Սեղմել Esc փակելու համար:
ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.02....
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.02.5 «ԳՅՈՒՂԱՑԻԱԿԱՆ (ՖԵՐՄԵՐԱՅԻՆ) ՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ԿԱ ...

 

 

110.1335.251217

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «25»        12            2017 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 11017508

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

17 նոյեմբերի 2017 թվականի N 1335-Ն

 

ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.02.5 «ԳՅՈՒՂԱՑԻԱԿԱՆ (ՖԵՐՄԵՐԱՅԻՆ) ՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 0811.02.01.5 «ՖԵՐՄԵՐ» ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԿՐԹԱԿԱՆ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2012Թ. ՄԱՐՏԻ 22-Ի N 205-Ն ՀՐԱՄԱՆԸ ՈՒԺԸ ԿՈՐՑՐԱԾ ՃԱՆԱՉԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(3-րդ մաս)

 

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՄԵԼԻՈՐԱՏԻՎ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐ ԵՎ ՈՌՈԳՄԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԵՐ»     |

|_____________________________________________________________________|

|102|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17- 008                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|103|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  հողերի մելիորացման և             |

|   |                     |կուլտուրականացման, ագրոտեխնիկական և        |

|   |                     |ագրոմելիորատիվ միջոցառումների, ոռոգման     |

|   |                     |անձրևացման  և  կաթիլային եղանակների        |

|   |                     |կիրառման, դրենաժային ջրերի օգտագործման     |

|   |                     |վերաբերյալ գիտելիքները գործնականում        |

|   |                     |կիրառելու կարողություններ:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|104|Մոդուլի տևողությունը |36 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|105|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ          |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-002     |

|   |                     |«Հողի մշակման համակարգեր» մոդուլը:         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|106|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|107|Ուսումնառության      |Ներկայացնել հողերի մելիորացման և           |

|   |արդյունք 1           |կուլտուրականացման ագրոտեխնիկական և         |

|   |                     |ագրոմելիորատիվ միջոցառումները              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|108|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում փխրեցման միջոցով    |

|   |                     |հողի ջրաթափանցելիության և  ֆիլտրացման      |

|   |                     |արագության մեծացման նշանակությունը         |

|   |                     |բույսերի աճի վրա,                          |

|   |                     |2) ճիշտ է բացատրում փխրեցման դերը հողի     |

|   |                     |մակերեսի կեղևակալումից  խուսափելու համար,  |

|   |                     |3) ճիշտ է բացատրում փխրեցման դերը հողի     |

|   |                     |մակերեսից ջրի քիչ գոլորշիացման գործում,    |

|   |                     |4) ճիշտ է կատարում մշակաբույսերի           |

|   |                     |ընտրությունը:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|109|Ուսումնառության      |Կազմակերպել քարքարոտ հողերի մելիորացիան և  |

|   |արդյունք 2           |կուլտուրականացումը                         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|110|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում քարքարոտ հողերի     |

|   |                     |մելիորացման և  կուլտուրականացման           |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում դարավանդումը        |

|   |                     |որպես լանջերի հողերի արդյունավետ           |

|   |                     |օգտագործման միջոցառում,                    |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում հողերի յուրացման    |

|   |                     |տեխնոլոգիան և  օգտագործվող մեխանիզմները:   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|111|Ուսումնառության      |Ներկայացնել բույսերի ոռոգման համակարգերը   |

|   |արդյունք 3           |                                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|   |Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում ոռոգման             |

|   |                     |համակարգերը,                               |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ոռոգման տեսակներն   |

|   |                     |ու ըստ ջրման հաճախականության ոռոգման տիպեր |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ոռոգման գործընթացը, |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում ջրման տարբեր        |

|   |                     |եղանակների ազդեցությունն ու արդյունքները:  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|112|Ուսումնառության      |Ոռոգման տարբեր եղանակների կիրառությունը    |

|   |արդյունք 4           |մելիորացված հողերում                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|113|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում ոռոգման տարբեր      |

|   |                     |եղանակների ազդեցությունը հողերի մելիորացման|

|   |                     |գործընթացում,                              |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում դրենաժային ջրերի    |

|   |                     |օգտագործման առանձնահատկությունները,        |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ոռոգման             |

|   |                     |անձրևացման  եղանակը և  ազդեցությունը,      |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում ոռոգման             |

|   |                     |կաթիլային և  ցողարկման եղանակներն ու       |

|   |                     |ազդեցությունները:                          |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԿԵՐԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ     |

|ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱ»                                                          |

|_____________________________________________________________________|

|114|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17- 009                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|115|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  կերային մշակաբույսերի            |

|   |                     |արտադրության տեխնոլոգիայի, կերային         |

|   |                     |մշակաբույսերի դերի, անասուններին անհրաժեշտ |

|   |                     |քանակի տարբեր տեսակի կերերով ապահովելու,   |

|   |                     |առանձին դեպքերում հողատարման դեմ պայքարի և |

|   |                     |ցանկաշրջանառություններում նրանց ունեցած    |

|   |                     |դերի վերաբերյալ գիտելիքները գործնականում   |

|   |                     |կիրառելու կարողություններ:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|116|Մոդուլի տևողությունը |54 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|117|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ անհրաժեշտ|

|   |                     |է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-003               |

|   |                     |«Պարարտանյութեր, նրանց տեսակները և         |

|   |                     |օգտագործումը» մոդուլը:                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|118|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|119|Ուսումնառության      |Բնութագրել միամյա և  բազմամյա կերային      |

|   |արդյունք 1           |մշակաբույսերի հողատարածքների վար ու ցանքի  |

|   |                     |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|120|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում միամյա կերային      |

|   |                     |մշակաբույսերի` գարու, կերի ճակընդեղի,      |

|   |                     |աշորայի հողատարածքների վար ու ցանքի        |

|   |                     |գործընթացների սկզբունքները,                |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բազմամյա կերային    |

|   |                     |մշակաբույսերի` առվույտի, կորնգանի,         |

|   |                     |երեքնուկի հողատարածքների վար ու ցանքի      |

|   |                     |գործընթացների սկզբունքները:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|121|Ուսումնառության      |Բնութագրել բնական արոտների և  խոտհարքների, |

|   |արդյունք 2           |մակերեսային և  արմատական բարելավման        |

|   |                     |տեխնոլոգիական գործընթացները                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|122|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում բնական արոտների և   |

|   |                     |խոտհարքների մակերեսային բարելավման         |

|   |                     |տեխնոլոգիական գործընթացները,               |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բնական արոտների և   |

|   |                     |խոտհարքների արմատական բարելավման           |

|   |                     |տեխնոլոգիական գործընթացները:               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|123|Ուսումնառության      |Բնութագրել կերերի տեսակների ստացման        |

|   |արդյունք 3           |տեխնոլոգիաները                             |

|___|_____________________|___________________________________________|

|124|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ ներկայացնում կոպիտ կերերի`         |

|   |                     |առվույտի, կորնգանի, գարու չոր մասսայի      |

|   |                     |ստացման արտադրական սկզբունքները, նրանց     |

|   |                     |օգտագործման ձևերը,                         |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում հյութալի կերերի`    |

|   |                     |սիլոսի, սենաժի, կերի ճակընդեղի ստացման     |

|   |                     |արտադրական սկզբունքները և  նրանց           |

|   |                     |օգտագործման ձևերը,                         |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում խտացրած կերերի      |

|   |                     |ստացման և  օգտագործման ձևերի,  չափերի      |

|   |                     |հիմնական սկզբունքները,                     |

|   |                     |4) ճիշտ է մեկնաբանում հատիկային            |

|   |                     |մշակաբույսերի` ցորենի, գարու, եգիպտացորենի |

|   |                     |ստացման և  օգտագործման ձևերի  ու չափերի    |

|   |                     |հիմնական սկզբունքները,                     |

|   |                     |5) ճիշտ է մեկնաբանում  համակցված կերերի    |

|   |                     |արտադրության  տեխնոլոգիայի հիմնական        |

|   |                     |սկզբունքները,                              |

|   |                     |6) ճիշտ է մեկնաբանում անտիբիոտիկային       |

|   |                     |կերերի անհրաժեշտությունը և  նրանց          |

|   |                     |օգտագործման ձևերն  ու չափերը:              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|125|Ուսումնառության      |Բնութագրել կերային մշակաբույսերի           |

|   |արդյունք 4           |աճեցման, ոռոգման, հնձի, հակավորման,        |

|   |                     |տեղափոխման, պահեստավորման և  պահպանման     |

|   |                     |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|126|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում կերային             |

|   |                     |մշակաբույսերի աճեցման, ոռոգման, հնձի       |

|   |                     |ժամկետները,                                |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում կերային             |

|   |                     |մշակաբույսերի հակավորման, տեղափոխման       |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում սիլոսի և  սենաժի    |

|   |                     |պատրաստման եղանակները և  ձևերը,            |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում կերերի պահեստավորման|

|   |                     |և  որակական հատկանիշների պահպանման         |

|   |                     |եղանակները և  ձևերը,                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|127|Ուսումնառության      |Ներկայացնել կերային մշակաբույսերի          |

|   |արդյունք 5           |բերքահավաքը, բերքի տեղափոխումը,            |

|   |                     |պահեստավորումն ու պահպանումը, օգտագործման  |

|   |                     |ձևերն  ու ժամկետները                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|128|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում կերային             |

|   |                     |մշակաբույսերի բերքահավաքի գործընթացները,   |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բերքի տեղափոխման    |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում բերքի պահեստավորման |

|   |                     |և  պահպանման գործընթացները,                |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում կերային             |

|   |                     |մշակաբույսերի նախապատրաստման և  օգտագործման|

|   |                     |ձևերը,                                     |

|   |                     |5) ճիշտ է ներկայացնում կերային             |

|   |                     |մշակաբույսերի օգտագործման ժամկետները:      |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՁԵՌՆԵՐԵՑՈՒԹՅՈՒՆ»                                  |

|_____________________________________________________________________|

|129|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-010                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|130|Մոդուլի նպատակը      |Մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ ձևավորել    |

|   |                     |բիզնես գործունեություն իրականացնելու համար |

|   |                     |անհրաժեշտ  գործնական հմտություններ: Դրանք  |

|   |                     |ներառում են ինքնուրույն բիզնես             |

|   |                     |կազմակերպելու և  վարելու համար անհրաժեշտ   |

|   |                     |գործողությունների իրականացման              |

|   |                     |հմտություններ, որոնցում հաշվի է առնված     |

|   |                     |ինչպես գործարար ոլորտին հատուկ             |

|   |                     |սկզբունքները, այնպես էլ բիզնես             |

|   |                     |գործունեությունը կարգավորող իրավական       |

|   |                     |դաշտի առանձնահատկությունները:              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|131|Մոդուլի տևողությունը |72 ժամ,                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|132|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլի 1 և  2 ուսումնառության         |

|   |                     |արդյունքներն ուսումնասիրելու համար         |

|   |                     |սկզբնական մասնագիտական գիտելիքներ պետք     |

|   |                     |չեն: Մյուս ուսումնառության արդյունքների    |

|   |                     |ուսումնասիրությունը նպատակահարմար է        |

|   |                     |իրականացնել որոշակի մասնագիտական մոդուլներ |

|   |                     |յուրացնելուց հետո, որպեսզի դրանց գործնական |

|   |                     |ձեռքբերումները օգտագործվեն համապատասխան    |

|   |                     |ծրագրեր մշակելու համար: Տնտեսագիտության    |

|   |                     |հիմունքներ առարկան լինի մուտքային          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|133|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|134|Ուսումնառության      |Ներկայացնել հիմնավորված բիզնես-գաղափարի    |

|   |արդյունք 1           |ձևավորման  գործընթացը                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|135|Կատարման չափանիշներ  |1) բիզնես-գործունեության էությունը ճիշտ    |

|   |                     |է մեկնաբանում,                             |

|   |                     |2) բիզնես-գործունեության տեսլականը, նպատակը|

|   |                     |և  ռազմավարությունը ճիշտ է սահմանում,      |

|   |                     |3) բիզնես-գործունեության համար նախընտրելի  |

|   |                     |անձնային հատկանիշների կարևորությունը       |

|   |                     |հիմնավորում է,                             |

|   |                     |4) բիզնես-գործունեության համար սեփական     |

|   |                     |հնարավորությունների գնահատումը ճիշտ է,     |

|   |                     |5) բիզնես-գաղափարի էությունը ճիշտ է        |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |6) բիզնես-գաղափարի ձևավորման  գործընթացի   |

|   |                     |բաղադրիչների իմաստը ճիշտ է մեկնաբանում,    |

|   |                     |7) ըստ իրավիճակների հիմնավորում է          |

|   |                     |ձևավորված  բիզնես-գաղափարները,             |

|   |                     |8) բիզնես-գաղափարի տարբերակի գնահատումը    |

|   |                     |ճիշտ է:                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|136|Ուսումնառության      |Ներկայացնել կազմակերպության ստեղծման և     |

|   |արդյունք 2           |գրանցման կարգը, կառավարման գործընթացը      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|137|Կատարման չափանիշներ  |1) կազմակերպության կազմակերպչաիրավական     |

|   |                     |ձևերի  բնութագիրը ճիշտ է,                  |

|   |                     |2) կազմակերպության աշխատանքը կարգավորող    |

|   |                     |իրավական ակտերի պահանջների ընկալումը       |

|   |                     |ճիշտ է,                                    |

|   |                     |3) կազմակերպության ստեղծման քայլերի        |

|   |                     |հաջորդականությունը ճիշտ է մեկնաբանում,     |

|   |                     |4) կազմակերպության ստեղծման համար պահանջվող|

|   |                     |փաստաթղթերի ձևավորումը  ճիշտ է,            |

|   |                     |5) կազմակերպության կառավարման              |

|   |                     |անհրաժեշտությունը և  խնդիրները ճիշտ է      |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |6) կառավարման ֆունկցիաների բնութագրերը     |

|   |                     |ճիշտ է,                                    |

|   |                     |7) կառավարման ոճերի բնութագրերը ճիշտ է,    |

|   |                     |8) կառավարման ֆունկցիոնալ բաժինների        |

|   |                     |ձևավորման  մոտեցումները ճիշտ է,            |

|   |                     |9) աշխատատեղերի ձևավորման  և               |

|   |                     |պարտականությունների բաշխման մոտեցումները   |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |10) աշխատողների ընտրության կարգը           |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |11) կազմակերպության կառավարմանն առնչվող    |

|   |                     |փաստաթղթերի ձևավորումը  ամբողջական և       |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |12) կնքվելիք պայմանագրերի կազմը և          |

|   |                     |բովանդակությունը իրավաբանորեն ճիշտ է,      |

|   |                     |13) կառավարման արդյունավետության           |

|   |                     |գնահատման մոտեցումները հիմնավոր է:         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|138|Ուսումնառության      |Կատարել շուկայի հետազոտման և  գնահատման    |

|   |արդյունք 3           |գործողություններ                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|139|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է մեկնաբանում «շուկա»              |

|   |                     |հասկացությունը,                            |

|   |                     |2) շուկայի հետազոտման անհրաժեշտությունը    |

|   |                     |հիմնավորում է,                             |

|   |                     |3) շուկայի հետազոտման հիմնական             |

|   |                     |ուղղությունները բացահայտում է,             |

|   |                     |4) շուկայի հետազոտման գործընթացի փուլերը   |

|   |                     |ճիշտ է բնութագրում,                        |

|   |                     |5) ըստ փուլերի շուկայի հետազոտման մեթոդների|

|   |                     |ընտրությունը հիմնավոր է,                   |

|   |                     |6) շուկայական պահանջարկի ծավալի            |

|   |                     |բացահայտման մոտեցումները ճիշտ է,           |

|   |                     |7) շուկայի վրա ազդող գործոնների և  գնորդի  |

|   |                     |վարքագծի գնահատումը ճիշտ է,                |

|   |                     |8) շուկայական մրցակցության գնահատումը      |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |9) շուկայի հատվածավորումը իրատեսական է,    |

|   |                     |10) մարքեթինգի գաղափարների (4P և  7P)      |

|   |                     |նշանակությունը ճիշտ է բացահայտում,         |

|   |                     |11) մարքեթինգային ռազմավարության մշակման   |

|   |                     |մոտեցումները հիմնավորված է:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|140|Ուսումնառության      |Բնութագրել կազմակերպության ռեսուրսները և   |

|   |արդյունք 4           |գնահատել օգտագործման արդյունավետությունը   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|141|Կատարման չափանիշներ  |1) կազմակերպության ռեսուրսների կազմը և     |

|   |                     |կառուցվածքը ճիշտ է բացահայտում,            |

|   |                     |2) կազմակերպության ռեսուրսների խմբերի միջև |

|   |                     |օպտիմալ հարաբերակցության ապահովման         |

|   |                     |անհրաժեշտությունը հիմնավորում է,           |

|   |                     |3) նյութական ռեսուրսների խմբերի            |

|   |                     |տնտեսագիտական բնութագրերը ճիշտ է,          |

|   |                     |4) աշխատանքային ռեսուրսների բնութագիրը և   |

|   |                     |դրանց առնչվող ցուցանիշների                 |

|   |                     |մեկնաբանությունը ճիշտ է,                   |

|   |                     |5) աշխատանքի տեխնիկական նորմավորման        |

|   |                     |էությունը ճիշտ է բացատրում, նորմաների      |

|   |                     |մեծության ձևավորման  մեխանիզմը ճիշտ է      |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |6) ֆինանսական ռեսուրսների հետ կապված       |

|   |                     |հասկացությունների բացատրությունը ճիշտ է,   |

|   |                     |7) ֆինանսական ռեսուրսների համալրման        |

|   |                     |աղբյուրների առանձնահատկությունները ճիշտ է  |

|   |                     |մեկնաբանում,                               |

|   |                     |8) ռեսուրսների պահանջվելիք մեծության       |

|   |                     |հաշվարկման մոտեցումները հիմնավոր է,        |

|   |                     |9) հիմնական կապիտալի առանձին խմբերի        |

|   |                     |օգտագործման արդյունավետության ցուցանիշների |

|   |                     |հաշվարկը և  արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,|

|   |                     |10) շրջանառու կապիտալի օգտագործման         |

|   |                     |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը և  |

|   |                     |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,            |

|   |                     |11) աշխատանքային ռեսուրսների օգտագործման   |

|   |                     |արդյունավետության ցուցանիշների հաշվարկը և  |

|   |                     |արդյունքների գնահատումը ճիշտ է,            |

|   |                     |12) ռեսուրսների օգտագործման վերաբերյալ     |

|   |                     |պարզ վերլուծական գործողությունները և  ըստ  |

|   |                     |արդյունքների եզրահանգումները հիմնավոր է:   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|142|Ուսումնառության      |Կատարել ծախսերի հաշվարկ, ձևավորել  ապրանքի |

|   |արդյունք 5           |(ծառայության) գինը                         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|143|Կատարման չափանիշներ  |1) «ծախս» հասկացության բովանդակությունը    |

|   |                     |ճիշտ է մեկնաբանում,                        |

|   |                     |2) տարբերակում է ծախսերի խմբերը,           |

|   |                     |3) ծախսերը հիմնավորող փաստաթղթերի տեսակները|

|   |                     |և  վավերապայմանները ճիշտ է ներկայացնում,   |

|   |                     |4) ծախսերի տարբեր խմբերի հաշվապահական      |

|   |                     |ձևակերպումները  ճիշտ է,                    |

|   |                     |5) ապրանքների տարբեր տեսակների և           |

|   |                     |ծառայությունների տարբեր խմբերի համար       |

|   |                     |պահանջվող ծախսերի կազմը հիմնավոր է         |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |6) ապրանքի կամ ծառայության ինքնարժեքի մեջ  |

|   |                     |ներառվող ծախսերի հոդվածները ճիշտ է         |

|   |                     |ներկայացնում,                              |

|   |                     |7) ինքնարժեքի տարբեր հոդվածների մեծության  |

|   |                     |հաշվարկման մեթոդաբանությունը ճիշտ է        |

|   |                     |կիրառում,                                  |

|   |                     |8) հաշվում է ապրանքի կամ ծառայության       |

|   |                     |միավորի ինքնարժեքը,                        |

|   |                     |9) ինքնարժեքի իջեցման հնարավորությունները  |

|   |                     |ճիշտ է գնահատում,                          |

|   |                     |10) ինքնարժեք-շուկայական գին մարժայի       |

|   |                     |տարբերության հիմնավորումը ճիշտ է,          |

|   |                     |11) անհատական գնից շուկայական գնի անցման   |

|   |                     |տրամաբանությունը բացատրում է:              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|144|Ուսումնառության      |Մշակել բիզնես պլան և  գործողությունների    |

|   |արդյունք 6           |ծրագիր                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|145|Կատարման չափանիշներ  |1) բիզնես գործունեության համար բիզնես      |

|   |                     |պլանի անհրաժեշտությունը հիմնավորում է,     |

|   |                     |2) բիզնես պլանի բաժինների բովանդակության   |

|   |                     |մեկնաբանությունները ճիշտ է,                |

|   |                     |3) բիզնես պլանի մշակման համար անհրաժեշտ    |

|   |                     |ելակետային տվյալների կազմը և  ձեռք բերման  |

|   |                     |աղբյուրները ճիշտ է ներկայացնում,           |

|   |                     |4) ճիշտ է կատարում SWOT վերլուծություն,    |

|   |                     |5) SWOT վերլուծության արդյունքները կիրառում|

|   |                     |է բիզնես պլանը մշակելու գործընթացում,      |

|   |                     |6) բիզնես պլանով նախատեսվող միջոցառումները |

|   |                     |հիմնավորված է,                             |

|   |                     |7) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող         |

|   |                     |գործողությունների ծրագիրը, ժամանակացույցը  |

|   |                     |հիմնավոր է,                                |

|   |                     |8) բիզնես պլանի կատարումն ապահովող         |

|   |                     |ռեսուրսների մեծությունները ճիշտ է          |

|   |                     |սահմանվել,                                 |

|   |                     |9) բիզնես պլանով նախատեսված միջոցառումների |

|   |                     |իրականացման ռիսկերը և  դրանց հաղթահարման   |

|   |                     |քայլերը հիմնավոր են:                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|146|Ուսումնառության      |Հաշվել հարկեր, տուրքեր, կազմել ֆինանսական  |

|   |արդյունք 7           |հաշվետվություններ                          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|147|Կատարման չափանիշներ  |1) հարկային օրենսդրության հիմնական         |

|   |                     |դրույթները ճիշտ է մեկնաբանում,             |

|   |                     |2) հարկային օրենսդրության հիմնական         |

|   |                     |հասկացությունները ճիշտ է բացատրում,        |

|   |                     |3) հարկերի և  տուրքերի մեծությունը հաշվելու|

|   |                     |համար կիրառվող ելակետային ցուցանիշների     |

|   |                     |հաշվարկը ճիշտ է կատարում,                  |

|   |                     |4) հարկերի և  տուրքերի մեծությունը ճիշտ    |

|   |                     |է հաշվարկում,                              |

|   |                     |5) հարկերի վճարման ժամկետների գնահատումը   |

|   |                     |համապատասխանում է օրենսդրության            |

|   |                     |պահանջներին,                               |

|   |                     |6) ֆինանսական հաշվետվությունների կազմը     |

|   |                     |ճիշտ է ներկայացնում,                       |

|   |                     |7) անհրաժեշտ ֆինանսական հաշվետվությունները |

|   |                     |ճիշտ է լրացնում,                           |

|   |                     |8) ստուգումների իրականացման իրավական       |

|   |                     |ակտերի պահանջները ճիշտ է բացատրում,        |

|   |                     |9) ստուգումների հետ կապված տնտեսվարողի     |

|   |                     |իրավունքներն ու պարտականությունները ճիշտ   |

|   |                     |է ներկայացնում:                            |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՎԻՃԱԿԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ       |

|ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ»                                                      |

|_____________________________________________________________________|

|148|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-011                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|149|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  գյուղատնտեսության վիճակագրության |

|   |                     |հիմնական հասկացությունների, մեթոդների,     |

|   |                     |բացարձակ և  հարաբերական միջին              |

|   |                     |մեծությունների, վիճակագրական բաշխումների,  |

|   |                     |ընտրանքային դիտարկման, սոցիալ-տնտեսական    |

|   |                     |երևույթների  փոխադարձ կապերի, դինամիկ      |

|   |                     |շարքերի, ինդեքսների և  դրանց օգտագործման   |

|   |                     |վերաբերյալ գիտելիքները գործնականում        |

|   |                     |կիրառելու կարողություններ:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|150|Մոդուլի տևողությունը |68 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|151|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ          |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-10      |

|   |                     |«Ձեռներեցություն» մոդուլը:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|152|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|153|Ուսումնառության      |Ներկայացնել վիճակագրական հիմնական          |

|   |արդյունք 1           |մեծությունները, վիճակագրական բաշխումները,  |

|   |                     |ընտրանքային դիտարկման, սոցիալ-տնտեսական    |

|   |                     |երևույթների  փոխադարձ կապերը, դինամիկ      |

|   |                     |շարքերի, ինդեքսների և  դրանց օգտագործման   |

|   |                     |վիճակագրական ցուցանիշների խմբավորման       |

|   |                     |մեթոդները և  տարբեր գործոնների ազդեցության |

|   |                     |պատճառահետևանքային  կապերը:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|154|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է կատարում վիճակագրական            |

|   |                     |դիտարկումներ,                              |

|   |                     |2) ճիշտ է լրացնում վիճակագրական            |

|   |                     |փաստաթղթերը,                               |

|   |                     |3) ճիշտ է հաշվարկում հարաբերական և         |

|   |                     |բացարձակ միջին մեծությունները,             |

|   |                     |4) ճիշտ է կազմում դինամիկայի շարքերը:      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|155|Ուսումնառության      |Ներկայացնել արտադրական և  տնտեսական        |

|   |արդյունք 2           |գործունեության հիմնական ցուցանիշների վրա   |

|   |                     |ազդող գործոնները և  կատարել                |

|   |                     |ցանքատարածությունների և  բերքատվության,    |

|   |                     |անասնագլխաքանակի և  մթերատվության          |

|   |                     |վերլուծություն:                            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|156|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է կատարում վիճակագրական            |

|   |                     |վերլուծություն,                            |

|   |                     |2) ճիշտ է հաշվարկում բուսաբուծության       |

|   |                     |ճյուղի ցուցանիշները` ցանքատարածությունների,|

|   |                     |բերքի, բերքատվության, համախառն բերքի       |

|   |                     |փոփոխությունները,                          |

|   |                     |3) ճիշտ է որոշում վարիացիայի ցուցանիշները, |

|   |                     |ինդեքսները,                                |

|   |                     |4) ճիշտ է բնութագրում անասնաբուծության     |

|   |                     |ճյուղի ցուցանիշները` հոտի վերարտադրության, |

|   |                     |մթերատվության, գլխաքանակի շարժի            |

|   |                     |փոփոխությունները:                          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|157|Ուսումնառության      |Հավաքել տեղեկատու նյութեր, կազմել          |

|   |արդյունք 3           |ժամանակային շարքեր և  կատարել դրա          |

|   |                     |գնահատումը                                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|158|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է բնութագրում ժամանակային շարքը,   |

|   |                     |2) ճիշտ է կազմում դինամիկ շարքեր և         |

|   |                     |կատարում թվային բնութագրիչների գնահատում:  |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍԱԿԱՆ  ԲԵՌՆԵՐԻ ԵՎ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ ՏԵՂԱՓՈԽՈՒՄ,|

|ՊԱՀԵՍՏԱՎՈՐՈՒՄ, ԲԱՇԽՈՒՄ»                                              |

|_____________________________________________________________________|

|159|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-012                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|160|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  տրանսպորտի դերի, բեռների տեսակի, |

|   |                     |նրանց քանակի և  չափերի, բեռնափոխադրումների |

|   |                     |ծավալի որոշման, երթուղիների կազմման,       |

|   |                     |բեռնման և  բեռնաթափման ձևերի  և  միջոցների,|

|   |                     |ինչպես նաև  բեռների և  արտադրանքի          |

|   |                     |պահեստավորման վերաբերյալ գիտելիքները       |

|   |                     |գործնականում կիրառելու կարողություններ:    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|161|Մոդուլի տևողությունը |54 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|162|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ          |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-006     |

|   |                     |«Գյուղատնտեսական մեքենաների և  սարքավորում |

|   |                     |ների շահագործում» և  ԳՏԿ-5-17-007 «Պտղի և  |

|   |                     |խաղողի արտադրության տեխնոլոգիա» մոդուլները:|

|___|_____________________|___________________________________________|

|163|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|164|Ուսումնառության      |Ներկայացնել տրանսպորտային միջոցների        |

|   |արդյունք 1           |տեսակները, նրանց կառուցվածքը և             |

|   |                     |հնարավորությունները                        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|165|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է որոշում տրանսպորտային միջոցների  |

|   |                     |տեսակները, կառուցվածքը, տեխնիկական         |

|   |                     |ցուցանիշները և  նշանակությունը,            |

|   |                     |2) ճիշտ է որոշում տրանսպորտային            |

|   |                     |միջոցների շահագործման ցուցանիշները:        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|166|Ուսումնառության      |Ներկայացնել բեռնման և  բեռնաթափման         |

|   |արդյունք 2           |միջոցների տեսակները և  կառուցվածքը         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|167|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է որոշում բեռնման և  բեռնաթափման   |

|   |                     |միջոցների տեսակները, նրանց կառուցվածքը,    |

|   |                     |տեխնիկական ցուցանիշները,                   |

|   |                     |2) ճիշտ է որոշում բեռնման և  բեռնաթափման   |

|   |                     |միջոցների շահագործման ցուցանիշները:        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|168|Ուսումնառության      |Ներկայացնել բեռների տեսակները, նրանց       |

|   |արդյունք 3           |բեռնման, տեղափոխման և  բեռնաթափման         |

|   |                     |անվտանգության կանոնները                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|169|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում բեռների տեսակները,  |

|   |                     |նրանց հատկությունները, հնարավոր եզրաչափի   |

|   |                     |սահմանային արժեքները,                      |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բեռների բեռնման,    |

|   |                     |տեղափոխման և  բեռնաթափման անվտանգության    |

|   |                     |կանոնները:                                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|170|Ուսումնառության      |Ներկայացնել փոխադրումների, շարժման         |

|   |արդյունք 4           |երթուղիների տեսակները, բեռնաշրջանառության, |

|   |                     |բեռնահոսքերի և  բեռնափոխադրումների         |

|   |                     |ծավալների որոշման գործընթացը               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|171|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում բեռնափոխադրումների  |

|   |                     |և  երթուղիների տեսակները,                  |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բեռնաշրջանառության, |

|   |                     |բեռնահոսքերի և  բեռնափոխադրումների         |

|   |                     |ծավալների որոշման գործընթացը:              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|172|Ուսումնառության      |Ներկայացնել գյուղատնտեսական արտադրանքի և   |

|   |արդյունք 5           |տարբեր տեսակի բեռների տեղափոխման համար     |

|   |                     |անհրաժեշտ  կոնտեյներների, արկղերի,         |

|   |                     |բալոնների և  այլ փաթեթավորման միջոցների    |

|   |                     |տեսակները, նրանց չափերը և  նշանակությունը  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|173|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում գյուղատնտեսական     |

|   |                     |արտադրանքի տեսակները,                      |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր տեսակի       |

|   |                     |բեռների տեղափոխման անհրաժեշտ               |

|   |                     |կոնտեյներների, արկղերի, բալոնների և  այլ   |

|   |                     |փաթեթավորման միջոցների տեսակները, չափերը   |

|   |                     |և  նշանակությունը:                         |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ ՓԱԹԵԹԱՎՈՐՈՒՄ ԵՎ        |

|ՄԱՐՔԵԹԻՆԳ»                                                           |

|_____________________________________________________________________|

|174|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-013                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|175|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  գյուղատնտեսական արտադրանքի       |

|   |                     |սպառման առավել արդյունավետ մեթոդների,      |

|   |                     |մարքետինգային ռազմավարությունների կիրառման,|

|   |                     |համապատասխան փաթեթավորման մշակման,         |

|   |                     |շուկաների և  արտադրվող գյուղատնտեսական     |

|   |                     |մթերքի ճիշտ ընտրության, պահանջարկի և       |

|   |                     |առաջարկի վերաբերյալ գիտելիքները            |

|   |                     |գործնականում կիրառելու կարողություններ:    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|176|Մոդուլի տևողությունը |36 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|177|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելու համար          |

|   |                     |սկզբնական մասնագիտական գիտելիքներ պետք     |

|   |                     |չեն:                                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|178|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|179|Ուսումնառության      |Բնութագրել մարքեթինգի էության, նպատակի,    |

|   |արդյունք 1           |դերի, մոտեցումների, կառավարման գործընթացի  |

|   |                     |և  մարքեթինգի համալիրի չորս հիմնատարրերը   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|180|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է սահմանում մարքետինգի էությունը   |

|   |                     |և  դերը,                                   |

|   |                     |2) ճիշտ  է ներկայացնում մարքետինգի         |

|   |                     |կառավարման հինգ մոտեցումները,              |

|   |                     |3) ճիշտ է սահմանում մարքետինգի համալիրը և  |

|   |                     |չորս հիմնատարրերը (չորս P-երը),            |

|   |                     |4) ճիշտ է շարադրում մարքետինգային          |

|   |                     |գործունեությունը կարգավորող օրենսդրության  |

|   |                     |և  օրենսդրական ակտերի բովանդակությունը;    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|181|Ուսումնառության      |Ներկայացնել մարքեթինգային տեղեկատվական     |

|   |արդյունք 2           |համակարգերի և  հետազոտությունների          |

|   |                     |էությունն ու մեթոդները, մարքեթինգային      |

|   |                     |միջավայրը                                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|182|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է բնութագրում կազմակերպության      |

|   |                     |մարքետինգային ռազմավարության մշակման       |

|   |                     |համար տեղեկատվության կարևորությունը,       |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում մարքեթինգային       |

|   |                     |տեղեկատվական համակարգի բաղկացուցիչները,    |

|   |                     |3) ճիշտ է թվարկում մարքեթինգային           |

|   |                     |հետազոտության անցկացման փուլերը,           |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում տեղեկատվության      |

|   |                     |հավաքագրման մեթոդների դրական և  բացասական  |

|   |                     |կողմերը,                                   |

|   |                     |5) ճիշտ է թվարկում կազմակերպության ներքին  |

|   |                     |և  արտաքին միջավայրի հիմնական գործոնները,  |

|   |                     |6) ճիշտ է թվարկում շուկաների բաղդատման     |

|   |                     |(սեգմենտացիան) և  առանձին որմնախորշի       |

|   |                     |ընտրության նպատակը, ապրանքների դիրքորոշման |

|   |                     |(positioning) գործընթացը,                  |

|   |                     |7) ճիշտ է ներկայացնում սպառողների վարքագծի |

|   |                     |չորս հիմնական գործոնները,                  |

|   |                     |8) ճիշտ է ներկայացնում սպառողի կողմից գնման|

|   |                     |որոշումը կայացնելու գործընթացի փուլերը:    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|183|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ապրանքների ստեղծման գործընթացի,|

|   |արդյունք 3           |ապրանքատեսակի, փաթեթավորման էության, գնի   |

|   |                     |որոշման և  քաղաքականության սկզբունքները    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|184|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում ապրանքի             |

|   |                     |սահմանումը, և  դրանց դասակարգման հիմնական  |

|   |                     |ձևերը,                                     |

|   |                     |2) ճիշտ է պարզաբանում ապրանքանիշերի        |

|   |                     |ստեղծման նպատակը,                          |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ապրանքի փաթեթավորման|

|   |                     |դերը և  գրանշումները,                      |

|   |                     |4) գիտի գյուղատնտեսական ապրանքների         |

|   |                     |փաթեթավորման առանձնահատկությունները,       |

|   |                     |5) ճիշտ է ներկայացնում փաթեթավորման        |

|   |                     |ստեղծման գործընթացը, փուլերը, փաթեթավորման |

|   |                     |նախագծերի գնահատման հիմնական չափանիշները,  |

|   |                     |6) ճիշտ է ներկայացնում փաթեթավորման վրա    |

|   |                     |նշվող անհրաժեշտ տեղեկատվությունը,          |

|   |                     |7) ճիշտ է ներկայացնում շուկայական          |

|   |                     |մրցակցության չորս հիմնական տիպերը,         |

|   |                     |8) ճիշտ է ներկայացնում ապրանքի պահանջարկի  |

|   |                     |և  գնի նախնական որոշման մեթոդները, գնային  |

|   |                     |քաղաքականության էությունը,                 |

|   |                     |9) ճիշտ է ներկայացնում վերջնական գնի       |

|   |                     |որոշման վրա ազդող երեք գործոնները,         |

|   |                     |10) ճիշտ է ներկայացնում զեղչերի հիմնական   |

|   |                     |տեսակները և  կիրառման ձևերը:               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|185|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ապրանքների շուկայահանման       |

|   |արդյունք 4           |մեթոդների, մանրածախ և  մեծածախ առևտրի      |

|   |                     |առանձնահատկությունների, վաճառքի խթանման    |

|   |                     |ձևերը  և  մեթոդները                        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|186|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում բաշխման ուղիների    |

|   |                     |մակարդակները, տեսակները և  գործառույթները, |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում մանրածախ և  մեծածախ |

|   |                     |առևտրականների  դերը ապրանքաշրջանառության   |

|   |                     |գործընթացում,                              |

|   |                     |3) ճիշտ է թվարկում և  բնութագրում մանրածախ |

|   |                     |առևտրային  կազմակերպությունների հինգ       |

|   |                     |տեսակները,                                 |

|   |                     |4) ճիշտ է բնութագրում մեծածախ առևտրային    |

|   |                     |կազմակերպությունների չորս տեսակները,       |

|   |                     |5) ճիշտ է բնութագրում ապրանքի վաճառքի      |

|   |                     |խթանման համակարգի չորս հիմնական            |

|   |                     |բաղկացուցիչները,                           |

|   |                     |6) ճիշտ է ներկայացնում ապրանքի վաճառքի     |

|   |                     |խթանման տարրերի ընտրության գործընթացը և    |

|   |                     |համապատասխան բյուջեի կազմումը,             |

|   |                     |7) ճիշտ է ներկայացնում գովազդի դերը և      |

|   |                     |նշանակությունը ապրանքի վաճառքի խթանման     |

|   |                     |գործում,                                   |

|   |                     |8) ճիշտ է թվարկում և  բնութագրում վաճառքի  |

|   |                     |գործընթացի փուլերը:                        |

|_____________________________________________________________________|

 

---------------------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
Կրթության և գիտության նախարարություն
17.11.2017
N 1335-Ն
Հրաման