Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(29-րդ մաս)

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի մակարդակները, |Ծանոթություն   |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի           |               |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0                       |մմոլ ակտիվ     |

|                          |                          |թթվածնի/կգ     |

|                          |                          |ճարպի          |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Թունավոր տարրեր,          |ըստ ադապտացված կաթնային   |               |

|հակաբիոտիկներ,            |խառնուրդների              |               |

|միկոտոքսիններ,            |                          |               |

|պեստիցիդներ, մելամին,     |                          |               |

|դիօքսիններ                |                          |               |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|              Ակնթարթային պատրաստման խառնուրդներ                     |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2x10(3)                   |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|                          |                          |37-50 oC       |

|                          |                          |ջերմաստիճանում |

|                          |                          |վերականգնվող   |

|                          |                          |խառնուրդների   |

|                          |                          |համար          |

|__________________________|__________________________|_______________|

|                          |3x10(3)                   |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|                          |                          |70-85 oC       |

|                          |                          |ջերմաստիճանում |

|                          |                          |վերականգնվող   |

|                          |                          |խառնուրդների   |

|                          |                          |համար          |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0                       |մթերքի զանգված |

|                          |                          |(գ), որում չի  |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|աղիքային ցուպիկ           |10                        |նույնը         |

|(E.coli)                  |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |10                        |նույնը         |

|(S. aureus)               |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ցերեուս (B. cereus)       |100                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|ախտածին, այդ թվում        |100                       |մթերքի զանգված |

|սալմոնելաներ և  L.        |                          |(գ), որում չի  |

|Monocytogenes             |                          |թույլատրվում   |

|(E.coli և  ախտածին        |                          |               |

|մանրէների, այդ թվում`     |                          |               |

|սալմոնելաների նկատմամբ    |                          |               |

|հսկողության և  մթերքի     |                          |               |

|նորմավորվող զանգվածում    |                          |               |

|E.coli և  սալմոնելաներին  |                          |               |

|չդասվող Enterobacteriaceae|                          |               |

|մանրէների հայտնաբերման    |                          |               |

|ժամանակ հսկվում է         |                          |               |

|E.sakazakii ախտածին       |                          |               |

|մանրէի բացակայությունը`   |                          |               |

|մթերքի 300 գ.             |                          |               |

|զանգվածում:)              |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բորբոսասնկեր              |50                        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|խմորասնկեր                |10                        |նույնը         |

|_____________________________________________________________________|

|             Ջերմային մշակում պահանջող խառնուրդներ                   |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2,5x10(4)                 |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0                       |մթերքի ծավալ   |

|                          |                          |(սմ3), որում չի|

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0                       |նույնը         |

|(S. aureus)               |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ցերեուս (B. cereus)       |200                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|ախտածին, այդ թվում        |50                        |մթերքի զանգված |

|սալմոնելաներ և            |                          |(գ), որում չի  |

|L. Monocytogenes          |                          |թույլատրվում   |

|(E.coli և  ախտածին        |                          |               |

|մանրէների, այդ թվում`     |                          |               |

|սալմոնելաների նկատմամբ    |                          |               |

|հսկողության և  մթերքի     |                          |               |

|նորմավորվող զանգվածում    |                          |               |

|E.coli և  սալմոնելաներին  |                          |               |

|չդասվող Enterobacteriaceae|                          |               |

|մանրէների հայտնաբերման    |                          |               |

|ժամանակ հսկվում է         |                          |               |

|E.sakazakii ախտածին       |                          |               |

|մանրէի բացակայությունը`   |                          |               |

|մթերքի 300 գ.             |                          |               |

|զանգվածում:)              |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բորբոսասնկեր              |100                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|խմորասնկեր                |50                        |նույնը         |

._____________________________________________________________________.

 

12.1.3. Կաթ պաստերացված (մինչև մեկ տարեկան երեխաների համար` միայն ջերմային մշակումից հետո), մանրէազերծված, ուլտրապաստերացված խմելու, այդ թվում` հարստացված, սերուցքներ մանրէազերծված խմելու

 

1. Սննդային արժեք 100 մլ պատրաստի մթերքում

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց`           |            |           |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կաթ                  |գ           |2,8-3,2    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|սերուցք              |գ, ոչ պակաս |2,6        |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ճարպ`                |            |           |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կաթ                  |գ           |2.0-4.0    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|սերուցք              |գ, ոչ ավելի |10.0       |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ           |0,6-0,8    |-       |             |

|_____________________|_______________________________________________|

|                     | Հանքային նյութեր                              |

|_____________________|_______________________________________________|

|կալցիում             |մգ, ոչ պակաս|100        |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի մակարդակները, |Ծանոթություն   |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի           |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Թունավոր տարրեր,          |ըստ ադապտացված կաթնային   |               |

|հակաբիոտիկներ,            |խառնուրդների              |               |

|միկոտոքսիններ,            |                          |               |

|պեստիցիդներ, մելամին,     |                          |               |

|դիօքսիններ                |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |(մանրէազերծված,           |Արտադրողական   |

|                          |այդ թվում                 |մանրէազերծվա-  |

|                          |վիտամինացված)             |ծության        |

|                          |                          |պահանջներ:     |

|                          |                          |37 oC          |

|                          |                          |ջերմաստիճանում |

|                          |                          |3-5 օրվա       |

|                          |                          |ընթացքում      |

|                          |                          |ջերմապահպանման |

|                          |                          |հասունացումից  |

|                          |                          |հետո` տեսանելի |

|                          |                          |թերությունների |

|                          |                          |և  փչացման     |

|                          |                          |նշանների       |

|                          |                          |(փաթեթավորման  |

|                          |                          |փքվածություն,  |

|                          |                          |արտաքին տեսքի  |

|                          |                          |փոփոխություններ|

|                          |                          |և  այլն)       |

|                          |                          |բացակայություն,|

|                          |                          |համի և         |

|                          |                          |կազմվածքի      |

|                          |                          |փոփոխության    |

|                          |                          |բացակայություն,|

|                          |                          |ջերմապահպանման |

|                          |                          |հասունացումից  |

|                          |                          |հետո           |

|                          |                          |թույլատրվում են|

|                          |                          |փոփոխություններ|

|                          |                          |ա) տիտրվող     |

|                          |                          |թթվայնության 2 |

|                          |                          |Տերներից ոչ    |

|                          |                          |ավելին,        |

|                          |                          |բ) ՄԱՖԱՄ` 10   |

|                          |                          |ԳԱՄ/գ, (սմ3)   |

|                          |                          |ոչ ավելի       |

|__________________________|__________________________|_______________|

|                          |պաստերացված, այդ          |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/սմ3,|

|                          |թվում 72 ժամից            |(գ),  ոչ ավելի |

|                          |ավելի պիտանիության        |1,5x10(4)      |

|                          |ժամկետով                  |               |

|                          |                          |ԱՑԽՄ           |

|                          |                          |(կոլիձևեր)  չի |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|                          |                          |0,1 գ/սմ3      |

|                          |                          |               |

|                          |                          |ախտածին, այդ   |

|                          |                          |թվում          |

|                          |                          |սալմոնելաներ և |

|                          |                          |L.Monocytogenes|

|                          |                          |չի թույլատրվում|

|                          |                          |50 գ/սմ3       |

|                          |                          |               |

|                          |                          |ոսկեգույն      |

|                          |                          |ստաֆիլակոկ (S. |

|                          |                          |aureus) չի     |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|                          |                          |1,0 գ/սմ3      |

|                          |                          |               |

|                          |                          |ցերեուս        |

|                          |                          |(B. cereus),   |

|                          |                          |ԳԱՄ/սմ3,       |

|                          |                          |ոչ ավելի 20    |

|                          |                          |               |

|                          |                          |աղիքային ցուպիկ|

|                          |                          |(E.coli) չի    |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|                          |                          |1,0 գ/սմ3      |

._____________________________________________________________________.

 

12.1.4. Կաթնաթթվային մթերքներ, այդ թվում` մրգային և/կամ բանջարեղենային բաղադրիչներով

 

1) Սննդային արժեք (100 մլ օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |2.0-3,2    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ ավելի |4.0        |+       |կանխարգելիչ  |

|                     |            |           |        |սննդի համար  |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |2.0-4.0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ, ոչ ավելի |12         |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|այդ թվում` սախարոզ   |գ, ոչ ավելի |10         |+       |(թույլատրվում|

|                     |            |           |        |է սախարոզի   |

|                     |            |           |        |փոխարինումը  |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարով` |

|                     |            |           |        |5 գ-ից ոչ    |

|                     |            |           |        |ավելի        |

|                     |            |           |        |քանակությամբ)|

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ           |0,5-0,8    |-       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ, ոչ պակաս|60         |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Թթվայնություն        |0 Տերների,  |100        |-       |             |

|                     |ոչ ավելին   |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Թունավոր տարրեր,          |ըստ ադապտացված   |                        |

|հակաբիոտիկներ,            |կաթնային         |                        |

|միկոտոքսիններ, պեստիցիդներ|խառնուրդների     |                        |

|մելամին, դիօքսիններ       |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |3,0              |մթերքի ծավալ (սմ3),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|աղիքային ցուպիկ           |10.0             |մթերքի ծավալ (սմ3),     |

|(E.coli)                  |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |(72 ժամից ավելի         |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետ     |

|                          |                 |ունեցող մթերքների համար)|

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |10.0             |մթերքի ծավալ (սմ3),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |նույնը                  |

|սալմոնելաներ և            |                 |                        |

|L. Monocytogenes          |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |10               |ԳԱՄ/սմ3, ոչ ավելի 72    |

|                          |                 |ժամից ավելի պիտանիության|

|                          |                 |ժամկետ ունեցող մթերքների|

|                          |                 |համար                   |

|__________________________|_________________|________________________|

|                          |1x10(4)          |կեֆիրի համար            |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |10               |ԳԱՄ/սմ3, ոչ ավելի 72    |

|                          |                 |ժամից ավելի             |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետ     |

|                          |                 |ունեցող մթերքների համար |

|__________________________|_________________|________________________|

|կաթնաթթվային մանրէներ     |1x10(7)          |ԳԱՄ/սմ3, ոչ պակաս       |

|__________________________|_________________|________________________|

|բիֆիդում մանրէներ         |1x10(6)          |ԳԱՄ/սմ3, ոչ պակաս, դրանց|

|                          |                 |օգտագործմամբ մթերքի     |

|                          |                 |պատրաստման ժամանակ      |

|__________________________|_________________|________________________|

|ացիդոֆիլ մանրէներ         |1x10(7)          |նույնը                  |

._____________________________________________________________________.

 

12.1.5. Կաթնաշոռ և մթերք դրա հիմքով, մածուկանման կաթնամթերք, այդ թվում մրգային և/կամ բանջարեղենային բաղադրիչներով

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |7-17       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |նույնը      |3.0-10.0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ, ոչ ավելի |12         |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|այդ թվում` սախարոզ   |գ, ոչ ավելի |10         |+       |(թույլատրվում|

|                     |            |           |        |է սախարոզի   |

|                     |            |           |        |փոխարինումը  |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարով` |

|                     |            |           |        |5 գ-ից ոչ    |

|                     |            |           |        |ավելի քանա-  |

|                     |            |           |        |կությամբ:)   |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ, ոչ պակաս|85         |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Թթվայնություն        |0 Տերների,  |150        |+       |             |

|                     |ոչ ավելին   |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0              |ակտիվ թթվածնի/կգ ճարպի  |

|                          |                 |մմոլ, 5 գ/100 գ մթերքում|

|                          |                 |ավելին ճարպի            |

|                          |                 |պարունակությամբ         |

|                          |                 |մթերքների համար և       |

|                          |                 |բուսական յուղերով       |

|                          |                 |հարստացված մթերքների    |

|                          |                 |համար                   |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,06             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,15             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,06             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,015            |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Հակաբիոտիկներ,            |ըստ ադապտացված   |                        |

|միկոտոքսիններ, մելամին,   |կաթնային         |                        |

|դիօքսիններ                |խառնուրդների     |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-, b-,         |0,55             |ճարպի վերահաշվարկով     |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,33             |ճարպի վերահաշվարկով     |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,3              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|աղիքային ցուպիկ (E.coli)  |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |(72 ժամից ավելի         |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետներով|

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և            |                 |որում չի թույլատրվում   |

|L. Monocytogenes          |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր, ԳԱՄ/գ., ոչ    |10               |մթերքի զանգված (գ),     |

|ավելի                     |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |(72 ժամից ավելի         |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետներով|

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր, ԳԱՄ/գ., ոչ  |10               |մթերքի զանգված (գ),     |

|ավելի                     |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |(72 ժամից ավելի         |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետներով|

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական պատրաստուկ  |Օտար միկրոֆլորայի|տեխնոլոգիական խմորային  |

|                          |բացակայություն   |միկրոֆլորայի            |

|                          |                 |առկայություն            |

._____________________________________________________________________.

 

12.1.6. Չոր կաթ մանկական սննդի համար

 

1) Սննդային արժեք (100 գ օգտագործման համար պատրաստի մթերքում) (Կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում հսկվում է ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը, մթերքի նորմավորվող զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի հայտնաբերման ժամանակ հետազոտությունը անցկացվում է 5 նմուշներում` յուրաքանչյուրը 25 գ զանգվածով)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |2,8-3,2    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |2.0-4.0    |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ, ոչ պակաս|100        |-       |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Թունավոր տարրեր,          |ըստ ադապտացված   |                        |

|հակաբիոտիկներ,            |կաթնային         |                        |

|միկոտոքսիններ, պեստիցիդներ|խառնուրդների     |                        |

|մելամին, դիօքսիններ       |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Ակնթարթային պատրաստման    |ըստ մասնակի      |                        |

|կաթի համար                |ադապտացված       |                        |

|                          |կաթնային         |                        |

|                          |խառնուրդների     |                        |

|_____________________________________________________________________|

|   Վերականգնումից հետո ջերմային մշակում պահանջող կաթի համար          |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2,5x10(4)        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |նույնը                  |

|(S. aureus)               |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ցերեուս (B. cereus)       |200              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |նույնը                  |

|սալմոնելաներ և            |                 |                        |

|L. Monocytogenes          |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

._____________________________________________________________________.

 

12.1.7. Չոր և հեղուկ կաթնային, կաթի բաղադրիչով և կաթ պարունակող ըմպելիքներ 6 ամսականից բարձր երեխաների համար

 

1) Սննդային արժեք (100 գ օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

(Կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում հսկվում է

ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը, մթերքի

նորմավորվող զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի հայտնաբերման

ժամանակ հետազոտությունը անցկացվում է 5 նմուշներում`

յուրաքանչյուրը 25 գ զանգվածով)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ պակաս |1,8        |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ, ոչ պակաս |1.0-4.0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ, ոչ ավելի |12.0       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|այդ թվում` սախարոզ   |գ, ոչ ավելի |6.0        |-       |(թույլատրվում|

|                     |            |           |        |է սախարոզի   |

|                     |            |           |        |փոխարինումը  |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարով` |

|                     |            |           |        |3 գ-ից ոչ    |

|                     |            |           |        |ավելի քանա-  |

|                     |            |           |        |կությամբ),   |

|                     |            |           |        |(հսկողու-    |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |փաստացի լցման|

|                     |            |           |        |համապատասխան)|

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիում             |մգ          |90-240     | +      |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Օքսիդացման փչացման        |ըստ ադապտացված   |չոր ըմպելիքների համար`  |

|ցուցանիշների, թունավոր    |կաթնային         |վերականգնված մթերքի     |

|տարրեր, հակաբիոտիկներ,    |խառնուրդների     |վերահաշվարկով           |

|միկոտոքսիններ,            |                 |                        |

|պեստիցիդներ, մելամին,     |                 |                        |

|դիօքսիններ                |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հեղուկ ըմպելիքներ                             |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |1,5x10(4)        |ԳԱՄ/սմ3, ոչ ավելի       |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,1              |մթերքի ծավալ (սմ3),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|աղիքային ցուպիկ (E.coli)  |1,0              |մթերքի ծավալ (սմ3),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |(72 ժամից ավելի         |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետներով|

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի ծավալ (սմ3),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ցերեուս (B. cereus)       |20               |ԳԱՄ/սմ3 (գ) ոչ ավելի    |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում`       |50               |նույնը                  |

|սալմոնելաներ և            |                 |                        |

|L. Monocytogenes          |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/սմ3, ոչ ավելի       |

|                          |                 |72 ժամից ավելի          |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետներով|

|                          |                 |մթերքների համար         |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |50               |նույնը                  |

|_____________________________________________________________________|

| Վերականգնումից հետո ջերմային մշակում պահանջող չոր ըմպելիքներ        |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2,5x10(4)        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում`       |50               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և  L.        |                 |որում չի թույլատրվում   |

|Monocytogenes             |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/ գ, ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Ակնթարթային պատրաստման չոր|ըստ մասնակի      |                        |

|ըմպելիքներ                |ադապտացման       |                        |

|                          |կաթնային         |                        |

|                          |խառնուրդների     |                        |

._____________________________________________________________________.

 

12.2. Հավելյալ մթերքներ հացահատիկի հիմքով

12.2.1. Ալյուր և ձավար, եփում պահանջող

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Խոնավություն         |գ, ոչ ավելի |9          |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |7-14       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |0,5-7.0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |70-85      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |310-460    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Մոխիր                |գ           |0,5-2,5    |-       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|նատրիում             |մգ, ոչ ավելի|25         |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ          |1-8        |-       |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,3              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,06             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,02             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին B1             |չի թույլատրվում  |< 0,00015               |

|__________________________|_________________|________________________|

|դեզօքսինիվալենոլ          |չի թույլատրվում  |< 0,05 ցորենի, գարու    |

|                          |                 |ալյուրի համար           |

|__________________________|_________________|________________________|

|զեարալենոն                |չի թույլատրվում  |< 0,005                 |

|                          |                 |եգիպտացորենի,           |

|                          |                 |ցորենի, գարու           |

|                          |                 |ալյուրի համար           |

|__________________________|_________________|________________________|

|Տ-2 տոքսին                |չի թույլատրվում  |< 0,05                  |

|__________________________|_________________|________________________|

|օխրատոքսին A              |չի թույլատրվում  |< 0,0005 բոլոր          |

|                          |                 |տեսակների համար         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ֆումոնիզիններ B1 և  B2    |0,2              |եգիպտացորենի            |

|                          |                 |ալյուրի համար           |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, B-,          |0,01             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|հեքսաքկորբենզոլ           |0,01             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|Սնդիկ օրգանական պեստիցիդներ չի թույլատրվում                          |

|_____________________________________________________________________|

|2,4-Դ թթու, դրա աղերը,    |չի թույլատրվում  |                        |

|եթերները                  |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բենզ(ա)պիրեն              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մկգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|վնասատուներով (միջատներ,  |չի թույլատրվում  |                        |

|տզեր) հացի պաշարների      |                 |                        |

|վարակվածություն և         |                 |                        |

|աղտոտվածություն           |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|մետաղական խառնուկներ      |3x10-(4)         |%, առանձին մասնիկների   |

|                          |                 |չափսերը չպետք է         |

|                          |                 |գերազանցեն 0,3 մմ       |

|                          |                 |առավելագույն ուղիղ      |

|                          |                 |չափմանը                 |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |5x10(4)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,1              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |25               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ              |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |200              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |100              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

12.2.2. Շիլաներ չոր ոչ կաթնային արագ լուծվող (ինստանտ պատրաստման)

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Խոնավություն         |գ           |4-6        |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ պակաս |4.0        |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ, ոչ ավելի |12.0       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |70.0-85.0  |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|այդ թվում ավելացված  |գ, ոչ ավելի |30.0       |-       |(թույլատրվում|

|սախարոզ              |            |           |        |է սախարոզի   |

|                     |            |           |        |փոխարինումը  |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարով` |

|                     |            |           |        |15 գ.-ից ոչ  |

|                     |            |           |        |ավելի քանա-  |

|                     |            |           |        |կությամբ),   |

|                     |            |           |        |(հսկողու-    |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |փաստացի լցման|

|                     |            |           |        |համապատասխան)|

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ/լ      |315-480    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Մոխիր                |գ           |0,5-3,5    |-       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ          |300-600    |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ, ոչ ավելի|30         |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ          |5-12       |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ         |40-80      |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին (B1)          |մգ          |0,2-0,6    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      | մգ         |0,3-0,8    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ          |3-8        |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ          |30-100     |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ     |300-500    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ          |5-10       |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Թունավոր տարրեր,          |ըստ եփում        |                        |

|միկոտոքսիններ,            |պահանջող ալյուրի |                        |

|պեստիցիդներ, բենզ(ա)պիրեն,|և  ձավարի        |                        |

|հացի պաշարների            |                 |                        |

|վնասատուներով (միջատներ և |                 |                        |

|տզեր) վարակվածությունը և  |                 |                        |

|աղտոտվածությունը,         |                 |                        |

|մետաղական խառնուկներ      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |1x10(4)          |ԳԱՄ/սմ, ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |        1,0      |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |նույնը                  |

|սալմոնելաներ              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ցերեուս (B. cereus)       |200              |ԱՄ/գ ոչ ավելի           |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/ սմ, ոչ ավելի       |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/սմ, ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում