Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(30-րդ մաս)

 

12.2.3. Շիլաներ չոր կաթնային հիմքով, եփում պահանջող

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Խոնավություն         |գ, ոչ ավելի |8          |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |12-20      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |10-18      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր, այդ թվում  |գ           |60-70      |+       |(թույլատրվում|

|ավելացված սախարոզ    |            |           |        |է սախարոզի   |

|                     |            |           |        |փոխարինումը  |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարով` |

|                     |            |           |        |10 գ.-ից ոչ  |

|                     |            |           |        |ավելի քանա-  |

|                     |            |           |        |կությամբ),   |

|                     |            |           |        |(հսկողու-    |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |փաստացի լցման|

|                     |            |           |        |համապատասխան)|

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ ավելի |20         |-       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ          |400-600    |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ, ոչ ավելի|500        |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ          |6-10       |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ         |40-80      |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին (B1)          |մգ          |0,2-0,6    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      | մգ         |0,4-0,8    |+       |նույնը       |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ          |4-8        |+       |նույնը       |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ     |300-500    |+       |նույնը       |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ          |5-10       |+       |նույնը       |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ          |30-100     |+       |նույնը       |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշները չոր մթերքում

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի մակարդակները, |Ծանոթություն   |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի           |               |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,3                       |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|արսեն                     |0,2                       |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|կադմիում                  |0,06                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|սնդիկ                     |0,03                      |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում           |< 1            |

|(Կաթի, կաթնամթերքի և  այլ |                          |               |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                          |               |

|պարունակության նկատմամբ   |                          |               |

|հսկողությունն իրականացվում|                          |               |

|է հումքում դրանց հնարավոր |                          |               |

|առկայության մասին         |                          |               |

|հիմնավորված ենթադրության  |                          |               |

|առկայության դեպքում)      |                          |               |

|_____________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ սննդի համար  պատրաստի մթերքում                         |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը  |

|իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի         |

|առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը հսկողությունն    |

|իրականացվում է հումքի համապատասխան:                                  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով         |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում           |< 0,01 մգ/կգ   |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                          |< 0,0003       |

|__________________________|__________________________|_______________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում           |< 0,01 մգ/կգ   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում           |< 0,004 մգ/կգ  |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում           |< 0,2 մգ/կգ    |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին (B1)           |չի թույլատրվում           |< 0,00015      |

|__________________________|__________________________|_______________|

|աֆլատոքսին (M1)           |չի թույլատրվում           |< 0,00002      |

|__________________________|__________________________|_______________|

|դեզօքսինիվալենոլ          |չի թույլատրվում           |< 0,05 ցորենի, |

|                          |                          |գարու ալյուր   |

|                          |                          |կամ ձավար      |

|                          |                          |պարունակող     |

|                          |                          |շիլաների համար |

|__________________________|__________________________|_______________|

|զեարալենոն                |չի թույլատրվում           |< 0,005 ցորենի,|

|                          |                          |գարու,         |

|                          |                          |եգիպտացորենի   |

|                          |                          |ալյուր կամ     |

|                          |                          |ձավար          |

|                          |                          |պարունակող     |

|                          |                          |շիլաների համար |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Տ-2 տոքսին                |չի թույլատրվում           |< 0,05         |

|__________________________|__________________________|_______________|

|օխրատոքսին A              |չի թույլատրվում           |< 0,0005 բոլոր |

|                          |                          |տեսակների համար|

|__________________________|__________________________|_______________|

|ֆումոնիզիններ B1, B2      |0,2                       |եգիպտացորենի   |

|                          |                          |ալյուրի համար  |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,01                      |ճարպի          |

|Y-իզոմերներ)              |                          |վերահաշվարկով  |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01                      |ճարպի          |

|                          |                          |վերահաշվարկով  |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բենզ(ա)պիրեն              |չի թույլատրվում           |< 0,2 մկգ      |

|__________________________|__________________________|_______________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում           |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|վնասատուներով (միջատներ,  |ըստ եփում պահանջող ալյուրի|               |

|տզեր) հացի պաշարների      |և  ձավարի                 |               |

|վարակվածություն և         |                          |               |

|աղտոտվածություն և         |                          |               |

|մետաղական խառնուկների     |                          |               |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |5x10(4)                   |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,1                       |մթերքի զանգված |

|                          |                          |(գ), որում չի  |

|                          |                          |թույլատրվում   |

|__________________________|__________________________|_______________|

|ախտածին, այդ թվում        |50                        |նույնը         |

|սալմոնելաներ և  L.        |                          |               |

|monocytogenes             |                          |               |

|__________________________|__________________________|_______________|

|բորբոսասնկեր              |200                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

|__________________________|__________________________|_______________|

|խմորասնկեր                |100                       |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի|

._____________________________________________________________________.

 

12.2.4. Արագ լուծվող չոր կաթնային շիլաներ (ակնթարթային պատրաստման)

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |12-20      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ պակաս |7          |+       |կովի անարատ  |

|                     |            |           |        |կամ          |

|                     |            |           |        |մասնակիորեն  |

|                     |            |           |        |ջրիկացված    |

|                     |            |           |        |կաթով        |

|                     |            |           |        |վերականգնում |

|                     |            |           |        |պահանջող     |

|                     |            |           |        |շիլաներում   |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |10-18      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ պակաս |5          |        |անարատ կաթով |

|                     |            |           |        |շիլաներում,  |

|                     |            |           |        |որոնցում կաթի|

|                     |            |           |        |զանգվածային  |

|                     |            |           |        |մասը 25%-ից  |

|                     |            |           |        |ցածր է       |

|                     |            |           |        |վերականգնված |

|                     |            |           |        |շիլաներում   |

|                     |            |           |        |սերուցքային  |

|                     |            |           |        |կամ բուսական |

|                     |            |           |        |կարագի       |

|                     |            |           |        |ավելացման    |

|                     |            |           |        |պայմանով     |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ       |0,5 պակաս  |        |յուղազերծ    |

|                     |            |           |        |կաթով        |

|                     |            |           |        |շիլաներում,  |

|                     |            |           |        |անարատ կաթով |

|                     |            |           |        |վերականգնման |

|                     |            |           |        |կամ          |

|                     |            |           |        |վերականգնված |

|                     |            |           |        |շիլաներում   |

|                     |            |           |        |սերուցքային  |

|                     |            |           |        |կամ բուսական |

|                     |            |           |        |կարագի       |

|                     |            |           |        |ավելացման    |

|                     |            |           |        |պայմանով     |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |60-70      |+       |(թույլատրվում|

|այդ թվում ավելացված  |            |           |        |է սախարոզի   |

|սախարոզ              |            |           |        |փոխարինումը  |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարով` |

|                     |            |           |        |10 գ.-ից ոչ  |

|                     |            |           |        |ավելի քանա-  |

|                     |            |           |        |կությամբ),   |

|                     |            |           |        |(հսկողու-    |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |փաստացի լցման|

|                     |            |           |        |համապատասխան)|

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ ավելի |20         |-       |             |

|_____________________|_______________________________________________|

|Հանքային նյութեր     |ըստ չոր կաթնային, եփում պահանջող շիլաների      |

|_____________________|_______________________________________________|

|Վիտամիններ           |ըստ չոր կաթնային, եփում պահանջող շիլաների      |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Թունավոր տարրեր,          |ըստ եփում        |                        |

|միկոտոքսիններ,            |պահանջող չոր     |                        |

|հակաբիոտիկներ,            |կաթնային շիլաների|                        |

|պեստիցիդներ, բենզ(ա)պիրեն,|                 |                        |

|մելամին, դիօքսիններ       |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|վնասատուներով (միջատներ և |ըստ եփում        |                        |

|տզեր) հացի պաշարների      |պահանջող ալյուրի |                        |

|վարակվածությունը և        |և  ձավարի        |                        |

|աղտոտվածությունը,         |                 |                        |

|մետաղական խառնուկներ      |                 |                        |

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |1x10(4)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ցերեուս (B. cereus)       |2x10(2)          |ԳԱՄ/գ ոչ ավել ի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և  L.        |                 |որում չի թույլատրվում   |

|L. monocytogenes (ախտածին |                 |                        |

|մանրէների, այդ թվում`     |                 |                        |

|սալմոնելաների նկատմամբ 4  |                 |                        |

|ամսականից բարձր երեխաների |                 |                        |

|համար նախատեսված շիլաների |                 |                        |

|հսկողության և  մթերքի     |                 |                        |

|նորմավորվող զանգվածում    |                 |                        |

|սալմոնելաների չդասվող     |                 |                        |

|Enterobacteriaceae,       |                 |                        |

|մանրէների հայտնաբերման    |                 |                        |

|ժամանակ 300 գ մթերքում    |                 |                        |

|հսկվում է  E.sakazakii    |                 |                        |

|ախտածին մանրէի            |                 |                        |

|բացակայությունը)          |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|_____________________________________________________________________|

|Շիլաներ կաթնային օգտագործման համար պատրաստի, մանրէազերծված,          |

|շիլաներ կաթնային պատրաստի, արտադրված կաթնային խոհանոցներում          |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,005            |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1,0                   |

|(Կաթի, կաթնամթերքի և  այլ |                 |                        |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                 |                        |

|պարունակության նկատմամբ   |                 |                        |

|հսկողությունն իրականացվում|                 |                        |

|է  հումքում դրանց հնարավոր|                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում  |< 0,004 մգ/կգ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում  |< 0,5 մգ/կգ             |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին (B1)           |չի թույլատրվում  |< 0,00015               |

|__________________________|_________________|________________________|

|աֆլատոքսին (M1)           |չի թույլատրվում  |< 0,00002               |

|__________________________|_________________|________________________|

|դեզօքսինիվալենոլ          |չի թույլատրվում  |< 0,05, ցորենի, գարու   |

|                          |                 |ալյուր կամ ձավար        |

|                          |                 |պարունակող շիլաների     |

|                          |                 |համար                   |

|__________________________|_________________|________________________|

|զեարալենոն                |չի թույլատրվում  |< 0,005 ցորենի, գարու,  |

|                          |                 |եգիպտացորենի ալյուր կամ |

|                          |                 |ձավար պարունակող        |

|                          |                 |շիլաների համար          |

|__________________________|_________________|________________________|

|Տ-2 տոքսին                |չի թույլատրվում  |< 0,05                  |

|__________________________|_________________|________________________|

|օխրատոքսին A              |չի թույլատրվում  |< 0,0005  բոլոր         |

|                          |                 |տեսակների համար         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ֆումոնիզիններ B1, B2      |0,2              |եգիպտացորենի ալյուրի    |

|                          |                 |համար                   |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, B-,          |0,001            |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,001            |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բենզ(ա)պիրեն              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մկգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|վնասատուներով (միջատներ և |ըստ եփում        |                        |

|տզեր) հացի պաշարների      |պահանջող ալյուրի |                        |

|վարակվածությունը և        |և  ձավարեղենի    |                        |

|աղտոտվածությունը և        |                 |                        |

|մետաղական խառնուկներ      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                  Մանրէաբանական ցուցանիշները                         |

|_____________________________________________________________________|

|Օգտագործման համար պատրաստի կաթնային շիլաների, որոնք մանրէազերծվել    |

|են արդյունաբերական մանրէազերծվածության պահանջներին համապատասխան,     |

|մանրէաբանական ցուցանիշները հետևյալն  են` 37 oC  ջերմաստիճանում 3-5   |

|օրվա ընթացքում ջերմապահպանման հասունացումից հետո` տեսանելի           |

|թերությունների և  փչացման նշանների (փաթեթավորման փքվածություն,       |

|արտաքին տեսքի փոփոխություններ և  այլն) բացակայություն, համի և        |

|կազմվածքի փոփոխության բացակայություն, ջերմապահպանման հասունացումից   |

|հետո թույլատրվում են փոփոխություններ`                                |

|ա) տիտրվող թթվայնության 2 Տերներից ոչ ավելին,                        |

|բ) ՄԱՖԱՄ` 10 ԳԱՄ/գ, (սմ3) ոչ ավելի                                   |

._____________________________________________________________________.

 

12.2.5. Լուծվող թխվածքաբլիթ

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |5-11       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |6-12       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |65-80      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |330-440    |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ          |300-600    |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ,         |500 ոչ     |+       |             |

|                     |            |ավելի      |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ          |10-18      |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին (B1)          |մգ          |0,3-0,6    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      | մգ         |0,3-0,8    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ          |4-9        |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ          |20-50      |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,3              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,06             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,03             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1 մգ/կգ               |

|(Կաթի, կաթնամթերքի  և  այլ|                 |                        |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                 |                        |

|պարունակության նկատմամբ   |                 |                        |

|հսկողությունն իրականացվում|                 |                        |

|է հումքում դրանց հնարավոր |                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|_____________________________________________________________________|

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության                |

|հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված              |

|հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի          |

|հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է հումքի համապատասխան:         |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով         |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |                 |< 0,01 մգ/կգ            |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                 |< 0,0003                |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում  |< 0,004 մգ/կգ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մգ/կգ             |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին (B1)           |չի թույլատրվում  |< 0,00015               |

|__________________________|_________________|________________________|

|աֆլատոքսին (M1)           |չի թույլատրվում  |< 0,00002               |

|__________________________|_________________|________________________|

|դեզօքսինիվալենոլ          |չի թույլատրվում  |< 0,05 ցորենի, գարու    |

|                          |                 |համար                   |

|__________________________|_________________|________________________|

|զեարալենոն                |չի թույլատրվում  |< 0,005 ցորենի, գարու,  |

|                          |                 |եգիպտացորենի համար      |

|__________________________|_________________|________________________|

|Տ-2 տոքսին                |չի թույլատրվում  |  < 0,05                |

|__________________________|_________________|________________________|

|օխրատոքսին A              |չի թույլատրվում  |< 0,0005 բոլոր տեսակների|

|                          |                 |համար                   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ֆումոնիզիններ B1, B2      |0,2              |եգիպտացորենի ալյուրի    |

|                          |                 |համար                   |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,01             |ճարպի վերահաշվարկով     |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |ճարպի վերահաշվարկով     |

|__________________________|_________________|________________________|

|բենզ(ա)պիրեն              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մկգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ վնասատուներով  |չի թույլատրվում  |                        |

|(միջատներ, տզեր) հացի     |ըստ եփում        |                        |

|պաշարների վարակվածություն |պահանջող ալյուրի |                        |

|և  աղտոտվածություն և      |և  ձավարի        |                        |

|մետաղական խառնուկներ      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |1x10(4)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ              |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

12.3. Մթերքներ պտղաբանջարեղենային հիմքով, պտղաբանջարեղենային պահածոներ (մրգային, բանջարեղենային և մրգաբանջարեղենային հյութեր, նեկտարներ և ըմպելիքներ, մորս, խյուսանման մթերքներ մրգային և/կամ բանջարեղենային հիմքով, մրգակաթնային և մրգահատիկային խյուսեր)

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լուծվող չոր նյութերի |%           |4-16       |-       |մրգերից,     |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |բանջարեղենի  |

|                     |            |           |        |ավելացմամբ   |

|                     |            |           |        |մրգերից      |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութամթերքի |

|                     |            |           |        |համար;       |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |%           |4-10       |        |բանջարեղենից,|

|                     |            |           |        |մրգերի       |

|                     |            |           |        |ավելացմամբ   |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |            |           |-       |բանջարեղենից |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութամթերքի |

|                     |            |           |        |համար        |

|                     |            |           |        |(բացառությամբ|

|                     |            |           |        |դդումի և     |

|                     |            |           |        |գազարի)      |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |%           |4-11       |-       |դդումից և    |

|                     |            |           |        |գազարից      |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութամթերքի |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Չոր նյութերի         |%           |4-25       |-       |մրգային և/   |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |կամ բանջարե- |

|                     |            |           |        |ղենային      |

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |պատրաստված   |

|                     |            |           |        |խյուսանման   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տիտրվող թթուների     |%, ոչ ավելի |1,2        |-       |ցիտրուսային  |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |մրգերից      |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութերի     |

|                     |            |           |        |համար (անջուր|

|                     |            |           |        |կիտրոնաթթվի  |

|                     |            |           |        |հաշվարկով),  |

|                     |            |           |        |այլ մրգերից  |

|                     |            |           |        |և/կամ        |

|                     |            |           |        |բանջարեղենից |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութամթերք- |

|                     |            |           |        |ների համար   |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |%, ոչ ավելի |0,8        |-       |(խնձորաթթվի  |

|                     |            |           |        |հաշվարկով);  |

|                     |            |           |        |Նեկտարների,  |

|                     |            |           |        |մորսերի,     |

|                     |            |           |        |ցիտրուսային  |

|                     |            |           |        |մրգերից      |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |ըմպելիքների  |

|                     |            |           |        |համար (անջուր|

|                     |            |           |        |կիտրոնաթթվի  |

|                     |            |           |        |հաշվարկով)   |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր, այդ թվում` |գ           |3-25 չի    |+       |մրգային      |

|ավելացված            |            |թույլա-    |-       |հյութերի,    |

|շաքարի               |            |տրվում     |        |ինչպես նաև   |

|                     |            |           |        |             |

|                     |գ, ոչ ավելի |10         |-       |ուղիղ մզման  |

|                     |            |           |        |բանջարեղե-   |

|                     |            |           |        |նային        |

|                     |            |           |        |հյութերի     |

|                     |            |           |        |համար        |

|                     |            |           |        |             |

|                     |գ, ոչ ավելի |10         |-       |նեկտարների և |

|                     |            |           |        |մորսի        |

|                     |            |           |        |պատրաստման   |

|                     |            |           |        |նպատակով     |

|                     |            |           |        |հյութ        |

|                     |            |           |        |պարունակող   |

|                     |            |           |        |ըմպելիքների  |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուցներ         |գ, ոչ պակաս |0,5        |-       |մրգակաթնային |

|                     |            |           |        |և            |

|                     |            |           |        |մրգահատիկային|

|                     |            |           |        |խյուսերի     |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էթիլսպիրտի           |%, ոչ ավելի |0,2        |-       |             |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |%, ոչ ավելի |0,4        |-       |բանջարեղենից |

|                     |%, ոչ ավելի |0,6        |        |արտադրանքի   |

|                     |            |           |        |համար,       |

|                     |            |           |        |բացառությամբ |

|                     |            |           |        |տոմատի հյութի|

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալիում              |մգ          | 300-ից ոչ |+       |Նեկտարների,  |

|                     |            | ավելի     |        |ըմպելիքների, |

|                     |            |           |        |մորսերի համար|

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |            | 70-300    |+       |հյութերի և   |

|                     |            |           |        |պտղաբանջարե- |

|                     |            |           |        |ղենային      |

|                     |            |           |        |հիմքով այլ   |

|                     |            |           |        |արտադրանքի   |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ, ոչ ավելի|200        |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ, ոչ ավելի| 3.0       |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ, ոչ ավելի|75.0       |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|բետակարոտին          |մգ, ոչ ավելի|1-4        |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

._____________________________________________________________________.

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում