Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(32-րդ մաս)

 

12.5.2. Ձկնաբուսային պահածոներ

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Չոր նյութերի         |գ, ոչ պակաս |17         |-       |             |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |1,5-6      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |1-6        |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |35-120     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |գ, ոչ       |0,4        |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|Երկաթ                |մգ          |ըստ ձկան   |-       |             |

|                     |            |պահածոների |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Վիտամիններ           |            |ըստ ձկան   |        |             |

|                     |            |պահածոների |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Օսլա                 |գ, ոչ ավելի |3          |-       |որպես        |

|                     |            |           |        |թանձրացնող   |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Բրնձի և  ցորենի      |գ, ոչ ավելի |5          |-       |որպես        |

|ալյուր               |            |           |        |թանձրացնող   |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,4              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,04             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|անագ                      |100              |թիթեղյա հավաքովի        |

|                          |                 |պահածոների համար        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Միկոտոքսիններ             |ըստ մսաբուսային  |                        |

|                          |պահածոների       |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-,b-,           |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Պոլիքլորացված բիֆենիլներ  |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Հիստամին                  |40               |թյունոս, թյունաձուկ,    |

|                          |                 |սաղմոն, տառեխ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|Նիտրատներ                 |  150            |բանջարեղեն պարունակող   |

|                          |                 |պահածոների համար        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Նիտրոզամիններ             |չի թույլատրվում  |< 0,001                 |

|____________________________________________|________________________|

|                  Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում         |

|(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց     |                        |

|հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված      |                        |

|ենթադրության առկայության դեպքում`           |                        |

|1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի          |                        |

|վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող     |                        |

|մթերքներին                                  |                        |

|2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները         |                        |

|ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված       |                        |

|դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և              |                        |

|պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)      |                        |

|գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր   |                        |

|համարժեքների գումար` Առողջապահության        |                        |

|Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի      |                        |

|համապատասխան:)                              |                        |

|_____________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |Պետք է համապատասխանեն «Ա» խմբի            |

|                          |պահածոների համար արդյունաբերական          |

|                          |մանրէազերծվածության պահանջներին           |

|_____________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ լճակային պահման ձկների համար                           |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը  |

|իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի         |

|առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը հսկողությունն    |

|իրականացվում է հումքի համապատասխան:                                  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով        |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|_____________________________________________________________________|

|              Պահածոներում հայտնաբերված մանրէներ                     |

|_____________________________________________________________________|

|սպոր առաջացնող մեզոֆիլ աերոբ և  ֆակուլտատիվ |11 բջիջներից ոչ ավելին  |

|անաերոբ մանրէներ B. subtilis խմբի           |1 գ(սմ3) մթերքում       |

|____________________________________________|________________________|

|սպոր առաջացնող մեզոֆիլ աերոբ և  ֆակուլտատիվ |չի թույլատրվում         |

|անաերոբ մանրէներ B. cereus և/կամ            |                        |

|B. polymixa խմբերի                          |                        |

|____________________________________________|________________________|

|մեզոֆիլ կլոստրիդիումներ                     |համապատասխանում են      |

|                                            |արդյունաբերական         |

|                                            |մանրէազերծվածության     |

|                                            |պահանջներին եթե         |

|                                            |հայտնաբերված մեզոֆիլ    |

|                                            |կլոստրիդիումները        |

|                                            |չեն դասվում C. botulinum|

|                                            |և/կամ  C. perfringens   |

|                                            |խմբերին; Մեզոֆիլ        |

|                                            |կլոստրիդիումների որոշման|

|                                            |դեպքում դրանց քանակը    |

|                                            |պետք է լինի ոչ ավելի քան|

|                                            |1 բջիջ 10 գ(սմ3)        |

|                                            |մթերքում                |

|____________________________________________|________________________|

|սպոր չառաջացնող մանրէներ և/կամ  բորբոսասնկեր|չի թույլատրվում         |

|և/կամ  խմորասնկեր                           |                        |

|____________________________________________|________________________|

|բորբոսասնկեր, խմորասնկեր, կաթնաթթվային      |չի թույլատրվում         |

|մանրէներ (այս խմբերում ցանքսի ժամանակ)      |                        |

|____________________________________________|________________________|

|սպոր առաջացնող ջերմակայուն անաերոբ, աերոբ և |չի թույլատրվում         |

|ֆակուլտատիվ անաերոբ մանրէներ                |                        |

._____________________________________________________________________.

 

12.6. Խոտաբույսերով մանկական ինստանտ թեյեր

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |85-96      | +      |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |340-385    | +      |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,005            |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները, որոնք|

|օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)               |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-, b-,         |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |5x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի մթերքի  |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |զանգված (գ), որում չի   |

|                          |                 |թույլատրվում            |

|__________________________|_________________|________________________|

|Ցերեուս (B. cereus)       |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |25               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ              |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

13. Սննդամթերք նախադպրոցականների և աշակերտների սնուցման համար

13.1. Մթերքներ մսային հիմքով

13.1.1. Պահածոներ մսային (այդ թվում` թռչնի մսից)

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |12-14      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |10-18      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |130-220    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |գ, ոչ ավելի |1,2        |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ          |1-5        |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Օսլա կամ բրնձի       |գ, ոչ ավելի |3          |-       |             |

|և  ցորենի ալյուր     |____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ ավելի |5          |-       |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,3              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,1              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,03             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|անագ                      |100              |թիթեղյա հավաքովի        |

|                          |                 |պահածոների համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ (համաձայն |

|սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի): Օգտագործման համար պատրաստի  |

|կենդանական ծագման վերամշակված մթերքներում լևոմիցետինի                |

|«քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը իրականացվում է սահմանված  |

|կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում: Մինչև  նշված|

|մեթոդի հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է հումքի համապատասխան:  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների պարունակության |

|հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության |

|մեթոդի առկայության դեպքում:)                                         |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                 |< 0,0003                |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|բացիտրացին                |չի թույլատրվում  |< 0,02 մգ/կգ            |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները, որոնք|

|օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)               |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-, b-,         |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Նիտրիտներ                 |չի թույլատրվում  |< 0,5                   |

|_____________________________________________________________________|

|                         Նիտրոզամիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ-ների գումար  |չի թույլատրվում  |< 0,001                 |

|____________________________________________|________________________|

|Դիօքսիններ                                  |չի թույլատրվում         |

|(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց     |                        |

|հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված      |                        |

|ենթադրության առկայության դեպքում`           |                        |

|1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի          |                        |

|վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող     |                        |

|մթերքներին                                  |                        |

|2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները         |                        |

|ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված       |                        |

|դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և              |                        |

|պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)      |                        |

|գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր   |                        |

|համարժեքների գումար` Առողջապահության        |                        |

|Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակին     |                        |

|համապատասխան:)                              |                        |

|_____________________________________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |Պետք է համապատասխանեն «Ա» խմբի պահածոների |

|                          |համար արդյունաբերական մանրէազերծվածության |

|                          |պահանջներին                               |

|_____________________________________________________________________|

|              Պահածոներում հայտնաբերված մանրէներ                     |

|_____________________________________________________________________|

|սպոր առաջացնող մեզոֆիլ աերոբ և  ֆակուլտատիվ |11 բջիջներից ոչ ավելին  |

|անաերոբ մանրէներ B. subtilis խմբի           |1 գ(սմ3) մթերքում       |

|____________________________________________|________________________|

|սպոր առաջացնող մեզոֆիլ աերոբ և  ֆակուլտատիվ |չի թույլատրվում         |

|անաերոբ մանրէներ B. cereus և/կամ            |                        |

|B.polymixa խմբերի                           |                        |

|____________________________________________|________________________|

|մեզոֆիլ կլոստրիդիումներ                     |համապատասխանում են      |

|                                            |արդյունաբերական         |

|                                            |մանրէազերծվածության     |

|                                            |պահանջներին եթե         |

|                                            |հայտնաբերված մեզոֆիլ    |

|                                            |կլոստրիդիումները չեն    |

|                                            |դասվում C. botulinum    |

|                                            |և/կամ                   |

|                                            |C. perfringens խմբերին; |

|                                            |Մեզոֆիլ կլոստրիդիումների|

|                                            |որոշման դեպքում դրանց   |

|                                            |քանակը պետք է լինի ոչ   |

|                                            |ավելի քան 1 բջիջ 10     |

|                                            |գ(սմ3) մթերքում         |

|____________________________________________|________________________|

|սպոր չառաջացնող մանրէներ և/կամ  բորբոսասնկեր|չի թույլատրվում         |

|և/կամ  խմորասնկեր                           |                        |

|____________________________________________|________________________|

|բորբոսասնկեր, խմորասնկեր, կաթնաթթվային      |չի թույլատրվում         |

|մանրէներ (այս խմբերում ցանքսի ժամանակ)      |                        |

|____________________________________________|________________________|

|սպոր առաջացնող ջերմակայուն անաերոբ, աերոբ և |չի թույլատրվում         |

|ֆակուլտատիվ անաերոբ մանրէներ                |                        |

._____________________________________________________________________.

 

13.1.2. Երշիկեղեն

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ պակաս |12         |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ, ոչ ավելի |22         |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |գ, ոչ ավելի |1,8        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Օսլա                 |գ, ոչ ավելի |5          |   -    |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |    0,3          |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |    0,1          |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |    0,03         |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |    0,02         |                        |

|_____________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ  ըստ մսային պահածոների                                 |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը  |

|իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի         |

|առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը հսկողությունն    |

|իրականացվում է հումքի համապատասխան:                                  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով        |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-,b-,          |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Նիտրիտներ                 |30               |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Նիտրոզամիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ-ների գումար  |0,002            |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |1x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված          |

|                          |                 |(գ), որում չի           |

|                          |                 |թույլատրվում            |

|__________________________|_________________|________________________|

|աղիքային ցուպիկ           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(E. coli)                 |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |(5 օրվանից ավելի        |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետով   |

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|սուլֆիտ վերականգնող       |0,1              |մթերքի զանգված (գ),     |

|կլոստրիդիումներ           |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |25               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ              |                 |որում չի թույլատրվում,  |

|                          |                 |(նրբերշիկների և         |

|                          |                 |սարդելկաների համար      |

|                          |                 |լրացուցիչ որոշվում է    |

|                          |                 |նաև  L. monocytogenes)  |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |100              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի.       |

|                          |                 |(5 օրվանից ավելի        |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետով   |

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի.       |

|                          |                 |(5 օրվանից ավելի        |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետով   |

|                          |                 |մթերքների համար)        |

._____________________________________________________________________.

 

13.1.3.Մսային կիսապատրաստվածքներ

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ պակաս |   10      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ, ոչ ավելի |   20      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |գ, ոչ ավելի |   0,9     |    +   |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Թունավոր տարրեր,          |ըստ մսային       |                        |

|հակաբիոտիկներ,            |պահածոների       |                        |

|պեստիցիդներ, դիօքսիններ,  |                 |                        |

|նիտրիտներ, նիտրոզամիններ  |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |5x10(5)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|                          |                 |(հում մասնատված)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|                          |1x10(5)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|                          |                 |(հում բնական)           |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,001            |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |0,1              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |25               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և  L.        |                 |որում չի թույլատրվում   |

|monocytogenes             |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |250              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|                          |                 |(ձվաալրային խառնուրդով  |

|                          |                 |պատված                  |

|                          |                 |կիսապատրաստվածքների     |

|                          |                 |համար)                  |

._____________________________________________________________________.

 

13.1.4. Պաշտետներ և խոհարարական արտադրանք

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ պակաս |    8      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ, ոչ ավելի |    16     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |գ, ոչ ավելի |    1,2    |    +   |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Թունավոր տարրեր,          |ըստ մսային       |                        |

|հակաբիոտիկներ,            |պահածոների       |                        |

|պեստիցիդներ, դիօքսիններ,  |                 |                        |

|նիտրիտներ, նիտրոզամիններ  |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |1x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|աղիքային ցուպիկ           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(E. coli)                 |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |(72 ժամից ավելի         |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետով   |

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|սուլֆիտ վերականգնող       |0,1              |մթերքի զանգված (գ),     |

|կլոստրիդիումներ           |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |25               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և  L.        |                 |որում չի թույլատրվում   |

|monocytogenes             |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|                          |                 |(72 ժամից ավելի         |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետով   |

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|                          |                 |(72 ժամից ավելի         |

|                          |                 |պիտանիության ժամկետով   |

|                          |                 |մթերքների համար)        |

._____________________________________________________________________.

 

13.2. Հացաբուլկեղեն, ալրային հրուշակեղեն և ալրաղացաձավարային արտադրանք

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________________________________________________________|

|                  Ալրաղացաձավարային արտադրանք                        |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ           |10-13      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |1-3        |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |60-70      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |300-360    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ          |1.0-2.0    |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին (B1)          |մգ          |0,15-0,25  |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      | մգ         |0,1-0,15   |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ          |1.0-3.0    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հացաբուլկեղեն                               |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ           |8.0-13.0   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |1.0-8.0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |45-55      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |210-340    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ          |1,8-3,0    |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|թիամին (B1)          |մգ          |0,15-0,40  |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      | մգ         |0,1-0,5    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ          |1,5-3.0    |+       |վիտամինացված |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                      Ալրային հրուշակեղեն                            |

|_____________________________________________________________________|

|Ճարպ                 |գ, ոչ ավելի |25         |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տրանսիզոմերներ       |%, ընդհանուր|7          |        |             |

|                     |ճարպից,     |           |        |             |

|                     |ոչ ավելի    |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ավելացված շաքար      |գ, ոչ ավելի |25         |+       |թխվածքա-     |

|                     |            |           |        |բլիթների     |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |            |38         |+       |կիսապատրաստ- |

|                     |            |           |        |վածքից       |

|                     |            |           |        |արտադրանքի   |

|                     |            |           |        |համար        |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,5              |ալրաղացաձավարային       |

|__________________________|_________________|________________________|

|                          |0,35             |հացաբուլկեղեն և  ալրային|

|                          |                 |հրուշակեղեն             |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,2              |ալրաղացաձավարային       |

|__________________________|_________________|________________________|

|                          |0,15             |հացաբուլկեղեն և  ալրային|

|                          |                 |հրուշակեղեն             |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,1              |ալրաղացաձավարային       |

|                          |_________________|________________________|

|                          |0,07             |հացաբուլկեղեն և  ալրային|

|                          |                 |հրուշակեղեն             |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,03             |ալրաղացաձավարային       |

|__________________________|_________________|________________________|

|                          |0,015            |հացաբուլկեղեն և  ալրային|

|                          |                 |հրուշակեղեն             |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին (B1)           |չի թույլատրվում  |< 0,00015               |

|__________________________|_________________|________________________|

|դեզօքսինիվալենոլ          |չի թույլատրվում  |< 0,05 ցորենից, գարուց  |

|__________________________|_________________|________________________|

|զեարալենոն                |չի թույլատրվում  |< 0,005 ցորենից,        |

|                          |                 |գարուց, եգիպտացորենից   |

|__________________________|_________________|________________________|

|Տ-2 տոքսին                |չի թույլատրվում  |< 0,05                  |

|__________________________|_________________|________________________|

|օխրատոքսին A              |չի թույլատրվում  |< 0,0005 բոլոր          |

|                          |                 |տեսակների համար         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ֆումոնիզիններ B1, B2      |0,2              |եգիպտացորենի ալյուրի    |

|                          |                 |համար                   |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,01             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա              |0,01             |                        |

|մետաբոլիտներ              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բենզ(ա)պիրեն              |չի թույլատրվում  |< 0,0002                |

|__________________________|_________________|________________________|

|Վնասատուներով             |չի թույլատրվում  |                        |

|(միջատներ, տզեր)          |                 |                        |

|հացի պաշարների            |                 |                        |

|վարակվածություն և         |                 |                        |

|աղտոտվածություն           |                 |                        |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

| Մանրէաբանական ցուցանիշներ ալրաղացաձավարային արտադրանքի համար        |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների խումբ|ՄԱՖԱՄ, |Մթերքի զանգված (գ),    |Խմորա-  |Ծանոթություն|

|               |ԳԱՄ/գ, |որում չի թույլատրվում  |սնկեր և |            |

|               |ոչ     |_______________________|բորբոսա-|            |

|               |ավելի  |ԱՑԽՄ  |S.    |ախտածին, |սնկեր   |            |

|               |       |(կոլի-|aureus|այդ թվում|ԳԱՄ/գ,  |            |

|               |       |ձևեր) |      |սալմո-   |ոչ ավելի|            |

|               |       |      |      |նելաներ  |        |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Ձվային         |-      |-     |  -   |   25    |  -     |            |

|մակարոնային    |       |      |      |         |        |            |

|արտադրանք      |       |      |      |         |        |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Կաթնային հիմք  |5x10(4)|0,01  |0,1   |   25    |   -    |            |

|ունեցող        |       |      |      |         |        |            |

|հավելումներով  |       |      |      |         |        |            |

|արագ պատրաստման|       |      |      |         |        |            |

|մակարոնային    |       |      |      |         |        |            |

|արտադրանք      |       |      |      |         |        |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Բուսական հիմք  |5x10(4)|0,1   |  -   |   25    |  100   |            |

|ունեցող        |       |      |      |         |        |            |

|հավելումներով  |       |      |      |         |        |            |

|արագ պատրաստման|       |      |      |         |        |            |

|մակարոնային    |       |      |      |         |        |            |

|արտադրանք      |       |      |      |         |        |            |

._____________________________________________________________________.

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում