106.0238.101115
ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է 
 ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ 
 ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ
                                       «10»        11            2015 Թ.
                                         ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10615447
 
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ
 
3 նոյեմբերի 2015 թվականի N 238-Ն
 
i
ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՀԱՄՏԵՍԱՅԻՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
 
Ղեկավարվելով Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2015 թվականի հուլիսի 30-ի N 867-Ն որոշման 2-րդ կետով.
 
ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`
 
1. Հաստատել հայկական կոնյակների համտեսային հանձնաժողովի գործունեության կարգը` համաձայն հավելվածի:
2. Հայաստանի Հանրապետության գյուղատնտեսության նախարարության աշխատակազմի ագրովերամշակման զարգացման վարչության պետ Գ. Ղազարյանին` սույն հրամանը սահմանված կարգով ներկայացնել Հայաստանի Հանրապետության արդարադատության նախարարություն` պետական գրանցման:
3. Սույն հրամանի կատարման նկատմամբ հսկողությունը վերապահել նախարարի տեղակալ Ռ. Մակարյանին:
4. Սույն հրամանն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:
 
Հավելված
ՀՀ գյուղատնտեսության
նախարարի
2015 թվականի նոյեմբերի 3-ի
N 238-Ն հրամանի
 
ԿԱՐԳ
ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՀԱՄՏԵՍԱՅԻՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ
 
I. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ
 
1. Սույն կարգով սահմանվում է հայկական կոնյակների համտեսային հանձնաժողովի (այսուհետ` Հանձնաժողով) գործունեության կարգը:
2. Հանձնաժողովն իրականացնում է հայկական կոնյակների իսկության հավաստման և նույնականացման նպատակով հայկական կոնյակների ընտրված նմուշների զգայորոշման ցուցանիշների համտեսում և տալիս եզրակացություն:
3. Հանձնաժողովի կազմում ընդգրկվում են բարձր մասնագիտական որակավորում, գինեգործության ոլորտում բազմամյա աշխատանքային փորձ և հմտություն ունեցող մասնագետներ: Հանձնաժողովի կազմը բաղկացած է 7 անդամից:
4. Հանձնաժողովը կազմված է նախագահից, քարտուղարից և անդամներից: Հանձնաժողովի քարտուղարը հանդիսանում է Հայաստանի Հանրապետության գյուղատնտեսության նախարարության սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայության (այսուհետ` Ծառայություն) ներկայացուցիչը:
5. Հանձնաժողովի նախագահն ընտրվում է Հանձնաժողովի կազմից, Հանձնաժողովի որոշմամբ, բաց քվեարկությամբ, ձայների պարզ մեծամասնությամբ:
 
II. ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԽՆԴԻՐՆԵՐԸ ԵՎ ՆՊԱՏԱԿՆԵՐԸ
 
6. Հանձնաժողովի խնդիրներն ու նպատակներն են համտեսի միջոցով սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելումը, հայկական կոնյակների իսկության մասին հավաստումը:
 
III. ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄԸ
 
7. Հանձնաժողովն իր աշխատանքները կազմակերպում է նիստերի միջոցով:
8. Հանձնաժողովի նիստն իրավազոր է, եթե նիստին մասնակցում են Հանձնաժողովի անդամների կեսից ավելին:
9. Հանձնաժողովի որոշումներն ընդունվում են քվեարկությանը մասնակցած անդամների ձայների մեծամասնությամբ: Ձայների հավասարության դեպքում Հանձնաժողովի նախագահն ունի վճռորոշ ձայնի իրավունք:
10. Հանձնաժողովի նիստերն արձանագրվում են: Արձանագրությունը ստորագրում են Հանձնաժողովի նախագահն ու քարտուղարը:
11. Հանձնաժողովի նիստը նախագահում է Հանձնաժողովի նախագահը: Հանձնաժողովի նախագահի բացակայության դեպքում Հանձնաժողովի նախագահի հանձնարարությամբ նրան փոխարինում է Հանձնաժողովի անդամներից մեկը, իսկ Հանձնաժողովի նախագահի համապատասխան հանձնարարական տալու անհնարինության դեպքում` Հանձնաժողովի նախագահն ընտրվում է նիստին մասնակցող անդամների կողմից` անդամներից մեկը: Հանձնաժողովի նախագահի ձայնը դառնում է վճռորոշ:
12. Հանձնաժողովի նախագահը`
1) հրավիրում է Հանձնաժողովի նիստեր,
2) ղեկավարում է Հանձնաժողովի աշխատանքները,
3) վարում է Հանձնաժողովի նիստերը,
4) իրականացնում է սույն կարգով և այլ իրավական ակտերով իր իրավասությանը վերապահված այլ լիազորություններ:
13. Հանձնաժողովի քարտուղարը`
1) կազմակերպում է Հանձնաժողովի աշխատանքները,
2) իրականացնում է Հանձնաժողովի նիստում քննարկվելիք նյութերի նախապատրաստումը,
3) տեղեկացնում է Հանձնաժողովի անդամներին նիստի անցկացման օրվա, ժամի և տեղի մասին,
4) ներկայացնում է Ծառայության պետին և այլ մարմիններին ու կազմակերպություններին համտեսի արդյունքների հիման վրա տրված Հանձնաժողովի եզրակացությունը,
5) իրականացնում է սույն կարգով և այլ իրավական ակտերով իր իրավասությանը վերապահված այլ լիազորություններ:
 
IV. ՀԱՄՏԵՍԻ ԻՐԱԿԱՆԱՑՈՒՄԸ
 
14. Հանձնաժողովի նիստից առաջ Ծառայության պատասխանատու աշխատողի կողմից կատարվում է Հանձնաժողովին ներկայացվելիք նմուշների ծածկագրում` ապահովելով գաղտնիությունը: Յուրաքանչյուր նմուշ պիտակազերծվում և փաթեթավորվում է, կազմվում է ծածկագրման ակտ, որում նշվում է`
1) նմուշի նշաթիվը,
2) արտադրանքի անվանումը և խմբաքանակը,
3) նմուշառման ակտի համարը և թվականը, կնիքի պահպանվածությունը, նմուշի վիճակը: Ծածկագրման ակտը ծրարվում, կնքվում և հանձնվում է Հանձնաժողովի նախագահին կամ քարտուղարին և բացվում է միայն համտեսման ավարտից և արդյունքների քննարկումից հետո:
15. Համտեսին ներկայացվող նմուշների փաստացի ջերմաստիճանը պետք է համապատասխանի հայկական կոնյակների համար նախատեսված ջերմաստիճանային ցուցանիշին (18-20oC):
16. Հանձնաժողովի աշխատանքները կազմակերպվում և անցկացվում են հատուկ կահավորված սենյակում, որտեղ յուրաքանչյուր համտեսողի աշխատատեղը մեկուսացվում է շրջապատող մասնակիցներից և ապահովված է բավարար լուսավորությամբ: Համտեսման սրահում օդի ջերմաստիճանը պետք է լինի 18-20oC, բացառվում է օտար հոտերի և հոսանքների առկայությունը: Համտեսման ընթացքում կարծիքների փոխանակում չի թույլատրվում:
17. Հանձնաժողովի մեկ նիստի ժամանակ համտեսի համար առաջարկվող նմուշների քանակը չպետք է գերազանցի 12-ը:
18. Հանձնաժողովի անդամները պետք է ապահովվեն զգայարանները պարբերաբար թարմացնող չեզոք համի ուտեստներով: Համտեսի սեղաններին պարտադիր են համտեսվող նմուշների քանակին համապատասխան համտեսի համար նախատեսված անգույն և թափանցիկ բաժակների և թքամանների առկայությունը:
19. Անհրաժեշտության դեպքում, աշխատանքները օպերատիվ կազմակերպելու նպատակով` համապատասխան պայմանների առկայության դեպքում, Հանձնաժողովը կարող է արտագնա նիստ հրավիրել մեծաքանակ արտադրանմուշ և կուպաժավորված ծավալներ ներկայացնող կազմակերպությունում:
20. Զգայաբանական գնահատականները մասնակիցների կողմից գրանցվում են հայկական կոնյակների համտեսման թերթիկում (Ձև N 1) և հանձնվում նիստը նախագահողին, որը հաշվարկում է դրանց միջին թվաբանականը: Այնուհետև կազմակերպվում է մասնակիցների միջև տպավորությունների, կարծիքների և առաջարկությունների փոխանակում ու քննարկում: Ստացված միջին թվաբանական գնահատականները և քննարկման եզրակացությունները գրանցվում են Հանձնաժողովի ամփոփաթերթիկում (Ձև N 2), որը ստորագրում են Հանձնաժողովի բոլոր մասնակից անդամները:
21. Այն դեպքում, երբ առանձին նմուշների համար հաշվարկված միջին թվաբանական բալերը ցածր են ստացվում, համտեսային ամփոփաթերթիկում արձանագրվում է հատուկ բացասական եզրակացություն և կատարվում է նմուշների ապածածկագրում:
22. Նիստի արդյունքներն ամփոփվում և կազմվում է արձանագրություն, որում ներառվում են`
1) համտեսի անցկացման վայրը և ժամկետը,
2) նիստին մասնակցած Հանձնաժողովի կազմը (անուն, ազգանուն, պաշտոն),
3) համտեսի նպատակը,
4) համտեսված նմուշների ցանկը` նշելով անվանումը, արտադրող կազմակերպությունը, խմբաքանակը կամ կուպաժը,
5) համտեսված նմուշների միջին բալային գնահատականը,
6) քննարկումների ժամանակ մասնակիցների կողմից ներկայացված առարկություններն և առաջարկությունները,
7) Հանձնաժողովի եզրակացությունը համտեսի արդյունքների վերաբերյալ:
 
Ձև N 1
 
ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՀԱՄՏԵՍՄԱՆ ԹԵՐԹԻԿ
 
___ _______ 20 թ. N _______
 
Հայկական կոնյակների համտեսային հանձնաժողովի անդամ (մասնակից) _________
Համտեսման վայրը __________________________________________________
Հայկական կոնյակների գնահատումը (10 բալային համակարգով) ըստ որակի դասակարգման`
     1. օրդինար (սովորական)` 3-5 տարեկան      - 8.0 բալից ոչ պակաս.
     2. հնացրած` 6-7 տարեկան                  - 8.4 բալից ոչ պակաս.
     3. հնացրած բարձր որակի` 8-9 տարեկան      - 8.7 բալից ոչ պակաս.
     4. հին` 10-20 տարեկան                    - 9.0 բալից ոչ պակաս.
     5. շատ հին` 20-ից ավելի տարեկան          - 9.2 բալից ոչ պակաս:
 
._________________________________________________________________________.
|Հ/հ|Նմուշի|Թնդու-|Հնաց-|Կուպաժի|Գնահատվող ցուցանիշները              |Հա- |
|   |անվա- |թյունը|ման  |կամ    |____________________________________|տուկ|
|   |նումը |      |տարի-|խմբա-  |Թա-  |Գույ-|Փուն-|Համը`|Տիպի-|Ընդհա-|կար-|
|   |և/կամ |      |քը   |քանակի |փան- |նը`  |ջը`  |1.0- |կու- |նուր  |ծիքը|
|   |նշա-  |      |     |քանակը |ցի-  |0.1- |1.0- |5.0  |թյու-|(ամ-  |    |
|   |թիվը  |      |     |շիշ/   |կու  |0.5  |3.0  |     |նը`  |փոփ)  |    |
|   |      |      |     |հազ.   |թյու-|     |     |     |0.1- |գնա-  |    |
|   |      |      |     |դալ    |նը`  |     |     |     |1.0  |հատա- |    |
|   |      |      |     |       |0.1- |     |     |     |     |կանը  |    |
|   |      |      |     |       |0.5  |     |     |     |     |      |    |
|___|______|______|_____|_______|_____|_____|_____|_____|_____|______|____|
|1  |      |      |     |       |     |     |     |     |     |      |    |
|___|______|______|_____|_______|_____|_____|_____|_____|_____|______|____|
|2  |      |      |     |       |     |     |     |     |     |      |    |
|___|______|______|_____|_______|_____|_____|_____|_____|_____|______|____|
|3  |      |      |     |       |     |     |     |     |     |      |    |
|___|______|______|_____|_______|_____|_____|_____|_____|_____|______|____|
|4  |      |      |     |       |     |     |     |     |     |      |    |
|___|______|______|_____|_______|_____|_____|_____|_____|_____|______|____|
|5  |      |      |     |       |     |     |     |     |     |      |    |
|___|______|______|_____|_______|_____|_____|_____|_____|_____|______|____|
|...|      |      |     |       |     |     |     |     |     |      |    |
|___|______|______|_____|_______|_____|_____|_____|_____|_____|______|____|
|12.|      |      |     |       |     |     |     |     |     |      |    |
._________________________________________________________________________.
 
Ստորագրություն ___________________________
 
Ձև N 2
 
ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՀԱՄՏԵՍԱՅԻՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԱՄՓՈՓԱԹԵՐԹԻԿ
 
___ _______20 թ. N _______
 
Հայկական կոնյակների համտեսային հանձնաժողովի անդամների կողմից կոնյակի նմուշներին տրված գնահատականների (10 բալային համակարգով) արդյունքները և եզրակացությունները:
Համտեսման վայրը ______________________ ժամկետը ____ ___________ 20 թ.
 
.____________________________________________________________________.
|Հ/հ|Հանձնաժողովի|           Ծածկագրեր               |Ստորագրությունը|
|   |անդամներ    |                                   |               |
|   |            |___________________________________|               |
|   |            |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10|11|12|               |
|___|____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|_______________|
|1  |            |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |               |
|___|____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|_______________|
|2  |            |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |               |
|___|____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|_______________|
|3  |            |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |               |
|___|____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|_______________|
|4  |            |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |               |
|___|____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|_______________|
|5  |            |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |               |
|___|____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|_______________|
|...|            |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |               |
|___|____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|_______________|
|12.|            |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |               |
.____________________________________________________________________.
 
Առարկություններ և առաջարկություններ ________________________________
Եզրակացություն ______________________________________________________
 
Հանձնաժողովի նախագահ`  ________________ ____________________
                             ստորագրությունը     անունը, ազգանունը
 
Հանձնաժողովի քարտուղար` ________________ ____________________
                             ստորագրությունը     անունը, ազգանունը