(ուժը կորցրել է 23.03.2023 թվականից` 22.12.2022 թիվ 2011-Ն որոշում)
040.1925.030207
«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ» 
 ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ 
 ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ
 
«3» փետրվարի 2007 թ.
 
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
 
21 դեկտեմբերի 2006 թվականի N 1925-Ն
 
ԿԱԹԻՆ, ԿԱԹՆԱՄԹԵՐՔԻՆ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(5-րդ մաս)
 
ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ԿԱԹԻՆ, ԿԱԹՆԱՄԹԵՐՔԻՆ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ
(5-րդ մաս)
 
Աղյուսակ N 36. Սփրեդի (յուղածոյի), հալած խառնուրդի ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները
 
._________________________________________________________________________.
|Մթերքի     |          Ցուցանիշի անվանումը, նորմը                         |
|անվանումը  |_____________________________________________________________|
|           |ընդհանուր|խոնավու|աղի  |յուղա- |թթվայնու- |գերօք- |պահածոյաց-|
|           |յուղի մեջ|թյան   |զանգ-|յին    |թյունը օK,|սիդային|նող       |
|           |կաթնային |զանգվա-|վածա-|ֆազում |ոչ ավելի  |թիվը,  |նյութերի  |
|           |յուղի    |ծային  |յին  |լինոլա-|          |յուղա- |պարունա-  |
|           |զանգվածա-|մասը, %|մասը,|թթվի   |          |յին    |կությունը,|
|           |յին մասը,|       |%    |զանգվա-|          |ֆազում,|մգ/կգ, ոչ |
|           |%        |       |     |ծային  |          |մոլ    |ավելի     |
|           |         |       |     |մասը,  |          |0/կգ   |          |
|           |         |       |     |ոչ     |          |(պիտանի|          |
|           |         |       |     |պակաս, |          |ության |          |
|           |         |       |     |%      |          |ժամկետի|          |
|           |         |       |     |       |          |վեր-   |          |
|           |         |       |     |       |          |ջում), |          |
|           |         |       |     |       |          |ոչ     |          |
|           |         |       |     |       |          |ավելի  |          |
|___________|_________|_______|_____|_______|__________|_______|__________|
|Սփրեդ      |         |       |     |       |          |       |բենզոյական|
|(յուղածո), |         |       |     |       |          |       |թթու` 500,|
|այդ թվում` |         |       |     |       |          |       |սորբինա-  |
|հալած      |         |       |     |       |          |       |թթու` 100,|
|խառնուրդ`. |         |       |     |       |          |       |բենզոյական|
|           |         |       |     |       |          |       |թթվի և    |
|սփրեդ      |         |30,0-  |     |       |          |       |սորբինա-  |
|(յուղածո)` |         |61,0   |     |       |          |       |թթվի կամ  |
|           |         |       |     |       |          |       |դրանց     |
|սերուցքա-  |50,0-95,0|       |0-1,5|5,0    |2,5, սննդա|10,0   |աղերի     |
|բուսական   |15,0-49,9|       |     |       |համային   |       |համատեղ   |
|բուսա-     |         |       |     |       |հավելում- |       |օգտագործ- |
|սերուցքային|         |       |     |       |ներով     |       |ման       |
|           |         |       |     |       |յուղածո-  |       |դեպքում`  |
|           |         |       |     |       |ների      |       |1000      |
|հալած      |         |1,0-ից |     |       |համար` 3,5|       |մգ/կգ-ից  |
|խառնուրդ`  |         |ոչ     |     |       |          |       |ոչ ավելի, |
|           |         |ավելի  |     |       |          |       |այդ թվում`|
|           |         |       |     |       |          |       |բենզոյական|
|սերուցքա-  |50,0-95,0|       |     |       |          |       |թթուն կամ |
|բուսական   |15,0-49,9|       |     |       |          |       |նատրիումի |
|բուսա-     |         |       |     |       |          |       |բենզոատը` |
|սերուցքային|         |       |     |       |          |       |500       |
|           |         |       |     |       |          |       |մգ/կգ-ից  |
|           |         |       |     |       |          |       |ոչ ավելի  |
._________________________________________________________________________.
 
Աղյուսակ N 37. Պանրի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները
 
._________________________________________________________________________.
|Մթերքի անվանումը |                    Զանգվածային մասը, %                |
|                 |_______________________________________________________|
|                 |խոնավության |յուղազերծ    |չոր նյութում|     աղի       |
|                 |            |նյութում     |   յուղի    |               |
|                 |            |խոնավության  |            |               |
|_________________|____________|_____________|____________|_______________|
|Պանիր` չոր       |2,0-10,0    |             |4,0-40,0    |2,0-6,0        |
|                 |            |             |ներառյալ    |               |
|_________________|____________|51,0-ից պակաս|____________|_______________|
|Պանիր` գերպինդ   |30,0-35,0   |             |            |1,0-3,0        |
|                 |            |             |            |ներառյալ       |
|_________________|____________|_____________|____________|_______________|
|Պանիր` պինդ      |40,0-42,0   |49,0-56,0    |            |0,5-2,5        |
|                 |            |ներառյալ     |            |ներառյալ       |
|_________________|____________|_____________| 1,0-60,0   |_______________|
|Պանիր` կիսապինդ  |36,0-55,0   |54,0-69,0    | և  ավելի   |0,5-4,0        |
|                 |            |ներառյալ     |            |ներառյալ       |
|_________________|____________|_____________|            |_______________|
|Պանիր` փափուկ,   |30,0-80,0   |67,0-ից ավելի|            |0,4-5,0        |
|այդ թվում`       |            |             |            |ներառյալ,      |
|պանիր` թարմ,     |            |             |            |աղաջրային      |
|պանիր`           |            |             |            |պանրի համար`   |
|կաթնաշոռային     |            |             |            |5,0-7,0        |
|                 |            |             |            |ներառյալ, թարմ |
|                 |            |             |            |և  կաթնաշոռային|
|                 |            |             |            |պանրի համար`   |
|                 |            |             |            |0-5,0          |
._________________________________________________________________________.
 
Աղյուսակ N 38. Հալած պանրի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները
 
._________________________________________________________________________.
|Մթերքի անվանումը |                    Զանգվածային մասը, %                |
|                 |_______________________________________________________|
|                 |չոր նյութում|խոնավության |կերակրի աղի  |սախարոզի (քաղցր|
|                 |   յուղի    |            |(բացի քաղցր  |պանիրների      |
|                 |            |            |պանիրներից)  |համար)         |
|_________________|____________|____________|_____________|_______________|
|Պանիր` հալած,    |51,0-ից     |35,0-60,0   |0,5-4,0      |մինչև  30,0    |
|կտորներով        |պակաս       |ներառյալ    |ներառյալ     |ներառյալ       |
|_________________|____________|____________|_____________|_______________|
|Պանիր` հալած,    |մինչև  70,0 |35,0-67,0   |0,2-4,0      |               |
|մածուկանման      |ներառյալ    |ներառյալ    |ներառյալ     |               |
|_________________|____________|____________|_____________|_______________|
|Պանիր` հալած,    |51,0-ից     |3,0-7,0     |2,0-5,0      |               |
|չոր              |պակաս       |ներառյալ    |ներառյալ     |               |
._________________________________________________________________________.
 
80. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 37 և 38 աղյուսակներով սահմանված 36,0 տոկոսից ավելի յուղի զանգվածային մասով պանիրների մեջ սպիտակուցի զանգվածային մասը պետք է կազմի 16,0 տոկոսից ոչ պակաս:
 
Աղյուսակ N 39. Պաղպաղակի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները
 
._________________________________________________________________________.
|Պաղպաղակի   |                     Ցուցանիշի անվանումը                    |
|տեսակը      |____________________________________________________________|
|            |      զանգվածային մասը      |զանգվածային |թթվայ-|հարումը, % |
|            |                            |մասը, %, ոչ |նութ- |           |
|            |                            |պակաս       |յունը,|           |
|            |____________________________|____________|օT, ոչ|           |
|            |      յուղի        |ԿՉՅՄ    |սախա- |չոր  |ավելի |           |
|            |___________________|        |րոզի  |նյու-|      |           |
|            | կաթնային|բուսական,|        |կամ   |թերի |      |           |
|            |         |կամ      |        |ընդհա-|     |      |           |
|            |         |կաթնային |        |նուր  |     |      |           |
|            |         |և        |        |շաքարի|     |      |           |
|            |         |բուսական |        |      |     |      |           |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Պլոմբիր     |12,0-20,0|   -     |7,0-10,0|14,0  |36,0 |21,0  |40,0-130,0 |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Սերուցքային | 8,0-10,0|   -     |7,0-11,0|14,0  |32,0 |22,0  |40,0-110,0 |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Կաթնային    | 0-6,0   |   -     |7,0-11,5|14,5  |28,0 |23,0  |40,0-90,0  |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Կաթնաթթվային| 0-6,0   |   -     |7,0-11,5|17,0  |28,0 |90,0  |40,0-90,0  |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Բուսական    |  -      |6,0-12,0 |7,0-11,0|14,0  |30,0 |22,0  |40,0-110,0 |
|յուղով      |         |         |        |      |     |      |           |
._________________________________________________________________________.
 
81. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 39 աղյուսակով սահմանված ԿՉՅՄ նվազագույն զանգվածային մասը (7,0 տոկոս) սահմանված է պաղպաղակից չանջատվող կամ պաղպաղակի հետ միասնական զանգված կազմող սննդահամային մթերքով պաղպաղակի համար: Կրեմ բրյուլե, շոկոլադային, ձվային, ձվասպիտակուցային, ձվադեղնուցային սննդահամային մթերքով պաղպաղակի թթվայնությունը պետք է լինի`
պլոմբիրի համար` 24 օT-ից ոչ ավելի,
սերուցքայինի համար` 25 օT-ից ոչ ավելի,
կաթնայինի համար` 26 օT-ից ոչ ավելի:
82. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 39 աղյուսակով սահմանված կաթնաթթվային պաղպաղակի մեջ կաթնաթթվային մանրէների պարունակության մակարդակը պետք է լինի 1.10(6) ԳԱՄ-ից ոչ պակաս:
83. Շաքարապատված և գեղազարդված արտադրատեսակների նույնականացման ժամանակ մթերքի նույնականացման ցուցանիշներում շաքարաշերտի և գեղազարդող մթերքի ցուցանիշները չպետք է հաշվի առնել:
84. Հարստացված կաթնամթերքի նույնականացման ժամանակ պետք է որոշել մթերքի մեջ ավելացված անփոխարինելի սննդանյութերի պարունակության մակարդակի համապատասխանությունը պիտակի վրայի տեղեկատվությանը:
 
Վաղ հասակի երեխաների սնման համար նախատեսված կաթնամթերքի
նույնականացման ցուցանիշները
 
85. Վաղ հասակի երեխաների սնման համար նախատեսված կոնկրետ տեսակի կաթնամթերքի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները պետք է նախատեսված լինեն ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթերով` հաշվի առնելով սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 40, 41 և 42 աղյուսակներով սահմանված ցուցանիշները:
 
Աղյուսակ N 40. Հարմարեցված խառնուրդի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները (100 գ պատրաստի մթերքի համար)
 
.________________________________________________________________________.
|              Ցուցանիշները                     |Թույլատրելի մակարդակները|
|                                               |________________________|
|                                               |նորմավորվող| մակնշվող   |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Սպիտակուց, գ                                   |1,2 - 2,0  |     +      |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Կաթնային շիճուկի սպիտակուցներ, %, սպիտակուցի   |50,0 - 60,0|     +      |
|ընդհանուր քանակությունից                       |           |            |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Կազեին, %, սպիտակուցի ընդհանուր քանակությունից |40,0-50,0  |     +      |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Տաուրին, մգ                                    |4,0-5,0    |     +      |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Էներգիական արժեքը, կկալ                        |2,0-3,0    |     +      |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Յուղ, գ                                        |2,8-4,0    |     +      |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Լինոլիաթթու, % ճարպաթթուների ընդհանուր քանակի  |14,0-20,0  |     +      |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Լինոլիաթթու, գ                                 |0,4-0,8    |     -      |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Ածխաջրեր, գ                                    |6,5-8,0    |     +      |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Լակտոզ, %, ոչ պակաս                            |70,0       |     -      |
.________________________________________________________________________.
 
86. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 40 աղյուսակով սահմանված սպիտակուցի նվազագույն նորմը (1,2 գ) թույլատրվում է հարմարեցված խառնուրդի սպիտակուցների բաղադրությունը մայրական կաթի սպիտակուցների բաղադրությանն առավելագույն մոտեցումն ապահովելու պայմանով:
87. Չի թույլատրվում կիրառել քունջութի և բամբակի յուղ` մանկական սննդամթերքում յուղի պարունակության ավելացման նպատակով: Ընդհանուր յուղի մեջ տրանսիզոմերների պարունակությունը չպետք է գերազանցի 3 տոկոսը, իսկ միրիստինաթթվի և լաուրինաթթվի պարունակությունը` 20 տոկոսը:
 
Աղյուսակ N 41. Հաջորդող խառնուրդների նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները (100 գ պատրաստի մթերքի համար)
 
._______________________________________________________________________.
|              Ցուցանիշները                    |Թույլատրելի մակարդակները|
|                                              |________________________|
|                                              |նորմավորվող| մակնշվող   |
|______________________________________________|___________|____________|
|Սպիտակուց, գ                                  |1,5-2,4    |     +      |
|______________________________________________|___________|____________|
|Էներգիական արժեքը, կկալ                       |52,0-82,0  |            |
|______________________________________________|___________|____________|
|Յուղ, գ                                       |2,5-4,0    |     +      |
|______________________________________________|___________|____________|
|Լինոլիաթթու, % ճարպաթթուների ընդհանուր քանակի |14,0-20,0  |     +      |
|______________________________________________|___________|____________|
|Լինոլիաթթու, գ                                |0,35-0,8   |     -      |
|______________________________________________|___________|____________|
|Ածխաջրեր, գ                                   |6,0-9,0    |     +      |
._______________________________________________________________________.
 
Աղյուսակ N 42. Լրացուցիչ մանկական սննդի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները (100 գ պատրաստի մթերքի համար)
 
.________________________________________________________________________.
|              Ցուցանիշները                  |Թույլատրելի մակարդակները   |
|                                            |___________________________|
|                                            |նորմավորվող     | մակնշվող |
|____________________________________________|________________|__________|
|                     1                      |     2          |       3  |
|________________________________________________________________________|
|Մանրէազերծված կաթ (այդ թվում` վիտամինացված)                             |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց, գ                                |2,8-3,2         |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ                                     |2,5-4,0         |  +       |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր`                                                       |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ                                |115-140         |          |
|________________________________________________________________________|
|Հեղուկ կաթնաթթվային մթերք (այդ թվում` մրգահատապտղային լցոններով)        |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց, գ                                |2,0-3,2         |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ                                     |2,5-4,0         |  +       |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր`                                                       |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ                                |60-140          |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|թթվայնություն, օT, ոչ ավելի                 |100             |  -       |
|________________________________________________________________________|
|Կաթնաշոռ և  կաթնաշոռային մթերք (այդ թվում` մրգային կամ բանջարեղենային   |
|լցոններով)                                                              |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց, գ                                |7,0-14,0        |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ                                     |0,5-10,0        |  +       |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր`                                                       |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ                                |160-200         |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|թթվայնություն, օT, ոչ ավելի                 |150             |  -       |
|________________________________________________________________________|
|Չոր կաթ (պատրաստի մթերք)                                                |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց` կաթնային, գ                      |2,8-3,2         |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ                                     |2,5-4,0         |  +       |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր`                                                       |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ                                |115-140         |  -       |
|________________________________________________________________________|
|Չոր և  հեղուկ կաթնային ըմպելիքներ (պատրաստի մթերք)                      |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց, գ                                |2,0-5,2         |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ                                     |1,0-4,0         |  +       |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր`                                                       |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ                                |105-240         |  +       |
|________________________________________________________________________|
|Կաթնային հիմքով չոր շիլաներ, եփման ենթակա                               |
|________________________________________________________________________|
|Խոնավություն, գ, ոչ ավելի                   |8,0             |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|Սպիտակուց, գ                                |12,0-80,0       |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ                                     |10,0-18,0       |  +       |
|____________________________________________|________________|__________|
|Ածխաջրեր, գ, ոչ ավելի                       |60,0-70,0       |  -       |
|________________________________________________________________________|
|Արագ պատրաստվող կաթնային չոր շիլաներ                                    |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց`                                  |12,0-20,0       |  +       |
|  գ                                         |7 (անարատ կամ   |          |
|  գ, ոչ պակաս                               |մասնակի         |          |
|                                            |նոսրացված կովի  |  +       |
|                                            |կաթի մեջ եփման  |          |
|                                            |ենթակա շիլայի   |          |
|                                            |համար)          |          |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ`                                       |10,0-18,0       |          |
|  գ                                         |5,0 (25 %-ից    |          |
|  գ, ոչ պակաս                               |պակաս           |          |
|                                            |զանգվածային     |          |
|                                            |մասով անարատ կաթ|          |
|                                            |պարունակող      |          |
|                                            |շիլաների համար` |  +       |
|                                            |վերականգնված    |          |
|                                            |շիլայի մեջ      |          |
|                                            |սերուցքային կամ |          |
|                                            |բուսական յուղի  |          |
|                                            |ավելացման       |          |
|                                            |պայմանով) 0,5   |          |
|                                            |(յուղազերծ կաթով|          |
|                                            |շիլաների համար` |          |
|                                            |դրանք անարատ    |          |
|                                            |կաթով           |          |
|                                            |վերականգնման կամ|          |
|                                            |վերականգնված    |          |
|                                            |շիլայի մեջ      |          |
|                                            |սերուցքային կամ |          |
|                                            |բուսական յուղի  |          |
|                                            |ավելացման       |          |
|                                            |պայմանով)       |          |
|____________________________________________|________________|__________|
|Ածխաջրեր, գ                                 |60,0-70,0       |  +       |
.________________________________________________________________________.
 
88. Ֆերմենտային պատրաստուկները նույնականացվում են ըստ հետևյալ ցուցանիշների`
սուբստրատ (հիմնական սննդային միջավայրի) առանձնահատկությունները,
ակտիվությունը,
ծագման բնույթը:
89. Մերանների և պրոբիոտիկ մանրէները նույնականացվում են ըստ հետևյալ ցուցանիշների`
ծագման բնույթը,
միկրոմարմինների տեսակային կազմը,
1 գ մթերքում կենսունակ բջիջների քանակությունը:
 
VIII. ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ԸՆԹԱՑԱԿԱՐԳԵՐԸ
 
i
90. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին կաթնամթերքի համապատասխանությունը գնահատելու համար արտադրողը, մատակարարը կամ նրա լիազոր ներկայացուցիչը պետք է ունենա Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2014 թվականի հունվարի 16-ի N 56-Ն որոշմամբ սահմանված` համապատասխանության հայտարարագրման սխեմաներից որևէ մեկով հավաստված համապատասխանության հայտարարագիր:
(90-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
91-100. (91-100-րդ կետերն ուժը կորցրել են 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
 
i
IX. ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԱՊԱՀՈՎՈՒՄԸ
 
101. Կաթի և կաթնամթերքի ցուցանիշների չափումների միասնականությունը պետք է ապահովվի «Չափումների միասնականության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով սահմանված կարգով:
 
X. ՊԵՏԱԿԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅՈՒՆԸ
 
102. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին կաթի և կաթնամթերքի համապատասխանության նկատմամբ պետական վերահսկողությունը պետք է իրականացվի օրենքով սահմանված կարգով:
 
XI. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ԿԱՏԱՐՈՒՄՆ ԱՊԱՀՈՎՈՂ ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ
 
._________________________________________________________________________.
|Ստանդարտների  |        Նմուշառման և  փորձարկման մեթոդներ սահմանող        |
|  նշագիրը     |                     ստանդարտի անվանումը                  |
|(բաժինը, կետը)|                                                          |
|______________|__________________________________________________________|
|     1        |                          2                               |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3622     |Կաթ և  կաթնամթերք. Նմուշառում և  նմուշների նախապատրաստումը|
|              |փորձարկման                                                |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3623     |Կաթ և  կաթնամթերք. Պաստերացման որոշման մեթոդներ           |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3624     |Կաթ և  կաթնամթերք. Թթվայնության որոշման տիտրաչափական      |
|              |մեթոդներ                                                  |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3626     |Կաթ և  կաթնամթերք. Խոնավության և  չոր նյութերի որոշման    |
|              |մեթոդներ                                                  |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3627     |Կաթ և  կաթնամթերք. Կերակրի աղի որոշման մեթոդներ           |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3628     |Կաթնամթերք. Շաքարի որոշման մեթոդներ                       |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 9225     |Կաթ և  կաթնամթերք. Մանրէաբանական վերլուծության մեթոդներ   |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 10444.2  |Սննդամթերք. Staphylococcus aureus-ի հայտնաբերման և        |
|              |քանակության որոշման մեթոդներ                              |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 10444.12 |Սննդամթերք. Խմորիչների և  բորբոսասնկերի որոշման մեթոդ     |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 10444.15 |Սննդամթերք. Մեզոֆիլ աերոբ և  ֆակուլտատիվ անաերոբ մանրէների|
|              |որոշման մեթոդներ                                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 22760    |Կաթնամթերք. Յուղի որոշման գրավիմետրական մեթոդ             |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 23327    |Կաթ և  կաթնամթերք. Ըստ Կելդալի ընդհանուր ազոտի զանգվածային|
|              |մասի չափման մեթոդ և  սպիտակուցի զանգվածային մասի որոշում  |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 23452    |Կաթ և  կաթնամթերք. Քլորօրգանական պեստիցիդների մնացորդային |
|              |քանակության որոշման մեթոդներ                              |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 23453    |Կաթ. սոմատիկ բջիջների քանակության որոշման մեթոդներ        |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 23454    |Կաթ. Ինհիբիրացնող նյութերի որոշման մեթոդներ               |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 25101    |Կաթ. Սառեցման կետի որոշման մեթոդ                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 25102    |Կաթ և  կաթնամթերք. Մեզոֆիլ անաերոբ մանրէների սպորների     |
|              |պարունակության որոշման մեթոդներ                           |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 25179    |Կաթ. Սպիտակուցի որոշման մեթոդներ                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26181    |Պտուղ-բանջարեղենի վերամշակումից ստացվող մթերք.            |
|              |Սորբինաթթվի որոշման մեթոդներ                              |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26593    |Բուսական յուղեր. Գերօքսիդային թվի որոշման մեթոդ           |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26754    |Կաթ. Ջերմաստիճանի որոշման մեթոդներ                        |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26781    |Կաթ. pH-ի որոշման մեթոդ                                   |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26809    |Կաթ և  կաթնամթերք. Ընդունման կանոններ, նմուշառման և       |
|              |վերլուծության համար նմուշների նախապատրաստման մեթոդներ     |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26927    |Պարենային հումք և  սննդամթերք. Սնդիկի որոշման մեթոդ       |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26929    |Պարենային հումք և  սննդամթերք. Նմուշների նախապատրաստում.  |
|              |Հանքայնացում թունավոր տարրերի պարունակության որոշման համար|
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26930    |Պարենային հումք և  սննդամթերք. Արսենի որոշման մեթոդ       |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26932    |Պարենային հումք և  սննդամթերք. Կապարի որոշման մեթոդներ    |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26933    |Պարենային հումք և  սննդամթերք. Կադմիումի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 28283    |Կաթ կովի. Հոտի և  համի զգայորոշման գնահատման մեթոդ        |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 28467    |Պտուղ-բանջարեղենի վերամշակումից ստացվող մթերք. Բենզոյական |
|              |թթվի որոշման մեթոդ                                        |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29185    |Սննդամթերք. Սուլֆիտ վերականգնող կլոստրիդիաների            |
|              |հայտնաբերման և  քանակության որոշման մեթոդներ              |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29245    |Պահածոներ կաթնային. Ֆիզիկական և  զգայորոշման ցուցանիշների |
|              |որոշման մեթոդներ                                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29246    |Պահածոներ կաթնային չոր. Խոնավության որոշման մեթոդներ      |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29247    |Պահածոներ կաթնային. Յուղի որոշման մեթոդներ                |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29248    |Պահածոներ կաթնային. Շաքարների որոշման յոդաչափական մեթոդ   |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30178    |Պարենային հումք և  սննդամթերք. Թունավոր տարրերի որոշման   |
|              |ատոմաաբսորբման մեթոդ                                      |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30305.1  |Խտացրած կաթնային պահածոներ. Խոնավության զանգվածային մասի  |
|              |չափումների կատարման մեթոդիկաներ                           |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30305.2  |Խտացրած կաթնային պահածոներ և  չոր կաթնամթերք. Սախարոզի    |
|              |զանգվածային մասի չափումների կատարման մեթոդիկաներ          |
|              |(բևեռաչափական  մեթոդ)                                     |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30305.3  |Խտացրած կաթնային պահածոներ և  չոր կաթնամթերք. Թթվայնության|
|              |չափումների կատարման տիտրաչափական մեթոդիկաներ              |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30418    |Բուսական յուղեր. Յուղաթթվային կազմի որոշման մեթոդ         |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30518    |Սննդամթերք. Աղիքային ցուպիկների (կոլիձևային  բակտերիաներ) |
|              |խմբի բակտերիաների հայտնաբերման և  քանակի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30538    |Սննդամթերք. Ատոմաէմիսիոն մեթոդով թունավոր տարրերի որոշման |
|              |մեթոդիկա                                                  |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30562    |Կաթ. Սառեցման կետի որոշում. Սառնադիտման թերմիստոր մեթոդ   |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30623    |Բուսական յուղեր և  մարգարինային արտադրանք. Կեղծման        |
|              |հայտնաբերման մեթոդ                                        |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.1  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. A վիտամինի (ռետինոլի)          |
|              |զանգվածային մասի չափման մեթոդ                             |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.2  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. C վիտամինի (ասկորբինաթթու)     |
|              |զանգվածային մասի չափման մեթոդներ                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.3  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. E վիտամինի (տոկոֆերոլի)        |
|              |զանգվածային մասի չափման մեթոդ                             |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.4  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. PP վիտամինի (նիացինի)          |
|              |զանգվածային մասի չափման մեթոդ                             |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.5  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. B1 վիտամինի (թիամինի)          |
|              |զանգվածային մասի չափման մեթոդ                             |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.6  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. B2 վիտամինի (ռիբոֆլավինի)      |
|              |զանգվածային մասի չափման մեթոդներ                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.1  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Յուղի որոշման մեթոդներ         |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.2  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Ընդհանուր սպիտակուցի որոշման   |
|              |մեթոդներ                                                  |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.3  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Խոնավության և  չոր նյութերի    |
|              |որոշման մեթոդներ                                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.4  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Թթվայնության որոշման           |
|              |տիտրաչափական մեթոդներ                                     |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.5  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Ակտիվ թթվայնության որոշման     |
|              |մեթոդ                                                     |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.7  |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Սախարոզի որոշման մեթոդներ      |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 50476  |Պտուղ-բանջարեղենի վերամշակումից ստացվող մթերք. Սորբինաթթվի|
|              |և  բենզոյական թթվի որոշման մեթոդ դրանց համատեղ առկայության|
|              |դեպքում                                                   |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51196  |Չոր կաթ. Կաթնաթթվի և  լակտատների որոշման մեթոդ            |
|(ԻՍՕ 8069-86) |                                                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51258  |Կաթ և  կաթնամթերք. Սախարոզի և  գլյուկոզի որոշման մեթոդ    |
|(ԴԻՆ 10326-86)|                                                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51259  |Կաթ և  կաթնամթերք. Լակտոզի և  գալակտոզի որոշման մեթոդ     |
|(ԴԻՆ 10326-86)|                                                          |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51453  |Կաթնային յուղ. Անջուր յուղի մեջ գերօքսիդային թվի որոշման  |
|              |մեթոդ                                                     |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51456  |Կարագ. Պլազմայի ակտիվ թթվայնության որոշման պոտենցաչափական |
|              |մեթոդ                                                     |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51463  |Շրդանային կազեիններ և  կազեինատներ. Մոխրի զանգվածային մասի|
|              |որոշման մեթոդ                                             |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51470  |Կազեիններ և  կազեինատներ. Սպիտակուցի զանգվածային մասի     |
|              |որոշման մեթոդ                                             |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51600  |Կաթ. Հակաբիոտիկների որոշման մեթոդներ                      |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51650  |Սննդամթերք. Բենզ(ա)պիրենի զանգվածային մասի որոշման        |
|              |մեթոդներ                                                  |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 52100  |Սփրեդներ և  խառնուրդներ հալած. Ընդհանուր տեխնիկական       |
|(7-րդ բաժին)  |պայմաններ                                                 |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 52179  |Մարգարին, յուղեր խոհարարական, հրուշակեղենի և  հացաթխման և |
|(5-րդ բաժին)  |կաթնային արդյունաբերության համար. Ընդունման կանոններ և    |
|              |վերահսկման մեթոդներ                                       |
._________________________________________________________________________.