Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(28-րդ մաս)

 

|_____________________|____________|____________________|_____________|

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |70-90      |+       |Կաթնաշաքարից |

|                     |            |           |        |բացի կարող են|

|                     |            |           |        |օգտագործվել` |

|                     |            |           |        |մալտոդեքստ-  |

|                     |            |           |        |րինը և  առանց|

|                     |            |           |        |գլյութեինի   |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |օսլա,        |

|                     |            |           |        |սախարոզը և   |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարը`  |

|                     |            |           |        |միայն        |

|                     |            |           |        |սկզբնական    |

|                     |            |           |        |և  հաջորդող, |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |պատրաստված   |

|                     |            |           |        |խառնուրդնե-  |

|                     |            |           |        |րում, ինչպես |

|                     |            |           |        |նաև  հաջորդող|

|                     |            |           |        |հարմարողա-   |

|                     |            |           |        |կացված       |

|                     |            |           |        |խառնուրդ-    |

|                     |            |           |        |ներում,      |

|                     |            |           |        |սախարոզի և   |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարի   |

|                     |            |           |        |և/կամ  դրանց |

|                     |            |           |        |գումարային   |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |չպետք է լինի |

|                     |            |           |        |ածխաջրերի    |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյան 20      |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |բարձր,       |

|                     |            |           |        |խաղողաշաքարը |

|                     |            |           |        |և  դրա       |

|                     |            |           |        |օշարակը`     |

|                     |            |           |        |միայն        |

|                     |            |           |        |սկզբնական և  |

|                     |            |           |        |հաջորդող,    |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |սպիտակուց-   |

|                     |            |           |        |ների հիմքով  |

|                     |            |           |        |պատրաստված   |

|                     |            |           |        |խառնուրդնե   |

|                     |            |           |        |րում, 14     |

|                     |            |           |        |գ/լ-ից ոչ    |

|                     |            |           |        |ավելի        |

|                     |            |           |        |քանակությամբ,|

|                     |            |           |        |ածխաջրային   |

|                     |            |           |        |բաղադրիչը    |

|                     |            |           |        |կարող է      |

|                     |            |           |        |ներառել      |

|                     |            |           |        |պրեբիոտիկներ`|

|                     |            |           |        |հալակտոօլի   |

|                     |            |           |        |գոշաքարներ և |

|                     |            |           |        |մրգաօլիգո-   |

|                     |            |           |        |շաքարներ     |

|                     |            |           |        |(գումարային` |

|                     |            |           |        |ոչ ավելին քան|

|                     |            |           |        |8գ/լ         |

|                     |            |           |        |մթերքում) և  |

|                     |            |           |        |լակտուլոզա;  |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնաշաքար           |%, ածխաջրերի|50 բացա-   |+       |             |

|                     |ընդհանուր   |ռությամբ   |        |             |

|                     |քանակից, ոչ |մասնակի    |        |             |

|                     |պակաս       |հիդրոլի-   |        |             |

|                     |            |զացված     |        |             |

|                     |            |սպիտակուց- |        |             |

|                     |            |ների խառ-  |        |             |

|                     |            |նուրդներից |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեքը     |կկալ/լ      |640-750    |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |400-900    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |մգ/լ        |200-600    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիում/ֆոսֆոր      |-           |1,2-2,0    |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |500-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |150-300    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում/նատրիում     |--          |2-3        |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |50-100     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մկգ/լ       |400-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մանգան               |մկգ/լ       |10-300     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |7-14       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |մգ/լ        |4-10       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|քլորիդներ            |մգ/լ        |300-800    |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ/լ       |50-350     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|սելեն                |մկգ/լ       |10-40      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ/լ         |2,5-6,0    |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ/լ   |400-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ/լ        |4-20       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |8,0-21,0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|վիտամին K            |մկգ/լ       |25-170     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մկգ/լ       |400-2100   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մկգ/լ       |600-2800   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պանտոտենաթթու        |մկգ/լ       |3000-14000 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մկգ/լ       |400-1200   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մկգ/լ       |3000-10000 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ/լ       |60-350     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |մկգ/լ       |1,5-3,0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |55-150     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|խոլին                |մգ/լ        |50-350     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|բիոտին               |մկգ/լ       |10-40      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ինոզիտ               |մգ/լ        |20-280     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|L-կարնիտին           |մգ/լ, ոչ    |20         |+       |             |

|                     |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|                     |            |ժամանակ    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|լյութեին             |մկգ/լ, ոչ   |250        |+       |             |

|                     |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|                     |            |ժամանակ    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նուկլեոտիդներ        |մգ/լ, ոչ    |35         |+       |             |

|(ցիտիդին, ուրիդին,   |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|ադենոզին, գուանոզին, |            |ժամանակ    |        |             |

|ինոզին-5             |            |           |        |             |

|մոնոֆոսֆատների       |            |           |        |             |

|գումար)              |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թթվայնություն        |ոչ ավելի    |60.0 կաթնա-|-       |             |

|                     |Տերներ      |թթվային    |        |             |

|                     |աստիճան     |հեղուկ     |        |             |

|                     |            |մթերքների  |        |             |

|                     |            |համար      |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մ0սմ/կգ, ոչ |320        |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|           Ծննդից մինչև  12 ամսական երեխաների համար                  |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ/լ         |12.0 -21.0 |+       |Մոր կաթի     |

|                     |            |           |        |սպիտակուց-   |

|                     |            |           |        |ների կազմին  |

|                     |            |           |        |խառնուրդի    |

|                     |            |           |        |սպիտակուց-   |

|                     |            |           |        |ների կազմի   |

|                     |            |           |        |առավելագույն |

|                     |            |           |        |համապատաս-   |

|                     |            |           |        |խանեցումն    |

|                     |            |           |        |ապահովելու   |

|                     |            |           |        |պայմանով;    |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կաթնային շիճուկի     |%, սպիտա-   |50.0       |+       |բացառությամբ |

|սպիտակուցներ         |կուցների    |           |        |հարմարողա-   |

|                     |ընդհանուր   |           |        |կանացված     |

|                     |քանակից, ոչ |           |        |կազեինդոմի-  |

|                     |պակաս       |           |        |նանտ խառ-    |

|                     |            |           |        |նուրդների    |

|                     |            |           |        |(կաթնային    |

|                     |            |           |        |խառնուրդների,|

|                     |            |           |        |որոնցում     |

|                     |            |           |        |կազեինի      |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |կազմում է    |

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |քանակի 50    |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |ավելի)       |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տաուրին              |մգ/լ, ոչ    |80.0       |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |30.0-40.0  |+       |բացառությամբ |

|                     |            |           |        |հարմարողակա- |

|                     |            |           |        |նացված       |

|                     |            |           |        |կազեինդոմի-  |

|                     |            |           |        |նանտ         |

|                     |            |           |        |խառնուրդների |

|                     |            |           |        |(կաթնային    |

|                     |            |           |        |խառնուրդների,|

|                     |            |           |        |որոնցում     |

|                     |            |           |        |կազեինի      |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |կազմում է    |

|                     |            |           |        |սպիտակուց-   |

|                     |            |           |        |ների         |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |քանակի 65    |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |ավելի),      |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլեթթու           |%, ճարպա-   |14.0-20.0  |+       |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից    |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |մգ/լ, ոչ    |4000-8000  |-       |             |

|                     |պակաս       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|վիտամին (A)          |            |1-2        |-       |             |

|մգ/լ/ՊՉՃԹ գ/լ        |            |           |        |             |

|հարաբերակցությունը   |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |65.0-80.0  |+       |Կաթնաշաքարից |

|                     |            |           |        |բացի կարող են|

|                     |            |           |        |օգտագործվել` |

|                     |            |           |        |մալտոդեքստ-  |

|                     |            |           |        |րինը և  առանց|

|                     |            |           |        |գլյութեինի   |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |օսլա,        |

|                     |            |           |        |սախարոզը և   |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարը`  |

|                     |            |           |        |միայն        |

|                     |            |           |        |սկզբնական և  |

|                     |            |           |        |հաջորդող,    |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |պատրաստված   |

|                     |            |           |        |խառնուրդնե-  |

|                     |            |           |        |րում, ինչպես |

|                     |            |           |        |նաև  հաջորդող|

|                     |            |           |        |հարմարողակա- |

|                     |            |           |        |նացված       |

|                     |            |           |        |խառնուրդ-    |

|                     |            |           |        |ներում,      |

|                     |            |           |        |սախարոզի և   |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարի   |

|                     |            |           |        |և/կամ  դրանց |

|                     |            |           |        |գումարային   |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |չպետք է լինի |

|                     |            |           |        |ածխաջրերի    |

|                     |            |           |        |ընդհանուր    |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյան 20      |

|                     |            |           |        |տոկոսից      |

|                     |            |           |        |բարձր,       |

|                     |            |           |        |խաղողաշաքարը |

|                     |            |           |        |և  դրա       |

|                     |            |           |        |օշարակը`     |

|                     |            |           |        |միայն        |

|                     |            |           |        |սկզբնական և  |

|                     |            |           |        |հաջորդող,    |

|                     |            |           |        |մասնակի      |

|                     |            |           |        |հիդրոլիզացված|

|                     |            |           |        |սպիտակուցների|

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |պատրաստված   |

|                     |            |           |        |խառնուրդնե-  |

|                     |            |           |        |րում, 14     |

|                     |            |           |        |գ/լ-ից ոչ    |

|                     |            |           |        |ավելի        |

|                     |            |           |        |քանակությամբ,|

|                     |            |           |        |ածխաջրային   |

|                     |            |           |        |բաղադրիչը    |

|                     |            |           |        |կարող է      |

|                     |            |           |        |ներառել      |

|                     |            |           |        |պրեբիոտիկներ`|

|                     |            |           |        |հալակտոօլի   |

|                     |            |           |        |գոշաքարներ և |

|                     |            |           |        |մրգաօլիգո-   |

|                     |            |           |        |շաքարներ     |

|                     |            |           |        |(գումարային` |

|                     |            |           |        |ոչ ավելին քան|

|                     |            |           |        |8 գ/լ        |

|                     |            |           |        |մթերքում) և  |

|                     |            |           |        |լակտուլոզա;  |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնաշաքար           |%, ածխաջրերի|65.0-40-ից |+       |             |

|                     |ընդհանուր   |ոչ պակաս   |        |             |

|                     |քանակից, ոչ |մասնակի    |        |             |

|                     |պակաս       |հիդրոլիզաց-|        |             |

|                     |            |ված սպիտա- |        |             |

|                     |            |կուցների   |        |             |

|                     |            |խառնուրդ-  |        |             |

|                     |            |ների համար |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ/լ      |640.0-720.0|+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |400.0-900.0|+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |մգ/լ        |200.0-600.0|+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիում/ֆոսֆոր      |-           |1,2-2,0    |-       |             |

|հարաբերություն       |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |400.0-800.0|+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |150.0-300.0|+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում/նատրիում     |--          |2,5-3,0    |-       |             |

|հարաբերություն       |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |40,0-100,0 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մկգ/լ       |300,0-10000|+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մանգան               |մկգ/լ       |10,0-300,0 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |6,0-10,0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |մգ/լ        |3,0-10,0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|քլորիդներ            |մգ/լ        |300,0-800,0|-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ/լ       |50,0-350,0 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|սելեն                |մկգ/լ       |10,0-40,0  |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ/լ         |2,5-6,0    |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ/լ   |400,0-10000|+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ/լ        |4,0-12,0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |8,0-21,0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|վիտամին K            |մկգ/լ       |25,0-170,0 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մկգ/լ       |400,0-     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մկգ/լ       |500,0-     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պանտոտենաթթու        |մգ/լ        |2,7-14,0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մկգ/լ       |300,0-     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ/լ        |3,0-10,0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ/լ       |60,0-350,0 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |մկգ/լ       |1,5-3,0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |55,0-150,0 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ինոզիտ               |մգ/լ        |20,0-280,0 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|խոլին                |մգ/լ        |50,0-350,0 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|բիոտին               |մկգ/լ       |10,0-40,0  |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|L-կարնիտին           |մգ/լ, ոչ    |20         |+       |             |

|                     |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|                     |            |ժամանակ    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|լյութեին             |մկգ/լ, ոչ   |250        |+       |             |

|                     |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|                     |            |ժամանակ    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նուկլեոտիդներ        |մգ/լ, ոչ    |35         |+       |             |

|(ցիտիդին, ուրիդին,   |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|ադենոզին, գուանոզին, |            |ժամանակ    |        |             |

|ինոզին-5             |            |           |        |             |

|մոնոֆոսֆատների       |            |           |        |             |

|գումար)              |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թթվայնություն        |աստիճան     |60,0       |-       |կաթնաթթվային |

|                     |Տերներ, ոչ  |           |        |հեղուկ       |

|                     |ավելի       |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մ0սմ/կգ, ոչ |320        |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի մակարդակները, |Ծանոթություն   |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի           |               |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0                       |մմոլ ակտիվ     |

|                          |                          |թթվածնի/կգ     |

|                          |                          |ճարպի          |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|արսեն                     |0,05                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|կադմիում                  |0,02                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|սնդիկ                     |0,005                     |               |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ (համաձայն |

|սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):  Օգտագործման համար պատրաստի |

|կենդանական ծագման վերամշակված մթերքներում լևոմիցետինի                |

|«քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը իրականացվում է սահմանված  |

|կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում: Մինչև  նշված|

|մեթոդի հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է հումքի համապատասխան:  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների պարունակության |

|հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության |

|մեթոդի առկայության դեպքում:)                                         |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում           |< 0,01 մգ/կգ   |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                          |< 0,0003       |

|__________________________|__________________________|_______________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում           |< 0,01 մգ/կգ   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում           |< 0,004 մգ/կգ  |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում           |< 0,2 մգ/կգ    |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին (M1)           |չի թույլատրվում           |< 0,00002      |

|_____________________________________________________________________|

|                      Պեստիցիդներ                                    |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,02                      |               |

|Y-իզոմերներ)              |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում           |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում           |< 1 մգ/կգ      |

|(Կաթի, կաթնամթերքի և  այլ |                          |               |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                          |               |

|պարունակության նկատմամբ   |                          |               |

|հսկողությունն իրականացվում|                          |               |

|է  հումքում դրանց հնարավոր|                          |               |

|առկայության մասին         |                          |               |

|հիմնավորված ենթադրության  |                          |               |

|առկայության դեպքում)      |                          |               |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Չոր կաթնային խառնուրդներ ակնթարթային պատրաստման (կաթնաթթվային)       |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2x10(3)                   |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|                          |                          |37-50 oC       |

|                          |                          |ջերմաստիճանում |

|                          |                          |վերականգնվող   |

|                          |                          |խառնուրդների   |

|                          |                          |համար; կաթնա-  |

|                          |                          |թթվայինների    |

|                          |                          |համար չի       |

|                          |                          |նորմավորվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|                          |3x10(3)                   |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|                          |                          |70-85 oC       |

|                          |                          |ջերմաստիճանում |

|                          |                          |վերականգնվող   |

|                          |                          |խառնուրդների   |

|                          |                          |համար; կաթնա-  |

|                          |                          |թթվայինների    |

|                          |                          |համար չի       |

|                          |                          |նորմավորվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0                       |մթերքի զանգված |

|                          |                          |(գ), որում չի  |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|աղիքային ցուպիկ           |10                        |նույնը         |

|(E.coli)                  |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |10                        |նույնը         |

|(S. aureus)               |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ցերեուս (B. cereus)       |100                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|ախտածին, այդ թվում        |100                       |մթերքի զանգված |

|սալմոնելաներ և            |                          |(գ), որում չի  |

|L. Monocytogenes          |                          |թույլատրվում   |

|(0-ից 6 ամսական և  0-ից 12|                          |               |

|ամսական երեխաների սնուցման|                          |               |

|նպատակով նախատեսված       |                          |               |

|մթերքների համար. E.coli և |                          |               |

|ախտածին մանրէների, այդ    |                          |               |

|թվում` սալմոնելաների      |                          |               |

|նկատմամբ հսկողության և    |                          |               |

|մթերքի նորմավորվող        |                          |               |

|զանգվածում E.coli և       |                          |               |

|սալմոնելաներին չդասվող    |                          |               |

|Enterobacteriaceae        |                          |               |

|մանրէների հայտնաբերման    |                          |               |

|ժամանակ հսկվում է         |                          |               |

|E.sakazakii ախտածին մանրէի|                          |               |

|բացակայությունը` մթերքի   |                          |               |

|300 գ. զանգվածում:)       |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բորբոսասնկեր              |50                        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|խմորասնկեր                |10                        |նույնը         |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ացիդոֆիլ մանրէներ,        |1x10(7)                   |ԳԱՄ/գ,         |

|                          |                          |ոչ պակաս,      |

|                          |                          |կաթնաթթվային   |

|                          |                          |մթերքում` այդ  |

|                          |                          |մանրէների      |

|                          |                          |օգտագործմամբ   |

|                          |                          |մթերքի         |

|                          |                          |պատրաստման     |

|                          |                          |ժամանակ        |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բիֆիդում մանրէներ         |1x10(6)                   |նույնը         |

|__________________________|__________________________|_______________|

|կաթնաթթվային մանրէներ     |1x10(7)                   |ԳԱՄ/սմ3,       |

|                          |                          |ոչ պակաս,      |

|                          |                          |չորացումից հետո|

|                          |                          |ավելացման      |

|                          |                          |ժամանակ        |

|__________________________|__________________________|_______________|

|                          |1x10(2)                   |ԳԱՄ/ սմ3 ոչ    |

|                          |                          |ավելի,         |

|                          |                          |չորացումից հետո|

|                          |                          |առանց ավելացման|

|_____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում         |

|հսկվում է ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը,           |

|հետազոտությունը անցկացվում է 5 նմուշներում` յուրաքանչյուրը 25 գ      |

|զանգվածով, մթերքի նորմավորվող զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի       |

|հայտնաբերման ժամանակ                                                 |

|_____________________________________________________________________|

|       Մանրէազերծված հեղուկ քաղցրահամ կաթնային խառնուրդ              |

|_____________________________________________________________________|

|Արդյունաբերական           |Պետք է բավարարեն արդյունաբերական          |

|պայմաններում արտադրվող    |մանրէազերծվածության հետևյալ  պահանջներին` |

|բարձր տեխնոլոգիաներով     |37 oC ջերմաստիճանում 3-5 օրվա ընթացքում   |

|մշակմամբ և  ասեպտիկ       |ջերմապահպանման հասունացումից հետո`        |

|լցվածքով                  |տեսանելի թերությունների և  փչացման        |

|                          |նշանների (փքված փաթեթավորմամբ, արտաքին    |

|                          |տեսքի փոփոխություններ և  այլն)            |

|                          |բացակայություն, համի և  կազմվածքի         |

|                          |փոփոխության բացակայություն;               |

|                          |-- ջերմապահպանման հասունացումից հետո      |

|                          |թույլատրվում են փոփոխություններ`          |

|                          |ա) տիտրվող թթվայնության 2 Տերներից ոչ     |

|                          |ավելին,                                   |

|                          |բ) ՄԱՖԱՄ` 10 ԳԱՄ/գ, (սմ3) ոչ ավելի        |

|_____________________________________________________________________|

|Հեղուկ կաթնաթթվային խառնուրդներ ասեպտիկ լցվածքով, այդ թվում`ացիդոֆիլ |

|մանրէների կամ բիֆիդում մանրէների օգտագործմամբ                        |

|_____________________________________________________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |3                         |մթերքի ծավալ   |

|                          |                          |(սմ3), որում չի|

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|աղիքային ցուպիկ E. coli   |10                        |նույնը         |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |10                        |նույնը         |

|(S. aureus)               |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ախտածին, այդ թվում        |50                        |նույնը         |

|սալմոնելաներ և            |                          |               |

|L. Monocytogenes          |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ացիդոֆիլ մանրէներ         |1x10(7)                   |ԳԱՄ/սմ3        |

|                          |                          |ոչ պակաս.      |

|                          |                          |դրանց          |

|                          |                          |օգտագործմամբ   |

|                          |                          |մթերքի         |

|                          |                          |պատրաստման     |

|                          |                          |ժամանակ        |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բիֆիդում մանրէներ,        |1x10(6)                   |նույնը         |

|__________________________|__________________________|_______________|

|կաթնաթթվային մանրէներ,    |1x10(7)                   |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|բորբոսասնկեր              |10                        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|խմորասնկեր                |10                        |նույնը         |

|_____________________________________________________________________|

|Վերականգնումից հետո ջերմային մշակում պահանջող հաջորդող  խառնուրդների |

|համար                                                                |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2x10(4)                   |ԳԱՄ/գ,         |

|                          |                          |ոչ ավելի       |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0                       |մթերքի զանգվածը|

|                          |                          |(գ), որում չի  |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0                       |նույնը         |

|(S. aureus)               |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ախտածին, այդ թվում        |50                        |նույնը         |

|սալմոնելաներ և            |                          |               |

|L. monocytogenes          |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բորբոսասնկեր              |100                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|խմորասնկեր                |50                        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

._____________________________________________________________________.

 

12.1.2. Մասնակիորեն հարմարողականացված կաթնային խառնուրդներ (չոր, հեղուկ և կաթնաթթվային) 6 ամսականից բարձր երեխաների սնուցման համար

 

1. Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

(Կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում հսկվում է

ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը, մթերքի

նորմավորվող զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի հայտնաբերման

ժամանակ հետազոտությունը անցկացվում է 5 նմուշներում`

յուրաքանչյուրը 25 գ զանգվածով)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ/լ         |15-24      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնային շիճուկի     |%, սպիտա-   |20-50      |-       |             |

|սպիտակուցներ         |կուցների    |           |        |             |

|                     |ընդհանուր   |           |        |             |

|                     |քանակից     |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |25-40      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլենաթթու         |%, ճարպա-   |14         |+       |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից,   |           |        |             |

|                     |ոչ պակաս    |           |        |             |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |մգ/լ,       |4000       |-       |             |

|                     |ոչ պակաս    |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |60-90      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ/լ      |520-820    |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |600-900    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |նույնը      |200-600    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիում/ֆոսֆոր      |հարաբերակ-  |1,2-2,0    |        |             |

|                     |ցություն    |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |400-1000   |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |150-350    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |50-100     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մկգ/լ       |400-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մանգան               |նույնը      |10-650     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |5-14       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |նույնը      |4-10       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|քլորիդներ            |մգ/լ        |300-800    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ/լ       |50-350     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ/լ         |2,5-6.0    |-       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                            Վիտամիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ/լ   |400-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ/լ        |4-12       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |7-21       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |նույնը      |400-2100   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |նույնը      |500-2800   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պանտոտենաթթու        |նույնը      |2500-14000 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |նույնը      |400-1200   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |նույնը      |3000-10000 |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |նույնը      |60-350     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |նույնը      |1,5-3,0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |55-150     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թթվայնություն        |Տերներ      |60,0       |-       |հեղուկ կաթնա-|

|                     |աստիճան,    |           |        |թթվայինների  |

|                     |ոչ ավելի    |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մOսմ/կգ, ոչ |350        |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում