(ուժը կորցրել է 22.12.2022 թիվ 2011-Ն որոշում)
  i 
040.1560.111106
«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ» 
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ 
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ
 
«11» նոյեմբերի 2006 թ.
 
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
 
19 հոկտեմբերի 2006 թվականի N 1560-Ն
 
ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
 
  i 
Հիմք ընդունելով «Տեխնիկական կանոնակարգման մասին» օրենքի 8-րդ հոդվածի 1-ին մասի 3-րդ կետի «ա» ենթակետը` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հաստատել մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգը` համաձայն հավելվածի:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվանից վեց ամիս հետո:
(նախաբանը փոփ. 26.05.2022 թիվ 765-Ն որոշում)
 
ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ
2006 ԹՎԱԿԱՆԻ ՆՈՅԵՄԲԵՐԻ 8-ԻՆ
 
Հավելված
ՀՀ կառավարության
2006 թվականի հոկտեմբերի 19-ի
N 1560-Ն որոշման
 
ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ
 
I. ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՈԼՈՐՏԸ
 
  i 
1. Մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգի (այսուհետ` տեխնիկական կանոնակարգ) գործողությունը տարածվում է արտաքին տնտեսական գործունեության ապրանքային անվանացանկի ծածկագրերին համապատասխան` մսի և մսամթերքի վրա`
 
    Խոշոր եղջերավոր անասունի միս` թարմ կամ պաղեցված             0201
 
    Խոշոր եղջերավոր անասունի միս` սառեցված                      0202
 
    Խոզի միս` թարմ, պաղեցված կամ սառեցված                       0203
 
    Ոչխարի կամ այծի միս` թարմ, պաղեցված կամ սառեցված            0204
 
    Ձիու, ավանակի, ջորու միս` թարմ, պաղեցված կամ սառեցված       0205 00
 
Խոշոր եղջերավոր անասունի, խոզի, ոչխարի, այծի, ձիու, ավանակի,
    ջորու սննդային ենթամթերք` թարմ, պաղեցված կամ սառեցված       0206
 
Ընտանի թռչնի միս և սննդային ենթամթերք` թարմ, պաղեցված
    կամ սառեցված                                                0207
 
Այլ կենդանիների միս և սննդային մսային ենթամթերք` թարմ,
    պաղեցված կամ սառեցված                                       0208
 
Մսից առանձնացված խոզի ճարպ և թռչնի ճարպ` չհալեցված,
թարմ, պաղեցված, սառեցված, աղի, աղաջրում, չորացված
    կամ ապխտած                                                  0209 
 
Այլ կենդանիների միս և սննդային ենթամթերք` աղի, աղաջրում,
չորացված կամ ապխտած, սննդային ալյուր` պատրաստված մսից
    և  սննդային ենթամթերքից                                     0210
 
Մսից, մսային ենթամթերքից կամ արյունից պատրաստված
երշիկեղեն և համանման մթերք, դրանց հիմքով պատրաստված
    պատրաստի սննդամթերք                                         1601 00
 
Մսից, մսային ենթամթերքից կամ արյունից պատրաստված
    այլ պատրաստի կամ պահածոյացված սննդամթերք                    1602    
 
    Մզվածքներ և  հյութեր` մսից                                  1603 00
 
(1-ին կետը փոփ. 16.08.07 թիվ 933-Ն, 25.04.13 թիվ 438-Ն որոշումներ)
 
  i 
2. Սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանվում են մսի և մսամթերքի անվտանգությունը բնութագրող ցուցանիշները, դրանց մակնշմանը, փաթեթավորմանը, պահմանը, փոխադրմանը ներկայացվող պահանջները և համապատասխանության գնահատման ընթացակարգերը:
(2-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
  i 
3. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի 1-ին կետում ներկայացված մսի և մսամթերքի արտադրատեսակները ենթակա են համապատասխանության գնահատման` բացառությամբ 0201, 0204, 0205 00, 0206, 0208 ծածկագրերով դասակարգված արտադրատեսակների և 0203, 0209 00 ծածկագրերով դասակարգված թարմ և պաղեցված արտադրատեսակների, որոնք օրենքով սահմանված կարգով ենթակա են անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության:
(3-րդ կետը փոփ. 16.08.07 թիվ 933-Ն, 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշումներ)
 
II. ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
 
4. Սույն տեխնիկական կանոնակարգում կիրառվում են հետևյալ հասկացությունները`
միս` սպանդային կենդանիների սպանդից ստացված մթերք` մսեղիքի կամ մսեղիքի մասի տեսքով, որը մկանային, ճարպային, շարակցական և ոսկրային հյուսվածքների ամբողջություն է: Կարող է լինել թարմ` ստացված մորթից անմիջապես հետո, մկանների խորքում 35 օC-ից ոչ պակաս ջերմաստիճանով, պաղեցված` մկանների խորքում 12 օC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանով, սառեցված` մկանների խորքում 0-4 օC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանով, սառնարանային` մկանների խորքում -8 օC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանով, ոսկրազերծված, որոշակի ձևի և չափի, սառեցված-հալեցված.
սպանդի սննդային ենթամթերք` սպանդային կենդանու սպանդից ստացված ներքին օրգաններ, գլուխ, պոչ, վերջույթներ, որոնք կարող են լինել նաև վերամշակված.
մսամթերք` սննդամթերք, որի բաղադրագրում մսային բաղադրիչների զանգվածային բաժինը 60 տոկոսից բարձր է և կարող է պարունակել ոչ մսային բաղադրիչներ.
երշիկային արտադրանք` երշիկային խճողակից պատրաստված մսային կամ միս պարունակող մթերք, որը ձևավորված է երշիկային թաղանթում, փաթեթում, ցանցում և ենթարկված է ջերմային մշակման: Լինում է կիսաապխտած, ապխտած, եփած-ապխտած, հում-ապխտած, հում.
տավարի մսից մթերք` տավարի մսեղիքից սննդի համար անմիջական օգտագործման արտադրանքներ, եփած, եփած-ապխտած, ապխտած, կիսաապխտած վիճակում և այլն.
խոզի մսից մթերք` խոզի մսեղիքից սննդի համար անմիջական օգտագործման արտադրանքներ` աղած, եփած, եփած-ապխտած, ապխտած, տապակած վիճակում և այլն.
ոչխարի մսից մթերք` ոչխարի մսեղիքից սննդի համար անմիջական օգտագործման արտադրանքներ, եփած, եփած-ապխտած, տապակած վիճակում և այլն.
բուժենինա (խոզի միս` խաշած)` մսային արտադրանք` կոնք-ազդրային մսից` առանց ոսկորի, եփած-տապակած վիճակում.
թռչնի մսից մթերք` թռչնի մսեղիքից սննդի համար անմիջական օգտագործման մթերք, եփած, տապակած, եփած-ապխտած վիճակում և այլն.
մսային ռուլետ` գլանաձև մսային արտադրանք` եփած, ապխտած, եփած-ապխտած վիճակում.
բեկոն` խոզի բեկոնային կիսամսեղիք` առանց թիակի, աղը դրած.
մսային կիսապատրաստվածք` մսային կամ միս պարունակող մթերք` կտորների կամ խճողակի տեսքով, որը պատրաստված է ոսկրով կամ անոսկր մսից` ոչ մսային բաղադրիչների ավելացմամբ կամ առանց դրանց ավելացման, և օգտագործումից առաջ պահանջում է ջերմային մշակում: Մսային կիսապատրաստվածքները լինում են անոսկր, մսաոսկրային, անոսկր կամ մսաոսկրային խոշոր` 500-3000 գրամ քաշով, կտորներով, անոսկր կամ մսաոսկրային մանր` 10-200 գրամ քաշով, կտորներով, խճողակային` 8 մմ-ից ոչ ավելի մասնիկների չափերով, ձևավորված` որոշակի երկրաչափական ձև ունեցող, խմորային.
պելմեն, կոլոլակ` մսային ֆարշից պատրաստված` սառեցված կիսաֆաբրիկատներ.
մսային պահածոներ` մետաղյա կամ ապակյա տուփերի (տարաների) մեջ հերմետիկ փաթեթավորված, բարձր ջերմային մշակման ենթարկված մսային պահածոներ, որոնց մեջ ոչնչացված են մանրէները, և ապահովված է մթերքի կայուն պահպանությունը: Լինում են մսաբուսական, տարբեր չափի մսային կտորներով, մսային խճողակի, մսապաշտետային, էմուլգացված մսային.
սննդային արգանակ` սննդամթերք, որն ստացվում է մսի, մսային ենթամթերքի, ոսկրի եփումից, որտեղ ավելացված է ճարպ և այլ համահոտային բաղադրիչներ.
սննդային ժելատին` դոնդողային հատկությամբ` սպիտակուցային նյութի տեսքով սննդամթերք, որի մեջ կոլլագենի զանգվածային բաժինն առնվազն 10 տոկոս է.
չորացված միս` մսամթերք` ֆիզիկական եղանակով ջրազրկված անոսկր մսի տեսքով, որում խոնավության մնացորդային զանգվածային բաժինը 10 տոկոսից ոչ ավելի է.
մսահյութ` լուծամզման (էքստրակցիա) եղանակով մսային կամ մսային և ոչ մսային բաղադրիչներից ստացված մսային կամ միս պարունակող մթերք.
մսամթերք` դիետիկ սնման համար` մսամթերք` նախատեսված բուժիչ կամ կանխարգելիչ սնման համար` հաշվի առնելով ախտաբանությունը և հասակը.
մսի և մսամթերքի նույնականացում` մսի և մսամթերքի բնութագրերի նմանատիպության հաստատումը` ըստ գոյություն ունեցող ցուցանիշների.
մսի և մսամթերքի շրջանառություն` սննդամթերքի արտադրություն, մշակում, ներմուծում, արտահանում, մակնշում, փաթեթավորում, չափածրարում, մատակարարում, իրացում, պահեստավորում, փոխադրում և այլն:
 
III. ՇՈՒԿԱ ՄՈՒՏՔ ԳՈՐԾԵԼՈՒ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ
 
  i 
5. Հայաստանի Հանրապետության տարածքում մսի և մսամթերքի իրացման ժամանակ պետք է պահպանվեն համապատասխանության գնահատման ենթակա արտադրանքի նկատմամբ Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված պայմանները:
(5-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
  i 
6. Հայաստանի Հանրապետության տարածքում համապատասխանության գնահատման ենթակա և շրջանառության մեջ գտնվող միսն ու մսամթերքը պետք է ուղեկցվեն տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող հայտարարագրով կամ ունենան տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող համապատասխանության ազգային նշանի մակնշում:
(6-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
 
IV. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ
 
  i 
7. Մսի և մսամթերքի անվտանգության ցուցանիշները սահմանված են սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 1-4 աղյուսակներում` բացառությամբ պեստիցիդների և նիտրատների առավելագույն մնացորդային քանակների, որոնք սահմանված են Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2006 թվականի դեկտեմբերի 14-ի «Կենդանական և բուսական ծագում ունեցող սննդամթերքում պեստիցիդների և նիտրատների առավելագույն մնացորդային քանակը հաստատելու մասին» N 1904-Ն որոշմամբ.
 
Աղյուսակ N 1
 
Մսի և մսամթերքի մեջ թունավոր տարրերի, հակաբիոտիկների,
նիտրոզամինների, բենզապիրենի, ռադիոնուկլիդների և միկոտոքսինների
նորմատիվները
 
._________________________________________________________________________.
|Դասիչը, մթերքի     |Ցուցանիշները    |Թույլատրելի    |Լրացումներ          |
|խումբը             |                |մակարդակները,  |                    |
|                   |                |մգ/կգ, ոչ ավելի|                    |
|___________________|________________|_______________|____________________|
|         1         |        2       |       3       |          4         |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.1. Բոլոր տեսակի  |թունավոր տարրեր`                                     |
|մորթի, նաև  որսի   |_____________________________________________________|
|ենթակա վայրի       |կապար           |         0,5   |                    |
|կենդանիների միս,   |________________|_______________|____________________|
|այդ թվում`         |արսեն           |         0,1   |                    |
|կիսապատրաստվածքներ`|________________|_______________|____________________|
|թարմ, պաղեցված, քիչ|կադմիում        |         0,05  |                    |
|սառեցված, սառեցված |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,03  |                    |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                  |բացի վայրի          |
|                   |                                |կենդանիներից        |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       160     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       320     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       160     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        50     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       100     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       200     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.2. Մորթի ենթակա  |թունավոր տարրեր`                                     |
|և  վայրի           |_____________________________________________________|
|կենդանիների        |կապար           |         0,6   |                    |
|սպանդային ենթամթերք|                |_______________|____________________|
|(լյարդ, երիկամներ, |                |         1,0   |երիկամներ           |
|լեզու, ուղեղ, սիրտ)|________________|_______________|____________________|
|պաղեցված, սառեցված,|արսեն           |         1,0   |                    |
|սննդային արյուն և  |________________|_______________|____________________|
|դրանից պատրաստված  |կադմիում        |         0,3   |                    |
|մթերք, խոզի կաշի   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         1,0   |երիկամներ           |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,1   |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,2   |երիկամներ           |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                  |բացի վայրի          |
|                   |                                |կենդանիներից        |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       160     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       320     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       160     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        50     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       100     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       200     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.3. Բոլոր տեսակի  |թունավոր տարրեր`                                     |
|մորթի ենթակա և     |_____________________________________________________|
|վայրի թռչունների   |կապար           |       0,5     |                    |
|միս, դրանից        |________________|_______________|____________________|
|կիսապատրաստվածքներ`|արսեն           |       0,1     |                    |
|թարմ, պաղեցված,    |________________|_______________|____________________|
|սառեցված           |կադմիում        |       0,05    |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |       0,03    |                    |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                  |բացի վայրի          |
|                   |                                |թռչուններից         |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       180     |բկ/կգ               |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        80     |բկ/կգ               |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.4. Տավարի, խոզի, |թունավոր տարրեր`                                     |
|ոչխարի և  մորթի    |_____________________________________________________|
|ենթակա այլ         |կապար           |         0,1   |                    |
|կենդանիների        |________________|_______________|____________________|
|ճարպային հումք, այդ|արսեն           |         0,1   |                    |
|թվում` խոզի ճարպ`  |________________|_______________|____________________|
|պաղեցված, սառեցված,|կադմիում        |         0,03  |                    |
|աղ դրած, ապխտած    |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,03  |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բենզապիրեն      |         0,001 |խոզի ճարպ` ապխտած   |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |նիտրոզամիններ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ՆԴՄԱ-ի և  ՆԴԷԱ-ի|         0.002 |                    |
|                   |գումարը         |_______________|____________________|
|                   |                |         0.004 |խոզի ճարպ` ապխտած   |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       100     |բկ/կգ               |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        50     |բկ/կգ               |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.5. Կենդանական    |օքսիդացման-փչացման ցուցանիշ`                         |
|ծագում ունեցող     |_____________________________________________________|
|հալեցված ճարպեր    |թթվայնության թիվ|         4,0   |մգ/գ                |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գերօքսիդացման   |        10,0   |մմոլ ակտիվ թթվածին/ |
|                   |թիվ             |               |կգ ճարպային ֆազայում|
|                   |_____________________________________________________|
|                   |թունավոր տարրեր`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |կապար           |         0,1   |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |արսեն           |         0,1   |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |կադմիում        |         0,03  |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,03  |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |պղինձ           |         0,4   |որոնք ենթակա են     |
|                   |                |               |պահպանման           |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |երկաթ           |         1,5   |որոնք ենթակա են     |
|                   |                |               |պահպանման           |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |նիտրոզամիններ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ՆԴՄԱ-ի և  ՆԴԷԱ-ի|         0.002 |                    |
|                   |գումարը         |_______________|____________________|
|                   |                |         0.004 |խոզի ճարպ` ապխտած   |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       100     |բկ/կգ               |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        50     |բկ/կգ               |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.6. Ճարպային      |օքսիդացման-փչացման ցուցանիշ`                         |
|մթերք` կենդանականի |_____________________________________________________|
|(ներառյալ կաթնային |ճարպային ֆազայի |         2,5   |կետտստոֆերի         |
|ճարպը) և  բուսական |թթվայնություն   |               |                    |
|յուղերի համակցմամբ |________________|_______________|____________________|
|                   |գերօքսիդացման   |        10,0   |մմոլ ակտիվ թթվածին/ |
|                   |թիվ             |               |կգ ճարպային ֆազայում|
|                   |_____________________________________________________|
|                   |թունավոր տարրեր`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |կապար           |         0,1   |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,3   |շոկոլադե            |
|                   |                |               |բաղադրիչներով       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |արսեն           |         0,1   |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |կադմիում        |         0,03  |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,2   |շոկոլադե            |
|                   |                |               |բաղադրիչներով       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,03  |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |պղինձ           |         0,4   |որոնք ենթակա են     |
|                   |                |               |պահպանման           |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |երկաթ           |         1,5   |որոնք ենթակա են     |
|                   |                |               |պահպանման           |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |նիկել           |         0,7   |հիդրոգենացված ճարպով|
|                   |                |               |մթերքի համար        |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |միկոտոքսիններ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |աֆլատոքսին M1   |         0,0005|                    |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01              |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրեպտոմիցին    |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |պենիցիլին       |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       100     |բկ/կգ               |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        80     |բկ/կգ               |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.7. Երշիկեղեն,    |թունավոր տարրեր`                                     |
|ապուխտներ,         |_____________________________________________________|
|խոհարարական        |կապար           |         0,5   |                    |
|արտադրանք թռչնի,   |________________|_______________|____________________|
|կենդանիների մսից   |արսեն           |         0,1   |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |կադմիում        |         0,05  |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,03  |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բենզապիրեն      |         0,001 |ապխտած մթերքի համար |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |նիտրոզամիններ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ՆԴՄԱ-ի և  ՆԴԷԱ-ի|         0.002 |                    |
|                   |գումարը         |_______________|____________________|
|                   |                |         0.004 |ապխտած մթերքի համար |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ` թռչնի մսի դեպքում`                  |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       180     |բկ/կգ               |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        80     |բկ/կգ               |
|___________________|_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ` կենդանիների մսի դեպքում`            |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       160     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       320     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       160     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        50     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       100     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       200     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.8. Ենթամթերքից   |թունավոր տարրեր`                                     |
|պատրաստված մսամթերք|_____________________________________________________|
|(պաշտետներ,        |կապար           |         0,6   |                    |
|լիվերային երշիկներ,|                |_______________|____________________|
|զելցներ, դոնդողներ,|                |         1,0   |երիկամներ           |
|արյունային         |________________|_______________|____________________|
|երշիկներ) և        |արսեն           |         1,0   |                    |
|արյուն: Ենթամթերքի,|________________|_______________|____________________|
|երշիկի արյան,      |կադմիում        |         0,3   |                    |
|լցոնքի օգտագործմամբ|                |_______________|____________________|
|եփված արտադրանք    |                |         1,0   |երիկամներ           |
|(երշիկներ,         |________________|_______________|____________________|
|արյունային         |սնդիկ           |         0,1   |                    |
|երշիկներ, լցոնքով  |                |_______________|____________________|
|ուտեստներ)         |                |         0,2   |երիկամներ           |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                  |բացի վայրի          |
|                   |                                |կենդանիներից        |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բենզապիրեն      |         0,001 |ապխտած մթերքի համար |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |նիտրոզամիններ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ՆԴՄԱ-ի և  ՆԴԷԱ-ի|         0,002 |                    |
|                   |գումարը         |_______________|____________________|
|                   |                |         0,004 |ապխտած մթերքի համար |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       160     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       320     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       160     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        50     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       100     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       200     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.9. Պահածոներ`    |թունավոր տարրեր`                                     |
|մսից, մսաբուսային  |_____________________________________________________|
|                   |կապար           |         0,5   |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         1,0   |թիթեղյա տարայով     |
|                   |                |               |պահածոների համար    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |արսեն           |         0,1   |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |կադմիում        |         0,05  |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,1   |թիթեղյա տարայով     |
|                   |                |               |պահածոների համար    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,03  |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |քրոմ            |         0,5   |թիթեղյա տարայով     |
|                   |                |               |պահածոների համար    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |անագ            |       200     |թիթեղյա տարայով     |
|                   |                |               |պահածոների համար    |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |նիտրոզամիններ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ՆԴՄԱ-ի և  ՆԴԷԱ-ի|         0,002 |նատրիումի նիտրիտի   |
|                   |գումարը         |               |ավելացմամբ          |
|                   |                |               |պահածոների համար    |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       160     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       320     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       160     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        50     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների         |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       100     |նույնը, ոսկրահանված |
|                   |                |               |վայրի կենդանիների   |
|                   |                |               |միս, ոսկրահանված    |
|                   |                |               |եղջերուի միս        |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       200     |նույնը, բոլոր տեսակի|
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.10. Պահածոներ`   |թունավոր տարրեր`                                     |
|ենթամթերքից, այդ   |_____________________________________________________|
|թվում` պաշտետային  |կապար           |         0,6   |                    |
|(բոլոր տեսակների   |                |_______________|____________________|
|մորթի և  որսի      |                |         1,0   |թիթեղյա տարայով     |
|ենթակա             |                |               |պահածոների համար    |
|կենդանիներից)      |________________|_______________|____________________|
|                   |արսեն           |         1,0   |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |կադմիում        |         0,3   |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,6   |երիկամներ           |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,1   |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,2   |երիկամներ           |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |քրոմ            |         0,5   |քրոմապատ տարայով    |
|                   |                |               |պահածոների համար    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |անագ            |       200     |թիթեղյա տարայով     |
|                   |                |               |պահածոների համար    |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                  |բացի վայրի          |
|                   |                                |կենդանիներից        |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |նիտրոզամիններ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ՆԴՄԱ-ի և  ՆԴԷԱ-ի|         0.002 |                    |
|                   |գումարը         |               |                    |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       160     |բկ/կգ,              |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       320     |բկ/կգ, ոսկրահանված  |
|                   |                |               |կենդանիների միս,    |
|                   |                |               |ոսկրահանված եղջերուի|
|                   |                |               |միս                 |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       160     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        50     |բկ/կգ,              |
|                   |                |               |ոսկրահանված միս     |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       100     |բկ/կգ, ոսկրահանված  |
|                   |                |               |կենդանիների միս,    |
|                   |                |               |ոսկրահանված եղջերուի|
|                   |                |               |միս                 |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |       200     |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
|                   |                |               |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.11. Պահածոներ`   |թունավոր տարրեր`                                     |
|թռչնամսից          |_____________________________________________________|
|(մսաբուսային, այդ  |կապար           |         0,5   |                    |
|թվում` պաշտետային  |                |_______________|____________________|
|և  խճողակային):    |                |         0,6   |պաշտետային          |
|Թռչնամիս` տաք և    |                |_______________|____________________|
|սուբլիմացված,      |                |         1,0   |թիթեղյա տարայով     |
|չորացված           |                |               |պահածոների համար    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |արսեն           |         0,1   |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         1,0   |պաշտետային          |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |կադմիում        |         0,05  |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,3   |պաշտետային          |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,1   |թիթեղյա տարայով     |
|                   |                |               |պահածոների համար    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |սնդիկ           |         0,03  |                    |
|                   |                |_______________|____________________|
|                   |                |         0,1   |պաշտետային          |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |անագ            |       200     |պաշտետային թիթեղյա  |
|                   |                |               |տարայով պահածոների  |
|                   |                |               |համար               |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |քրոմ            |         0,5   |նույնը              |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |հակաբիոտիկներ`                  |բացի վայրի          |
|                   |                                |թռչուններից         |
|                   |________________________________|____________________|
|                   |լևոմիցիտին      |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |տետրացիկլինի    |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ      |
|                   |խումբ           |               |                    |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |գրիզին          |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ       |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |բացիտրացին      |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ      |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |նիտրոզամիններ`                                       |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ՆԴՄԱ-ի և  ՆԴԷԱ-ի|         0,002 |                    |
|                   |գումարը         |               |                    |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ռադիոնուկլիդներ`                                     |
|                   |_____________________________________________________|
|                   |ցեզիում-137     |       180     |բկ/կգ               |
|                   |________________|_______________|____________________|
|                   |ստրոնցիում-90   |        80     |բկ/կգ               |
._________________________________________________________________________.
 
Աղյուսակ N 2
 
Մսի և մսամթերքի մանրէաբանական ցուցանիշները
 
._________________________________________________________________________.
|Դասիչը,          |ՄԱՖԱՄ,  |Մթերքի զանգված, որում չի  |Բոր-  |Լրացումներ  |
|մթերքի խումբը    |ԳԱՄ/գ,  |թույլատրվում (գ)          |բոս,  |            |
|                 |ոչ ավելի|__________________________|(գա-  |            |
|                 |(մեզոֆի-|աղիքա-|սուլ-|ոսկե- |ախտա- |ղութ  |            |
|                 |լային   |յին   |ֆիտ  |գույն |ծին,  |առա-  |            |
|                 |աերոբ և |ցու-  |վերա-|ստաֆի-|մանրէ-|ջացնող|            |
|                 |ֆակուլ- |պիկի  |կանգ-|լակոկ |ներ,  |միավոր|            |
|                 |տատիվ   |խմբի  |նող  |S.    |այդ   |ների  |            |
|                 |անաերոբ |ախտա- |կլոս-|aսreսs|թվում`|քանա- |            |
|                 |մանրէ-  |ծին   |տրի- |      |սալմո-|կը)   |            |
|                 |ների    |մանրէ-|դիա- |      |նելա- |ԳԱՄ/գ,|            |
|                 |գաղութ  |ներ`  |ներ  |      |ներ   |ոչ    |            |
|                 |առաջաց- |ԱՑԽՄ  |     |      |      |ավելի |            |
|                 |նող միա-|(կոլի |     |      |      |      |            |
|                 |վորների |ձևեր) |     |      |      |      |            |
|                 |քանակը) |      |     |      |      |      |            |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|        1        |    2   |   3  |  4  |   5  |   6  |   7  |      8     |
|_________________________________________________________________________|
|1.1. Բոլոր տեսակի մորթի, նաև  որսի ենթակա վայրի կենդանիների միս` թարմ,   |
|պաղեցված, քիչ սառեցված, սառեցված                                         |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.1. Մորթի ենթակա բոլոր կենդանիների թարմ, պաղեցված միս    |նմուշառումը`|
|                                                            |խոր շերտից  |
|____________________________________________________________|____________|
|1.1.1.1. թարմ    |      10|1,0   |    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|մսեղիք,          |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|կիսամսեղիք`      |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|քառորդված և      |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|կտրատված         |        |      |     |      |      |      |            |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.1.2. պաղեցված|  1x10.3|0,1   |    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|և  թեթև  պաղեցված|        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|մսեղիք,          |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|կիսամսեղիք`      |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|քառորդված և      |        |      |     |      |      |      |            |
|կտրատված         |        |      |     |      |      |      |            |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.2. Մորթի ենթակա կենդանիների սառեցված միս                             |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.2.1. մսեղիք, |  1x10.4|0,01  |    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|կիսամսեղիք`      |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|քառորդված և      |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|կտրատված         |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.2.2. ոսկրով, |  5x10.5|0,001 |    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|ոսկրահանված      |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|ջլային մսի       |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|զանգված          |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.2.3. մսային  |  5x10.6|0,0001|    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|զանգված` մինչև   |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|ոսկրահանումը     |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|                 |        |      |     |      |      |      |նմուշապատ-  |
|                 |        |      |     |      |      |      |րաստումը`   |
|                 |        |      |     |      |      |      |առանց       |
|                 |        |      |     |      |      |      |մակերեսի    |
|                 |        |      |     |      |      |      |ֆլամբիացման |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3. Բոլոր տեսակի մորթի, նաև  որսի ենթակա վայրի կենդանիների մսից       |
|կիսապատրաստվածքներ                                                       |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.1. Մսային կիսապատրաստվածքներ` ոչ ոսկրային (պաղեցված, թերպաղեցված,  |
|սառեցված), այդ թվում` մարինացված                                         |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.1.1. խոշոր |  5x10.5|0,001 |    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|կտորներով        |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.3.1.2. մանր  |  1x10.6|0,001 |    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|կտորներով        |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|                 |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.2. Մսի կտրտված կիսապատրաստվածքներ (պաղեցված և  սառեցված)           |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.2.1. ձև    |  5x10.6|0,0001|    -|     -|    25|  500*|L. mօnօ-    |
|տված, այդ թվում` |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|թաթախած          |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|                 |        |      |     |      |      |      |բորբոսի     |
|                 |        |      |     |      |      |      |դեպքում`    |
|                 |        |      |     |      |      |      |500` 1 ամսից|
|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի պահման|
|                 |        |      |     |      |      |      |ժամկետ      |
|                 |        |      |     |      |      |      |ունեցող     |
|                 |        |      |     |      |      |      |կիսապատրաստ-|
|                 |        |      |     |      |      |      |վածքների    |
|                 |        |      |     |      |      |      |համար       |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.3.2.2. կիսա- |  2x10.6|0,0001|    -|     -|    25|  500*|L. mօnօ-    |
|պատրաստվածքներ   |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|խմորի մեջ,       |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|լցոնքային        |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|(դդմիկներ, դոլմա)|        |      |     |      |      |      |բորբոսի     |
|                 |        |      |     |      |      |      |դեպքում`    |
|                 |        |      |     |      |      |      |500` 1 ամսից|
|                 |        |      |     |      |      |      |ավելի պահման|
|                 |        |      |     |      |      |      |ժամկետ      |
|                 |        |      |     |      |      |      |ունեցող     |
|                 |        |      |     |      |      |      |կիսապատրաստ-|
|                 |        |      |     |      |      |      |վածքների    |
|                 |        |      |     |      |      |      |համար       |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.3.2.3. խոզի, |  5x10.6|0,0001|    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|տավարի և  այլ    |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|մորթի ենթակա     |        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|կենդանիների լցոնք|        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.3. Մսաոսկրային կիսապատրաստվածքներ                                  |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.3.1. մանր, |  5x10.6|0,0001|    -|     -|    25|     -|L. mօnօ-    |
|խոշոր կտորներով  |        |      |     |      |      |      |cytօgenes   |
|(մասնաբաժիններով)|        |      |     |      |      |      |25 գ չի     |
|                 |        |      |     |      |      |      |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
 
 
 
--------------------------------------------------
ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում