Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(33-րդ մաս)

 

._____________________________________________________________________.

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ հացաբուլկեղենային արտադրանքի համար         |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների խումբ|ՄԱՖԱՄ, |Մթերքի զանգված (գ),             |Բոր-  |Ծա-  |

|               |ԳԱՄ/գ, |որում չի թույլատրվում           |բոսա- |նոթու|

|               |ոչ     |________________________________|սնկեր |թյուն|

|               |ավելի  |ԱՑԽՄ  |S.    |պրոտեուս |ախտածին,|ԳԱՄ/գ,|     |

|               |       |(կոլի-|aureus|(Proteus)|այդ     |ոչ    |     |

|               |       |ձևեր) |      |ցեղի     |թվում   |ավելի |     |

|               |       |      |      |մանրէներ |սալմո-  |      |     |

|               |       |      |      |         |նելաներ |      |     |

|_______________|_______|______|______|_________|________|______|_____|

|Հացաբուլկեղեն  |1x10(3)|1,0   |1,0   |-        |25      |50    |     |

|_____________________________________________________________________|

|     Մանրէաբանական ցուցանիշներ ալրային հրուշակեղենի համար            |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների      |ՄԱՖԱՄ, |Մթերքի զանգված (գ),    |Խմորա-  |Բոր-  |Ծա-  |

|խումբ          |ԳԱՄ/գ, |որում չի թույլատրվում  |սնկեր,  |բոսա- |նոթու|

|               |ոչ     |_______________________|ԳԱՄ/գ,  |սնկեր |թյուն|

|               |ավելի  |ԱՑԽՄ  |S.    |ախտածին, |ոչ ավելի|ԳԱՄ/գ,|     |

|               |       |(կոլի |aureus|այդ թվում|        |ոչ    |     |

|               |       |ձևեր) |      |սալմո-   |        |ավելի |     |

|               |       |      |      |նելաներ  |        |      |     |

|_____________________________________________________________________|

|               Միջուկով խմորեղենային ռուլետներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|սերուցքային,   |5x10(4)|0,01  |0,1   |25       |50      |100   |     |

|ճարպային       |       |      |      |         |        |      |     |

|_______________|_______|______|______|_________|________|______|_____|

|մրգային,       |1x10(4)|1,0   |1,0   |25       |50      |100   |     |

|ցուկատներով,   |       |      |      |         |        |      |     |

|կակաչով,       |       |      |      |         |        |      |     |

|ընկույզներով   |       |      |      |         |        |      |     |

|_____________________________________________________________________|

|                            Կեքսեր                                   |

|_____________________________________________________________________|

|շաքարային      |5x10(3)|0,1   |-     |25       |50      |50    |     |

|փոշիով         |       |      |      |         |        |      |     |

|_______________|_______|______|______|_________|________|______|_____|

|ջնարակապատված, |5x10(3)|0,1   |-     |25       |50      |100   |     |

|ընկույզներով,  |       |      |      |         |        |      |     |

|ցուկատներով,   |       |      |      |         |        |      |     |

|մրգային և  ռոմի|       |      |      |         |        |      |     |

|ներծծանքով     |       |      |      |         |        |      |     |

|_______________|_______|______|______|_________|________|______|_____|

|կեքսեր և       |5x10(3)|0,1   |0,1   |25       |50      |50    |     |

|ռուլետներ      |       |      |      |         |        |      |     |

|հերմետիկ       |       |      |      |         |        |      |     |

|փաթեթավորմամբ  |       |      |      |         |        |      |     |

|_____________________________________________________________________|

|                           Վաֆլիներ                                  |

|_____________________________________________________________________|

|առանց միջուկի, |5x10(3)|0,1   |-     |25       |50      |100   |     |

|մրգային,       |       |      |      |         |        |      |     |

|պոմադային      |       |      |      |         |        |      |     |

|ճարպային       |       |      |      |         |        |      |     |

|միջուկներով    |       |      |      |         |        |      |     |

|_______________|_______|______|______|_________|________|______|_____|

|ընկույզապրալի- |5x10(4)|0,01  |-     |25       |50      |100   |     |

|նային միջուկով,|       |      |      |         |        |      |     |

|ջնարակապատված  |       |      |      |         |        |      |     |

|շոկոլադե       |       |      |      |         |        |      |     |

|ջնարակով       |       |      |      |         |        |      |     |

|_____________________________________________________________________|

|                 Անուշահացիկներ, մեղրաբլիթներ                        |

|_____________________________________________________________________|

|առանց միջուկի  |2,5x   |1,0   |-     |25       |50      |50    |     |

|               |10(3)  |      |      |         |        |      |     |

|_______________|_______|______|______|_________|________|______|_____|

|միջուկով       |5x10(3)|0,1   |-     |25       |50      |50    |     |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թխվածքաբլիթներ                               |

|_____________________________________________________________________|

|շաքարային,     |1x10(4)|0,1   |-     |25       |50      |100   |     |

|շոկոլադե       |       |      |      |         |        |      |     |

|ջնարակով,      |       |      |      |         |        |      |     |

|ամոքուն        |       |      |      |         |        |      |     |

|_______________|_______|______|______|_________|________|______|_____|

|կրեմային       |1x10(4)|0,1   |0,1   |25       |50      |100   |     |

|միջնաշերտով,   |       |      |      |         |        |      |     |

|միջուկով       |       |      |      |         |        |      |     |

|_______________|_______|______|______|_________|________|______|_____|

|գալետներ,      |1x10(3)|1,0   |-     |25       |-       |100   |     |

|կրեկերներ      |       |      |      |         |        |      |     |

._____________________________________________________________________.

 

13.3. Մթերքներ ձկից և ջրային որսի ոչ արդյունաբերական օբյեկտներից

 

13.3.1. Կիսապատրաստվածքներ ձկից և ջրային որսի ոչ արդյունաբերական օբյեկտներից

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ պակաս |16         |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |1-11       |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |70-160     |   +    |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |     0,5         |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |     0,5         |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |     0,1         |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |     0,15        |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Ֆիկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|կակղամորթերի կատվածահարող |չի թույլատրվում  |կակղամորթեր             |

|թույն (սակսիտոքսին)       |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կակղամորթերի անզգայացնող  |չի թույլատրվում  |կակղամորթեր             |

|թույն (դոմոյան թթու)      |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|                          |չի թույլատրվում  |ծովախեցգետինների ներքին |

|                          |                 |օրգաններ                |

|__________________________|_________________|________________________|

|կակղամորթերի լուծառաջացնող|չի թույլատրվում  |կակղամորթեր             |

|թույն (օկադայիկ թթու)     |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,02             |                        |

|Y- իզոմերներ)             |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Նիտրոզամիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ-ների գումար  |չի թույլատրվում  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Հիստամին                  |100              |թյունոս, թյունաձուկ,    |

|                          |                 |սաղմոն, տառեխ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|Պոլիքլորացված բիֆենիլներ  |0,5              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում  |ձկից կիսապատրաստվածքներ |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |5x10(4)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,01             |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |0,01             |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|սուլֆիտ առաջացնող         |0,1              |մթերքի զանգված (գ),     |

|կլոստրիդիումներ           |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |25               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և            |                 |որում չի թույլատրվում   |

|L. monocytogenes          |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սուլֆիտ առաջացնող         |0,01             |մթերքի զանգված (գ),     |

|կլոստրիդիումներ           |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |(վակուում փաթեթավորված  |

|                          |                 |արտադրանքի համար)       |

|__________________________|_________________|________________________|

|V. parahaemolyticus       |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի (ծովային|

|                          |                 |ձկների համար)           |

|_____________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ  լճակային պահման ձկների համար                          |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը  |

|իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի         |

|առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը հսկողությունն    |

|իրականացվում է հումքի համապատասխան:                                  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով        |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

._____________________________________________________________________.

 

13.3.2. Խոհարարական արտադրանք ձկից և ջրային որսի ոչ արդյունաբերական օբյեկտներից

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ պակաս |13         |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ, ոչ ավելի |8          |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |90-130     |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |գ, ոչ ավելի |0,8        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Օսլա                 |գ, ոչ ավելի |5          |   -    |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,5              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,5              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,1              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,15             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Ֆիկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|կակղամորթերի              |հսկողությունը ըստ| կակղամորթեր            |

|կատվածահարող թույն        |հումքի           |                        |

|(սակսիտոքսին)             |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կակղամորթերի անզգայացնող  |հսկողությունը ըստ| կակղամորթեր            |

|թույն (դոմոյան թթու)      |հումքի           |                        |

|                          |                 |                        |

|                          |_________________|________________________|

|                          |հսկողությունը ըստ| ծովախեցգետինների ներքին|

|                          |հումքի           | օրգաններ               |

|__________________________|_________________|________________________|

|կակղամորթերի լուծառաջացնող|հսկողությունը ըստ| կակղամորթեր            |

|թույն (օկադայիկ թթու)     |հումքի           |                        |

|_____________________________________________________________________|

|           Միկոտոքսիններ (հսկողությունը ըստ հումքի)                  |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին (Մ1)           |չի թույլատրվում  |կաթնային բաղադրիչով     |

|                          |                 |մթերքների համար         |

|__________________________|_________________|________________________|

|աֆլատոքսին (B1)           |չի թույլատրվում  |ձավար և  ալյուր         |

|                          |                 |պարունակողների համար    |

|__________________________|_________________|________________________|

|դեզօքսինիվալենոլ          |չի թույլատրվում  |ձավար և  ալյուր         |

|                          |                 |պարունակողների համար    |

|__________________________|_________________|________________________|

|զեարալենոն                |չի թույլատրվում  |ձավար և  ալյուր         |

|                          |                 |պարունակողների համար    |

|__________________________|_________________|________________________|

|Տ-2 տոքսին                |չի թույլատրվում  |ձավար և  ալյուր         |

|                          |                 |պարունակողների համար    |

|__________________________|_________________|________________________|

|օխրատոքսին A              |չի թույլատրվում  |< 0,0005 ձավար և  ալյուր|

|                          |                 |պարունակող բոլոր        |

|                          |                 |տեսակների համար         |

|_____________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ  «հսկողությունը ըստ հումքի»                            |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը  |

|իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի         |

|առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը հսկողությունն    |

|իրականացվում է հումքի համապատասխան:                                  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով         |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |կաթնային բաղադրիչով     |

|                          |(< 0,01)         |մթերքների համար         |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |կաթնային բաղադրիչով     |

|                          |(< 0,01          |մթերքների համար         |

|                          |միավոր/գ.)       |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|պենիցիլին                 |չի թույլատրվում  |կաթնային բաղադրիչով     |

|                          |(< 0,01          |մթերքների համար         |

|                          |միավոր/գ.)       |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում  |կաթնային բաղադրիչով     |

|                          |(< 0,5 միավոր/գ.)|մթերքների համար         |

|__________________________|_________________|________________________|

|բացիտրացին                |չի թույլատրվում  |ձվային բաղադրիչով       |

|                          |                 |մթերքների համար         |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-, b-,         |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|հեքսաքլորբենզոլ           |0,01             |հսկողություն ձավարի և   |

|                          |                 |ալյուրի հումքի նկատմամբ |

|__________________________|_________________|________________________|

|Սնդիկօրգանական պեստիցիդներ|չի թույլատրվում  |հսկողություն ձավարի և   |

|                          |                 |ալյուրի հումքի նկատմամբ |

|__________________________|_________________|________________________|

|2,4 Դ-թթու, դրա աղերն ու  |չի թույլատրվում  |հսկողություն ձավարի և   |

|եթերները                  |                 |ալյուրի հումքի նկատմամբ |

|__________________________|_________________|________________________|

|բենզ(ա)պիրեն Նիտրատներ    |չի թույլատրվում  |< 0,0002                |

|                          |150              |բանջարեղեն պարունակող   |

|                          |                 |մթերքների համար         |

|_____________________________________________________________________|

|                         Նիտրոզամիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|ՆԴՄԱ և  ՆԴԷԱ-ների գումար  |չի թույլատրվում  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Հիստամին                  |100              |թյունոս, թյունաձուկ,    |

|                          |                 |սաղմոն, տառեխ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|Պոլիքլորացված բիֆենիլներ  |0,5              |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Դիօքսիններ                                 |

|(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց հնարավոր առկայության մասին   |

|հիմնավորված ենթադրության առկայության դեպքում`                        |

|1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս      |

|պարունակող մթերքներին                                                |

|2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները ներկայացնում են իրենցից          |

|պոլիքլորացված դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և  պոլիքլորացված          |

|դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ) գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր   |

|համարժեքների գումար` Առողջապահության Համաշխարհային Կազմակերպության   |

|սանդղակի համապատասխան:)                                              |

|_____________________________________________________________________|

|                          |չի թույլատրվում  |կիսապատրաստվածքներ ձկից |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Ջերմային մշակմամբ խոհարարական արտադրանք                              |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների խումբ|ՄԱՖԱՄ, |Մթերքի զանգված (գ), որում չի    |Ծանոթություն|

|               |ԳԱՄ/գ, |թույլատրվում                    |            |

|               |ոչ     |________________________________|            |

|               |ավելի  |ԱՑԽՄ  |S.    |սուլֆիտով|ախտածին,|            |

|               |       |(կոլի-|aureus|վերականգ-|այդ     |            |

|               |       |ձևեր) |      |նող      |թվում   |            |

|               |       |      |      |կլոստրի- |սալմո-  |            |

|               |       |      |      |դիումներ |նելաներ |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Ձուկ և         |1x10(4)|1,0   |1,0   |1,0      |25 միայն|            |

|խճողակային     |       |      |      |վակուում |սալմոնե-|            |

|արտադրանք,     |       |      |      |փաթեթա-  |լաներ,  |            |

|տապակած,       |       |      |      |վորվածի  |խմորա-  |            |

|եփած, այդ      |       |      |      |համար    |սնկեր և |            |

|թվում          |       |      |      |         |բորբոսա |            |

|սառեցված       |       |      |      |         |սնկեր   |            |

|               |       |      |      |         |100     |            |

|               |       |      |      |         |ԳԱՄ/գ-ից|            |

|               |       |      |      |         |ոչ ավելի|            |

|_____________________________________________________________________|

|         Խոհարարական արտադրանք առանց ջերմային մշակման                |

|_____________________________________________________________________|

|Աղցաններ ձկից  |1x10(4)|1,0   |1,0   |-        |25      |պրոտեուսը   |

|և  ծովամթերքից |       |      |      |         |        |(Proteus)   |

|առանց լցոնքների|       |      |      |         |        |0,1 գ.      |

|               |       |      |      |         |        |մթերքում չի |

|               |       |      |      |         |        |թույլատրվում|

|_____________________________________________________________________|

|                    Եփած սառեցված արտադրանք                          |

|_____________________________________________________________________|

|Ճաշին          |2x10(4)|0,1   |0,1   |0,1      |25      |Էնտերոկոկեր |

|օգտագործելու   |       |      |      |վակուում |        |(Enterococ  |

|համար          |       |      |      |փաթեթա-  |        |cus)`       |

|նախատեսված արագ|       |      |      |վորվածի  |        |1x10(3)     |

|սառեցված       |       |      |      |համար    |        |ԳԱՄ/գ.ոչ    |

|պատրաստի       |       |      |      |         |        |ավելի այլ   |

|ձկնային        |       |      |      |         |        |(չափաբաժնին |

|ուտեստներ,     |       |      |      |         |        |կտորներով   |

|այդ թվում      |       |      |      |         |        |արտադրան-   |

|վակուում       |       |      |      |         |        |քում),      |

|փաթեթավորված   |       |      |      |         |        |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|կառուցվածքային |1x10(3)|1,0   |1,0   |1,0      |25      |Էնտերոկոկեր |

|արտադրանք      |       |      |      |         |        |(Enterococ- |

|(ծովախեցգետ-   |       |      |      |         |        |cus)`       |

|նային          |       |      |      |         |        |2x10(3)     |

|ձողիկներ և     |       |      |      |         |        |ԳԱՄ/գ. ոչ   |

|այլն)          |       |      |      |         |        |ավելի       |

|               |       |      |      |         |        |(խճողակային |

|               |       |      |      |         |        |արտադրան-   |

|               |       |      |      |         |        |քում)       |

._____________________________________________________________________.

 

13.4. Կաթ և կաթնամթերք

13.4.1. Խմելու կաթ, խմելու սերուցք, կաթնաթթվային մթերք, կաթնային հիմքով (չոր և հեղուկ) ըմպելիքներ, այդ թվում` հարստացված

 

(Բաղադրամասային կաթնաթթվային մթերքների համար թույլատրվում է կանոնակարգել դրանց սննդային արժեքը այն նորմատիվ և/կամ տեխնիկական փաստաթղթերում սահմանմամբ, որոնց համապատասխան արտադրվել են տվյալ մթերքները)

 

1) Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի 100 գ.մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ.          |2.0-5.0    | +      |կաթ,         |

|                     |            |           |        |կաթնաթթվային |

|                     |            |           |        |մթերք,       |

|                     |            |           |        |ըմպելիքներ   |

|                     |            |           |        |կաթնային     |

|                     |            |           |        |հիմքով,      |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ պակաս |2,5        | +      |սերուցք,     |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ պակաս |2,5        | +      |թթվասեր      |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ.          |1,5-4.0    | +      |կաթ,         |

|                     |            |           |        |կաթնաթթվային |

|                     |            |           |        |մթերք,       |

|                     |            |           |        |կաթնային     |

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |ըմպելիքներ   |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ.          |10-20      |        |սերուցք,     |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ.          |10-20      |        |թթվասեր      |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ, ոչ պակաս |4,7        | +      |կաթ          |

|այդ թվում ավելացված  |            |           |        |             |

|սախարոզ (թույլատրվում|            |           |        |             |

|է սախարոզի           |            |           |        |             |

|փոխարինումը          |            |           |        |             |

|պտղաշաքարով` 5 գ-ից  |            |           |        |             |

|ոչ ավելի             |            |           |        |             |

|քանակությամբ),       |            |           |        |             |

|(հսկողություն        |            |           |        |             |

|փաստացի լցման        |            |           |        |             |

|համապատասխան)        |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ պակաս |3,4        |+       |թթվասեր      |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ պակաս |3,7        | +      |սերուցք      |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ ավելի |16.0       | +      |կաթնաթթվային |

|                     |            |           |        |մթերք,       |

|                     |            |           |        |կաթնային     |

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |ըմպելիքներ   |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |գ, ոչ ավելի |10         | +      |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիում             |մգ          |105-240    | +      |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|պերօքսիդային թիվ          |4.0              |ճարպի ակտիվ թթվածնի     |

|                          |                 |մմոլ/կգ, (ճարպի 5.0)    |

|                          |                 |100 գ. պարունակող       |

|                          |                 |մթերքների համար և       |

|                          |                 |բուսական յուղերով       |

|                          |                 |հարստացված մթերքի համար)|

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,005            |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1 մգ/կգ               |

|(Կաթի, կաթնամթերքի և  այլ |                 |                        |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                 |                        |

|պարունակության նկատմամբ   |                 |                        |

|հսկողությունն             |                 |                        |

|իրականացվում է հումքում   |                 |                        |

|դրանց հնարավոր            |                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության                |

|հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված              |

|հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի          |

|հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է հումքի համապատասխան:         |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով        |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|                          |                 |< 0,0003                |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում  |< 0,004 մգ/կգ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մգ/կգ             |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին (Մ1)           |չի թույլատրվում  |< 0,00002               |

|_____________________________________________________________________|

|                Պեստիցիդներ ճարպի վերահաշվարկով                      |

|_____________________________________________________________________|

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|____________________________________________|________________________|

|Դիօքսիններ                                  |չի թույլատրվում         |

|(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց     |                        |

|հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված      |                        |

|ենթադրության առկայության դեպքում`           |                        |

|1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի          |                        |

|վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող     |                        |

|մթերքներին                                  |                        |

|2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները         |                        |

|ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված       |                        |

|դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և              |                        |

|պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)      |                        |

|գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր   |                        |

|համարժեքների գումար` Առողջապահության        |                        |

|Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի      |                        |

|համապատասխան:)                              |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների խումբ|ՄԱՖԱՄ  |Մթերքի զանգված (գ), որում չի    |Խմորասնկեր  |

|               |< *,   |թույլատրվում                    |(Խ), և      |

|               |ԳԱՄ    |________________________________|բորբոսասնկեր|

|               |<**>/ս |ԱՑԽՄ  |ախտա- |ոսկեգույն|Լիստերիա|(Բ), ԳԱՄ/սմ3|

|               |մ3(գ), |<***> |ծին,  |ստաֆիլա- |մոնա-   |կամ ԳԱՄ/գ,  |

|               |կամ    |(կոլի-|այդ   |կոկ (S.  |ցիտոգե- |ոչ ավելի    |

|               |ԳԱՄ    |ձևեր) |թվում |         |նես     |            |

|               |<**>/գ |      |սալմո-|         |(L. Mono|            |

|               |ոչ     |      |նելա- |         |cytoge- |            |

|               |ավելի  |      |ներ   |         |nes)    |            |

|               |       |      |      |         |aureus) |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Սպառողական     |1x10(5)|0,01  |25    |1,0      |25      |     -      |

|տարայով        |       |      |      |         |        |            |

|պաստերացված կաթ|       |      |      |         |        |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Սպառողական     |100    |10.0  |100   |10.0     |25      |     -      |

|տարայով առանց  |       |      |      |         |        |            |

|ասեպտիկ լցման  |       |      |      |         |        |            |

|ուլտրապաստերաց-|       |      |      |         |        |            |

|ված կաթ        |       |      |      |         |        |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Սպառողական     |1x10(5)|0,01  |25    |1,0      |25      |     -      |

|տարայով        |       |      |      |         |        |            |

|պաստերացված    |       |      |      |         |        |            |

|սերուցք        |       |      |      |         |        |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Սպառողական     |100    |10.0  |100   |10.0     |25      |     -      |

|տարայով առանց  |       |      |      |         |        |            |

|ասեպտիկ լցման  |       |      |      |         |        |            |

|ուլտրապաստերաց-|       |      |      |         |        |            |

|ված սերուցք    |       |      |      |         |        |            |

|_______________|_____________________________________________________|

|Մանրէազերծված, |Պետք է համապատասխանեն արդյունաբերական                |

|ասեպտիկ լցումով|մանրէազերծվածության պահանջներին 1.37 oC              |

|ուլտրապաստերաց-|ջերմաստիճանում 3-5 օրվա ընթացքում ջերմապահպանման     |

|ված կաթ և      |հասունացումից հետո` տեսանելի թերությունների և        |

|սերուցք,       |փչացման նշանների (փաթեթավորման փքվածություն, արտաքին |

|այդ թվում      |տեսքի փոփոխություններ և  այլն) բացակայություն, համի  |

|հարստացված     |և  կազմվածքի փոփոխության բացակայություն,             |

|               |2. ջերմապահպանման հասունացումից հետո թույլատրվում են |

|               |փոփոխություններ`                                     |

|               |1) տիտրվող թթվայնության 2 Տերներից ոչ ավելին,        |

|               |2) ՄԱՖԱՄ` 10 ԳԱՄ/գ, (սմ3) ոչ ավելի                   |

|_______________|_____________________________________________________|

|Ռյաժան         |Կաթնա- |1,0   |25    |1.0      |-       |Խ` 50       |

|               |թթվային|      |      |         |        |Բ` 50       |

|               |մանրէ- |      |      |         |        |(նորմավոր-  |

|               |ների   |      |      |         |        |վում է 72   |

|               |քանակը |      |      |         |        |ժամից ավելի |

|               |1x10(7)|      |      |         |        |պիտանիության|

|               |-ից ոչ |      |      |         |        |ժամկետով    |

|               |պակաս  |      |      |         |        |մթերքների   |

|               |       |      |      |         |        |համար)      |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Թթվասեր և  դրա |Թթվա-  |0,001,|25    |1,0      |   -    |Խ` 50       |

|հիմքով         |սերի   |(թթվե-|      |         |        |Բ` 50       |

|արտադրված      |համար` |ցումից|      |         |        |(նորմավոր-  |

|մթերք          |կաթնա- |հետո  |      |         |        |վում է 72   |

|               |թթվային|ջեր-  |      |         |        |ժամից ավելի |

|               |մանրէ- |մային |      |         |        |պիտանիության|

|               |ների   |վերա- |      |         |        |ժամկետով    |

|               |քանակը |մշակ- |      |         |        |մթերքների   |

|               |1x10(7)|ված   |      |         |        |համար)      |

|               |-ից ոչ |թթվա- |      |         |        |            |

|               |պակաս  |սերա- |      |         |        |            |

|               |       |յին   |      |         |        |            |

|               |       |մթերքի|      |         |        |            |

|               |       |համար`|      |         |        |            |

|               |       |0,1)  |      |         |        |            |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների      |ՄԱՖԱՄ, |Մթերքի զանգված սմ3 (գ),|Խմորա-  |Ծանոթություն|

|խումբ          |ԳԱՄ/սմ3|որում չի թույլատրվում  |սնկեր և |            |

|               |(գ), ոչ|_______________________|բորբոսա-|            |

|               |ավելի  |ԱՑԽՄ  |S.    |ախտածին, |սնկեր,  |            |

|               |       |(կոլի-|aureus|այդ թվում|ԳԱՄ/սմ3 |            |

|               |       |ձևեր) |      |սալմոնե- |(գ), ոչ |            |

|               |       |      |      |լաներ    |ավելի   |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Հեղուկ         |  -    |0,01  |1,0   |25       | -      |            |

|կաթնաթթվային   |       |      |      |         |        |            |

|ըմպելիքներ,    |       |      |      |         |        |            |

|այդ թվում`     |       |      |      |         |        |            |

|մածուն,        |       |      |      |         |        |            |

|յոգուրտ,       |       |      |      |         |        |            |

|այդ թվում      |       |      |      |         |        |            |

|72 ժամից ոչ    |       |      |      |         |        |            |

|ավելի պահպանման|       |      |      |         |        |            |

|ժամկետով       |       |      |      |         |        |            |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Հեղուկ         |1x10(7)|0,1   |1,0   |25       |խմորա-  |* բացառու-  |

|կաթնաթթվային   |-ից ոչ |      |      |         |սնկեր`  |թյամբ այն   |

|ըմպելիքներ,    |պակաս  |      |      |         |50 <*>  |ըմպելիքների,|

|այդ թվում`     |<**>   |      |      |         |բորբոսա-|որոնք       |

|մածուն, յոգուրտ|       |      |      |         |սնկեր`  |պատրաստվում |

|այդ թվում 72   |       |      |      |         |50      |են          |

|ժամից ավելի    |       |      |      |         |        |խմորասնկերի |

|պահպանման      |       |      |      |         |        |պարունակող  |

|ժամկետով       |       |      |      |         |        |մերանից,    |

|               |       |      |      |         |        |** չի       |

|               |       |      |      |         |        |նորմավորվում|

|               |       |      |      |         |        |ջերմային    |

|               |       |      |      |         |        |վերամշակված |

|               |       |      |      |         |        |մթերքների   |

|               |       |      |      |         |        |համար       |

|_______________|_______|______|______|_________|________|____________|

|Հեղուկ         |1x10(7)|0,1   |1,0   |25       |խմորա-  |բացառությամբ|

|կաթնաթթվային   |- ից ոչ|      |      |         |սնկեր`  |այն         |

|ըմպելիքներ,    |պակաս, |      |      |         |50 <*>  |ըմպելիքների,|

|այդ թվում`     |բիֆի-  |      |      |         |բորբոսա-|որոնք       |

|մածուն, յոգուրտ|դում   |      |      |         |սնկեր`  |պատրաստվում |

|այդ թվում 72   |մանրէ- |      |      |         |50      |են          |

|ժամից ավելի    |ները`  |      |      |         |        |խմորասնկեր  |

|պահպանման      |1x10(6)|      |      |         |        |պարունակող  |

|ժամկետով       |-ից ոչ |      |      |         |        |մերանից     |

|               |պակաս  |      |      |         |        |            |

|_____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` Բոլոր մանկական չոր, կաթնային հիմքով մթերքներում        |

|հսկվում է ստաֆիլակոկի էնտերոտոքսինների բացակայությունը,              |

|հետազոտությունը անցկացվում է 5 նմուշներում, յուրաքանչյուրը 25 գ.     |

|զանգվածով` մթերքի նորմավորվող զանգվածում ստաֆիլակոկի (S. aureus)     |

|հայտնաբերման ժամանակ:                                                |

._____________________________________________________________________.

 

13.4.2. Կաթնաշոռ և դրա հիմքով մթերք, այդ թվում` մրգային և/կամ բանջարեղենային բաղադրիչներով

 

1) Սննդային արժեք (100 գ.մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |6-17       | +      |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |3,5-10.0   |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ, ոչ ավելի |16         | +      |(թույլատրվում|

|այդ թվում ավելացված  |գ, ոչ ավելի |10         | +      |է) սախարոզի  |

|սախարոզ              |            |           |        |փոխարինումը  |

|                     |            |           |        |պտղաշաքարով` |

|                     |            |           |        |5 գ-ից ոչ    |

|                     |            |           |        |ավելի        |

|                     |            |           |        |քանակությամբ)|

|                     |            |           |        |(հսկողու-    |

|                     |            |           |        |թյունը       |

|                     |            |           |        |փաստացի      |

|                     |            |           |        |լցման        |

|                     |            |           |        |համապատասխան)|

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Թթվայնություն        |Օտերներ,    |150        |   +    |             |

|                     |ոչ ավելի    |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում