Սեղմել Esc փակելու համար:
ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Չի գործում
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Վավերացման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ...

01.01.2023 -ին ուժը կորցրած ակտի տվյալ խմբագրությունը գործել է   12.12.2021  -ից մինչեւ   01.01.2023  -ը:
 

(ուժը կորցրել է 22.12.2022 թիվ 2011-Ն որոշում)

040.1560.111106

«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ

 

«11» նոյեմբերի 2006 թ.

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

19 հոկտեմբերի 2006 թվականի N 1560-Ն

 

ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(2-րդ մաս)

 

ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ

(2-րդ մաս)

 

|_________________________________________________________________________|

|1.2. Մորթի ենթակա և  վայրի կենդանիների սպանդային ենթամթերք (լյարդ,       |

|երիկամներ, լեզու, ուղեղ, սիրտ)` պաղեցված, սառեցված: Խոզի կաշի, սննդային  |

|արյուն և  դրանցից պատրաստված մթերք                                       |

|_________________________________________________________________________|

|1.2.1. մորթի     |       -|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|ենթակա           |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|կենդանիների      |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|ենթամթերք`       |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|պաղեցված,        |        |      |     |      |      |      |նմուշա-     |

|սառեցված,        |        |      |     |      |      |      |պատրաստում  |

|պաղեցված         |        |      |     |      |      |      |պաղեցված    |

|զանգվածով,       |        |      |     |      |      |      |զանգվածների |

|խոզի կաշի        |        |      |     |      |      |      |ֆլամբիացմամբ|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.2.2. սննդային  |  5x10.5|0,1   |1,0  |     -|    25|     -|S. aureus   |

|արյուն           |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________________________________________________________________|

|Արյան վերամշակմամբ մթերք                                                 |

|_________________________________________________________________________|

|1.2.3. սննդային  |2.5x10.4|0,1   |1,0  |     -|    25|     -|S. aureus և |

|ալբումին         |        |      |     |      |      |      |Proteus չի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|                 |        |      |     |      |      |      |1 գ-ում     |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.2.4. արյան     |  5x10.4|0,1   |1,0  |     -|    25|     -|            |

|պլազմայի չոր     |        |      |     |      |      |      |            |

|խտանյութ         |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.3. Բոլոր տեսակի մորթի ենթակա և  վայրի թռչունների միս, դրանից           |

|կիսապատրաստվածքներ` թարմ, պաղեցված, սառեցված                             |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.1. Թռչնի մսեղիք և  միս (նմուշները վերցնել խոր շերտերից)              |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.1.1. պաղեցված|  1x10.4|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.1.2. սառեցված|  1x10.5|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.1.3.         |  5x10.5|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|փաթեթավորված,    |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|պաղեցված, քիչ    |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|պաղեցված,        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|սառեցված         |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.2. Կիսապատրաստվածքներ` թռչնի մսից, բնական                            |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.2.1.         |  1x10.5|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|մսաոսկրային, ոչ  |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|ոսկրային` առանց  |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|թաթախման         |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.2.2.         |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|մսաոսկրային, ոչ  |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|ոսկրային`        |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|թաթախված սոուսով,|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|համեմունքներով   |        |      |     |      |      |      |            |

|մարինացված       |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.2.3. միս`    |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|կտորներով, ոչ    |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|ոսկրային         |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|զանգվածով        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________________________________________________________________|

|1.3.3. Կիսապատրաստվածքներ` թռչնի մսից` մասնատված (սառեցված, թեթև         |

|պաղեցված, պաղեցված)                                                      |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.3.1. խմորի   |  1x10.6|0,0001|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|թաղանթում        |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.3.2. բնական  |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|թաղանթով, այդ    |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|թվում` կուպատներ |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.3.3. թաթախված|  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|և  ոչ թաթախված   |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.3.4. թռչնի   |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|միս` մեխանիկական |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|ոսկրահանված,     |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|ոսկրային մնացորդ`|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|սառեցված,        |        |      |     |      |      |      |            |

|պաղեցված         |        |      |     |      |      |      |            |

|զանգվածով: Կիսա- |        |      |     |      |      |      |            |

|պատրաստվածքներ`  |        |      |     |      |      |      |            |

|ոսկրային,        |        |      |     |      |      |      |            |

|պաղեցված         |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.3.5. թռչնի   |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|կաշի             |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________________________________________________________________|

|1.3.4. Թռչնամիս` տաք և  սուբլիմացված, չորացված                           |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.4.1.         |  1x10.4|0,01  |    -|  0.1 |    25|     -|Proteus     |

|սուբլիմացիոն     |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|չորացմամբ ճտի    |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|խճողակ           |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.4.2. հավի    |  5x10.3|0,1   |    -|  0.1 |    25|     -|Proteus     |

|խճողակ` ջերմային |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|չորացմամբ        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.4.3. չորացված|  1x10.4|0,1   |    -|  0.01|    25|     -|Proteus     |

|մթերք` թռչնամսից |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________________________________________________________________|

|1.4. Տավարի, խոզի, ոչխարի և  մորթի ենթակա այլ կենդանիների ճարպային հումք,|

|այդ թվում` խոզի ճարպ` պաղեցված, սառեցված, աղ դրած, ապխտած                |

|_________________________________________________________________________|

|1.4.1. խոզի ճարպ`|  5x10.4|0,001 |    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|սառեցված,        |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|պաղեցված, անալի  |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.4.2. խոզի      |  5x10.3|1,0   |0,1  |     -|    25|     -|նույնը, աղ  |

|ճարպից և         |        |      |     |      |      |      |դրած և      |

|կրծքամսից մթերք` |        |      |     |      |      |      |ապխտած      |

|աղ դրած, ապխտած, |        |      |     |      |      |      |մթերքի համար|

|ապխտած-եփած      |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.5. Կենդանական ծագում ունեցող հալեցված ճարպ                             |

|_________________________________________________________________________|

|1.5.1. տարբեր    |       -|     -|    -|     -|     -|     -|           -|

|կենդանատեսակների |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.6. Ճարպային մթերք` կենդանական (ներառյալ կաթնային ճարպը) և  բուսական    |

|յուղերի համակցմամբ                                                       |

|_________________________________________________________________________|

|1.6.1. ճարպային  |  1x10.5|0.01  |0.01 |  0.1 |    25|  100 |խմորասնկեր` |

|մթերք` կենդանական|        |      |     |      |      |      |100 ԳԱՄ/գ-ից|

|(ներառյալ        |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի,   |

|կաթնային ճարպը)  |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|և  բուսական      |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|յուղերի (ճարպի   |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|կշռային մասը` 60%|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|և  ավելի)        |        |      |     |      |      |      |            |

|համակցմամբ       |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.6.2. ճարպային  |       -|0,01  |0,01 |  0,01|    25|  200*|*խմորասնկերի|

|մթերք` կենդանական|        |      |     |      |      |      |հետ         |

|(ներառյալ        |        |      |     |      |      |      |գումարված:  |

|կաթնային ճարպը)  |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|և  բուսական      |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|յուղերի (ճարպի   |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|կշռային մասը`    |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|30-59% և  ավելի) |        |      |     |      |      |      |            |

|համակցմամբ       |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.7. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք` թռչնի, կենդանիների մսից|

|_________________________________________________________________________|

|1.7.1. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք թռչնի մսից            |

|_________________________________________________________________________|

|1.7.1.1. հում    |       -|0,1   |0,01 |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|ապխտած           |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|                 |        |      |     |      |      |      |E.coli      |

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.2. հում    |       -|0,1   |0,1  |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|ապխտած, կտրատված |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|և  վակուում      |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|                 |        |      |     |      |      |      |E.coli      |

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.3.         |       -|1,0   |0,01 |  1,0 |    25|     -|            |

|կիսաապխտած       |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.4.         |       -|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|կիսաապխտած,      |        |      |     |      |      |      |            |

|կտրատված և       |        |      |     |      |      |      |            |

|վակուում         |        |      |     |      |      |      |            |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.5. եփած    |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|նրբերշիկների|

|(երշիկ, նրբերշիկ,|        |      |     |      |      |      |և           |

|թռչնապուխտ և     |        |      |     |      |      |      |սարդելկաների|

|այլն)            |        |      |     |      |      |      |համար       |

|                 |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.6.         |       -|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|եփած-ապխտած      |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.7. թռչնի   |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|մսեղիք, մսեղիքի  |        |      |     |      |      |      |            |

|մասեր և          |        |      |     |      |      |      |            |

|արտադրանք` թխված,|        |      |     |      |      |      |            |

|եփած-ապխտած,     |        |      |     |      |      |      |            |

|ապխտած           |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.8. թռչնի   |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|մսեղիք, մսեղիքի  |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|մասեր և          |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|արտադրանք` հում  |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|եփած, հում ապխտած|        |      |     |      |      |      |E.coli      |

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.9.         |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|խոհարարական      |        |      |     |      |      |      |            |

|արտադրանք` կտրտած|        |      |     |      |      |      |            |

|մսից             |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.10. թռչնի  |  1x10.4|0,1   |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|մսից պատրաստի,   |        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|արագ, պաղեցված   |        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|ուտեստներ` եփած, |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|տապակած          |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.11. թռչնի  |  1x10.4|0,1   |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|մսից արագ        |        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|սառեցված պատրաստի|        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|ուտեստներ` եփած, |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|տապակած          |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.12. թռչնի  |  2x10.4|0,1   |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|մսից արագ        |        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|սառեցված պատրաստի|        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|ուտեստներ` կտրտած|        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|մսից` սոուսով և  |        |      |     |      |      |      |            |

|(կամ) խավարտով   |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.7.2. Մորթի ենթակա կենդանիների մսից երշիկեղեն, մսամթերք. խոհարարական    |

|արտադրանք                                                                |

|_________________________________________________________________________|

|1.7.2.1. երշիկներ|       -|0,1   |0,01 |  1,0 |    25|     -|E.coli`     |

|և  մորթի ենթակա  |        |      |     |      |      |      |1 գ-ում չի  |

|կենդանիների մսից |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|հում ապխտած և    |        |      |     |      |      |      |վում:       |

|թորշոմած         |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|արտադրանք, այդ   |        |      |     |      |      |      |cytogenes`  |

|թվում` կտրտված և |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|վակուում         |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.2.         |       -|0,1   |0,01 |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|երշիկներ`        |        |      |     |      |      |      |cytogenes`  |

|կիսաապխտած և     |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|եփած-ապխտած      |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.3.         |       -|0,1   |0,1  |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|երշիկեղեն`       |        |      |     |      |      |      |cytogenes`  |

|եփած-ապխտած,     |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|կիսաապխտած, որոնց|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|պահպանման ժամկետը|        |      |     |      |      |      |            |

|5 օրից ավելի է,  |        |      |     |      |      |      |            |

|այդ թվում`       |        |      |     |      |      |      |            |

|կտրտված և        |        |      |     |      |      |      |            |

|վակուում         |        |      |     |      |      |      |            |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.4. եփած    |  1x10.3|1,0   |0,01 |  1,0 |    25|     -|սարդելկանե- |

|երշիկեղեն        |        |      |     |      |      |      |րում և      |

|(երշիկներ,       |        |      |     |      |      |      |նրբերշիկնե- |

|նրբերշիկներ,     |        |      |     |      |      |      |րում`       |

|սարդելկաներ,     |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|մսային հացեր)`   |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|բարձր և  առաջին  |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|տեսակների        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.5. եփած    |2.5x10.3|1,0   |0,01 |  1,0 |    25|     -|սարդելկանե- |

|երշիկեղեն        |        |      |     |      |      |      |րում և      |

|(երշիկներ,       |        |      |     |      |      |      |նրբերշիկնե- |

|նրբերշիկներ,     |        |      |     |      |      |      |րում`       |

|սարդելկաներ,     |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|մսային հացեր)`   |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|երկրորդ տեսակի   |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.6.         |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|երշիկներ` եփած   |        |      |     |      |      |      |            |

|պահածոյացնող     |        |      |     |      |      |      |            |

|նյութերով, այդ   |        |      |     |      |      |      |            |

|թվում`           |        |      |     |      |      |      |            |

|դելիկատեսային    |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.7.         |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|ձևավոր      |

|երշիկեղեն` եփած, |        |      |     |      |      |      |կտրատման    |

|որոնց պահպանման  |        |      |     |      |      |      |դեպքում     |

|ժամկետը 5 օրից   |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ|

|ավելի է, կտրտված |        |      |     |      |      |      |2.5x10.3-ից |

|և  վակուում      |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.8. մսային  |  1x10.3|1,0   |0,1  |     -|    25|     -|            |

|եփած արտադրանք`  |        |      |     |      |      |      |            |

|տավարի և  խոզի   |        |      |     |      |      |      |            |

|ազդրեր,          |        |      |     |      |      |      |            |

|ռուլետներ, տավարի|        |      |     |      |      |      |            |

|և  խոզի մամլած   |        |      |     |      |      |      |            |

|միս (այդ թվում`  |        |      |     |      |      |      |            |

|մամլած բեկոն,    |        |      |     |      |      |      |            |

|խոզի գլխի մամլած |        |      |     |      |      |      |            |

|միս), խոզապուխտ` |        |      |     |      |      |      |            |

|թաղանթում        |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.9. մսային  |  1x10.3|1,0   |0,1  |     -|    25|     -|            |

|եփած-ապխտած      |        |      |     |      |      |      |            |

|արտադրանք`       |        |      |     |      |      |      |            |

|ազդրեր,          |        |      |     |      |      |      |            |

|ռուլետներ,       |        |      |     |      |      |      |            |

|կորեյկաներ,      |        |      |     |      |      |      |            |

|կրծքամիս,        |        |      |     |      |      |      |            |

|վզիկներ, խոզի    |        |      |     |      |      |      |            |

|բալիկ` նաև       |        |      |     |      |      |      |            |

|թաղանթով         |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.10.        |  1x10.3|1,0   |0,01 |     -|    25|     -|            |

|եփած-ապխտած թշեր,|        |      |     |      |      |      |            |

|բուլկաներ        |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.11.        |  1x10.3|1,0   |0,1  |     -|    25|     -|            |

|տապակած,         |        |      |     |      |      |      |            |

|տապակած-ապխտած   |        |      |     |      |      |      |            |

|մսային արտադրանք |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.12. եփած և |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|ձևավոր      |

|տապակած,         |        |      |     |      |      |      |կտրատման    |

|ապխտած-տապակած   |        |      |     |      |      |      |դեպքում     |

|արտադրանք, որոնց |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ|

|պահպանման ժամկետը|        |      |     |      |      |      |2.5x10.3-ից |

|5 օրից ավելի է,  |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|կտրատված և       |        |      |     |      |      |      |            |

|վակուում         |        |      |     |      |      |      |            |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.13. արագ   |  1x10.4|0,01  |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|սառեցված պատրաստի|        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|մսային ուտեստներ`|        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|մսի չափաբաժանված |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|կտորներով (առանց |        |      |     |      |      |      |            |

|սոուսի), տապակած,|        |      |     |      |      |      |            |

|խաշված           |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.14. արագ   |  2x10.4|0,01  |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|սառեցված պատրաստի|        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|մսային ուտեստներ`|        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|կտրտված մսից`    |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|սոուսով,         |        |      |     |      |      |      |            |

|բլինչիկներ` մսով |        |      |     |      |      |      |            |

|կամ ենթամթերքով  |        |      |     |      |      |      |            |

|և  այլն          |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.8. Ենթամթերքից պատրաստված մսամթերք (պաշտետներ, լիվերային երշիկներ,     |

|գելեցներ, դոնդողներ, արյունային երշիկներ) և  արյուն: Ենթամթերքի, երշիկի  |

|արյան, լցոնքի օգտագործմամբ եփված արտադրանք (երշիկներ, արյունային         |

|երշիկներ, լցոնքով ուտեստներ)                                             |

|_________________________________________________________________________|

|1.8.1. արյունային|  2x10.3|1,0   |0,01*|    -*|    25|     -|* այն մթերքի|

|երշիկներ         |        |      |     |      |      |      |համար, որի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ժամկետը 2   |

|                 |        |      |     |      |      |      |օրից ավելի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |է: S. aureus|

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |սուլֆիտ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |վերականգնող |

|                 |        |      |     |      |      |      |կլոստրիդիա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |ներ 0.1 գ չի|

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.2. զելցներ   |  2x10.3|1,0   |0,1  |    -*|    25|     -|* S. aureus |

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.3. լիվերային |  2x10.3|1,0   |0,01*|    -*|    25|     -|* այն մթերքի|

|երշիկներ         |        |      |     |      |      |      |համար, որի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ժամկետը 2   |

|                 |        |      |     |      |      |      |օրից ավելի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |է: S. aureus|

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |սուլֆիտ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |վերականգնող |

|                 |        |      |     |      |      |      |կլոստրիդիա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |ներ 0.1 գ չի|

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.4. պաշտետներ`|  1x10.3|1,0   |0,1  |  0,1*|    25|     -|* այն մթերքի|

|լյարդից, մսից,   |        |      |     |      |      |      |համար, որի  |

|այդ թվում`       |        |      |     |      |      |      |պահման      |

|թաղանթով         |        |      |     |      |      |      |ժամկետը 2   |

|                 |        |      |     |      |      |      |օրից ավելի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |է: S. aureus|

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.5. դոնդողային|  2x10.3|0,1   |0,1  |  0,1*|    25|     -|* այն մթերքի|

|մսամթերք (լցոնք) |        |      |     |      |      |      |համար, որի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ժամկետը 2   |

|                 |        |      |     |      |      |      |օրից ավելի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |է: S. aureus|

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.6. հավի      |  2x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|պաշտետներ, այդ   |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|թվում` փորոտիքի  |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|օգտագործմամբ     |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.7. պաշտետներ`|  5x10.3|1,0   |0,1  |  0,1 |    25|     -|L. mono-    |

|թռչնի լյարդից    |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.8. թռչնամսից |  2x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|դոնդողանման      |        |      |     |      |      |      |            |

|մթերք` զելցներ,  |        |      |     |      |      |      |            |

|լցոնք և  այլն    |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.9. լիվերային |  5x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|երշիկ` թռչնամսից |        |      |     |      |      |      |            |

|և  ենթամթերքից   |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.10. չոր      |2.5x10.4|1,0   |    -|     -|    25|  100 |            |

|սննդային         |        |      |     |      |      |      |            |

|խտանյութեր` մսից |        |      |     |      |      |      |            |

|կամ ենթամթերքից  |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.9. Պահածոներ` կենդանիների և  թռչնի մսից (մսաբուսային)                  |

|_________________________________________________________________________|

|1.9.1.           |       -|     -|    -|     -|     -|     -|B. subtilis |

|մանրէազերծված`   |        |      |     |      |      |      |խմբի սպոր   |

|տավարի, խոզի,    |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|ձիու և  այլ      |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ մթերքի|

|կենդանիների մսից |        |      |     |      |      |      |1 գ (սմ3)-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |ում ոչ      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի, քան  |

|                 |        |      |     |      |      |      |11 բջիջ:    |

|                 |        |      |     |      |      |      |B. cereus և |

|                 |        |      |     |      |      |      |(կամ) B.    |

|                 |        |      |     |      |      |      |polymyxa    |

|                 |        |      |     |      |      |      |խմբի սպոր   |

|                 |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|                 |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում:       |

|                 |        |      |     |      |      |      |Մեզոֆիլ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |կլոստրիդիա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |ները մթերքի |

|                 |        |      |     |      |      |      |1 գ (սմ3)-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |ում ոչ      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի, քան 1|

|                 |        |      |     |      |      |      |բջիջ,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |C. botulinum|

|                 |        |      |     |      |      |      |և  (կամ) C. |

|                 |        |      |     |      |      |      |perfringens |

|                 |        |      |     |      |      |      |չի թույլա-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |տրվում: Սպոր|

|                 |        |      |     |      |      |      |չառաջացնող  |

|                 |        |      |     |      |      |      |մանրէներ,   |

|                 |        |      |     |      |      |      |բորբոսա-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |սնկեր,      |

|                 |        |      |     |      |      |      |խմորասնկեր  |

|                 |        |      |     |      |      |      |չեն թույլա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |տրվում: Սպոր|

|                 |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|                 |        |      |     |      |      |      |թերմոֆիլ    |

|                 |        |      |     |      |      |      |անաերոբ,    |

|                 |        |      |     |      |      |      |աերոբ և     |

|                 |        |      |     |      |      |      |ֆակուլտատիվ-|

|                 |        |      |     |      |      |      |անաերոբ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |մանրէների   |

|                 |        |      |     |      |      |      |հայտնաբերման|

|                 |        |      |     |      |      |      |դեպքում     |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման ջերմ-|

|                 |        |      |     |      |      |      |աստիճանը`   |

|                 |        |      |     |      |      |      |20 oC-ից ոչ |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի       |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.2.           |       -|     -|    -|     -|     -|     -|նույնը      |

|մանրէազերծված`   |        |      |     |      |      |      |            |

|տավարի, խոզի,    |        |      |     |      |      |      |            |

|ձիու և  այլ      |        |      |     |      |      |      |            |

|կենդանիների մսից |        |      |     |      |      |      |            |

|և  խավարտով      |        |      |     |      |      |      |            |

|(բանջարեղենի,    |        |      |     |      |      |      |            |

|ձավարեղենի)      |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.3.           |  2x10.2|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|B. cereus   |

|պաստերիզացված`   |        |      |     |      |      |      |1 գ չի      |

|տավարի և  խոզի   |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|մսից             |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.4.           |  2x10.2|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|B. cereus   |

|պաստերիզացված`   |        |      |     |      |      |      |1 գ չի      |

|ապխտած միս`      |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|մասնատված և      |        |      |     |      |      |      |            |

|սիրողական        |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.5.           |       -|     -|    -|     -|     -|     -|B. subtilis |

|մանրէազերծված    |        |      |     |      |      |      |խմբի սպոր   |

|թռչնամսից`       |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|բուսական         |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ մթերքի|

|լցոններով և      |        |      |     |      |      |      |1 գ (սմ3)-  |

|առանց դրանց, այդ |        |      |     |      |      |      |ում ոչ      |

|թվում` պաշտետային|        |      |     |      |      |      |ավելի, քան  |

|                 |        |      |     |      |      |      |11 բջիջ:    |

|                 |        |      |     |      |      |      |B. cereus և |

|                 |        |      |     |      |      |      |(կամ) B.    |

|                 |        |      |     |      |      |      |polymyxa    |

|                 |        |      |     |      |      |      |խմբի սպոր   |

|                 |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|                 |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում:       |

|                 |        |      |     |      |      |      |Մեզոֆիլ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |կլոստրիդիա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |ները մթերքի |

|                 |        |      |     |      |      |      |1 գ (սմ3)-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |ում ոչ      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի, քան 1|

|                 |        |      |     |      |      |      |բջիջ,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |C. botulinum|

|                 |        |      |     |      |      |      |և  (կամ) C. |

|                 |        |      |     |      |      |      |perfringens |

|                 |        |      |     |      |      |      |չի թույլա-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |տրվում: Սպոր|

|                 |        |      |     |      |      |      |չառաջացնող  |

|                 |        |      |     |      |      |      |մանրէներ,   |

|                 |        |      |     |      |      |      |բորբոսա-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |սնկեր,      |

|                 |        |      |     |      |      |      |խմորասնկեր  |

|                 |        |      |     |      |      |      |չեն թույլա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |տրվում: Սպոր|

|                 |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|                 |        |      |     |      |      |      |թերմոֆիլ    |

|                 |        |      |     |      |      |      |անաերոբ,    |

|                 |        |      |     |      |      |      |աերոբ և     |

|                 |        |      |     |      |      |      |ֆակուլտատիվ-|

|                 |        |      |     |      |      |      |անաերոբ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |մանրէների   |

|                 |        |      |     |      |      |      |հայտնաբերման|

|                 |        |      |     |      |      |      |դեպքում     |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման ջերմ-|

|                 |        |      |     |      |      |      |աստիճանը`   |

|                 |        |      |     |      |      |      |20 oC-ից ոչ |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի       |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.6.           |  2x10.2|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|B. cereus   |

|Պաստերիզացված`   |        |      |     |      |      |      |1 գ չի      |

|թռչնամսից        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

._________________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ N 3

 

Մսի և թռչնամսի վերամշակված մթերքների սննդային արժեքը` 100 գ

մթերքում

 

.___________________________________________________________.

|Մթերքի անվանումը    |Սպիտակուցներ, գ|Ճարպեր, գ  |Ածխաջրեր, |

|                    |               |           |գ         |

|____________________|_______________|___________|__________|

|Երշիկեղեն           |               |           |          |

|____________________|_______________|___________|__________|

|Եփած երշիկ          |առնվազն 11     |ոչ ավելի 25|2-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Նրբերշիկ և  սարդելկա|առնվազն 10     |ոչ ավելի 30|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Մսային հաց          |առնվազն 11     |ոչ ավելի 30|2-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Եփած-ապխտած երշիկ   |առնվազն 16     |ոչ ավելի 38|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Կիսաապխտած երշիկ    |առնվազն 16     |ոչ ավելի 45|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Հում ապխտած երշիկ   |առնվազն 20     |ոչ ավելի 50|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Մթերք խոզի մսից     |առնվազն 10     |ոչ ավելի 50|1-ից պակաս|

|___________________________________________________________|

|Պահածոներ                                                  |

|___________________________________________________________|

|Տավարի մսից         |առնվազն 17     |ոչ ավելի 17|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Ոչխարի մսից         |առնվազն 16     |ոչ ավելի 15|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Խոզի մսից           |առնվազն 15     |ոչ ավելի 32|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Թռչնի մսից          |առնվազն 16     |ոչ ավելի 18|1-ից պակաս|

.___________________________________________________________.

 

Աղյուսակ N 4

 

Օդի ջերմաստիճանի և հարաբերական խոնավության նորմավորվող

մեծություններն արտադրական շենքերի աշխատանքային օդում

 

._________________________________________________________________________.

|Շինությունը                            |Օդի ջերմաստիճանը,|Օդի հարաբերական|

|                                       |oC               |խոնավությունը, |

|                                       |                 |%, ոչ ավելի    |

|_________________________________________________________________________|

|Մսեղիքի, կիսամսեղիքի, քառորդ մսեղիքի ապասառեցման խուց                    |

|_________________________________________________________________________|

|Երշիկների արտադրության համար           |            16-20|          90-95|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Փաթեթավորված մսի և  կիսապատրաստվածքների|                8|          85-90|

|համար                                  |                 |               |

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Բլոկներ, կիսամսեղիք, ենթամթերքներ      |               12|             70|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Խճողակի հասունացման բաժանմունք         |              2-4|          85-90|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Կիսաապխտած, հում ապխտած, եփած-ապխտած   |                8|          85-90|

|երշիկների խուց                         |                 |               |

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Երշիկների չորացման խուց                |               12|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Եփած երշիկի` օդով պաղեցման խուց        |              2-8|          90-95|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Երշիկների պահման շինություն (խուց)     |            12-15|          75-78|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Եփած երշիկների պահման շինություն (խուց)|              0-8|          85-90|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Արյան հավաքման և  մշակման բաժանմունք   |            17-18|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Սննդային հալած յուղի արտադրամաս        |            17-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Ջերմային մշակման արտադրամաս            |            18-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Լյարդաթոքից երշիկի արտադրություն       |            18-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Տեխնիկական մթերքի ապարատային արտադրամաս|            22-24|          70-75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Տեխնիկական մթերքի հումքի արտադրամաս    |            17-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Տեխնիկական հալած յուղի արտադրամաս      |            17-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Տեխնիկական ալբումինի արտադրության      |            18-22|             75|

|արտադրամաս                             |                 |               |

._________________________________________________________________________.

(7-րդ կետը փոփ. 16.08.07 թիվ 933-Ն որոշում)

 

Մսի և մսամթերքի արտադրությանը ներկայացվող պահանջները

 

8. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում կենդանիների սպանդը կազմակերպվում է Հայաստանի Հանրապետության կառավարության սահմանած կարգով:

9. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում արտադրական տարածքների նախագծման, շինարարության, վերակառուցման և շահագործման ժամանակ անհրաժեշտ է ապահովել Հայաստանի Հանրապետության կառավարության լիազոր մարմինների կողմից սահմանված շինարարական, անասնաբուժասանիտարական, հիգիենիկ նորմերը և կանոնները:

10. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում հիմնական և օժանդակ արտադրամասերի, բաժանմունքների, տեղամասերի, սարքավորումների հատակագծման ժամանակ անհրաժեշտ է ապահովել տեխնոլոգիական գործընթացների հոսքայնությունը, անասնաբուժասանիտարական հսկողությունը և կենսագործունեության անվտանգությունը: Կազմակերպության տարածքը պետք է լինի մաքուր, ցանկապատված, աղբը և թափոնները պետք է հեռացվեն օրական առնվազն մեկ անգամ: Անհրաժեշտ է պահպանել ջրամատակարարման ու ջրահեռացման համակարգերին, լուսավորությանը, ջեռուցմանը, օդափոխության միկրոկլիմային և աղմուկին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները:

11. Արտադրական, օժանդակ և կենցաղային շինությունները պետք է լուսավորված լինեն` կախված իրականացվող աշխատանքի բնույթից և անվտանգության պահանջներից:

12. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում օգտագործվող ջուրը պետք է համապատասխանի Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կողմից խմելու ջրին ներկայացվող սանիտարական կանոններին և նորմերին:

13. Մսամթերքի արտադրության համար օգտագործվող միսը պարտադիր ենթարկվում է անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության, իսկ սննդային հավելումները, փաթեթավորող նյութերը Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կողմից պետք է թույլատրված լինեն սննդամթերքի արտադրությունում կիրառելու համար:

14. Մսի և մսամթերքի անվտանգության մանրէաբանական ցուցանիշները որոշվում են արտադրողի և սննդամթերքի անվտանգության ապահովման բնագավառում Հայաստանի Հանրապետության կառավարության լիազորած մարմնի կողմից սահմանված պարբերականությամբ:

15. Տեղական արտադրության և ներմուծվող միսը վերամշակման է ընդունվում միայն անասնաբուժական ուղեկցող փաստաթղթերի առկայությամբ` անասնաբուժասանիտարական փորձաքննությունից հետո:

16. Անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության արդյունքներով պայմանական պիտանի ճանաչված միսը և մսամթերքն անհրաժեշտ է վարակազերծել հատուկ շինություններում, որտեղ առկա են էլեկտրական և գազի վառարաններ, կաթսաներ, ավտոկլավներ: Վնասազերծումից հետո ստացված մթերքը կարելի է օգտագործել միայն լաբորատոր հետազոտությունից հետո, որով հաստատվում է մթերքի անվտանգությունը: Վնասազերծման դեպքում մսի խորքում ջերմաստիճանը պետք է կազմի առնվազն 80 oC, իսկ ճարպի դեպքում` 100 oC, կամ միսը պետք է սառեցվի առնվազն -12 oC ջերմաստիճանի պայմաններում:

17. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում անհրաժեշտ է պահպանել ջերմաստիճանի, խոնավության ռեժիմները, որոնք ապահովում են անվտանգությունը (N 4 աղյուսակ):

18. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում օգտագործվում են Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ թույլատրված պեստիցիդներ, անասնաբուժական դեղամիջոցներ, այլ քիմիական միջոցներ:

19. Միսն արտադրական մշակումից առաջ պաղեցնում են մինչև 0-4 oC, սառեցնում` մինչև -2 - 8 oC ջերմաստիճանը:

20. Թարմ միսն արտադրական մշակման է ենթարկվում տեխնոլոգիական գործընթացներից հետո 3 ժամվա ընթացքում: Պաղեցված միսը պահում են -1./.4 oC, իսկ սառեցվածը` -18 oC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանում:

21. Մինչև հումքի տեղափոխումը սառնարանային խուց` սառնարանի պատերը, հատակը, առաստաղը, սարքավորումները, տրանսպորտային միջոցները, տարան ախտահանում են և ենթարկում սանիտարական մշակման:

22. Մսի և մսամթերքի արտադրական հսկողությունն իրականացնում է արտադրողը, որը հսկում է արտադրական, տեխնոլոգիական գործընթացների պարամետրերը, կրիտիկական կետերը, մթերքի անվտանգությունը և սահմանում մթերքի պիտանիության ժամկետը` հաշվի առնելով օգտագործվող հումքի որակը, փաթեթավորման եղանակը, արտադրության սանիտարահիգիենիկ պայմանները:

23. Մսի և մսամթերքի արտադրությունն իրականացվում է արտադրողի կողմից սահմանված տեխնոլոգիական հրահանգին ու տվյալ արտադրատեսակի պատրաստման բաղադրագրին համապատասխան:

24. Վերամշակման գործընթացում միսն աղում են նիտրիտի և կերակրի աղի խառնուրդով: Կուտերացումից հետո մսի խճողակի ջերմաստիճանը չպետք է գերազանցի +18 oC-ը, իսկ ջերմային մշակման ժամանակ մսահացի (գլանահացի) կենտրոնում պետք է ապահովվի 68-72 oC ջերմաստիճան:

25. Ելնելով օգտագործվող մսի, փաթեթավորող նյութերի, արտադրության սանիտարահիգիենիկ պայմաններից` արտադրողը սահմանում է հիմնավորված պիտանիության ժամկետ:

26. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում չի թույլատրվում տեխնոլոգիական մշակումը` ուլտրամանուշակագույն ճառագայթների և ֆիզիկաքիմիական այլ գործոնների ազդեցությամբ, աղիների թաղանթների օգտագործումը, որոնց վրա հայտնաբերված են լորձ, ճարպ, մակաբույծներ կամ այլ օտար նյութեր:

27. Մսի և մսամթերքի արտադրության, օգտահանման, պահպանման, վերամշակման, փոխադրման, իրացման գործընթացների ժամանակ շրջակա միջավայր արտազատվող աղտոտող նյութերի քանակությունը պետք է համապատասխանի բնապահպանության անվտանգության օրենսդրության պահանջներին:

i

27.1. Թռչնամսի հալեցման ժամանակ անջատված խոնավության զանգվածային բաժինը չպետք է գերազանցի 4%-ը:

(27.1-ին կետը լրաց. 10.06.2021 թիվ 959-Ն որոշում)

 

--------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
19.10.2006
N 1560-Ն
Որոշում