Սեղմել Esc փակելու համար:
ՀԱՐԿՄԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՀԱՄԱԽԱՌՆ ԵԿԱՄՏԻՑ ՆՎԱ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

ՀԱՐԿՄԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՀԱՄԱԽԱՌՆ ԵԿԱՄՏԻՑ ՆՎԱԶԵՑՎՈՂ ԿՈՆՅԱԿ ...

 

 

106.0029.260202

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «26»         02           2002 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10602038

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆ ՀՐԱՄԱՆ

 

31 հունվարի 2002 թվականի N 29

 

i

ՀԱՐԿՄԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՀԱՄԱԽԱՌՆ ԵԿԱՄՏԻՑ ՆՎԱԶԵՑՎՈՂ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ԵՎ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԳԾՈՎ ՓԱՍՏԱՑԻ ԿՈՐՍՏԻ (ԲՆԱԿԱՆ ԿՈՐՍՏԻ) ՆՈՐՄԱՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

ՀՀ կառավարության 2000 թվականի փետրվարի 3-ի «Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 1999թ. ապրիլի 29-ի N 272 որոշման մեջ փոփոխություն կատարելու մասին» N 48 որոշմամբ սահմանված կարգի համաձայն, հարկման նպատակով համախառն եկամտից նվազեցվող գույքի փաստացի կորստի (բնական կորստի) հարցերը որոշակիորեն կարգավորելու նպատակով

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

 

1. Հաստատել «Հարկման նպատակով համախառն եկամտից նվազեցվող կոնյակի սպիրտների և կոնյակների գծով փաստացի կորստի (բնական կորստի) նորմաները»:

2. Նախարարության սննդի և վերամշակող արդյունաբերության գլխավոր վարչությանը (Մ. Գրիգորյան)` եռօրյա ժամկետում «Հարկման նպատակով համախառն եկամտից նվազեցվող կոնյակի սպիրտների և կոնյակների գծով փաստացի կորստի (բնական կորստի) նորմաները» ներկայացնել ՀՀ պետական եկամուտների նախարարություն` համաձայնեցման և ՀՀ արդարադատության նախարարություն` պետական գրանցման, համաձայն ՀՀ կառավարության 1996 թվականի հունվարի 15-ի «Գերատեսչական նորմատիվ ակտերի պետական գրանցման կարգի մասին» N 13 որոշման:

3. Սույն հրամանի կատարման հսկողությունը վերապահել նախարարի տեղակալ Լ. Ռուխկյանին:

 

        Համաձայնեցված է`                            Հաստատված է`  

    ՀՀ պետական եկամուտների              ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարության

       նախարարություն                    31 հունվարի 2002 թ. N 29 հրամանով

«_____» _________ 2002 թ.

 

ՆՈՐՄԱՆԵՐ ՀԱՐԿՄԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՀԱՄԱԽԱՌՆ ԵԿԱՄՏԻՑ ՆՎԱԶԵՑՎՈՂ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ԵՎ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԳԾՈՎ ՓԱՍՏԱՑԻ ԿՈՐՍՏԻ (ԲՆԱԿԱՆ ԿՈՐՍՏԻ)

 

1. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ

 

1. Սույն նորմատիվ ակտը մշակված է հիմք ընդունելով «Շահութահարկի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 21 հոդվածը և սահմանում է կոնյակի սպիրտների և կոնյակների պահպանման, հասունացման, հարստացման և տեղափոխման ընթացքում առաջացող բնական կորուստների թույլատրելի սահմանային նորմաները (չափերը):

2. Կոնյակի սպիրտի և կոնյակի բնական կորուստները հետևանք են դրանցում ընթացող ֆիզիկաքիմիական պրոցեսների և օդերևութաբանական գործոնների ազդեցության, տրանսպորտային միջոցների օգտագործման, ինչպես նաև պահպանման ժամանակ կոնյակի սպիրտների և կոնյակների որակական ու քանակական պարամետրերի փոփոխություններից (պակասորդից) առաջացած կորուստների:

3. Բնական կորուստներին չեն դասվում կոնյակի սպիրտների և կոնյակների պահպանման, հասունացման, հարստացման և տեղափոխման ընթացքում ստանդարտների, տեխնիկական պայմանների, տեխնիկական շահագործման և պահպանման կանոնների, ինչպես նաև տեխնոլոգիական պահանջների խախտման հետևանքով առաջացած կորուստները:

4. Բնական կորուստները արձանագրվում են և ենթակա են դուրսգրման սահմանված կարգով իրականացված գույքագրումների արդյունքների փաստացի տարբերությունների չափով, բայց ոչ ավելի, քան թույլատրելի սահմանային նորմաները:

 

2. ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ, ՍՊԻՐՏԱՎՈՐՎԱԾ ՋՐԵՐԻ ԵՎ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ ԵՎ ՀԱՍՈՒՆԱՑՄԱՆ ԸՆԹԱՑՔՈՒՄ ԱՌԱՋԱՑՈՂ ԿՈՐՈՒՍՏՆԵՐԻ ՆՈՐՄԱՆԵՐԸ

 

1. Կոնյակի սպիրտների, սպիրտավորված ջրերի և կոնյակների բնական կորստի չափերը պահպանման և հասունացման ընթացքում հաշվարկվում են դրանց մեջ պարունակվող ջրազուրկ սպիրտի միջին ամսական քանակից (ծավալից): Ամսվա նորմատիվ կորուստները որոշվում են տարեկան նորմաները բաժանելով 12-ի: Պահպանման և հասունացման պրոցեսում գտնվող կոնյակի սպիրտների, սպիրտավորված ջրերի և կոնյակների միջին ամսական քանակը որոշվում է մեկ ամսվա օրական մնացորդների գումարը բաժանելով ամսվա օրերի քանակին:

i

2. Կոնյակի սպիրտների առաջին և երկրորդ տարվա պահպանման և հասունացման ընթացքում ընդունված բնական կորուստների նորմաները բոլոր տեսակի տարաներում նվազում են երրորդ տարվա հասունացման համար 5%-ի, իսկ չորրորդ տարվա հասունացման համար 10%-ի չափով: Հետագա տարիների հասունացման բնական կորուստները պահպանվում են չորրորդ տարվա կորուստի չափով:

Օրինակ` մինչև 70 դալ տարողությամբ կաղնե տակառում կոնյակի սպիրտի պահպանման և հասունացման ընթացքում բնական կորուստը կազմում է`

    - երրորդ տարվա համար`            4,2- (4,2x 5): 100= 3,99%,

    - չորրորդ տարվա համար`           3.99-(3.99x10): 100= 3,59%,

    - հինգերորդ տարվա համար`         3.59%,

    - վեցերորդ տարվա համար`          3.59% և  այլն:

(2-րդ կետը խմբ. 09.09.02 թիվ 238-Ն հրաման )

 

3. ԿԱՂՆԵ ՏԱԿԱՌՆԵՐՈՒՄ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ԵՎ ՍՊԻՐՏԱՎՈՐՎԱԾ ՋՐԵՐԻ ԱՌԱՋԻՆ ԵՎ ԵՐԿՐՈՐԴ ՏԱՐՎԱ ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ ԵՎ ՀԱՍՈՒՆԱՑՄԱՆ ԸՆԹԱՑՔՈՒՄ ԱՌԱՋԱՑՈՂ ԿՈՐՈՒՍՏՆԵՐԻ ՆՈՐՄԱՆԵՐԸ

 

(տոկոսներով` կոնյակի սպիրտներում, սպիրտավորված ջրերում պարունակվող ջրազուրկ սպիրտի ընդհանուր քանակի նկատմամբ)

 

.______________________________________________________________________.

|  Տակառների      |Մինչև  70 |70-150   |150 դալ   |մինչև  120 դալ      |

|  տարողությունը  |դալ       |դալ      |և  ավելի  |բացօթյա պայմաններում|

|_________________|__________|_________|__________|____________________|

|  Կորուստների    |          |         |          |                    |

|  նորմաները (%)  |4,2       | 2,8     | 2,5      |        7,0         |

.______________________________________________________________________.

 

4. ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ ԵՎ ՀԱՍՈՒՆԱՑՄԱՆ ԸՆԹԱՑՔՈՒՄ ԿԱՂՆԵ ՏԱԿԱՌՆԵՐՈՒՄ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ԵՎ ՍՊԻՐՏԱՎՈՐՎԱԾ ՋՐԵՐԻ ՆԵՐԾԾՄԱՆ ԿՈՐՈՒՍՏՆԵՐԻ ՆՈՐՄԱՆԵՐԸ *

 

(տոկոսներով` կոնյակի սպիրտներում, սպիրտավորված ջրերում պարունակվող ջրազուրկ սպիրտի ընդհանուր քանակի նկատմամբ)

 

Տակառներում, որոնք չեն օգտագործվել կոնյակի սպիրտի

    կամ կոնյակի համար **`                                  1,2%

Տակառներում, որոնք օգտագործվել են կոնյակի սպիրտի

    կամ կոնյակի համար **`                                  0,5%

ԾԱՆՈԹՈՒԹՅՈՒՆ.

*) Նշված նորմաները միանգամյա են, կիրառվում են տակառներում

կոնյակի սպիրտի և սպիրտավորված ջրերի լցման ժամանակ և ներծծման

արդյունք են:

**) Նոր, չօգտագործված տարողությունների թվին են պատկանում այն

տակառները, որոնց տակառատախտակից կորզվել է սպիրտը և որոնք 4 ամսից

ավելի եղել են դատարկ:

 

Կոնյակի սպիրտի կամ կոնյակի համար օգտագործված են համարվում այն տարողությունները, որոնք դատարկվել են կոնյակի սպիրտից կամ կոնյակից ոչ ավելի, քան 4 ամսվա ընթացքում:

 

5. ՄԵՏԱՂՅԱ ՊԱՀԱՄԱՆՆԵՐՈՒՄ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ, ՍՊԻՐՏԱՎՈՐՎԱԾ ՋՐԵՐԻ ԵՎ ԿՈԼԵՐԻ ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ, ՀԱՍՈՒՆԱՑՄԱՆ ԵՎ ՀԱՐՍՏԱՑՄԱՆ ԸՆԹԱՑՔՈՒՄ ԱՌԱՋԱՑՈՂ ԿՈՐՈՒՍՏՆԵՐԻ ՆՈՐՄԱՆԵՐԸ

 

1. Առաջին և երկրորդ տարվա հասունացման համար (հաշված այն պահից, երբ կոնյակի սպիրտը թորելուց հետո լցվել է տարաների մեջ, տոկոսներով կոնյակի սպիրտներում, սպիրտավորված ջրերում և կոլերում պարունակող ջրազուրկ սպիրտի նկատմամբ)` 0,65%:

2. Թթվածնով կոնյակի սպիրտի հարստացման ժամանակ առաջացող կորուստների նորմաները կազմում են տարողությունների մեջ գտնվող ջրազուրկ սպիրտի քանակի 0,1%-ից ոչ ավելի:

i

3. Արծնապատ մետաղյա պահամաններում կոնյակի սպիրտների կաղնե տակառատախտակներում ներծծման կորուստների նորմաները կազմում են`

ա) առաջին լցման ընթացքում կոնյակի սպիրտների կորուստների նորմաները հաշվարկվում են հետևյալ բանաձևով`

Ն = Քx0.55%

որտեղ` Ն - սպիրտի կորուստն է (ջրազուրկ սպիրտ, լիտր)

Ք- բացարձակ չոր տակառատախտակների քաշը (կգ)

0.55 - 1 կգ բացարձակ չոր տակառատախտակներում ներծծվող սպիրտի

քանակը (ջ.ս.լ),

բ) երկրորդ և դրան հաջորդող լցման ընթացքում կոնյակի սպիրտների կորուստների նորմաները կազմում են տարողություններում առկա ջրազուրկ սպիրտի քանակի 0,4 %-ը:

(3-րդ կետը փոփ. 09.09.02 թիվ 238-Ն հրաման )

 

ԾԱՆՈԹՈՒԹՅՈՒՆ` Տակառատախտակների բացարձակ չոր քաշը որոշվում է 105օ C

ջերմաստիճանի պայմաններում տակառատախտակների 3-ից ոչ պակաս

նմուշի մոտ 100 գր. զանգվածը հաստատուն քաշի հասցնելով:

 

6. ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ ԵՎ ՀԱՍՈՒՆԱՑՄԱՆ ԸՆԹԱՑՔՈՒՄ ԱՌԱՋԱՑՈՂ ԿՈՐՈՒՍՏՆԵՐԻ ՆՈՐՄԱՆԵՐԸ

 

(տոկոսներով` մեկ տարվա համար, հաշվարկված կոնյակում պարունակվող ջրազուրկ սպիրտի նկատմամբ)

 

.________________________________________________________________________.

| Տարաների տեսակները և  |     Կաղնե       |   Կաղնե     |Արծնապատ մետաղյա|

|   տարողությունները    |  տակառներում`   |տակառներում` |պահամաններում   |

|                       |(մինչև  150 դալ) |(150 դալից   |                |

|                       |                 |ավել)        |                |

|_______________________|_________________|_____________|________________|

| Կորուստների նորմաները |                 |      2,0    |     0,5        |

|                (%)    |        2,5      |             |                |

.________________________________________________________________________.

 

Կոնյակների ներծծումը փայտանյութում ետկուպաժային պահպանման և հասունացման ընթացքում կազմում են` (տոկոսներով` կոնյակում պարունակող ջրազուրկ սպիրտի նկատմամբ)

 

    Տակառներում (բոչկա)` նախկինում կոնյակով լցված`    0,2%

    Տակառներում (բուտ)` նախկինում կոնյակով լցված`     0,15%

 

7. ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ԵՎ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՏԵՂԱՓՈԽՄԱՆ ԺԱՄԱՆԱԿ ԱՌԱՋԱՑՈՂ ԿՈՐՈՒՍՏՆԵՐԻ ՆՈՐՄԱՆԵՐԸ

 

.______________________________________________________________________.

|                                      |Բնական կորուստների առավելագույն|

|         Տրանսպորտային միջոցը և       | նորմաները տեղափոխման ընթացքում|

|              տարայի տիպը             | արտադրանքի ընդհանուր ծավալի   |

|                                      |      նկատմամբ` տոկոսներով     |

|                                      |_______________________________|

|                                      |Յուրաքանչյուր| Անկախ ճանապարհին|

|                                      |օրվա համար   |     գտնվելու    |

|                                      |             |    ժամանակից    |

|______________________________________|_____________|_________________|

| 1. Երկաթուղային և  ջրային տրանսպորտով|             |                 |

| կաղնե տակառներում (ներառյալ բեռնումը |   0,03 *    |                 |

| և  բեռնաթափումը)                     |             |                 |

| 2. Երկաթուղային և  ջրային տրանսպորտով|             |                 |

| մետաղյա տարաներում (ներառյալ բեռնումը|   0,007     |                 |

| և  բեռնաթափումը)                     |             |                 |

| 3. Երկաթուղային ցիստեռններում        |  0,0055     |                 |

| 4. Ավտոմոբիլային տրանսպորտով կաղնե   |             |       0,10      |

| տակառներում (ներառյալ բեռնումը և     |             |                 |

| բեռնաթափումը)                        |             |                 |

| 5. Ավտոմոբիլային տրանսպորտով մետաղյա |             |                 |

| տարաներում (ներառյալ բեռնումը և      |   0,008 **  |                 |

| բեռնաթափումը)                        |             |                 |

| 6. Ավտոմոբիլային ցիստեռններում       |             |      0,044      |

.______________________________________________________________________.

 

ԾԱՆՈԹՈՒԹՅՈՒՆ`

*) Արտադրանքը ճանապարհին ավելի, քան 8 օր մնալու դեպքում բնական

կորուստների առավելագույն նորմաները հաշվվում են ոչ ավելի, քան

0,24 %:

**) Արտադրանքը ճանապարհին ավելի, քան 10 օր մնալու դեպքում` ոչ ավելի,

քան 0,08 %:

 

 

pin
Գյուղատնտեսության նախարարություն
31.01.2002
N 29
Հրաման