          |այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները, |

|                          |որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի     |

|                          |արտադրության ժամանակ (համաձայն սույն      |

|                          |որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):        |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված             |

|                          |մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի         |

|                          |խմբի հակաբիոտիկների պարունակության        |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |< 0,02 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |            Պեստիցիդներ                   |

|                          |նախնական հումքի վերահաշվարկով, հաշվի      |

|                          |առնելով չոր նյութերի պարունակությունը     |

|                          |«Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:»|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,1          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |_____________________________|____________|

|                          |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|                          |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 104      |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

._____________________________________________________________________.

 

2. Կաթ և կաթնամթերք` խումբ 04-ից (կաթ)

 

._____________________________________________________________________.

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.1 Հում կաթ, հում        |Թունավոր տարրեր|             |            |

|յուղազերծ կաթ, հում       |_______________|_____________|____________|

|սերուցք                   |կապար          |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,05         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,005        |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |        Հակաբիոտիկներ                     |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի     |

|                          |40-րդ կետի):                              |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված մթերքներում,|

|                          |մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների  |

|                          |պարունակության հսկողությունը  իրականացվում|

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության  |

|                          |մեթոդի առկայության դեպքում:)              |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պենիցիլիններ   |չի           |<0,004 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ստրեպտոմիցին   |չի           |< 0,2 մգ/կգ |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |              Պեստիցիդներ                 |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,05         |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |1,25 սերուցք,|            |

|                          |               |ճարպի        |            |

|                          |               |վերահաշվարկով|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,05         |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |1,0 սերուցք, |            |

|                          |               |ճարպի        |            |

|                          |               |վերահաշվարկով|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Միկոտոքսիններ` |0,0005       |            |

|                          |աֆլատոքսին M 1 |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ինհիբրիդացնող  |չի           |            |

|                          |նյութեր        |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |             Դիօքսիններ                   |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի    |

|                          |համապատասխան:)                            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000003     |            |

|                          |               |ճարպի        |            |

|                          |               |վերահաշվարկով|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Մելամին        |չի           |< 1 մգ/կգ   |

|                          |(Կաթի,         |թույլատրվում |            |

|                          |կաթնամթերքի և  |             |            |

|                          |այլ սննդամթերքի|             |            |

|                          |մեջ մելամինի   |             |            |

|                          |պարունակության |             |            |

|                          |նկատմամբ       |             |            |

|                          |հսկողությունն  |             |            |

|                          |իրականացվում է |             |            |

|                          |հումքում դրանց |             |            |

|                          |հնարավոր       |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |մասին          |             |            |

|                          |հիմնավորված    |             |            |

|                          |ենթադրության   |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |դեպքում)       |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|                          |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|__________________________|__________________________________________|

|բարձր տեսակի հում կաթ     |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սոմատիկ        |4 x 10(5)    |            |

|                          |բջիջների       |             |            |

|                          |քանակություն   |             |            |

|                          |մթերքի 1 սմ3   |             |            |

|                          |(գ.) -ոչ ավելին|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|հում կաթ 1-ին տեսակի      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |5 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,),          |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սոմատիկ        |1 x 10(6)    |            |

|                          |բջիջների       |             |            |

|                          |քանակություն   |             |            |

|                          |մթերքի 1 սմ3   |             |            |

|                          |(գ.) -ոչ ավելին|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|հում կաթ 2-րդ տեսակի      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |4 x 10(6)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սոմատիկ        |1 x 10(6)    |            |

|                          |բջիջների       |             |            |

|                          |քանակություն,  |             |            |

|                          |մթերքի 1 սմ3   |             |            |

|                          |(գ.) -ոչ ավելին|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|հում կաթ յուղազերծված,    |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ սմ3|1 x 10(5)    |            |

|բարձր տեսակի              |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|հում կաթ յուղազերծված,    |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ սմ3|5 x 10(5)    |            |

|1-ին տեսակի               |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|հում կաթ յուղազերծված,    |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ սմ3|4x10(6)      |            |

|2-րդ տեսակի               |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Հում սերուցք բարձր տեսակի |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ սմ3|5 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|հում սերուցք 1-ին տեսակի  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ սմ3|4 x 106      |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.2. Կաթ ըմպելի և  ըմպելի |Թունավոր տարրեր|             |            |

|սերուցք, շիճուկ, մածուն,  |_______________|_____________|____________|

|կաթնային շիճուկ,կաթնային  |կապար          |0,1          |            |

|ըմպելիք, հեղուկ           |_______________|_____________|____________|

|կաթնաթթվային ըմպելիքներ   |արսեն          |0,05         |            |

|(այրան, ացիդոֆիլին, կեֆիր,|_______________|_____________|____________|

|կումիս և  կումիսային      |կադմիում       |0,03         |            |

|արտադրանք, յոգուրտ, թան)  |_______________|_____________|____________|

|թթվասեր, կաթ պարունակող   |սնդիկ          |0,005        |            |

|արտադրանք դրանց հիմքով,   |_______________|_____________|____________|

|մակարդումից հետո          |միկոտոքսիններ` |0,0005       |            |

|ջերմային մշակված          |աֆլատոքսին M 1 |             |            |

|արտադրանք                 |__________________________________________|

|                          |              Հակաբիոտիկներ               |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի     |

|                          |40-րդ կետի):                              |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված մթերքներում,|

|                          |մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների  |

|                          |պարունակության հսկողությունը իրականացվում |

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության  |

|                          |մեթոդի առկայության դեպքում:)              |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պենիցիլիններ   |չի           |<0,004 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ստրեպտոմիցին   |չի           |< 0,2 մգ/կգ |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |                Պեստիցիդներ               |

|                          |Ճարպի վերահաշվարկով                       |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,05         |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |1,25 սերուցք |            |

|                          |               |և  թթվասեր,  |            |

|                          |               |ճարպի        |            |

|                          |               |վերահաշվարկով|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,05         |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |1,0 սերուցք  |            |

|                          |               |և  թթվասեր,  |            |

|                          |               |ճարպի        |            |

|                          |               |վերահաշվարկով|            |

|                          |__________________________________________|

|                          |                Դիօքսիններ                |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի    |

|                          |համապատասխան:)                            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000003     |            |

|                          |               |ճարպի        |            |

|                          |               |վերահաշվարկով|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Մելամին        |չի           |<1 մգ/կգ    |

|                          |(Կաթի,         |թույլատրվում |            |

|                          |կաթնամթերքի և  |             |            |

|                          |այլ սննդամթերքի|             |            |

|                          |մեջ մելամինի   |             |            |

|                          |պարունակության |             |            |

|                          |նկատմամբ       |             |            |

|                          |հսկողությունն  |             |            |

|                          |իրականացվում է |             |            |

|                          |հումքում դրանց |             |            |

|                          |հնարավոր       |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |մասին          |             |            |

|                          |հիմնավորված    |             |            |

|                          |ենթադրության   |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |դեպքում)       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պերօքսիդային   |4,0 մմոլ     |            |

|                          |թիվ ըմպելի և   |ակտիվ        |            |

|                          |կաթում (ըմպելի |թթվածնի/1 կգ.|            |

|                          |սերուցքում     |ճարպի        |            |

|                          |մանրէազերծված) |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|2.2.1. Ըմպելի կաթ և       |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|սերուցք, կաթնային շիճուկ, |__________________________________________|

|թան, մթերքներ դրանց       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(5)    |            |

|հիմքով, ջերմային մշակված, |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|այդ թվում` ըմպելի կաթ     |_______________|_____________|____________|

|սպառողական տարայով,       |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|այդ թվում` պաստերացված    |ձևեր),         |թույլատրվում |            |

|                          |0,01 գ/սմ3     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus) 1  |             |            |

|                          |գ/սմ3. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.2.2. Մանրէազերծված,     |Արդյունաբերական              |            |

|ուլտրամանրէազերծված       |մանրէազերծվածության          |            |

|(ասեպտիկ տարայավորմամբ)   |պահանջները`                  |            |

|                          |1) 37 oC ջերմաստիճանում      |            |

|                          |3-ից 5 օրվա ընթացքում        |            |

|                          |ջերմապահպանման հասունացումից |            |

|                          |պայմանում հետո` տեսանելի     |            |

|                          |դեֆեկտների և  փչացման        |            |

|                          |նշանների (փաթեթվածքի         |            |

|                          |ուռջվածություն, արտաքին տեսքի|            |

|                          |փոփոխություն և  այլն.)       |            |

|                          |բացակայություն, համի և       |            |

|                          |կազմվածքի փոփոխության        |            |

|                          |բացակայություն;              |            |

|                          |2) հասունացումից հետո        |            |

|                          |թույլատրվում են              |            |

|                          |փոփոխություններ`             |            |

|                          |ա) տիտրվող թթվայնության` 2   |            |

|                          |Տերներից ոչ ավելին,          |            |

|                          |բ) ՄԱՖԱՄ, 10 ԳԱՄ/սմ3 (գ,)    |            |

|                          |ոչ ավելի                     |            |

|__________________________|__________________________________________|

|2.2.3. ՈՒլտրամանրէազերծված|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|(առանց ասեպտիկ            |__________________________________________|

|տարայավորման)             |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |100          |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),         |թույլատրվում |            |

|                          |10 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus) 10 |             |            |

|                          |գ/սմ3. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |100 գ/սմ3      |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.2.4. Հալեցված           |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |2,5 x 10(3)  |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),         |թույլատրվում |            |

|                          |0,1 գ/ սմ3     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.2.5. Բուրավետացված,     |Ջերմային մշակման գործընթացի  |            |

|վիտամիններով, մակրո- և    |տարբեր փուլերի ժամանակ ըմպելի|            |

|միկրոտարրերով,            |կաթի համար սահմանված         |            |

|լակտուլոզայով,            |պահանջներին համապատասխան     |            |

|պրեբիոտիկներով հարստացված,|                             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.2.6. Տափաշշերով և       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |2 x 10(5)    |            |

|ցիստեռններով              |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),         |թույլատրվում |            |

|                          |0,01 գ/սմ3     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.2.7. Սերուցքներ և       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(5)    |            |

|դրանց հիմքով մթերքներ,    |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|այդ թվում` սպառողական     |_______________|_____________|____________|

|տարայով, այդ թվում`       |ԱՑԽՄ (կոլի     |             |            |

|պաստերացված               |ձևեր),         |             |            |

|                          |0,1 գ/սմ3      |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus) 1  |             |            |

|                          |գ/սմ3. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.2.8. Մանրէազերծված      |Արդյունաբերական              |            |

|                          |մանրէազերծվածության          |            |

|                          |պահանջները`                  |            |

|                          |1) 37 oC ջերմաստիճանում      |            |

|                          |3-ից 5 օրվա ընթացքում        |            |

|                          |ջերմապահպանման հասունացումից |            |

|                          |պայմանում հետո` տեսանելի     |            |

|                          |դեֆեկտների և  փչացման        |            |

|                          |նշանների (փաթեթվածքի         |            |

|                          |ուռջվածություն, արտաքին տեսքի|            |

|                          |փոփոխություն և  այլն.)       |            |

|                          |բացակայություն, համի և       |            |

|                          |կազմվածքի փոփոխության        |            |

|                          |բացակայություն;              |            |

|                          |2) հասունացումից հետո        |            |

|                          |թույլատրվում են              |            |

|                          |փոփոխություններ`             |            |

|                          |ա) տիտրվող թթվայնության` 2   |            |

|                          |Տերներից ոչ ավելին,          |            |

|                          |բ) ՄԱՖԱՄ, 10 ԳԱՄ/սմ3 (գ,) ոչ |            |

|                          |ավելի                        |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.2.9. Հարստացված         |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),         |թույլատրվում |            |

|                          |0,01 գ/սմ3     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.2.10. Խփած              |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),         |թույլատրվում |            |

|                          |0,1 գ/ սմ3     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում