Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(35-րդ մաս)

 

14.3. Սպիտակուցի բարձր պարունակությամբ չոր կաթնամթերք

 

1) Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի մթերքի 1000 գ-ում)

 

(կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում հսկվում է ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը, մթերքի նորմավորվող զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի հայտնաբերման ժամանակ հետազոտությունը անցկացվում է 5 նմուշներում` յուրաքանչյուրը 25 գ զանգվածով)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող         |մակնշվող     |

|_____________________|____________|____________________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |40-90      |        |  +          |

|_____________________|_______________________________________________|

|Հանքային նյութեր     |                                               |

|_____________________|_______________________________________________|

|կալցիում             |մգ          |1130       |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ          |1450       |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ          |900        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ          |210        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ          |11         |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ           |4-5        |   +    |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ     |0,18       |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ          |3,3        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ         |12         |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մգ          |1,6        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մգ          |3,6        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մգ          |1,6        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ          |14         |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |66         |   +    |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0              |ճարպի ակտիվ թթվածնի     |

|                          |                 |մմոլ/կգ,                |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|Կապար                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Արսեն                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Սնդիկ                     |0,005            |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|Աֆլատոքսին M 1            |չի թույլատրվում  |< 0,00002               |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը  |

|իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի         |

|առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի հաստատումը հսկողությունն    |

|իրականացվում է հումքի համապատասխան:                                  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով         |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                 |< 0,0003                |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|Պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում  |< 0,004 մգ/կգ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|Ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մգ/կգ             |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1 մգ/կգ               |

|(Կաթի, կաթնամթերքի  և  այլ|                 |                        |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                 |                        |

|պարունակության նկատմամբ   |                 |                        |

|հսկողությունն իրականացվում|                 |                        |

|է հումքում դրանց հնարավոր |                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային                 |

|քանակները, որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի                     |

|արտադրության ժամանակ:)                                               |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,02             |                        |

|Y- իզոմերներ)             |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |                        |

|չոր մթերքի հաշվարկով      |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2,5x10(4)        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,3              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|                          |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում`       |100              |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և            |                 |որում չի թույլատրվում   |

|L. Monocytogenes (0-ից 6  |                 |                        |

|ամսական երեխաների սնուցման|                 |                        |

|նպատակով նախատեսված մթերքի|                 |                        |

|նորմավորվող զանգվածում    |                 |                        |

|E.coli և  սալմոնելաներին  |                 |                        |

|չդասվող                   |                 |                        |

|Enterobacteriaceae        |                 |                        |

|մանրէների հայտնաբերման    |                 |                        |

|ժամանակ հսկվում է         |                 |                        |

|E.sakazakii ախտածին մանրէի|                 |                        |

|բացակայությունը մթերքի    |                 |                        |

|300 գ. զանգվածում;        |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ. ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|Խմորասնկեր                |5 0              |ԳԱՄ/գ. ոչ ավելի         |

._____________________________________________________________________.

 

14.4. Մթերք սպիտակուցի ցածր պարունակությամբ (օսլա, ձավարային և մակարոնային արտադրանք)

 

1) Սննդային արժեք (100 գ. մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________________________________________________________|

|                            Օսլաներ                                  |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ ավելի |1,0        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ.          |75-85      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |300-350    |   +    |             |

|_____________________________________________________________________|

|                           Ձավարեղեն                                 |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ ավելի |1,0        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ.          |0,5-1,0    |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ.          |80-90      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |350-400    |   +    |             |

|_____________________________________________________________________|

|                     Մակարոնային արտադրանք                           |

|_____________________________________________________________________|

|Սպիտակուց            |գ, ոչ ավելի |1,0        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ, ոչ ավելի |1,0        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ.          |80-90      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |330-380    |   +    |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|նատրիում             |մգ., ոչ     |50         |   +    |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,3              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,03             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,03             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|օխրատոքսին A              |չի թույլատրվում  |< 0,0005 բոլոր տեսակների|

|                          |                 |համար                   |

|__________________________|_________________|________________________|

|աֆլատոքսին (B1)           |չի թույլատրվում  |< 0,00015               |

|__________________________|_________________|________________________|

|զեարալենոն                |չի թույլատրվում  |< 0,005 եգիպտացորենի,   |

|                          |                 |ցորենի, գարու ալյուրի   |

|                          |                 |համար                   |

|__________________________|_________________|________________________|

|Տ-2 տոքսին                |չի թույլատրվում  |< 0,05                  |

|__________________________|_________________|________________________|

|դեզօքսինիվալենոլ          |չի թույլատրվում  |< 0,05 ցորենի և  գարու  |

|                          |                 |ալյուրի համար           |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,01             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բենզ(ա)պիրեն              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մկգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|Վնասատուներով (միջատներ,  |չի թույլատրվում  |                        |

|տզեր) հացի պաշարների      |                 |                        |

|վարակվածություն և         |                 |                        |

|աղտոտվածություն           |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|մետաղական խառնուկներ      |3x10(-4)         |%, առանձին մասնիկների   |

|                          |                 |չափսերը չպետք է         |

|                          |                 |գերազանցեն 0,3 մմ       |

|                          |                 |առավելագույն ուղիղ      |

|                          |                 |չափմանը                 |

|_____________________________________________________________________|

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |3x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |0,1              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ցերեուս (B. cereus)       |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ              |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |10               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

14.5. Մթերք սպիտակուցի ամբողջական հիդրոլիզատների հիմքով մթերք

 

1) Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց (էկվ)      |գ/լ         |12-22      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տաուրին              |մգ/լ        |40-55      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|L-կարնիտին           |մգ/լ        |10-25      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |25-35      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլենաթթու         |%, ճարպա-   |14         |   +    |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից,   |           |        |             |

|                     |ոչ պակաս    |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|                     |մգ/լ,       |4000       |    -   |             |

|                     |ոչ պակաս    |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |70-95      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ/լ      |650-720    |    +   |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |330-980    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |մգ/լ        |150-600    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |400-1000   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |150-350    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |50-100     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մգ/լ        |0,3-1.0    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |6-14       |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |մգ/լ        |3-10       |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ/լ         |4-5        |    +   |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (?)          |մկգ-էկվ/լ   |500-800    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (?)        |մգ/լ        |6-14       |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |5-15       |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մկգ/լ       |400-600    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մկգ/լ       |600-1000   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մկգ/լ       |500-700    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ/լ       |50-100     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |մկգ/լ       |1,5-3.0    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ/լ        |3-8        |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |50-150     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մ0սմ/կգ, ոչ |320        |    +   |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0              |ճարպի ակտիվ թթվածնի     |

|                          |                 |մմոլ/կգ,                |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,005            |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|Աֆլատոքսին M 1            |չի թույլատրվում  |  < 0,00002             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |                        |

|չոր մթերքի հաշվարկով      |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ցերեուս (B. cereus)       |100              |ԳԱՄ/ գ, ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում`       |100              |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ (0-ից 6      |                 |որում չի թույլատրվում   |

|ամսական երեխաների         |                 |                        |

|սնուցման նպատակով         |                 |                        |

|նախատեսված մթերքի         |                 |                        |

|նորմավորվող զանգվածում    |                 |                        |

|սալմոնելաներին չդասվող    |                 |                        |

|Enterobacteriaceae        |                 |                        |

|մանրէների հայտնաբերման    |                 |                        |

|ժամանակ հսկվում է         |                 |                        |

|E.sakazakii ախտածին       |                 |                        |

|մանրէի բացակայությունը    |                 |                        |

|մթերքի 300 գ. զանգվածում;)|                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |10               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

14.6. Մթերքներ առանց ֆենիլալանինի կամ դրա ցածր պարունակությամբ մինչև 1 տարեկան երեխաների համար

 

1) Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց (էկվ)      |գ/լ         |16-20      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ֆենիլալանին          |մգ/լ, ոչ    |500        |   +    |բացակայու-   |

|                     |ավելի       |           |        |թյուն`       |

|                     |            |           |        |ամինաթթուների|

|                     |            |           |        |խառնուրդի    |

|                     |            |           |        |հիմքով       |

|                     |            |           |        |մթերքներում  |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տաուրին              |մգ/լ        |40-55      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|L-կարնիտին           |մգ/լ        |10-25      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |30-38      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լինոլենաթթու         |%, ճարպա-   |14         |   +    |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից,   |           |        |             |

|                     |ոչ պակաս    |           |        |             |

|                     |____________|___________|________|_____________|

|                     |մգ/լ, ոչ    |5000       |   -    |             |

|                     |պակաս       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ/լ         |65-80      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ/լ      |570-720    |   +    |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյութեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |300-700    |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |մգ/լ        |300-500    |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |500-800    |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |150-300    |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |40-60      |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մգ/լ        |0,3-1.0    |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |3-14       |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |մգ/լ        |4-10       |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մոխիր                |գ/լ         |4-5        |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ/լ       |50-120     |  +     |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ/լ   |500-800    |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ/լ        |4-12       |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |8-12       |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մկգ/լ       |350-700    |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մկգ/լ       |500-1000   |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մկգ/լ       |300-700    |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ/լ       |50-100     |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |մկգ/լ       |1,5-3.0    |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ/լ        |3-8        |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |20-100     |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մ0սմ/կգ, ոչ |320        |   +    |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքներ առանց ֆենիլալանինի կամ դրա ցածր պարունակությամբ, որոնք      |

|նախատեսված են մեկ տարեկանից բարձր երեխաների համար պետք է պարունակեն  |

|20 գ/լ-ից ոչ պակաս սպիտակուց էկվ. իսկ անվտանգության ցուցանիշներով    |

|պետք համապատասխան են 1 տարեկան երեխաների համար առանց ֆենիլալանինի    |

|կամ դրա ցածր պարունակությամբ մթերքներին ներկայացվող պահանջներին:     |

|Ճարպի և  ածխաջրերի պարունակությունը նման մթերքներում չի              |

|կանոնակարգվում, իսկ վիտամինների, հանքային աղերի և  միկրոտարրերի      |

|պարունակությունը պետք է համապատասխանի տարիքային ֆիզիոլոգիական        |

|կարիքներին                                                           |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,5              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,005            |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0              |ճարպի ակտիվ թթվածնի     |

|                          |                 |մմոլ /կգ,               |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային                 |

|քանակները, որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի                     |

|արտադրության ժամանակ:)                                               |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-, b-,         |0,02             |                        |

|Y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |                        |

|չոր մթերքի հաշվարկով      |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ցերեուս (B. cereus)       |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |100              |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ (0-ից 6      |                 |որում չի թույլատրվում   |

|ամսական երեխաների սնուցման|                 |                        |

|նպատակով նախատեսված մթերքի|                 |                        |

|նորմավորվող զանգվածում    |                 |                        |

|սալմոնելաներ չդասվող      |                 |                        |

|Enterobacteriaceae        |                 |                        |

|մանրէների հայտնաբերման    |                 |                        |

|ժամանակ հսկվում է         |                 |                        |

|E.sakazakii ախտածին մանրէի|                 |                        |

|բացակայությունը մթերքի 300|                 |                        |

|գ. զանգվածում)            |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |10               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

15. Սուբլիմացված մթերքներ

15.1. Սուբլիմացված մթերքներ կաթնային հիմքով (կաթնաշոռ և այլն)

 

1) Սննդային արժեք (100 գ.մթերքում)

 

(կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում հսկվում է

ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը, մթերքի նորմավորվող

զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի հայտնաբերման ժամանակ

հետազոտությունը անցկացվում է 5 նմուշներում` յուրաքանչյուրը 25 գ

զանգվածով)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |60-65      |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |20-25      |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր             |գ           |9-11       |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |330-380    |  +     |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (?)          |մկգ-էկվ     |100        |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մգ          |0,3        |  +     |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Վերականգնված         |Օ Տերների,  |150        |  +     |             |

|մթերքի թթվայնություն |ոչ ավելի    |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,15             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,15             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,06             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,015            |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|աֆլատոքսին M 1            |չի թույլատրվում  |< 0,00002               |

|_____________________________________________________________________|

|Հակաբիոտիկներ չոր կաթնային բարձր սպիտակուցային մթերքի համար          |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության                |

|հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված              |

|հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի          |

|հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է հումքի համապատասխան:         |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով        |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի,  (a-, b-,         |0,05             |                        |

|y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,03             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |                        |

|չոր մթերքի հաշվարկով      |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |0,3              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ              |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

15.2. Մսային հիմքով սուբլիմացված մթերքներ

 

1) Սննդային արժեք (100 գ. մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ           |35-50      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ           |15-30      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ        |280-500    |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Մոխիր                |գ           |3,5-4,5    |   +    |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,1              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,03             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,02             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային քանակները,    |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ           |

|(համաձայն սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի):                   |

|Օգտագործման համար պատրաստի կենդանական ծագման վերամշակված             |

|մթերքներում լևոմիցետինի  «քլորամֆենիկոլի» առկայության                |

|հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված              |

|հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում: Մինչև  նշված մեթոդի          |

|հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է հումքի համապատասխան:         |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների                |

|պարունակության հսկողությունը իրականացվում է սահմանված կարգով         |

|հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում:)                   |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                 |< 0,0003                |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|բացիտրացին                |չի թույլատրվում  |< 0,02 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,02             |                        |

|y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,01             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |                        |

|չոր մթերքի հաշվարկով      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|               Մինչև  2 տարեկան երեխաների համար                      |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |1x10(4)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|սուլֆիտ վերականգնող       |0,1              |մթերքի զանգված (գ),     |

|կլոստրիդիումներ           |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|Ցերեուս (B. cereus)       |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ              |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               | ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի       |

|_____________________________________________________________________|

|               2 տարեկանից բարձր երեխաների համար                     |

|_____________________________________________________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |1,5x10(4)        |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|սուլֆիտ վերականգնող       |0,1              |մթերքի զանգված (գ),     |

|կլոստրիդիումներ           |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|Ցերեուս (B. cereus)       |200              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում        |50               |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ              |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր              |100              |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

._____________________________________________________________________.

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում