Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(34-րդ մաս)

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|պերոքսիդային թիվ          |4,0              |ճարպի ակտիվ             |

|                          |                 |թթվածնի մմոլ/կգ;        |

|                          |                 |(ճարպի 5գ/100 գ-ից ավելի|

|                          |                 |պարունակությամբ         |

|                          |                 |մթերքների համար)        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,06             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,15             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,06             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,015            |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1 մգ/կգ               |

|(Կաթի, կաթնամթերքի և  այլ |                 |                        |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                 |                        |

|պարունակության նկատմամբ   |                 |                        |

|հսկողությունն իրականացվում|                 |                        |

|է հումքում դրանց հնարավոր |                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Հակաբիոտիկներ,            |ըստ կաթի,        |                        |

|միկոտոքսիններ, դիօքսիններ |սերուցքի,        |                        |

|                          |կաթնաթթվային     |                        |

|                          |մթերքի           |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,55             |ճարպի վերահաշվարկով     |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,33             |ճարպի վերահաշվարկով     |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների խումբ      |Մթերքի զանգված սմ3 (գ),|Խմորասնկեր|Ծանոթություն|

|                     |որում չի թույլատրվում  |և         |            |

|                     |_______________________|բորբոսա-  |            |

|                     |ԱՑԽՄ  |S.    |ախտածին, |սնկեր,    |            |

|                     |(կոլի-|aureus|այդ թվում|ԳԱՄ/սմ3   |            |

|                     |ձևեր) |      |սալմոնե- |(գ), ոչ   |            |

|                     |      |      |լաներ    |ավելի     |            |

|_____________________|______|______|_________|__________|____________|

|Կաթնաշոռ և           |0,001 |0,1   |25       |   -      |            |

|կաթնաշոռային         |      |      |         |          |            |

|արտադրանք` 72 ժամից  |      |      |         |          |            |

|ոչ ավելին            |      |      |         |          |            |

|պիտանիության ժամկետով|      |      |         |          |            |

|_____________________|______|______|_________|__________|____________|

|Կաթնաշոռ և           |  0,01|  0,1 |  25     |խմորասնկեր|            |

|կաթնաշոռային         |      |      |         |100       |            |

|արտադրանք` 72 ժամ և  |      |      |         |բորբոսա-  |            |

|ավելի պիտանիության   |      |      |         |սնկեր` 50 |            |

|ժամկետով             |      |      |         |          |            |

|_____________________|______|______|_________|__________|____________|

|Ջերմային             |0,1   |0,1   |25       |խմորասնկեր|            |

|վերամշակված          |      |      |         |և  բոր-   |            |

|կաթնաշոռային         |      |      |         |բոսասնկեր |            |

|արտադրանք            |      |      |         |գումարային|            |

|                     |      |      |         |50        |            |

._____________________________________________________________________.

 

13.4.3. Պանիրներ (պինդ, կիսապինդ, փափուկ, աղ դրած, հալած, կաթնաշոռային) և պանրային մածուկներ

 

1) Սննդային արժեք (100 գ.մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Խոնավության          |%, ոչ ավելի |70         |  -     |             |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Չոր նյութում ճարպի   |%, ոչ ավելի |55         |  +     |             |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնաշոռային պանրի   |%, ոչ ավելի |70         |  +     |             |

|համար չոր նյութում   |            |           |        |             |

|թույլատրվում է ճարպի |            |           |        |             |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |գ, ոչ ավելի |2          |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,15             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,1              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,03             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1 մգ/կգ               |

|(Կաթի, կաթնամթերքի  և     |                 |                        |

|այլ սննդամթերքի մեջ       |                 |                        |

|մելամինի պարունակության   |                 |                        |

|նկատմամբ հսկողությունն    |                 |                        |

|իրականացվում է  հումքում  |                 |                        |

|դրանց հնարավոր            |                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|                          |                 |< 0,0003                |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում  |< 0,004 մգ/կգ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մգ/կգ             |

|Միկոտոքսիններ             |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|աֆլատոքսին (Մ1)           |չի թույլատրվում  |< 0,00005               |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,6              |ճարպի վերահաշվարկով     |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,2              |ճարպի վերահաշվարկով     |

|____________________________________________|________________________|

|Դիօքսիններ                                  |չի թույլատրվում         |

|(Դիօքսինները որոշվում են հումքում դրանց     |                        |

|հնարավոր առկայության մասին հիմնավորված      |                        |

|ենթադրության առկայության դեպքում`           |                        |

|1) դրանց առավելագույն մակարդակը չի          |                        |

|վերաբերում ճարպի 1%-ից պակաս պարունակող     |                        |

|մթերքներին                                  |                        |

|2) այստեղ և  հետագայում դիօքսինները         |                        |

|ներկայացնում են իրենցից պոլիքլորացված       |                        |

|դիբեզոլդիօքսինների և  (ՊՔԴԴ) և              |                        |

|պոլիքլորացված դիբենզոֆուրանների (ՊՔԴՖ)      |                        |

|գումարը և  արտահայտվում են որպես թունավոր   |                        |

|համարժեքների գումար` Առողջապահության        |                        |

|Համաշխարհային Կազմակերպության սանդղակի      |                        |

|համապատասխան:)                              |                        |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|                     Մանրէաբանական ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների խումբ      |ՄԱՖԱՄ, |Մթերքի զանգված սմ3 (գ),|Ծանոթություն   |

|                     |ԳԱՄ/սմ3|որում չի թույլատրվում  |               |

|                     |(գ), ոչ|_______________________|               |

|                     |ավելի  |ԱՑԽՄ        |ախտածին,  |               |

|                     |       |(կոլիձևեր)  |այդ թվում`|               |

|                     |       |            |սալմո-    |               |

|                     |       |            |նելաներ   |               |

|_____________________|_______|____________|__________|_______________|

|Պինդ, կիսապինդ,      |-      |0,001       |25        |ոսկեգույն      |

|աղ դրած, փափուկ      |       |            |          |ստաֆիլակոկը    |

|պանիրներ             |       |            |          |(S. aureus)`   |

|                     |       |            |          |500 ԳԱՄ/գ. ոչ  |

|                     |       |            |          |ավելի; Լ.      |

|                     |       |            |          |Մոնոցիտոգենես  |

|                     |       |            |          |(L.Monocytoge- |

|                     |       |            |          |nes) 25 գ      |

|                     |       |            |          |չի թույլատրվում|

|_____________________________________________________________________|

|                        Հալած պանիրներ                               |

|_____________________________________________________________________|

|առանց լցանյութերի    |5x10(3)|0,1         |25        |Բորբոսասնկեր 50|

|                     |       |            |          |ԳԱՄ/գ. ոչ ավելի|

|                     |       |            |          |Խմորասնկեր 50  |

|                     |       |            |          |ԳԱՄ/գ ոչ ավելի |

|                     |       |            |          |               |

|_____________________|_______|____________|__________|_______________|

|լցանյութերով         |1x10(4)|0,1         |25        |Բորբոսասնկեր   |

|                     |       |            |          |100 ԳԱՄ/գ. ոչ  |

|                     |       |            |          |ավելի          |

|                     |       |            |          |Խմորասնկեր 100 |

|                     |       |            |          |ԳԱՄ/գ. ոչ ավելի|

._____________________________________________________________________.

 

13.5. Մրգային և բանջարեղենային պահածոներ (հյութեր, նեկտարներ և ըմպելիքներ, մորս, խյուսանման մթերքներ մրգային և/կամ բանջարեղենային հիմքով, մրգակաթնային և մրգահատիկային խյուսեր, համակցված մթերքներ)

 

1) Սննդային արժեք (100 գ մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Չոր նյութերի         |%           |4-25       |-       |մրգային      |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |և/կամ  բանջա-|

|                     |            |           |        |րեղենային    |

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |խյուսանման   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լուծվող չոր նյութերի |%           |4-16       |-       |մրգերի և/կամ |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |բանջարեղենի  |

|                     |            |           |        |ավելացմամբ   |

|                     |            |           |        |մրգերից      |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութամթերքի |

|                     |            |           |        |համար)       |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |%           |4-10       |-       |բանջարեղենից,|

|                     |            |           |        |մրգերի       |

|                     |            |           |        |ավելացմամբ   |

|                     |            |           |        |բանջարեղենից |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութամթերքի |

|                     |            |           |        |համար        |

|                     |            |           |        |(բացառությամբ|

|                     |            |           |        |դդումի և     |

|                     |            |           |        |գազարի       |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |%           |4-11       |-       |դդումից և    |

|                     |            |           |        |գազարից      |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութամթերքի |

|                     |            |           |        |համար և      |

|                     |            |           |        |մրգերի       |

|                     |            |           |        |ավելացմամբ   |

|                     |            |           |        |այդպիսի      |

|                     |            |           |        |արտադրանքի   |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տիտրվող թթուների     |%, ոչ ավելի |1,3        |-       |ցիտրուսային  |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |մրգերից      |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութերի     |

|                     |            |           |        |համար (անջուր|

|                     |            |           |        |կիտրոնաթթվի  |

|                     |            |           |        |վերահաշվար-  |

|                     |            |           |        |կով), այլ    |

|                     |            |           |        |մրգերից      |

|                     |            |           |        |և/կամ        |

|                     |            |           |        |բանջարեղենից |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |հյութամթերք- |

|                     |            |           |        |ների համար   |

|                     |            |           |        |(խնձորաթթվի  |

|                     |            |           |        |վերահաշվար-  |

|                     |            |           |        |կով)         |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |4-25       |+       |Նեկտարների և |

|այդ թվում`           |գ, ոչ ավելի |10         |-       |հյութ պարունա|

|ավելացված շաքարի     |գ, ոչ ավելի |12         |-       |կող          |

|                     |            |           |        |ըմպելիքների  |

|                     |            |           |        |համար:       |

|                     |            |           |        |Մորսի,       |

|                     |            |           |        |մրգերից      |

|                     |            |           |        |պատրաստված   |

|                     |            |           |        |հյութերի,    |

|                     |            |           |        |ինչպես նաև   |

|                     |            |           |        |ուղիղ        |

|                     |            |           |        |մզվածքով     |

|                     |            |           |        |ստացված      |

|                     |            |           |        |բանջարեղե-   |

|                     |            |           |        |նային        |

|                     |            |           |        |հյութերի     |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էթիլ սպիրտի          |%, ոչ ավելի |0,2        |-       |             |

|զանգվածային մաս      |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կերակրի աղ           |%, ոչ ավելի |0,6        |        |բանջարեղենից |

|                     |            |           |        |հյութերի     |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ, ոչ ավելի|75.0       |+       |հարստացված   |

|                     |            |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|երկաթ                |մգ, ոչ      |3          |        |հարստացված   |

|                     |ավելի       |           |        |մթերքների    |

|                     |            |           |        |համար        |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,3              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,1              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,01             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|պատուլին                  |չի թույլատրվում  |< 0,02 խնձոր, տոմատ,    |

|                          |                 |չիչխան պարունակող       |

|                          |                 |մթերքների համար         |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-, b-,         |0,01             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,005            |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Նիտրատներ                 |50               |մրգային հիմքով          |

|                          |200              |բանջարեղենային և        |

|                          |                 |մրգաբանջարեղենային      |

|                          |                 |հիմքով, ինչպես նաև      |

|                          |                 |բանան և  ելակ           |

|                          |                 |պարունակողների համար    |

|__________________________|_________________|________________________|

|5-օքսիմեթիլֆուրֆուրոլ     |10.0             |ցիտրուսային մրգերից     |

|                          |                 |հյութամթերքի համար      |

|__________________________|_________________|________________________|

|                          |20.0             |այլ մրգերից և           |

|                          |                 |բանջարեղենից            |

|                          |                 |հյութամթերքի համար      |

|__________________________|__________________________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |Պետք է համապատասխանեն 12.3. կետում        |

|                          |վաղ հասակի երեխաների համար                |

|                          |պտղաբանջարեղենային հիմքով մթերքների և     |

|                          |պտղաբանջարեղենային պահածոների նկատմամբ    |

|                          |սահմանված պահանջներին (պետք է             |

|                          |համապատասխանեն արդյունաբերական            |

|                          |մանրէազերծվածության պահանջներին)          |

._____________________________________________________________________.

 

14. Երեխաների բուժիչ սնուցման համար հատուկ նշանակության սննդամթերք

 

14.1. Մթերքներ կաթնաշաքարի քիչ պարունակությամբ և առանց կաթնաշաքարի

 

1) Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի 100 գ.մթերքում) (Կազեինի լաբորատոր հսկողությունն իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________________________________________________________|

|Կաթնաշաքարի քիչ պարունակությամբ և  առանց կաթնաշաքարի մթերքներ մինչև  |

|1 տարեկան երեխաների համար                                            |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ/լ         |12-21      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տաուրին              |մգ/լ, ոչ    |80.0       |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|L-կարնիտին           |մգ/լ, ոչ    |20 -       |+       |             |

|                     |ավելի       |ներարկման  |        |             |

|                     |            |ժամանակ    |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |30-40      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլենաթթու         |%, ճարպա-   |14-20      |+       |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից    |           |        |             |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |մգ/լ, ոչ    |4000-8000  |+       |             |

|                     |ավելին      |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |65-80      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնաշաքար           |գ/լ, ոչ     |10         |+       |կաթնաշաքարի  |

|                     |ավելի       |           |        |քիչ պարու-   |

|                     |            |           |        |նակությամբ   |

|                     |            |           |        |մթերքներում  |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |գ/լ, ոչ     |0,1        |        |առանց        |

|                     |ավելի       |           |        |կաթնաշաքարի  |

|                     |            |           |        |պարունակու-  |

|                     |            |           |        |թյամբ        |

|                     |            |           |        |մթերքներում  |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |330-700    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |մգ/լ        |150-400    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |400-800    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |150-300    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |30-90      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մգ/լ        |0,3-1.0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մանգան               |մկգ/լ       |10-300     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |3-14       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |մգ/լ        |3-10       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|քլորիդներ            |մգ/լ        |400-800    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ/լ       |50-150     |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ/լ         |3-5        |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ/լ   |400-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ/լ        |4-12       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |7,5-12,5   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|վիտամին K            |մկգ/լ       |25-60      |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մկգ/լ       |400-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մկգ/լ       |500-1500   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մկգ/լ       |300-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պանտոտենաթթու        |մկգ/լ       |2700-5000  |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ/լ       |60-150     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |մկգ/լ       |1.0-3.0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ/լ        |2-10       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |60-150     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|բիոտին               |մկգ/լ       |10-40      |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կարնիտին             |մգ/լ        |10-20      |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ինոզիտ               |մգ/լ        |20-60      |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|խոլին                |մգ/լ        |50-150     |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մ0սմ/կգ, ոչ |300        |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|            Քիչ կաթնաշաքարային պարունակությամբ կաթ                   |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ/լ         |40-47      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կազեին/շիճուկային    |-           |80/20      |-       |             |

|սպիտակուցներ         |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |20-38      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլենաթթու         |%, ճարպա-   |15         |+       |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից,   |           |        |             |

|                     |ոչ պակաս    |           |        |             |

|                     |մգ/լ        |5000-6000  |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |60-65      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Գլյուկոզա            |գ/լ         |25-28      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Գալակտոզա            |գ/լ         |6-7        |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնաշաքար           |գ/լ,ոչ ավելի|16         |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեքը     |կկալ/լ      |600-680    |+       |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0              |ճարպի ակտիվ թթվածնի     |

|                          |                 |մմոլ/կգ, չոր մթերքների  |

|                          |                 |համար                   |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,005            |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|Աֆլատոքսին M 1            |չի թույլատրվում  |  < 0,00002             |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային               |

|քանակները, որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության        |

|ժամանակ (համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):           |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության                |

|հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված              |

|հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի          |

|հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է հումքի համապատասխան:         |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով        |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                 |< 0,0003                |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում  |< 0,004 մգ/կգ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մգ/կգ             |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1 մգ/կգ               |

|(Կաթի, կաթնամթերքի և  այլ |                 |                        |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                 |                        |

|պարունակության նկատմամբ   |                 |                        |

|հսկողությունն իրականացվում|                 |                        |

|է հումքում դրանց հնարավոր |                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Պեստիցիդներ ճարպի վերահաշվարկով                      |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |չոր մթերքի հաշվարկով    |

|__________________________|_________________|________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2,5x10(4)        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ցերեուս (B. cereus)       |200              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |100              |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և  L.        |                 |որում չի թույլատրվում   |

|Monocytogenes (0-ից       |                 |                        |

|6 ամսական երեխաների       |                 |                        |

|սնուցման նպատակով         |                 |                        |

|նախատեսված մթերքների      |                 |                        |

|համար. E.coli և  ախտածին  |                 |                        |

|մանրէների, այդ թվում`     |                 |                        |

|սալմոնելաների նկատմամբ    |                 |                        |

|հսկողության և  մթերքի     |                 |                        |

|նորմավորվող զանգվածում    |                 |                        |

|E.coli և  սալմոնելաներին  |                 |                        |

|չդասվող Enterobacteriaceae|                 |                        |

|մանրէների հայտնաբերման    |                 |                        |

|ժամանակ հսկվում է         |                 |                        |

|E.sakazakii ախտածին       |                 |                        |

|մանրէի բացակայությունը    |                 |                        |

|մթերքի 300 գ. զանգվածում; |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|_____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` Կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում հսկվում |

|է ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը, մթերքի նորմավորվող|

|զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի հայտնաբերման ժամանակ հետազոտությունը|

|անցկացվում է 5 նմուշներում` յուրաքանչյուրը 25 գ զանգվածով:)          |

._____________________________________________________________________.

 

14.2. Մթերքներ սոյայի սպիտակուցի հիմքով

 

1) Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ/լ         |15-20      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Մեթիոնին             |գ/լ         |0,25-0,35  |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |30-38      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլենաթթու         |%, ճարպա-   |14         |+       |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից, ոչ|           |        |             |

|                     |պակաս       |           |        |             |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |մգ/լ, ոչ    |4000       |        |             |

|                     |պակաս       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |65-80      |    +   |             |

|(դեքստրին-մալթոզա)   |            |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ/լ      |650-720    |    +   |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |450-750    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |մգ/լ        |250-500    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |500-800    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |200-320    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |40-80      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մգ/լ        |0,4-1.0    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |6-14       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |մգ/լ        |4-10       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ/լ         |3-5        |+       |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ/լ   |500-800    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ/լ        |5-15       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |8-12       |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|վիտամին K            |մկգ/լ       |25-100     |-       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մկգ/լ       |300-600    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մկգ/լ       |600-1000   |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մկգ/լ       |300-700    |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ/լ       |60-150     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |մկգ/լ       |1,5-3      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ/լ        |4-8        |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |60-150     |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տաուրին              |մգ/լ        |45-55      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լ-կարնիտին           |մգ/լ        |10-20      |+       |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մ0սմ/կգ, ոչ |300        |+       |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0              |ճարպի ակտիվ թթվածնի     |

|                          |                 |մմոլ/կգ, չոր մթերքների  |

|                          |                 |համար                   |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,005            |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|Աֆլատոքսին B1             |չի թույլատրվում  |< 0,00015               |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1 մգ/կգ               |

|(Կաթի, կաթնամթերքի  և  այլ|                 |                        |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                 |                        |

|պարունակության նկատմամբ   |                 |                        |

|հսկողությունն իրականացվում|                 |                        |

|է հումքում դրանց հնարավոր |                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները, որոնք|

|օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)               |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,02             |                        |

|Y- իզոմերներ)             |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |                        |

|չոր մթերքի հաշվարկով      |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|Ցերեուս (B. cereus)       |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |100              |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ (0-ից 6      |                 |որում չի թույլատրվում   |

|ամսական երեխաների սնուցման|                 |                        |

|նպատակով նախատեսված մթերքի|                 |                        |

|նորմավորվող զանգվածում    |                 |                        |

|E.coli և  սալմոնելաներին  |                 |                        |

|չդասվող Enterobacteriaceae|                 |                        |

|մանրէների հայտնաբերման    |                 |                        |

|ժամանակ հսկվում է         |                 |                        |

|E.sakazakii ախտածին մանրէի|                 |                        |

|բացակայությունը մթերքի    |                 |                        |

|300 գ. զանգվածում;)       |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Բորբոսասնկեր              |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Խմորասնկեր                |10               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում