Սեղմել Esc փակելու համար:
{05.03.2008 - 12.12.2021} ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Վավերացման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

{05.03.2008 - 12.12.2021} ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ...

Ակտի տվյալ խմբագրությունը գործել է   05.03.2008  -ից մինչեւ   12.12.2021  -ը:     անցնել գործող խմբագրությանը
 

05/03/2008 - 12/12/2021

040.1560.111106

«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ

 

«11» նոյեմբերի 2006 թ.

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

19 հոկտեմբերի 2006 թվականի N 1560-Ն

 

ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(2-րդ մաս)

 

ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ

(2-րդ մաս)

 

|_________________________________________________________________________|

|1.2. Մորթի ենթակա և  վայրի կենդանիների սպանդային ենթամթերք (լյարդ,       |

|երիկամներ, լեզու, ուղեղ, սիրտ)` պաղեցված, սառեցված: Խոզի կաշի, սննդային  |

|արյուն և  դրանցից պատրաստված մթերք                                       |

|_________________________________________________________________________|

|1.2.1. մորթի     |       -|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|ենթակա           |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|կենդանիների      |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|ենթամթերք`       |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|պաղեցված,        |        |      |     |      |      |      |նմուշա-     |

|սառեցված,        |        |      |     |      |      |      |պատրաստում  |

|պաղեցված         |        |      |     |      |      |      |պաղեցված    |

|զանգվածով,       |        |      |     |      |      |      |զանգվածների |

|խոզի կաշի        |        |      |     |      |      |      |ֆլամբիացմամբ|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.2.2. սննդային  |  5x10.5|0,1   |1,0  |     -|    25|     -|S. aureus   |

|արյուն           |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________________________________________________________________|

|Արյան վերամշակմամբ մթերք                                                 |

|_________________________________________________________________________|

|1.2.3. սննդային  |2.5x10.4|0,1   |1,0  |     -|    25|     -|S. aureus և |

|ալբումին         |        |      |     |      |      |      |Proteus չի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|                 |        |      |     |      |      |      |1 գ-ում     |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.2.4. արյան     |  5x10.4|0,1   |1,0  |     -|    25|     -|            |

|պլազմայի չոր     |        |      |     |      |      |      |            |

|խտանյութ         |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.3. Բոլոր տեսակի մորթի ենթակա և  վայրի թռչունների միս, դրանից           |

|կիսապատրաստվածքներ` թարմ, պաղեցված, սառեցված                             |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.1. Թռչնի մսեղիք և  միս (նմուշները վերցնել խոր շերտերից)              |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.1.1. պաղեցված|  1x10.4|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.1.2. սառեցված|  1x10.5|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.1.3.         |  5x10.5|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|փաթեթավորված,    |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|պաղեցված, քիչ    |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|պաղեցված,        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|սառեցված         |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.2. Կիսապատրաստվածքներ` թռչնի մսից, բնական                            |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.2.1.         |  1x10.5|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|մսաոսկրային, ոչ  |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|ոսկրային` առանց  |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|թաթախման         |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.2.2.         |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|մսաոսկրային, ոչ  |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|ոսկրային`        |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|թաթախված սոուսով,|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|համեմունքներով   |        |      |     |      |      |      |            |

|մարինացված       |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.2.3. միս`    |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|կտորներով, ոչ    |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|ոսկրային         |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|զանգվածով        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________________________________________________________________|

|1.3.3. Կիսապատրաստվածքներ` թռչնի մսից` մասնատված (սառեցված, թեթև         |

|պաղեցված, պաղեցված)                                                      |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.3.1. խմորի   |  1x10.6|0,0001|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|թաղանթում        |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.3.2. բնական  |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|թաղանթով, այդ    |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|թվում` կուպատներ |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.3.3. թաթախված|  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|և  ոչ թաթախված   |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.3.4. թռչնի   |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|միս` մեխանիկական |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|ոսկրահանված,     |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|ոսկրային մնացորդ`|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|սառեցված,        |        |      |     |      |      |      |            |

|պաղեցված         |        |      |     |      |      |      |            |

|զանգվածով: Կիսա- |        |      |     |      |      |      |            |

|պատրաստվածքներ`  |        |      |     |      |      |      |            |

|ոսկրային,        |        |      |     |      |      |      |            |

|պաղեցված         |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.3.5. թռչնի   |  1x10.6|     -|    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|կաշի             |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________________________________________________________________|

|1.3.4. Թռչնամիս` տաք և  սուբլիմացված, չորացված                           |

|_________________________________________________________________________|

|1.3.4.1.         |  1x10.4|0,01  |    -|  0.1 |    25|     -|Proteus     |

|սուբլիմացիոն     |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|չորացմամբ ճտի    |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|խճողակ           |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.4.2. հավի    |  5x10.3|0,1   |    -|  0.1 |    25|     -|Proteus     |

|խճողակ` ջերմային |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|չորացմամբ        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.3.4.3. չորացված|  1x10.4|0,1   |    -|  0.01|    25|     -|Proteus     |

|մթերք` թռչնամսից |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________________________________________________________________|

|1.4. Տավարի, խոզի, ոչխարի և  մորթի ենթակա այլ կենդանիների ճարպային հումք,|

|այդ թվում` խոզի ճարպ` պաղեցված, սառեցված, աղ դրած, ապխտած                |

|_________________________________________________________________________|

|1.4.1. խոզի ճարպ`|  5x10.4|0,001 |    -|     -|    25|     -|L. mono-    |

|սառեցված,        |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|պաղեցված, անալի  |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.4.2. խոզի      |  5x10.3|1,0   |0,1  |     -|    25|     -|նույնը, աղ  |

|ճարպից և         |        |      |     |      |      |      |դրած և      |

|կրծքամսից մթերք` |        |      |     |      |      |      |ապխտած      |

|աղ դրած, ապխտած, |        |      |     |      |      |      |մթերքի համար|

|ապխտած-եփած      |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.5. Կենդանական ծագում ունեցող հալեցված ճարպ                             |

|_________________________________________________________________________|

|1.5.1. տարբեր    |       -|     -|    -|     -|     -|     -|           -|

|կենդանատեսակների |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.6. Ճարպային մթերք` կենդանական (ներառյալ կաթնային ճարպը) և  բուսական    |

|յուղերի համակցմամբ                                                       |

|_________________________________________________________________________|

|1.6.1. ճարպային  |  1x10.5|0.01  |0.01 |  0.1 |    25|  100 |խմորասնկեր` |

|մթերք` կենդանական|        |      |     |      |      |      |100 ԳԱՄ/գ-ից|

|(ներառյալ        |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի,   |

|կաթնային ճարպը)  |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|և  բուսական      |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|յուղերի (ճարպի   |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|կշռային մասը` 60%|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|և  ավելի)        |        |      |     |      |      |      |            |

|համակցմամբ       |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.6.2. ճարպային  |       -|0,01  |0,01 |  0,01|    25|  200*|*խմորասնկերի|

|մթերք` կենդանական|        |      |     |      |      |      |հետ         |

|(ներառյալ        |        |      |     |      |      |      |գումարված:  |

|կաթնային ճարպը)  |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|և  բուսական      |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|յուղերի (ճարպի   |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|կշռային մասը`    |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|30-59% և  ավելի) |        |      |     |      |      |      |            |

|համակցմամբ       |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.7. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք` թռչնի, կենդանիների մսից|

|_________________________________________________________________________|

|1.7.1. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք թռչնի մսից            |

|_________________________________________________________________________|

|1.7.1.1. հում    |       -|0,1   |0,01 |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|ապխտած           |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|                 |        |      |     |      |      |      |E.coli      |

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.2. հում    |       -|0,1   |0,1  |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|ապխտած, կտրատված |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|և  վակուում      |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|                 |        |      |     |      |      |      |E.coli      |

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.3.         |       -|1,0   |0,01 |  1,0 |    25|     -|            |

|կիսաապխտած       |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.4.         |       -|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|կիսաապխտած,      |        |      |     |      |      |      |            |

|կտրատված և       |        |      |     |      |      |      |            |

|վակուում         |        |      |     |      |      |      |            |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.5. եփած    |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|նրբերշիկների|

|(երշիկ, նրբերշիկ,|        |      |     |      |      |      |և           |

|թռչնապուխտ և     |        |      |     |      |      |      |սարդելկաների|

|այլն)            |        |      |     |      |      |      |համար       |

|                 |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.6.         |       -|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|եփած-ապխտած      |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.7. թռչնի   |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|մսեղիք, մսեղիքի  |        |      |     |      |      |      |            |

|մասեր և          |        |      |     |      |      |      |            |

|արտադրանք` թխված,|        |      |     |      |      |      |            |

|եփած-ապխտած,     |        |      |     |      |      |      |            |

|ապխտած           |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.8. թռչնի   |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|մսեղիք, մսեղիքի  |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|մասեր և          |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|արտադրանք` հում  |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|եփած, հում ապխտած|        |      |     |      |      |      |E.coli      |

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.9.         |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|խոհարարական      |        |      |     |      |      |      |            |

|արտադրանք` կտրտած|        |      |     |      |      |      |            |

|մսից             |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.10. թռչնի  |  1x10.4|0,1   |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|մսից պատրաստի,   |        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|արագ, պաղեցված   |        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|ուտեստներ` եփած, |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|տապակած          |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.11. թռչնի  |  1x10.4|0,1   |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|մսից արագ        |        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|սառեցված պատրաստի|        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|ուտեստներ` եփած, |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|տապակած          |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.1.12. թռչնի  |  2x10.4|0,1   |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|մսից արագ        |        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|սառեցված պատրաստի|        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|ուտեստներ` կտրտած|        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|մսից` սոուսով և  |        |      |     |      |      |      |            |

|(կամ) խավարտով   |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.7.2. Մորթի ենթակա կենդանիների մսից երշիկեղեն, մսամթերք. խոհարարական    |

|արտադրանք                                                                |

|_________________________________________________________________________|

|1.7.2.1. երշիկներ|       -|0,1   |0,01 |  1,0 |    25|     -|E.coli`     |

|և  մորթի ենթակա  |        |      |     |      |      |      |1 գ-ում չի  |

|կենդանիների մսից |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|հում ապխտած և    |        |      |     |      |      |      |վում:       |

|թորշոմած         |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|արտադրանք, այդ   |        |      |     |      |      |      |cytogenes`  |

|թվում` կտրտված և |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|վակուում         |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.2.         |       -|0,1   |0,01 |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|երշիկներ`        |        |      |     |      |      |      |cytogenes`  |

|կիսաապխտած և     |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|եփած-ապխտած      |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.3.         |       -|0,1   |0,1  |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|երշիկեղեն`       |        |      |     |      |      |      |cytogenes`  |

|եփած-ապխտած,     |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|կիսաապխտած, որոնց|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|պահպանման ժամկետը|        |      |     |      |      |      |            |

|5 օրից ավելի է,  |        |      |     |      |      |      |            |

|այդ թվում`       |        |      |     |      |      |      |            |

|կտրտված և        |        |      |     |      |      |      |            |

|վակուում         |        |      |     |      |      |      |            |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.4. եփած    |  1x10.3|1,0   |0,01 |  1,0 |    25|     -|սարդելկանե- |

|երշիկեղեն        |        |      |     |      |      |      |րում և      |

|(երշիկներ,       |        |      |     |      |      |      |նրբերշիկնե- |

|նրբերշիկներ,     |        |      |     |      |      |      |րում`       |

|սարդելկաներ,     |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|մսային հացեր)`   |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|բարձր և  առաջին  |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|տեսակների        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.5. եփած    |2.5x10.3|1,0   |0,01 |  1,0 |    25|     -|սարդելկանե- |

|երշիկեղեն        |        |      |     |      |      |      |րում և      |

|(երշիկներ,       |        |      |     |      |      |      |նրբերշիկնե- |

|նրբերշիկներ,     |        |      |     |      |      |      |րում`       |

|սարդելկաներ,     |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|մսային հացեր)`   |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|երկրորդ տեսակի   |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.6.         |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|երշիկներ` եփած   |        |      |     |      |      |      |            |

|պահածոյացնող     |        |      |     |      |      |      |            |

|նյութերով, այդ   |        |      |     |      |      |      |            |

|թվում`           |        |      |     |      |      |      |            |

|դելիկատեսային    |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.7.         |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|ձևավոր      |

|երշիկեղեն` եփած, |        |      |     |      |      |      |կտրատման    |

|որոնց պահպանման  |        |      |     |      |      |      |դեպքում     |

|ժամկետը 5 օրից   |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ|

|ավելի է, կտրտված |        |      |     |      |      |      |2.5x10.3-ից |

|և  վակուում      |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.8. մսային  |  1x10.3|1,0   |0,1  |     -|    25|     -|            |

|եփած արտադրանք`  |        |      |     |      |      |      |            |

|տավարի և  խոզի   |        |      |     |      |      |      |            |

|ազդրեր,          |        |      |     |      |      |      |            |

|ռուլետներ, տավարի|        |      |     |      |      |      |            |

|և  խոզի մամլած   |        |      |     |      |      |      |            |

|միս (այդ թվում`  |        |      |     |      |      |      |            |

|մամլած բեկոն,    |        |      |     |      |      |      |            |

|խոզի գլխի մամլած |        |      |     |      |      |      |            |

|միս), խոզապուխտ` |        |      |     |      |      |      |            |

|թաղանթում        |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.9. մսային  |  1x10.3|1,0   |0,1  |     -|    25|     -|            |

|եփած-ապխտած      |        |      |     |      |      |      |            |

|արտադրանք`       |        |      |     |      |      |      |            |

|ազդրեր,          |        |      |     |      |      |      |            |

|ռուլետներ,       |        |      |     |      |      |      |            |

|կորեյկաներ,      |        |      |     |      |      |      |            |

|կրծքամիս,        |        |      |     |      |      |      |            |

|վզիկներ, խոզի    |        |      |     |      |      |      |            |

|բալիկ` նաև       |        |      |     |      |      |      |            |

|թաղանթով         |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.10.        |  1x10.3|1,0   |0,01 |     -|    25|     -|            |

|եփած-ապխտած թշեր,|        |      |     |      |      |      |            |

|բուլկաներ        |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.11.        |  1x10.3|1,0   |0,1  |     -|    25|     -|            |

|տապակած,         |        |      |     |      |      |      |            |

|տապակած-ապխտած   |        |      |     |      |      |      |            |

|մսային արտադրանք |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.12. եփած և |  1x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|ձևավոր      |

|տապակած,         |        |      |     |      |      |      |կտրատման    |

|ապխտած-տապակած   |        |      |     |      |      |      |դեպքում     |

|արտադրանք, որոնց |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ|

|պահպանման ժամկետը|        |      |     |      |      |      |2.5x10.3-ից |

|5 օրից ավելի է,  |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|կտրատված և       |        |      |     |      |      |      |            |

|վակուում         |        |      |     |      |      |      |            |

|փաթեթավորված     |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.13. արագ   |  1x10.4|0,01  |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|սառեցված պատրաստի|        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|մսային ուտեստներ`|        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|մսի չափաբաժանված |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|կտորներով (առանց |        |      |     |      |      |      |            |

|սոուսի), տապակած,|        |      |     |      |      |      |            |

|խաշված           |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.7.2.14. արագ   |  2x10.4|0,01  |    -|  1,0 |    25|     -|Enterococcus|

|սառեցված պատրաստի|        |      |     |      |      |      |ԳԱՄ/գ       |

|մսային ուտեստներ`|        |      |     |      |      |      |1x10.3-ից   |

|կտրտված մսից`    |        |      |     |      |      |      |ոչ ավելի    |

|սոուսով,         |        |      |     |      |      |      |            |

|բլինչիկներ` մսով |        |      |     |      |      |      |            |

|կամ ենթամթերքով  |        |      |     |      |      |      |            |

|և  այլն          |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.8. Ենթամթերքից պատրաստված մսամթերք (պաշտետներ, լիվերային երշիկներ,     |

|գելեցներ, դոնդողներ, արյունային երշիկներ) և  արյուն: Ենթամթերքի, երշիկի  |

|արյան, լցոնքի օգտագործմամբ եփված արտադրանք (երշիկներ, արյունային         |

|երշիկներ, լցոնքով ուտեստներ)                                             |

|_________________________________________________________________________|

|1.8.1. արյունային|  2x10.3|1,0   |0,01*|    -*|    25|     -|* այն մթերքի|

|երշիկներ         |        |      |     |      |      |      |համար, որի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ժամկետը 2   |

|                 |        |      |     |      |      |      |օրից ավելի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |է: S. aureus|

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |սուլֆիտ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |վերականգնող |

|                 |        |      |     |      |      |      |կլոստրիդիա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |ներ 0.1 գ չի|

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.2. զելցներ   |  2x10.3|1,0   |0,1  |    -*|    25|     -|* S. aureus |

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.3. լիվերային |  2x10.3|1,0   |0,01*|    -*|    25|     -|* այն մթերքի|

|երշիկներ         |        |      |     |      |      |      |համար, որի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ժամկետը 2   |

|                 |        |      |     |      |      |      |օրից ավելի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |է: S. aureus|

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |սուլֆիտ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |վերականգնող |

|                 |        |      |     |      |      |      |կլոստրիդիա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |ներ 0.1 գ չի|

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.4. պաշտետներ`|  1x10.3|1,0   |0,1  |  0,1*|    25|     -|* այն մթերքի|

|լյարդից, մսից,   |        |      |     |      |      |      |համար, որի  |

|այդ թվում`       |        |      |     |      |      |      |պահման      |

|թաղանթով         |        |      |     |      |      |      |ժամկետը 2   |

|                 |        |      |     |      |      |      |օրից ավելի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |է: S. aureus|

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.5. դոնդողային|  2x10.3|0,1   |0,1  |  0,1*|    25|     -|* այն մթերքի|

|մսամթերք (լցոնք) |        |      |     |      |      |      |համար, որի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ժամկետը 2   |

|                 |        |      |     |      |      |      |օրից ավելի  |

|                 |        |      |     |      |      |      |է: S. aureus|

|                 |        |      |     |      |      |      |1.0 գ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |L. mono-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.6. հավի      |  2x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|L. mono-    |

|պաշտետներ, այդ   |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|թվում` փորոտիքի  |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|օգտագործմամբ     |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.7. պաշտետներ`|  5x10.3|1,0   |0,1  |  0,1 |    25|     -|L. mono-    |

|թռչնի լյարդից    |        |      |     |      |      |      |cytogenes   |

|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.8. թռչնամսից |  2x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|դոնդողանման      |        |      |     |      |      |      |            |

|մթերք` զելցներ,  |        |      |     |      |      |      |            |

|լցոնք և  այլն    |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.9. լիվերային |  5x10.3|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|            |

|երշիկ` թռչնամսից |        |      |     |      |      |      |            |

|և  ենթամթերքից   |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.8.10. չոր      |2.5x10.4|1,0   |    -|     -|    25|  100 |            |

|սննդային         |        |      |     |      |      |      |            |

|խտանյութեր` մսից |        |      |     |      |      |      |            |

|կամ ենթամթերքից  |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________________________________________________________________|

|1.9. Պահածոներ` կենդանիների և  թռչնի մսից (մսաբուսային)                  |

|_________________________________________________________________________|

|1.9.1.           |       -|     -|    -|     -|     -|     -|B. subtilis |

|մանրէազերծված`   |        |      |     |      |      |      |խմբի սպոր   |

|տավարի, խոզի,    |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|ձիու և  այլ      |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ մթերքի|

|կենդանիների մսից |        |      |     |      |      |      |1 գ (սմ3)-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |ում ոչ      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի, քան  |

|                 |        |      |     |      |      |      |11 բջիջ:    |

|                 |        |      |     |      |      |      |B. cereus և |

|                 |        |      |     |      |      |      |(կամ) B.    |

|                 |        |      |     |      |      |      |polymyxa    |

|                 |        |      |     |      |      |      |խմբի սպոր   |

|                 |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|                 |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում:       |

|                 |        |      |     |      |      |      |Մեզոֆիլ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |կլոստրիդիա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |ները մթերքի |

|                 |        |      |     |      |      |      |1 գ (սմ3)-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |ում ոչ      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի, քան 1|

|                 |        |      |     |      |      |      |բջիջ,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |C. botulinum|

|                 |        |      |     |      |      |      |և  (կամ) C. |

|                 |        |      |     |      |      |      |perfringens |

|                 |        |      |     |      |      |      |չի թույլա-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |տրվում: Սպոր|

|                 |        |      |     |      |      |      |չառաջացնող  |

|                 |        |      |     |      |      |      |մանրէներ,   |

|                 |        |      |     |      |      |      |բորբոսա-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |սնկեր,      |

|                 |        |      |     |      |      |      |խմորասնկեր  |

|                 |        |      |     |      |      |      |չեն թույլա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |տրվում: Սպոր|

|                 |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|                 |        |      |     |      |      |      |թերմոֆիլ    |

|                 |        |      |     |      |      |      |անաերոբ,    |

|                 |        |      |     |      |      |      |աերոբ և     |

|                 |        |      |     |      |      |      |ֆակուլտատիվ-|

|                 |        |      |     |      |      |      |անաերոբ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |մանրէների   |

|                 |        |      |     |      |      |      |հայտնաբերման|

|                 |        |      |     |      |      |      |դեպքում     |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման ջերմ-|

|                 |        |      |     |      |      |      |աստիճանը`   |

|                 |        |      |     |      |      |      |20 oC-ից ոչ |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի       |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.2.           |       -|     -|    -|     -|     -|     -|նույնը      |

|մանրէազերծված`   |        |      |     |      |      |      |            |

|տավարի, խոզի,    |        |      |     |      |      |      |            |

|ձիու և  այլ      |        |      |     |      |      |      |            |

|կենդանիների մսից |        |      |     |      |      |      |            |

|և  խավարտով      |        |      |     |      |      |      |            |

|(բանջարեղենի,    |        |      |     |      |      |      |            |

|ձավարեղենի)      |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.3.           |  2x10.2|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|B. cereus   |

|պաստերիզացված`   |        |      |     |      |      |      |1 գ չի      |

|տավարի և  խոզի   |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|մսից             |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.4.           |  2x10.2|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|B. cereus   |

|պաստերիզացված`   |        |      |     |      |      |      |1 գ չի      |

|ապխտած միս`      |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

|մասնատված և      |        |      |     |      |      |      |            |

|սիրողական        |        |      |     |      |      |      |            |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.5.           |       -|     -|    -|     -|     -|     -|B. subtilis |

|մանրէազերծված    |        |      |     |      |      |      |խմբի սպոր   |

|թռչնամսից`       |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|բուսական         |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ մթերքի|

|լցոններով և      |        |      |     |      |      |      |1 գ (սմ3)-  |

|առանց դրանց, այդ |        |      |     |      |      |      |ում ոչ      |

|թվում` պաշտետային|        |      |     |      |      |      |ավելի, քան  |

|                 |        |      |     |      |      |      |11 բջիջ:    |

|                 |        |      |     |      |      |      |B. cereus և |

|                 |        |      |     |      |      |      |(կամ) B.    |

|                 |        |      |     |      |      |      |polymyxa    |

|                 |        |      |     |      |      |      |խմբի սպոր   |

|                 |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|                 |        |      |     |      |      |      |ՄԱՖԱՄ չի    |

|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատր-   |

|                 |        |      |     |      |      |      |վում:       |

|                 |        |      |     |      |      |      |Մեզոֆիլ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |կլոստրիդիա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |ները մթերքի |

|                 |        |      |     |      |      |      |1 գ (սմ3)-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |ում ոչ      |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի, քան 1|

|                 |        |      |     |      |      |      |բջիջ,       |

|                 |        |      |     |      |      |      |C. botulinum|

|                 |        |      |     |      |      |      |և  (կամ) C. |

|                 |        |      |     |      |      |      |perfringens |

|                 |        |      |     |      |      |      |չի թույլա-  |

|                 |        |      |     |      |      |      |տրվում: Սպոր|

|                 |        |      |     |      |      |      |չառաջացնող  |

|                 |        |      |     |      |      |      |մանրէներ,   |

|                 |        |      |     |      |      |      |բորբոսա-    |

|                 |        |      |     |      |      |      |սնկեր,      |

|                 |        |      |     |      |      |      |խմորասնկեր  |

|                 |        |      |     |      |      |      |չեն թույլա- |

|                 |        |      |     |      |      |      |տրվում: Սպոր|

|                 |        |      |     |      |      |      |առաջացնող   |

|                 |        |      |     |      |      |      |թերմոֆիլ    |

|                 |        |      |     |      |      |      |անաերոբ,    |

|                 |        |      |     |      |      |      |աերոբ և     |

|                 |        |      |     |      |      |      |ֆակուլտատիվ-|

|                 |        |      |     |      |      |      |անաերոբ     |

|                 |        |      |     |      |      |      |մանրէների   |

|                 |        |      |     |      |      |      |հայտնաբերման|

|                 |        |      |     |      |      |      |դեպքում     |

|                 |        |      |     |      |      |      |պահման ջերմ-|

|                 |        |      |     |      |      |      |աստիճանը`   |

|                 |        |      |     |      |      |      |20 oC-ից ոչ |

|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի       |

|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|

|1.9.6.           |  2x10.2|1,0   |0,1  |  1,0 |    25|     -|B. cereus   |

|Պաստերիզացված`   |        |      |     |      |      |      |1 գ չի      |

|թռչնամսից        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|

._________________________________________________________________________.

 

Աղյուսակ N 3

 

Մսի և թռչնամսի վերամշակված մթերքների սննդային արժեքը` 100 գ

մթերքում

 

.___________________________________________________________.

|Մթերքի անվանումը    |Սպիտակուցներ, գ|Ճարպեր, գ  |Ածխաջրեր, |

|                    |               |           |գ         |

|____________________|_______________|___________|__________|

|Երշիկեղեն           |               |           |          |

|____________________|_______________|___________|__________|

|Եփած երշիկ          |առնվազն 11     |ոչ ավելի 25|2-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Նրբերշիկ և  սարդելկա|առնվազն 10     |ոչ ավելի 30|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Մսային հաց          |առնվազն 11     |ոչ ավելի 30|2-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Եփած-ապխտած երշիկ   |առնվազն 16     |ոչ ավելի 38|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Կիսաապխտած երշիկ    |առնվազն 16     |ոչ ավելի 45|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Հում ապխտած երշիկ   |առնվազն 20     |ոչ ավելի 50|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Մթերք խոզի մսից     |առնվազն 10     |ոչ ավելի 50|1-ից պակաս|

|___________________________________________________________|

|Պահածոներ                                                  |

|___________________________________________________________|

|Տավարի մսից         |առնվազն 17     |ոչ ավելի 17|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Ոչխարի մսից         |առնվազն 16     |ոչ ավելի 15|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Խոզի մսից           |առնվազն 15     |ոչ ավելի 32|1-ից պակաս|

|____________________|_______________|___________|__________|

|Թռչնի մսից          |առնվազն 16     |ոչ ավելի 18|1-ից պակաս|

.___________________________________________________________.

 

Աղյուսակ N 4

 

Օդի ջերմաստիճանի և հարաբերական խոնավության նորմավորվող

մեծություններն արտադրական շենքերի աշխատանքային օդում

 

._________________________________________________________________________.

|Շինությունը                            |Օդի ջերմաստիճանը,|Օդի հարաբերական|

|                                       |oC               |խոնավությունը, |

|                                       |                 |%, ոչ ավելի    |

|_________________________________________________________________________|

|Մսեղիքի, կիսամսեղիքի, քառորդ մսեղիքի ապասառեցման խուց                    |

|_________________________________________________________________________|

|Երշիկների արտադրության համար           |            16-20|          90-95|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Փաթեթավորված մսի և  կիսապատրաստվածքների|                8|          85-90|

|համար                                  |                 |               |

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Բլոկներ, կիսամսեղիք, ենթամթերքներ      |               12|             70|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Խճողակի հասունացման բաժանմունք         |              2-4|          85-90|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Կիսաապխտած, հում ապխտած, եփած-ապխտած   |                8|          85-90|

|երշիկների խուց                         |                 |               |

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Երշիկների չորացման խուց                |               12|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Եփած երշիկի` օդով պաղեցման խուց        |              2-8|          90-95|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Երշիկների պահման շինություն (խուց)     |            12-15|          75-78|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Եփած երշիկների պահման շինություն (խուց)|              0-8|          85-90|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Արյան հավաքման և  մշակման բաժանմունք   |            17-18|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Սննդային հալած յուղի արտադրամաս        |            17-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Ջերմային մշակման արտադրամաս            |            18-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Լյարդաթոքից երշիկի արտադրություն       |            18-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Տեխնիկական մթերքի ապարատային արտադրամաս|            22-24|          70-75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Տեխնիկական մթերքի հումքի արտադրամաս    |            17-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Տեխնիկական հալած յուղի արտադրամաս      |            17-22|             75|

|_______________________________________|_________________|_______________|

|Տեխնիկական ալբումինի արտադրության      |            18-22|             75|

|արտադրամաս                             |                 |               |

._________________________________________________________________________.

(7-րդ կետը փոփ. 16.08.07 թիվ 933-Ն որոշում)

 

Մսի և մսամթերքի արտադրությանը ներկայացվող պահանջները

 

8. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում կենդանիների սպանդը կազմակերպվում է Հայաստանի Հանրապետության կառավարության սահմանած կարգով:

9. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում արտադրական տարածքների նախագծման, շինարարության, վերակառուցման և շահագործման ժամանակ անհրաժեշտ է ապահովել Հայաստանի Հանրապետության կառավարության լիազոր մարմինների կողմից սահմանված շինարարական, անասնաբուժասանիտարական, հիգիենիկ նորմերը և կանոնները:

10. Մսի և մսամթերքի արտադրության գործընթացում հիմնական և օժանդակ արտադրամասերի, բաժանմունքների, տեղամասերի, սարքավորումների հատակագծման ժամանակ անհրաժեշտ է ապահովել տեխնոլոգիական գործընթացների հոսքայնությունը, անասնաբուժասանիտարական հսկողությունը և կենսագործունեության անվտանգությունը: Կազմակերպության տարածքը պետք է լինի մաքուր, ցանկապատված, աղբը և թափոնները պետք է հեռացվեն օրական առնվազն մեկ անգամ: Անհրաժեշտ է պահպանել ջրամատակարարման ու ջրահեռացման համակարգերին, լուսավորությանը, ջեռուցմանը, օդափոխության միկրոկլիմային և աղմուկին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները:

11. Արտադրական, օժանդակ և կենցաղային շինությունները պետք է լուսավորված լինեն` կախված իրականացվող աշխատանքի բնույթից և անվտանգության պահանջներից:

12. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում օգտագործվող ջուրը պետք է համապատասխանի Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կողմից խմելու ջրին ներկայացվող սանիտարական կանոններին և նորմերին:

13. Մսամթերքի արտադրության համար օգտագործվող միսը պարտադիր ենթարկվում է անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության, իսկ սննդային հավելումները, փաթեթավորող նյութերը Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կողմից պետք է թույլատրված լինեն սննդամթերքի արտադրությունում կիրառելու համար:

14. Մսի և մսամթերքի անվտանգության մանրէաբանական ցուցանիշները որոշվում են արտադրողի և սննդամթերքի անվտանգության ապահովման բնագավառում Հայաստանի Հանրապետության կառավարության լիազորած մարմնի կողմից սահմանված պարբերականությամբ:

15. Տեղական արտադրության և ներմուծվող միսը վերամշակման է ընդունվում միայն անասնաբուժական ուղեկցող փաստաթղթերի առկայությամբ` անասնաբուժասանիտարական փորձաքննությունից հետո:

16. Անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության արդյունքներով պայմանական պիտանի ճանաչված միսը և մսամթերքն անհրաժեշտ է վարակազերծել հատուկ շինություններում, որտեղ առկա են էլեկտրական և գազի վառարաններ, կաթսաներ, ավտոկլավներ: Վնասազերծումից հետո ստացված մթերքը կարելի է օգտագործել միայն լաբորատոր հետազոտությունից հետո, որով հաստատվում է մթերքի անվտանգությունը: Վնասազերծման դեպքում մսի խորքում ջերմաստիճանը պետք է կազմի առնվազն 80 oC, իսկ ճարպի դեպքում` 100 oC, կամ միսը պետք է սառեցվի առնվազն -12 oC ջերմաստիճանի պայմաններում:

17. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում անհրաժեշտ է պահպանել ջերմաստիճանի, խոնավության ռեժիմները, որոնք ապահովում են անվտանգությունը (N 4 աղյուսակ):

18. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում օգտագործվում են Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ թույլատրված պեստիցիդներ, անասնաբուժական դեղամիջոցներ, այլ քիմիական միջոցներ:

19. Միսն արտադրական մշակումից առաջ պաղեցնում են մինչև 0-4 oC, սառեցնում` մինչև -2 - 8 oC ջերմաստիճանը:

20. Թարմ միսն արտադրական մշակման է ենթարկվում տեխնոլոգիական գործընթացներից հետո 3 ժամվա ընթացքում: Պաղեցված միսը պահում են -1./.4 oC, իսկ սառեցվածը` -18 oC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանում:

21. Մինչև հումքի տեղափոխումը սառնարանային խուց` սառնարանի պատերը, հատակը, առաստաղը, սարքավորումները, տրանսպորտային միջոցները, տարան ախտահանում են և ենթարկում սանիտարական մշակման:

22. Մսի և մսամթերքի արտադրական հսկողությունն իրականացնում է արտադրողը, որը հսկում է արտադրական, տեխնոլոգիական գործընթացների պարամետրերը, կրիտիկական կետերը, մթերքի անվտանգությունը և սահմանում մթերքի պիտանիության ժամկետը` հաշվի առնելով օգտագործվող հումքի որակը, փաթեթավորման եղանակը, արտադրության սանիտարահիգիենիկ պայմանները:

23. Մսի և մսամթերքի արտադրությունն իրականացվում է արտադրողի կողմից սահմանված տեխնոլոգիական հրահանգին ու տվյալ արտադրատեսակի պատրաստման բաղադրագրին համապատասխան:

24. Վերամշակման գործընթացում միսն աղում են նիտրիտի և կերակրի աղի խառնուրդով: Կուտերացումից հետո մսի խճողակի ջերմաստիճանը չպետք է գերազանցի +18 oC-ը, իսկ ջերմային մշակման ժամանակ մսահացի (գլանահացի) կենտրոնում պետք է ապահովվի 68-72 oC ջերմաստիճան:

25. Ելնելով օգտագործվող մսի, փաթեթավորող նյութերի, արտադրության սանիտարահիգիենիկ պայմաններից` արտադրողը սահմանում է հիմնավորված պիտանիության ժամկետ:

26. Մսի և մսամթերքի արտադրությունում չի թույլատրվում տեխնոլոգիական մշակումը` ուլտրամանուշակագույն ճառագայթների և ֆիզիկաքիմիական այլ գործոնների ազդեցությամբ, աղիների թաղանթների օգտագործումը, որոնց վրա հայտնաբերված են լորձ, ճարպ, մակաբույծներ կամ այլ օտար նյութեր:

27. Մսի և մսամթերքի արտադրության, օգտահանման, պահպանման, վերամշակման, փոխադրման, իրացման գործընթացների ժամանակ շրջակա միջավայր արտազատվող աղտոտող նյութերի քանակությունը պետք է համապատասխանի բնապահպանության անվտանգության օրենսդրության պահանջներին:

i

27.1. Թռչնամսի հալեցման ժամանակ անջատված խոնավության զանգվածային բաժինը չպետք է գերազանցի 4%-ը:

(27.1-ին կետը լրաց. 10.06.2021 թիվ 959-Ն որոշում)

 

--------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
19.10.2006
N 1560-Ն
Որոշում