Սեղմել Esc փակելու համար:
«ՈՉ ԱԼԿՈՀՈԼԱՅԻՆ ԸՄՊԵԼԻՔՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Չի գործում
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ՈՉ ԱԼԿՈՀՈԼԱՅԻՆ ԸՄՊԵԼԻՔՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑ ...

19.05.2022 -ին ուժը կորցրած ակտի տվյալ խմբագրությունը գործել է   15.01.2004  -ից մինչեւ   19.05.2022  -ը:
 

(ուժը կորցրել է 18.05.2022 թիվ 31-Ն հրաման)

i

100.0682.041203

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «04»         12           2003 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10003366

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

8 օգոստոսի 2003 թվականի N 682-Ն

 

i

«ՈՉ ԱԼԿՈՀՈԼԱՅԻՆ ԸՄՊԵԼԻՔՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-4.1-02-2003 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Համաձայն «Հայաստանի Հանրապետության բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի հոդված 4-ի, «Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայությունը և դրա ենթակայության մարմինները վերակազմակերպելու և Հայաստանի Հանրապետության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրությունն ու կառուցվածքը հաստատելու մասին» Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 15.08.2002 թ. N 1316-Ն որոշմամբ հաստատված ՀՀ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրության կետ 7-ի «ե» ենթակետի` ելնելով բնակչության առողջության պահպանման շահերից` ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանելու նպատակով»

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

 

1. Հաստատել «Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-4.1-03-2003 սանիտարական կանոնները և հիգիենիկ նորմերը (կցվում է):

2. ՀՀԱՆ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության տարածքային մարմինների ղեկավարներին` սահմանել հսկողություն «Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-4.1-03-2003 սանիտարական կանոնների և հիգիենիկ նորմերի կատարման նկատմամբ:

 

Հաստատված է

ՀՀ առողջապահության նախարարի

08.08.2003թ.

N 682-Ն հրամանով

 

ՈՉ ԱԼԿՈՀՈԼԱՅԻՆ ԸՄՊԵԼԻՔՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

Սանիտարական կանոններ և հիգիենիկ նորմեր N 2-III -4.1-03-2003

 

1. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ

 

1.1. Սույն սանիտարական կանոնները և հիգիենիկ նորմերը (այսուհետ` սանիտարական կանոններ) սահմանում են ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրությանը ներկայացվող սանիտարահիգիենիկ պահանջները:

 

2. ՏԱՐԱԾՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

2.1. Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրության տարածքի լուսավորությունը պետք է համապատասխանի «Արհեստական և բնական լուսավորում» ՀՀ ՇՆ II-8.03-96 պահանջներին:

2.2. Տարաները, շինարարական և տնտեսական նյութերը պահվում են փակ պահեստներում, իսկ ժամանակավորապես` ասֆալտածածկ, բետոնածածկ կամ հեշտ մաքրման հնարավորություն ընձեռող այլ հարթակների վրա, ծածկի տակ:

2.3. Արտադրական թափոնների և աղբի հավաքման համար տեղադրվում են անջրաթափանց, կափարիչներով փակվող կուտակիչ տարողություններ: Վերջիններիս տարողունակությունը պետք է նախատեսված լինի ոչ պակաս, քան 2 օրվա ընթացքում գոյացած թափոնների և աղբի կուտակման համար:

2.4. Աղբի կուտակման տարողությունները տեղակայվում են արտադրական սենքերից և պահեստներից 25 մ-ից ոչ պակաս հեռավորության վրա:

Կուտակիչ տարողությունները տեղադրվում են ասֆալտածածկ, բետոնածածկ կամ հեշտ մաքրման հնարավորություն ընձեռող այլ հարթակների վրա: Վերջիններիս մակերեսը պետք է գերազանցի կուտակիչ տարողության հիմքի մակերեսը, յուրաքանչյուր ուղղությամբ 1 մետրից ոչ պակաս: Հարթակները մաքրվում են ամեն օր և ախտահանվում ըստ անհրաժեշտության:

2.5. Աղբը հեռացվում է ըստ կուտակման: Տարվա տաք եղանակին տարողությունները ախտահանվում են հանգած կրի 20%, քլորակրի 10% լուծույթով կամ համարժեք ախտահանիչ այլ միջոցներով:

2.6. Վարորդների, առաքողների, բեռնաբարձ բանվորների և հաճախորդների համար նախատեսված սան. հանգույցները տեղակայվում են օժանդակ մասնաշենքերում` դեպի տարածք առանձին ելքով:

2.7. Սան. հանգույցները պահվում են մաքուր վիճակում և ամեն օր ախտահանվում 10% քլորակրի կամ համարժեք ախտահանիչ այլ միջոցներով:

 

3. ՋՐԱՄԱՏԱԿԱՐԱՐՄԱՆԸ ԵՎ ՋՐԱՀԵՌԱՑՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

3.1. Կազմակերպությունների ջրամատակարարման համակարգը պետք է համապատասխանի 2.04.01-85 «Շենքերի ներքին ջրամատակարարում և կոյուղի», 2.04.02-84 «Ջրամատակարարում: Արտաքին ցանցեր և կառույցներ», ՍՆԻՊ-ների պահանջներին:

3.2. Կազմակերպությունները պետք է ապահովված լինեն խմելու, տնտեսակենցաղային և տեխնոլոգիական կարիքների համար օգտագործվող «Խմելու ջուր. Ջրամատակարարման կենտրոնացված համակարգերի ջրի որակին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ. Որակի հսկողություն» N2-III-Ա2-1 սանիտարական նորմերի և կանոնների պահանջներին համապատասխանող սառը և տաք ջրով:

3.3. Արտեզյան հորատանցքերը, պահուստային ջրամբարները պետք է ունենան սանիտարական պահպանման գոտի, համաձայն «Խմելու տնտեսական նշանակության ջրմուղների և ջրամատակարարման աղբյուրների սանիտարական պահպանման գոտիներ» N 2-III-Ա2-2 սանիտարական կանոնների և նորմերի պահանջների: Ջրմուղի կառույցների, ջրագծերի և արտեզյան հորատանցքերի սանիտարա-տեխնիկական վիճակի նկատմամբ սահմանվում է կանոնավոր հսկողություն:

3.4. Ջրամատակարարման քաղաքային ցանցից և տեղային աղբյուրից սնվող ջրագծերը պետք է լինեն առանձին և չունենան միացումներ:

3.5. Պահուստային ջրի տարողությունները (բաքեր, ցիստեռններ և այլն) պետք է փակված լինեն կափարիչներով, մաքրվեն և ախտահանվեն ամիսը մեկ անգամից ոչ պակաս: Տարողություններն ախտահանումից հետո լվացվում են խմելու մաքուր ջրով:

3.6. Արտադրական տեղամասերում նախատեսվում է.

- ձեռքերի լվացման համար լվացարան` ապահովված հոսող տաք և սառը ջրով, օճառով, ախտահանիչ լուծույթով, էլեկտրաչորացուցիչով կամ միանվագ օգտագործման սրբիչով,

- ծորակ` հատակը լվանալու համար:

3.7. Կազմակերպությունների ջրահեռացման համակարգը պետք է համապատասխանի 2.04.03-85 «Կոյուղի: Արտաքին ցանցեր և կառուցվածքներ» ՍՆԻՊ-ի պահանջներին:

3.8. Ջրահեռացման հատականցքերը տեղակայվում են աշխատատեղերից և անցուղիներից հեռու: Հատակը դեպի հատականցքերը պետք է ունենա 0.03%-ից ոչ պակաս թեքություն: Ջրահեռացման հատականցքերը և խողովակների տրամագիծը պետք է ապահովեն հատակի ցանկացած հատվածից լվացման ջրերի և կեղտաջրերի ամբողջական հեռացումը:

 

4. ԼՈՒՍԱՎՈՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

4.1. Կազմակերպության լուսավորությունը պետք է համապատասխանի «Արհեստական և բնական լուսավորում» ՀՀ ՇՆ II-8.03-96 պահանջներին:

4.2. Լուսային բացվածքները չի թույլատրվում փակել արտադրական սարքավորումներով, տարաներով, պատրաստի արտադրանքով:

4.3. Լուսատու սարքերը և պաշտպանիչ պիտույքակազմերը մաքրվում են ըստ անհրաժեշտության:

4.4. Լյումինեսցենտային լամպերով լուսատուները պետք է ունենան պաշտպանիչ ցանցեր, իսկ շիկացման լամպերով լուսատուները` պայթյունաանվտանգ պիտույքակազմեր:

4.5. Չի թույլատրվում լուսատու կետերի (կանթեղների) զետեղումը արտադրական տարողությունների և հոսքագծերի անմիջապես վերևում:

4.6. Յուրաքանչյուր հերթափոխից հետո սենքը մանրակրկիտ հավաքում են, տարողությունների և հատակի մակերեսից քաղցուի մնացորդները ամբողջովին մաքրում և լվանում:

4.7. Կվասի արտադրությունում մանրէների մաքուր կուլտուրաների բազմացման բաժնի օդը վարակազերծելու համար (30 րոպեից ոչ պակաս) տեղադրում են մանրէասպան լամպեր, որոնց աշխատանքային ռեժիմը համապատասխանում է դրանց շահագործման հրահանգի պահանջներին:

 

5. ՕԴԱՓՈԽՈՒԹՅԱՆԸ, ՋԵՌՈՒՑՄԱՆԸ ԵՎ ԱՂՄՈՒԿԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

5.1. Կազմակերպության ջեռուցման և օդափոխության համակարգերը պետք է համապատասխանեն ՀՀ ՇՆ IV-12.01-2000 «Ջեռուցում, օդափոխում և օդի լավորակում» պահանջներին:

5.2. Արտադրական սենքերի օդի ջերմաստիճանը, հարաբերական խոնավությունը և շարժման արագությունը պետք է համապատասխանի «Արդյունաբերական ձեռնարկությունների նախագծման սանիտարական նորմեր» 245-71 ՍՆ ի պահանջներին:

5.3. Խոնավության, ջերմության, վնասակար նյութերի աղբյուր հանդիսացող տեխնոլոգիական սարքավորումները պետք է ապահովված լինեն օդափոխության տեղային արտաձիգ համակարգով:

5.4. Օդափոխության սարքավորումները տեղադրվում են աղմուկը և ցնցումը նվազեցնող սարքավորումներով ապահովված օդափոխիչ խցիկներում` համաձայն «Պաշտպանությունը աղմուկից» II-12-77 ՍՆիՊ-ի պահանջների:

5.5. Արտադրական սենքերում աղմուկի մակարդակը պետք է համապատասխանի «Աղմուկն աշխատատեղերում բնակելի և հասարակական շենքերում և բնակելի կառուցապատման տարածքներում» N 2-III-11.3 սանիտարական նորմերի պահանջներին:

5.6. Սարքերը, մեքենաները, սարքավորումները պետք է ապահովված լինեն ցնցումամարիչ հարմարանքներով:

 

6. ԱՐՏԱԴՐԱԿԱՆ ԵՎ ՕԺԱՆԴԱԿ ՍԵՆՔԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

6.1. Արտադրական սենքերի և արտադրամասերի տեղակայումը պետք է ապահովի տեխնոլոգիական գործընթացների հոսքայնությունը և բացառի հումքի ու պատրաստի արտադրանքի հանդիպակաց և խաչվող հոսքերը:

6.2. Կվասի արտադրությունում մաքուր կուլտուրաների բազմացման համար նախատեսվում է առանձնացված սենք: Այդ սենքի կամ բաժնի մուտքի դռան մոտ տեղադրվում է ախտահանիչ լուծույթով թրջված գորգ, որն ամեն օր թրջվում է ախտահանիչ լուծույթով:

6.3. Արտադրական սենքերի պատերը ծածկվում են անջրաթափանց, խոնավ մաքրման և ախտահանման հնարավորություն ընձեռող նյութերով: Շշալցման արտադրամասում պատերը պետք է լինեն սալիկապատված, յուղաներկված կամ ունենան խոնավ մաքրման և ախտահանման հնարավորություն ընձեռող այլ ծածկ` 1.75 մ-ից ոչ պակաս բարձրությամբ: Առաստաղները ներկվում են անջրաթափանց ներկով:

6.4. Բոլոր սենքերում հատակը պետք է լինի անջրաթափանց, հարթ և ունենա թեքություն դեպի հատականցքերը:

6.5. Սարքավորումներից կեղտաջրերի և լվացման ջրերի դատարկումը ջրահեռացման ցանց կատարվում է փակ եղանակով:

6.6. Մեքենաների, սարքավորումների և սարքերի տեղադրումը պետք է հնարավորություն ընձեռի դրանց ազատ մոտենալու համար:

6.7. Արտադրանքի հետ շփվող սարքավորումների մակերեսը պետք է պատրաստված լինի սննդամթերքի հետ շփման համար նախատեսված նյութերից: Սարքավորումների և գույքի մակերեսը պետք է լինի հարթ, հեշտությամբ լվացվող և ախտահանվող:

6.8. Արտադրական, օժանդակ և կենցաղային սենքերի մաքրումը (հարդարումը) կատարվում է տեխնիկական անձնակազմի կողմից, իսկ աշխատատեղերի և սարքավորումների` տվյալ տեխնոլոգիական գործընթացում աշխատողների կողմից:

6.9. Տեխնիկական անձնակազմը պետք է ապահովված լինի գույքով, լվացման, մաքրման միջոցներով, ինչպես նաև անջրաթափանց հատուկ հագուստով, կոշիկներով և ռետինե ձեռնոցներով:

6.10. Աշխատանքային օրվա (հերթափոխի) վերջում, մաքրման աշխատանքներն ավարտելուց հետո, մաքրող գույքը լվացվում և ախտահանվում է քլորակրի 2% լուծույթով կամ համարժեք ախտահանիչ այլ միջոցով: Արտադրական արտադրամասերի մաքրման գույքը մակնշվում է և պահվում առանձին պահարաններում:

6.11. Աշխատանքն ավարտելուց հետո կատարվում է չոր տեղամասերի, սարքավորումների, գույքի խոնավ մաքրում:

6.12. Պատուհանների ապակիները, ներքին շրջանակները մաքրվում և լվացվում են ըստ աղտոտվածության:

6.13. Ցանցապատ և պաշտպանիչ այլ փակոցները, օդափոխիչների խցերը և խողովակները մաքրվում են ըստ դրանց աղտոտման:

6.14. Բոլոր սենքերի վերանորոգումը կատարվում է ըստ անհրաժեշտության: Բորբոսի առաջացման դեպքում պատերը, առաստաղը և անկյունները, նախքան սպիտակեցնելը, մշակվում են հակասնկային միջոցներով: Պատերի թափված ծեփերն անմիջապես սվաղվում են, ապա ծածկվում խոնավ մաքրման հնարավորություն ընձեռող ծածկով:

6.15. Նորոգման աշխատանքներով զբաղված բանվորների գործիքները պահվում են հատուկ պահարաններում և տեղափոխվում գործիքների տեղափոխման արկղերով:

6.16. Չի թույլատրվում կատարել շինվերանորոգման աշխատանքներ տեխնոլոգիական գործընթացին զուգահեռ: Նորոգման մանր աշխատանքները կարող են կատարվել առանց արտադրությունը դադարեցնելու, արտադրանքի (մթերքի) մեջ կողմնակի իրերի հայտնվելը բացառելու պայմանով:

 

7. ՀՈՒՄՔԻՆ ԵՎ ՊԱՏՐԱՍՏԻ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

7.1. Ընդունվող ամբողջ հումքը, օժանդակ և փաթեթավորող նյութերը, տարաները, ինչպես նաև թողարկվող արտադրանքը պետք է համապատասխանեն դրանց որակը և անվտանգությունը սահմանող ստանդարտների, տեխնիկական պայմանների պահանջներին և ունենան որակն ու անվտանգությունը հավաստող հավաստագրեր կամ հիգիենիկ եզրակացություններ:

7.2. Հումքի, օժանդակ նյութերի, պատրաստի արտադրանքի որակի, տեխնոլոգիական գործընթացների և արտադրության սանիտարահիգիենիկ ռեժիմների պահպանման լաբորատոր հսկողությունը իրականացվում է արտադրական լաբորատորիայի կամ հավատարմագրված այլ լաբորատորիաների կողմից, իսկ ընտրանքային կարգով` Պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կողմից:

7.3. Պարկերում փաթեթավորված հումքը պահվում է դարակաշարերի վրա, հատակից 25-30 սմ բարձրության, պատերից 70 սմ հեռավորության վրա: Դարսակույտերի միջև տարածությունը պետք է լինի 0.5 մ-ից ոչ պակաս, գլխավոր անցուղու լայնքը` 1,5 մ-ից ոչ պակաս:

7.4. Սննդային հավելումներ կիրառելու դեպքում պարտադիր է մատակարարող կազմակերպության հավաստագրի, ինչպես նաև հիգիենիկ եզրակացության առկայությունը:

7.5. Արտադրությունում կիրառվող սննդային հավելումները (բուրահաղորդիչներ, թթուներ, սննդային ներկեր) պետք է պահվեն գործարանային փաթեթներում և պարտադիր կարգով ունենան պիտակներ: Սննդային հավելումների տեղափոխումը գործարանային փաթեթավորումից այլ տարողությունների մեջ պահելու նպատակով չի թույլատրվում: Սննդային ներկերը և բուրահաղորդիչները պետք է օգտագործվեն արտադրական լաբորատորիայի աշխատակիցների կողմից պատրաստված լուծույթների տեսքով: Լուծույթների պատրաստման համար օգտագործվող տարողությունները պետք է պատրաստված լինեն սննդամթերքի հետ շփման համար նախատեսված նյութերից: Ներկանյութերի և բուրահաղորդիչների լուծույթներով տարողությունները պետք է ունենան պիտակներ` սննդային հավելումի անվան և լուծույթի խտության նշումով:

7.6. Պարենահումքի պահեստներում չի թույլատրվում պահել ոչ պարենային մթերք, նյութեր, իրեր, թափոններ և այլն:

Շաքարավազի պարկերը բացվում են կարերի գծով և զգուշությամբ դատարկվում բունկերի մեջ` թույլ չտալով շաքարավազի փոշիացումը:

7.7. Արտադրողը պարտավոր է ապահովել արտադրվող և մատակարարվող արտադրանքի խմբաքանակի համապատասխանությունը սահմանված պահանջներին (երաշխավորել արտադրանքի համապատասխան որակը):

7.8. Տակառների, թիթեղամանների և շշերի արտաքին մակերեսը մաքրվում է (անհրաժեշտության դեպքում լվացվում):

7.9. Ապակյա տարողությունները (շշեր, բանկաներ) մանրակրկիտ զննում են` առանձնացնելով վնասվածքներ (կոտրվածք, ճաք) ունեցողները:

7.10. Դատարկ տարաները դուրս են բերվում արտադրական տեղամասերից:

7.11. Պատրաստի արտադրանքը պահվում է պահեստում արկղերում (պոլիմերային փաթեթներում) դարսակույտերով` պատերից 70 սմ հեռավորության վրա: Դարսակույտերի միջև պետք է թողնվեն անցուղիներ:

 

8. ՍԱՐՔԱՎՈՐՈՒՄՆԵՐԻ ԵՎ ԳՈՒՅՔԻ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՄՇԱԿՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

8.1. Օշարակի եփման կաթսաները և խողովակագծերը ամեն օր, իսկ օշարակի պահման տարողությունները յուրաքանչյուր դատարկումից հետո, լվացվում են հոսող տաք (60oC-ից ոչ ցածր) ջրով:

8.2. Օշարակի ֆիլտրերն ամեն օր մաքրվում են և տաք ջրով (60oC-ից ոչ ցածր) լվացվում:

8.3. Կուպաժի տարողությունները, ֆիլտր-մամլիչները և դրանց հարող խողովակագծերը նախքան այլ տեսակի ըմպելիքով շշալցնելը, բայց ոչ պակաս, քան օրը 1 անգամ, լվացվում են տաք (60oC), ապա սառը ջրով:

8.4. Միաժամանակյա-խառնիչ սարքավորումը, փաթեթավորող մեքենան և դրանց հարող խողովակագծերը, նախքան այլ տեսակի ըմպելիքով շշալցնելը, բայց ոչ պակաս, քան օրը 1 անգամ, լվացվում են տաք (60oC), ապա սառը ջրով:

8.5. Խոտանի համար նախատեսված գիծը, ներառյալ դատարկ ձագարները, խողովակագծերը և խոտանի հավաքման տարողությունը, դատարկելուց հետո լվացվում են տաք (60oC), ապա սառը ջրով:

8.6. Օշարակի եփման կաթսաները, օշարակի կուպաժի և խոտանի հավաքման տարողությունները շաբաթական 1 անգամ մշակվում են հետևյալ կարգով.

ա) ողողում 35oC-ից ոչ ցածր ջերմաստիճանի ջրով,

բ) մանրակրկիտ լվացում 40-50oC ջերմաստիճանի կալցիումացված սոդայի 0.5% լուծույթով,

գ) պարզաջրում մաքուր ջրով,

դ) ախտահանում այդ նպատակի համար թույլատրված ախտահանիչ նյութի լուծույթով, 30 րոպե տևողությամբ,

ե) պարզաջրում տաք (60oC-ից ոչ ցածր), ապա սառը ջրով:

Օշարակի եփման բաժնի սարքավորումները ախտահանվում են նույն եղանակով կամ 15 րոպե տևողությամբ շոգեհարվում:

8.7. Խողովակագծերը, միաժամանակյա-խառնիչ սարքավորումները, շշալցման մեքենաներն ախտահանվում են շաբաթը 1 անգամ: Տաք ջրով (60oC) լվանալուց հետո դրանք լցվում են ախտահանիչ լուծույթով և 30 րոպեից հետո պարզաջրվում տաք (60oC), ապա սառը ջրով:

8.8. Խմելու ջրի կուտակիչ տարողությունը շաբաթը 1 անգամ մանրակրկիտ լվացվում է ջրի ճնշումային շիթով, իսկ ամիսը մեկ անգամ` ախտահանվում:

8.9. Օդային ֆիլտրերը վերալիցքավորում են ոչ պակաս, քան ամիսը 2 անգամ:

8.10. Պաստերացնող-պաղեցնող սարքերը, թունելային պաստերատորները լվացվում և ախտահանվում են դրանց տեղադրման-շահագործման հրահանգի պահանջներին համապատասխան:

8.11. Մրգահատապտղային հյութերի տարողությունները լվացվում և ախտահանվում են յուրաքանչյուր դատարկվելուց հետո:

8.12. Խմորասնկերի և կաթնաթթվային մանրէների մաքուր կուլտուրաների բազմացման համար նախատեսված տարողությունները յուրաքանչյուր օգտագործումից առաջ մշակում են հետևյալ կերպ.

- տարողությունների և դրանց միացված խողովակաշարերի ողողում 35oC ջերմաստիճանի ջրով,

- տարողությունների մաքրում, լվացում կալցիումացված սոդայի 0.5%, 40-45oC ջերմաստիճանի ջրով,

- ողողում 60oC ջերմաստիճանի ջրով,

- տարողությունների և դրանց միացված խողովակաշարերի շոգեհարում գոլորշիով 30 րոպե տևողությամբ:

8.13. Մանրէների բազմացման համար նախատեսված տարողություններին միացված խողովակաշարերը, հատուկ տեղադրված եռամուտք ծորակներով, խմորասնկերի և կաթնաթթվային մանրէների յուրաքանչյուր փոխադրումից առաջ լվացվում են 35oC ջերմաստիճանի, ապա 60-80oC ջերմաստիճանի ջրով, որից հետո գոլորշիով շոգեհարվում 15 րոպե տևողությամբ: Կուլտուրաների փոխադրումից հետո խողովակաշարերը նորից լվացվում են 35oC ջերմաստիճանի, ապա 60-80oC ջերմաստիճանի ջրով:

8.14. Օշարակատար խողովակները և շաքարի օշարակի համար նախատեսված տարողությունները յուրաքանչյուր դատարկումից հետո լվացվում են 60-80oC ջերմաստիճանի ջրով, իսկ շաբաթը 1 անգամ շոգեհարում 15 րոպե տևողությամբ:

 

9.1. ՀԱՑԻ ԿՎԱՍԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

9.1.1. Կվասի քաղցուի խտանյութը (ԿՔԽ) պահվում է ամուր փակվող տարողություններում: ԿՔԽ-ն ընդունվում է միայն մաքուր և ախտահանված տարողություններում: ԿՔԽ-ն պահվում է «-30oC»-ից ոչ ցածր և «+30oC»-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում:

9.1.2. ԿՔԽ-ի պահման հավաքիչ տարողությունները դատարկելուց հետո մշակվում է հետևյալ կերպ.

- ողողում 60oC տաք ջրով մինչև խտանյութի հետքերի վերացումը,

- մանրակրկիտ մաքրում և լվացում` կալցիումացված սոդայի 0.5%, 40-45oC ջերմաստիճանի լուծույթով,

- ողողում հոսող ջրով, այնուհետև ախտահանում որևէ ախտահանիչ լուծույթով` 30 րոպեից ոչ պակաս,

- ողողում 60oC-ի տաք, ապա սառը հոսող ջրով:

9.1.3. ԿՔԽ-ի տեղափոխման ավտոցիստեռնները օգտագործելուց առաջ լվացվում է 60oC-ի տաք ջրով, մաքրվում, լվացվում, ապա ախտահանվում 15 րոպե կամ շոգեհարվում գոլորշիով 10 րոպե տևողությամբ:

9.1.4. Խտանյութի տեղափոխման ռետինե խողովակները, խողովակաշարերը օգտագործելուց հետո մանրակրկիտ լվացվում են 60oC տաք ջրով, մինչև ԿՔԽ-ի լիովին հեռացումը: Խողովակները պահվում են փակ ծայրերով և կախված վիճակում: Օգտագործելուց առաջ լվացվում են 60oC տաք ջրով և շոգեհարվում գոլորշիով 10 րոպե տևողությամբ, կամ ախտահանվում 30 րոպե և ողողվում:

9.1.5. ԿՔԽ-ի նոսրացման հավաքիչ տարողությունները, խմորման-կուպաժի սարքավորումները, գլանա-կոնաձև տանկերը, սառեցման տարողությունները, ջերմափոխանակիչները, ճնշումային տարողությունները, ինչպես նաև խողովակաշարերը, ըստ անհրաժեշտության լվացվում են տաք, ապա սառը ջրով և մշակվում հետևյալ կերպ.

- ողողում տաք ջրով` 40-45oC, մինչև ԿՔԽ-ի հետքերի կամ կվասի մնացորդների հեռացումը,

- տարողությունների մանրակրկիտ մաքրում, լվացում կալցիումացված սոդայի 0.5% 40-45oC ջերմաստիճանի լուծույթով, ապա ողողում,

- ախտահանում 30 րոպե տևողությամբ, այնուհետև լվանում տաք, ապա սառը ջրով:

9.1.6. Հացաթխման խմորասնկերի զատիչների պատրաստման համար նախատեսված տարողությունները կամ չաները յուրաքանչյուր դատարկումից (խմորման չաներ տեղափոխումից) հետո մանրակրկիտ մաքրվում, լվացվում, ողողվում են տաք ջրով և շաբաթը 2 անգամ ախտահանվում:

9.1.7. Հացաթխման խմորասնկերը կաթնաթթվային մանրէներով կամ խմորասնկերի մաքուր կուլտուրաներով փոխարինելու դեպքում հացաթխման խմորասնկերի զատիչների պատրաստման համար տարողությունները, խմորման չաները և մյուս սարքավորումները մանրակրկիտ լվանում և ախտահանում են:

9.1.8. Պատրաստի կվասի չափիչները, կարգավորիչները, լցման համար նախատեսված իզոբարիկ ապարատները յուրաքանչյուր հերթափոխի ընթացքում մանրակրկիտ լվանում են տաք ջրով` 60oC-ից ոչ ցածր, իսկ շաբաթը 2 անգամ` շոգեհարում գոլորշիով 10 րոպե տևողությամբ: Յուրաքանչյուր հերթափոխի ընթացքում ավտոցիստեռնների լցման համար նախատեսված խողովակի ծայրը արտաքին մակերեսից լվանում և ախտահանում են, իսկ խողովակը պահում են կախված վիճակում:

 

10. ԸՄՊԵԼԻՔՆԵՐԻ ՓԱԹԵԹԱՎՈՐՄԱՆԸ (ՇՇԱԼՑՈՒՄ), ՊԱՀՄԱՆԸ, ՏԵՂԱՓՈԽՄԱՆԸ ԵՎ ԻՐԱՑՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

10.1. ՏԱՐԱՅԻ ՆԱԽԱՊԱՏՐԱՍՏՈՒՄ

 

10.1.1. Արտադրությունում ստացվող ամբողջ ապակյա տարան ստուգվում է տարայի ընդունման բաժնում:

Չի թույլատրվում ընդունել տեխնիկական հեղուկների, քիմիական նյութերի շշալցման համար օգտագործված, սուր հոտ ունեցող տարաներ:

10.1.2. Համաձայն «ՀՀ բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մասին» ՀՀ օրենքի հոդված 13-ի, ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների շշալցման պոլիմերային տարաները կարող են օգտագործվել միայն սանիտարահիգիենիկ փորձաքննության տվյալների հիման վրա տրված դրական եզրակացության առկայության դեպքում:

10.1.3. Պոլիմերային շշերը, նախքան օգտագործումը, ենթարկվում են սանիտարական մշակման և լվացվում հոսող ջրով` դրանց շահագործման հրահանգի համաձայն: Պոլիմերային տարաների հետադարձ ընդունումը և կրկնակի օգտագործումը ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների շշալցման նպատակով չի թույլատրվում:

10.1.4. Նախքան լվանալը ապակյա շշերը ենթարկվում են ստուգման (խոտանման): Չի թույլատրվում լվանալու համար ընդունել վնասված (կոտրված, ճաքած), օդի պղպջակներով կամ կողմնակի հոտով շշերը: Խիստ աղտոտված շշերը, նախքան շշերի լվացման մեքենայով լվանալը, ենթարկվում են նախնական լվացման կամ մեքենայով լվացվում են կրկնակի անգամ:

10.1.5. Շշերի լվացման համար կարող են օգտագործվել

- կաուստիկ սոդայի 1.8-2% լուծույթ

- կաուստիկ սոդայի 1.3-2% լուծույթ` 0.0008 % սուլֆանոլի և 0.001% ացետիլացված մոնոգլիցերինի ավելացմամբ:

Բացի նշված միջոցներից շշերի լվացման համար կարող են օգտագործվել այդ նպատակի համար նախատեսված այլ միջոցներ: Արգելվում է շշերի լվացման համար լվացքի փոշիների կամ այդ նպատակի համար չթույլատրված միջոցների օգտագործումը:

10.1.6. Շշերի լվացումը մեքենայում կատարվում է վերջինիս շահագործման հրահանգի պահանջներին համապատասխան:

10.1.7. Շշերի լվացման մեքենաների մաքրումը կատարվում է ոչ պակաս, քան շաբաթը 2 անգամ: Լվացող հեղուկի դատարկումից հետո լվացման ավազանները (խցիկները) մաքրվում են պիտակների մնացորդներից, ապակու փշուրներից (կտորտանքներից) և այլ կեղտից:

Լվացման ավազանների ներքին մակերեսը և մեքենայի ներքին պատերը մշակվում են քլորակրի 2% կամ համարժեք ախտահանիչ այլ լուծույթով, որը լվացվում է 1 ժամ հետո: Լվացված մեքենան լցվում է լվացող հեղուկի թարմ պատրաստված լուծույթով:

10.1.8. Եթե շշերը նախապես լվացված են, լվացման մեքենայում լվացող լուծույթը փոխվում է հերթափոխում ոչ պակաս, քան 1 անգամ: Հերթափոխի վերջում շշերի լվացման մեքենան ենթարկվում է մեխանիկական մաքրման և լվացվում ջրով:

10.1.9. Լվացված շշերը հսկվում են լուսային էկրանների միջոցով: Վատ լվացված շշերը վերադարձվում են կրկնակի լվանալու համար:

10.1.10. Ապակու ջարդոնի համար արտադրամասում տեղադրվում է հատուկ տարողություն, որի դատարկումը կատարվում է ըստ լցվածության:

 

10.2. ԸՄՊԵԼԻՔՆԵՐԻ ՇՇԱԼՑՈՒՄ

 

10.2.1. Շշալցման հոսքագծի փաթեթավորող-խցանափակող հատվածը շաբաթը 1 անգամ կազմատվում է, ենթարկվում մեխանիկական մաքրման, ախտահանվում գոլորշիով և հակասեպտիկներով (անտիֆորմին, կատամին ԱԲ, սուլֆոքլորանտին և այլն), ջրով մանրակրկիտ լվացվում մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի անհետացումը:

10.2.2. Շշալցման սարքերը, նախքան ըմպելիքի փաթեթավորումը և դրանից հետո, լավ լվացվում են սկզբում տաք (60oC), ապա սառը ջրով` 30 րոպե տևողությամբ:

10.2.3. Չի թույլատրվում արտադրողից խցաններ ընդունել վնասված պարկերով: Խցաններով պարկերը բացվում են օգտագործելուց անմիջապես առաջ:

10.2.4. Պատրաստի արտադրանքի ստուգումը (խոտանումը) կատարվում է շշալցնելուց հետո, նախքան պիտակների փակցնելը: Որակի ստուգումը պարտադիր է շշալցման ընթացքում և պատրաստի արտադրանքի պահեստում:

 

10.3. ՏԱԿԱՌՆԵՐԻ ԼՎԱՑՈՒՄ

 

10.3.1. Փայտե տակառները լվացվում են հետևյալ եղանակով.

ա) ցածր լարվածության (12վ) էլեկտրալամպերի օգնությամբ զննվում է ներքին մակերեսը` կողմնակի առարկաներ հայտնաբերելու և ծածկույթի վիճակը ստուգելու նպատակով,

բ) կողմնակի առարկաները հեռացնելուց, ծածկույթի վիճակը և կողմնակի հոտի առկայությունը ստուգելուց հետո, տակառը լցվում է տաք (45-55oC) ջրով` տարողության 1/4-ի չափով և փոխանցվում լվացող մեքենաների պտտվող սարքին` տակառների արտաքին մակերեսը խոզանակներով և տաք ջրով լվանալու համար,

գ) տակառները պարզաջրվում են բարձր ճնշման տակ, 3 հաջորդական ներարկումների միջոցով:

10.3.2. Տակառների լվացման ավտոմատ սարքերի բոլոր մասերը (խոզանակներ, ձողիկներ և այլն), որոնք շփվել են տակառների հետ աշխատանքի վերջում լվացվում են ջրի ճնշումային շիթով և ողողվում տաք ջրով: Ախտահանումը կատարվում է արտադրամասի ընդհանուր ախտահանման ընթացքում:

10.3.3. Ձեռքով լվացման դեպքում տակառների ներքին մակերեսը ախտահանվում է 0,5-1% քլորակրի պարզեցված ջրային լուծույթով, որից հետո տակառները եռակի անգամ ողողվում են մաքուր ջրով:

10.3.4. Օշարակի լցման համար չձյութված տակառներ օգտագործելու դեպքում դրանց լվացման ջրի ջերմաստիճանը պետք է լինի 80oC:

10.3.5. Լվանալուց հետո տակառները ենթարկվում են կրկնակի ստուգիչ զննման:

10.3.6. Լվացված տակառները խցանափակվում են մաքուր խցանով և հատուկ գծերով տեղափոխվում տակառների լցման բաժին: Չի թույլատրվում լվացած տակառները տեղափոխել անմիջապես հատակի վրայով: Տակառների փակման համար օգտագործվող խցանները պահվում են քլորակրի 0.01% ջրային լուծույթում, հատուկ տարողություններում:

10.3.7. Տակառների ներքին մակերեսը խեժապատվում է (ձյութապատվում):

10.3.8. Ալյումինե տակառները ստուգվում են 9.3.1. կետի «ա» ենթակետի համապատասխան, ապա արտաքինից լվացվում 60-80oC ջերմաստիճանի տաք ջրով:

10.3.9. Ալյումինե տակառների ներքին մակերեսը 30 վայրկյան տևողությամբ մշակվում է գոլորշիով, ապա պարզաջրվում 5oC -ից ոչ ցածր ջերմաստիճանի սառը ջրով:

10.3.10. Լվանալուց հետո ալյումինե տակառների ներքին մակերեսը ներարկիչների միջոցով մշակվում է համապատասխան ախտահանիչ նյութով և պարզաջրվում` 2 անգամ տաք և 1 անգամ սառը ջրով:

10.3.11. Պարզաջրված տակառները ստուգվում են և ուղարկվում լցման:

 

10.4. ԸՄՊԵԼԻՔՆԵՐԻ ՊԱՀՈՒՄ, ՓՈԽԱԴՐՈՒՄ (ՏԵՂԱՓՈԽՈՒՄ) ԻՐԱՑՈՒՄ

 

10.4.1. Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների մակնշումը, պահման ու իրացման ժամկետները պետք է համապատասխանեն նորմատիվ-տեխնիկական փաստաթղթերով սահմանված պահանջներին:

10.4.2. Ըմպելիքների փոխադրումը կատարվում է սննդամթերքի տեղափոխման համար նախատեսված փոխադրամիջոցներով, որոնց օգտագործումը ոչ պարենային ապրանք տեղափոխելու համար չի թույլատրվում:

10.4.3. Կվաս փոխադրող ավտոցիստեռնները մշակվում և լվացվում են միայն արտադրության տարածքում նախատեսված անջրաթափանց հարթակի վրա` միացված ջրամատակարարման և ջրահեռացման համակարգերին, ու ապահովված շարժական էլեկտրական լամպով: Կվասի լցման տարածքը ապահովում են ծածկով:

10.4.4. Կվաս փոխադրող ավտոցիստեռններն անցնում են սանիտարական մշակում և լցվում են միայն արտադրության տարածքում:

10.4.5. Ցիստեռնների ներքին մակերեսը և ամրանները նախքան լցնելը մաքրում են նստվածքից, լվանում հոսող ջրով, շոգեհարում 5-6 րոպե տևողությամբ` փակ դիտանցքի պայմաններում և ողողում ջրով:

Յուրաքանչյուր լցման դեպքում ցիստեռնը կնքում են:

10.4.6. Ըմպելիքների տեղափոխման փոխադրամիջոցները պետք է լինեն մաքուր և ապահովված համապատասխան հարմարանքներով` արտադրանքը մթնոլորտային տեղումներից, փոշուց, արևից պաշտպանելու համար:

 

11. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԱԽՏԱՀԱՆՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

11.1. Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքներ արտադրող կազմակերպություններում ընդհանուր ախտահանում կատարվում է ամիսը 1 անգամ:

Նախքան ընդհանուր ախտահանումը կատարվում է սարքավորումների և սարքերի մանրակրկիտ մեխանիկական մաքրում:

Ախտահանման համար օգտագործվում են միայն թարմ լուծույթներ:

11.2. Ախտահանելուց հետո բոլոր սարքավորումները, սարքերը մանրակրկիտ լվացվում են մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի լիովին անհետացումը:

11.3. Ախտահանիչ նյութերի օգտագործման ժամանակ հաշվի է առնվում մշակվող մակերեսի հակակորոզիոն կայունությունը:

11.4. Ախտահանիչ լուծույթը լցվում է կուպաժային տարողությունների մեջ, անցկացվում բոլոր խողովակագծերով, բաժնաչափիչ, փաթեթավորող (շշալցնող) մեքենաների մեջ և պահվում 2 ժամ տևողությամբ:

11.5. Ախտահանումն ավարտելուց հետո բոլոր խողովակագծերը լվացվում են սկզբում տաք, ապա սառը ջրով, մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի լիովին անհետանալը:

11.6. Միաժամանակ մաքրվում և անտիֆորմինով կամ քլորակրով ախտահանվում են օդի և ջրի մաքրման ֆիլտրերը, բոլոր խողովակագծերը և ռետինե խողովակները:

11.7. Ընդհանուր ախտահանման ընթացքում կատարվում է պաստերացման սարքերի մեխանիկական մաքրում և ներքին մակերեսի լվացում:

11.8. Սարքավորումները լվացվում են խոզանակներով: Չի թույլատրվում այդ նպատակի համար լաթերի օգտագործումը:

 

12. ԿԵՆՑԱՂԱՅԻՆ ՍԵՆՔԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

12.1. Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների կազմակերպությունները պետք է ունենան 2.09.04-87 «Ադմինիստրատիվ և կենցաղային շենքեր» ՍՆիՊ-ի պահանջների համապատասխան կենցաղային սենքեր:

12.2. Հանդերձարաններում վերին և տնային հագուստը, սանիտարական հագուստը և կոշիկները պահվում են առանձին:

12.3. Մաքուր և կեղտոտված սանիտարական հագուստը պահվում է առանձին:

12.4. Սան. հանգույցների նախամուտքերում ձեռքերի լվացման և ախտահանման համար տեղադրված լվացարանները պետք է ապահովված լինեն օճառով, էլեկտրաչորացուցիչներով, ախտահանիչ լուծույթով, սան. հագուստը կախելու համար կախիչներով:

12.5. Ցնցուղարանները տեղակայվում են հանդերձարանների կողքին, դրանց կից պետք է լինի կախիչներով և նստարաններով ապահովված նախացնցուղարան:

12.6. Հանրային սննդի կետերը (սննդի ընդունման կետեր) տեղակայվում են կենցաղային սենքերի կազմում կամ առանձին մասնաշենքում: Ճաշարանների բացակայության դեպքում նախատեսվում է սննդի ընդունման սենյակ:

Չի թույլատրվում սննդի ընդունման կետեր մտնել սան. հագուստով: Սննդի ընդունման կետերի մուտքի մոտ տեղադրվում են տաք և սառը ջրով ապահովված լվացարաններ, օճառ, էլեկտրաչորացուցիչ, կախիչներ` սան. հագուստը կախելու համար:

Չի թույլատրվում արտադրական արտադրամասերում սնունդ ընդունել:

12.7. Կենցաղային սենքերի մաքրումը (հարդարումը) կատարվում է ամեն օր` օճառով, տաք ջրով և ախտահանիչ լուծույթներով:

12.8. Սան. հանգույցների մաքրման և ախտահանման համար առանձնացվում է մակնշված առանձին գույք (դույլեր, լաթեր, խոզանակներ և այլն):

Սան. հանգույցների մաքրման համար նախատեսված գույքը պահվում է առանձին:

 

13. ՄԻՋԱՏՆԵՐԻ ԵՎ ԿՐԾՈՂՆԵՐԻ ԴԵՄ ՏԱՐՎՈՂ ՊԱՅՔԱՐԻ ՄԻՋՈՑԱՌՈՒՄՆԵՐ

 

13.1. Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրությունում միջատների (ճանճեր, ուտիճներ) և կրծողների առկայություն չի թույլատրվում:

13.2. Արտադրական, պահեստային և օժանդակ սենքերի տարածքում միջատների և կրծողների հայտնվելը կանխելու նպատակով պետք է պահպանվի սահմանված սանիտարական ռեժիմը:

13.3. Կրծողների և թռչունների ներթափանցումը կանխելու նպատակով օդափոխանակության խողովակների բացվածքները ցանցապատվում են (5մմ x 5մմ անցքերով):

13.4. Միջատների ներթափանցումը կանխելու նպատակով բացվող բոլոր արտաքին խորշերը և պատուհանները տարվա տաք եղանակին ծածկվում են ցանցերով:

13.5. Նախքան միջատների դեմ պայքարի միջոցառումների անցկացումը, հումքը, պատրաստի արտադրանքը, գույքը դուրս են բերվում սենքից: Մշակման ենթակա են միայն պատերը, առաստաղները և պատուհանների շրջանակները:

Չի թույլատրվում միջատասպան պատրաստուկներով մշակել հատակը, սարքավորումները, ինչպես նաև որպես միջատասպան նյութեր կիրառել ֆորմալին և ֆտոր պարունակող պատրաստուկներ:

13.6. Միջատների հայտնաբերման դեպքում, անհապաղ կատարվում է բոլոր սենքերի մաքրում (հարդարում) և ամբողջ գույքի շոգեհարում` եռման ջրով:

Միջատների և կրծողների դեմ պայքարի միջոցառումները կատարվում են այդ աշխատանքների կատարման համար իրավասու կազմակերպությունների կողմից:

 

14. ԱՇԽԱՏՈՂՆԵՐԻ ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

14.1. Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների կազմակերպություններում աշխատանքի ընդունվող անձինք պետք է ենթարկվեն պարտադիր նախնական և պարբերական բժշկական զննությունների` «Առողջական վիճակի պարտադիր նախնական (աշխատանքի ընդունվելիս) և պարբերական բժշկական զննության կարգը, գործունեության ոլորտների, որոնցում զբաղված անձինք ենթակա են առողջական վիճակի պարտադիր բժշկական զննության, և բժշկական զննության ծավալի ու հաճախականությունների ցանկը և անձնական սանիտարական (բժշկական) գրքույկի ու բժշկական զննության ենթակա անձանց անվանացուցակի ձևերը հաստատելու մասին» ՀՀ կառավարության 27.03.2003թ. N 347-Ն որոշմանը համապատասխան:

14.2. Պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության մարմինների որոշման համաձայն, համաճարակային ցուցումով, պետք է իրականացվեն աշխատողների մանրէակրության նկատմամբ հետազոտություններ:

14.3. Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրությունում աշխատող անձնակազմը պարտավոր է պահպանել անձնական հիգիենայի հետևյալ կանոնները.

- արտահագուստը և տնային հագուստը, անձնական իրերը թողնել հանդերձարանում (անհատական պահպանում),

- աշխատանքը սկսելուց առաջ հագնել մաքուր սանիտարական հագուստ, մազերը ծածկել գլխարկով/գլխաշորով:

- չկրել զարդեր, եղունգները չերկարացնել, չլաքապատել, սանիտարական հագուստը չամրացնել ասեղներով, գնդասեղներով»

- սան. հանգույց հաճախելիս արտահագուստը թողնել այդ նպատակի համար հատկացված տեղում (կախիչի վրա), հաճախելուց հետո ձեռքերը լվանալ օճառով և ախտահանել քլորամինի 0,2% կամ համարժեք ախտահանիչ այլ լուծույթով,

- ծխել միայն այդ նպատակի համար հատկացված հատուկ տեղերում:

14.4. Շշերի լվացումը հսկող, ինչպես նաև շշալցված պատրաստի արտադրանքը խոտանող բանվորների տեսողությունը հետազոտվում է (ստուգվում) եռամսյակը 1 անգամ:

14.5. Սույն սանիտարական կանոնների պահանջների կատարման պատասխանատուն կազմակերպության տնօրենն է:

15. Սույն սանիտարական կանոնների պահանջների կատարման վերահսկողությունը իրականացվում է ՀՀ ԱՆ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության մարմինների կողմից:

Հավելված 1

 

Ներարտադրամասային մանրէաբանական հսկողության կազմակերպման աղյուսակ

._________________________________________________________________________.

|N  |Հսկողության     |Նմուշառման   |Հսկողության  |Ցուցանիշի |Մանրէների    |

|   |օբյեկտներ       |կետ          |պարբերակա-   |անվանում  |թույլատրելի  |

|   |                |             |նություն     |          |քանակ        |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|1. |Խմելու ջուր     |Ջրամատակա-   |ամիսը        |Համաձայն  |«Խմելու      |

|   |                |րարման       |1 անգամ      |«Խմելու   |ջուր»        |

|   |                |յուրաքանչյուր|             |ջուր»     |N2-III-Ա2-1  |

|   |                |գծից         |             |N2-III-   |ՍԿևՆ-ի       |

|   |                |             |             |Ա2-1      |պահանջների   |

|   |                |             |             |ՍԿևՆ-ի    |համապատաս-   |

|   |                |             |             |պահանջների|խան          |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|2. |Շաքարավազ       |պարկերից     |տեղափոխման և |ՄԱՖԱՄ     |1 գր.        |

|   |                |             |պահման       |          |շաքարավազում |

|   |                |             |պայմանների   |          |1000 բջջից   |

|   |                |             |խախտման      |          |ոչ ավելի     |

|   |                |             |դեպքում      |          |             |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|3. |Հեղուկ շաքար    |պահման       |շաբաթը       |ՄԱՖԱՄ     |20-ից ոչ     |

|   |                |տարողություն-|1 անգամ      |Խմորասնկեր|ավելի չի     |

|   |                |ներից        |             |          |թույլատրվում |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|4. |Շաքարի օշարակ   |  - || -     |  - || -     |  - || -  |  - || -     |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|5. |Պտղահատապտղային |Տարողություն-|ստանալու     |խմորասնկեր|1սմ3-ում     |

|   |հյութեր`        |ներից շշերից,|ժամանակ      |          |300 բջջից ոչ |

|   |- սպիրտային     |բանկաներից,  |Մանրէաբանական|          |ավելի        |

|   |- խտացրած       |տակառներից   |փչացումը     |  - || -  |  - || -     |

|   |                |             |հաստատելու   |          |             |

|   |                |             |անհրաժեշտու- |          |             |

|   |                |             |թյան դեպքում |          |             |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|6. |Պտղահատապտղային |  - || -     |Ստացված      |խմորասնկեր|3սմ3         |

|   |ըմպելիքների     |             |յուրաքանչյուր|          |խմորասնկերը  |

|   |խտածոներ        |             |խմբաքանակից  |          |բացակայում   |

|   |                |             |             |          |են           |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|7. |Կուպաժային      |  - || -     |շաբաթը       |  - || -  |1սմ3-ում     |

|   |օշարակներ առանց |             |1 անգամ      |          |300 բջջից ոչ |

|   |պահածոյացնող    |             |յուրաքանչյուր|          |ավելի        |

|   |նյութերի        |             |տեսակից      |          |             |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|8. |Կուպաժային      |պատրաստի     |շաբաթը       |խմորասնկեր|1սմ3-ում     |

|   |օշարակներ       |կուպաժային   |1 անգամ      |          |եզակի բջիջներ|

|   |պահածոյացնող    |օշարակի      |յուրաքանչյուր|          |5-ից ոչ ավելի|

|   |նյութերով`      |տարողություն-|տեսակից      |          |             |

|   |- թուրմերի և    |ներ          |             |          |             |

|   |բուրահաղորդիչ-  |             |             |          |             |

|   |ների հիմքի վրա  |             |             |          |             |

|   |- հյութերով     |  - || -     |  - || -     |  - || -  |1սմ3-ում     |

|   |                |             |             |          |30 բջջից ոչ  |

|   |                |             |             |          |ավելի        |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|9. |Պատրաստի        |շշալցման     |շաբաթը       |խմորասնկեր|1սմ3-ում     |

|   |արտադրանք       |հոսքագծից    |1 անգամ      |          |100-ից ոչ    |

|   |                |/յուրաքանչ-  |             |          |ավելի        |

|   |                |յուր տեսակից |             |          |             |

|   |- առանց         |  - || -     |շաբաթը       |խմորասնկեր|1սմ3 10-ից   |

|   |  պահածոյացնող  |             |1 անգամ      |          |ոչ ավելի     |

|   |  նյութերի      |             |             |          |/թուրմերի    |

|   |                |             |             |          |և  բուրահա-  |

|   |                |             |             |          |ղորդիչների   |

|   |                |             |             |          |հիմքի վրա/   |

|   |                |             |             |          |և  50-ից ոչ  |

|   |                |             |             |          |ավելի        |

|   |                |             |             |          |/հյութերի    |

|   |                |             |             |          |հիմքի վրա/   |

|   |- պահածոյացնող  |  - || -     |շաբաթը       |ԱՑԽՄ      |3-ից ոչ      |

|   |  նյութերով     |             |1 անգամ      |          |ավելի        |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|10.|Շշեր            |շշերի լվացման|շաբաթը       |մանրէների |50-ից ոչ     |

|   |                |հոսքագծից    |1 անգամ      |ընդհանուր |ավելի        |

|   |                |/5-10 շիշ/   |             |քանակ     |             |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|11.|Խցաններ         |աշխատատեղից  |շաբաթը       |մանրէների |100-ից ոչ    |

|   |                |             |1 անգամ      |ընդհանուր |ավելի 1      |

|   |                |             |             |քանակ     |խցանի համար  |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|12.|Գազավորված      |սարքավորում- |շաբաթը       |մանրէների |50-ից ոչ     |

|   |ըմպելիքների     |ները         |1 անգամ      |ընդհանուր |ավելի        |

|   |արտադրության    |լվանալուց    |ամիսը 1      |քանակ     |             |

|   |լվացման ջրեր    |հետո         |անգամ        |խմորասնկեր|բացակայում   |

|   |                |             |/ընդհանուր   |          |են           |

|   |                |             |ախտահանումից |ԱՑԽՄ      |չի           |

|   |                |             |հետո/        |          |թույլատրվում |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|13.|Հացի կվասի      |սարքավորում- |շաբաթը       |մանրէների |50-ից ոչ     |

|   |արտադրության    |ները         |1 անգամ      |ընդհանուր |ավելի        |

|   |լվացման ջրեր    |լվանալուց    |             |քանակ     |             |

|   |                |հետո         |             |ԱՑԽՄ      |չի           |

|   |                |             |             |          |թույլատրվում |

|___|________________|_____________|_____________|__________|_____________|

|14.|Օդ` կվասի       |շինության օդ |ՄԱՖԱՄ        |խմորասնկե-|1մ3-ում      |

|   |արտադրության    |             |             |րի մաքուր |500-ից ոչ    |

|   |մանրէների       |             |             |կուլտուրա-|ավել         |

|   |մաքուր          |             |             |յի        |             |

|   |կուլտուրաների   |             |             |նոսրացման |             |

|   |բազմացման բաժնից|             |             |դեպքում   |             |

._________________________________________________________________________.

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
08.08.2003
N 682-Ն
Հրաման