Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(27-րդ մաս)

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի մակարդակները, |Ծանոթություն   |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի           |               |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,3                       |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|արսեն                     |0,2                       |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|կադմիում                  |0,06                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|սնդիկ                     |0,03                      |               |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին (M1)           |չի թույլատրվում           |< 0,00002      |

|__________________________|__________________________|_______________|

|աֆլատոքսին (B1)           |չի թույլատրվում           |< 0,00015      |

|__________________________|__________________________|_______________|

|դեզօքսինիվալենոլ          |չի թույլատրվում           |< 0,05         |

|                          |                          |ցորենից, գարուց|

|__________________________|__________________________|_______________|

|զեարալենոն                |չի թույլատրվում           |< 0,005        |

|                          |                          |եգիպտացորենից, |

|                          |                          |ցորենից, գարուց|

|__________________________|__________________________|_______________|

|Տ-2 տոքսին                |չի թույլատրվում           |< 0,05         |

|__________________________|__________________________|_______________|

|օխրատոքսին A              |չի թույլատրվում           |< 0,0005       |

|                          |                          |բոլոր տեսակների|

|                          |                          |համար          |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,01                      |               |

|Y-իզոմերներ)              |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|հեքսաքկորբենզոլ           |0,01                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Սնդիկօրգանական պեստիցիդներ|չի թույլատրվում           |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|2,4-Դ թթու, դրա աղերը,    |չի թույլատրվում           |               |

|եթերները                  |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բենզ(ա)պիրեն              |չի թույլատրվում           |< 0.2 մկգ/կգ   |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  (քլորամֆենիկոլի) առկայության հսկողությունը  |

|իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի         |

|առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը հսկողությունն    |

|իրականացվում է հումքի համապատասխան:                                  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով        |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում           |< 0,01 մգ/կգ   |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                          |< 0,0003       |

|__________________________|__________________________|_______________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում           |< 0,01 մգ/կգ   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում           |< 0,004 մգ/կգ  |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում           |< 0,2 մգ/կգ    |

|_____________________________________________________________________|

|                      Վնասակար խառնուկներ                            |

|_____________________________________________________________________|

|վնասատուներով (միջատներ,  |չի թույլատրվում           |               |

|տզեր) հացի պաշարների      |                          |               |

|վարակվածություն և         |                          |               |

|աղտոտվածություն           |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|մետաղական խառնուկներ      |3x10(4)                   |%, առանձին     |

|                          |                          |մասնիկների     |

|                          |                          |չափսերը չպետք է|

|                          |                          |գերազանցեն     |

|                          |                          |0,3 մմ         |

|                          |                          |առավելագույն   |

|                          |                          |ուղիղ չափմանը  |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում           |կաթնային հիմքով|

|                          |                          |մթերքի համար   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում           |< 1,0 մգ/կգ    |

|                          |                          |կաթի հիմքով    |

|(Կաթի,  կաթնամթերքի  և    |                          |մթերքի համար   |

|այլ սննդամթերքի մեջ       |                          |               |

|մելամինի պարունակության   |                          |               |

|նկատմամբ հսկողությունն    |                          |               |

|իրականացվում է հումքում   |                          |               |

|դրանց հնարավոր առկայության|                          |               |

|մասին հիմնավորված         |                          |               |

|ենթադրության առկայության  |                          |               |

|դեպքում)                  |                          |               |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |5x10(4)                   |ԳԱՄ/ գ,        |

|                          |                          |ոչ ավելի       |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,1                       |մթերքի զանգված |

|                          |                          |(գ), որում չի  |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ախտածին, այդ թվում        |25                        |մթերքի զանգված |

|սալմոնելաներ և  L.        |                          |(գ), որում չի  |

|monocytogenes             |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բորբոսասնկեր              |200                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|խմորասնկեր                |100                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|                          |                          |               |

._____________________________________________________________________.

 

11.3. Մթերքներ հատապտղաբանջարեղենային հիմքով (մրգային, բանջարեղենային հյութեր, նեկտարներ և ըմպելիքներ)

 

1) Սննդային արժեքը (100 գ. մթերքում)

 

.____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթու-    |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |թյուն       |

|                     |            |____________________|____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|            |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|Լուծվող չոր նյութերի |գ           |4-16       | -      |մրգերից     |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |հյութա-     |

|                     |            |           |        |մթերքների   |

|                     |            |           |        |համար,      |

|                     |            |           |        |բանջարեղենի |

|                     |            |           |        |ավելացմամբ  |

|                     |            |           |        |այդպիսի     |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|                     |            |4-10       |        |արտադրանքի  |

|                     |            |           |        |համար,      |

|                     |            |           |        |բանջարեղենից|

|                     |            |           |        |հյութամթերքի|

|                     |            |           |        |համար,      |

|                     |            |           |        |մրգերի      |

|                     |            |           |        |ավելացմամբ  |

|                     |            |           |        |այդպիսի     |

|                     |            |           |        |արտադրանքի  |

|                     |            |           |        |համար,      |

|                     |            |           |        |բացառությամբ|

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|                     |            |4-11       |        |դդումի և    |

|                     |            |           |        |գազարի,     |

|                     |            |           |        |դդումից և   |

|                     |            |           |        |գազարից     |

|                     |            |           |        |հյութամթերքի|

|                     |            |           |        |համար և     |

|                     |            |           |        |մրգերի      |

|                     |            |           |        |ավելացմամբ  |

|                     |            |           |        |այդպիսի     |

|                     |            |           |        |արտադրանքի  |

|                     |            |           |        |համար       |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |4-20       |    +   |            |

|____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                             |

|____________________________________________________________________|

|երկաթ                |մգ          |2-4        |        |            |

|հարստացված մթերքների |            |           |        |            |

|համար                |            |           |        |            |

|____________________________________________________________________|

|           Վիտամիններ (վիտամինացված մթերքների համար)                |

|____________________________________________________________________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ, ոչ ավելի|75         |        |            |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|բետակարոտին          |մգ          |1-2        |        |            |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ         |100-400    |        |            |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ     |100-300    |        |            |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|ավելացված շաքար      |            |չի թույլա- |        |մրգային     |

|                     |            |տրվում     |        |հյութերի    |

|                     |            |           |        |համար,      |

|                     |            |           |        |ինչպես նաև  |

|                     |            |           |        |ուղիղ       |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|                     |            |10,0       |        |մզման       |

|                     |            |           |        |բանջարեղե-  |

|                     |            |           |        |նային       |

|_____________________|____________|___________|________|____________|

|                     |            |12         |        |հյութերի    |

|                     |            |           |        |համար,      |

|                     |            |           |        |նեկտարների  |

|                     |            |           |        |և  հյութ    |

|                     |            |           |        |պարունակող  |

|                     |            |           |        |ըմպելիքների |

|                     |            |           |        |համար, մորսի|

|                     |            |           |        |համար       |

.____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի մակարդակները, |Ծանոթություն   |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի           |               |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,3                       |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|արսեն                     |0,1                       |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|կադմիում                  |0,02                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|սնդիկ                     |0,01                      |               |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|պատուլին                  |չի թույլատրվում           |< 0,02         |

|                          |                          |խնձոր, տոմատներ|

|                          |                          |և  չիչխան      |

|                          |                          |պարունակողների |

|                          |                          |համար          |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-, b-,         |0,01                      |               |

|Y-իզոմերներ)              |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,005                     |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Նիտրատներ                 |200                       |բանջարեղենային |

|                          |                          |և  մրգաբանջա-  |

|                          |                          |րեղենային      |

|                          |                          |հիմքով         |

|__________________________|__________________________|_______________|

|                          |50                        |մրգային հիմքով |

|__________________________|__________________________|_______________|

|5-օքսիմեթիլֆուրֆուրոլ     |20                        |հյութամթերքի   |

|                          |                          |համար          |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Պետք է համապատասխանեն  սանիտարահամաճարակային հսկողության             |

|(վերահսկողության) ենթակա ապրանքներին ներկայացվող միասնական           |

|սանիտարահամաճարակային և  հիգիենիկ պահանջների հավելված N4-ի           |

|համապատասխան խմբերի պահածոների արտադրական մանրէազերծվածության        |

|պահանջներին                                                          |

._____________________________________________________________________.

 

11.4. Ինստանտ թեյեր խոտերից (բուսական հիմքով)

 

Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի մակարդակները, |Ծանոթություն   |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի           |               |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|արսեն                     |0,05                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|կադմիում                  |0,02                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|սնդիկ                     |0,005                     |               |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, B-,          |0,02                      |               |

|Y-իզոմերներ)              |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ՄԱՖԱՄ                     |5x10(3)                   |ԳԱՄ/ գ,        |

|                          |                          |ոչ ավելի       |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0                       |մթերքի զանգված |

|                          |                          |(գ), որում չի  |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ցերեուս (B. cereus)       |100                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|ախտածին, այդ թվում        |25                        |մթերքի զանգված |

|սալմոնելաներ              |                          |(գ), որում չի  |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բորբոսասնկեր              |50                        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|խմորասնկեր                |50                        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

._____________________________________________________________________.

 

12. Սննդամթերք վաղ հասակի երեխաների սնուցման համար

12.1. Մթերքներ կաթնային հիմքով

12.1.1. Հարմարողականացված կաթնային խառնուրդներ (չոր, հեղուկ և կաթնաթթվային) և մթերք մասնակի հիդրոլիզացված սպիտակուցների հիմքով

 

1) Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

(Մալտոդեքստինի, նուկլեոտիդների, գալաքտաօլիգոշաքարների և

մրգաօլիգոշաքարների լաբորատոր հսկողությունն իրականացվում է

սահմանված կարգով հաստատված փորձարկման մեթոդի առկայության

դեպքում:)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթու-     |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |թյուն        |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________________________________________________________|

|                0-ից 6 ամսական երեխաների համար                       |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ/լ         |12-17      |+       |Մոր կաթի     |

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |կազմին       |

|                     |            |           |        |խառնուրդի    |

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |կազմի        |

|                     |            |           |        |առավելագույն |

|                     |            |           |        |համապատասխա- |

|                     |            |           |        |նեցումն      |

|                     |            |           |        |ապահովելու   |

|                     |            |           |        |պայմանով;    |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կաթնային շիճուկի     |%, սպիտա-   |50         |+       |բացառությամբ |

|սպիտակուցներ         |կուցների    |           |        |հարմարողակա- |

|                     |ընդհանուր   |           |        |նացված կազեին|

|                     |քանակից, ոչ |           |        |դոմինանտ     |

|                     |պակաս       |           |        |խառնուրդների |

|                     |            |           |        |(կաթնային    |

|                     |            |           |        |խառնուրդների,|

|                     |            |           |        |որոնցում     |

|                     |            |           |        |կազեինի      |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |կազմում է    |

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |քանակի 50    |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |ավելի)       |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տաուրին              |մգ/լ, ոչ    |80         |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |30-40      |+       |Արգելվում է  |

|                     |            |           |        |քունջութի և  |

|                     |            |           |        |բամբակի      |

|                     |            |           |        |յուղերի      |

|                     |            |           |        |օգտագործումը;|

|                     |            |           |        |1) րանսիզո-  |

|                     |            |           |        |մերների      |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը չպետք |

|                     |            |           |        |է գերազանցի  |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |ճարպերի      |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյան 3       |

|                     |            |           |        |տոկոսը;      |

|                     |            |           |        |2) միրիստինա-|

|                     |            |           |        |թթվի և       |

|                     |            |           |        |լաուրինաթթվի |

|                     |            |           |        |գումարային   |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը չպետք |

|                     |            |           |        |է գերազանցի  |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |ճարպի        |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյան         |

|                     |            |           |        |20 տոկոսը;   |

|                     |            |           |        |3) լինոլենա- |

|                     |            |           |        |թթվի ալֆա-   |

|                     |            |           |        |լինոլենաթթվի |

|                     |            |           |        |նկատմամբ     |

|                     |            |           |        |հարաբերակցու-|

|                     |            |           |        |թյունը չպետք |

|                     |            |           |        |լինի 5-ից    |

|                     |            |           |        |պակաս և      |

|                     |            |           |        |15-ից ավելի; |

|                     |            |           |        |4) խարնուրդ- |

|                     |            |           |        |ների երկար   |

|                     |            |           |        |շղթայական    |

|                     |            |           |        |պոլի չհագեցած|

|                     |            |           |        |ճարպաթթունե- |

|                     |            |           |        |րով          |

|                     |            |           |        |հարստացման   |

|                     |            |           |        |ժամանակ,     |

|                     |            |           |        |դրանց        |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը չպետք |

|                     |            |           |        |է լինի       |

|                     |            |           |        |օմեգա-3 համար|

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |ճարպի 1      |

|                     |            |           |        |տոկոսից ավելի|

|                     |            |           |        |և  օմեգա-6   |

|                     |            |           |        |համար 2      |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |ավելի;       |

|                     |            |           |        |5) էյկոզա-   |

|                     |            |           |        |պենտաենաթթվի |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը չպետք |

|                     |            |           |        |է լինի ավելի |

|                     |            |           |        |բարձր, քան   |

|                     |            |           |        |դոկոզա-      |

|                     |            |           |        |հեքսաենթթվի  |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը:      |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլեթթու           |%, ճարպա-   |14-20      |+       |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից    |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նույնը               |մգ/լ, ոչ    |4000-8000  |-       |             |

|                     |պակաս       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|վիտամին (E)          |-           |1-2        |-       |             |

|մգ/լ/ՊՉՃԹ գ/լ        |            |           |        |             |

|հարաբերակցությունը   |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |65-80      |+       |Կաթնաշաքարից |

|                     |            |           |        |բացի կարող են|

|                     |            |           |        |օգտագործվել` |

|                     |            |           |        |մալտոդեքստրի-|

|                     |            |           |        |նը և  առանց  |

|                     |            |           |        |գլյութեինի   |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |օսլա,        |

|                     |            |           |        |սախարոզը և   |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարը`  |

|                     |            |           |        |միայն        |

|                     |            |           |        |սկզբնական և  |

|                     |            |           |        |հաջորդող,    |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |պատրաստված   |

|                     |            |           |        |խառնուրդ-    |

|                     |            |           |        |ներում,      |

|                     |            |           |        |ինչպես նաև   |

|                     |            |           |        |հաջորդող     |

|                     |            |           |        |հարմարողա-   |

|                     |            |           |        |կացված       |

|                     |            |           |        |խառնուրդ-    |

|                     |            |           |        |ներում,      |

|                     |            |           |        |սախարոզի և   |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարի   |

|                     |            |           |        |և/կամ  դրանց |

|                     |            |           |        |գումարային   |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը չպետք |

|                     |            |           |        |է լինի       |

|                     |            |           |        |ածխաջրերի    |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյան 20      |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |բարձր,       |

|                     |            |           |        |խաղողաշաքարը |

|                     |            |           |        |և  դրա       |

|                     |            |           |        |օշարակը`     |

|                     |            |           |        |միայն        |

|                     |            |           |        |սկզբնական և  |

|                     |            |           |        |հաջորդող,    |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |պատրաստված   |

|                     |            |           |        |խառնուրդ     |

|                     |            |           |        |ներում, 14   |

|                     |            |           |        |գ/լ-ից ոչ    |

|                     |            |           |        |ավելի        |

|                     |            |           |        |քանակությամբ,|

|                     |            |           |        |ածխաջրային   |

|                     |            |           |        |բաղադրիչը    |

|                     |            |           |        |կարող է      |

|                     |            |           |        |ներառել      |

|                     |            |           |        |պրեբիոտիկներ`|

|                     |            |           |        |հալակտոօլի-  |

|                     |            |           |        |գոշաքարներ   |

|                     |            |           |        |և  մրգաօլի-  |

|                     |            |           |        |գոշաքարներ   |

|                     |            |           |        |(գումարային` |

|                     |            |           |        |ոչ ավելին քան|

|                     |            |           |        |8գ/լ         |

|                     |            |           |        |մթերքում) և  |

|                     |            |           |        |լակտուլոզա;  |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնաշաքար           |%, ածխաջրերի|65 բացա-   |+       |             |

|                     |ընդհանուր   |ռությամբ   |        |             |

|                     |քանակից, ոչ |մասնակի    |        |             |

|                     |պակաս       |հիդրոլի-   |        |             |

|                     |            |զացված     |        |             |

|                     |            |սպիտակուց- |        |             |

|                     |            |ների       |        |             |

|                     |            |խառնուրդ-  |        |             |

|                     |            |ներից      |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |330-700    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |մգ/լ        |150-400    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիում/ֆոսֆոր      |--          |1,2-2,0    |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |400-850    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |150-300    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |30-90      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մկգ/լ       |300-600    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մանգան               |մկգ/լ       |10-300     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |3-9        |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |մգ/լ        |3-10       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|քլորիդներ            |մգ/լ        |300-800    |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ/լ       |50-150     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|սելեն                |մկգ/լ       |10-40      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ/լ         |2.5 - 4    |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ/լ   |400-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ/լ        |4-12       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |7,5-12,5   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|վիտամին K            |մկգ/լ       |25-100     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մկգ/լ       |400-2100   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մկգ/լ       |500-2800   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պանտոտենաթթու        |մկգ/լ       |2700-14000 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մկգ/լ       |300-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մկգ/լ       |2000-10000 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ/լ       |60-350     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |մկգ/լ       |1.0-3.0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |55-150     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ինոզիտ               |մգ/լ        |20-280     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|խոլին                |մգ/լ        |50-350     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|բիոտին               |մկգ/լ       |10-40      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|L-կարնիտին           |մգ/լ, ոչ    |20         |+       |             |

|                     |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|                     |            |ժամանակ    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|լյութեին             |մկգ/լ, ոչ   |250        |+       |             |

|                     |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|                     |            |ժամանակ    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նուկլեոտիդներ        |մգ/լ, ոչ    |35         |+       |             |

|(ցիտիդին, ուրիդին,   |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|ադենոզին, գուանոզին, |            |ժամանակ    |        |             |

|ինոզին-5             |            |           |        |             |

|մոնոֆոսֆատների       |            |           |        |             |

|գումար)              |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թթվայնություն        |ոչ ավելի    |60         |-       |կաթնաթթվային |

|                     |Տերներ      |           |        |հեղուկ       |

|                     |աստիճան,    |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մ0սմ/կգ, ոչ |320        |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|6-ից-12 ամսական      |երեխաների   |           |        |             |

|                     |համար       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ/լ         |12-21      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կաթնայինային շիճուկի |%, սպիտա-   | 35        |+       |բացառությամբ |

|սպիտակուցներ         |կուցների    |           |        |հարմարողակա- |

|                     |ընդհանուր   |           |        |նացված       |

|                     |քանակից, ոչ |           |        |կազեինդոմի-  |

|                     |պակաս       |           |        |նանտ         |

|                     |            |           |        |խառնուրդների |

|                     |            |           |        |(կաթնային    |

|                     |            |           |        |խառնուրդների,|

|                     |            |           |        |որոնցում     |

|                     |            |           |        |կազեինի      |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |կազմում է    |

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |քանակի 65    |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |ավելի),      |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |25-40      |+       |Արգելվում է  |

|                     |            |           |        |քունջութի և  |

|                     |            |           |        |բամբակի      |

|                     |            |           |        |յուղերի      |

|                     |            |           |        |օգտագործումը;|

|                     |            |           |        |1) րանսիզո-  |

|                     |            |           |        |մերների      |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |չպետք է      |

|                     |            |           |        |գերազանցի    |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |ճարպերի      |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյան 3       |

|                     |            |           |        |տոկոսը;      |

|                     |            |           |        |2) միրիստինա-|

|                     |            |           |        |թթվի և       |

|                     |            |           |        |լաուրինաթթվի |

|                     |            |           |        |գումարային   |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |չպետք է      |

|                     |            |           |        |գերազանցի    |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |ճարպի        |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյան 20      |

|                     |            |           |        |տոկոսը;      |

|                     |            |           |        |3) լինոլենա- |

|                     |            |           |        |թթվի         |

|                     |            |           |        |ալֆալինոլենա-|

|                     |            |           |        |թթվի նկատմամբ|

|                     |            |           |        |հարաբերակ-   |

|                     |            |           |        |ցությունը    |

|                     |            |           |        |չպետք լինի   |

|                     |            |           |        |5-ից պակաս   |

|                     |            |           |        |և  15-ից     |

|                     |            |           |        |ավելի;       |

|                     |            |           |        |4) խարնուրդ- |

|                     |            |           |        |ների երկար   |

|                     |            |           |        |շղթայական    |

|                     |            |           |        |պոլի չհագեցած|

|                     |            |           |        |ճարպաթթու-   |

|                     |            |           |        |ներով        |

|                     |            |           |        |հարստացման   |

|                     |            |           |        |ժամանակ,     |

|                     |            |           |        |դրանց        |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |չպետք է      |

|                     |            |           |        |լինի օմեգա-3 |

|                     |            |           |        |համար        |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |ճարպի 1      |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |ավելի և      |

|                     |            |           |        |օմեգա-6      |

|                     |            |           |        |համար 2      |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |ավելի;       |

|                     |            |           |        |5) էյկո-     |

|                     |            |           |        |զապենտաենա-  |

|                     |            |           |        |թթվապարունա- |

|                     |            |           |        |կությունը    |

|                     |            |           |        |չպետք է լինի |

|                     |            |           |        |ավելի բարձր, |

|                     |            |           |        |քան          |

|                     |            |           |        |դոկոզահեք-   |

|                     |            |           |        |սաենթթվի     |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը:      |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլեթթու           |%, ճարպա-   |14-20      |+       |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից    |           |        |             |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |մգ/լ        |4000-8000  |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում