Սեղմել Esc փակելու համար:
ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎ ...

 

(ուժը կորցնելու է 02.01.2021 թվականից` 18.06.2020 թիվ 1031-Ն որոշում)

040.1237.121114

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

30 հոկտեմբերի 2014 թվականի N 1237-Ն

 

ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ (ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ) ԵՆԹԱԿԱ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՍԱՆԻՏԱՐԱՀԱՄԱՃԱՐԱԿԱՅԻՆ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՄԻԱՍՆԱԿԱՆ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ, ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ, ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(38-րդ մաս)

 

19. Վաղ հասակի երեխաների սննդում արդյունաբերական թողարկման

հիմնական սննդամթերքի և հավելյալ ուտեստների օգտագործման ժամկետները

(վաղ հասակի երեխաների սննդում հավելյալ մթերքի գործարկման ժամկետի

տակ հասկացվում է այն նվազագույն հասակը, որից սկսած մթերքը կարող

է օգտագործվել երեխաների սննդում):

 

1. Հացահատիկային և կաթնահացահատիկային հիմքով հավելյալ մթերքներ (ոչ կաթնային և կաթնային շիլաներ)

1) ոչ գլուտենային միաբաղադրիչ շիլաներ (բրնձով, հնդկաձավարով) 4 ամսականից բարձր երեխաների համար,

2) ոչ գլուտենային շիլաներ (եգիպտացորենով և հնդկաձավարով կամ բրնձով դրա խառնուրդը), գլուտենային շիլաներ (ցորենով, սպիտակաձավարով, կորեկով, վարսակալյուրով և այլն), լուծվող թխվածքաբլիթներ 5 ամսականից բարձր երեխաների համար,

3) ոչ գլյուտենային և գլյուտեն պարունակող շիլաներ` հացահատիկային 3 և ավելի բաղադրիչներից, ներառյալ տապիոկան, կորեկաձավար (մթերքի զանգվածով կորեկաձավարի 18%-ից ոչ ավելին)` 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

4) «մյուսլի» տեսակի շիլաներ 9 ամսականից բարձր երեխաների համար,

5) լրացուցիչ բաղադրիչներով շիլաներ`

ա. մրգային բաղադրիչներով` սույն ենթաբաժնի 2-րդ կետում սահմանված ժամկետներին համապատասխան,

բ. մեղրով 9 ամսականից բարձր երեխաների համար,

գ. կակաոյով 9 ամսականից բարձր երեխաների համար:

2. Պտղաբանջարեղենային հիմքով հավելյալ մթերքներ`

1) հյութեր և նեկտարներ մրգային, մրգաբանջարեղենային և բանջարեղենային`

ա. խնձորի ու տանձի հյութեր և նեկտարներ (այդ թվում` պարզեցված և պտղամսով) 4 ամսականից բարձր երեխաների համար,

բ. սալորի, դեղձի, ծիրանի, գազարի հյութեր և նեկտարներ (այդ թվում` պարզեցված և պտղամսով), շլորի հիմքով 4 ամսականից բարձր երեխաների համար,

գ. հյութեր (միաբաղադրիչ), խառնած (բազմաբաղադրիչ) հյութեր և նեկտարներ սև և կարմիր հաղարջից, ազնվամորուց, գիլասից, թզից, դդումից, բալից և այլն 5 ամսականից բարձր երեխաների համար,

դ. խառնած (բազմաբաղադրիչ) հյութեր և նեկտարներ հապալասային և լոռամրգային հյութերի 20 %-ից ոչ ավելի պարունակությամբ 5 ամսականից բարձր երեխաների համար,

ե. հյութեր (միաբաղադրիչ), խառնած (բազմաբաղադրիչ) հյութեր և նեկտարներ ցիտրուսներից (մանդարին, նարինջ, թուրինջ), սեխից, տրոպիկական պտուղներից (արքայախնձոր, բանանից, մանգոյից), ելակից, լոլիկից, մորիից, խաղողից (խառնած հյութերի կազմում) և այլն 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

զ. հյութեր (միաբաղադրիչ), խառնված (բազմաբաղադրիչ) հյութեր և նեկտարներ պապայայից, կիվիից, մարակույայից, գուավայից 8 ամսականից բարձր երեխաների համար,

է. խաղողի պարզեցված հյութ 9 ամսականից բարձր երեխաների համար,

2) խյուսանման մթերքներ մրգային և մրգաբանջարեղենային հիմքով`

ա. միաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ խնձորից, տանձից, շլորից, դեղձից, ծիրանից 4 ամսականից բարձր երեխաների համար,

բ. միաբաղադրիչ և բազմաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ պտուղներից, մրգերից և բանջարեղենից, ներառյալ սև ու կարմիր հաղարջից, մորիից, գիլասից, սերկևիլից, բալից խյուսեր 5 ամսականից բարձր երեխաների համար,

գ. միաբաղադրիչ և բազմաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ ցիտրուսների, մանգոյի, բանանի, ելակի և մորիի ընդգրկմամբ 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

դ. միաբաղադրիչ և բազմաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ պապայայից, կիվիից, մարակույայից, գուավայից 8 ամսականից բարձր երեխաների համար,

ե. խյուսեր մրգահացահատիկային, մրգակաթնային, այդ թվում` մրգայոգուրտային (20%-ից ոչ բարձր յոգուրտի պարունակությամբ), և այլ համակցված խյուսեր 6 ամսականից բարձր երեխաների համար.

3) բանջարեղենային հիմքով խյուսանման մթերքներ.

ա. միաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ դդմիկներից, ծաղկակաղամբից, բրոկոլի կաղամբից, կարտոֆիլից, գետնախնձորից, գազարից 4 ամսականից բարձր երեխաների համար,

բ. միաբաղադրիչ և բազմաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ, ներառյալ դդումից, բազուկից, սպիտակ կաղամբից 5 ամսականից բարձր երեխաների համար,

գ. տոմատի ավելացմամբ բազմաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

դ. խյուսեր բանջարեղենահացահատիկային, բանջարեղենակաթնային, այդ թվում` բանջարեղենայոգուրտային (20%-ից ոչ բարձր յոգուրտի պարունակությամբ) և այլ համակցված խյուսեր 6 ամսականից բարձր երեխաների համար.

ե. կանաչ ոլոռի ավելացմամբ բազմաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ 7 ամսականից բարձր երեխաների համար,

զ. սպանախի ավելացմամբ բազմաբաղադրիչ խյուսանման մթերքներ 8 ամսականից բարձր երեխաների համար:

3. Մսային հիմքով հավելյալ մթերքներ`

1) տավարի, ձիու, խոզի, գառան, հավի, հնդկահավի, ճագարի մսից 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

2) ենթամթերքների ավելացմամբ խյուսեր (լյարդ, սիրտ, լեզու) 8 ամսականից բարձր երեխաների համար:

4. Հավելյալ մթերքներ ձկան հիմքով բրատուկից, խեկից, շիղաձկից, սաղմոնակերպերից, մինթայից, և օվկիանոսի այլ տեսակի ձկներից, ծովային և քաղցրաջրավազանային ձկներից 8 ամսականից բարձր երեխաների համար,

5. Հավելյալ մթերքներ մսով, բուսական հիմքով և մսաբուսական հիմքով`

1) սույն ենթաբաժնի 2-րդ և 3-րդ կետերում նշված բանջարեղենի և մսամթերքի համար տեսականու և օգտագործման ժամկետներին համապատասխան, սամիթի և քիմիոնի ավելացմամբ 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

2) բազմաբաղադրիչ խյուսեր, որոնց բաղադրության մեջ կարող են ներառվել սոխը, սխտորը, լոբազգիները, նեխուրը, մաղադանոսը 8 ամսականից բարձր երեխաների համար,

3) բազմաբաղադրիչ խյուսեր, որոնց բաղադրության մեջ կարող են ներառվել քաղցր և սպիտակ պղպեղը, դափնետերևը 9 ամսականից բարձր երեխաների համար,

4) բազմաբաղադրիչ խյուսեր, որոնց բաղադրության մեջ կարող են ներառվել ռեհանը, համեմը, հոտավետ պղպեղ 10 ամսականից բարձր երեխաների համար:

6. Բուսական հիմքով, ձկան հետ հավելյալ մթերքներ սույն ենթաբաժնի 2-րդ, 4-րդ և 5-րդ կետերում նշված ձկան, բանջարեղենի և համեմունքների տեսականուն համապատասխան 8 ամսականից բարձր երեխաների համար,

7. Կաթնաշոռ և դրա հիմքով մթերքներ 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

8. Մանկական սննդի համար չադապտացված կաթնաթթվային սննդամթերք (կեֆիր, յոգուրտ և այլն) 8 ամսականից բարձր երեխաների համար,

9. Մանկական բուսական թեյեր (բժշկի նշանակումով)`

1) մեկ կամ մի քանի տեսակ (5-ից ոչ ավելին) խոտաբույսերի և չորացված պտուղների հյութահանուկների ներառմամբ շաքարի հիմքով հատիկավոր թեյեր 4 ամսականից բարձր երեխաների համար (հաշվի առնելով սույն ենթաբաժնի 2-րդ կետի, 1-ին ենթակետում նշված բաղադրիչների համար օգտագործելու ժամկետները),

2) սամիթ, հոռոմսամիթ և երիցուկ ներառող միաբաղադրիչ եփվող թեյեր զտիչ փաթեթիկներում 1 ամսական երեխաների համար,

3) միաբաղադրիչ և բազմաբաղադրիչ եփվող թեյեր զտիչ փաթեթիկներում (խոտաբույսերի և չոր հատապտուղների 5 տեսակից ոչ ավելի) 4 ամսականից բարձր երեխաների համար (հաշվի առնելով սույն ենթաբաժնի 2-րդ կետի 1-ն ենթակետում նշված բաղադրիչների համար գործակցության ժամկետները)

10. Կախված մթերքների և ուտեստների մանրեցման աստիճանից` հավելյալ սնուցման ժամկետներ`

1) խյուսանման մթերքներ մրգային, մրգաբանջարեղենային և բանջարեղենային տարբեր աստիճանի մանրեցմամբ.

ա) համասեռացված (միջուկի 0,15 մմ չափսերով մասնիկների քանակը` 30%-ից ոչ ավելի, դրանցից 0,3 մմ-ից խոշոր չափսերով մասնիկները պետք է կազմեն մասնիկների ընդհանուր քանակի 7%-ից ոչ ավելի) 4 ամսականից բարձր երեխաների համար,

բ) մանրեցված (մասնիկների չափսերը 0,4 մմ-ից ոչ ավելի) և խոշոր մանրեցված (մասնիկների չափսերը 2-5 մմ) 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

2) մանրեցման տարբեր աստիճանի մսից պատրաստված պահածոներ մսային, մսաբուսային և բուսական հիմքով`

ա. համասեռացված (մինչև 0,3 մմ չափսերով մասնիկներ, թույլատրվում է մինչև 0,4 մմ. չափսերով մասնիկների մինչև 20% պարունակություն) 6 ամսականից բարձր երեխաների համար,

բ. խյուսանման (մասնիկների չափսերը մինչև 1,5 մմ, թույլատրվում է մինչև 3 մմ չափսերով մասնիկների մինչև 20% պարունակություն) 8 ամսականից բարձր երեխաների համար,

գ. խոշոր մանրեցված (մինչև 3 մմ չափսերով մասնիկներ, թույլատրվում է մինչև 5 մմ չափսերով մասնիկների մինչև 20% պարունակություն) 9 ամսականից բարձր երեխաների համար,

3) մանրեցման տարբեր աստիճանի ձկնաբուսային պահածոներ.

ա. խյուսանման (մասնիկների չափսերը մինչև 1,5 մմ, թույլատրվում է մինչև 3 մմ չափսերով մասնիկների մինչև 20% պարունակություն) 8 ամսականից բարձր երեխաների համար,

բ. խոշոր մանրեցված (մինչև 3 մմ չափսերով մասնիկներ, թույլատրվում է մինչև 5 մմ չափսերով մասնիկների մինչև 20% պարունակություն) 9 ամսականից բարձր երեխաների համար:

11. Սույն ենթաբաժնում չնշված մթերքի տեսակներից կազմված սննդամթերքի արտադրության ժամանակ հավելյալ սնուցման գործակցման ժամկետը համաձայնեցվում է լիազոր մարմնի կողմից այդ արտադրանքի պետական գրանցման ժամանակ:

 

Հավելված N 4

ՀՀ կառավարության

2014 թվականի հոկտեմբերի

30-ի N 1237-Ն որոշման

 

ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ

 

1. Կախված պահածոյացված սննդամթերքի (պահածոների) բաղադրությունից, ակտիվ թթվայնության (pH) մեծությունից և չոր նյութերի պարունակությունից պահածոները բաժանվում են 5 խմբերի` Ա, Բ, Գ, Դ, Ե և Զ: Ա, Բ, Գ, Դ և Զ խմբերի պահածոյացված սննդամթերքները դասվում են պահածոներին, իսկ Ե խումբը` կիսապահածոներին:

2. Ջերմաֆիզիկական ազդեցության տարբեր եղանակների և ասեպտիկ լցման ենթարկված հեղուկ կաթնամթերքը (կաթ, սերուցք, դեսերտներ և այլն) կազմում են մանրէազերծված մթերքների ինքնուրույն խումբ:

3. Մանկական սննդի և դիետիկ սննդի պահածոների բաժանումը ըստ խմբերի համանման է վերը նշված դասակարգմանը:

4. Հերմետիկ տարայավորված սննդամթերք, որը նորմալ (արտասառնարանային) պայմաններում պահպանման և իրացման ժամանակ մանրէաբանական կայունություն և մթերքի անվտանգությունն ապահովելու նպատակով ենթարկվել է ջերմային մշակման, դասվում է պահածոների դասին:

5. Հերմետիկ տարայավորված սննդամթերք, որը 6 oC և ցածր ջերմաստիճանային պայմաններում սահմանափակ պիտանիության ժամկետի ընթացքում մանրէաբանական կայունություն և մթերքի անվտանգությունն երաշխավորող և սպոր առաջացնող մանրէների քանակը նվազեցնող ոչ ջերմակայուն սպոր չառաջացնող միկրոֆլորայի ոչնչացման նպատակով ենթարկվել է ջերմային մշակման, դասվում է կիսապահածոների դասին:

6. Առանձնացնում են պահածոների հետևյալ խմբեր`

1) Ա խումբ պահածոյացված սննդամթերք, որն ունի pH 4,2 և բարձր թթվայնություն, ինչպես նաև բանջարեղենային, մսային, մսաբուսային, ձկնաբուսային և ձկան պահածոյացված մթերքներ առանց թթվայնության սահմանափակման, պատրաստված առանց թթուների, pH 3,8 և բարձր թթվայնությամբ կոմպոտներ, հյութեր և խյուսեր ծիրանից, դեղձից և տանձից, խտացրած մանրէազերծված կաթնային պահածոներ, պահածոներ բարդ հումքային կազմով (պտղահատապտղային, պտղաբանջարեղենային և բանջարեղենային կաթնային բաղադրիչով).

2) Բ խումբ պահածոյացված տոմատամթերք`

ա. չխտացրած տոմատամթերքներ (ամբողջական պահածոյացված տոմատներ, տոմատի ըմպելիքներ) չոր նյութերի 12%-ից ցածր պարունակությամբ,

բ. խտացրած տոմատամթերքներ չոր նյութերի 12% և բարձր պարունակությամբ (տոմատի մածուկ, տոմատի սոուսներ, կետչուպներ և այլն),

3) Գ խումբ պահածոյացված թույլ թթվային բանջարեղենային մարինադներ, հյութեր, վինեգրետներ և այլ, pH 3,7-4,2 թթվայնությամբ մթերքներ, այդ թվում` կարգավորվող թթվայնությամբ պահածոյացված վարունգ, բանջարեղենային և այլ պահածոներ,

4) Դ խումբ պահածոներ բանջարեղենային pH 3,7-ից ցածր թթվայնությամբ, հանրային սննդի համար մրգային և պտղահատապտղային պաստերացված պահածոներ սորբինաթթվով և pH 4,0-ից ցածր թթվայնությամբ, պահածոներ ծիրանից, դեղձից, տանձից pH 3,8-ից ցածր թթվայնությամբ, հյութեր բանջարեղենային pH 3,7-ից ցածր թթվայնությամբ, մրգային (ցիտրուսներից), պտղահատապտղային, այդ թվում շաքարով, բնական միջուկով, խտացրած, պաստերացված, հյութեր պահածոյացված ծիրանից, դեղձից, տանձից pH 3,8-ից ցածր թթվայնությամբ, ըմպելիքներ և ըմպելիքների խտանյութեր բուսական հիմքով pH 3,8-ից ցածր թթվայնությամբ ասեպտիկ լցման մեթոդով չափածրարված,

5) Ե խումբ պաստերացված մսային, մսաբուսային, ձկան և ձկնաբուսական պահածոյացված մթերքներ (խոզաճարպ, աղ դրած և ապխտած բեկոն, նրբերշիկ, խոզապուխտ և այլն),

6) Զ խումբ պաստերացված գազավորված մրգային հյութեր և գազավորված մրգային ըմպելիքներ pH 3,7 և ցածր թթվայնությամբ:

7. Պահածոների նմուշառումը և ըստ մանրէաբանական ցուցանիշների անվտանգության պահանջներին համապատասխանության նկատմամբ լաբորատոր հետազոտություններին նախապատրաստումը անցկացվում է զննումից, սանիտարական մշակումից, հերմետիկության ստուգումից, պահածոների ջերմապահումից և ջերմապահումից հետո պահածոների արտաքին տեսքի որոշումից հետո:

 

Աղյուսակ 1

 

Ա և Բ խմբերի պահածոների անվտանգության մանրէաբանական ցուցանիշներ

(արդյունաբերական մանրէազերծվածություն)

 

._____________________________________________________________________.

|Հ/հ|Պահածոներում    |Ընդհանուր նշանակության|Մանկական և  դիետիկ սննդի |

|   |հայտնաբերված    |պահածոներ             |պահածոներ                |

|   |մանրէներ        |                      |                         |

|   |                |                      |                         |

|___|________________|________________________________________________|

|1. |B. subtilis     |Համապատասխանում են արդյունաբերական              |

|   |խմբի            |մանրէազերծվածության պահանջներին: Այդ մանրէների  |

|   |սպոր առաջացնող  |քանակի որոշման դեպքում այն չպետք է գերազանցի 11 |

|   |մեզոֆիլ աերոբ   |բջիջ 1 գ (սմ3) մթերքում                         |

|   |և  ֆակուլտատիվ  |                                                |

|   |անաերոբ մանրէներ|                                                |

|___|________________|________________________________________________|

|2. |B. cereus և     |Չեն համապատասխանում արդյունաբերական             |

|   |(կամ) B.polymyxa|մանրէազերծվածության պահանջներին                 |

|   |խմբերի սպոր     |                                                |

|   |առաջացնող       |                                                |

|   |մեզոֆիլ աերոբ   |                                                |

|   |և  ֆակուլտատիվ  |                                                |

|   |անաերոբ մանրէներ|                                                |

|___|________________|________________________________________________|

|3. |Մեզոֆիլ         |Համապատասխանում են    |Չեն համապատասխանում      |

|   |կլոստրիդիումներ |արդյունաբերական       |արդյունաբերական          |

|   |                |մանրէազերծվածության   |մանրէազերծվածության      |

|   |                |պահանջներին եթե       |պահանջներին 10 գ (սմ3)   |

|   |                |հայտնաբերված մեզոֆիլ  |մթերքում հայտնաբերվելու  |

|   |                |կլոստրիդիումները չեն  |դեպքում                  |

|   |                |դասվում               |                         |

|   |                |C. botulinum և  (կամ) |                         |

|   |                |C. perfringens        |                         |

|   |                |խմբերին: Մեզոֆիլ      |                         |

|   |                |կլոստրիդիումների      |                         |

|   |                |որոշման դեպքում, դրանց|                         |

|   |                |քանակը չպետք է        |                         |

|   |                |գերազանցի 1 բջիջ 1 գ  |                         |

|   |                |(սմ3) մթերքում        |                         |

|___|________________|________________________________________________|

|4. |Սպոր չառաջացնող |Չեն համապատասխանում արդյունաբերական             |

|   |մանրէներ, այդ   |մանրէազերծվածության պահանջներին                 |

|   |թվում           |                                                |

|   |կաթնաթթվային և  |                                                |

|   |(կամ)           |                                                |

|   |բորբոսասնկեր և  |                                                |

|   |(կամ) խմորասնկեր|                                                |

|___|________________|________________________________________________|

|5. |Սպոր առաջացնող  |Համապատասխանում են    |Չեն համապատասխանում      |

|   |ջերմակայուն     |արդյունաբերական       |արդյունաբերական          |

|   |անաերոբ, աերոբ  |մանրէազերծվածության   |մանրէազերծվածության      |

|   |և  ֆակուլտատիվ  |պահանջներին, սակայն   |պահանջներին              |

|   |անաերոբ         |պահպանման ջերմաստիճանը|                         |

|   |մանրէներ        |չպետք է գերազանցի 20% |                         |

|_____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` խտացրած մանրէազերծված կաթնային պահածոների համար        |

|արդյունաբերական մանրէազերծվածության գնահատումը իրականացվում է գործող |

|պետական ստանդարտներին համապատասխան                                   |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 2

 

Գ և Դ խմբերի պահածոների անվտանգության մանրէաբանական ցուցանիշներ

(արդյունաբերական մանրէազերծվածություն)

 

.______________________________________________________________________.

|Հ/հ|Պահածոներում      |Ընդհանուր նշանակության պահածոներ  |Մանկական և  |

|   |հայտնաբերված      |                                  |դիետիկ սննդի|

|   |մանրէներ          |                                  |պահածոներ   |

|___|__________________|__________________________________|____________|

|1. |B. polymyxa խմբի  |Չեն համապատասխանում               |Չեն որոշվում|

|   |գազ առաջացնող     |արդյունաբերական                   |            |

|   |սպոր առաջացնող    |մանրէազերծվածության պահանջներին   |            |

|   |մեզոֆիլ աերոբ և   |                                  |            |

|   |ֆակուլտատիվ       |                                  |            |

|   |անաերոբ մանրէներ  |                                  |            |

|___|__________________|__________________________________|____________|

|2. |Գազ չառաջացնող    |Համապատասխանում են արդյունաբերական|Չեն որոշվում|

|   |սպոր առաջացնող    |մանրէազերծվածության պահանջներին`  |            |

|   |մեզոֆիլ աերոբ     |1 գ(սմ3) մթերքում այդ մանրէների 90|            |

|   |և  ֆակուլտատիվ    |ԳԱՄ-ից ոչ ավելի քանակությամբ      |            |

|   |անաերոբ մանրէներ  |որոշման դեպքում                   |            |

|___|__________________|__________________________________|____________|

|3. |Մեզոֆիլ           |Համապատասխանում են արդյունաբերական|Չեն որոշվում|

|   |կլոստրիդիումներ   |մանրէազերծվածության պահանջներին   |            |

|   |                  |եթե հայտնաբերված մեզոֆիլ          |            |

|   |                  |կլոստրիդիումները չեն դասվում      |            |

|   |                  |C. botulinum և  (կամ)             |            |

|   |                  |C. perfringens խմբերին: Մեզոֆիլ   |            |

|   |                  |կլոստրիդիումների որոշման դեպքում, |            |

|   |                  |դրանց քանակը չպետք է գերազանցի 1  |            |

|   |                  |բջիջ 1 գ (սմ3) մթերքում           |            |

|___|__________________|_______________________________________________|

|4. |Սպոր չառաջացնող   |Չեն համապատասխանում արդյունաբերական            |

|   |մանրէներ և  (կամ) |մանրէազերծվածության պահանջներին                |

|   |բորբոսասնկեր և    |                                               |

|   |(կամ) խմորասնկեր  |                                               |

.______________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 3

 

Զ խմբի պահածոների անվտանգության մանրէաբանական ցուցանիշներ

(արդյունաբերական մանրէազերծվածություն)

 

._____________________________________________________________________.

|Հ/հ|Ցուցանիշներ               |Արդյունաբերական մանրէազերծվածության   |

|   |                          |պահանջներին համապատասխանող թույլատրելի|

|   |                          |մակարդակներ                           |

|___|__________________________|______________________________________|

|1. |Մեզոֆիլ աերոբ և           |Ոչ ավելի, քան 50 ԳԱՄ/ գ (սմ3)         |

|   |ֆակուլտատիվ անաերոբ       |                                      |

|   |մանրէների քանակը (ՄԱՖԱՄ)  |                                      |

|___|__________________________|______________________________________|

|2. |Կաթնաթթվային մանրէներ     |Չի թույլատրվում 1 գ (սմ3) մթերքում    |

|___|__________________________|______________________________________|

|3. |Աղիքային ցուպիկի խմբի     |Չի թույլատրվում 1000 գ (սմ3) մթերքում |

|   |մանրէներ (ԱՑԽՄ, կոլիձևեր) |                                      |

|___|__________________________|______________________________________|

|4. |Խմորասնկեր                |Չի թույլատրվում 1 գ (սմ3) մթերքում    |

|___|__________________________|______________________________________|

|5. |Բորբոսասնկեր              |Ոչ ավելի, քան 50 ԳԱՄ/ գ (սմ3)         |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 4

 

Ե խմբի կիսապահածոների անվտանգության մանրէաբանական ցուցանիշներ

(արդյունաբերական մանրէազերծվածություն)

 

._____________________________________________________________________.

|Հ/հ|Ցուցանիշներ                     |Թույլատրելի մակարդակներ         |

|___|________________________________|________________________________|

|1. |Մեզոֆիլ աերոբ և  ֆակուլտատիվ    |Ոչ ավելի, քան 2x10(2) ԳԱՄ/գ     |

|   |անաերոբ մանրէների քանակը (ՄԱՖԱՄ)|                                |

|___|________________________________|________________________________|

|2. |Աղիքային ցուպիկի խմբի մանրէներ  |Չի թույլատրվում 1 գ մթերքում    |

|   |(ԱՑԽՄ, կոլիձևեր)                |                                |

|___|________________________________|________________________________|

|3. |B. cereus                       |Չի թույլատրվում 1 գ մթերքում    |

|___|________________________________|________________________________|

|4. |Սուլֆիտ վերականգնող             |Չի թույլատրվում 0,1 գ մթերքում; |

|   |կլոստրիդիումներ                 |ձկան կիսապահածոների համար` 1,0 գ|

|   |                                |մթերքում (ձկնային կիսապահածոների|

|   |                                |համար չի թույլատրվում 1,0 գ/սմ3 |

|   |                                |մթերքում)                       |

|___|________________________________|________________________________|

|5. |S. aureus և  այլ կոագուլադրական |Չի թույլատրվում 1 գ մթերքում    |

|   |ստաֆիլակոկեր                    |                                |

|___|________________________________|________________________________|

|6. |Ախտածին, այդ թվում սալմոնելաներ |Չի թույլատրվում 25 գ մթերքում   |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 5

 

Ըմպելի մանրէազերծված կաթի, սերուցքի և կաթնային հիմքով ասեպտիկ

լցման այլ մթերքների անվտանգության մանրէաբանական ցուցանիշներ

(արդյունաբերական մանրէազերծվածություն)

 

._____________________________________________________________________.

|Հ/հ|Ցուցանիշներ                       |Արդյունաբերական               |

|   |                                  |մանրէազերծվածության           |

|   |                                  |պահանջներին համապատասխանող    |

|   |                                  |պայմաններ և  թույլատրելի      |

|   |                                  |մակարդակներ                   |

|___|__________________________________|______________________________|

|1. |Ջերմապահպանման հասունացում 3-5    |Տեսանելի դեֆեկտների և  փչացման|

|   |օրվա ընթացքում 37 oC              |նշանների բացակայություն       |

|   |ջերմաստիճանում                    |(փաթեթավորման փքվածություն,   |

|   |                                  |արտաքին տեսքի փոփոխություն և  |

|   |                                  |այլն)                         |

|___|__________________________________|______________________________|

|2. |Թթվայնություն, 0 ըստ Տերների      |Տիտրվող թթվայնության          |

|   |(որոշվում է սանիտարահամաճարակային |փոփոխություն ոչ ավելի, քան    |

|   |գնահատում անցկացնելու ժամանակ,    |20 Տերներ                     |

|   |մանկական և  դիետիկ սննդի մթերքների|                              |

|   |հսկողության ժամանակ և  կրկնակի    |                              |

|   |հետազոտությունների ժամանակ):      |                              |

|___|__________________________________|______________________________|

|3. |Մեզոֆիլ աերոբ և  ֆակուլտատիվ      |Ոչ ավելի, քան 10 ԳԱՄ/գ(սմ3)   |

|   |անաերոբ մանրէների քանակը (ՄԱՖԱՄ)  |                              |

|___|__________________________________|______________________________|

|4. |Մանրէաբանական պատրաստուկ          |Մանրէների բջիջների            |

|   |                                  |բացակայություն                |

|___|__________________________________|______________________________|

|5. |Զգայորոշման ցուցանիշներ           |Համի և  կազմվածքի փոփոխության |

|   |                                  |բացակայություն                |

._____________________________________________________________________.

 

Հավելված N 5

ՀՀ կառավարության

2014 թվականի հոկտեմբերի

30-ի N 1237-Ն որոշման

 

ՁԿԱՆ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐԸ

 

Աղյուսակ 1

 

ՔԱՂՑՐԱՀԱՄ ՋՐԵՐԻ ՁԿՆԵՐ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐ

 

.____________________________________________________________________.

|Ին-  |Մթերքների խումբ     |Մակաբուծական ցուցանիշներ և               |

|դեքս |                    |պարունակության թույլատրելի մակարդակները  |

|     |                    |_________________________________________|

|     |                    |Թրթուրներ կենդանի տեսքով                 |

|     |                    |_________________________________________|

|     |                    | 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9|10|11|12|13|14|15|16|

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|1.   |Ծածանազգիների ցեղ   |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|

|     |                    |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|2.   |Գայլաձկանմաններ     |- |- |- |- |չ/|- | -| -|չ/|չ/|- |- |չ/|- |

|     |                    |  |  |  |  |թ |  |  |  |թ |թ |  |  |թ |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|3    |Պերկեսազգիներ       |- |- |- |- |- |- | -|չ/|չ/|չ/|- |- |- | -|

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |թ |թ |թ |  |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|4    |Սաղմոնազգիներ       |- |- |- |- |չ/|- |- |չ/|- |չ/|չ/|- |- | -|

|     |                    |  |  |  |  |թ |  |  |թ |  |թ |թ |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|5    |Սիգազգիներ          |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |- |

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|6    |Ձամբռիկազգիներ      |- |- |- |- |չ/|- |- |- |- |չ/|- |- |- | -|

|     |                    |  |  |  |  |թ |  |  |  |  |թ |  |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|7    |Բրատուկազգիներ      |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |- |

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|8    |Թառափազգիներ        |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|չ/|- |- |

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |թ |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|9    |Օձագլխազգիներ       |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|10   |Գետաձկնիկներ        |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|11   |Լոքոազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|12   |1-11 կետերում նշված |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|

|     |ձկներից խճողակ      |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|13   |1-11 կետերում նշված |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|

|     |ձկներից պահածոներ և |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |

|     |պրեսերվներ          |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|14   |1-11 կետերում նշված |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|

|     |ձկներ տապակած,      |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |

|     |դոնդողածածկ,        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|     |մարինացված, ապխտած, |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|     |չորացրած            |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|_____|______________________________________________________________|

|15   |                         Ձկնկիթ                               |

|_____|______________________________________________________________|

|15.1.|Գայլաձկանմանների,   |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |- |

|     |պերկեսազգիների,     |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |  |

|     |բրատուկազգիների     |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|     |(շերեփաձկան ցեղի),  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|     |ձամբռիկազգիների     |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|15.2.|Սալմոնազգիների      |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|չ/|- |- |- |

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |թ |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|15.3.|Սիգազգիների         |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |- |

|     |                    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |  |

|_____|____________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

|15.4.|Թառափազգիների       |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |  |

|     |(Ամուր գետի         |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |

|     |ջրավազան, Վոլգա     |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|     |գետի ցածրադիրներ,   |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|     |Կասպից ծով)         |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |

|____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` չ/թ չեն թույլատրվում (կենդանի թրթուրներ),             |

|մակաբույծների թրթուրներ                                             |

.____________________________________________________________________.

 

.________________________________________________________________.

|Տրեմատոդ               | Ցեստոդ             |   Նեմատոդ         |

|_______________________|____________________|___________________|

|3-օպիստորխիսների       |12-դիֆիլոբոտրիումներ|13-անիզակիսների    |

|_______________________|____________________|___________________|

|4-կլոնոխհիսների        |                    |14-կոնտրացեկումների|

|_______________________|____________________|___________________|

|5-պսեվդամֆիստոմաների   |                    |15-դիօքտօֆիմների   |

|_______________________|____________________|___________________|

|6-մետագոնիմուսներ      |                    |16-գնատոստոմների   |

|_______________________|____________________|___________________|

|7-նանոֆիետուսների      |                    |                   |

|_______________________|____________________|___________________|

|8-էխինախազմուսների     |                    |                   |

|_______________________|____________________|___________________|

|9-մետորխիսների         |                    |                   |

|_______________________|____________________|___________________|

|10-ռոսսիկոտրեմների     |                    |                   |

|_______________________|____________________|___________________|

|11-ապոֆալուսների       |                    |                   |

.________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ

 

ԱՆՑՈՂԻԿ ՁԿՆԵՐ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔՆԵՐ

 

._____________________________________________________________________.

|Ին- |Մթերքների խումբ                   |Մակաբուծական ցուցանիշներ և   |

|դեքս|                                  |պարունակության թույլատրելի   |

|    |                                  |մակարդակները                 |

|    |                                  |_____________________________|

|    |                                  |կենդանի տեսքով թրթուրների    |

|    |                                  |_____________________________|

|    |                                  |  3 |  4 |  5 | 6  | 7  |  8 |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|1.  |Սաղմոններ                         |-   |չ/թ |չ/թ |-   |-   |-   |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|2.  |Հեռավոր արևելքային  սաղմոններ     |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|3.  |1-ին կետում նշված ձկներից խճողակ  |-   |չ/թ |չ/թ |-   |-   |-   |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|    |2-րդ կետում նշված ձկներից խճողակ  |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|4.  |1-ին կետում նշված ձկներից         |-   |չ/թ |չ/թ |-   |-   |-   |

|    |պահածոներ և  պրեսերվներ           |    |    |    |    |    |    |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|    |2-րդ կետում նշված ձկներից         |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |

|    |պահածոներ և  պրեսերվներ           |    |    |    |    |    |    |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|5.  |1-ին կետում նշված ձկներ տապակած,  |-   |չ/թ |չ/թ |-   |-   |-   |

|    |դոնդողածածկ, մարինացված, ապխտած,  |    |    |    |    |    |    |

|    |չորացրած                          |    |    |    |    |    |    |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|6.  |2-րդ կետում նշված ձկներ տապակած,  |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |չ/թ |

|    |դոնդողածածկ, մարինացված, ապխտած,  |    |    |    |    |    |    |

|    |չորացրած                          |    |    |    |    |    |    |

|____|__________________________________|____|____|____|____|____|____|

|    |1-ին և  2-րդ կետերում նշված       |-   |չ/թ |չ/թ |-   |-   |-   |

|    |ձկների ձկնկիթ                     |    |    |    |    |    |    |

|_____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` չ/թ չեն թույլատրվում (կենդանի թրթուրներում),           |

|մակաբույծների թրթուրներ                                              |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Տրեմատոդներ     |Ցեստոդներ           |Նեմատոդներ      |Սկեբենեյ      |

|________________|____________________|________________|______________|

|3-նանոֆիետուսներ|4-դիֆիլոբոտրիումների|5-անիզակիսների  |7-բոլբոզոմներ |

|                |                    |________________|______________|

|                |                    |6-կոնտրացե-     |8-կորինոզոմներ|

|                |                    |կումներ         |              |

._____________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ 3

 

._____________________________________________________________________.

|Ին-  |Մթերքների խումբ        |Մակաբուծական ցուցանիշներ և             |

|դեքս |                       |պարունակության թույլատրելի մակարդակները|

|     |                       |_______________________________________|

|     |                       |կենդանի տեսքով թրթուրների              |

|     |                       |_______________________________________|

|     |                       | 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9|10|11|12|13|14|15 |

|     |                       |_______________________________________|

|     |                       |Ծովային ձկներ, այդ թվում` ըստ որսի     |

|     |                       |շրջանների և  ցեղերի                    |

|_____|_______________________|_______________________________________|

|1.   |Բարենցյան ծով          |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|1.1. |Սալմոնակերպեր անցողիկ  |- |- |- |- |- |չ/|- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |թ |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|1.2. |Սաղմոնիկազգիներ        |- |- |- |- |- |չ/|- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |թ |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|1.3  |Տառեխազգիներ           |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|1.4. |Բրատուկազգիներ         |- |- |չ/|- |- |չ/|- |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|-  |

|     |                       |  |  |թ |  |  |թ |  |թ |թ |թ |թ |թ |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|1.5. |Սկորպենակերպեր         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|1.6  |Տափաձուկազգիներ        |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.   |Հյուսիսային Ատլանտիկա  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.1  |Սաղմոնիկազգիներ        |- |- |չ/|- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |թ |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.2  |Տառեխազգիներ           |- |- |չ/|- |- |- |- |- |չ/|- |չ/|- |-  |

|     |                       |  |  |թ |  |  |  |  |  |թ |  |թ |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.3  |Բրատուկազգիներ         |- |- |չ/|- |- |չ/|- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |թ |  |  |թ |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.4  |Մակրուրուսազգիներ      |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.5  |Մերլուզազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.6  |Թյունաձուկազգիներ      |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |թ  |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.7  |Սկորպենակերպեր         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|2.8  |Տափաձուկազգիներ        |- |- |չ/|- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |թ |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|3.   |Հարավային Ատլանտիկա    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|3.1  |Մերլուզազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|3.2  |Ստավրիդանմաններ        |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|3.3  |Եզագիազգիներ           |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |թ  |

|_____|_______________________________________________________________|

|4.   |Բալթյան ծով                                                    |

|_____|_______________________________________________________________|

|4.1  |Սաղմոնիկազգիներ        |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|4.2  |Տառեխազգիներ           |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |չ/|-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |թ |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|4.3  |Բրատուկազգիներ         |- |- |չ/|- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |թ |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________________________________________________|

|5.   |Սև,  Ազովյան և  Միջերկրական ծովեր                              |

|_____|_______________________________________________________________|

|5.1  |Եզնիկաձուկազգիներ      |- |չ/|- |չ/|չ/|- |- |- |- | -| -|  |  -|

|     |                       |  |թ |  |թ |թ |  |  |  |  |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|5.2  |Երկայնաձուկազգիներ     |- |չ/|- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |-  |

|     |                       |  |թ |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |

|_____|_______________________________________________________________|

|6.   |Սուբանտարկտիկա, Անտարկտիկա                                     |

|_____|_______________________________________________________________|

|6.1  |Բրատուկազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/թ|

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |թ |թ |թ |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|6.2  |Մերլուզազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |թ |թ |թ |թ  |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|6.3  |Օշիբնազգիներ           |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|6.4  |Նոտոտենազգիներ         |- |- |- |- |- |չ/|- |- |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |թ |  |  |թ |թ |թ |թ |թ  |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|6.5  |Սպիտակարյունազգիներ    |- |- |- |- |- |չ/|- |- |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |թ |  |  |թ |թ |թ |թ |թ  |

|_____|_______________________________________________________________|

|7.   |Հնդկական օվկիանոս                                              |

|_____|_______________________________________________________________|

|7.1  |Ստավրիդանմաններ        |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|7.2  |Թյունաձուկազգիներ      |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|7.3  |Թելաբմբուլազգիներ      |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________________________________________________|

|8.   |Խաղաղ օվկիանոս                                                 |

|_____|_______________________________________________________________|

|8.1  |Սալմոնակերպեր          |չ/|- |- |չ/|- |չ/|- |- |չ/|չ/|- |չ/|չ/ |

|     |                       |թ |  |  |թ |  |թ |  |  |թ |թ |  |թ |թ  |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.2  |Անձրուկազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.3  |Տառեխազգիներ           |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.4  |Ստավրիդանմաններ        |- |- |- |- |- |չ/|- |- |չ/|չ/|- |- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |թ |  |  |թ |թ |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.5  |Տերպուգազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|չ/|- |չ/|-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |թ |  |թ |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.6  |Տափաձուկազգիներ        |- |- |- |- |- |- |չ/|- |չ/|- |- |չ/|-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |թ |  |թ |  |  |թ |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.7  |Սկորպենազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ  |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.8  |Բերիքսազգիներ          |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ  |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.9  |Գեմպիլազգիներ          |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ  |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.10 |Թյունաձուկազգիներ      |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/ |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |թ  |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|8.11 |Բրատուկազգիներ         |- |- |- |- |- |- |- |չ/|չ/|- |չ/|- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |թ |թ |  |թ |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|9.   |1-8 կետերում նշված     |չ/|չ/|չ/|չ/|- |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/թ|

|     |ձկներից խճողակ         |թ |թ |թ |թ |  |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|10.  |1-8 կետերում նշված     |չ/|չ/|չ/|- |- |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/թ|

|     |ձկներից պահածոներ և    |թ |թ |թ |  |  |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |   |

|     |պրեսերվներ             |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|11.  |1-8 կետերում նշված     |չ/|չ/|չ/|- |- |չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/|չ/ |

|     |ձկներ տապակած,         |թ |թ |թ |  |  |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ |թ  |

|     |դոնդողածածկ, մարինացված|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |

|     |ապխտած, չորացրած       |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |

|12.  |Մինթայի և  բրատուկի    | -| -| -| -| -| -|- |- |չ/|- |չ/|- |-  |

|     |ձկնկիթ                 |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |թ |  |   |

|_____|_______________________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|___|

|13.  |Բրատուկի լյարդ         |- |- |- |- |- |- |- |- |չ/|- |չ/|- |-  |

|     |                       |  |  |  |  |  |  |  |  |թ |  |թ |  |   |

|_____________________________________________________________________|

|Ծանոթություն` չ/թ չեն թույլատրվում (կենդանի թրթուրներում),           |

|մակաբույծների թրթուրներ                                              |

._____________________________________________________________________.

 

._____________________________________________________________________.

|Տրեմատոդներ     |Ցեստոդներ           |Նեմատոդներ      |Սկեբենեյ      |

|________________|____________________|________________|______________|

|3-նանոֆիետուսներ|8-դիֆիլոբոտրիումներ |11-անիզակիսներ  |14-բոլբոզոմներ|

|________________|____________________|________________|______________|

|4-հետերոֆիետուս-|9-դիպլոգոնոպորուսներ|12-կոնտրացեկում-|15-կորինոզոմ- |

|ներ             |                    |ներ             |ներ           |

|________________|____________________|________________|______________|

|5-կրիպտոկորտի-  |10-պիրամիկոցեֆա-    |13-պսեվդոտերան- |              |

|լուսներ         |լուսներ             |ներ             |              |

|________________|____________________|________________|______________|

|6-ռոսիկոտրեմեր  |                    |                |              |

|________________|____________________|________________|______________|

|7-ապոֆալուսներ  |                    |                |              |

._____________________________________________________________________.

 

-----------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
30.10.2014
N 1237-Ն
Որոշում