Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(10-րդ մաս)

 

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.8.2. Ընտիր, այդ         |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(4)    |            |

|թվում` վոլոգոդյան         |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |50           |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus),   |             |            |

|                          |1,0 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.8.3. Մանրէազերծված      |Արդյունաբերական              |            |

|                          |մանրէազերծվածության          |            |

|                          |պահանջները`                  |            |

|                          |1) 37 oC ջերմաստիճանում 3-ից |            |

|                          |5 օրվա ընթացքում             |            |

|                          |ջերմապահպանման հասունացումից |            |

|                          |հետո` տեսանելի դեֆեկտների և  |            |

|                          |փչացման նշանների (փաթեթվածքի |            |

|                          |ուռջվածություն, արտաքին տեսքի|            |

|                          |փոփոխություն և  այլն.)       |            |

|                          |բացակայություն, հսմի և       |            |

|                          |կազմվածքի փոփոխության        |            |

|                          |բացակայություն;              |            |

|                          |2) հասունացումից հետո        |            |

|                          |թույլատրվում են հետևյալ      |            |

|                          |փոփոխություններ`             |            |

|                          |ա) ճարպային ֆազայի`          |            |

|                          |թթվայնության` 0,50           |            |

|                          |Կետստոֆերից ոչ ավելին,       |            |

|                          |բ) տիտրվող թթվայնության` 2   |            |

|                          |Տերներից ոչ ավելին,          |            |

|                          |գ) ՄԱՖԱՄ-ը որ ավելի քան 100  |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,)                 |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.8.4. Կարագ հալեցված     |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 103      |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |200          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,) , |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.8.5. Կարագ չոր          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01   |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus),   |             |            |

|                          |0,1 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |գումարում    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.8.6. Կաթնային ճարպ      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(3)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ/ |թույլատրվում |            |

|                          |սմ3 մթերքում   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |200          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.8.7. Կարագի մածուկ,     |               |             |            |

|այդ թվում`                |               |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|առանց բաղադրամասերի       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |2 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01   |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,) , |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|բաղադրամասերով            |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |2 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,001  |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,)   |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|2.9. Բուսասերուցքային     |Թթվեցուցիչ փչացման ցուցանիշներ`           |

|սպրեդ, բուսասերուցքային   |__________________________________________|

|հալեցված խառնուրդ         |մթերքից անջատած|10 ակտիվ     |            |

|                          |ճարպում        |թթվածնի      |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պերօքսիդային   |մոլ/ճարպի    |            |

|                          |թիվ            |1 կգ.        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ճարպային ֆազայի|2,5(0)       |            |

|                          |թթվայնություն  |Կետստոֆերով: |            |

|                          |               |Կարագի և     |            |

|                          |               |բաղադրամա-   |            |

|                          |               |սերով մածուկի|            |

|                          |               |համար` 3,5(0)|            |

|                          |               |Կետստոֆերով: |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Թունավոր տարրեր|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կապար          |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,3          |            |

|                          |               |կակաոյով     |            |

|                          |               |մթերքների    |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |  0,1        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,2          |            |

|                          |               |կակաոյով     |            |

|                          |               |մթերքների    |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պղինձ          |0,4          |            |

|                          |(պահեստավորվող |             |            |

|                          |մթերքների      |             |            |

|                          |համար)         |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |երկաթ          |1,5          |            |

|                          |(պահեստավորվող |             |            |

|                          |մթերքների      |             |            |

|                          |համար)         |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |նիկել          |0,7          |            |

|                          |(իդրոգենիզացված|             |            |

|                          |մթերքների      |             |            |

|                          |համար)         |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |միկոտոքսիններ` |0,0005       |            |

|                          |աֆլատոքսին M 1 |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |              Հակաբիոտիկներ               |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի     |

|                          |40-րդ կետի):                              |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված մթերքներում,|

|                          |մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների  |

|                          |պարունակության հսկողությունը իրականացվում |

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության  |

|                          |մեթոդի առկայության դեպքում:)              |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պենիցիլիններ   |չի           |<0,004 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ստրեպտոմիցին   |չի           |< 0,2 մգ/կգ |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |                 Պեստիցիդներ              |

|                          |ճարպի վերահաշվարկով                       |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |1,25         |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |                   Դիօքսիններ             |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի    |

|                          |համապատասխան:)                            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000002     |            |

|                          |               |ճարպի վերա-  |            |

|                          |               |հաշվարկով    |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.9.1. Բուսասերուցքային   |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|սպրեդ                     |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(5)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01   |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.9.2. Բուսասերուցքային   |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(3)    |            |

|հալեցված խառնուրդ         |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |200          |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.10. Պաղպաղակ կաթնային,  |Թունավոր տարրեր|             |            |

|սերուցքային, պլոմբիր,     |_______________|_____________|____________|

|բուսական յուղով, տորթեր,  |կապար          |0,1          |            |

|պաղպաղակից դեսերտներ      |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,05         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,005        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |միկոտոքսիններ` |0,0005       |            |

|                          |աֆլատոքսին M 1 |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |              Հակաբիոտիկներ               |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի     |

|                          |40-րդ կետի):                              |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված մթերքներում,|

|                          |մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների  |

|                          |պարունակության հսկողությունը իրականացվում |

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության  |

|                          |մեթոդի առկայության դեպքում:)              |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պենիցիլիններ   |չի           |<0,004 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ստրեպտոմիցին   |չի           |< 0,2 մգ/կգ |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Պեստիցիդներ ճարպի վերահաշվարկով           |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |1,25         |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |                  Դիօքսիններ              |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի    |

|                          |համապատասխան:)                            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000003     |            |

|                          |               |ճարպի        |            |

|                          |               |վերահաշվարկով|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Մելամին        |չի           |< 1,0  մգ/կգ|

|                          |(Կաթի,         |թույլատրվում |            |

|                          |կաթնամթերքի և  |             |            |

|                          |այլ սննդամթերքի|             |            |

|                          |մեջ մելամինի   |             |            |

|                          |պարունակության |             |            |

|                          |նկատմամբ       |             |            |

|                          |հսկողությունն  |             |            |

|                          |իրականացվում է |             |            |

|                          |հումքում դրանց |             |            |

|                          |հնարավոր       |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |մասին          |             |            |

|                          |հիմնավորված    |             |            |

|                          |ենթադրության   |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |դեպքում)       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Պաղպաղակ կաթնային,        |               |             |            |

|սերուցքային, պլոմբիր,     |               |             |            |

|բուսական յուղով, տորթեր,  |               |             |            |

|դեսերտներ պաղպաղակից,     |               |             |            |

|խառնուրդներ, պաղպաղակի    |               |             |            |

|համար ջնարակ              |               |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.10.1. Պաղպաղակ          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 105      |            |

|շիկացրած, այդ թվում`      |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|բաղադրամասերով            |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01   |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus),   |             |            |

|                          |1,0 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.10.2. Փափուկ, այդ       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(5)    |            |

|թվում` բաղադրամասերով     |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus),   |             |            |

|                          |1,0 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.10.3. Հեղուկ            |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |3 x 10(4)    |            |

|խառնուրդներ փափուկ        |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|պաղպաղակի համար           |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.10.4. Պաղպաղակ          |Կաթնաթթվային   |1 x 10(6)    |            |

|կաթնաթթվային              |մանրէներ, ոչ   |             |            |

|                          |պակաս          |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,1    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |(L.            |             |            |

|                          |monocytogenes) |             |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.11. Մերան, մերանային    |Թունավոր տարրեր|             |            |

|և  պրոբիոտիկ մանրէներ     |_______________|_____________|____________|

|կաթնաթթվային մթերքի,      |կապար          |0,1          |            |

|կաթնաթթվային կարագի և     |               |հեղուկների   |            |

|պանիրների արտադրության    |               |համար (այդ   |            |

|համար                     |               |թվում`       |            |

|                          |               |սառեցված)    |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |1,0 չորերի   |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,05         |            |

|                          |               |հեղուկների   |            |

|                          |               |համար (այդ   |            |

|                          |               |թվում`       |            |

|                          |               |սառեցված)    |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,2  չորերի  |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,03         |            |

|                          |               |հեղուկների   |            |

|                          |               |համար (այդ   |            |

|                          |               |թվում`       |            |

|                          |               |սառեցված)    |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,2  չորերի  |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,005        |            |

|                          |               |հեղուկների   |            |

|                          |               |համար (այդ   |            |

|                          |               |թվում`       |            |

|                          |               |սառեցված)    |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,03         |            |

|                          |               |չորերի համար |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.11.1. Մերան (մերանային  |               |             |            |

|և  պրոբիոտիկ մանրէներ     |               |             |            |

|կաթնաթթվային մթերքի,      |               |             |            |

|կաթնաթթվային կարագի և     |               |             |            |

|պանիրների արտադրության    |               |             |            |

|համար) այդ թվում`         |               |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|մերան կեֆիրի համար        |Մերանի         |1 x 10(8)    |            |

|սիմբիոտիկ (հեղուկ)        |կաթնաթթվային   |             |            |

|                          |և/կամ  այլ     |             |            |

|                          |մանրէների      |             |            |

|                          |քանակ,         |             |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,)   |             |            |

|                          |ոչ պակաս       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  3,0    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |100 գ/սմ3      |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |10 գ/սմ3.      |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |5            |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |1 x 10(4)    |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ պակաս       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|մերան մաքուր              |Մերանի         |1 x 10(8)    |            |

|կուլտուրաներից (այդ       |կաթնաթթվային   |խտացրած      |            |

|թվում` հեղուկ և  սառեցված)|և/կամ  այլ     |մերանների    |            |

|                          |մանրէների      |համար`       |            |

|                          |քանակ,         |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,)   |1 x 10(10)   |            |

|                          |ոչ պակաս       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  10,0   |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |100  գ/ սմ3    |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |10 գ/սմ3.      |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |5-ի գումարի  |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,),  |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|չոր                       |Մերանի         |1 x 10(9)    |            |

|                          |կաթնաթթվային   |խտացրած      |            |

|                          |և/կամ  այլ     |մերանների    |            |

|                          |մանրէների      |համար`       |            |

|                          |քանակ,         |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,)   |1 x 10(10)   |            |

|                          |ոչ պակաս       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |10 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ/սմ3.     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |5-ի          |            |

|                          |խմորասնկեր,    |գումարում    |            |

|                          |ԳԱՄ/սմ3 (գ,)   |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում