110.1334.251217
ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ
«25» 12 2017 Թ.
ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 11017507
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ
17 նոյեմբերի 2017 թվականի N 1334-Ն
ՆԱԽՆԱԿԱՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ (ԱՐՀԵՍՏԱԳՈՐԾԱԿԱՆ) ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.01.4 «ԳՅՈՒՂԱՑԻԱԿԱՆ (ՖԵՐՄԵՐԱՅԻՆ) ՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 0811.01.01.4 «ՖԵՐՄԵՐ` ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ» ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԿՐԹԱԿԱՆ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2012 Թ. ՄԱՐՏԻ 22-Ի N 203-Ն ՀՐԱՄԱՆԸ ՈՒԺԸ ԿՈՐՑՐԱԾ ՃԱՆԱՉԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(3-րդ մաս)
|_____________________________________________________________________|
| ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԵՌՆԵՐԵՑՈՒԹՅՈՒՆ» |
|_____________________________________________________________________|
|124|Մոդուլի դասիչը |ՖՏԿ-4-17-010 |
|___|_____________________|___________________________________________|
|125|Մոդուլի նպատակը |Մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ ձևավորել |
| | |բիզնես գործունեություն իրականացնելու համար |
| | |անհրաժեշտ գործնական հմտություններ: Դրանք |
| | |ներառում են ինքնուրույն բիզնես |
| | |կազմակերպելու և վարելու համար անհրաժեշտ |
| | |գործողությունների իրականացման |
| | |հմտություններ, որոնցում հաշվի է առնված |
| | |ինչպես գործարար ոլորտին հատուկ |
| | |սկզբունքները, այնպես էլ բիզնես |
| | |գործունեությունը կարգավորող իրավական դաշտի |
| | |առանձնահատկությունները |
|___|_____________________|___________________________________________|
|126|Մոդուլի |72 ժամ |
| |տևողությունը | |
|___|_____________________|___________________________________________|
|127|Մուտքային |Այս մոդուլի 1 և 2 ուսումնառության |
| |պահանջները |արդյունքներն ուսումնասիրելու համար |
| | |սկզբնական մասնագիտական գիտելիքներ պետք չէ: |
| | |Մյուս ուսումնառության արդյունքների |
| | |ուսումնասիրությունը նպատակահարմար է |
| | |իրականացնել որոշակի մասնագիտական մոդուլներ |
| | |յուրացնելուց հետո, որպեսզի դրանց գործնական |
| | |ձեռքբերումները օգտագործվեն համապատասխան |
| | |ծրագրեր մշակելու համար: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|128|Մոդուլի գնահատման |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը |
| |կարգը |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված |
| | |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի |
| | |ապահովումն է |
|___|_____________________|___________________________________________|
|129|Ուսումնառության |Ներկայացնել հիմնավորված բիզնես-գաղափարի |
| |արդյունք 1 |ձևավորման գործընթացը |
|___|_____________________|___________________________________________|
|130|Կատարման չափանիշներ |1) բիզնես-գործունեության էությունը ճիշտ է |
| | |մեկնաբանում, |
| | |2) բիզնես-գործունեության տեսլականը, |
| | |նպատակը և ռազմավարությունը ճիշտ է |
| | |սահմանում, |
| | |3) բիզնես-գործունեության համար նախընտրելի |
| | |անձնային հատկանիշների կարևորությունը |
| | |հիմնավորում է, |
| | |4) բիզնես-գործունեության համար սեփական |
| | |հնարավորությունների գնահատումը ճիշտ է, |
| | |5) բիզնես-գաղափարի էությունը ճիշտ է |
| | |մեկնաբանում, |
| | |6) բիզնես-գաղափարի ձևավորման գործընթացի |
| | |բաղադրիչների իմաստը ճիշտ է մեկնաբանում, |
| | |7) ըստ իրավիճակների հիմնավորում է |
| | |ձևավորված բիզնես-գաղափարները, |
| | |8) բիզնես-գաղափարի տարբերակի գնահատումը |
| | |ճիշտ է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|131|Ուսումնառության |Ներկայացնել կազմակերպության ստեղծման և |
| |արդյունք 2 |գրանցման կարգը, կառավարման գործընթացը |
|___|_____________________|___________________________________________|
|132|Կատարման չափանիշներ |1) կազմակերպության կազմակերպչաիրավական |
| | |ձևերի բնութագիրը ճիշտ է, |
| | |2) կազմակերպության աշխատանքը կարգավորող |
| | |իրավական ակտերի պահանջների ընկալումը ճիշտ |
| | |է, |
| | |3) կազմակերպության ստեղծման քայլերի |
| | |հաջորդականությունը ճիշտ է մեկնաբանում, |
| | |4) կազմակերպության ստեղծման համար |
| | |պահանջվող փաստաթղթերի ձևավորումը ճիշտ է, |
| | |5) կազմակերպության կառավարման |
| | |անհրաժեշտությունը և խնդիրները ճիշտ է |
| | |մեկնաբանում, |
| | |6) կառավարման ֆունկցիաների բնութագրերը |
| | |ճիշտ է, |
| | |7) կառավարման ոճերի բնութագրերը ճիշտ է, |
| | |8) կառավարման ֆունկցիոնալ բաժինների |
| | |ձևավորման մոտեցումները ճիշտ է, |
| | |9) աշխատատեղերի ձևավորման և |
| | |պարտականությունների բաշխման մոտեցումները |
| | |հիմնավոր է, |
| | |10) աշխատողների ընտրության կարգը հիմնավոր |
| | |է, |
| | |11) կազմակերպության կառավարմանն առնչվող |
| | |փաստաթղթերի ձևավորումը ամբողջական և |
| | |հիմնավոր է, |
| | |12) կնքվելիք պայմանագրերի կազմը և |
| | |բովանդակությունը իրավաբանորեն ճիշտ է, |
| | |13) կառավարման արդյունավետության գնահատման |
| | |մոտեցումները հիմնավոր է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|133|Ուսումնառության |Կատարել շուկայի հետազոտման և գնահատման |
| |արդյունք 3 |գործողություններ |
|___|_____________________|___________________________________________|
|134|Կատարման չափանիշներ |1) ճիշտ է մեկնաբանում «շուկա» |
| | |հասկացությունը, |
| | |2) շուկայի հետազոտման անհրաժեշտությունը |
| | |հիմնավորում է, |
| | |3) շուկայի հետազոտման հիմնական |
| | |ուղղությունները բացահայտում է, |
| | |4) շուկայի հետազոտման գործընթացի փուլերը |
| | |ճիշտ է բնութագրում, |
| | |5) ըստ փուլերի շուկայի հետազոտման մեթոդների|
| | |ընտրությունը հիմնավոր է, |
| | |6) շուկայական պահանջարկի ծավալի |
| | |բացահայտման մոտեցումները ճիշտ է, |
| | |7) շուկայի վրա ազդող գործոնների և գնորդի |
| | |վարքագծի գնահատումը ճիշտ է, |
| | |8) շուկայական մրցակցության գնահատումը |
| | |հիմնավոր է, |
| | |9) մարքեթինգի գաղափարների /4P և 7P/ |
| | |նշանակությունը ճիշտ է բացահայտում, |
| | |10) մարքեթինգային ռազմավարության մշակման |
| | |մոտեցումները հիմնավորված է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|135|Ուսումնառության |Բնութագրել կազմակերպության ռեսուրսները և |
| |արդյունք 4 |գնահատել օգտագործման արդյունավետությունը |
|___|_____________________|___________________________________________|
|136|Կատարման չափանիշներ |1) կազմակերպության ռեսուրսների կազմը և |
| | |կառուցվածքը ճիշտ է բացահայտում, |
| | |2) կազմակերպության ռեսուրսների խմբերի |
| | |միջև օպտիմալ հարաբերակցության ապահովման |
| | |անհրաժեշտությունը հիմնավորում է, |
| | |3) նյութական ռեսուրսների խմբերի |
| | |տնտեսագիտական բնութագրերը ճիշտ է, |
| | |4) աշխատանքային ռեսուրսների բնութագիրը և |
| | |դրանց առնչվող ցուցանիշների |
| | |մեկնաբանությունը ճիշտ է, |
| | |5) աշխատանքի տեխնիկական նորմավորման |
| | |էությունը ճիշտ է բացատրում, նորմաների |
| | |մեծության ձևավորման մեխանիզմը ճիշտ է |
| | |ներկայացնում, |
| | |6) ֆինանսական ռեսուրսների հետ կապված |
| | |հասկացությունների բացատրությունը ճիշտ է, |
| | |7) ֆինանսական ռեսուրսների համալրման |
| | |աղբյուրների առանձնահատկությունները ճիշտ է |
| | |մեկնաբանում, |
| | |8) շրջանառու կապիտալի օգտագործման |
| | |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը և |
| | |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է, |
| | |9) ռեսուրսների օգտագործման վերաբերյալ |
| | |պարզ վերլուծական գործողությունները և ըստ |
| | |արդյունքների եզրահանգումները հիմնավոր է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|137|Ուսումնառության |Կատարել ծախսերի հաշվարկ, ձևավորել ապրանքի |
| |արդյունք 5 |/ծառայության/ գինը |
|___|_____________________|___________________________________________|
|138|Կատարման չափանիշներ |1) «ծախս» հասկացության բովանդակությունը |
| | |ճիշտ է մեկնաբանում, |
| | |2) տարբերակում է ծախսերի խմբերը, |
| | |3) ծախսերը հիմնավորող փաստաթղթերի |
| | |տեսակները և վավերապայմանները ճիշտ է |
| | |ներկայացնում, |
| | |4) ծախսերի տարբեր խմբերի հաշվապահական |
| | |ձևակերպումները ճիշտ է, |
| | |5) ապրանքների տարբեր տեսակների և |
| | |ծառայությունների տարբեր խմբերի համար |
| | |պահանջվող ծախսերի կազմը հիմնավոր է |
| | |ներկայացնում, |
| | |6) ապրանքի կամ ծառայության ինքնարժեքի մեջ |
| | |ներառվող ծախսերի հոդվածները ճիշտ է |
| | |ներկայացնում, |
| | |7) ինքնարժեքի տարբեր հոդվածների մեծության |
| | |հաշվարկման մեթոդաբանությունը ճիշտ է |
| | |կիրառում, |
| | |8) հաշվում է ապրանքի կամ ծառայության |
| | |միավորի ինքնարժեքը, |
| | |9) ինքնարժեքի իջեցման հնարավորությունները |
| | |ճիշտ է գնահատում, |
| | |10) ինքնարժեք-շուկայական գին մարժայի |
| | |տարբերության հիմնավորումը ճիշտ է, |
| | |11) անհատական գնից շուկայական գնի անցման |
| | |տրամաբանությունը բացատրում է: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|139|Ուսումնառության |Մշակել բիզնես պլան և գործողությունների |
| |արդյունք 6 |ծրագիր |
|___|_____________________|___________________________________________|
|140|Կատարման չափանիշներ |1) բիզնես գործունեության համար բիզնես |
| | |պլանի անհրաժեշտությունը հիմնավորում է, |
| | |2) բիզնես պլանի բաժինների բովանդակության |
| | |մեկնաբանությունները ճիշտ է, |
| | |3) բիզնես պլանի մշակման համար անհրաժեշտ |
| | |ելակետային տվյալների կազմը և ձեռք բերման |
| | |աղբյուրները ճիշտ է ներկայացնում, |
| | |4) ճիշտ է կատարում SWOT վերլուծություն, |
| | |5) SWOT վերլուծության արդյունքները կիրառում|
| | |է բիզնես պլանը մշակելու գործընթացում, |
| | |6) բիզնես պլանով նախատեսվող |
| | |միջոցառումները հիմնավորված է, |
| | |7) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող |
| | |գործողությունների ծրագիրը, ժամանակացույցը |
| | |հիմնավոր է, |
| | |8) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող |
| | |ռեսուրսների մեծությունները ճիշտ է |
| | |սահմանվել, |
| | |9) բիզնես պլանով նախատեսված միջոցառումների |
| | |իրականացման ռիսկերը և դրանց հաղթահարման |
| | |քայլերը հիմնավոր են: |
|___|_____________________|___________________________________________|
|141|Ուսումնառության |Հաշվել հարկեր, տուրքեր, կազմել ֆինանսական |
| |արդյունք 7 |հաշվետվություններ |
|___|_____________________|___________________________________________|
|142|Կատարման չափանիշներ |1) հարկային օրենսդրության հիմնական |
| | |դրույթները ճիշտ է մեկնաբանում, |
| | |2) հարկային օրենսդրության հիմնական |
| | |հասկացությունները ճիշտ է բացատրում, |
| | |3) հարկերի և տուրքերի մեծությունը |
| | |հաշվելու համար կիրառվող ելակետային |
| | |ցուցանիշների հաշվարկը ճիշտ է կատարում, |
| | |4) հարկերի և տուրքերի մեծությունը ճիշտ է |
| | |հաշվարկում, |
| | |5) հարկերի վճարման ժամկետների գնահատումը |
| | |համապատասխանում է օրենսդրության |
| | |պահանջներին, |
| | |6) ֆինանսական հաշվետվությունների կազմը |
| | |ճիշտ է ներկայացնում, |
| | |7) անհրաժեշտ ֆինանսական |
| | |հաշվետվությունները ճիշտ է լրացնում, |
| | |8) ստուգումների իրականացման իրավական |
| | |ակտերի պահանջները ճիշտ է բացատրում, |
| | |9) ստուգումների հետ կապված տնտեսվարողի |
| | |իրավունքներն ու պարտականությունները ճիշտ է |
| | |ներկայացնում: |
._____________________________________________________________________.
Աղյուսակ 3
Նախնական մասնագիտական (արհեստագործական) կրթության 0811.01.4
«Գյուղացիական (ֆերմերային) տնտեսության կազմակերպում»
մասնագիտության 0811.01.01.4 «Ֆերմեր` գյուղատնտեսական արտադրության»
որակավորման օրինակելի ուսումնական պլան
._____________________________________________________________________.
|N |Առարկայախմբեր, առարկաներ և |Շաբաթ-|ՈՒսանողի|Պարտա-|ՈՒսուց-|
| |մոդուլներ |ների |առավելա-|դիր |ման |
| | |թիվը |գույն |լսարա-|երաշխա-|
| | | |բեռնվա- |նային |վորվող |
| | | |ծությու-|պարապ-|տարին |
| | | |նը, ժամ |մունք-| |
| | | | |ներ, | |
| | | | |ժամ | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՀՈՒՄԱՆԻՏԱՐ, ՍՈՑԻԱԼ | | | | |
| |ՏՆՏԵՍԱԳԻՏԱԿԱՆ ԵՎ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ | | | | |
| |ԲՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|1. |Հայոց լեզվի և խոսքի մշակույթի | | 108| 72| 1|
| |հիմունքներ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|2. |Քաղաքագիտության և սոցիոլոգիայի | | 27| 18| 1|
| |հիմունքներ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|3. |Իրավունքի հիմունքներ | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|4. |Պատմություն | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|5. |Օտար լեզու | | 90| 60| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|6. |Ֆիզիկական կուլտուրա | | 87| 58| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|7. |Լանդշաֆտագիտության և էկոլոգիայի | | 54| 36| 1|
| |հիմունքներ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|8. |Քաղաքացիական պաշտպանության և | | 42| 28| 1|
| |արտակարգ իրավիճակ. հիմնահարցեր | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| | ԸՆԴԱՄԵՆԸ | | 516| 344| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԱՌԱՆՑՔԱՅԻՆ ՀՄՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|1. |Հաղորդակցություն | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|2. |Անվտանգություն և առաջին | | 54| 36| 1|
| |օգնություն | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|3. |Համակարգչային օպերատորություն | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| | ԸՆԴԱՄԵՆԸ | | 162| 108| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|1. |Երկրագործության հիմունքներ | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|2. |Տրակտորներ, գյուղատնտեսական | | 81| 54| 1|
| |մեքենաներ, սարքավորումներ, | | | | |
| |մեքենատրակտորային ագրեգատներ և | | | | |
| |տեխնիկական սպասարկում | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|3. |Հողի հիմնական և նախացանքային | | 54| 36| 1|
| |մշակումը | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|4. |Պարարտանյութերի տեսակները և | | 54| 36| |
| |օգտագործումը | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|5. |Մելիորատիվ աշխատանքներ և ոռոգում | | 54| 36| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| | ԸՆԴԱՄԵՆԸ | | 297| 198| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՀԱՏՈՒԿ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|1. |Բուսաբուծական մթերքների | | 108| 72| 1|
| |արտադրության տեխնոլոգիա | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|2. |Գյուղատնտեսական կենդանիների | | 54| 36| 1|
| |տեսակները, ցեղային | | | | |
| |հատկությունները և կենսաբանական | | | | |
| |առանձնահատկությունները | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|3. |Գյուղատնտեսական կենդանիների | | 81| 54| 1|
| |կերակրում և խնամք | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|4. |Անասնաբուծական մթերքների | | 108| 72| 1|
| |արտադրության տեխնոլոգիա | | | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
|5. |Ձեռներեցություն | | 108| 72| 1|
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| | ԸՆԴԱՄԵՆԸ | | 459| 306| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԸՆՏՐՈՎԻ | | 84| 56| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՊԱՀՈՒՍՏԱՅԻՆ ԺԱՄԵՐ | | 48| 32| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| | ԸՆԴԱՄԵՆԸ | 29| 1566| 1044| |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ԽՈՐՀՐԴԱՏՎՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ | | 100| | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՊՐԱԿՏԻԿԱ | 9| | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՄԻՋԱՆԿՅԱԼ ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ | 2| | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| |ՊԵՏԱԿԱՆ ԱՄՓՈՓԻՉ ԱՏԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ | 1| | | |
|___|__________________________________|______|________|______|_______|
| | ԸՆԴԱՄԵՆԸ | 41| | | |
._____________________________________________________________________.