Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(36-րդ մաս)

 

15.3. Բուսական հիմքով սուբլիմացված մթերքներ

Անվտանգության ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |1,0              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,2              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,1              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,03             |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ)          |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,1              |                        |

|y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,1              |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|հեպտաքլոր                 |չի թույլատրվում  |< 0,002                 |

|__________________________|_________________|________________________|

|ալդրին                    |չի թույլատրվում  |< 0,002                 |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|պատուլին                  |չի թույլատրվում  |< 0,02 խնձոր, տոմատ,    |

|                          |                 |չիչխան պարունակող       |

|                          |                 |մթերքների համար         |

._____________________________________________________________________.

 

16. Մթերքներ անհաս երեխաների համար

 

1) Սննդային արժեք (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում) (կազեինի լաբորատոր հսկողությունն իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված լաբորատոր մեթոդի առկայության դեպքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Չափորոշիչներ և       |Չափման      |Թույլատրելի         |Ծանոթություն |

|ցուցանիշներ          |միավորները  |մակարդակները        |             |

|                     |            |____________________|_____________|

|                     |            |նորմավորվող|մակնշվող|             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Սպիտակուց            |գ/լ         |18-24      |   +    |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնային շիճուկի     |%, սպիտա-   |60         |   -    |             |

|սպիտակուցներ         |կուցների    |           |        |             |

|                     |ընդհանուր   |           |        |             |

|                     |քանակից, ոչ |           |        |             |

|                     |պակաս       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կազեին               |%, սպիտա-   |40         |   -    |             |

|                     |կուցների    |           |        |             |

|                     |ընդհանուր   |           |        |             |

|                     |քանակից, ոչ |           |        |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Տաուրին              |մգ/լ        |45-60      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ճարպ                 |գ/լ         |34-45      |    +   |             |

|Լինոլենաթթու         |%, ճարպա-   |14-20      |    +   |             |

|                     |թթուների    |           |        |             |

|                     |գումարից    |           |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Ածխաջրեր, այդ թվում  |գ/լ         |65-90      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Կաթնաշաքար           |գ/լ         |35-50      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Էներգետիկ արժեք      |կկալ/լ      |700-800    |    +   |             |

|_____________________________________________________________________|

|                       Հանքային նյթւթեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կալցիում             |մգ/լ        |600-1200   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոսֆոր               |մգ/լ        |400-700    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալիում              |մգ/լ        |650-1000   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նատրիում             |մգ/լ        |260-350    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մագնեզիում           |մգ/լ        |70-100     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պղինձ                |մգ/լ        |0,4-1,4    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|երկաթ                |մգ/լ        |4.0-11.0   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցինկ                 |մգ/լ        |5-12       |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|քլորիդներ            |մգ/լ        |450-700    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|մանգան               |մկգ/լ       |30-300     |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|յոդ                  |մկգ/լ       |70-220     |        |             |

|_____________________________________________________________________|

|                          Վիտամիններ                                 |

|_____________________________________________________________________|

|ռետինոլ (A)          |մկգ-էկվ/լ   |600-1200   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|տոկոֆերոլ (E)        |մգ/լ        |4-16       |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|կալցիֆերոլ (D)       |մկգ/լ       |10-30      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|վիտամին K            |մկգ/լ       |30-100     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|թիամին (B1)          |մկգ/լ       |400-2000   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ռիբոֆլավին (B2)      |մկգ/լ       |600-2000   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պանտոտենաթթու        |մգ/լ        |2-5        |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|պիրիդօքսին (B6)      |մկգ/լ       |400-2000   |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ֆոլիաթթու (Bc)       |մկգ/լ       |400-500    |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ցիանկոբալամին (B12)  |մկգ/լ       |1,5-3      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|նիացին (PP)          |մգ/լ        |4-10       |        |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ասկորբինաթթու (C)    |մգ/լ        |50-300     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|ինոզիտ               |մգ/լ        |20-280     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|բիոտին               |մկգ/լ       |15-50      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|խոլին                |մգ/լ        |50-150     |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|Լ-կարնիտին           |մգ/լ        |10-20      |    +   |             |

|_____________________|____________|___________|________|_____________|

|օսմոլյալություն      |մ0սմ/կգ, ոչ |310        |    +   |             |

|                     |ավելի       |           |        |             |

._____________________________________________________________________.

 

2) Անվտանգության ցուցանիշներ (օգտագործման համար պատրաստի մթերքում)

 

._____________________________________________________________________.

|Ցուցանիշներ               |Թույլատրելի      |Ծանոթություն            |

|                          |մակարդակները,    |                        |

|                          |մգ/կգ, ոչ ավելի  |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                Օքսիդացման փչացման ցուցանիշներ                       |

|_____________________________________________________________________|

|Պերօքսիդային թիվ          |4,0              |ճարպի ակտիվ թթվածնի     |

|                          |                 |մմոլ/կգ,                |

|_____________________________________________________________________|

|                        Թունավոր տարրեր                              |

|_____________________________________________________________________|

|կապար                     |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|արսեն                     |0,05             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|կադմիում                  |0,02             |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|սնդիկ                     |0,005            |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                         Միկոտոքսիններ                               |

|_____________________________________________________________________|

|Աֆլատոքսին M 1            |չի թույլատրվում  |< 0,00002               |

|_____________________________________________________________________|

|                         Հակաբիոտիկներ                               |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն հակաբիոտիկների մնացորդային  քանակները,   |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ (համաձայն |

|սույն որոշման N 2 հավելվածի 40-րդ կետի): Օգտագործման համար պատրաստի  |

|կենդանական ծագման վերամշակված մթերքներում լևոմիցետինի                |

|«քլորամֆենիկոլի» առկայության հսկողությունը իրականացվում է սահմանված  |

|կարգով հաստատված հսկողության մեթոդի առկայության դեպքում: Մինչև  նշված|

|մեթոդի հաստատումը հսկողությունն իրականացվում է հումքի համապատասխան:  |

|Ձկներում, ջրային որսի ոչ ձկնային օբյեկտներում, դրանցից ստացված       |

|մթերքներում, մեղրում տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկների պարունակության |

|հսկողությունը  իրականացվում է սահմանված կարգով հաստատված հսկողության |

|մեթոդի առկայության դեպքում:)                                         |

|_____________________________________________________________________|

|լևոմիցետին                |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|(քլորամֆենիկոլ)           |                 |< 0,0003                |

|__________________________|_________________|________________________|

|տետրացիկլինի խումբ        |չի թույլատրվում  |< 0,01 մգ/կգ            |

|__________________________|_________________|________________________|

|պենիցիլիններ              |չի թույլատրվում  |< 0,004 մգ/կգ           |

|__________________________|_________________|________________________|

|ստրեպտոմիցին              |չի թույլատրվում  |< 0,2 մգ/կգ             |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մելամին                   |չի թույլատրվում  |< 1 մգ/կգ               |

|(Կաթի, կաթնամթերքի և  այլ |                 |                        |

|սննդամթերքի մեջ մելամինի  |                 |                        |

|պարունակության նկատմամբ   |                 |                        |

|հսկողությունն իրականացվում|                 |                        |

|է հումքում դրանց հնարավոր |                 |                        |

|առկայության մասին         |                 |                        |

|հիմնավորված ենթադրության  |                 |                        |

|առկայության դեպքում)      |                 |                        |

|_____________________________________________________________________|

|                          Պեստիցիդներ                                |

|(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների մնացորդային քանակները,      |

|որոնք օգտագործվել են պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)         |

|_____________________________________________________________________|

|ՀՔՑՀ-ի, (a-, b-,          |0,005            |                        |

|y-իզոմերներ)              |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԴԴՏ-ի և  դրա մետաբոլիտներ |0,005            |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Դիօքսիններ                |չի թույլատրվում  |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|Մանրէաբանական ցուցանիշներ |                 |                        |

|չոր մթերքի հաշվարկով      |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|ՄԱՖԱՄ                     |2x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի,        |

|                          |                 |37-50 oC ջերմաստիճանում |

|                          |                 |վերականգնվող            |

|                          |                 |խառնուրդների համար      |

|                          |_________________|________________________|

|                          |3x10(3)          |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի,        |

|                          |                 |70-85 oC ջերմաստիճանում |

|                          |                 |վերականգնվող            |

|                          |                 |խառնուրդների համար      |

|__________________________|_________________|________________________|

|ԱՑԽՄ (կոլիձևեր)           |1,0              |մթերքի զանգված (գ),     |

|                          |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|աղիքային ցուպիկ           |10               |մթերքի զանգված (գ),     |

|(E.coli)                  |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|ոսկեգույն ստաֆիլակոկ      |10               |մթերքի զանգված (գ),     |

|(S. aureus)               |                 |որում չի թույլատրվում   |

|__________________________|_________________|________________________|

|Ցերեուս (B. cereus)       |100              |ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի         |

|__________________________|_________________|________________________|

|ախտածին, այդ թվում`       |100              |մթերքի զանգված (գ),     |

|սալմոնելաներ և  L.        |                 |որում չի թույլատրվում   |

|Monocytogenes             |                 |                        |

|(E.coli և  ախտածին, այդ   |                 |                        |

|թվում սալմոնելաների       |                 |                        |

|նկատմամբ հսկողության և    |                 |                        |

|նորմավորվող զանգվածում    |                 |                        |

|E.coli և  սալմոնելաներին  |                 |                        |

|չդասվող Enterobacteriaceae|                 |                        |

|մանրէների հայտնաբերման    |                 |                        |

|ժամանակ հսկվում է         |                 |                        |

|E.sakazakii ախտածին       |                 |                        |

|մանրէի բացակայությունը    |                 |                        |

|մթերքի 300 գ. զանգվածում) |                 |                        |

|__________________________|_________________|________________________|

|բորբոսասնկեր,             |50               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|__________________________|_________________|________________________|

|խմորասնկեր                |10               |ԳԱՄ/գ., ոչ ավելի        |

|_____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` Կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում հսկվում |

|է ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը, մթերքի նորմավորվող|

|զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի հայտնաբերման ժամանակ հետազոտությունը|

|անցկացվում է 5 նմուշներում` յուրաքանչյուրը 25 գ զանգվածով            |

._____________________________________________________________________.

 

17. Առողջապահության համակարգի կաթնային խոհանոցներում պատրաստված մանկական սննդի կաթնամթերքի համար մանրէաբանական ցուցանիշներ

 

._____________________________________________________________________.

|Մթերքների խումբ|ՄԱՖԱՄ,   |Մթերքի զանգված (գ), որում չի    |Ծանոթու-  |

|               |ԳԱՄ/սմ3  |թույլատրվում                    |թյուն     |

|               |(գ), ոչ  |________________________________|          |

|               |ավելի    |ԱՑԽՄ  |աղի-  |ոսկեգույն|ախտածին,|          |

|               |         |(կոլի-|քային |ստաֆիլա- |այդ     |          |

|               |         |ձևեր) |ցուպիկ|կոկ      |թվում   |          |

|               |         |      |(E.   |(S.      |սալմոնե-|          |

|               |         |      |coli) |aureus)  |լաներ և |          |

|               |         |      |      |         |(L. Mono|          |

|               |         |      |      |         |cytoge- |          |

|               |         |      |      |         |nes)    |          |

|_______________|_________|______|______|_________|________|__________|

|17.1. Կաթնային |100      |10,0  |10,0  |10,0     |100     |      -   |

|հարմարողակա-   |         |      |      |         |        |          |

|նացված,        |         |      |      |         |        |          |

|մանրէազերծված  |         |      |      |         |        |          |

|խառնուրդներ,   |         |      |      |         |        |          |

|ոչ ասեպտիկ     |         |      |      |         |        |          |

|լցման          |         |      |      |         |        |          |

|մանրէազերծված  |         |      |      |         |        |          |

|կաթ և  սերուցք |         |      |      |         |        |          |

|_______________|_________|______|______|_________|________|__________|

|17.2           |500      |10,0  |10,0  |10,0     |100     |B.cereus  |

|Պաստերացված    |         |      |      |         |(E.coli |20 ԳԱՄ/գ, |

|վերականգնված   |         |      |      |         |և       |ոչ ավելի  |

|խառնուրդներ    |         |      |      |         |ախտածին,|          |

|               |         |      |      |         |այդ     |          |

|               |         |      |      |         |թվում   |          |

|               |         |      |      |         |սալմոնե-|          |

|               |         |      |      |         |լաների  |          |

|               |         |      |      |         |նկատմամբ|          |

|               |         |      |      |         |հսկողու-|          |

|               |         |      |      |         |թյան և  |          |

|               |         |      |      |         |նորմա-  |          |

|               |         |      |      |         |վորվող  |          |

|               |         |      |      |         |զանգվա- |          |

|               |         |      |      |         |ծում    |          |

|               |         |      |      |         |E.coli  |          |

|               |         |      |      |         |և  սալմո|          |

|               |         |      |      |         |նելանե- |          |

|               |         |      |      |         |րին     |          |

|               |         |      |      |         |չդասվող |          |

|               |         |      |      |         |Entero- |          |

|               |         |      |      |         |bact    |          |

|               |         |      |      |         |eriaceae|          |

|               |         |      |      |         |մանրէ-  |          |

|               |         |      |      |         |ների    |          |

|               |         |      |      |         |հայտնա- |          |

|               |         |      |      |         |բերման  |          |

|               |         |      |      |         |ժամանակ |          |

|               |         |      |      |         |հսկվում |          |

|               |         |      |      |         |է E.    |          |

|               |         |      |      |         |sakazaki|          |

|               |         |      |      |         |ախտածին |          |

|               |         |      |      |         |մանրէի  |          |

|               |         |      |      |         |բացա-   |          |

|               |         |      |      |         |կայու-  |          |

|               |         |      |      |         |թյունը  |          |

|               |         |      |      |         |մթերքի  |          |

|               |         |      |      |         |300 գ.  |          |

|               |         |      |      |         |զանգվա- |          |

|               |         |      |      |         |ծում:)  |          |

|_____________________________________________________________________|

|17.3. Ոչ ասեպտիկ լցման  կաթնաթթվային մթերքներ                        |

|_____________________________________________________________________|

|               |Բիֆիդում |3,0   |10.0  |10,0     |50      |     -    |

|               |մանրէներ |      |      |         |        |          |

|               |1 x      |      |      |         |        |          |

|               |10(6)-ից |      |      |         |        |          |

|               |ԳԱՄ/գ    |      |      |         |        |          |

|               |ոչ պակաս`|      |      |         |        |          |

|               |դրանց    |      |      |         |        |          |

|               |օգտագործ-|      |      |         |        |          |

|               |մամբ     |      |      |         |        |          |

|               |պատրաստ- |      |      |         |        |          |

|               |ման      |      |      |         |        |          |

|               |ժամանակ  |      |      |         |        |          |

|               |Ացիդոֆիլ |      |      |         |        |          |

|               |մանրէներ |      |      |         |        |          |

|               |1 x      |      |      |         |        |          |

|               |10(7)-ից |      |      |         |        |          |

|               |ԳԱՄ/գ    |      |      |         |        |          |

|               |ոչ պակաս`|      |      |         |        |          |

|               |դրանց    |      |      |         |        |          |

|               |օգտագործ-|      |      |         |        |          |

|               |մամբ     |      |      |         |        |          |

|               |պատրաստ- |      |      |         |        |          |

|               |ման      |      |      |         |        |          |

|               |ժամանակ  |      |      |         |        |          |

|_____________________________________________________________________|

|17.4. Կաթնաշոռային արտադրանք                                         |

|_____________________________________________________________________|

|կաթնաշոռ,      |Կաթնաշո- |0,3   |-     |1,0      |50      |          |

|կաթնաշոռային   |ռային    |      |      |         |        |          |

|մթերքներ,      |մերանի   |      |      |         |        |          |

|ացիդոֆիլ մածուկ|համար    |      |      |         |        |          |

|սպիտակուցային  |բնորոշ   |      |      |         |        |          |

|մածուկներ      |միկրո-   |      |      |         |        |          |

|կաթնաշաքարի քիչ|ֆլորա,   |      |      |         |        |          |

|պարունակությամբ|կողմնակի |      |      |         |        |          |

|               |միկրոֆլո-|      |      |         |        |          |

|               |րայի     |      |      |         |        |          |

|               |բջիջների |      |      |         |        |          |

|               |բացակայու|      |      |         |        |          |

|               |թյուն    |      |      |         |        |          |

|_______________|_________|______|______|_________|________|__________|

|կաթնաշոռ       |100      |1,0   |-     |1,0      |50      |          |

|կալցիումացված  |         |      |      |         |        |          |

|_______________|_________|______|______|_________|________|__________|

|17.5. Պատրաստի |1x10(3)  |1,0   |-     |1,0      |50      |          |

|կաթնային       |         |      |      |         |        |          |

|շիլաներ        |         |      |      |         |        |          |

|_______________|_________|______|______|_________|________|__________|

|17.6. Թուրմեր  |5x10(3)  |1,0   |10.0  |-        |50      |միայն     |

|(մասուրից,     |         |      |      |         |        |սալմոնելա-|

|սև  հաղարջից)  |         |      |      |         |        |ներ       |

|               |         |      |      |         |        |(Անհրաժեշտ|

|               |         |      |      |         |        |է հսկել   |

|               |         |      |      |         |        |նաև  այն  |

|               |         |      |      |         |        |հակաբիո-  |

|               |         |      |      |         |        |տիկների   |

|               |         |      |      |         |        |մնացոր-   |

|               |         |      |      |         |        |դային     |

|               |         |      |      |         |        |քանակները,|

|               |         |      |      |         |        |որոնք     |

|               |         |      |      |         |        |օգտագործ- |

|               |         |      |      |         |        |վել են    |

|               |         |      |      |         |        |պարենային |

|               |         |      |      |         |        |հումքի    |

|               |         |      |      |         |        |արտադրու- |

|               |         |      |      |         |        |թյան      |

|               |         |      |      |         |        |ժամանակ   |

|               |         |      |      |         |        |((համաձայն|

|               |         |      |      |         |        |սույն     |

|               |         |      |      |         |        |որոշման   |

|               |         |      |      |         |        |N 2       |

|               |         |      |      |         |        |հավելվածի |

|               |         |      |      |         |        |40-րդ     |

|               |         |      |      |         |        |կետի):    |

|               |         |      |      |         |        |Օգտագործ- |

|               |         |      |      |         |        |ման համար |

|               |         |      |      |         |        |պատրաստի  |

|               |         |      |      |         |        |կենդանական|

|               |         |      |      |         |        |ծագման    |

|               |         |      |      |         |        |վերամշակ- |

|               |         |      |      |         |        |ված մթերք-|

|               |         |      |      |         |        |ներում    |

|               |         |      |      |         |        |լևոմիցե-  |

|               |         |      |      |         |        |տինի      |

|               |         |      |      |         |        |«քլորամ-  |

|               |         |      |      |         |        |ֆենիկոլի» |

|               |         |      |      |         |        |առկայու-  |

|               |         |      |      |         |        |թյան      |

|               |         |      |      |         |        |հսկողու-  |

|               |         |      |      |         |        |թյունը    |

|               |         |      |      |         |        |իրականաց- |

|               |         |      |      |         |        |վում է    |

|               |         |      |      |         |        |սահմանված |

|               |         |      |      |         |        |կարգով    |

|               |         |      |      |         |        |հաստատված |

|               |         |      |      |         |        |հսկողու-  |

|               |         |      |      |         |        |թյան      |

|               |         |      |      |         |        |մեթոդի    |

|               |         |      |      |         |        |առկայու-  |

|               |         |      |      |         |        |թյան      |

|               |         |      |      |         |        |դեպքում:  |

|               |         |      |      |         |        |Մինչև     |

|               |         |      |      |         |        |նշված     |

|               |         |      |      |         |        |մեթոդի    |

|               |         |      |      |         |        |հաստատումը|

|               |         |      |      |         |        |հսկողու-  |

|               |         |      |      |         |        |թյունն    |

|               |         |      |      |         |        |իրականաց- |

|               |         |      |      |         |        |վում է    |

|               |         |      |      |         |        |հումքի    |

|               |         |      |      |         |        |համապատաս-|

|               |         |      |      |         |        |խան:      |

|               |         |      |      |         |        |Ձկներում, |

|               |         |      |      |         |        |ջրային    |

|               |         |      |      |         |        |որսի ոչ   |

|               |         |      |      |         |        |ձկնային   |

|               |         |      |      |         |        |օբյեկտնե- |

|               |         |      |      |         |        |րում,     |

|               |         |      |      |         |        |դրանցից   |

|               |         |      |      |         |        |ստացված   |

|               |         |      |      |         |        |մթերքնե-  |

|               |         |      |      |         |        |րում,     |

|               |         |      |      |         |        |մեղրում   |

|               |         |      |      |         |        |տետրացիկ- |

|               |         |      |      |         |        |լինի խմբի |

|               |         |      |      |         |        |հակաբիո-  |

|               |         |      |      |         |        |տիկների   |

|               |         |      |      |         |        |պարունա-  |

|               |         |      |      |         |        |կության   |

|               |         |      |      |         |        |հսկողու-  |

|               |         |      |      |         |        |թյունը    |

|               |         |      |      |         |        |իրականաց- |

|               |         |      |      |         |        |վում է    |

|               |         |      |      |         |        |սահմանված |

|               |         |      |      |         |        |կարգով    |

|               |         |      |      |         |        |հաստատված |

|               |         |      |      |         |        |հսկողու-  |

|               |         |      |      |         |        |թյան      |

|               |         |      |      |         |        |մեթոդի    |

|               |         |      |      |         |        |առկայու-  |

|               |         |      |      |         |        |թյան      |

|               |         |      |      |         |        |դեպքում:) |

|_______________|_________|______|______|_________|________|__________|

|17.7. Մերաններ |-        |10.0  | -    |10.0     |100     |Մերանային |

|(հեղուկ)       |         |      |      |         |        |միկրոֆլո- |

|               |         |      |      |         |        |րայի      |

|               |         |      |      |         |        |մանրէներ  |

|               |         |      |      |         |        |1x10(8)   |

|               |         |      |      |         |        |ԳԱՄ/գ. ոչ |

|               |         |      |      |         |        |պակաս;    |

|               |         |      |      |         |        |մանրէաբա- |

|               |         |      |      |         |        |նական     |

|               |         |      |      |         |        |պատրաս-   |

|               |         |      |      |         |        |տուկը`    |

|               |         |      |      |         |        |հեղուկ    |

|               |         |      |      |         |        |կաթնա-    |

|               |         |      |      |         |        |թթվային   |

|               |         |      |      |         |        |մթերքների |

|               |         |      |      |         |        |համապատաս-|

|               |         |      |      |         |        |խան       |

._____________________________________________________________________.

 

18. Հիմնական հումքն ու բաղադրամասերը, որոնք օգտագործվում են մանկական սննդամթերքների պատրաստման ժամանակ

 

.____________________________________________________________________.

|Մթերքների խումբ     |Ցուցանիշներ   |Թույլատրելի      |Ծանոթություն  |

|                    |              |մակարդակները     |              |

|____________________|______________|_________________|______________|

|18.1. Կաթ, հում,    |Թունավոր      |հարմարողականացված|վերականգնված  |

|ջերմային            |տարրեր,       |կաթնային         |մթերքի չոր    |

|վերամշակված, չոր    |հակաբիոտիկներ,|խառնուրդների     |բաղադրիչների  |

|սերուցք և  կաթնային |միկոտոքսիններ,|համար            |համար         |

|բաղադրիչներ         |պեստիցիդներ,  |                 |              |

|                    |մելամին,      |                 |              |

|                    |դիօքսիններ    |                 |              |

|                    |______________|_________________|______________|

|                    |Ընկճացնող     |չի թույլատրվում  |կաթ և  սերուցք|

|                    |նյութեր       |                 |(հումք)       |

.____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների խումբ|ՄԱՖԱՄ,  |Մթերքի զանգված (սմ3, գ),|բորբոսա-|Ծանոթու-  |

|               |ԳԱՄ/գ,  |որում չի թույլատրվում   |սնկեր և |թյուն     |

|               |ոչ ավելի|________________________|խմորա-  |          |

|               |        |ԱՑԽՄ  |S.    |ախտածին,  |սնկեր   |          |

|               |        |(կոլի-|aureus|այդ թվում |ԳԱՄ/գ,  |          |

|               |        |ձևեր) |      |սալմոնելա-|ոչ ավելի|          |

|               |        |      |      |ներ և  L. |        |          |

|               |        |      |      |Monocyto- |        |          |

|               |        |      |      |genes     |        |          |

|_____________________________________________________________________|

|                     18.1.1. Հում կովի կաթ                           |

|_____________________________________________________________________|

|- բարձր տեսակի |1x10(5) |-     |-     |25        |-       |սոմատիկ   |

|               |        |      |      |          |        |բջիջներ` 1|

|               |        |      |      |          |        |սմ3-ում   |

|               |        |      |      |          |        |1x10(5)-ից|

|               |        |      |      |          |        |ոչ ավելի  |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|- առաջին տեսակի|5x10(5) |-     |-     |25        |-       |սոմատիկ   |

|               |        |      |      |          |        |բջիջներ` 1|

|               |        |      |      |          |        |սմ3-ում   |

|               |        |      |      |          |        |1x10(6)-ից|

|               |        |      |      |          |        |ոչ ավելի  |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.2. Կաթ    |2,5x10(4|1,0   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|չոր` ճարպի 25% |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|զանգվածային    |        |      |      |          |100     |          |

|մասով, չոր     |        |      |      |          |խմորա-  |          |

|յուղազերծված   |        |      |      |          |սնկեր 10|          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.3.        |1x10(4) |1,0   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|Էլեկտրադիալիզի,|        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|ուլտրազտման և  |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|էլեկտրադիալիզի |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|մեթոդով ստացված|        |      |      |          |10      |          |

|կաթի շիճուկային|        |      |      |          |        |          |

|սպիտակուցների  |        |      |      |          |        |          |

|խտանյութեր     |        |      |      |          |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.4. Ածխա-  |1x10(4) |1,0   |1,0   |50        |բորբոսա-|          |

|սպիտակուցային  |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|խտանյութ       |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|               |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|               |        |      |      |          |10      |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.5.        |1x10(4) |1,0   |1,0   |50        |բորբոսա-|          |

|Կաթնասպիտա-    |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|կուցային       |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|խտանյութ       |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|               |        |      |      |          |10      |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.6. Չոր    |2,5x10  |1,0   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|ածխասպիտակու-  |10(4)   |      |      |          |սնկեր`  |          |

|ցային մոդուլ   |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|ենթապանրային   |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|շիճուկից       |        |      |      |          |10      |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.7. Չոր    |2,5x10  |1,0   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|ածխասպիտակու-  |10(4)   |      |      |          |սնկեր`  |          |

|ցային մոդուլ   |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|ենթապանրային   |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|շիճուկից       |        |      |      |          |10      |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.8.        |-       |,0    | 1,0  |25        |բորբոսա-|          |

|Պարակազեինային |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|հեղուկ խտանյութ|        |      |      |          |50 խմորա|          |

|               |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|               |        |      |      |          |50      |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.9. Չոր    |-       |1,0   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|պարակազեինային |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|խտանյութ       |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|               |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|               |        |      |      |          |50      |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.10        |1x10(4) |1,0   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|Կազեցիտ չոր    |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|               |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|               |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|               |        |      |      |          |10      |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.11.       |1,5x    |,3    | 1,0  |25        |բորբոսա-|          |

|Չոր կաթնային   |10(4)   |      |      |          |սնկեր`  |          |

|անյուղ         |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|բաղադրամաս     |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|մանկական չոր   |        |      |      |          |10      |          |

|մթերքի համար   |        |      |      |          |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.12.       |1,5x    |0,1   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|Բաղադրամաս չոր |10(4)   |      |      |          |սնկեր`  |          |

|կաթնային ածիկի |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|լուծամզվածքով  |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|(հեղուկ        |        |      |      |          |10      |          |

|մանկական մթերքի|        |      |      |          |        |          |

|համար)         |        |      |      |          |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.13.       |2,5x    |1,0   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|Ածխասպիտակու-  |10(4)   |      |      |          |սնկեր`  |          |

|ցային          |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|խտանյութով     |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|հեղուկ         |        |      |      |          |10      |          |

|բաղադրամաս`    |        |      |      |          |        |          |

|կաթնային չոր   |        |      |      |          |        |          |

|մանկական       |        |      |      |          |        |          |

|մթերքի համար   |        |      |      |          |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.1.14. Առանց |2,5x    |1,0   |1,0   |25        |բորբոսա-|          |

|քիմիական       |10(4)   |      |      |          |սնկեր`  |          |

|վերամշակման    |        |      |      |          |50 խմորա|          |

|չոր կաթնային   |        |      |      |          |սնկեր`  |          |

|անյուղ         |        |      |      |          |50      |          |

|բաղադրամաս     |        |      |      |          |        |          |

|մանկական չոր   |        |      |      |          |        |          |

|մթերքի համար   |        |      |      |          |        |          |

|_____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` կաթնային հիմքով բոլոր մանկական չոր մթերքներում հսկվում |

|է ստաֆիլակոկային էնտերոտօքսինների բացակայությունը, մթերքի նորմավորվող|

|զանգվածում ոսկեգույն ստաֆիլակոկի հայտնաբերման ժամանակ հետազոտությունը|

|անցկացվում է 5 նմուշներում` յուրաքանչյուրը 25 գ զանգվածով            |

._____________________________________________________________________.

 

.____________________________________________________________________.

|Մթերքների խումբ     |Ցուցանիշներ   |Թույլատրելի      |Ծանոթություն  |

|                    |              |մակարդակները     |              |

|____________________|______________|_________________|______________|

|18.2. Հացահատիկ և   |Թունավոր      |եփում պահանջող   |              |

|հացահատիկային       |տարրեր,       |ալյուրի և  ձավարի|              |

|մթերքներ (ալյուր,   |միկոտոքսիններ,|համար (հավելյալ  |              |

|ձավարեղեն)          |պեստիցիդներ,  |մթերք հացահատիկի |              |

|                    |վնասակար      |հիմքով)          |              |

|                    |խառնուկներ,   |                 |              |

|                    |բենզ(ա)պիրեն  |                 |              |

.____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|                   Մանրէաբանական ցուցանիշներ                         |

|_____________________________________________________________________|

|Մթերքների խումբ|ՄԱՖԱՄ,  |Մթերքի զանգված (սմ3, գ),|Բորբոսա-|Խմորասնկեր|

|               |ԳԱՄ/գ,  |որում չի թույլատրվում   |սնկեր և |ԳԱՄ/գ,    |

|               |ոչ ավելի|________________________|խմորասն-|ոչ ավելի  |

|               |        |ԱՑԽՄ  |S.    |ախտածին,  |կեր     |          |

|               |        |(կոլի-|aureus|այդ թվում |ԳԱՄ/գ,  |          |

|               |        |ձևեր) |      |սալմոնե-  |ոչ ավելի|          |

|               |        |      |      |լաներ     |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.2.1.        |2,5x    |1,0   | -    |25        |100     |100       |

|Չմշակված       |10(4)   |      |      |          |        |          |

|ձավարեղեն      |        |      |      |          |        |          |

|(բացառությամբ  |        |      |      |          |        |          |

|սպիտակաձավարի) |        |      |      |          |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.2.2.        |5x10(4) |0,1   |-     |25        |200     |100       |

|Հացահատիկային  |        |      |      |          |        |          |

|մշակաբույսերի  |        |      |      |          |        |          |

|չմշակված ալյուր|        |      |      |          |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.2.3.        |1x10(4) |1,0   |1,0   |25        |50      |10        |

|Հացահատիկային  |        |      |      |          |        |          |

|մշակաբույսերի  |        |      |      |          |        |          |

|մշակված ալյուր |        |      |      |          |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.2.4.        |1x10(4) |1,0   |1,0   |25        |50      |50        |

|Սպիտակաձավար   |        |      |      |          |        |          |

|_______________|________|______|______|__________|________|__________|

|18.2.5. Միայն  |1x10(4) |1,0   |1,0   |25        |50      |10        |

|վարսակաալյուր  |        |      |      |          |        |          |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Արտադրանքի             |Ցուցանիշները|Թույլատրելի      |Ծանոթություն  |

|անվանումը              |            |մակարդակները,    |              |

|                       |            |մգ/կգ, ոչ ավելին |              |

|_______________________|______________________________|______________|

|18.3. Թարմ մրգեր       | Թունավոր տարրեր              |              |

|և  բանջարեղեն, խյուսեր`|______________________________|______________|

|կիսապատրաստվածքներ     |կապար       |     0,3         |              |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |արսեն       |     0,2         |              |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |կադմիում    |     0,02        |              |

|                       |սնդիկ       |     0,01        |              |

|                       |_____________________________________________|

|                       |                 Պեստիցիդներ                 |

|                       |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների     |

|                       |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել են  |

|                       |պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)      |

|                       |_____________________________________________|

|                       |ՀՔՑՀ-ի,     |0,01             |              |

|                       |(a-, b-,    |                 |              |

|                       |y-իզոմերներ)|                 |              |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |ԴԴՏ-ի և  դրա|0,005            |              |

|                       |մետաբոլիտներ|                 |              |

|                       |_____________________________________________|

|                       |               Նիտրատներ                     |

|                       |_____________________________________________|

|                       |բազուկ      |600              |              |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |կաղամբ      |400              |              |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |բանջարեղեն, |200              |              |

|                       |բանաններ,   |                 |              |

|                       |ելակ        |                 |              |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |մրգեր       |50               |              |

|_______________________|____________|_________________|______________|

|18.3.1. Մրգային        |Թունավոր    |ըստ պտղաբանջարե- |Հումքի        |

|խտացրած, ասեպտիկ       |տարրեր      |ղենային հիմքով   |վերահաշվարկով |

|պահածոյացման կամ արագ  |            |հավելյալ         |(հյութեր),    |

|սառեցված հյութեր       |            |մթերքների,       |հաշվի առնելով |

|                       |            |պահածոներ        |չոր նյութերի  |

|                       |            |                 |պարունակու-   |

|                       |            |                 |թյունը        |

|                       |            |                 |հումքում և    |

|                       |            |                 |վերջնական     |

|                       |            |                 |արտադրանքում  |

|                       |            |                 |(խտացրած      |

|                       |            |                 |հյութեր)      |

|                       |_____________________________________________|

|                       |           Միկոտոքսիններ                     |

|                       |_____________________________________________|

|                       |պատուլին    |չի թույլատրվում  |< 0,02        |

|                       |            |                 |խնձորներից,   |

|                       |            |                 |տոմատներից,   |

|                       |            |                 |չիչխանից      |

|                       |            |                 |հյութամթերքի  |

|                       |            |                 |համար         |

|                       |_____________________________________________|

|                       |              Պեստիցիդներ                    |

|                       |(Անհրաժեշտ է հսկել նաև  այն պեստիցիդների     |

|                       |մնացորդային քանակները, որոնք օգտագործվել են  |

|                       |պարենային հումքի արտադրության ժամանակ:)      |

|                       |_____________________________________________|

|                       |ՀՔՑՀ-ի,     |0,1              |              |

|                       |(a-, b-,    |                 |              |

|                       |y-իզոմերներ)|                 |              |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |ԴԴՏ-ի և  դրա|0,005            |              |

|                       |մետաբոլիտներ|                 |              |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |Նիտրատներ   |100              |մրգեր         |

|                       |____________|_________________|______________|

|                       |5-օքսիմե-   |20               |հումքի վերա-  |

|                       |թիլֆուրֆու- |                 |հաշվարկով     |

|                       |րոլ         |                 |(հյութեր),    |

|                       |            |                 |հաշվի առնելով |

|                       |            |                 |չոր նյութերի  |

|                       |            |                 |պարունակու-   |

|                       |            |                 |թյունը        |

|                       |            |                 |հումքում և    |

|                       |            |                 |վերջնական     |

|                       |            |                 |արտադրանքում  |

|                       |            |                 |(խտացրած      |

|                       |            |                 |հյութեր)      |

|_______________________|____________|_________________|______________|

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում