Սեղմել Esc փակելու համար:
ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.02....
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo

ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.02.5 «ԳՅՈՒՂԱՑԻԱԿԱՆ (ՖԵՐՄԵՐԱՅԻՆ) ՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ԿԱ ...

 

 

110.1335.251217

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «25»        12            2017 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 11017508

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

17 նոյեմբերի 2017 թվականի N 1335-Ն

 

ՄԻՋԻՆ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ 0811.02.5 «ԳՅՈՒՂԱՑԻԱԿԱՆ (ՖԵՐՄԵՐԱՅԻՆ) ՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄ» ՄԱՍՆԱԳԻՏՈՒԹՅԱՆ 0811.02.01.5 «ՖԵՐՄԵՐ» ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԿՐԹԱԿԱՆ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԳԻՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2012Թ. ՄԱՐՏԻ 22-Ի N 205-Ն ՀՐԱՄԱՆԸ ՈՒԺԸ ԿՈՐՑՐԱԾ ՃԱՆԱՉԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(4-րդ մաս)

 

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԲԱՆՋԱՐԱԲՈՍՏԱՆԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ      |

|ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱ»                                                          |

|_____________________________________________________________________|

|187|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-014                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|188|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  բաց և  պաշտպանված գրունտի        |

|   |                     |պայմաններում բանջարաբոստանային             |

|   |                     |մշակաբույսերի աճման և  զարգացման           |

|   |                     |առանձնահատկությունների, բերքի ձևավորման    |

|   |                     |հիմնական օրինաչափությունների, բույսերի     |

|   |                     |մշակության, բերքահավաքի տեղափոխման և       |

|   |                     |պահպանման ժամանակակից տեխնոլոգիաների,      |

|   |                     |բանջարաբոստանային մշակաբույսերի            |

|   |                     |սպասվելիք բերքի հնարավոր մակարդակի         |

|   |                     |ծրագրավորման, այդ մակարդակի ապահովման      |

|   |                     |համար ագրոնոմիական և  կազմակերպչական       |

|   |                     |միջոցառումների մշակման վերաբերյալ          |

|   |                     |գիտելիքները գործնականում կիրառելու         |

|   |                     |կարողություններ:                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|189|Մոդուլի տևողությունը |102 ժամ                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|190|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ          |

|   |                     |անհրաժեշտ է ԳՏԿ-5-17-002 «Հողի մշակման     |

|   |                     |համակարգերը» մոդուլը:                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|191|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|192|Ուսումնառության      |Ներկայացնել բանջարաբոստանային մշակաբույսերի|

|   |արդյունք 1           |հիմնական տեսակները, նրանց կենսաբանական     |

|   |                     |առանձնահատկությունները                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|193|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում բանջարաբոստանային   |

|   |                     |մշակաբույսերի տեսակները,                   |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում  բանջարաբոստանային  |

|   |                     |մշակաբույսերի կենսաբանական                 |

|   |                     |առանձնահատկությունները,                    |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում բանջարաբոստանային   |

|   |                     |մշակաբույսերի աճին անհրաժեշտ պահանջները`   |

|   |                     |ըստ զարգացման փուլերի:                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|194|Ուսումնառության      |Ներկայացնել բանջարաբոստանային մշակաբույսերի|

|   |արդյունք 2           |առանձին սորտերի վեգետացիայի տևողությունը   |

|   |                     |և  մշակության ժամկետները                   |

|   |                     |                                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|195|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում բանջարաբոստանային   |

|   |                     |մշակաբույսերի առանձին սորտերի վեգետացիայի  |

|   |                     |տևողությունը,                              |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում առանձին սորտերի     |

|   |                     |մշակության ժամկետները:                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|196|Ուսումնառության      |Ներկայացնել աճի տարբեր փուլերում ունեցած   |

|   |արդյունք 3           |պահանջները կախված բաց և  պաշտպանված        |

|   |                     |գրունտի պայմաններից                        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|197|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում բանջարաբոստանային   |

|   |                     |մշակաբույսերի աճի տարբեր փուլերում ունեցած |

|   |                     |պահանջները բաց գրունտի պայմաններում,       |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բանջարաբոստանային   |

|   |                     |մշակաբույսերի աճի տարբեր փուլերում         |

|   |                     |ունեցած պահանջները փակ գրունտի             |

|   |                     |պայմաններում:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|198|Ուսումնառության      |Ներկայացնել բերքահավաքի ժամկետները,        |

|   |արդյունք 4           |բերքահավաքի, բերքի տեղափոխման և            |

|   |                     |պահեստավորման գործընթացները                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|199|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում բերքահավաքի         |

|   |                     |ժամկետների որոշման ձևերը,                  |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բերքահավաքի         |

|   |                     |գործընթացները, կազմակերպչական, տեխնիկական  |

|   |                     |և  օժանդակ միջոցները,                      |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում բերքի տեղափոխման    |

|   |                     |տրանսպորտային, բեռնող և  բեռնաթափող        |

|   |                     |միջոցները,                                 |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում պահեստավորման       |

|   |                     |համար անհրաժեշտ պայմանները և  ռեժիմները:   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|200|Ուսումնառության      |Ներկայացնել բանջարաբոստանային              |

|   |արդյունք 5           |մշակաբույսերի մշակության մեքենայացման և    |

|   |                     |խնամքի գործընթացները                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|201|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում հողի նախապատրաստման`|

|   |                     |հողի հիմնական, մակերեսային և  միջշարային   |

|   |                     |մշակման գործընթացները, անհրաժեշտ մեքենաներն|

|   |                     |ու գործիքները,                             |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բույսերի            |

|   |                     |պաշտպանության, սնուցման գործընթացները և    |

|   |                     |անհրաժեշտ տեխնիկական միջոցները:            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|202|Ուսումնառության      |Ներկայացնել փակ գրունտում մշակաբույսերի    |

|   |արդյունք 6           |ցանքսի, մշակման և  սածիլների ձևով  աճեցման |

|   |                     |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|203|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում մշակաբույսերի       |

|   |                     |սերմերի նախապատրաստման գործընթացը,         |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր              |

|   |                     |մշակաբույսերի ցանքսի նորմաները և  ցանքսի   |

|   |                     |ձևերը,                                     |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում սածիլների մշակման   |

|   |                     |ագրոտեխնիկական պահանջները,                 |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում սածիլների աճեցման   |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |5) ճիշտ է ներկայացնում փակ գրունտից        |

|   |                     |սածիլների հանման, տեղափոխման և  սածիլման   |

|   |                     |գործընթացները:                             |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԲՈՒՅՍԵՐԻ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅՈՒՆ»                          |

|_____________________________________________________________________|

|204|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-015                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|205|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  գյուղատնտեսական մշակաբույսերի    |

|   |                     |տարածված հիվանդությունների և  վնասատուների |

|   |                     |տեսակների, պայքարի միջոցառումների,         |

|   |                     |թունաքիմիկատների հատկությունների,          |

|   |                     |թունանյութի պատրաստման տեխնոլոգիաների,     |

|   |                     |դրանց հետ աշխատելու ձևերի,  անվտանգության  |

|   |                     |կանոնների և  նոր արտադրված բուժանյութերի   |

|   |                     |վերաբերյալ գիտելիքները գործնականում        |

|   |                     |կիրառելու կարողություններ:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|206|Մոդուլի տևողությունը |102 ժամ                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|207|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ          |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-007     |

|   |                     |«Պտղի և  խաղողի արտադրության տեխնոլոգիա»   |

|   |                     |մոդուլը:                                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|208|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|209|Ուսումնառության      |Ներկայացնել  բույսերի հիվանդությունները և  |

|   |արդյունք 1           |նրա դեմ պայքարի մեթոդները                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|210|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում հացահատիկային       |

|   |                     |մշակաբույսերի, բանջարաբոստանային           |

|   |                     |մշակաբույսերի, տեխնիկական մշակաբույսերի,   |

|   |                     |պտղատուների, խաղողի վազի և  կարտոֆիլի      |

|   |                     |հիվանդությունները և  իրականացնում պայքարի  |

|   |                     |համապատասխան միջոցառումները,               |

|   |                     |2) ճիշտ  է ներկայացնում սնկային և          |

|   |                     |ինֆեկցիոն հիվանդությունները և  պայքարը     |

|   |                     |հարուցիչների դեմ:                          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|211|Ուսումնառության      |Ներկայացնել բույսերի վնասատուները և  նրա   |

|   |արդյունք 2           |դեմ պայքարի մեթոդները                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|212|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր              |

|   |                     |մշակաբույսերի, վնասատուները և  կարողանում  |

|   |                     |է իրականացնել նրանց դեմ պայքարի            |

|   |                     |միջոցառումներ,                             |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում կորիզավորների,      |

|   |                     |հնդավորների վնասատուների և  նրանց դեմ      |

|   |                     |պայքարի միջոցառումները:                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|213|Ուսումնառության      |Ներկայացնել թունաքիմիկատների               |

|   |արդյունք 3           |հատկությունները, դրանց հետ աշխատելու       |

|   |                     |ձևերն  ու անվտանգության կանոնները          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|214|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում թունաքիմիկատների    |

|   |                     |հատկությունները,                           |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում թունանյութի         |

|   |                     |պատրաստման տեխնոլոգիաները,                 |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում թունաքիմիկատների    |

|   |                     |հետ աշխատելու ձևերն  ու անվտանգության      |

|   |                     |կանոնները,                                 |

|   |                     |4) գիտի ժամանակակից սերնդի բուժանյութերի   |

|   |                     |տեսակները:                                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|215|Ուսումնառության      |Ներկայացնել հացահատիկի, բանջարեղենի և      |

|   |արդյունք 4           |կարտոֆիլի հիվանդությունները պահպանման      |

|   |                     |ժամանակ և  պայքար դրանց դեմ                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|216|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում ֆիզիոլոգիական և     |

|   |                     |կենսաբանական պրոցեսները հացահատիկի,        |

|   |                     |բանջարեղենի և  կարտոֆիլի պահպանման         |

|   |                     |ընթացքում և  պայքարի միջոցառումները,       |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում միկրոբիոլոգիական    |

|   |                     |պրոցեսների դեմ հացահատիկի, բանջարեղենի և   |

|   |                     |կարտոֆիլի պահպանման ընթացքում:             |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ՑԱՆՔԱՇՐՋԱՆԱՌՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԵՐԸ ԵՎ ՆՐԱՆՑ           |

|ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ»                                              |

|_____________________________________________________________________|

|217|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-016                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|218|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  ցանքաշրջանառության մեջ տարբեր    |

|   |                     |մշակաբույսերի և  ցելերի նշանակության,      |

|   |                     |մենամշակաբույսի վնասակարության, նախորդող   |

|   |                     |մշակաբույսի ընտրության, ցանքաշրջանառության |

|   |                     |ագրոտեխնիկայի, կերային դաշտային և  հատուկ  |

|   |                     |ցանքաշրջանառությունների կիրառման           |

|   |                     |պայմանների, ջրովի, անջրդի և  մելիորացված   |

|   |                     |հողերում կիրառվող ցանքաշրջանառությունների, |

|   |                     |նրանց սահմանման և  նախագծման վերաբերյալ    |

|   |                     |գիտելիքները գործնականում կիրառելու         |

|   |                     |կարողություններ:                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|219|Մոդուլի տևողությունը |84 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|220|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ          |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-002     |

|   |                     |«Հողի մշակման համակարգերը» մոդուլը:        |

|221|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|222|Ուսումնառության      |Ներկայացնել մենամշակաբույսի                |

|   |արդյունք 1           |վնասակարությունը և  նախորդող մշակաբույսի   |

|   |                     |դերը և  ընտրությունը                       |

|   |                     |                                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|223|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում նույն դաշտում       |

|   |                     |անընդմեջ նույն մշակաբույսի մշակման         |

|   |                     |վնասակարությունը,                          |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում նախորդող մշակաբույսի|

|   |                     |դերը և  ընտրությունը և  նրանց ազդեցությունը|

|   |                     |հողի բերրիության վրա:                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|224|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ցանքաշրջանառությունների        |

|   |արդյունք 2           |տեսակները և  նրանց կիրառման պայմանները     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|225|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում                     |

|   |                     |ցանքաշրջանառությունների տեսակները,         |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում                     |

|   |                     |ցանքաշրջանառությունների կիրառման           |

|   |                     |պայմանները:                                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|226|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ցանքաշրջանառության             |

|   |արդյունք 3           |ագրոտեխնիկական հիմնավորումները և           |

|   |                     |տնտեսական արդյունավետության ցուցանիշները   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|227|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում ցանքաշրջանառության  |

|   |                     |ագրոտեխնիկական հիմնավորումները,            |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում                     |

|   |                     |ցանքաշրջանառությունների տնտեսական          |

|   |                     |արդյունավետության ցուցանիշները:            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|228|Ուսումնառության      |Ներկայացնել կերային, դաշտային և  հատուկ    |

|   |արդյունք 4           |ցանքաշրջանառությունների կիրառման պայմանները|

|   |                     |և  նշանակությունը                          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|229|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում կերային, դաշտային   |

|   |                     |և  հատուկ ցանքաշրջանառությունների կիրառման |

|   |                     |պայմանները,                                |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում կերային, դաշտային   |

|   |                     |և  հատուկ ցանքաշրջանառությունների          |

|   |                     |նշանակությունը:                            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|230|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ջրովի, անջրդի և  մելիորացված   |

|   |արդյունք 5           |հողերում կիրառվող ցանքաշրջանառությունները  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|231|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում ջրովի և  անջրդի     |

|   |                     |պայմաններում կիրառվող                      |

|   |                     |ցանքաշրջանառությունները,                   |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում մելիորացված հողերում|

|   |                     |կիրառվող ցանքաշրջանառությունները:          |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆԸ ՎՆԱՍ ՊԱՏՃԱՌՈՂ ԲՆԱԿԱՆ ԵՎ        |

|ՄԱՐԴԱԾԻՆ ԱՂԵՏՆԵՐ»                                                    |

|_____________________________________________________________________|

|232|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-017                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|233|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  գյուղատնտեսությանը վնաս պատճառող |

|   |                     |բնական և  մարդածին աղետների,               |

|   |                     |գյուղատնտեսությունը սպառնացող աղետների     |

|   |                     |դեմ պայքարի ու կանխարգելման միջոցների,     |

|   |                     |այդ աղետների ռիսկերի նվազման (կանխարգելման)|

|   |                     |գործընթացների վերաբերյալ գիտելիքները       |

|   |                     |գործնականում կիրառելու և                   |

|   |                     |գյուղատնտեսությանը վնաս պատճառող բնական և  |

|   |                     |մարդածին աղետների ռիսկայնությունը          |

|   |                     |գնահատելու կարողություններ:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|234|Մոդուլի տևողությունը |72 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|235|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ          |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-008     |

|   |                     |«Մելիորատիվ աշխատանքներ և  ոռոգման         |

|   |                     |համակարգեր» և  ԳՏԿ-5-17-015 «Բույսերի      |

|   |                     |պաշտպանություն» մոդուլները:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|236|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|237|Ուսումնառության      |Ներկայացնել գյուղատնտեսությանը սպառնացող   |

|   |արդյունք 1           |բնական և  մարդածին աղետները                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|238|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է ներկայացնում հողերի էրոզիայի     |

|   |                     |տեսակները,                                 |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում  անապատացման բնական |

|   |                     |գործոնները` երաշտներն ու խորշակները,       |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում  ցրտահարության      |

|   |                     |տեսակները և  առաջացումը,                   |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում կարկտահարության     |

|   |                     |երևույթը,                                  |

|   |                     |5) ճիշտ է ներկայացնում սողանքների,         |

|   |                     |փլուզումների և  քարաթափում առաջացման       |

|   |                     |պատճառները,                                |

|   |                     |6) ճիշտ է ներկայացնում սելավ, ամպրոպ և     |

|   |                     |կայծակ երևույթները,                        |

|   |                     |7) ճիշտ է ներկայացնում բնական հրդեհների,   |

|   |                     |ուժեղ քամիների առաջացումը:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|239|Ուսումնառության      |Նկարագրել գյուղատնտեսությանը սպառնացող     |

|   |արդյունք 2           |բնական և  մարդածին աղետների դեմ պայքարի    |

|   |                     |ու կանխարգելման միջոցները                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|240|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է նկարագրում հողերի էրոզիայի դեմ   |

|   |                     |պայքարի միջոցները,                         |

|   |                     |2) ճիշտ է նկարագրում անապատացման բնական    |

|   |                     |գործոնների դեմ պայքարի միջոցները,          |

|   |                     |3) ճիշտ է նկարագրում ցրտահարության դեմ     |

|   |                     |պայքարի միջոցները,                         |

|   |                     |4) ճիշտ է նկարագրում հակակարկտային         |

|   |                     |մեթոդները,                                 |

|   |                     |5) ճիշտ է նկարագրում սողանքների            |

|   |                     |կանխարգելման միջոցառումները,               |

|   |                     |6) ճիշտ է նկարագրում սողանքների            |

|   |                     |հակասելավային միջոցառումները,              |

|   |                     |7) ճիշտ է նկարագրում բնական հրդեհների,     |

|   |                     |ուժեղ քամիների դեմ պայքարի միջոցառումները: |

|___|_____________________|___________________________________________|

|241|Ուսումնառության      |Գնահատել տնտեսությանը վնաս պատճառող        |

|   |արդյունք 3           |բնական և  մարդածին աղետների ռիսկայնությունը|

|___|_____________________|___________________________________________|

|242|Կատարման չափանիշներ  |1) ճիշտ է նկարագրում գյուղատնտեսությանը    |

|   |                     |սպառնացող հիմնական բնական վտանգները,       |

|   |                     |2) ճիշտ է նկարագրում Հայաստանի             |

|   |                     |գյուղատնտեսությանը սպառնացող հիմնական      |

|   |                     |բնական վտանգները,                          |

|   |                     |3) ճիշտ է բնութագրում կլիմայի փոփոխության  |

|   |                     |հետևանքով  աղետների հաճախականության և      |

|   |                     |ինտենսիվության ավելացումը,                 |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում Հայաստանում         |

|   |                     |գյուղատնտեսական ռիսկերի համառոտ            |

|   |                     |վերլուծություն,                            |

|   |                     |5) ճիշտ է գնահատում վտանգավոր երևույթների  |

|   |                     |պատճառով գյուղատնտեսությանը հասցված վնասի  |

|   |                     |չափը:                                      |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԱՆԱՍՆԱՊԱՀԱԿԱՆ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄ»          |

|_____________________________________________________________________|

|243|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-018                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|244|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  գյուղատնտեսական կենդանիների և    |

|   |                     |թռչունների տեսակների աճեցման ու զարգացման  |

|   |                     |գործընթացների, անասնաբուծության            |

|   |                     |ճյուղերում արտադրվող հիմնական մթերքների և  |

|   |                     |օժանդակ արտադրանքների ստացման              |

|   |                     |տեխնոլոգիական գործընթացների  վերաբերյալ    |

|   |                     |գիտելիքները գործնականում կիրառելու         |

|   |                     |կարողություններ:                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|245|Մոդուլի տևողությունը |102 ժամ                                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|246|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելու համար սկզբնական|

|   |                     |մասնագիտական գիտելիքներ պետք չեն:          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|247|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|248|Ուսումնառության      |Ներկայացնել տավարաբուծության կազմակերպման  |

|   |արդյունք 1           |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|249|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ  է ներկայացնում խոշոր եղջերավոր    |

|   |                     |անասունների առանձին ցեղերի մթերատվության   |

|   |                     |ուղղությունները,                           |

|   |                     |2) ճիշտ  է ներկայացնում խոշոր եղջերավոր    |

|   |                     |անասունների բնական և  արհեստական           |

|   |                     |վերարտադրության կազմակերպման               |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |3) ճիշտ  է ներկայացնում                    |

|   |                     |տավարաբուծությունից ստացվող կաթի, մսի      |

|   |                     |օժանդակ արտադրանքների ստացման              |

|   |                     |տեխնոլոգիական գործընթացները,               |

|   |                     |4) ճիշտ  է ներկայացնում կաթի, մսի          |

|   |                     |արտադրության կազմակերպման գործընթացները,   |

|   |                     |5) ճիշտ  է ներկայացնում տավարի մատղաշի     |

|   |                     |բուծման կազմակերպման գործընթացները:        |

|___|_____________________|___________________________________________|

|250|Ուսումնառության      |Ներկայացնել խոզաբուծության կազմակերպման    |

|   |արդյունք 2           |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|251|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է  բնութագրում խոզերի ցեղերի       |

|   |                     |տեսակները և  դրանց առանձնահատկությունները, |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում խոզերի բնական և     |

|   |                     |արհեստական վերարտադրության կազմակերպման    |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |3) ճիշտ  է ներկայացնում խոզերի բտման       |

|   |                     |տեսակները և  կազմակերպման գործընթացները,   |

|   |                     |4) ճիշտ  է ներկայացնում խոզերի պահվածքի    |

|   |                     |եղանակները:                                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|252|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ոչխարաբուծության կազմակերպման  |

|   |արդյունք 3           |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|253|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է  բնութագրում ՀՀ-ում տարածված     |

|   |                     |ոչխարների ցեղերը և  դրանց մթերատվության    |

|   |                     |հատկանիշները,                              |

|   |                     |2)ճիշտ  է ներկայացնում ոչխարների  և        |

|   |                     |այծերի բնական և  արհեստական                |

|   |                     |վերարտադրության կազմակերպման               |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |3) ճիշտ  է ներկայացնում ոչխարների          |

|   |                     |սեռահասակային խմբերը և  պահվածքի           |

|   |                     |եղանակները,                                |

|   |                     |4) կարողանում է կազմակերպել առանձին        |

|   |                     |արտադրական խմբեր,                          |

|   |                     |5) ճիշտ է հաշվարկում ոչխարաբուծական ճյուղից|

|   |                     |ստացվող մթերքների տնտեսական                |

|   |                     |արդյունավետությունը:                       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|254|Ուսումնառության      |Ներկայացնել թռչնաբուծության կազմակերպման   |

|   |արդյունք 4           |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|255|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է բնութագրում թռչունների տեսակները,|

|   |                     |ցեղերը և  դրանց մթերատվության հատկանիշները,|

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում թռչունների պահվածքի |

|   |                     |եղանակները և  հիմնական տեխնոլոգիական       |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում թռչնաբուծության     |

|   |                     |հիմնական աշխատանքային գործընթացները:       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|256|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ձկնաբուծության կազմակերպման    |

|   |արդյունք 5           |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|257|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է բնութագրում ՀՀ-ում տարածված      |

|   |                     |ձկնատեսակները և  դրանց շուկայական          |

|   |                     |գնահատականը:                               |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ձկնաբուծության      |

|   |                     |հիմնական գործընթացները,                    |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ձկան արտադրության   |

|   |                     |կազմակերպման գործընթացները:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|258|Ուսումնառության      |Ներկայացնել մեղվաբուծության կազմակերպման   |

|   |արդյունք 6           |գործընթացները                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|259|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է բնութագրում ՀՀ-ում տարածված      |

|   |                     |ձկնատեսակները և  դրանց շուկայական          |

|   |                     |գնահատականը,                               |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ձկնաբուծության      |

|   |                     |հիմնական գործընթացները,                    |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ձկան արտադրության   |

|   |                     |կազմակերպման գործընթացները:                |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԿԵՆԴԱՆԻՆԵՐԻ ԿԵՐԱԿՐՈՒՄ ԵՎ ԽՆԱՄՔ»   |

|_____________________________________________________________________|

|260|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-019                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|261|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  գյուղատնտեսական կենդանիների      |

|   |                     |պահվածքի, խնամքի, կերակրման գործընթացների, |

|   |                     |տարբեր արտադրական ուղղություն ունեցող      |

|   |                     |ֆերմաներում առանձին սեռահասակային խմբերի   |

|   |                     |խնամքի և  պահվածքի տեխնոլոգիաների          |

|   |                     |վերաբերյալ գիտելիքները գործնականում        |

|   |                     |կիրառելու կարողություններ:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|262|Մոդուլի տևողությունը |84 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|263|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ անհրաժեշտ|

|   |                     |է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-018 «Անասնապահական|

|   |                     |արտադրություն կազմակերպում» մոդուլը:       |

|___|_____________________|___________________________________________|

|264|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|265|Ուսումնառության      |Ներկայացնել տավարի պահվածքի տեխնոլոգիաները |

|   |արդյունք 1           |և  խնամքը                                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|266|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում տավարի պահվածքի     |

|   |                     |մսուրաարոտային և  շուրջ տարվա-մսուրային    |

|   |                     |համակարգերը,                               |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում տավարի (արտադրող    |

|   |                     |ցուլեր, կովեր, մատղաշ) պահվածքի տիպերը և   |

|   |                     |խնամքի աշխատանքները,                       |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում տավարի տարբեր       |

|   |                     |սեռահասակային  խմբերի կերակրման և  խնամքի  |

|   |                     |առանձնահատկությունները:                    |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում հորթերի խնամքի և    |

|   |                     |կերակրման գործընթացները:                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|267|Ուսումնառության      |Ներկայացնել մանր եղջերավոր կենդանիների     |

|   |արդյունք 2           |պահվածքի տեխնոլոգիաները և  խնամքը          |

|___|_____________________|___________________________________________|

|268|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում մանր եղջերավոր      |

|   |                     |կենդանիների պահվածքի տեխնոլոգիաները,       |

|   |                     |խնամքը և  կերակրման առանձնահատկությունները,|

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր սեռահասակային|

|   |                     |խմբերի պահվածքի և  խնամքի                  |

|   |                     |առանձնահատկությունները,                    |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում գառների խնամքի,     |

|   |                     |կերակրման գործընթացները:                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|269|Ուսումնառության      |Ներկայացնել խոզերի պահվածքի                |

|   |արդյունք 3           |տեխնոլոգիաները և  խնամքը                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|270|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում մայր խոզերի         |

|   |                     |խնամքի և  կերակրման տեխնոլոգիաները,        |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում տարբեր արտադրական   |

|   |                     |ուղղություն ունեցող խոզերի խնամքի ու       |

|   |                     |կերակրման պահանջները,                      |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում խոզերի առանձին      |

|   |                     |սեռահասակային խմբերի կերակրման             |

|   |                     |տեխնոլոգիաները:                            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|271|Ուսումնառության      |Ներկայացնել թռչունների պահվածքի            |

|   |արդյունք 4           |տեխնոլոգիաները և  խնամքը                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|272|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում թռչունների առանձին  |

|   |                     |տեսակների խնամքի և  պահվածքի               |

|   |                     |առանձնահատկությունները,                    |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ածան հավերի         |

|   |                     |խնամքի և  կերակրման տեխնոլոգիական հիմնական |

|   |                     |պահանջները,                                |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում մսային և  մսաձվային |

|   |                     |ուղղություն ունեցող թռչնատեսակների         |

|   |                     |կերակրման և  խնամքի գործընթացները:         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|273|Ուսումնառության      |Ներկայացնել մեղուների պահվածքի             |

|   |արդյունք 5           |տեխնոլոգիաները և  խնամքը                   |

|___|_____________________|___________________________________________|

|274|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում մեղվաընտանիքի       |

|   |                     |առանձնահատկությունները,                    |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում մեղուների առանձին   |

|   |                     |տեսակների խնամքի և  պահվածքի               |

|   |                     |առանձնահատկությունները,                    |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում մեղուների խնամքի    |

|   |                     |և  կերակրման տեխնոլոգիական հիմնական        |

|   |                     |պահանջները:                                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|275|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ձկների պահվածքի տեխնոլոգիաները |

|   |արդյունք 6           |և  խնամքը                                  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|276|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում ձկների              |

|   |                     |առանձնահատկությունները,                    |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ձկների կերակրման    |

|   |                     |համար օգտագործվող կերերի տեսակները,        |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ջերմասեր և  սառջրյա |

|   |                     |ձկների տարբեր  սեռահասակային խմբերի        |

|   |                     |կերակրման տեխնոլոգիաները:                  |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԱՆԱՍՆԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ԾԱԳՈՒՄ ՈՒՆԵՑՈՂ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ՊԱՀՊԱՆՈՒՄ |

|ԵՎ ՎԵՐԱՄՇԱԿՈՒՄ»                                                      |

|_____________________________________________________________________|

|277|Մոդուլի դասիչը       |ԳՏԿ-5-17-020                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|278|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  անասնաբուծական մթերքների         |

|   |                     |պահպանման, վերամշակման տեխնոլոգիական       |

|   |                     |գործընթացների և  առանձնահատկությունների    |

|   |                     |վերաբերյալ գիտելիքները գործնականում        |

|   |                     |կիրառելու կարողություններ:                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|279|Մոդուլի տևողությունը |90 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|280|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ անհրաժեշտ|

|   |                     |է ուսումնասիրել ԳՏԿ-5-17-019               |

|   |                     |«Գյուղատնտեսական կենդանիների կերակրում և   |

|   |                     |խնամք» մոդուլը:                            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|281|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|282|Ուսումնառության      |Ներկայացնել տավարաբուծական                 |

|   |արդյունք 1           |արտադրամթերքների պահպանման տեխնոլոգիաները  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|283|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում կաթնամթերքի         |

|   |                     |պահպանման տեխնոլոգիական գործընթացները և    |

|   |                     |հիմնական պահանջները,                       |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում տավարաբուծական      |

|   |                     |օժանդակ արտադրանքների տեխնոլոգիական        |

|   |                     |գործընթացները,                             |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում տավարի մսի պահպանման|

|   |                     |և  վերամշակման տեխնոլոգիաները,             |

|   |                     |4) ճիշտ է ներկայացնում կաշվի մշակման և     |

|   |                     |պահպանման եղանակները:                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|284|Ուսումնառության      |Ներկայացնել խոզաբուծական մթերքների         |

|   |արդյունք 2           |պահպանման տեխնոլոգիան                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|285|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում խոզի մսի, ճարպի     |

|   |                     |պահպանման և  վերամշակման տեխնոլոգիաները,   |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում խոզի կաշվի          |

|   |                     |նախնական մշակման և  պահպանման եղանակները:  |

|___|_____________________|___________________________________________|

|286|Ուսումնառության      |Ներկայացնել մանր եղջերավոր կենդանիներից    |

|   |արդյունք 3           |ստացված մթերքների պահպանման տեխնոլոգիան    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|287|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում մանր եղջերավոր      |

|   |                     |կենդանիներից ստացվող կաթի, մսի պահպանման   |

|   |                     |և  վերամշակման տեխնոլոգիաները,             |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում բրդի և  մորթու      |

|   |                     |նախնական մշակման և  պահպանման              |

|   |                     |տեխնոլոգիաները:                            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|288|Ուսումնառության      |Ներկայացնել թռչնամթերքների պահպանման       |

|   |արդյունք 4           |տեխնոլոգիան                                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|289|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում թռչնամսի ստացումն`  |

|   |                     |մորթի գործընթացը, մսի վերամշակման և        |

|   |                     |պահպանման տեխնոլոգիան,                     |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում հավի ձվի և  մսի     |

|   |                     |որակական ցուցանիշները,                     |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում թռչնափետուրի և      |

|   |                     |աղվամազի ստացման գործընթացի սկզբունքները,  |

|   |                     |վերամշակումն ու պահպանումը:                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|290|Ուսումնառության      |Ներկայացնել մեղվամթերքների` մեղրի          |

|   |արդյունք 5           |պահպանման տեխնոլոգիան                      |

|___|_____________________|___________________________________________|

|291|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում մեղվամթերքի         |

|   |                     |արտադրության տեխնոլոգիական կառուցվածքը,    |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում վերամշակման         |

|   |                     |ենթակա մեղրամթերքը,                        |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ապրանքային մեղրի    |

|   |                     |պահպանման և  պահեստավորման                 |

|   |                     |առանձնահատկությունները:                    |

|___|_____________________|___________________________________________|

|292|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ձկնամթերքի պահպանման           |

|   |արդյունք 6           |տեխնոլոգիան                                |

|___|_____________________|___________________________________________|

|293|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում ձկնամսի ստացման,    |

|   |                     |վերամշակման և  պահպանման տեխնոլոգիան,      |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ձկնամսի որակական    |

|   |                     |ցուցանիշները:                              |

|_____________________________________________________________________|

|ՄՈԴՈՒԼԻ ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ «ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԿԵՆԴԱՆԻՆԵՐԻ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ     |

|ԲՈՒԺՄԱՆ և  ՎԱՐԱԿԻ ՏԱՐԱԾՄԱՆ ԿԱՆԽԱՐԳԵԼՄԱՆ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄ»   |

|_____________________________________________________________________|

|294|Մոդուլի դասիչը       |ԳԿՏ 5-17-021                               |

|___|_____________________|___________________________________________|

|295|Մոդուլի նպատակը      |Այս մոդուլի նպատակն է ուսանողի մոտ         |

|   |                     |ձևավորել  գյուղատնտեսական կենդանիների      |

|   |                     |հիվանդությունների բուժման և  վարակի        |

|   |                     |տարածման կանխարգելման պայքարի              |

|   |                     |միջոցառումների կազմակերպման վերաբերյալ     |

|   |                     |գիտելիքները գործնականում կիրառելու         |

|   |                     |կարողություններ:                           |

|___|_____________________|___________________________________________|

|296|Մոդուլի տևողությունը |90 ժամ                                     |

|___|_____________________|___________________________________________|

|297|Մուտքային պահանջները |Այս մոդուլը ուսումնասիրելուց առաջ          |

|   |                     |անհրաժեշտ է ուսումնասիրել ԳԿՏ-5-17-020     |

|   |                     |«Անասնաբուծական ծագում ունեցող մթերքների   |

|   |                     |պահպանում և  վերամշակում» մոդուլը:         |

|___|_____________________|___________________________________________|

|298|Մոդուլի գնահատման    |Մոդուլի ընդունելի կատարողականը             |

|   |կարգը                |յուրաքանչյուր արդյունքի համար սահմանված    |

|   |                     |կատարման չափանիշների բավարար մակարդակի     |

|   |                     |ապահովումն է:                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|299|Ուսումնառության      |Ներկայացնել խոշոր եղջերավոր և  մանր        |

|   |արդյունք 1           |եղջերավոր կենդանիների ինֆեկցիոն,           |

|   |                     |ինվազիոն, վիրաբուժական, գինեկոլոգիական և   |

|   |                     |թերապևտիկ  հիվանդությունների բուժման և     |

|   |                     |վարակի տարածման կանխարգելիչ աշխատանքների   |

|   |                     |կազմակերպումը                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|300|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում խոշոր եղջերավոր     |

|   |                     |կենդանիների հիվանդությունների ախտորոշման   |

|   |                     |նշանները, բուժման և  կանխարգելման          |

|   |                     |աշխատանքային գործընթացները,                |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում խոշոր եղջերավոր     |

|   |                     |կենդանիների ինֆեկցիոն և  ինվազիոն          |

|   |                     |հիվանդությունների ժամանակ անհրաժեշտ        |

|   |                     |կանխարգելիչ միջոցառումները,                |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում արոտային պահվածքի   |

|   |                     |ժամանակ հաճախ հանդիպող վիրաբուժական և      |

|   |                     |թերապևտիկ  հիվանդությունների բուժման և     |

|   |                     |կանխարգելման գործողությունները:            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|301|Ուսումնառության      |Ներկայացնել խոզերի ինֆեկցիոն, ինվազիոն,    |

|   |արդյունք 2           |գինեկոլոգիական և  թերապևտիկ                |

|   |                     |հիվանդությունների բուժման և  վարակի        |

|   |                     |տարածման կանխարգելիչ աշխատանքների          |

|   |                     |կազմակերպումը                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|302|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում խոզերի              |

|   |                     |հիվանդությունների ախտորոշման նշանները,     |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում խոզերի վարակի       |

|   |                     |կանխարգելման համար նախատեսված աշխատանքային |

|   |                     |գործընթացները:                             |

|___|_____________________|___________________________________________|

|303|Ուսումնառության      |Ներկայացնել թռչունների ինֆեկցիոն, ինվազիոն |

|   |արդյունք 3           |և  թերապևտիկ  հիվանդությունների բուժման և  |

|   |                     |վարակի տարածման կանխարգելիչ աշխատանքների   |

|   |                     |կազմակերպումը                              |

|___|_____________________|___________________________________________|

|304|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ  է ներկայացնում թռչունների         |

|   |                     |հիվանդությունների ախտորոշման նշանները,     |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում թռչունների վարակի   |

|   |                     |կանխարգելման համար նախատեսված աշխատանքային |

|   |                     |գործընթացները:                             |

|___|_____________________|___________________________________________|

|305|Ուսումնառության      |Ներկայացնել մեղուների հիվանդությունների    |

|   |արդյունք 4           |բուժման և  վարակի տարածման կանխարգելիչ     |

|   |                     |աշխատանքների կազմակերպումը                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|306|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ  է ներկայացնում մեղուների          |

|   |                     |հիվանդությունները,                         |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում մեղուների           |

|   |                     |հիվանդությունների դեմ պայքարի              |

|   |                     |միջոցառումները:                            |

|___|_____________________|___________________________________________|

|307|Ուսումնառության      |Ներկայացնել ձկների հիվանդությունների       |

|   |արդյունք 5           |բուժման և  վարակի տարածման կանխարգելիչ     |

|   |                     |աշխատանքների կազմակերպումը                 |

|___|_____________________|___________________________________________|

|308|Կատարման չափանիշները |1) ճիշտ է ներկայացնում ձկների              |

|   |                     |հիվանդությունները,                         |

|   |                     |2) ճիշտ է ներկայացնում ձկների              |

|   |                     |հիվանդությունների ախտանիշները,             |

|   |                     |3) ճիշտ է ներկայացնում ձկների              |

|   |                     |հիվանդությունների դեմ ուղղված կանխարգելման |

|   |                     |միջոցառումները:                            |

|_____________________________________________________________________|

 

---------------------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
Կրթության և գիտության նախարարություն
17.11.2017
N 1335-Ն
Հրաման