Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(20-րդ մաս)

 

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|6.11.3. Խտացրած հյութեր   |սպոր չառաջացնող|չի           |            |

|մրգերից, խտացված մորսեր,  |մանրէներ 1 գ   |թույլատրվում |            |

|խտացրած մրգային խյուսեր   |(սմ3) մթերքի   |             |            |

|պահածոյացված              |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |չի           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ      |թույլատրվում |            |

|                          |ավելի 1 գ (սմ3)|             |            |

|                          |մթերքի         |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |չի           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|թույլատրվում |            |

|                          |1 գ (սմ3)      |             |            |

|                          |մթերքի         |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|6.11.4. Խտացրած հյութեր   |մեզոֆիլ        |չի           |            |

|բանջարեղենից, խտացրած     |կլոստրիդիաներ  |թույլատրվում |            |

|բանջարեղենային խյուսեր    |1 գ (սմ3)      |             |            |

|(բացառությամբ տոմատային   |_______________|_____________|____________|

|հյութերի և  խյուսերի)     |սպոր չառաջացնող|չի           |            |

|պահածոյացված              |մանրէներ 1 գ   |թույլատրվում |            |

|                          |(սմ3)          |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |չի           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ,         |թույլատրվում |            |

|                          |1 գ (սմ3)      |             |            |

|                          |մթերքի         |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |չի           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, 1 գ     |թույլատրվում |            |

|                          |(սմ3) մթերքի   |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|6.11.5. Խտացրած հյութեր   |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(3)    |            |

|մրգերից և  բանջարեղենից,  |(սմ3) ոչ ավելի |             |            |

|խտացված մորսեր և  մրգային |_______________|_____________|____________|

|և/կամ  բանջարեղենային     |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|խյուսեր արագ սառեցված     |ձևեր)  1 գ     |թույլատրվում |            |

|                          |(սմ3) մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում`         |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ   |             |            |

|                          |25 գ (սմ3)     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |2 x 10(3)    |            |

|                          |ԳԱՄ/գ.(սմ3)    |             |            |

|                          |մթերքի ոչ      |             |            |

|                          |ավելի          |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |5 x 10(2)    |            |

|                          |ԳԱՄ/գ (սմ3),   |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|6.11.6. Խտացրած տոմատի    |մեզոֆիլ        |չի           |            |

|հյութ, խտացրած տոմատի     |կլոստրիդիաներ  |թույլատրվում |            |

|խյուս, խտացրած տոմատի     |1 գ (սմ3)      |             |            |

|մածուկ` չոր նյութերի      |մթերքի         |             |            |

|12%-ից բարձր              |_______________|_____________|____________|

|պարունակությամբ           |կաթնաթթվային   |չի           |            |

|                          |մանրէներ 1 գ   |թույլատրվում |            |

|                          |(սմ3) մթերքի   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սպոր չառաջացնող|չի           |            |

|                          |մանրէներ 1 գ   |թույլատրվում |            |

|                          |(սմ3) մթերքի   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Բորբոսասնկեր   |չի           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ.(սմ3),   |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Խմորասնկեր     |չի           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ.(սմ3),   |թույլատրվում |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|6.11.7. Պաղպաղակ          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(5)    |            |

|պտղահատապտղային,          |(սմ3) ոչ ավելի |             |            |

|բուրավետացված և  շաքարային|_______________|_____________|____________|

|օշարակի հիմքով սննդային   |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|սառույց                   |ձևեր)  0,01 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |(սմ3) մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում`         |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ   |             |            |

|                          |25 գ (սմ3)     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ սմ3),    |             |            |

|                          |1 գ (սմ3)      |             |            |

|                          |մթերքի         |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ սմ3) ոչ  |             |            |

|                          |ավելի          |             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|6.11.8. Խառնուրդներ       |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(4)    |Չոր         |

|պտղահատապտղային պաղպաղակի |(սմ3)          |             |խառնուրդները|

|համար                     |ոչ ավելի       |             |հսկվում են  |

|                          |               |             |ջրով վերա-  |

|                          |               |             |կանգնումից  |

|                          |               |             |հետո        |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|                          |ձևեր)  0,01 գ  |թույլատրվում |            |

|                          |(սմ3) մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում`         |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ   |             |            |

|                          |25 գ (սմ3)     |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, (սմ3)   |             |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ (սմ3), ոչ|             |            |

|                          |ավելի 1 գ (սմ3)|             |            |

|                          |մթերքի         |             |            |

._____________________________________________________________________.

 

7. Յուղատու հումք և ճարպային մթերքներ` խումբ 12, խումբ 15

 

._____________________________________________________________________.

|Արտադրանքի անվանումը      |Ցուցանիշները   |Թույլատրելի  |Ծանոթություն|

|                          |               |մակարդակները,|            |

|                          |               |մգ/կգ,       |            |

|                          |               |ոչ ավելին    |            |

|__________________________|__________________________________________|

|7.1. Բուսական յուղեր      |Թունավոր տարրեր                           |

|(բոլոր տեսակի)            |__________________________________________|

|                          |կապար          |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,2          |գետնընկույ- |

|                          |               |             |զային ձեթի  |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0.05         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |երկաթ          |1,5          |ռաֆինացված  |

|                          |               |             |ճարպերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |5,0          |չռաֆինացված |

|                          |               |             |ճարպերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պղինձ          |0,4          |չռաֆինացված |

|                          |               |             |ճարպերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,1          |ռաֆինացված  |

|                          |               |             |յուղերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Միկոտոքսիններ` |0,005        |չռաֆինացված |

|                          |աֆլատոքսին B1  |             |ճարպերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |__________________________________________|

|                          |Պեստիցիդներ                               |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ-ի, (a-,   |0,2          |            |

|                          |b-,            |             |            |

|                          |Y-իզոմերներ)   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,05         |ռաֆինացված  |

|                          |               |             |ճարպերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ-ի և  դրա   | 0,2         |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,1          |ռաֆինացված  |

|                          |               |             |դեզոդորված  |

|                          |               |             |ճարպերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |էռուկաթթվի     |5%           |խաչածաղի-   |

|                          |պարունակություն|             |կայինների   |

|                          |               |             |սերմերից    |

|                          |               |             |ստացված     |

|                          |               |             |բուսական    |

|                          |               |             |յուղերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |__________________________________________|

|                          |Դիօքսիններ                                |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի    |

|                          |համապատասխան:)                            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,00000075   |Ճարպի վերա- |

|                          |               |             |հաշվարկով   |

|                          |_____________________________|____________|

|                          |Օքսիդացման փչացման           |չռաֆինացված |

|                          |ցուցանիշներ                  |ճարպերի     |

|                          |                             |համար       |

|                          |_____________________________|____________|

|                          |թթվային թիվ    |4,0 մգ       |չռաֆինացված |

|                          |               |կալիումի     |ճարպերի     |

|                          |               |հիդրօքսիդ/   |համար       |

|                          |               |գ. (մգ       |            |

|                          |               |KOH/գ)       |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,6 (մգ      |ռաֆինացված  |

|                          |               |KOH/գ)       |ճարպերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պերօքսիդային   |10,0 մմոլ.   |5,0 մմոլ.   |

|                          |թիվ            |ակտիվ        |ակտիվ       |

|                          |               |թթվածնի/կգ   |թթվածնի/կգ  |

|                          |               |             |ձիթապտղի    |

|                          |               |             |մաքրված     |

|                          |               |             |յուղի համար,|

|                          |               |             |15,0 մմոլ.  |

|                          |               |             |ակտիվ       |

|                          |               |             |թթվածնի/կգ` |

|                          |               |             |ձիթապտղի    |

|                          |               |             |խառնված,    |

|                          |               |             |արմավենու   |

|                          |               |             |չռաֆինացված |

|                          |               |             |յուղերի     |

|                          |               |             |համար, 20,0 |

|                          |               |             |մմոլ. ակտիվ |

|                          |               |             |թթվածնի/կգ  |

|                          |               |             |առաջին սառը |

|                          |               |             |մզման բնական|

|                          |               |             |ձիթապտղի    |

|                          |               |             |յուղի համար |

|__________________________|__________________________________________|

|7.2. Բուսական յուղերի և   |Թունավոր տարրեր                           |

|կենդանական ճարպերի        |__________________________________________|

|վերամշակման արտադրանք,    |կապար          |0,1          |            |

|ներառյալ ձկան ճարպը       |_______________|_____________|____________|

|(մարգարիններ,             |               |0,3          |մայոնեզների |

|բուսաճարպային սպրեդներ,   |               |             |համար       |

|բուսաճարպային հալեցված    |_______________|_____________|____________|

|խառնուրդներ, հատուկ       |արսեն          |0,1          |            |

|նշանակության ճարպեր, այդ  |_______________|_____________|____________|

|թվում` խոհարարական,       |կադմիում       |0.05         |            |

|հացաթխման ճարպեր, կաթնային|_______________|_____________|____________|

|ճարպի փոխարինիչներ, կակաո |սնդիկ          |0,05         |            |

|յուղի համարժեքներ, SOS    |_______________|_____________|____________|

|տեսակի կակաո յուղի        |նիկել          |0,7          |հատուկ      |

|բարելավիչներ, POP տեսակի  |               |             |նշանակության|

|կակաո յուղի փոխարինիչներ, |               |             |ճարպերի և   |

|լաուրինային և             |               |             |մարգարինների|

|ոչ լաուրինային տեսակի     |               |             |համար       |

|կակաո յուղի փոխարինիչներ, |_______________|_____________|____________|

|սոուսներ բուսական յուղի   |երկաթ          |1,5          |մարգարին-   |

|հիմքով, մայոնեզներ,       |               |             |ների,       |

|սոուսներ մայոնեզային,     |               |             |բուսաճար-   |

|բուսական ճարպի հիմքով     |               |             |պային       |

|կրեմներ)                  |               |             |սպրեդների,  |

|                          |               |             |բուսաճար-   |

|                          |               |             |պային       |

|                          |               |             |հալեցված    |

|                          |               |             |խառնուրդ-   |

|                          |               |             |ների համար  |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պղինձ          |0,1          |մարգարին-   |

|                          |               |             |ների, բուսա-|

|                          |               |             |ճարպային    |

|                          |               |             |սպրեդների,  |

|                          |               |             |բուսաճար-   |

|                          |               |             |պային       |

|                          |               |             |հալեցված    |

|                          |               |             |խառնուրդների|

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Միկոտոքսիններ` |0,005        |            |

|                          |աֆլատոքսին B1  |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Պեստիցիդներ                               |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ-ի, (a-, b,|0,05         |            |

|                          |Y-իզոմերներ)   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ-ի և  դրա   |0,1          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Պոլիքլորացված  |3,0          |Ձկան յուղ   |

|                          |բիֆենիլներ     |             |պարունակող  |

|                          |               |             |մթերքների   |

|                          |               |             |համար       |

|                          |__________________________________________|

|                          |Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Պերօքսիդայի թիվ|10,0 մմոլ.   |            |

|                          |               |ակտիվ        |            |

|                          |               |թթվածնի/կգ   |            |

|__________________________|__________________________________________|

|7.2.1. Հատուկ նշանակության|Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|ճարպեր, այդ թվում` ճարպեր |__________________________________________|

|խոհարարական,              |ԱՑԽՄ (կոլի     |չի           |            |

|հրուշակեղենային, հացաթխման|ձևեր)          |թույլատրվում |            |

|և  կաթնային ճարպի         |0,001 գ        |             |            |

|փոխարինիչներ, կակաո յուղի |մթերքում       |             |            |

|համարժեքներ, SOS տեսակի   |_______________|_____________|____________|

|կակաո յուղի բարելավիչներ, |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|POP տեսակի կակաո յուղի    |թվում          |թույլատրվում |            |

|փոխարինիչներ, լաուրինային |սալմոնելաներ   |             |            |

|և  ոչ լաուրինային տեսակի  |25 գ. մթերքում |             |            |

|կակաո յուղի փոխարինիչներ, |_______________|_____________|____________|

|խառնուրդներ բուսաճարպային |բորբոսասնկեր,  |1 x 10(3)    |            |

|հալեցված                  |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |1 x 10(2)    |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|7.2.2. Բուսաճարպային      |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|սպրեդներ, մարգարիններ     |_____________________________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլի ձևեր)    |թույլատրվում |            |

|                          |0,01 գ մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սալմոնելաներ   |             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |50           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |5 x 10(2)    |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|7.2.3. Բուսական ճարպի     |Մանրէաբանական ցուցանիշներ    |            |

|հիմքով կրեմներ            |_____________________________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(4)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլի ձևեր)    |թույլատրվում |            |

|                          |0,01 գ մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում          |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ   |             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |50           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |50           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ ոչ ավելի |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|7.2.4. Բուսական ճարպերի   |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|հիմքով մայոնեզներ,        |__________________________________________|

|սոուսներ մայոնեզային,     |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|սոուսներ                  |(կոլի ձևեր)    |թույլատրվում |            |

|                          |0,1 գ մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում          |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ   |             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |5 x 10(2)    |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |50           |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|7.3. Սպրեդներ,            |Թունավոր տարրեր                           |

|բուսասերուցքային,         |__________________________________________|

|խառնուրդներ հալեցված      |կապար          |0,1          |            |

|բուսասերուցքային          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,3          |շոկոլադային |

|                          |               |             |բաղադրիչով  |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |արսեն          |0,1          |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0.03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |               |0,2          |շոկոլադային |

|                          |               |             |բաղադրիչով  |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պղինձ          |0,4          |պահմանը     |

|                          |               |             |մատակարարման|

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |երկաթ          |1,5          |պահմանը     |

|                          |               |             |մատակարարման|

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |նիկել          |0,7          |հիդրոգենիզաց|

|                          |               |             |ված ճարպով  |

|                          |               |             |մթերքի համար|

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Միկոտոքսիններ` |0,005        |            |

|                          |աֆլատոքսին B1  |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ                             |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N2 հավելվածի 40-րդ|

|                          |կետի): Օգտագործման համար պատրաստի         |

|                          |կենդանական ծագման վերամշակված մթերքներում |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան: Ձկներում, ջրային     |

|                          |որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից     |

|                          |ստացված մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի |

|                          |խմբի հակաբիոտիկների պարունակության        |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում:)                     |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ստրեպտոմիցին   |չի           |< 0,2 մգ/կգ |

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պենիցիլիններ   |չի           |< 0,004     |

|                          |               |թույլատրվում |մգ/կգ       |

|                          |__________________________________________|

|                          |Պեստիցիդներ                               |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-|1,25         |Ճարպի վերա- |

|                          |Y-իզոմերներ)   |             |հաշվարկումով|

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ-ի և  դրա   |1,0          |Ճարպի վերա- |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |հաշվարկումով|

|                          |__________________________________________|

|                          |Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Ճարպային       |2,5 աստիճան  |            |

|                          |հատվածի        |Կետտստոֆերով |            |

|                          |թթվայնություն  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պերօքսիդային   |10,0 մմոլ.   |            |

|                          |թիվ            |ակտիվ        |            |

|                          |               |թթվածնի/կգ   |            |

|__________________________|__________________________________________|

|7.3.1. Բուսասերուցքային   |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|ճարպի 60% և  ավելին       |__________________________________________|

|զանգվածային մասով         |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |1 x 10(5)    |            |

|սպրեդներ                  |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլի ձևեր)    |թույլատրվում |            |

|                          |0,01գ. մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ոսկեգույն      |չեն          |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |0,1 գ մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում          |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ և |             |            |

|                          |L.Monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր     |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |100          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|7.3.2. Բուսասերուցքային   |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|ճարպի 39%-ից 60%          |__________________________________________|

|զանգվածային մասով         |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|սպրեդներ                  |(կոլի ձևեր)    |թույլատրվում |            |

|                          |0,01 գ մթերքում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ S.  |թույլատրվում |            |

|                          |Aureus  0,01 գ |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում          |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ և |             |            |

|                          |L.Monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |խմորասնկեր և   |200          |            |

|                          |բորբոսասնկեր,  |             |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ   |1 x 10(5)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

|7.3.3. Հալեցված           |Մանրէաբանական ցուցանիշներ                 |

|բուսասերուցքային          |__________________________________________|

|խառնուրդներ               |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |1 x 10(3)    |            |

|                          |ոչ ավելի       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլի ձևեր)    |թույլատրվում |            |

|                          |1,0 գ մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում          |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ   |             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բորբոսասնկեր,  |200          |            |

|                          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|             |            |

|__________________________|_____________________________|____________|

|7.4. Յուղատու             |Թունավոր տարրեր              |            |

|մշակաբույսերի սերմեր      |_____________________________|____________|

|(արևածաղիկ,  սոյա, բամբակ,|կապար          |1,0          |            |

|եգիպտացորեն, կտավատ, ռապս,|_______________|_____________|____________|

|մանանեխ, գետնանուշ,       |արսեն          |0,3          |            |

|սննդային կակաչ և  այլն.)  |_______________|_____________|____________|

|                          |կադմիում       |0,1          |0.5 սննդային|

|                          |               |             |կակաչի      |

|                          |               |             |սերմերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |               |             |0,2 սննդում |

|                          |               |             |անմիջապես   |

|                          |               |             |օգտագործելու|

|                          |               |             |համար       |

|                          |               |             |նախատեսված  |

|                          |               |             |արևածաղկի   |

|                          |               |             |սերմերի     |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,05         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Միկոտոքսիններ` |0,005        |            |

|                          |աֆլատոքսին B1  |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Պեստիցիդներ                               |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-|0,2          |սոյա, բամբակ|

|                          |Y-իզոմերներ)   |             |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,4          |կտավատ,     |

|                          |               |             |մանանեխ,    |

|                          |               |             |ռապս        |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,5          |արևածաղիկ,  |

|                          |               |             |գետնընկույզ,|

|                          |               |             |եգիպտացորեն |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ-ի և  դրա   |0,05         |սոյա, բամբակ|

|                          |մետաբոլիտներ   |             |եգիպտացորեն |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,1          |կտավատ,     |

|                          |               |             |մանանեխ,    |

|                          |               |             |ռապս        |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,15         |արևածաղիկ,  |

|                          |               |             |գետնընկույզ |

|__________________________|_____________________________|____________|

|7.5. Հում ճարպ տավարի,    |Թունավոր տարրեր              |            |

|խոզի, ոչխարի և  այլ մորթի |_____________________________|____________|

|ենթակա կենդանիների        |կապար          |0,1          |            |

|(պաղեցված, սառեցված): Խոզի|_______________|_____________|____________|

|ճարպ պաղեցված, սառեցված,  |արսեն          |0,1          |            |

|աղ դրած, ապխտած և         |_______________|_____________|____________|

|մթերքներ դրանից           |կադմիում       |0,03         |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |սնդիկ          |0,03         |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Հակաբիոտիկներ                             |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների|

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |և  պարենային հումքի արտադրության ժամանակ  |

|                          |(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի     |

|                          |40-րդ կետի): Օգտագործման համար պատրաստի   |

|                          |կենդանական ծագման վերամշակված մթերքներում |

|                          |լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության |

|                          |հսկողությունը իրականացվում է սահմանված    |

|                          |կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի       |

|                          |առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի  |

|                          |հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է   |

|                          |հումքի համապատասխան:                      |

|                          |Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային          |

|                          |օբյեկտներում, դրանցից ստացված մթերքներում,|

|                          |մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների  |

|                          |պարունակության հսկողությունը  իրականացվում|

|                          |է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության  |

|                          |մեթոդի առկայության դեպքում:)              |

|                          |__________________________________________|

|                          |լևոմիցետին     |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |(քլորամֆենիկոլ)|թույլատրվում |< 0,0003    |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |տետրացիկլինի   |չի           |< 0,01 մգ/կգ|

|                          |խումբ          |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բացիտրացին     |չի           |< 0,02 մգ/կգ|

|                          |               |թույլատրվում |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |Նիտրոզամիններ` |0,002        |            |

|                          |ՆԴՄԱ և         |_____________|____________|

|                          |ՆԴԷԱ-ների      |0,004        |ապխտած      |

|                          |գումար         |             |խոզաճարպի   |

|                          |               |             |համար       |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |բենզ(ա)պիրեն   |0,001        |ապխտած      |

|                          |               |             |խոզաճարպի   |

|                          |               |             |համար       |

|                          |__________________________________________|

|                          |Պեստիցիդներ                               |

|                          |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների  |

|                          |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել  |

|                          |են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)|

|                          |__________________________________________|

|                          |ՀՔՑՀ-ի, (a-, b,|0,2          |            |

|                          |Y- իզոմերներ)  |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ԴԴՏ-ի և  դրա   |1,0          |            |

|                          |մետաբոլիտներ   |             |            |

|                          |__________________________________________|

|                          |Դիօքսիններ                                |

|                          |(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց   |

|                          |հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված    |

|                          |ենթադրության առկայության դեպքում`         |

|                          |1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի        |

|                          |վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող   |

|                          |մթերքներին                                |

|                          |2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները       |

|                          |ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված     |

|                          |դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և            |

|                          |պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)    |

|                          |գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր |

|                          |համարժեքների գումար` Առողջապահության      |

|                          |Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի    |

|                          |համապատասխան:)                            |

|                          |__________________________________________|

|                          |               |0,000003     |            |

|                          |               |տավարի ճարպ  |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,000001     |            |

|                          |               |խոզի ճարպ    |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,000002     |            |

|                          |               |թռչնի ճարպ   |            |

|                          |               |_____________|____________|

|                          |               |0,000002     |            |

|                          |               |խառնված ճարպ |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|7.5.1. Խոզի ճարպ,         |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ,  |5 x 10(4)    |            |

|պաղեցված, սառեցված,       |ոչ ավելի       |             |            |

|աղ չդրած                  |_______________|_____________|____________|

|                          |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլի ձևեր)    |թույլատրվում |            |

|                          |0,001 գ.       |             |            |

|                          |մթերքում       |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |             |            |

|                          |թվում          |             |            |

|                          |սալմոնելաներ և |             |            |

|                          |L.Monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ Մթերքում  |             |            |

|                          |չի թույլատրվում|             |            |

|__________________________|_______________|_____________|____________|

|7.5.2. Մթերքներ           |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/ գ, |5 x 10(4)    |            |

|խոզաճարպից և  խոզի        |ոչ ավելի       |             |            |

|կրծքամսից աղ դրած,        |_______________|_____________|____________|

|ապխտած, ապխտած-եփած       |ԱՑԽՄ           |չի           |            |

|                          |(կոլի ձևեր)    |թույլատրվում |            |

|                          |1,0 գ մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |պաթոգեն, այդ   |չի           |            |

|                          |թվում          |թույլատրվում |            |

|                          |սալմոնելաներ   |             |            |

|                          |25 գ Մթերքում  |             |            |

|                          |չի թույլատրվում|             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |ոսկեգույն      |չի           |            |

|                          |ստաֆիլակոկ     |թույլատրվում |            |

|                          |(S. aureus)    |             |            |

|                          |0,1 գ մթերքում |             |            |

|                          |_______________|_____________|____________|

|                          |լիստերիա       |չի           |            |

|                          |մոնոցիտոգենես  |թույլատրվում |            |

|                          |L.Monocytogenes|             |            |

|                          |25 գ մթերքում  |             |            |

|__________________________|__________________________________________|

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում