Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(11-րդ մաս)

 

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.12. Մերանային և         |Թունավոր տարրեր|             |            |

|պրոբիոտիկ միկրոֆլորայի    |_______________|_____________|____________|

|աճեցման համար             |կապար          |0,3          |            |

|նախատեսված կաթնային       |_______________|_____________|____________|

|հիմքով չոր սննդային       |արսեն          |1,0          |            |

|միջավայրեր                |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,2          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |միկոտոքսիններ` |0,0005       |            |

|                          |աֆլատոքսին M 1 |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |             Հակաբիոտիկներ                |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |և  պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի     |

|                          |40-րդ կետի):                              |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված մթերքներում,|

|                          |մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների  |

|                          |պարունակության հսկողությունը  իրականացվում|

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության  |

|                          |մեթոդի առկայության դեպքում:)              |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պենիցիլիններ   |չի           |<0,004 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ստրեպտոմիցին   |չի           |< 0,2 մգ/կգ |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |                Պեստիցիդներ               |

|                          |ճարպի վերահաշվարկով                       |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |1,25         |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|2.12.1. Սննդային          |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|միջավայրեր մերանի և       |__________________________________________|

|պրոբիոտիկ միկրոֆլորաների  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |  5 x 10(4)  |            |

|աճեցման համար, չոր        |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|կաթնային հիմքով           |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01   |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ/ սմ3    |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|2.13. Ֆերմենտային         |Թունավոր տարրեր              |            |

|միջոցներ, այդ թվում`      |_____________________________|____________|

|կաթ մակարդող              |կապար          |10,0         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |3,0          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Միկոտոքսիններ  |             |սնկային     |

|                          |               |             |ծագման      |

|                          |               |             |ֆերմենտային |

|                          |               |             |միջոցների   |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |աֆլատոքսին B1  |չի           |< 0,00015   |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |զեարալենոն     |չի           |< 0,005     |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Տ-2 տոքսին     |չի           |< 0,05      |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |օխրատոքսին A   |չի           |< 0,0005    |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Հակաբիոտիկական |չի           |Ցուցանիշի   |

|                          |ակտիվությունը  |թույլատրվում |լաբորատոր   |

|                          |(մանրէաբանական |             |հսկողություն|

|                          |և  սնկային     |             |իրականացվում|

|                          |ծագման         |             |է  սահմանված|

|                          |ֆերմենտային    |             |կարգով      |

|                          |միջոցների      |             |հաստատված   |

|                          |համար)         |             |հսկողության |

|                          |               |             |մեթոդի      |

|                          |               |             |առկայության |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|2.13.1. Ֆերմենտային       |               |             |            |

|միջոցներ, կաթ մակարդող,   |               |             |            |

|այդ թվում`                |               |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|կենդանական ծագման         |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |1 x 10(4)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0 գ/ |թույլատրվում |            |

|                          |սմ3 մթերքում   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Աղիքային ցուպիկ|չի           |            |

|                          |(E. coli) 25   |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ/սմ3     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|բուսական ծագման           |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |5 x 10(4)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|մանրէաբանական ծագման      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3 |5 x 10(4)    |            |

|                          |(գ,) ոչ ավելի  |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|                          |Չպետք է պարունակեն ֆերմենտների սերունդի   |

|                          |կենսունակ ձևեր                            |

|                          |__________________________________________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  1,0    |թույլատրվում |            |

|                          |գ/սմ3 մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ,  |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ/սմ3       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|2.14.Կաթի բաղադրամասով    |Թունավոր տարրերի, միկոտոքսինների,         |

|և  կաթ պարունակող         |հակաբիոտիկների, պեստիցիդների,             |

|մթերքներ ոչ կաթնային      |ռադիոնուկլիդների, մանրէաբանական           |

|բաղադրիչների 35 տոկոսից   |անվտանգության և  թթվեցուցիչ փչացման       |

|ավելի պարունակությամբ     |ցուցանիշների պարունակության թույլատրելի   |

|                          |մակարդակների նկատմամբ պահանջները          |

|                          |սահմանվում են հաշվի առնելով կաթնային և  ոչ|

|                          |կաթնային բաղադրիչների                     |

|                          |հարաբերակցությունները, դրանցում           |

|                          |հավանական վտանգավոր նյութերի տեսակներն ու |

|                          |պարունակության մակարդակները:              |

|__________________________|__________________________________________|

|2.15. Կաթ պարունակող      |Պահանջները սահմանվում են հաշվի առնելով    |

|մթերքներ                  |կաթնային և  որ կաթնային բաղադրիչների      |

|                          |արտադրանքի պարունակությունն ու            |

|                          |հարաբերակցությունը:                       |

._____________________________________________________________________.

 

3. Ձուկ, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներ և դրանցից ստացված

մթերքներ` խումբ 03, խումբ 16 (սպառման համար պատրաստի սննդամթերք)

 

._____________________________________________________________________.

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|3.1. Ձուկ կենդանի, հում   |Թունավոր տարրեր              |            |

|ձուկ, պաղեցված, սառեցված, |_____________________________|____________|

|խճողակ, փափուկ զանգված,   |կապար          |1,0          |            |

|ծովային կաթնասունների միս |_______________|_____________|____________|

|                          |               |2,0          |            |

|                          |               |թյուննոս,    |            |

|                          |               |թրաձուկ,     |            |

|                          |               |թառափ        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |1,0          |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |5,0 ծովային  |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,2          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,3          |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |               |բուսակեր     |            |

|                          |               |ձկներ        |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,6          |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |               |գիշատիչ ձկներ|            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,5 ծովային  |            |

|                          |               |1,0 թյունիոս,|            |

|                          |               |թրաձուկ,     |            |

|                          |               |թառափ        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |հիստամին       |100,0        |            |

|                          |               |թյուննոս,    |            |

|                          |               |թյունիկ,     |            |

|                          |               |սաղմոն,      |            |

|                          |               |աղաձուկ      |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Նիտրոզամիններ` |0,003        |            |

|                          |ՆԴՄԱ և  գումար |             |            |

|                          |ՆԴԷԱ-ների      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Դիօքսիններ     |0,000004     |            |

|                          |որոշվում են    |             |            |

|                          |հումքում դրանց |             |            |

|                          |հնարավոր       |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |մասին հիմնավոր |             |            |

|                          |վարկածի դեպքում|             |            |

|                          |(Կաթի,         |             |            |

|                          |կաթնամթերքի և  |             |            |

|                          |այլ սննդամթերքի|             |            |

|                          |մեջ մելամինի   |             |            |

|                          |պարունակության |             |            |

|                          |նկատմամբ       |             |            |

|                          |հսկողությունն  |             |            |

|                          |իրականացվում է |             |            |

|                          |հումքում դրանց |             |            |

|                          |հնարավոր       |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |մասին          |             |            |

|                          |հիմնավորված    |             |            |

|                          |ենթադրության   |             |            |

|                          |առկայության    |             |            |

|                          |դեպքում)       |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               Պեստիցիդներ                |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,2          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |ծովային ձուկ,|            |

|                          |               |ծովային      |            |

|                          |               |կենդանիների  |            |

|                          |               |միս          |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,03         |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,2 ծովային  |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |_____________|____________|

|                          |               |0,3          |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |2,0 սաղմոնա- |            |

|                          |               |նմաններ,     |            |

|                          |               |տառափանման-  |            |

|                          |               |ներ, աղաձուկ |            |

|                          |               |ճարպոտ       |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,2          |            |

|                          |               |ծովային      |            |

|                          |               |կենդանիների  |            |

|                          |               |միս          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |2,4-Դ-թթու, դրա|չի           |            |

|                          |աղերն ու       |թույլատրվում,|            |

|                          |եթերները       |քաղցրահամային|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պոլիքլորացված  |2,0          |            |

|                          |բիֆենիլներ     |             |            |

|                          |_______________|__________________________|

|                          |Մակաբուծական   |Ձկան, խեցգետնակերպերի,    |

|                          |ցուցանիշներ    |կակղամորթերի,             |

|                          |               |երկկենցաղների, սողունների |

|                          |               |և  դրանց վերամշակման      |

|                          |               |մթերքների անվտանգության   |

|                          |               |մակաբուծական ցուցանիշները |

|                          |               |պետք է համապատասխանեն     |

|                          |               |սանիտարահամաճարակային     |

|                          |               |հսկողության               |

|                          |               |(վերահսկողության) ենթակա  |

|                          |               |ապրանքներին ներկայացվող   |

|                          |               |սանիտարահամաճարակային և   |

|                          |               |հիգիենիկ միասնական        |

|                          |               |պահանջների 5-րդ հավելվածով|

|                          |               |սահմանված պահանջներին     |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ  լճակային տնտեսության ձկների|

|                          |համար (Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն         |

|                          |հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,     |

|                          |որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի     |

|                          |արտադրության ժամանակ (համաձայն սույն      |

|                          |որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):        |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված մթերքներում,|

|                          |մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների  |

|                          |պարունակության հսկողությունը իրականացվում |

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության  |

|                          |մեթոդի առկայության դեպքում:)              |

|                          |__________________________________________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|3.1.1. Ձուկ հում և        |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|ձուկ կենդանի              |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |5 x 10(4)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01 գ |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ և |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Վիբրիոններ, (V.|100          |            |

|                          |parahaemoly-   |ծովային      |            |

|                          |ticus)         |ձկների համար |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|3.1.2. Ձուկ պաղեցված,     |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 10(5)    |            |

|սառեցված                  |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),         |թույլատրվում |            |

|                          |0,001 գ.       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ և |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Վիբրիոններ, (V.|100          |            |

|                          |parahaemoly-   |ծովային      |            |

|                          |ticus)         |ձկների համար |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|3.1.3. Պաղեցված և         |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(5)    |            |

|սառեցված ձկնային          |ոչ ավելի       |             |            |

|արտադրանք` ձկան ֆիլե,     |_______________|_____________|____________|

|հատուկ մշակման ձուկ       |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,001 գ|թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ և |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Վիբրիոններ, (V.|100          |            |

|                          |parahaemoly-   |ծովային      |            |

|                          |ticus)         |ձկների համար |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |(վակուում      |             |            |

|                          |փաթեթավորված   |             |            |

|                          |արտադրանքում)  |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|ձկան խճողակ սննդային,     |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 10(5)    |            |

|ձևավորված  խճողակային     |ոչ ավելի       |             |            |

|արտադրանք, այդ թվում`     |_______________|_____________|____________|

|ալրային բաղադրիչով        |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,001 գ|թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ և |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Վիբրիոններ, (V.|100          |            |

|                          |parahaemoly-   |ծովային      |            |

|                          |ticus)         |ձկների համար |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |(վակուում      |             |            |

|                          |փաթեթավորված   |             |            |

|                          |արտադրանքում)  |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|խճողակ հատուկ             |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |5 x 10(4)    |            |

|կոնդիցիայի                |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01 գ |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ   |թույլատրվում |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ.         |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Վիբրիոններ, (V.|100          |            |

|                          |parahaemoly-   |ծովային      |            |

|                          |ticus)         |ձկների համար |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |(վակուում      |             |            |

|                          |փաթեթավորված   |             |            |

|                          |արտադրանքում)  |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|3.2. Ձկան պահածոներ և     |Թունավոր տարրեր                           |

|պրեսերվներ                |__________________________________________|

|                          |կապար          |1,0          |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |2,0          |            |

|                          |               |թյուննոս,    |            |

|                          |               |թրաձուկ,     |            |

|                          |               |թառափ        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |1,0          |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |5,0-ծովային  |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,2          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,3          |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |               |բուսակեր     |            |

|                          |               |ձկներ        |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,6          |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |               |գիշատիչ ձկներ|            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,5 ծովային  |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |1,0          |            |

|                          |               |թյունիոս,    |            |

|                          |               |թրաձուկ,     |            |

|                          |               |թառափ        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |անագ           |200 հավաքովի |            |

|                          |               |թիթեղյա      |            |

|                          |               |տարայով      |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |քրոմ           |0,5          |            |

|                          |               |քրոմացված    |            |

|                          |               |տարայով      |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բենզ(ա)պիրեն   |0,005        |            |

|                          |               |ապխտած       |            |

|                          |               |մթերքների    |            |

|                          |               |համար        |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |հիստամին       |100,0        |            |

|                          |               |թյուննոս,    |            |

|                          |               |թյունիկ,     |            |

|                          |               |սաղմոն,      |            |

|                          |               |աղաձուկ      |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Նիտրոզամիններ` |0,003        |            |

|                          |ՆԴՄԱ և         |             |            |

|                          |ՆԴԷԱ-ների      |             |            |

|                          |գումար         |             |            |

|                          |_____________________________|____________|

|                          |Դիօքսիններ                   |0.000004    |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են     |            |

|                          |հումքում դրանց հնարավոր      |            |

|                          |առկայության մասին հիմնավորված|            |

|                          |ենթադրության առկայության     |            |

|                          |դեպքում`                     |            |

|                          |1) դրանց առավելագույն        |            |

|                          |մակարդակը չի վերաբերում      |            |

|                          |ճարպի 1%-ից պակաս            |            |

|                          |պարունակող մթերքներին        |            |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում      |            |

|                          |դիօքսինները ներկայացնում են  |            |

|                          |իրենցից պոլիքլորացված        |            |

|                          |դիբենզոլդիօքսինների և        |            |

|                          |(ՊՔԴԴ) և  պոլիքլորացված      |            |

|                          |դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)     |            |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են   |            |

|                          |որպես թունավոր համարժեքների  |            |

|                          |գումար` Առողջապահության      |            |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության|            |

|                          |սանդղակի համապատասխան:)      |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |              Պեստիցիդներ                 |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության          |

|                          |ժամանակ:)                                 |

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ (A-, B-,  |0,2          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |ծովային      |            |

|                          |               |ձուկ, ծովային|            |

|                          |               |կենդանիների  |            |

|                          |               |միս          |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,03         |            |

|                          |               |քաղցրահամային|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ և  դրա     |0,2          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |ծովային      |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,3 քաղցրա-  |            |

|                          |               |համային      |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |2,0 սաղմոնա- |            |

|                          |               |նմաններ,     |            |

|                          |               |տառափանմաններ|            |

|                          |               |աղաձուկ      |            |

|                          |               |ճարպոտ       |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,2          |            |

|                          |               |ծովային      |            |

|                          |               |կենդանիների  |            |

|                          |               |միս          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |2,4-Դ-թթու,    |չի           |            |

|                          |դրա աղերն ու   |թույլատրվում,|            |

|                          |եթերները       |քաղցրահամային|            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պոլիքլորացված  |2,0          |            |

|                          |բիֆենիլներ     |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ լճակային տնտեսության ձկների |

|                          |համար (Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն         |

|                          |հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,     |

|                          |որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի     |

|                          |արտադրության ժամանակ (համաձայն սույն      |

|                          |որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):        |

|                          |Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական     |

|                          |ծագման վերամշակված մթերքներում            |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:  Ձկներում, ջրային    |

|                          |որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից     |

|                          |ստացված մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի |

|                          |խմբի հակաբիոտիկների պարունակության        |

|                          |հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված   |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |մթերքի      |

|                          |__________________________________________|

|                          |Մակաբուծային ցուցանիշեր                   |

|                          |Ձկան, խեցգետնակերպերի, կակղամորթերի,      |

|                          |երկկենցաղների, սողունների և  դրանց        |

|                          |վերամշակման մթերքների անվտանգության       |

|                          |մակաբուծական ցուցանիշները պետք է          |

|                          |համապատասխանեն սանիտարահամաճարակային      |

|                          |հսկողության (վերահսկողության) ենթակա      |

|                          |ապրանքներին ներկայացվող                   |

|                          |սանիտարահամաճարակային և  հիգիենիկ         |

|                          |միասնական պահանջների 5-րդ հավելվածով      |

|                          |սահմանված պահանջներին                     |

|__________________________|__________________________________________|

|3.2.1. Պրեսերվներ համեմված|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|և  հատուկ աղ դրված,       |__________________________________________|

|մասնատված և  ոչ մասնատված |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(5)    |            |

|ձկից                      |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01 գ |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ և |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |10           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|3.2.2. Պրեսերվներ քիչ աղ  |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 10(5)    |            |

|դրված համեմված և  հատուկ  |ոչ ավելի       |             |            |

|աղ դրված ձկից` չմասնատված |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01 գ.|թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus),   |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտ        |չի           |            |

|                          |առաջացնող      |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում,      |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ և |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ. մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |10           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|մասնատված                 |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(4)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր),  0,01 գ |թույլատրվում |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |1,0 գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Սուլֆիտառաջաց- |չի           |            |

|                          |նող            |թույլատրվում |            |

|                          |կլոստրիդիումներ|             |            |

|                          |0,01 գ.        |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Ախտածին, ա/թ   |չի           |            |

|                          |սալմոնելաներ և |թույլատրվում |            |

|                          |L.monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր,  |10           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր,    |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում