110.1333.251217
ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ
«25» 12 2017 Թ.
ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 11017506
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ
17 նոյեմբերի 2017 թվականի N 1333-Ն
ՆԱԽՆԱԿԱՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ (ԱՐՀԵՍՏԱԳՈՐԾԱԿԱՆ) ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0721.03.4 «ԳԻՆԵԳՈՐԾՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ՀՅՈՒԹԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 0721.03.01.4 «ԳԻՆԵԳՈՐԾ» ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԿՐԹԱԿԱՆ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2012Թ. ՄԱՐՏԻ 22-Ի N 198-Ն ՀՐԱՄԱՆԸ ՈՒԺԸ ԿՈՐՑՐԱԾ ՃԱՆԱՉԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(3-րդ մաս)
|_____________________________________________________________________|
|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԵՌՆԵՐԵՑՈՒԹՅՈՒՆ» |
|_____________________________________________________________________|
|125|Մոդուլի դասիչը |ԳԳԾ-4-17-011 |
|___|_____________________|___________________________________________|
|126|Մոդուլի նպատակը |Մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ ձևավորել |
| | |բիզնես գործունեություն իրականացնելու համար |
| | |անհրաժեշտ գործնական հմտություններ: Դրանք |
| | |ներառում են ինքնուրույն բիզնես |
| | |կազմակերպելու և վարելու համար անհրաժեշտ |
| | |գործողությունների իրականացման |
| | |հմտություններ, որոնցում հաշվի է առնված |
| | |ինչպես գործարար ոլորտին հատուկ |
| | |սկզբունքները, այնպես էլ բիզնես |
| | |գործունեությունը կարգավորող իրավական |
| | |դաշտի առանձնահատկությունները |
|___|_____________________|___________________________________________|
|127|Մոդուլի տևողությունը |72 ժամ |
|___|_____________________|___________________________________________|
|128|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլի 1 և 2 ուսումնառության |
| | |արդյունքներն ուսումնասիրելու համար |
| | |սկզբնական մասնագիտական գիտելիքներ պետք չէ: |
| | |Մյուս ուսումնառության արդյունքների |
| | |ուսումնասիրությունը նպատակահարմար է |
| | |իրականացնել որոշակի մասնագիտական |
| | |մոդուլներ յուրացնելուց հետո, որպեսզի |
| | |դրանց գործնական ձեռքբերումները |
| | |օգտագործվեն համապատասխան ծրագրեր մշակելու |
| | |համար: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|129|Մոդուլի գնահատման |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը |
| |կարգը |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված |
| | |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի |
| | |ապահովումն է |
|___|_____________________|___________________________________________|
|130|Ուսումնառության |Ներկայացնել հիմնավորված բիզնես-գաղափարի |
| |արդյունք 1 |ձևավորման գործընթացը |
|___|_____________________|___________________________________________|
|131|Կատարման չափանիշներ |1) բիզնես-գործունեության էությունը ճիշտ |
| | |է մեկնաբանում, |
| | |2) բիզնես-գործունեության տեսլականը, նպատակը|
| | |և ռազմավարությունը ճիշտ է սահմանում, |
| | |3) բիզնես-գործունեության համար նախընտրելի |
| | |անձնային հատկանիշների կարևորությունը |
| | |հիմնավորում է, |
| | |4) բիզնես-գործունեության համար սեփական |
| | |հնարավորությունների գնահատումը ճիշտ է, |
| | |5) բիզնես-գաղափարի էությունը ճիշտ է |
| | |մեկնաբանում, |
| | |6) բիզնես-գաղափարի ձևավորման գործընթացի |
| | |բաղադրիչների իմաստը ճիշտ է մեկնաբանում, |
| | |7) ըստ իրավիճակների հիմնավորում է |
| | |ձևավորված բիզնես-գաղափարները, |
| | |8) բիզնես-գաղափարի տարբերակի գնահատումը |
| | |ճիշտ է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|132|Ուսումնառության |Ներկայացնել կազմակերպության ստեղծման և |
| |արդյունք 2 |գրանցման կարգը, կառավարման գործընթացը |
|___|_____________________|___________________________________________|
|133|Կատարման չափանիշներ |1) կազմակերպության կազմակերպչաիրավական |
| | |ձևերի բնութագիրը ճիշտ է, |
| | |2) կազմակերպության աշխատանքը կարգավորող |
| | |իրավական ակտերի պահանջների ընկալումը |
| | |ճիշտ է, |
| | |3) կազմակերպության ստեղծման քայլերի |
| | |հաջորդականությունը ճիշտ է մեկնաբանում, |
| | |4) կազմակերպության ստեղծման համար պահանջվող|
| | |փաստաթղթերի ձևավորումը ճիշտ է, |
| | |5) կազմակերպության կառավարման |
| | |անհրաժեշտությունը և խնդիրները ճիշտ է |
| | |մեկնաբանում, |
| | |6) կառավարման ֆունկցիաների բնութագրերը |
| | |ճիշտ է, |
| | |7) կառավարման ոճերի բնութագրերը ճիշտ է, |
| | |8) կառավարման ֆունկցիոնալ բաժինների |
| | |ձևավորման մոտեցումները ճիշտ է, |
| | |9) աշխատատեղերի ձևավորման և |
| | |պարտականությունների բաշխման մոտեցումները |
| | |հիմնավոր է, |
| | |10) աշխատողների ընտրության կարգը |
| | |հիմնավոր է, |
| | |11) կազմակերպության կառավարմանն առնչվող |
| | |փաստաթղթերի ձևավորումը ամբողջական և |
| | |հիմնավոր է, |
| | |12) կնքվելիք պայմանագրերի կազմը և |
| | |բովանդակությունը իրավաբանորեն ճիշտ է, |
| | |13) կառավարման արդյունավետության գնահատման |
| | |մոտեցումները հիմնավոր է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|134|Ուսումնառության |Կատարել շուկայի հետազոտման և գնահատման |
| |արդյունք 3 |գործողություններ |
|___|_____________________|___________________________________________|
|135|Կատարման չափանիշներ |1) ճիշտ է մեկնաբանում «շուկա» |
| | |հասկացությունը, |
| | |2) շուկայի հետազոտման անհրաժեշտությունը |
| | |հիմնավորում է, |
| | |3) շուկայի հետազոտման հիմնական |
| | |ուղղությունները բացահայտում է, |
| | |4) շուկայի հետազոտման գործընթացի փուլերը |
| | |ճիշտ է բնութագրում, |
| | |5) ըստ փուլերի շուկայի հետազոտման մեթոդների|
| | |ընտրությունը հիմնավոր է, |
| | |6) շուկայական պահանջարկի ծավալի բացահայտման|
| | |մոտեցումները ճիշտ է, |
| | |7) շուկայի վրա ազդող գործոնների և գնորդի |
| | |վարքագծի գնահատումը ճիշտ է, |
| | |8) շուկայական մրցակցության գնահատումը |
| | |հիմնավոր է, |
| | |9) շուկայի հատվածավորումը իրատեսական է, |
| | |10) մարքեթինգի գաղափարների (4P և 7P) |
| | |նշանակությունը ճիշտ է բացահայտում, |
| | |11) մարքեթինգային ռազմավարության մշակման |
| | |մոտեցումները հիմնավորված է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|136|Ուսումնառության |Բնութագրել կազմակերպության ռեսուրսները և |
| |արդյունք 4 |գնահատել օգտագործման արդյունավետությունը |
|___|_____________________|___________________________________________|
|137|Կատարման չափանիշներ |1) կազմակերպության ռեսուրսների կազմը և |
| | |կառուցվածքը ճիշտ է բացահայտում, |
| | |2) կազմակերպության ռեսուրսների խմբերի միջև |
| | |օպտիմալ հարաբերակցության ապահովման |
| | |անհրաժեշտությունը հիմնավորում է, |
| | |3) նյութական ռեսուրսների խմբերի |
| | |տնտեսագիտական բնութագրերը ճիշտ է, |
| | |4) աշխատանքային ռեսուրսների բնութագիրը և |
| | |դրանց առնչվող ցուցանիշների |
| | |մեկնաբանությունը ճիշտ է, |
| | |5) աշխատանքի տեխնիկական նորմավորման |
| | |էությունը ճիշտ է բացատրում, նորմաների |
| | |մեծության ձևավորման մեխանիզմը ճիշտ է |
| | |ներկայացնում, |
| | |6) ֆինանսական ռեսուրսների հետ կապված |
| | |հասկացությունների բացատրությունը ճիշտ է, |
| | |7) ֆինանսական ռեսուրսների համալրման |
| | |աղբյուրների առանձնահատկությունները ճիշտ է |
| | |մեկնաբանում, |
| | |8) ռեսուրսների պահանջվելիք մեծության |
| | |հաշվարկման մոտեցումները հիմնավոր է, |
| | |9) հիմնական կապիտալի առանձին խմբերի |
| | |օգտագործման արդյունավետության ցուցանիշների |
| | |հաշվարկը և արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,|
| | |10) շրջանառու կապիտալի օգտագործման |
| | |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը և |
| | |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է, |
| | |11) աշխատանքային ռեսուրսների օգտագործման |
| | |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը և |
| | |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է, |
| | |12) ռեսուրսների օգտագործման վերաբերյալ |
| | |պարզ վերլուծական գործողությունները և ըստ |
| | |արդյունքների եզրահանգումները հիմնավոր է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|138|Ուսումնառության |Կատարել ծախսերի հաշվարկ, ձևավորել ապրանքի |
| |արդյունք 5 |(ծառայության) գինը |
|___|_____________________|___________________________________________|
|139|Կատարման չափանիշներ |1) «ծախս» հասկացության բովանդակությունը |
| | |ճիշտ է մեկնաբանում, |
| | |2) տարբերակում է ծախսերի խմբերը, |
| | |3) ծախսերը հիմնավորող փաստաթղթերի տեսակները|
| | |և վավերապայմանները ճիշտ է ներկայացնում, |
| | |4) ծախսերի տարբեր խմբերի հաշվապահական |
| | |ձևակերպումները ճիշտ է, |
| | |5) ապրանքների տարբեր տեսակների և |
| | |ծառայությունների տարբեր խմբերի համար |
| | |պահանջվող ծախսերի կազմը հիմնավոր է |
| | |ներկայացնում, |
| | |6) ապրանքի կամ ծառայության ինքնարժեքի մեջ |
| | |ներառվող ծախսերի հոդվածները ճիշտ է |
| | |ներկայացնում, |
| | |7) ինքնարժեքի տարբեր հոդվածների մեծության |
| | |հաշվարկման մեթոդաբանությունը ճիշտ է |
| | |կիրառում, |
| | |8) հաշվում է ապրանքի կամ ծառայության |
| | |միավորի ինքնարժեքը, |
| | |9) ինքնարժեքի իջեցման հնարավորությունները |
| | |ճիշտ է գնահատում, |
| | |10) ինքնարժեք-շուկայական գին մարժայի |
| | |տարբերության հիմնավորումը ճիշտ է, |
| | |11) անհատական գնից շուկայական գնի անցման |
| | |տրամաբանությունը բացատրում է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|140|Ուսումնառության |Մշակել բիզնես պլան և գործողությունների |
| | արդյունք 6 |ծրագիր |
|___|_____________________|___________________________________________|
|141|Կատարման չափանիշներ |1) բիզնես գործունեության համար բիզնես |
| | |պլանի անհրաժեշտությունը հիմնավորում է, |
| | |2) բիզնես պլանի բաժինների բովանդակության |
| | |մեկնաբանությունները ճիշտ է, |
| | |3) բիզնես պլանի մշակման համար անհրաժեշտ |
| | |ելակետային տվյալների կազմը և ձեռք բերման |
| | |աղբյուրները ճիշտ է ներկայացնում, |
| | |4) ճիշտ է կատարում SWOT վերլուծություն, |
| | |5) SWOT վերլուծության արդյունքները կիրառում|
| | |է բիզնես պլանը մշակելու գործընթացում, |
| | |6) բիզնես պլանով նախատեսվող միջոցառումները |
| | |հիմնավորված է, |
| | |7) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող |
| | |գործողությունների ծրագիրը, ժամանակացույցը |
| | |հիմնավոր է, |
| | |8) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող |
| | |ռեսուրսների մեծությունները ճիշտ է |
| | |սահմանվել, |
| | |9) բիզնես պլանով նախատեսված միջոցառումների |
| | |իրականացման ռիսկերը և դրանց հաղթահարման |
| | |քայլերը հիմնավոր են: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|142|Ուսումնառության |Հաշվել հարկեր, տուրքեր, կազմել ֆինանսական |
| |արդյունք 7 |հաշվետվություններ |
|___|_____________________|___________________________________________|
|143|Կատարման չափանիշներ |1) հարկային օրենսդրության հիմնական |
| | |դրույթները ճիշտ է մեկնաբանում, |
| | |2) հարկային օրենսդրության հիմնական |
| | |հասկացությունները ճիշտ է բացատրում, |
| | |3) հարկերի և տուրքերի մեծությունը հաշվելու|
| | |համար կիրառվող ելակետային ցուցանիշների |
| | |հաշվարկը ճիշտ է կատարում, |
| | |4) հարկերի և տուրքերի մեծությունը ճիշտ |
| | |է հաշվարկում, |
| | |5) հարկերի վճարման ժամկետների գնահատումը |
| | |համապատասխանում է օրենսդրության |
| | |պահանջներին, |
| | |6) ֆինանսական հաշվետվությունների կազմը |
| | |ճիշտ է ներկայացնում, |
| | |7) անհրաժեշտ ֆինանսական հաշվետվությունները |
| | |ճիշտ է լրացնում, |
| | |8) ստուգումների իրականացման իրավական |
| | |ակտերի պահանջները ճիշտ է բացատրում, |
| | |9) ստուգումների հետ կապված տնտեսվարողի |
| | |իրավունքներն ու պարտականությունները ճիշտ |
| | |է ներկայացնում: |
._____________________________________________________________________.
Աղյուսակ 3
Նախնական մասնագիտական (արհեստագործական) կրթության 0721.03.4
«Գինեգործություն և հյութերի արտադրություն» մասնագիտության
0721.03.01.4 «Գինեգործ» որակավորման օրինակելի ուսումնական պլան
._____________________________________________________________________.
| |Առարկայախմբեր, առարկաներ և |Շաբաթ-|Ուսանողի|Պարտա-|Ուսուց-|
| |մոդուլներ |ների |առավելա-|դիր |ման |
| | |թիվը |գույն |լսարա-|երաշխա-|
| | | |բեռնվա- |նային |վորվող |
| | | |ծու- |պարապ-|տարին |
| | | |թյունը, |մունք-| |
| | | |ժամ |ներ, | |
| | | | |ժամ | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՀՈՒՄԱՆԻՏԱՐ, | | | | |
| |ՍՈՑԻԱԼ- ՏՆՏԵՍԱԳԻՏԱԿԱՆ ԵՎ | | | | |
| |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԲՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|1. |Հայոց լեզվի և խոսքի մշակույթի | | 108| 72| 1|
| |հիմունքներ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|2. |Քաղաքագիտության և սոցիոլոգիայի | | 27| 18| 1|
| |հիմունքներ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|3. |Իրավունքի հիմունքներ | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|4. |Պատմություն | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|5. |Օտար լեզու | | 90| 60| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|6. |Ֆիզկուլտուրա | | 90| 60| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|7. |Լանդշաֆտագիտության և էկոլոգիայի | | 54| 36| 1|
| |հիմունքներ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|8. |Քաղաքացիական պաշտպանության և | | 42| 28| 1|
| |արտակարգ իրավիճակների հիմնահարցեր | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ | | 519| 346| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԱՌԱՆՑՔԱՅԻՆ ՀՄՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|1. |Հաղորդակցություն | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|2. |Անվտանգություն և առաջին | | | | |
| |օգնություն | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|3. |Համակարգչային օպերատորություն | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ | | 162| 108| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|1. |Գինու,գարեջրի և հյութերի | | 54| 36| 1|
| |արտադրության կազմակերպման | | | | |
| |պատմությունը, գինիների տեսակներն | | | | |
| |ու դասակարգումը | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|2. |Արտադրական գործունեության ոլորտի | | 54| 36| 1|
| |եզրույթները | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|3. |Տարաների և սարքավորումների | | 81| 54| 1|
| |նախապատրաստում | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|4. |Խաղողի մթերում և վերամշակում | | 81| 54| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ | | 270| 180| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՀԱՏՈՒԿ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|1. |Քաղցուի պարզեցում և խմորում | | 81| 54| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|2. |Փլուշի թրմեցում և մասնակի կամ | | 81| 54| 1|
| |լրիվ խմորում | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|3. |Գինիների խնամք, հնեցում, մշակում | | 81| 54| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|4. |Շշալցման իրականացում | | 81| 54| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|5. |Գարեջրի և հյութերի արտադրություն | | 81| 54| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|6. |Փրփրուն գինիների արտադրություն | | 81| 54| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|7. |Ձեռներեցություն | | 108| 72| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ | | 594| 396| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆՏՐՈՎԻ | | 54| 36| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՊԱՀՈՒՍՏԱՅԻՆ ԺԱՄԵՐ | | 21| 14| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ | 30| 1620| 1080| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԽՈՐՀՐԴԱՏՎՈՒԹՅՈՒՆ | | 100| | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՊՐԱԿՏԻԿԱ | 8| | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՄԻՋԱՆԿՅԱԼ ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ | 2| | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՊԵՏԱԿԱՆ ԱՄՓՈՓԻՉ | 1| | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴԱՄԵՆԸ | 41| | | |
._____________________________________________________________________.